Tillsyn på frisörsalonger

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn på frisörsalonger"

Transkript

1 Tillsyn på frisörsalonger Kosmetiska och hygieniska produkter Tillsynsprojekt

2 Sammanfattning Under 2011 och 2012 har bygg- och miljökontoret, miljöavdelningen, genomfört ett tillsynsprojekt riktat mot frisörsalonger i Skellefteå kommun. Totalt har 40 verksamheter besökts under perioden. Tillsynen har utgått från det nationella miljömålet Giftfri miljö som har syftet att minimera användningen av giftiga och hälsofarliga kemikalier. I det här projektet har vi fokuserat på kosmetiska och hygieniska produkter i form av hårfärger. Vid tillsynsbesöken kontrollerades lokalens skick och om lokalen är lätt att hålla ren. Vi har granskat verksamhetens rutiner för att se om verksamheterna har kunskap om och gör riskvärderingar på vad som i deras verksamhet påverkar miljön och människors hälsa, dvs om de har en fungerande egenkontroll. Vid besöken har det visat sig att frisörsalongerna rent generellt är väl underhållna med nya fräscha ytskikt i salongerna. De flesta har rutiner för att upprätthålla en god hygien och för att undvika exempelvis allergiska reaktioner hos kunderna när det gäller färgning. Ett flertal frisörer i Skellefteå kommun säljer hårfärgnings- och hårvårdsprodukter avsedda för yrkesmässig användning till konsumenter för hemmabruk. I samband med det säljs även helt omärkta förpackningar med väteperoxid. Dessa frisörsalonger har fått förelägganden om att upphöra med den typen av försäljning. Förhoppningsvis har det genomförda projektet ökat kunskapen och medvetenheten gällande lagstiftning, kemikalier och vikten av att ha hygien- och rengöringsrutiner hos verksamhetsutövarna. Därmed minskas riskerna för miljö och hälsa. Sida 2 (11)

3 Innehåll Sammanfattning Inledning Bakgrund Material och metod Resultat och diskussion Egenkontroll Städning Smittskydd och allergi Avfall Lokalen Kosmetiska och hygieniska produkter Slutsats Fortsatt arbete Läshänvisningar Sida 3 (11)

4 1 Inledning Bygg- och miljökontoret har under åren 2011 och 2012 bedrivit ett tillsynsprojekt riktat mot frisörsalonger. Vi har besökt 40 av totalt 77 stycken frisörsalonger inom Skellefteå kommun. Syftet med projektet har varit att minska riskerna för människors hälsa och miljön. 2 Bakgrund Sedan 2008 är inte längre frisörverksamheter anmälningspliktig men ska, enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, ändå ägnas särskild uppmärksamhet. Alla verksamheter som inspekterats inom projektet omfattas av kravet på egenkontroll enligt 26 kapitlet 19 miljöbalken. De är dock inte skyldiga att ha skriftliga rutiner enligt förordningen om egenkontroll. Egenkontroll innebär att verksamhetsutövaren ska ha kunskap om risker i den egna verksamheten. Detta betyder i praktiken att det ska finnas rutiner för de moment som kan innebära risk för miljön eller människors hälsa - exempelvis städning, rengöring av redskap, användning av kemikalier och avfallshantering begärdes flertalet verksamheters egenkontrollprogram in och granskades. Ofta bedrivs andra typer av hygienisk verksamhet exempelvis håltagning och manikyr i samma lokaler som frisörverksamhet. Verksamheter med risk för blodsmitta såsom piercing, kosmetisk tatuering, fotvård och akupunktur är anmälningspliktiga enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Vid frisörsalonger används och säljs kosmetiska och hygieniska produkter. Det innebär att man är skyldig att följa läkemedelsverkets regler gällande kosmetiska och hygieniska produkter. Miljöavdelningen bedriver sitt arbete utifrån de nationella miljömålen. Miljömålet Giftfri miljö är i fokus vid tillsyn av kosmetiska och hygieniska produkter. Inför tillsynsbesöken togs kontakt med läkemedelsverket och en utbildning för inspektörer om kosmetiska och hygieniska produkter anordnades. Inspiration och bakgrundsmaterial hämtades från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds tillsynskampanj 2010 på frisörer. 3 Material och metod Inledningsvis gjordes en förteckning över frisörsalongerna i kommunen utifrån vårt tillsynsregister och sökning via internet. Av dessa valdes 40 verksamheter, i olika storlekar och i olika delar av kommunen ut. En checklista togs fram som underlag till inspektionerna för att kontrollera lokalens skick, hur lätt lokalen är att städa, om verksamheten har de rutiner som behövs för att undvika påverkan på miljö och människors hälsa samt om märkning av hårfärgnings- och hårvårdsprodukter uppfyller lagstiftningens krav. Tillsynsbesöken genomfördes i form av bokade besök Sida 4 (11)

5 för att ha möjlighet att i lugn och ro prata om egenkontroll. Efter genomförd inspektion fick varje verksamhetsutövare en inspektionsrapport med resultatet från inspektionen. I denna beskrev vi både vad som varit bra och vilka brister som behövde åtgärdas. I de fall miljökontoret har upptäckt brister som kan leda till att människors hälsa kan komma till skada har verksamheten förelagts att vidta åtgärder. I övrigt har råd om förbättringar för att minska riskerna utfärdats i inspektionsrapporten. Denna rapport kommer att delges bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun samt läggas ut på kommunens hemsida. Ett informationsbrev om kosmetiska och hygieniskaprodukter kommer att skickas ut till samtliga frisörsalonger i kommunen. I brevet finns information om var denna rapport finns att ladda ned. 4 Resultat och diskussion 4.1 Egenkontroll Endast ett fåtal frisörer kände till vad egenkontroll enligt miljöbalken innebär. Ingen verksamhetsutövare kunde uppvisa skriftlig egenkontroll. Frisörverksamheter är inte skyldiga att ha skriftlig egenkontroll. De ska däremot ha gjort en bedömning av vilka risker som finns och ha rutiner för att undvika att utsätta människor och miljö för risker. Bygg- och miljökontoret har rekommenderat skriftliga rutiner, speciellt i de fall där ett flertal frisörer arbetar i samma lokal. Detta för att underlätta och säkerställa att alla i lokalen vet hur olika riskmoment ska hanteras. Om det dessutom finns andra verksamheter, tex hudterapeut eller massör i samma lokal, bör egenkontrollen vara gemensam och all personal bör känna till vilka rutiner som gäller. Många av frågorna om egenkontroll har upplevts som självklara, men svaren har trots det varierat mellan verksamheterna. 4.2 Städning Vid inspektionerna var frisörsalongerna i allmänhet välstädade. De brister i städningen som har uppmärksammats har varit i städ- och förrådsutrymmen där det har varit oordning och ibland även smutsigt. Flera av verksamheterna saknar separat städutrymme och upphängningsanordning för städutrustning. Det är oftast rutiner för städning av svåråtkomliga ytor som saknas men ibland även för toaletter. I följande tabell redovisas hur många frisörer som har rutiner för städning av olika utrymmen. Sida 5 (11)

6 Funktionella städutrymmen och städrutiner är en förutsättning för att kunna hålla en bra hygien i lokalen. Ett ändamålsenligt städutrymme bör finnas som är försett med utslagsvask och rinnande varmt och kallt vatten. Utrymmet bör vara ventilerat och ha möjlighet till upphängning av städutrustningen för att undvika bakterietillväxt i exempelvis fuktiga skurmoppar. Toaletter som används av många personer är ett utrymme där det finns risk för att sprida smitta. Därför är det viktigt att ha bra städrutiner samt att tillhandahålla engångshanddukar. Rutiner för städning av svåråtkomliga ytor bör vara skriftliga och en notering för när senaste städning genomfördes bör finnas. Det blir då enkelt att gå tillbaka och se när städning skedde senast. 4.3 Smittskydd och allergi Generellt så finns det inarbetade rutiner för att undvika smittspridning och allergiska reaktioner. De flesta frisörerna frågar sina kunder om de har färgat håret förut innan de gör en färgning. En del gör ett hudtest. Flera av frisörerna är medvetna om risken att reagera på hårfärg om man tidigare har gjort eller reagerat allergiskt på hennatatuering. Rutiner vid upptäckt av hårlöss finns i de flesta fall, men enligt uppgift så får salongerna sällan besök av kunder med hårlöss. Vilka rutiner som finns när det gäller byte av redskap varierar mellan verksamheterna. Alla som använder handdukar byter dessa mellan varje kund. Medan sax, klämmor och bladet på rakmaskin/trimmer sällan byts eller rengörs mellan kunderna. Följande tabell visar frisörernas svar på om de byter eller rengör redskap mellan varje kund. Sida 6 (11)

7 De förklaringar som vi har fått gällande byte och rengöring av sax mellan varje kund är att frisören har sin favoritsax och oftast har de bara en sax eftersom den är dyr i inköp. Saxarna är känsliga och kan förlora skärpan om de rengörs för ofta. Anledningen till att bladen på rakmaskinen/trimmern inte rengörs varierar från att bladet inte är löstagbar till att det blir slött. Rengöring eller byte av sax, kam, borste, klämmor och rakmaskin bör göras mellan varje kund för att undvika smittspridning. Vid rengöringen bör ett alkoholbaserat rengöringsmedel användas om utrustningen kommit i kontakt med blod. Annars räcker mekanisk rengöring med diskmedel. Det är intressant att notera skillnaden i att det enligt frisörena är självklart att byta handduk mellan kunderna medan att byta eller rengöra sax och kam inte är det. 4.4 Avfall Många av verksamheterna har tillgång till sortering av avfall i ett gemensamt soprum som fastighetsägaren tillhandahåller. Ibland ingår det i hyreskontraktet att fastighetsägaren byter ut lysrör i takbelysning och ansvarar för borttransport. Men majoriteten av frisörverksamheterna kör själva sitt farliga avfall till återvinningscentralen. Få av dessa är medvetna om att detta kräver att de gör en anmälan till länsstyrelsen. Kunskapen om hantering av farligt avfall har varit bristfällig. Vid inspektionerna har verksamheterna informerats om att transport av farligt avfall som uppkommer inom verksamheten ska utföras av anmäld eller godkänd transportör. Anmälan eller ansökan om tillstånd ska skickas till länsstyrelsen. För det farliga avfall som uppkommer inom frisörverksamheter krävs normalt endast en anmälan. Många av verksamheterna är av ekonomiska skäl intresserade av att det blir så lite spill som möjligt vid blandning av hårfärgningsprodukter och uppger att det oftast inte blir något spill. Vid eventuellt spill spolar de flesta ner resterna i avloppet eller slänger resterna som brännbart avfall. Produkterna är gjorda för att sköljas ur håret när Sida 7 (11)

8 behandlingen är över. Kommunens VA-avdelning vill dock minimera mängderna som kommer till avloppsreningsverket där de kan störa reningsprocessen. Färgavfall och kemikalierester klassas som farligt avfall och ska hanteras därefter. Färgförpackningar och liknande ska sorteras enligt producentens anvisning. 4.5 Lokalen Överlag var frisörsalongernas skick bra, lokalerna var välunderhållna och rutiner fanns för felanmälan till fastighetsägaren. Lokalernas ventilationssystemen varierade men var oftast fläktstyrd till- och frånluft, speciellt på de stora salongerna. Ofta fanns särskilda punktutsug där färger blandas och frånluftsdon i närheten av behandlingsstolarna. Rutiner för felanmälan fanns, men generellt saknades kunskap om obligatorisk ventilationskontroll var genomförd. Bland de besökta frisörsalongerna upplevde 11 av 40 att ventilationen på något sätt var bristfällig. En bra ventilation minskar riskerna för astma och allergier, både hos kunder och hos personal. Ett högt flöde behövs för att ventilera ut till exempel aerosolsprayer eller ammoniak. Ammoniak påverkar och hämmar ciliernas (flimmerhårens) rörelser. Detta innebär att mottagligheten för aerosoler och damm ökar vilket kan leda till överkänslighet. Många frisörer har påpekat att punktutsug är onödigt att installera eftersom hårfärgningsmedel och permanentvätskor idag är mycket mildare och mer skonsamma för hud och luftvägar än tidigare. Många produkter har blivit bättre och irriterar hud och slemhinnor mindre, medan andra produkter har ph-justerats och parfymerats så att de upplevs bättre. De verksamma ämnena är dock i många fall oförändrade och kräver därför fortsatt försiktighet och en god ventilation i samband med hantering. Ventilationens flöde bör också kontrolleras vid förändrade öppettider eftersom ventilationen kan vara behovsstyrd efter vissa klockslag. 4.6 Kosmetiska och hygieniska produkter Inga av de kontrollerade hårfärgerna innehöll de förbjudna ämnena Basic blue 7 och HC yellow no 5, vilket är mycket positivt. På vissa frisörsalonger har det visat sig att en del produkter saknar märkning och bruksanvisning på svenska. Bristerna har påtalats vid inspektion och i rapport. Verksamhetsutövarnas kunskaper om ansvar för kontroll av märkning på förpackningar var generellt sätt låg. Frisörerna litade i stor utsträckning på att tillverkare och importörer tar sitt ansvar för att produkterna ska vara korrekt märkta. Enligt lagstiftningen har även frisören ett ansvar för produkten. Ett flertal frisörer säljer hårfärgnings- och hårvårdsprodukter avsedda för yrkesmässig användning till konsumenter för hemmabruk. I samband med det säljs även helt omärkta förpackningar med väteperoxid. Frisörerna har i många fall hävdat att de inte fått någon information om vad märkningen innebär från sina leverantörer. Många har varit helt ovetande om de regler som gäller för kosmetiska och hygieniska produkter. Man har också hävdat att märkningen finns för att produkten ska vara lite mer exklusiv. Så länge produkten är märkt endast för yrkesmässig användning är Sida 8 (11)

9 reglerna tydliga att försäljning till konsumenter för hemmabruk inte är tillåten. De verksamheter som har uppgett att de säljer produkter till konsumenter som är märkt endast för yrkesmässig användning har förelagts om att upphöra med detta. Uppföljning av föreläggandet kommer att ske framöver. En produkt som klassas som kosmetisk eller hygienisk ska följa de krav på märkning som finns i läkemedelsverkets föreskrifter om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetiska och hygieniska produkter (LVFS 2007:4) samt föreskrifterna om kontroll av kosmetiska och hygieniska produkter (LVFS 2004:12). Det är inte tillåtet att sälja till konsumenter för hemmabruk om produkten är märkt endast för yrkesmässig användning. Formuleringen endast för yrkesmässig användning är ett villkor och måste enligt reglerna skrivas ut om produkten innehåller ett ämne som finns reglerat i bilaga 2 till läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2007:4. På förpackningar till konsumentprodukter ska det vanligtvis finnas mer varningstexter än vad det normalt gör på förpackningar som vänder sig till yrkesverksamma. Väteperoxid klassas enligt reglerna också som en kosmetisk och hygienisk produkt och märkningen på förpackningen ska därmed följa de krav som finns i läkemedelsverkets föreskrifter. 5 Slutsats Projektet gav en god uppfattning om frisörernas kunskaper om vad som gäller inom deras arbetsområde. Få av frisörerna kände till det ansvar som miljöbalken och lagstiftningen om kosmetiska och hygieniska produkter innebär för frisörer. Förhoppningsvis har det genomförda projektet ökat kunskapen och medvetenheten gällande lagstiftning, kemikalier och vikten av att ha hygien- och rengöringsrutiner hos verksamhetsutövarna. Därmed minskas riskerna för miljön och kundernas och personalens hälsa. 6 Fortsatt arbete Uppföljande besök på de verksamheter som har fått föreläggande. Tillsynsbesök hos de frisörer som inte har fått något besök Bedriva tillsyn på andra verksamheter som säljer kosmetiska och hygieniskaprodukter. Sida 9 (11)

10 7 Läshänvisningar Miljöbalken och dess förordningar Miljöbalkens kap. 2, 9, 14, 15, Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förordning (1993:1283) om kosmetiska och hygieniska produkter Förordning (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll Förordning (1998: 950)om miljösanktionsavgifter Hygienisk behandling Allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens handbok Yrkesmässig hygienisk verksamhet Piercing, tatuering, fotvård, massage mm Kosmetiska och hygieniska produkter Läkemedelsverkets föreskrifter om kontroll av kosmetiska och hygieniska produkter (LVFS 2004:12) Läkemedelsverkets föreskrifter om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetiska och hygieniska produkter (LVFS 2007:4) Bra att känna till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2000:42) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om frisörarbete (AFS 1985:18) Smittskyddslagen (2004:168) Smittskyddsförordningen (2004:255) Informationsmaterial Vägledning om frisörprodukter, broschyr från Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet Piercing och tatuering hälsorisker samt gällande lagar och regler, broschyr från Socialstyrelsen. Hemsidor Läkemedelsverket Socialstyrelsen Kemikalieinspektionen Lagstiftning Svenskt näringsliv Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet Arbetsmiljöverket Smittskyddsinstitutet Gröna salonger Sida 10 (11)

11 Skellefteå kommun, bygg- och miljökontoret, Jenny Norlund

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016 RAPPORT 1-2016 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Rapport om tillsyn av frisörer 2016 Rapport 1 (7) 2016-12-27 Dnr:2016-001187 Hälsoskyddsenheten Andreas Wållberg, 0340-69 71 69 Tillsyn på frisörer i

Läs mer

Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt

Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt M Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt Information och tillsyn i Hörby, Eslöv och Höörs kommuner Rapport 2014-01 Hörby kommun, 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd   STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd WWW.SUNDBYBERG.SE STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Har du planer på att starta ett företag

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd Yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner ERIKA DAHLSTRAND 2010 RAPPORT 2010:? SAMMANFATTNING Under 2009 och 2010 har Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Läs mer

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2005 Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 MILJÖKONTORET MAJ 2005 Rapport 4/2005 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Christina Hellman Malin Lidow Camilla

Läs mer

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun Egenkontroll Egenkontroll Miljöförvaltningen Lunds kommun Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet som ger till exempel ansiktsbehandling, fotvård, akupunktur, utför

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård, massage, hårvård

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård och tatuering.

Läs mer

Solarium Miljöförvaltningen informerar

Solarium Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Solarium Miljöförvaltningen informerar Solarium Du som ska öppna en verksamhet där allmänheten erbjuds att sola solarium ska göra en anmälan till miljönämnden senast sex veckor innan

Läs mer

Hygieniska verksamheter

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Stickande eller skärande Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet stickande eller skärande Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds

Läs mer

Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger

Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger Senast uppdaterad 030909 Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger (fyll om möjligt i kända uppgifter innan besöket) Närvarande Salongens namn: Företag: Inspektör: Insp.datum Org.nr: Adress: Telefon

Läs mer

Frisersalonger Tillsynsprojekt 2007

Frisersalonger Tillsynsprojekt 2007 projekt R A P P O R T januari 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Frisersalonger Tillsynsprojekt 2007 Katarina Frilén Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Rådstugatan

Läs mer

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER INFORMATION 1(5) Staffanstorp 2009 NS STADSBYGGNAD HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER Du som ska öppna en lokal för yrkesmässig hygienisk behandling måste först, dvs innan lokalen tas i bruk, göra en anmälan

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport maj 2013 Sida 1 av 8 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod...

Läs mer

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hälsoskydd Ulla Aronsson Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Målsättning...1 3. Genomförande...1 4. Omfattning...1 5. Resultat...2 5.1 Egenkontroll...

Läs mer

Hur mycket kostar det? Bestämmelser

Hur mycket kostar det? Bestämmelser Miljöförvaltningen Solarium Du som ska starta en solarieverksamhet där allmänheten erbjuds att sola solarium måste göra en anmälan till miljönämnden innan verksamheten startar. En väl inredd lokal, god

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se Välkomna!! Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Tillsyn Miljökontoret är tillsynsmyndighet

Läs mer

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten INFORMATION 1 (5) Hygienlokaler som är anmälningspliktiga Om en verksamhet yrkesmässigt erbjuder hygienisk behandling som kan ge blodsmitta genom användning av stickade och skärande verktyg ska detta anmälas

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010 PROJEKT Tillsynskampanj 2010 Frisörer - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 42, 2010 Författare: Margareta Jonsson Jenny Hamrin Robert Anderson Sammanfattning

Läs mer

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör RAPPORT 2015-04 Tillsyn av vårdboenden Frida Wahlund Miljöinspektör Hörby kommun, 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Sida RAPPORT

Läs mer

Kemikalieveckan 2015

Kemikalieveckan 2015 Miljökontoret Rapport 2015-09-29 Kemikalieveckan 2015 - fokus på barns hälsa och säkerhet Rapporten upprättad av: Linn Andersen Kristin Svee 2 (9) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor LULEÅ KOMMUN Miljökontoret Checklista för skolans Egenkontroll Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor Anvisningar Punkt 1 i checklistan är basuppgifter för respektive skola. Punkt 8, som innehåller frågor

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Att bedriva. hygienisk verksamhet. En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet

Att bedriva. hygienisk verksamhet. En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet Att bedriva hygienisk verksamhet En informationsbroschyr för dig som funderar på att starta eller redan bedriver hygienisk verksamhet 1 3 3 4 4 5 6 2 Vad är en hygienisk verksamhet? Med yrkesmässig hygienisk

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER

INFORMATION OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER INFORMATION OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER Projekt inom Miljösamverkan Skåne 2012 Frisörprodukter innehåller en blandning av många olika kemiska ämnen. En del av dessa ämnen är skadliga för hälsan

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010 PROJEKT Tillsynskampanj 2010 Frisörer - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 42, 2010 Författare: Margareta Jonsson Jenny Hamrin Robert Anderson Sammanfattning

Läs mer

Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Uppgifter om verksamheten Lokalens/anläggningens namn Företagets namn Lokalens/anläggningens

Läs mer

Hårfärgskoll 2014. Information och tillsyn i Hörby kommun. Nationellt tillsynsprojekt. Rapport 2015-02 Miljökontoret

Hårfärgskoll 2014. Information och tillsyn i Hörby kommun. Nationellt tillsynsprojekt. Rapport 2015-02 Miljökontoret M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Hårfärgskoll 2014 Nationellt tillsynsprojekt Information och tillsyn i Hörby

Läs mer

Tillsyn av fotvårdsverksamheter

Tillsyn av fotvårdsverksamheter SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Tillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Tillsyn av fotvårdsverksamheter Ronnie Sjölander Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på frisörsalonger 2007 Rapport nr 1/07 INLEDNING Inom ramen för miljö- och byggnadsnämndens tillsynsplan har samtliga av miljö- och byggnadsnämnden kända

Läs mer

Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om hygienisk verksamhet 38 punkt 1, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Uppgifter om verksamheten Lokalens/anläggningens namn Företagets namn Lokalens/anläggningens

Läs mer

Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2

Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2 Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 2 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200,

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se/hygienlokaler

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se/hygienlokaler Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se/hygienlokaler Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Lagändringar Anmälningsplikten

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Lagändringar Anmälningsplikten försvinner

Läs mer

2014-11-18. Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd

2014-11-18. Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2014-11-18 Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2014:1 Tillsyn av verksamheter med tillfälligt boende 2012-2014 Projektet är utfört av bygg- och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun.

Läs mer

MILJÖ & HÄLSOSKYDD. Fotvård Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet

MILJÖ & HÄLSOSKYDD. Fotvård Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet MILJÖ & HÄLSOSKYDD Fotvård Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet REGLER FÖR FOTVÅRD Fotvård är en så kallad yrkesmässig hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta. För att skydda dig och

Läs mer

Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009

Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009 1(9) Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009 Rebecka Bogren 2009-10-23 701 35 2(9) Sammanfattning har under 2009 i ett tillsynsprojekt inspekterat samtliga kända piercingoch tatueringsverksamheter

Läs mer

OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER

OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER OM KEMIKALIER OCH AVFALL FÖR FRISÖRER Frisörprodukter innehåller en blandning av många olika kemiska ämnen. En del av dessa ämnen är skadliga för hälsan och miljön. Genom kunskap och bra val kan risken

Läs mer

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun En del i det nationella tillsynsprojektet om piercing och tatuering 2012 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport oktober 2012

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-06-26 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:1 Tillsyn av piercing- och tatueringsverksamheter Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för

Läs mer

MILJÖ & HÄLSOSKYDD. fotvård. Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet

MILJÖ & HÄLSOSKYDD. fotvård. Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet MILJÖ & HÄLSOSKYDD kungsbacka fotvård Regler för dig som jobbar med hygienisk verksamhet REGLER FÖR FOTVÅRD Fotvård faller under begreppet yrkesmässig hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta. Det

Läs mer

Tillsyn av frisörer i Borlänge kommun

Tillsyn av frisörer i Borlänge kommun September 2006 Miljökontoret Tillsyn av frisörer i Borlänge kommun Projekt år 2005-2006 Projektet utfört och resultatet sammanställt av: Anette Stångmyr Miljöinspektör Telefon 0243-742 25 Fax 0243-742

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd. Tillsyn av hygienlokaler. Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling

Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd. Tillsyn av hygienlokaler. Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd Tillsyn av hygienlokaler Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling Christina Hermansson Mars 2007 Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Hotell och Vandrarhem April Maj 2004 Miljökontoret Linköpings kommun Malin Hultegård Katarina Mathson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 Miljöbalken... 3 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

DELRAPPORT FÖREKOMST AV ALLERGI- OCH CANCERFRAMKALLANDE ÄMNEN I KOSMETISKA OCH HYGIENISKA PRODUKTER

DELRAPPORT FÖREKOMST AV ALLERGI- OCH CANCERFRAMKALLANDE ÄMNEN I KOSMETISKA OCH HYGIENISKA PRODUKTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-01-29\dagordning\tjänsteutlåtande\7.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2008-12-09 MHN 2009-01-29 p. 7 Susanna Karlsson Miljö-

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan räknas exempel på hygienisk behandling upp.

Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan räknas exempel på hygienisk behandling upp. Miljö- och byggavdelningen INFORMATION UI.06 VER.1 1(7) INFORMATION OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Bakgrund Förskolor är anmälningspliktiga

Läs mer

Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning. Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015

Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning. Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015 Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015 Anvisningar och lagstiftning Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial till det nationella tillsynsprojektet

Läs mer

Solarietillsyn i. Landskrona 2008

Solarietillsyn i. Landskrona 2008 Miljöförvaltningen Solarietillsyn i Landskrona 2008 Emilie Jönsson & Victoria Andersson Miljöinspektörer Rapport 2008:16 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Det finns ett klart samband

Läs mer

Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011

Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011 STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2012-04-18 Monika Gyllengahm SMN 0598/2012 STADSBYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011 Bakgrund Stadsbyggnads- och

Läs mer

Till dig som erbjuder hygieniska behandlingar

Till dig som erbjuder hygieniska behandlingar Bygg- och miljökontoret informerar Till dig som erbjuder hygieniska behandlingar Innan en anläggning enligt ovan tas i bruk kan en anmälan behöva göras till kommunen enligt 38 i förordningen om miljöfarlig

Läs mer

Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008

Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008 Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll: Sid 1. Inledning 1 2. Lagstiftning 1 3. Målsättning 1 4. Genomförande 1 5. Resultat 2 5.1 Fritidsgårdar 2 5.1.1 Höga

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Våren 2009 Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljökontoret innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Periodisk hälsoskyddstillsyn Grundskolor & Gymnasier

Periodisk hälsoskyddstillsyn Grundskolor & Gymnasier SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 1/2004 Periodisk hälsoskyddstillsyn Grundskolor & Gymnasier MILJÖKONTORET MARS 2004 Projektet utfört av: Charlotta Hedberg Postadress Solna Stad 171 86 Solna E-post miljokontoret@solna.se

Läs mer

Kontroll av märkning av kemikalier

Kontroll av märkning av kemikalier 2010-06-07 Projekt 2009: Kontroll av märkning av kemikalier Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Inger Nygren Agneta Gustafsson Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har under hösten

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Anmälan om verksamhet med hygienisk behandling

Anmälan om verksamhet med hygienisk behandling Information Bilagor För att denna anmälan ska vara komplett behöver den kompletteras med bilagor som du laddar upp längre fram i formuläret. Läs i texten till vänster om vilka bilagor som behövs. Hygienisk

Läs mer

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projekt omfattande information och tillsyn vad avser märkning av hälso eller miljöfarliga produkter, barnskyddande förslutningar, kännbar varningsmärkning

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad inkluderas i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Miljöbalken och smittskydd

Miljöbalken och smittskydd Miljöbalken och smittskydd Linda Molander linda.molander@folkhalsomyndigheten.se Fredrik Haux fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Sid 2. 2016-11-16 Smittskydd i miljöbalken objektburen smitta Miljöbalken

Läs mer

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna?

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Miljö- och byggförvaltningen Jennifer Lundbäck & Matilda Abrahamsson Miljöinspektörer Tillsyn Miljö- och Byggförvaltningen arbetar på uppdrag av Miljö-

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Sida 1 av 6 Frågor och svar om anmälningsplikten Här beskriver vi hur Socialstyrelsen anser att 38 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska tolkas. Det här är Socialstyrelsens

Läs mer

Datum när verksamheten beräknas öppna/datum när verksamheten startade

Datum när verksamheten beräknas öppna/datum när verksamheten startade Miljöförvaltningen 1(3) Anmälan om hygienisk verksamhet Enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Verksamhet Verksamhetens namn Besöksadress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2016-03-10 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004

Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004 Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004 Utförd av Camilla Gustavsson Hälsoskyddsenheten Miljökontoret Jönköpings kommun Sammanfattning Under 2004 har tillsynsbesök utförts på 24 solarieverksamheter

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Anmälare Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Information om projekt fotvård och akupunktur

Information om projekt fotvård och akupunktur 2013-02-25 1 (8) Information om projekt fotvård och akupunktur 2012-2013 Bakgrund Stadsbyggnads- och miljönämnden ska i sitt tillsynsarbete ägna särskild uppmärksamhet åt anmälningspliktiga verksamheter

Läs mer

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum:

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum: Tillsynsprojekt webbhandel 2016-2017 Dnr: 6.2.6-2018-002810 Datum: 2018-01-12 1. Sammanfattning Läkemedelsverket (LV) genomförde under perioden oktober 2016-hösten 2017 ett tillsynsprojekt med fokus på

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Anmälan avser lokal för undervisning

Anmälan avser lokal för undervisning Anmälan avser lokal för undervisning Ny verksamhet Utökning eller ändring av befintlig verksamhet Startdatum: Förskola/Förskoleklass Öppen förskola Grundskola Gymnasieskola Öppen fritidsverksamhet Fritidshem

Läs mer

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn)

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Administrativa uppgifter Datum: Diarienummer:.. Verksamhetens namn:

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Tillsyn av hygienverksamheter 2012

Tillsyn av hygienverksamheter 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 sid. 1-15 Tillsyn av hygienverksamheter 2012 En rapport från miljöförvaltningen Anna Rosner April 2013 Dnr 2012-5503 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund 4 2.1

Läs mer

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 Inspektionsdatum: DNR: Privat Kommunal Skolans namn: Adress: Årskurser: Antal elever: Antal personal: Verksamhetsutövare: Verksamhetsutövarens e-post:

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Stickande, skärande material inom hygienlokaler

Stickande, skärande material inom hygienlokaler SOLNA STAD Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT 1/2007 Stickande, skärande material inom hygienlokaler MILJÖ OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN JANUARI 2007 Projektet utfört av: Christina Hellman Postadress

Läs mer