1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/107 Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden förlänger entreprenaden för parkskötsel norra delen ett år 2 Tekniska nämnden förlänger entreprenaden för parkskötsel södra delen ett år 3 Tekniska nämnden förlänger entreprenaden för renhållning gatumark ett år 4 Tekniska nämnden förlänger entreprenaden för VA-ledningar ett år 5 Tekniska nämnden beslutar att bygg- och miljöförvaltningen ska påbörja arbetet med att ta fram nya mål, åtaganden och förfrågningsunderlag för entreprenader inom parkskötsel, gaturenhållning och VA-drift. Ärendet i korthet Förvaltningen har gjort en utvärdering av pågående entreprenader inom parkskötsel, gaturenhållning, VA-drift och gatubelysning. Utvärderingen visar att entreprenaderna fungerar bra för samtliga områden. Kvaliteten har blivit bättre med nuvarande entreprenader. Kostnaderna för kommunen har också minskat. Optionsåret för entreprenaderna bör utnyttjas. Förslag på nya mål och åtaganden för nästa entreprenadperiod bör tas fram under Handlingar 1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse b Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning.doc Bygg- och miljöförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5, 8 tr Administration och ledning Postadress: JÄRFÄLLA Markus Ek, Administrativ chef Telefon växel: Telefon: (direkt) (mobil) E-post: tekniskanamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (6) Bakgrund Tre driftentreprenader som utförs av externa företag har utvärderats under våren Entreprenadernas omfattning och avtalslängd redovisas i tabell 1. Tabell 1 Entreprenad Entreprenör Avtalstid Möjlighet till förlängning Parkskötsel norra delen Parkskötsel södra delen Renhållning gatumark VA-ledningar Svensk Markservice Svensk Markservice Miljöbyggarna i Stockholm Veolia Vatten Under våren har entreprenaderna utvärderats i ett särskilt projekt. Markus Ek har varit projektledare och har intervjuat alla som är ansvariga för att följa upp kvaliteten på entreprenaderna. En workshop har genomförts. Syftet med den var att analysera våra mål och åtaganden och hur bra entreprenaderna leder till att dessa uppfylls. Analys Beskrivning av nuläget Intervjuer har genomförts med beställarna för VA-, park- och gatuunderhåll. En intervju har också gjorts med Agneta Dahlgren som ansvarar för Felanmälan. Även Jan Reuterhäll som är förvaltningsekonom har intervjuats. Den generella bilden är att förvaltningen är mycket nöjd med entreprenörerna. Det har blivit avsevärda förbättringar av kvaliteten på arbetet och uppgifterna blir utförda i tid sedan skötseln togs över av externa utförare. Det är tre stora aktörer som verkar på dessa tre entreprenader. Detta innebär att de har resurserna och organisationen att utföra arbetsuppgifterna med hög kvalitet och i rätt tid. VA-skötsel Beställarens ombud: Hans Gabrielsson Entreprenör: Veolia Omfattar all skötsel och underhåll av VA-nätet inklusive fasta anläggningar. Mark & fordon utför installation av serviser och håller i administrationen kring mätarbyten. Mätarbytena utförs dock av Veolias underentreprenör. Mark & fordon får även utföra vissa invensteringsarbeten på VA-nätet. Sedan Veolia tog över har Hans fått bättre kunskap om VA-nätets status och vilka åtgärder som måste vidtas. Han har idag god kunskap om tillsyns-, underhålls- och investeringsbehoven ute på nätet samt i de fasta anläggningar som finns. Denna kunskap hade Teknik & Försörjning förut. I och med att Hans har bättre kunskaper

3 (6) kan ett bättre förfrågningsunderlag tas fram till nästa upphandling. Detta kan leda till lägre kostnader för entreprenaden. Genom att anlita en extern entreprenör har rollerna som beställare respektive utförare (entreprenör) blivit tydligare och bättre. Detta var otydligt förut när utföraren var en del av den egna organisationen. Veolias investeringsförslag har inneburit att kommunen kommer få lägre kostnader på sikt för underhåll och tillsyn av VA-nätet. Dessutom blir det till vissa delar minskad miljöbelastning. Renhållning av gatumark Beställarens ombud fram till var Tore Nilsson. Idag Kent Irebrand. Entreprenör: Miljöbyggarna Mark och fordon utför vissa jourjobb (t ex klottersanering) samt skurstädar i gångtunnel vid Jakobsbergs centrum. Sedan Miljöbyggarna tog över renhållningen har antalet klagomål från allmänheten minskat väsentligt. Samtidigt som entreprenaden startade fick renhållningen extra resurser som en del av Tryggt & snyggt. Detta innebar att mer plockstädning utförs och att tunneln i Jakobsbergs centrum städas oftare. Miljöbyggarna har en bra organisation för att utföra uppdraget. De är professionella och snabba med att åtgärda felanmälningar (t ex skräp i naturen eller klottersanering). Vi har inga klagomål på Miljöbyggarna som företag och hur de uppför uppdraget. Miljöbyggarna får negativt omdöme när det gäller att återkoppla om att uppdraget är utfört. De har också missat att dokumentera klotter, men detta har blivit bättre sedan vi har påtalat att det är viktigt med dokumentationen för att kunna göra polisanmälningar. Parkskötsel norra och södra delen av kommunen Beställarens ombud är Lars Skutin. Entreprenör: Svensk Markservice (entreprenaden är uppdelad i två geografiska områden men det är samma entreprenör i båda.) Inget arbete med parkskötsel utförs av egen regi. Däremot kan grupperna som arbetar med offentligt skyddat arbete (OSA) få uppdrag att fälla träd i bostadsnära skogar. Detta ligger utanför entreprenaden idag. Lars lägger upp en skötselplan som han sedan följer upp vid regelbundna möten med entreprenören. Han är också ute på plats vid behov för att göra tillsyn. Vissa delar av skötseln innebär att det ställs funktionskrav på entreprenören, men vissa delar är mer styrda, till exempel hur många gånger gräs ska klippas och vilken dag dessa ska klippas. Parkskötsel kräver mycket uppföljning från beställaren. Det var vissa uppstartsproblem med entreprenören, men nu fungerar samarbetet problemfritt. Mycket bra erfarenhet av att arbeta med Svensk Markservice. Entreprenören har en bra organisation för att utföra arbetena i tid och med bra kvalitet. Lars är mycket nöjd med entreprenören.

4 (6) Eftersom upphandlingen ledde till minskade kostnader för parkskötsel har Lars lagt upp skötsel- och underhållsplaner för andra delar än det som ingår i entreprenaden. Dessa arbeten utför Svensk Markservice som tilläggsbeställningar. Lars upplever att han har bättre och bättre kunskap om parkernas underhålls-, skötsel- och investeringsbehov än tidigare. Detta ska utgöra en grund för nästa upphandlings förfrågningsunderlag. Lars anser att upphandlingen ska förlängas ett år eftersom en ny upphandling skulle innebära så mycket extra arbete för organisationen. Dessutom har vi precis fått igång det goda samarbetet med entreprenören. Resultat av workshop En workshop genomfördes den 23 april Workshopen tog upp två frågor att diskutera: 1. Vilka styrkor och svagheter finns med dagens mål och åtaganden? 2. Vilka hot/möjligheter finns för framtida entreprenader? Slutsatsen från gruppen blev att det är nödvändigt att utnyttja optionsåret och att vi ska starta arbetet med att ta fram nya mål och åtaganden september Detta ska leda till att ett nytt förfrågningsunderlag tas fram som skickas ut senast 1 mars I arbetet med att ta fram nya mål, åtaganden och förfrågningsunderlag bör vi genomföra en eller flera studieresor till andra kommuner. Förslag som kom upp var Täby, Linköping, Malmö, Västerås, Örebro. Överväganden Moderna upphandlingar är så kallade funktionsupphandlingar. De ställer funktionskrav på de ytor som ska skötas. Detta innebär att det inte blir någon direkt styrning av hur många gånger gräs ska klippas eller hur många gånger/år som maskinsopning ska utföras. Tekniska nämnden har åtaganden som inte ställer funktionskrav på entreprenören. Exempel på dessa är: Utföra städning och maskinsopning 3 gånger/vecka i centrumområden. Klippa gräs och röja vegetation i vägslänter och på refuger: 1-2 gånger/år i huvudvägnätet och övriga vägar som högst 1 gång/år. Utföra maskinsopning på vägar i områden med flerbostadshus, 3 gånger/år. Klippa gräset 25 gånger per växtsäsong i de centrala delarna av kommunen. Klippa gräset 10 gånger per växtsäsong i bostadsområdena. Slå gräset minst en gång per växtsäsong i bostadsnära naturmarker. Lekplatserna besiktigas fyra gånger per år. Tekniska nämnden har också åtaganden som är av typen funktionskrav. Exempel på dessa är: Rastplatserna hålls i gott skick Hålla gatubelysning i nuvarande standard och skick. Hålla belysningen tänd under dygnets mörka timmar.

5 (6) Åtgärda fel (i normalfall inom en månad) efter felanmälan till kommunens entreprenör. Avfallet hämtas i enlighet med det abonnemang som finns eller efter den beställning som har gjorts. Detta förutsätter att avfallet är förpackat på rätt sätt, rätt sorterat, placerat på rätt ställe och i rätt tid. Sopbehållaren och vägen dit ska vara fri från is och snö eller andra hinder Fördelen med funktionskrav är att det ofta blir lägre kostnader för skötseln av en yta eftersom funktionskravet innebär att entreprenören kan planera sin verksamhet så att funktionskravet uppfylls. Ett fast pris på ett fast antal gräsklippningar leder till högas fasta kostnader för entreprenören. Ett funktionskrav på gräsytorna innebär att vissa gräsytor klipps oftare och andra mer sällan. Entreprenören kan planera arbetet utifrån funktionskraven och får lägre fasta kostnader. Funktionskrav ställer högre krav på beställaren eftersom denna måste vara aktiv vid byggmöten mm för att följa upp att kraven har uppfyllts. Dessutom måste det finnas möjlighet att omfördela arbete och kostnader för entreprenören beroende på hur de olika funktionskraven ska vägas mot varandra. Beställaren har rollen att väga olika funktionskrav mot varandra och prioritera. Beställaren måste också genom tillsyn kunna ställa krav på entreprenören om funktionskraven inte uppfylls. Idag har Teknik & natur blandade funktionskrav och mer detaljerade krav på entreprenadens omfattning. VA-driften har under entreprenadperioden omformats till att, i huvudsak, fungera som en funktionsupphandling. Eftersom högre krav ställs på både entreprenören och beställaren ska man tydligt definiera respektive ansvar i förfrågningsunderlaget. Slutsatser Det som har visat sig i utvärderingen är att nämndens mål och åtaganden behöver förändras och förnyas. Omfattning och gränsdragning för entreprenaderna måste också ses över. Det kan bli aktuellt att skapa nya entreprenader som ersätter de befintliga. De nya målen och åtaganden som tas fram ska vara en grund för förfrågningsunderlaget och för arbetet med kvalitetsuppföljning av entreprenaderna. Målet med nya entreprenader är att förbättra kvaliteten ytterligare samtidigt som det blir lägre kostnader. För att detta ska uppnås måste förvaltningen utveckla beställarrollen samtidigt som kraven i förfrågningsunderlaget och på entreprenörerna höjs. Förvaltningen ska arbeta med att utveckla rollen som beställare och hitta verktyg för att följa upp och utvärdera kvaliteten på entreprenader i framtiden. Målen och åtaganden ska också bli mer kända i organisationen och bland våra kunder. Per-Olof Kroon Bygg- och miljödirektör Markus Ek Administrativ chef

6 Expedieras Akt (6)

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-02 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar enligt

Läs mer

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-14 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Förlängning av entreprenadkontrakt avseende parkskötsel, barmarksrenhållning och vinterväghållning på parkmark

Förlängning av entreprenadkontrakt avseende parkskötsel, barmarksrenhållning och vinterväghållning på parkmark Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 2016-642-2.2.2. Sida 1 (4) 2016-11-20 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Emma Jacobsson 2017-04-12 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 25 april 2017, kl.18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen

Läs mer

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten 2018-05-28 1 (6) YTTRANDE Socialnämnden Kommunrevisionen Kommunrevisionen Dnr Son 2018/193 Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare Yttrandet kommer att fokusera dels på synpunkter som

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

1 Dnr Mbn Kon Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen. 2 Dnr Mbn Bygg Begäran om yttrande från JO

1 Dnr Mbn Kon Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen. 2 Dnr Mbn Bygg Begäran om yttrande från JO KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Evelyn Garate 2018-04-24 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 24 april 2018, kl. 18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen

Läs mer

Förslag till ÅTAGANDEN

Förslag till ÅTAGANDEN Bilaga 3/Dnr Ten 2013/203 Tekniska nämnden Förslag till ÅTAGANDEN 2014 Inklusive förändring mot nuvarande åtaganden 2013-03-25 sid 2(7) Väg och trafik Snöröjningen påbörjas vid ett högre snödjup. Förtydligande

Läs mer

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget 2015- samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse

Läs mer

Förändring mot åtagande år 2015 Ingen förändring eller begränsningar föreslås.

Förändring mot åtagande år 2015 Ingen förändring eller begränsningar föreslås. Tekniska nämnden Förslag till ÅTAGANDEN 2016-2017 Inklusive förändring mot nuvarande åtaganden 2015-05-10 sid 2(7) Gata Hur vägarna sköts under vintern Vintertid ser kommunen till att vägarna plogas och

Läs mer

2013-09-17. Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 1 oktober 2013, kl. 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg

2013-09-17. Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 1 oktober 2013, kl. 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Johan Malm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2013-09-17 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 1 oktober 2013, kl. 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr,

Läs mer

EVENTFASTIGHETER KUNDUNDERSÖKNING 2013

EVENTFASTIGHETER KUNDUNDERSÖKNING 2013 EVENTFASTIGHETER KUNDUNDERSÖKNING 2013 Innehållsförteckning Teknisk beskrivning 3 Frågeområden Kontakt och service 4 Personalen hos Eventfastigheter 5 Felanmälan 6 Lokalerna inomhus 8 Fastigheten 9 Miljö

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdagen den 26 januari 2016, kl Veddestarummet, 9 tr, Riddarplatsen 5, Posthuset, Jakobsberg

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdagen den 26 januari 2016, kl Veddestarummet, 9 tr, Riddarplatsen 5, Posthuset, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) 2016-01-14 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdagen den 26 januari 2016, kl. 18.00 Veddestarummet, 9 tr, Riddarplatsen 5, Posthuset, Jakobsberg Justering Miljö- och bygglovsnämndens

Läs mer

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-10-26 Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att nämnden beslutar: att förslag till lokala

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 26 februari 2013 kl Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 26 februari 2013 kl Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Johan Malm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2013-02-12 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 26 februari 2013 kl. 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr,

Läs mer

Bilaga 3 Dnr Ten 2017/214

Bilaga 3 Dnr Ten 2017/214 Bilaga 3 Dnr Ten 2017/214 Tekniska nämnden Förslag till ÅTAGANDEN 2018 Inklusive förändring mot nuvarande åtaganden 2017-06-09 sid 2(7) Gata Ingen förändring eller begränsningar föreslås. Hur vägarna sköts

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Tove Nilsson rev

Tove Nilsson rev KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Tove Nilsson 2018-11-08 rev. 2018-11-13 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 20 november 2018, kl. 18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen 5 Justering Torsdag

Läs mer

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-11-22 Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik Förslag till beslut Kompetensnämnden beslutar att följande riktlinjer gäller för hur feriepraktiken ska bedrivas

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Torsdag den 15 februari 2018, kl Drabantrummet, plan 8

Tekniska nämndens arbetsutskott Torsdag den 15 februari 2018, kl Drabantrummet, plan 8 Tekniska nämndens arbetsutskott Ella-Britt Örnstedt KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2018-02-08 Tekniska nämnden Torsdag den 22 februari 2018, kl. 18.00 Veddestarummet, plan 9, Riddarplatsen 5, Jakobsberg

Läs mer

Välkommen till lunchrummet på plan 8, kl. 17.00, där det serveras mat och dryck före sammanträdet.

Välkommen till lunchrummet på plan 8, kl. 17.00, där det serveras mat och dryck före sammanträdet. Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Johan Malm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) 2015-05-27 Miljö- och bygglovsnämnden Onsdagen den 3 juni 2015, kl. 18.00 Veddestarummet, 9 tr, Riddarplatsen 5, Posthuset,

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Tove Nilsson reviderad

Tove Nilsson reviderad KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Tove Nilsson 2018-12-05 reviderad 2018-12-17 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 18 december 2018, kl. 18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen 5 Justering Torsdag

Läs mer

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Emma Ekelund 2017-12-05 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 19 december 2017, kl. 18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen

Läs mer

Parkskötseln på Östermalm lägesredovisning

Parkskötseln på Östermalm lägesredovisning ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-01-26 Handläggare: Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd Parkskötseln

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL 11.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 10 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst Ledning för grävning i Tyresö (LÄNK) 2010-03-30,

Läs mer

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Åsa Håkanson 2011-11-08

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Åsa Håkanson 2011-11-08 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Åsa Håkanson 2011-11-08 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 8 november 2011, kl 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr,

Läs mer

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2013-10-03 Expedieras till Kommunstyrelsen 73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg

Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Socialnämndens arbetsutskott Maria Sandberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2010-02-17 Socialnämnden Torsdagen den 4 mars 2010, kl 18:00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Sammanträdet

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-01-19 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 2 februari 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2014-11-18 DNR FN 2014.082 INGELA JANSSON SID 1/2 ENHETSCHEF IDROTT OCH FRILUFT INGELA.JANSSON@VALLENTUNA.SE FN Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning,

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Uppdrag: Servicegruppen i Europa AB MILJÖPLAN Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- General- Under- Utförande- Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud j Beställarens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Tekniska enheten, kl. 15.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Utses att justera: Arne Karlsson (KD), ordförande Ari Heikkilä, (S), Roland Leek (M) Eva Skansgård (M) Inge Hjalmarsson

Läs mer

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-26 Socialnämnden Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att avge en avsiktsförklaring att delta

Läs mer

Bilaga Dnr Ten 2018/90. Tekniska nämnden. Förslag till ÅTAGANDEN

Bilaga Dnr Ten 2018/90. Tekniska nämnden. Förslag till ÅTAGANDEN Bilaga Dnr Ten 2018/90 Tekniska nämnden Förslag till ÅTAGANDEN 2019 2018-05-21 sid 2(7) Gata Hur vägarna sköts under vintern Vägar, gator och gång- och cykelvägar plogas och halkbekämpas samt att trummor

Läs mer

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-09-13 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/1026 Delårsrapport per augusti 2010 Förslag till beslut Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden 1. För driftbudgeten redovisat

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-10 Barn- och ungdomsnämnden Utredning om stödtelefon Dnr Bun: 2017/123 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden 1. Barn-

Läs mer

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014 Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203 Tekniska nämnden Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2013-03-26 sid 2 (7) Ten samhällsuppdraget mål Mål Ten Skattefinansierade verksamheter God

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-02-01 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden ger Bygg- och miljöförvaltningen

Läs mer

,-_ - DaU U g 7 i 2 \

,-_ - DaU U g 7 i 2 \ < / 7/V FAM i LJ E BOSTÄDER / I/C/',-_ - DaU U g 7 i 2 \ Slutrapport för Miljömiljarden Kv. Sockenstämman Datum Handläggare 2006-08-14 TinaWiséen Teknikavdelningen 08-737 20 14 B 27, Rivning & marksanering

Läs mer

Gemensam förvaring av hushållens farliga avfall i flerbostadshus

Gemensam förvaring av hushållens farliga avfall i flerbostadshus RIKTLINJER februari 2015 1 (5) Gemensam förvaring av hushållens farliga avfall i flerbostadshus I alla hushåll uppkommer avfall. En mindre del av detta avfall betecknas som farligt avfall eftersom det

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende 2019-02-22 1 (5) Patientsäkerhetsberättelse för Tallbohovs äldreboende År 2018 Datum och ansvarig för innehållet 2019-02-22 Elisabet Stark Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 27 november 2012 kl Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg

Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 27 november 2012 kl Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Johan Malm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2012-11-27 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 27 november 2012 kl. 18.00 Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr,

Läs mer

Dnr Ten 2009/276 Dnr Kst 2009/117 Detaljplan för Mälarbanan, Barkarby Kallhäll, fastigheterna Barkarby 2:3 m. fl., Järfälla kommun - yttrande

Dnr Ten 2009/276 Dnr Kst 2009/117 Detaljplan för Mälarbanan, Barkarby Kallhäll, fastigheterna Barkarby 2:3 m. fl., Järfälla kommun - yttrande TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-02-10 Tekniska nämnden Dnr Ten 2009/276 Dnr Kst 2009/117 Detaljplan för Mälarbanan, Barkarby Kallhäll, fastigheterna Barkarby 2:3 m. fl., Järfälla kommun - yttrande Förslag

Läs mer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer 1 (5) Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer Bakgrund Den 8e december 2015 beslutade tekniska nämnden att godkänna utredning kring laddstolpars placering i Järfälla, Dnr Ten 2015/549.

Läs mer

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden.

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden. DELEGERINGSBESLUT 2010-05-11 1 (6) 1 bilaga Beslutet i original till: Kopia av beslutet till: Kommunstyrelsen Barn- och ungdomsnämnden Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar

Läs mer

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-05-15 Socialnämnden Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID

Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID 2015-03-31 Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID Du som arbetar i Järfälla kommun och arbetar med känsliga uppgifter och behöver säker identifiering och inloggning. System som innehåller

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser.

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser. khoil, 6 OKONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1(5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Läs mer

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Bilaga 6 2016-11-28 Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning...

Läs mer

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3 Arbetsutskott Maivor Carlstam KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2010-05-12 Utbildningsnämnden Tisdagen den 1 juni, kl 18.30 Birgittasalen, kommunalhuset plan 2 Justering Fredagen den 4 juni, kl 08.15 Arbetsutskott

Läs mer

2010-02-15. Dnr Son 2010/70 Socialnämndens brukarundersökning år 2009

2010-02-15. Dnr Son 2010/70 Socialnämndens brukarundersökning år 2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-02-15 Socialnämnden Dnr Son 2010/70 Socialnämndens brukarundersökning år 2009 Förslag till beslut 1. Rapporten läggs till handlingarna. Ärendet i korthet Enligt socialnämndens

Läs mer

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Socialnämnden Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Kap 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL

Kap 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL Kap 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL 11.1 LEDANDE DOKUMENT 11.2 GATA 11.2.1 Beläggning 11.2.2 Vägmarkering 11.2.3 Vägmärken och gatunamnsskyltar 11.2.4 Städning 11.2.5 Dagvatten 11.3 VINTER 11.3.1 Snöröjning och

Läs mer

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar.

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-02-03 Reviderad 2017-02-14 Socialnämnden Dnr Son 2017/2 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-10-02 Socialnämnden Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Det nya särskilda boendet på Smedvägen i Kallhäll

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M)

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M) UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur-, demokrati- och fritidsnämnd 2016-05-31 Expedieras till Akten Kommunstyrelseförvaltningen Järfälla kultur Järfälla bibliotek Järfälla idrott

Läs mer

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2018-03-08, reviderad 2018-03-19 Socialnämnden Torsdagen den 22 mars 2018, kl 18.00 - Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdagen den 27

Läs mer

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön)

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön) 2019-04-24 1 (5) Bilaga Sammanställning påverkan SCBs medborgarundersökning 2018 I SCBs medborgarundersökning 2018 handlade några av frågorna om påverkan. Vill du vara med och påverka frågor som berör

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik Nämnden för Teknik PROTOKOLLSUTDRAG 2017-03-22 40 Svar till kommunrevisionen - Granskning av VA-försörjning TE/2016:433 1.2.2 Beslut Nämnden för Teknik tar förvaltningens förslag till svar enligt tjänsteskrivelse

Läs mer

Leverantörsförteckning Brf Halmstrået

Leverantörsförteckning Brf Halmstrået Leverantörsförteckning Brf Halmstrået Leverantörsförteckning Brf Halmstrået... 1 Klotter... 3 Industrimålning i Stockholm AB (IMISAB)... 3 Eriksdalsbadet... 3 Tvättstuga... 3 Söderkyl... 3 Värme och ventilation...

Läs mer

Utredning att anlägga en hundlekplats

Utredning att anlägga en hundlekplats 1(13) STADSBYGGNADSKONTORET Gatu- och parkavdelningen Joakim Wallin Johanna Leuf Utredning att anlägga en hundlekplats 2(13) Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Antal hundar och regler i kommunen... 3

Läs mer

2015-10-09 Reviderad

2015-10-09 Reviderad Kommunstyrelsens arbetsutskott er KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) 2015-10-09 Reviderad Kommunstyrelsen Måndagen den 12 oktober 2015, kl. 18.30 Birgittasalen, Kommunalhuset, Jakobsberg Justering Fredagen

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-07-01 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-22 rev 2009-05-05 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Färsna 1:2, Etapp 2 (Baldersbrå, Balders Hage, del av Norra Brå och del av Österbrå) i Norrtälje-

Läs mer

UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering

UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering I detta frågeformulär har vi sammanställt ett antal frågor som gäller hur driftentreprenader upphandlas och genomförs. Undersökningen riktar

Läs mer

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

Ingela Moëll , reviderad Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2019-02-06, reviderad 2019-02-20 Socialnämnden Torsdagen den 21 februari 2019, kl 18.00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Arbetsutskott Torsdagen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Rutiner och principer för vägunderhåll

Tjänsteskrivelse Rutiner och principer för vägunderhåll SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNING 2016-01-14 KENNETH HOLM SID 1/4 VÄGINGENJÖR KENNETH.HOLM@VALLENTUNA.SE TEKNIK OCH FASTIGHETSUTSKOTTET Tjänsteskrivelse Rutiner och principer för vägunderhåll Förslag till beslut

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

KS 15 5 FEBRUARI 2014

KS 15 5 FEBRUARI 2014 KS 15 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2014-01-13 Diarienummer KSN-2013-1035 Kommunstyrelsen Motion av Pavel Gamov (SD) in att upphäva nedsläckning av gatubelysning

Läs mer

1 Dnr Son 2018/9 Information från socialdirektör. - Månatlig resultatuppföljning och årsprognos per oktober 2018

1 Dnr Son 2018/9 Information från socialdirektör. - Månatlig resultatuppföljning och årsprognos per oktober 2018 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Ingela Moëll 2018-11-21 Socialnämnden Torsdagen den 6 december 2018, kl 18.00 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdagen den 11 december kl 09.00 Socialnämndens

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader

Gemensamma miljökrav för entreprenader Gemensamma miljökrav för entreprenader 2012 Gemensamma miljökrav för entreprenader Förutsättningar och tillämpning Dessa krav syftar till att åstadkomma miljönytta på ett kostnadseffektivt sätt vid genomförandet

Läs mer

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-02-27 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Energitjänsteprojektet Fas 2 och Fas 3

Energitjänsteprojektet Fas 2 och Fas 3 Till Styrelsen 2014-09-04 Energitjänsteprojektet Fas 2 och Fas 3 Sammanfattning Leksandsbostäders styrelse fattade i september 2012 beslut om att starta ett energitjänsteprojekt vars syfte var att identifiera

Läs mer

Välkommen till lunchrummet på plan 8, kl , där det serveras jullandgång före sammanträdet.

Välkommen till lunchrummet på plan 8, kl , där det serveras jullandgång före sammanträdet. KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) 2015-12-07 Miljö- och bygglovsnämnden Måndagen den 21 december 2015, kl. 18.00 Veddestarummet, 9 tr, Riddarplatsen 5, Posthuset, Jakobsberg Välkommen till lunchrummet

Läs mer

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren DAGORDNING PUBLIK Datum 2017-11-24 1 (8) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-11-30 09.15 - Plats: Malmö, Dockplatsen 26, Öresundsvåningen

Läs mer

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-03-25 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Läs mer

Framtidens park- och barmarksskötsel. Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald

Framtidens park- och barmarksskötsel. Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald Framtidens park- och barmarksskötsel i Järfälla Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald April 2017 2017-04-05 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD...

Läs mer

+ + Frågor om dig själv

+ + Frågor om dig själv Frågor om dig själv A Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga 1

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande av Utbyte av gatubelysning i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-02-23 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-02-14 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 23 februari 2011,

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) -- Socialnämnden Dnr Son /1 Ersättningslokal för Almens äldreboende Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Viksjös äldreboende ersätter Almens äldreboende från inflyttningsdatum,

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG

PROTOKOLLSUTDRAG PROOKOLLUDRAG 2018-02-20 Kommunstyrelsen 46 Ökad kostnad för byggnation av vattentorn K/2015:311 340 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. besluta om utökat investeringsanslag

Läs mer

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(1) Sammanträdesdag Kommunstyrelsen 2016-05-16 63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss Dnr Kst 2016/74 Beslut 1. Yttrande över slutbetänkandet Digitaliseringens

Läs mer