Inbjudan till seminarium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inbjudan till seminarium"

Transkript

1 Inbjudan till seminarium Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget Syfte Syftet med seminariet är att uppmärksamma vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget. Seminariet kommer att belysa identifiering av funktionsnedsättning hos vuxna deltagare, bedömning av prestations- och arbetsförmåga och dess koppling till funktionsnedsättning samt utveckling av samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare. Det kommer även att göras en presentation av enheten Syn Döv Hörsel i Stockholm. Målgrupp Nyanställda och övriga intresserade handläggare inom etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen. Datum och plats Datum: Tisdag 10 november, kl (inklusive lunch). Plats: Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm Program Anmälan Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget. Julio Fuentes, SIOS Bedömning av prestations- och arbetsförmåga och dess koppling till funktionsnedsättning. Emilija Pavlovic-Stankovic, Arbetsförmedlingen, Haninge Kaffe Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Sara Lindblom Boogh och Agneta Littwold Pöljö, Arbetsförmedlingen Huddinge Enheten Syn Döv Hörsel i Stockholm. Åsa Blomqvist och Lena Pihl Dahl, Arbetsförmedlingen Avslutning Lunch Anmälan Deltagandet är kostnadsfritt. Anmälan görs på under fliken Aktuellt. Anmälan senast den 2 november. Begränsat antal platser Mer information om projektet Projektet Funktionshinder i etableringen har som syfte att införa ett funktionshinderperspektiv på etableringen i Stockholms län. Vuxna nyanlända med funktionsnedsättning och/eller trauma ska säkerställas samma möjligheter som övriga deltagare. Kontaktperson erica.stensson@sios.org

2 Dokumentation från seminariet den 10 november inom projektet Funktionshinder i etableringen Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget, Julio Fuentes, SIOS. Se Power Point presentation som finns bifogad. Bedömning av prestations- och arbetsförmåga och dess koppling till funktionsnedsättning, Emilija Pavlovic-Stankovic, Arbetsförmedlingen, Haninge. Se Power Point presentation som finns bifogad. Kommentarer Fråga: Är det någon som gör så här? Hur ska man få in allt det här i det ordinarie arbetet? Det var ett lite blandat svar ifrån deltagarna, men de flesta sa att ja, så här gör man. Fråga: Det är väldigt olika nivå på olika läkarutlåtande. Ser du inte en risk med att handläggare är för snabba med att fatta beslut om EPA (etableringsplan)? Emilija: En massa tid går förlorad, så väl som vissa möjligheter till åtgärder, om man väntar för länge med beslut om EPA. Det finns åtgärder så som att testa personen. Det kan man göra inom en kortare etableringsplan. (För att få till en plan inom 60 dagar) Efter den korta planen går det sedan att fatta beslut om en ny plan som är anpassad, eller att sedan avslå. Kommentar: Det går att testa ändå, trots att inte beslut fattats. Etableringsplanen är så värdefull och så kort. Kommentar: Det är svåra beslut att fatta och svårt att koppla dem till de olika begrepp som finns. Fråga: EEM hur lång är den tiden? Emilija: Det ska vara 60 dagar från beslut om uppehållstillstånd, efter det så ska man ha en etableringsplan. Kommentar: Man behöver inte funktionshinder koda i AIS om man har läkarutlåtande. Emilija: Man behöver inte men det är bra. Inget hindrar oss att koda. Kommentar: Vi kodar för vår skull, men personen kanske inte vill och då går det inte.

3 Emilija: Daganteckningar och tjänsteanteckningar etc. är andra sätt som man kan hjälpa kommunikationen mellan olika parter. Om en person får stöd så får det dokumenteras runt omkring, så att man kan förstå varför det är motiverat med åtgärder eller stöd. Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Sara Lindblom Boogh och Agneta Littwold Pöljö, Arbetsförmedlingen Huddinge. Se Power Point presentation som finns bifogad. Kommentarer Emilija: Arbetsförmedlingen hade en workshop med kommunen och flera andra för att reda ut hur de ska arbeta. Man kan också ha fyrpartssamtal så att man kan lyfta in frågor om bostadssituation och andra frågor som är angelägna. Kommentar: Allt är så resultatinriktat. Men det är viktigt att släppa den synen och att man genom det också får med sig personen. Enheten Syn Döv Hörsel i Stockholm, Åsa Blomqvist och Lena Pihl Dahl, Arbetsförmedlingen. Hörselnedsättning, tinnitus och ljudkänslighet så väl som problem med synen är funktionsnedsättningar. Åsa Blomqvist och Lena Pihl Dahl berättar om deras arbete inom ett projekt inom Arbetsförmedlingen i Spånga etablering. De uppmanar de arbetande på Arbetsförmedlingen att söka kontakt med dem så snart det kommer in en sökande med synoch/eller hörselsvårigheter. Deras uppdrag är att vara konsulter för arbetsförmedlarna. Projektet startades eftersom enheten Syn Döv Hörsel fick in så få ärenden. De ville genom projektet synliggöra problematiken som personer med nedsatt syn eller hörsel samt döva har. De avsåg att öka tillgängligheten och att inleda en dialog. Målet var att personer med denna problematik skulle identifieras tidigare i processen. De menar att det är synd i de fall då deras enhet kopplas in först när det bara är ett par månader kvar av etableringstiden. Det är därför viktigt att utbilda handläggarna i att uppmärksamma dessa personer och den problematik de står inför. Det ska därför tas fram verktyg som handläggarna kan använda. I deras utbildningar med handläggare har de låtit dem få prova på olika syn och hörselnedsättningar. De har tagit fram ett frågebatteri med enkla frågor som kan ställas till den sökande, samt tips och råd till handläggarna. De informerar också om att uppmärksamma olika beteenden hos kunderna. Åsa och Lena har också varit inne i gruppinformationen i del två och berättat om vad enheten kan bistå med och hur de blir kontaktade. De har även tagit fram ett informationsblad med deras kontaktuppgifter.

4 Det behöver finnas ett bättre samarbete mellan de olika aktörerna som träffar etableringsdeltagarna. Åsa och Lena har bland annat träffat SFI chefen i Stockholm så väl som den kurator som samarbetar med syncentralen. De berättar om ett ärende med en man som inte varit en del av deras verksamhet inom Syn Döv Hörsel eftersom den här mannens ärende inleddes tidigare då han fick uppehållstillstånd De valde att uppmärksamma det här ärendet för att visa på hur insatserna och anpassning för att avhjälpa funktionshinder och möjliggörandet för personen att kommer i arbete kan gå till. De delar som ingick var bland annat anpassning på SFI, rehabilitering på syncentralen i 2 år för att lära sig punktskrift och att öva upp nya sätt för hur han skulle klara sig på egen hand så väl ute i samhället som i hem miljön. Det är bra att ta fram anpassning i tid så att det finns tillgängliga när de behövs. Han fick också läsa grundläggande svenska och en vägledningskurs. Därefter rekommenderades det att han skulle komma ut på praktik så fort som möjligt fick han jobb inom en kommunal satsning och i det arbetet fick han den anpassningen som han behövde. Åsa och Lena menar att utan den basrehabilitering som han fick på syncentralen så hade inga andra av de åtgärder som sates in fungerat. Men till en stor del på grund av att han fått den basrehabiliteringen så fick han tillslut ett jobb. Projektet Syn, Döv Hörsel har bidragit till att enheten har fått in många fler ärenden. Åsa och Lena vidhåller att det inte finns några dumma frågor utan de ser helst att så fort arbetsförmedlarna misstänker att en person har en nedsatt syn- eller hörsel så vill de att kontakt tas med dem. De gånger de informerat om sin verksamhet under gruppinformationsträffarna så är det många som efteråt har sökt upp dem. Kommentarer Kommentar: Vissa chefer säger att handläggarna på hyvlar kunderna ohälsa och att det gör att de får de sökande att känna efter och att de då blir dåliga. Åsa och Lena: Det behöver göras mycket för de personer som har någon form av varaktig eller tillfällig funktionsnedsättning. De nedsättningar som en person kan ha av syn och hörsel måste kunna klargöras så snabbt som det går så att det går att kan komma igång med det andra arbetet. Syn och hörsel är så grundläggande för det resterande arbetet. Avslutning Julio tackar alla de medverkande och deltagarna för visat engagemang och intresse för de här frågorna under seminariet. Seminariet avslutades med gemensam lunch.

5 Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget

6 Intersektionalitet funktionshinder och etnicitet Funktionshinder Etnicitet Intersektionalitet (korsning) mellan funktionshinder och etnicitet: Kulturalisering och homogenisering av funktionshinder

7 Projektet Funktionshinder i etableringen Syfte: Att införa ett funktionshinderperspektiv på etableringen i Stockholms län så att vuxna nyanlända med funktionsnedsättning och/eller trauma har samma möjligheter som övriga nyanlända att ta del av etableringsinsatserna.

8 Projektets mål Att uppmärksamma och identifiera vuxna nyanlända med funktionsnedsättning/ trauma så tidigt som möjligt. Att bidra till att utveckla samverkan mellan berörda verksamheter. Att ta fram kompetensutvecklingsmaterial. Att tillhandahålla kompetensutveckling för berörd personal.

9 Funktionshinder och funktionsnedsättning

10 Synsätt på funktionshinder Den medicinska modellen Den sociala modellen Den miljörelaterade modellen Dessa synsätt är transkulturella och transnationella Synen på funktionshinder beror på många faktorer: sociala, kulturella, ekonomiska, historiska, politiska m.m.

11 Synsätt på funktionshinder Den medicinska modellen Här riktas uppmärksamheten på de skador och funktionella nedsättningar som individen har. Funktionsnedsättning som avvikelse. Rehabiliteringsinsatser och annat stöd för att utveckla den enskildes förmåga står i centrum.

12 Synsätt på funktionshinder Den sociala modellen Funktionshinder som socialt förtryck. Den individuella funktionella nedsättningen har inte avgörande betydelse. Den miljörelaterade modellen Detta synsätt riktar uppmärksamheten på de hinder i samhällsmiljön, som finns för individens aktiva deltagande.

13 Den miljörelaterade modellen Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.

14 Den miljörelaterade modellen skada funktionsnedsättning hinder i omgivningen Funktionshinder Individ omgivningen

15

16 Den allmänna bilden är dock att funktionsnedsättning = handikapp = personlig tragedi

17 Etnicitet och kultur

18 Etnicitet Begreppet härstammar från grekiskans ethnos, vilket kunde användas i relation till en grupp människor, en stam eller ett folk. Etnicitet refererar till gruppbildning, kulturell och/eller social gränsdragning mellan oss och de Andra, identitet, känsla av samhörighet, symbolgemenskap osv. Man blir i relation till andra genom social inlärning och sociala processer. Självidentifikation är central.

19 Kultur Många olika sätt att förstå kultur många definitioner. Kultur är en grupp människors gemensamma regler, värden och symboler (Arnstberg, 1988). Kultur är ett kollektivt fenomen, som inte måste bygga på etnisk eller nationell grund. Kulturer och delkulturer kan också baseras på könstillhörighet, ålder, mm. Kultur är inte statisk, utan föränderlig.

20 Kultur Kulturella företeelser och värderingar är knutna till politiska, sociala, ekonomiska och historiska faktorer i ett komplex sammanhang. Människan är både kulturbärare och kulturskapande.

21 Intersektionalitet funktionshinder och etnicitet Funktionshinder Etnicitet Intersektionalitet (korsning) mellan funktionshinder och etnicitet: Kulturalisering och homogenisering av funktionshinder

22 Två dominerande förhållningssätt Kulturalisering Personer med funktionsnedsättning och etnisk minoritetsbakgrund Homogenisering Överbetoning av kulturens betydelse Behov av ett interkulturellt perspektiv. Sociala, ekonomiska och andra faktorer har betydelse. Man bortser ifrån kulturella aspekter, social situation och språkliga behov Nya frågeställningar. Metoder och kunskaper behöver utvecklas.

23 Frågor i projektet

24 Tidig identifiering av funktionsnedsättning Olika orsaker om varför funktionsnedsättning inte kommer fram Ökad medvetenhet hos handläggare Information till deltagarna Samverkan med specialisterna Prestations- och arbetsförmåga och funktionsnedsättning Utveckling av samverkansytor Lokala överenskommelser (LÖK) SFI-organisationen i kommunen Samverkan med vården

25 Prestationsförmåga, arbetsförmåga och funktionsnedsättning

26 Definition prestationsförmåga, arbetsförmåga och funktionsnedsättning Utredningar, tjänster, metoder och insatser Samverkan Utmaningar

27 Marknadsområde Stockholm Gotland Antal inskrivna sökande Varav med funktionsnedsättning ,7% Antal inskrivna etableringsökande 5852 Varav med funktionsnedsättning 187 3,2%

28 Prestationsförmåga Prestationsförmåga definieras som den enskildes förmåga att delta i aktiviteter i en etableringsplan Prestationsförmåga skiljer sig från arbetsförmåga på så sätt att kraven i etableringsplanens aktiviteter kan vara lägre ställda eller annorlunda än kraven i ett lönearbete. Sökandes förmåga att delta i aktiviteten, trots eventuell sjukdom Prestationsförmåga bedöms utifrån individens resurser i förhållande till kraven i uppgifterna och miljön där aktiviteten utförs. Individens förutsättningar beskrivs utifrån både resurser och begränsningar. Nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan innebär förhinder att delta i etableringsinsatser på minst 25 procent av heltid

29 Utredning av prestationsförmåga Tjänster Klargöra dina arbetsförutsättningar Anpassa din arbetssituation Arbetsförberedande insatser

30

31

32 Arbetsförberedande insatser

33 Bedömning av prestationsförmåga Utredande samtal Fördjupningsfrågor Ta del av eventuella medicinska underlag Konsultera specialister, kontakt med vårdgivare Konsultera AR Enhet Syn Döv Hörsel Migrationsverket, kommunen

34 Tidsbegränsad etableringsplan Klargöra arbetsförutsättningar Fördjupad kartläggning och vägledning (12 veckor) Arbetspsykologisk utredning (APU) Aktivitetsbaserad utredning av arbetsförutsättningar/arbetsförmåga (ABU) Arbetssocial utredning (ASU) Kommun Vårdgivare

35 Utifrån läkar- eller specialistutlåtande bedöms graden av nedsättningen av prestationsförmågan till 75, 50 eller 25 procent av heltid.

36 Under pågående etableringsplan Upprepade korttidsfrånvaro pga. sjukdom Annan korttidsfrånvaro eller sammanhållen lång frånvaro Långsam utveckling, har svårt att ta del av program och insatser (återkoppling från SFI, anordnare) Utreda prestations- och arbetsförmåga, eventuell funktionsnedsättning Begäran om läkarutlåtande, bilaga

37 I samverkan När kommunen ansöker om statlig ersättning från Migrationsverket behöver de ett underlag som styrker avslag på etableringsplanen. Även när den arbetssökande får ett beslut på 75, 50 eller 25 procent av heltid kan kommunen behöva styrka orsaken till att etableringsplanen är på deltid. Samma förhållanden gäller när den arbetssökande är förhindrad att delta i etableringsinsatser på grund av sjukdom eller någon annan nedsättning av prestationsförmågan och frånvaron överstiger 30 dagar.

38

39 Viljeinriktning för bedömning av prestationsförmåga

40 När prestationsförmåga är bedömd Målsättningen är att den arbetssökande successivt ska övergå till att delta i aktiviteter som är relaterade till en arbetsliknande situation som till exempel praktik eller arbetsträning. Därmed övergår du till att bedöma den enskildes arbetsförmåga.

41 Med ICF:s (International Classification of Function, Disability and Health) begrepp kan man beskriva hur faktorer hos individen (kroppsstruktur, kroppsfunktion och personfaktorer) påverkar möjligheten att utföra arbete (aktivitet och delaktighet) i en viss miljö (omgivningsfaktorer). Hur definierar Arbetsförmedlingen begreppet arbetsförmåga? Arbetsförmåga bestäms av egenskaper hos en individ, en specifik arbetsuppgift och arbetsmiljö i samspel. Arbetsförmågan eller resultatet utgörs således av individens förutsättningar, kraven i arbetsuppgiften och den specifika arbetsmiljön i samspel Arbetsförmåga kan vara nedsatt pga. av funktionsnedsättning och/eller en historik av ohälsa

42 Individens förutsättningar resurser och begränsningar kunskaper och erfarenheter - utbildning och arbetslivserfarenhet (formell kompetens) färdigheter, förmågor - begåvning, fysisk och social förmåga, förmåga att använda sina kunskaper, lära sig nytt och utvecklas intressen, motivation, livsstil, personlighet - här är intressen och den egna motivationen för att komma i arbete en särskilt viktig faktor social situation - familjesituation och andra sociala nätverk som påverkar individen hälsotillstånd, funktionsnedsättning - medicinska orsaker som påverkar individens förutsättningar för arbete.

43 Funktionsnedsättning Medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar Medfödda funktionsnedsättningar är till exempel medfödda kroniska sjukdomar. Förvärvade funktionsnedsättningar uppstår under barndomen eller i vuxen ålder, till exempel efter sjukdom eller skada. Exempel på förvärvade funktionsnedsättningar är, ledsjukdomar, hörselnedsättning, förvärvade hjärnskador, allvarlig whiplashskada, psykiska sjukdomar som lett till psykiatrisk diagnos och olika neurologiska sjukdomar.

44 Synliga och dolda funktionsnedsättningar Synliga funktionsnedsättningar. Det kan vara olika fysiska och neurologiska sjukdomar/funktionsnedsättningar. Dolda funktionsnedsättningar Det kan exempelvis vara sjukdomar som diabetes, hjärt- /kärlsjukdom, lindriga hjärnskador och smärta. Det kan också vara en syn- eller hörselnedsättning som omgivningen inte känner till.

45 Vi utreder också om och på vilket sätt en funktionsnedsättning medför nedsatt prestations- och arbetsförmåga. Utredningen av arbetsförmåga kan komma att påvisa behov av kompenserande och stödjande insatser. Därefter gör vi en bedömning och prövning om nedsättningen i arbetsförmåga kan kompenseras genom anpassningar av olika slag.

46 Utmaningar Utredandesamtal genom tolk Medicinskt underlag Kontakt med vårdgivare Samarbete med specialister Långsamma processer Samverkan med kommunen, Migrationsverket och Försäkringskassan Utredning av arbetsförmåga

47 Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Sara Lindblom Boogh, sjg Agneta Littwold Pöljö, at AR Huddinge

48 Magisteruppsats våren 2015 Arbete och Hälsa, Karolinska Inst. Författare: Sara Lindblom Boogh Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? -en intervjustudie med fokus på identifiering av funktionsnedsättning hos nyanlända

49 Bakgrund Fastställa prestationsförmågan Specialisternas roll Funktionshinderskodning SIOS: Tar tid att identifiera funktionsnedsättning Låg användning av specialist

50 Intervjustudie med specialister i Sthlms län våren AR-områden i Sthlms län Kriterier: At/sg; träffat minst en etableringssökande 2014 Syfte: -att undersöka hur specialisterna används i arbetet med att identifiera funktionsnedsättning inom etableringsuppdraget (i ett tidigare skede)

51 Resultat: Intervjuperson Uppskattad andel ärenden från etableringsuppdraget av det totala antalet ärenden Antal etableringsarbetsförmedlare specialisterna servar Ensam specialist i sin roll i etableringsuppdraget Tid sedan etableringsbehörighet Antal år som specialist 1 Ja 2 Nej 3 Nej 4 Ja 5 Ja 6 Ja 7 Ja Tabellen visar hur många ärenden och hur många arbetsförmedlare i etableringsuppdraget intervjupersonerna arbetar med. Vidare visas om de är ensamma specialister i etableringsuppdraget på sitt kontor, hur länge de haft etableringsbehörighet (utbildning) samt hur länge de arbetat som specialister på Arbetsförmedlingen.

52 1. Hur ser kontakten mellan specialist och arbetsförmedlare ut? 2. I vilket skede kopplas specialisterna in? 3. Hur arbetar specialisterna med funktionshinderskodning?

53 Resultat: Huvudtema Undertema 1. Tid att hitta arbetsrutiner 1.1 Startsträcka 1.2 Annat behov 1.3 Mer konsultativt 2. Rehabkunskap avgörande 2.1 Kunskap finns 2.2 Tidig kontakt med specialist 2.3 När kunskap saknas 2.4 Konsekvenser av kunskapsbrist 3. Inte självklart att koda 3.1 Brist på rutiner 3.2 Tveksamma specialister 4. Det vi inte kan påverka

54 Hur ser kontakten mellan specialist och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget ut? 1. Huvudtema: Tid att hitta arbetsrutiner 1.1 Startsträcka Flexibla i kontakten Tagit tid 1.2 Annat behov Egna konsultationsforum När deltagarna inte klarar delta Hålla distans till arbetet 1.3 Mer konsultativt Trepartssamtal Olika roller Fokus på annat än hälsa

55 När kopplas specialisten in? 2. Huvudtema: Rehaberfarenhet avgörande 2.1 Kunskap finns Kunskaputbyte Rätt sorts ärenden 2.2 Tidig kontakt med specialist Innan plan Läkarutlåtande fördröjer > 6 mån

56 Forts. 2. Huvudtema: Rehaberfarenhet avgörande 2.3 När kunskap saknas Ovana vid att arbeta med funktionsnedsatta Repetera specialisternas roll Sektionschefens roll 2.4 Konsekvenser av kunskapsbrist > 12 mån Stor omfattning av hälsofrämjande aktiviteter Överflyttning till JOB

57 Hur arbetar specialisterna med kodning för etableringssökande med funktionsnedsättning? 3. Huvudtema: Inte självklart att koda 3.1 Brist på rutiner Koden saknar betydelse i etableringen Koden sätts aldrig Tveksamma specialister Koda för arbetsförmåga el prestationsförmåga? Aktuella omständigheter utgör hinder Fler ärenden, mer benägna att koda

58 4. Huvudtema: Det vi inte kan påverka... Nyanlända talar inte gärna om ohälsa Det är så mycket annat som är kaotiskt i tillvaron och i deras huvuden att det finns inte på kartan att man börjar titta på sin egen hälsa på det sättet då. Jag tror det. Det måste få ta tid och det gör också och att vi kanske inte kan forcera den processen heller. (Intervjuperson 6)

59 Slutsatser: Tagit tid att hitta samarbete mellan specialister och arbetsförmedlare Arbetsförmedlarna saknar rehaberfarenhet, hälsoaspekten hos nyanlända inte prioriterad= fördröjt kontakt med specialist och identifiering och kodning Börjar fungera bättre, tidigare kontakt med specialist Nyanlända behöver tid att landa Konsultationsforum och rehabteam en lösning

60 Varför ska vi samarbeta? Öppenhet, ärlighet och förståelse Erbjuda något som motparten vill ha Specialistresurser avsatta för etableringen

61 Vad vinner vi på att samarbeta? Tungt uppdrag, belastningen kommer inte att minska Gemensamt mål mot arbete Använda verktygslådan Klargöra behov av fördjupat stöd

62 Vad kan specialister göra? 10 % specialisttid= 4 timmar/v. Hinner träffa 2 personer/v? Gruppaktiviteter: vägledande? Motiverande? Aktivitetsbedömningar Saknas konsultationsforum; hitta andra lösningar på möten

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? 14 okt 10 nov fm Hur påverkar

Läs mer

Inbjudan till seminarium

Inbjudan till seminarium 2015-09-04 Inbjudan till seminarium Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Magisteruppsatsen Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? genomfördes

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen

Projekt Funktionshinder i etableringen Projekt Funktionshinder i etableringen Syfte och mål Vuxna nyanlända med funktionsnedsättning och/eller trauma ska säkerställas samma möjligheter som övriga nyanlända att ta del av etableringsinsatserna.

Läs mer

Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst

Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst Arbetsförmedlingens uppdrag Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering.

Läs mer

Inbjudan till seminarium

Inbjudan till seminarium 2015-09-30 Inbjudan till seminarium Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget Syfte Syftet med seminariet är att uppmärksamma vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget. Seminariet

Läs mer

Arbetsförmedlingens handläggarstöd

Arbetsförmedlingens handläggarstöd Arbetsförmedlingens handläggarstöd AFHS 18/2011 Sida: 1 av 7 Gäller fr.o.m. 20141022 Beslutad av: Henrietta Stein Beslutsdatum: 20141022 Version: 3.0 Dnr: Af-2014/091296 Medicinska underlag Medicinska

Läs mer

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad 2017 ett starkt år på Arbetsmarknaden Den svenska ekonomin var urstark 2017 och jobbtillväxten god. Vid utgången av året hade 94 000 fler personer ett

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping Frukostmöte Samordningsförbundet Jönköping 180116 Frukostmöte 180116 Inledning Arbetsförmedlingens instruktion Arbetsmarknadsläget 2018 Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2018 Vad gör Arbetsförmedlingen?

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Kort om Arbetsförmedlingen 160906 Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden genom att: Sammanföra dem

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga

Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga Innehåll Arbetsförmedlingens uppdrag Bedömning av arbetsförmåga Arbetsförmedlingen Samverkan Specialistinsatser: arbetsterapeut, psykolog Arbetsförmedlingens

Läs mer

Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen

Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen Innehåll Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Funktionshinder i etableringen Erfarenhetsutbyte och utforskande dialogmöte

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag Vi arbetar på uppdrag av riksdag och regering. Vi ska: Effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Kulturformulering som verktyg i handläggarsamtal Andraspråksinlärning och andraspråksutveckling Migration

Läs mer

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Sammanfattning Det tycks inte finnas tillräckligt bra rutiner i de berörda verksamheterna i Stockholms län för

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Varför efterfrågar Arbetsförmedlingen medicinska underlag? Arbetsmarknadspolitisk bedömning Förutsättningar Beskriv den arbetssökandes förutsättningar

Läs mer

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland 2016 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Specialisterna inom Arbetsförmedlingen. Arbetsterapeut och sjukgymnast Psykolog Socialkonsulent Synpedagog Dövkonsulent

Specialisterna inom Arbetsförmedlingen. Arbetsterapeut och sjukgymnast Psykolog Socialkonsulent Synpedagog Dövkonsulent Specialisterna inom Arbetsförmedlingen Arbetsterapeut och sjukgymnast Psykolog Socialkonsulent Synpedagog Dövkonsulent Specialistrollen vid Arbetsförmedlingen Gemensamt för specialistinsatserna är att

Läs mer

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar SIOS Bellmansgatan 15, 1 tr, 118 47 Stockholm Tel. 08-55 69 33 60 (vx). Fax 08-643 90 68 E-post:

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Grundläggande uppdrag Att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering i form av vägledande, utredande, rehabiliterande eller arbetsförberedande

Läs mer

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 28 September 2017 Anette Svenningsson VAD GÖR ARBETSFÖRMEDLINGEN? Vilka sökande jobbar vi med? Etableringen vad är det? Matcha Rehabilitera Samverkan Skyddad anställning/anpassade

Läs mer

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland 181016 Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland Arbetsförmedlingens uppdrag Det övergripande målet för Arbetsförmedlingen är att verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013 Etableringsuppdraget Växjö Konserthus 9 december 2013 Målsättning och syfte öka förutsättningarna för en snabb etablering i arbets- och samhällslivet. tidiga insatser med tydligt jobbfokus starkare incitament

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum

Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum Film Dagens innehåll Del 1 - Bakgrund Varför IBIC? Ärendeprocessen Språket och strukturen 10 min Del 2 - Delaktighet Motivation Förhållningssätt

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete. Daniel Sörman Christina Edlund

Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete. Daniel Sörman Christina Edlund Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete Daniel Sörman Christina Edlund Frågesport Gå in på www.kahoot.it på din mobiltelefon Tudelningen på arbetsmarknaden fortsätter Antalet personer

Läs mer

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Tillgänglighet. Checklistan baseras på utvalda delar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS):

Tillgänglighet. Checklistan baseras på utvalda delar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS): 2015-03-10 Tillgänglighet Checklistan innehåller fysiska, psykiska, sociala och kognitiva aspekter i arbetsmiljön och kan vara ett stöd i arbetet med att öka tillgängligheten på arbetsplatsen. Checklistan

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

Processtyrningsmodell FAROS

Processtyrningsmodell FAROS Processtyrningsmodell FAROS P R E - S A M V E R K A N SAMVER KAN 1 Behovsbedömning Rehab. utredning Ärende förbereds för samverkan 2 Beredning AF-FK gemensam bedömning av AR 3 Behovsanalys 4 Introduktion

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

RUTINER Trygghets- och utvecklingsanställning

RUTINER Trygghets- och utvecklingsanställning Sid 1 (7) RUTINER Trygghets- och utvecklingsanställning Enligt beslut i Gävle kommuns fullmäktige ska 1,5 % av det totala antalet medarbetare i koncernen utgöras av funktionshindrade. Näringsliv & arbetsmarknad

Läs mer

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena 2019-05-15 Ny organisation - kanalförflyttningen Kunden har ett eller flera ärende/-n och inte bara en handläggare. Vi har gått ifrån min personliga handläggare.

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare; SFS 2017:820 Utkom från trycket den 11 juni 2017 utfärdad den 29 juni 2017. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Sid 1 (6) Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad Till riktlinjerna finns två checklistor: checklista vid sjukfrånvaro och checklista s- /avstämningsmöte Sid 2 (6) Riktlinjer för arbetsanpassning

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ Ekonomiskt bistånd Kompetenscenter SFI Samhällsinformation med hälsa Ekonomiskt bistånd försörjningsstöd Verksamhetsområde försörjning, Köping Våra sökande

Läs mer

Ersättningsvillkor för arbetsmarknadsinsatser

Ersättningsvillkor för arbetsmarknadsinsatser 2017-11-09 1 (5) DNR SAN-0110/2016-15 Ersättningsvillkor för arbetsmarknadsinsatser Syftet med arbetsmarknadsinsatserna är att personer som deltar i insatsen ska komma till egenförsörjning genom anställning,

Läs mer

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018 Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland Agenda för dagen Sjukförsäkringens regelverk Sjukskriven vad händer? Olika roller i sjukskrivningsprocessen Alternativ till

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

Hjälptexter till Läkarutlåtande för sjukersättning

Hjälptexter till Läkarutlåtande för sjukersättning Hjälptexter till Läkarutlåtande för sjukersättning Detta dokument visar de hjälptexter som finns till frågorna i Läkarutlåtande för sjukersättning (FK 7800). De kan ge en ökad förståelse för vilken information

Läs mer

Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun

Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, personalenheten POLICY Antagen av Diarienummer 1(13) Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun 2 Handlingsplan för rehabilitering Syftet med handlingsplan för rehabilitering är att

Läs mer

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Hälsofrämjande etablering Växjö Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Bakgrund Arbetet bygger på följande antaganden: Projektets övergripande

Läs mer

Inledning. Facklig företrädare medverkar i rehabiliteringsprocessen på medarbetarens initiativ.

Inledning. Facklig företrädare medverkar i rehabiliteringsprocessen på medarbetarens initiativ. Version 2015-08-25 2 Inledning Upprättad Vindelns kommun har som mål att skapa och bevara goda arbetsmiljöförhållanden 2010-01-18 på sina arbetsplatser. I den andan har denna policy avseende arbetsanpassning

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Linköpin kommun linkoping.se Se kraften och kompetensen hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Se kraften och kompetensen Det handlar om hur du och jag tänker.

Läs mer

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Tjänsteskrivelse 207-08 - 0 Handläggare Igor Rankovic Utredningsenheten 207NÄN/0054 Näringslivsnämnden Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Förslag till beslut Motionen

Läs mer

Nationellt verktyg för bedömning av arbetsförmåga

Nationellt verktyg för bedömning av arbetsförmåga Nationellt verktyg för bedömning av arbetsförmåga 14 juni Jan Larsson Prövning av arbetsförmåga Day 1 to 90: Nuvarande arbete Dag 91 to 180: Nuvarande arbetsgivare Dag 181 to 364: Arbetsmarknaden 1997

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige Bengt Eklund Arbetsförmedlingen Strategienheten Avdelningen Rehabilitering till arbete Supported Employment på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Aktivitetsförmågeutredningen. Ökad rättssäkerhet och delaktighet för den sjukskrivne

Aktivitetsförmågeutredningen. Ökad rättssäkerhet och delaktighet för den sjukskrivne Aktivitetsförmågeutredningen Ökad rättssäkerhet och delaktighet för den sjukskrivne Brister resulterade i uppdrag Skillnader i bedömning Inga gemensamma bedömningsverktyg Bristande delaktighet från den

Läs mer

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar!

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar! Förverkligade drömmar! I våra kontakter med områdena och i intervjuer och deltagarenkäter kommer det fram både stort och smått, som att få rätt medicin och behandling och må bättre, försörja sig själv

Läs mer

Hur används specialisterna i etableringsuppdraget?

Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? IMM, Institutet för Miljömedicin Magisterprogrammet i arbete och hälsa, ERGONOMI Huvudämnet arbete och hälsa Examensarbete, 15 högskolepoäng Vårterminen 2015 Hur används specialisterna i etableringsuppdraget?

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom Efter migrationen - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar & Landa-projektet

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun Sida: 1 av 12 Dnr: Datum: 2014-01-23 Denna överenskommelse kommer att revideras i april 2014 pga förändringar i etableringsuppdraget Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun 1. Inledning

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Så kan vi hjälpa dig Journalistförbundet kan hjälpa dig som är medlem med din kontakt med arbetsgivaren. Vi kan också driva eventuella tvister mot Försäkringskassan

Läs mer

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering Therese Eskilsson Universitetslektor, Umeå universitet & Stressrehabilitering, Region Västerbotten BRISTER I ARBETSMILJÖN KAN

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist

Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist Arbetsåtergång Sjukförsäkring Rehabiliteringskedja Anställd, eget företagare, arbetslös, studerande Arbetsuppgifter (krav i arbete) Sjukdom/skada

Läs mer

Individen eller miljön? möt forskare och praktiker för att diskutera bedömning av arbetsförmåga! Haninge 9 november 2010

Individen eller miljön? möt forskare och praktiker för att diskutera bedömning av arbetsförmåga! Haninge 9 november 2010 Individen eller miljön? möt forskare och praktiker för att diskutera bedömning av arbetsförmåga! Haninge 9 november 2010 Med dr Barbro Lewin Statsvetenskapliga institutionen Uppsala universitet Lewin 2010

Läs mer

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER 2 Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 - gällande uppföljning av Sida: 2 av 16 Sida: 3 av 16 Dnr: AF-2010/436389 Datum: 2011-02-15 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011, Månadsstatistik som

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Kort bakgrund. Lunds kommun 119 000 invånare Ca. 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Hög andel får försörjningsstöd

Läs mer

Arbetsplatsnära stöd. Bidrag till arbetsgivare för att förebygga och förkorta sjukfall bland anställda. Sid 1 Augusti 2016 Arbetsplatsnära stöd

Arbetsplatsnära stöd. Bidrag till arbetsgivare för att förebygga och förkorta sjukfall bland anställda. Sid 1 Augusti 2016 Arbetsplatsnära stöd Arbetsplatsnära stöd Bidrag till arbetsgivare för att förebygga och förkorta sjukfall bland anställda Sid 1 Augusti 2016 Arbetsplatsnära stöd Bidrag till arbetsgivare - Arbetsplatsnära stöd Start 2014

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Att studera med primär immunbrist

Att studera med primär immunbrist Att studera med primär immunbrist - för studerande Information om gällande lagar och möjligheter till en anpassad studiesituation och ekonomiskt stöd Till dig som har primär immunbrist och ska börja studera

Läs mer

Dialogmodell ADA + - främjar återgång i arbete vid psykisk ohälsa

Dialogmodell ADA + - främjar återgång i arbete vid psykisk ohälsa Dialogmodell ADA + - främjar återgång i arbete vid psykisk ohälsa Therese Eskilsson 1 & Marine Sturesson 2 1 Universitetslektor, Umeå universitet och Stressrehabilitering, Region Västerbotten 2 Verksamhetsutvecklare,

Läs mer

Arbetsmarknad och funktionshinder

Arbetsmarknad och funktionshinder Arbetsmarknad och funktionshinder Hur ska vi förstå ESO-rapportens slutsatser? Vad vet vi om personer med funktionsnedsättning och de hinder som finns för arbete? Mikael Klein Intressepolitisk chef, Handikappförbunden

Läs mer

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Uppföljning 2012 Bakgrund Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK, ett samverkansprojekt mellan Landstinget Västmanland, Försäkringskassan och

Läs mer

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete Elin Lindén socionom http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar Psykiatrisk specialistmottagning Flyktingar

Läs mer

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar Psykiatrisk specialistmottagning

Läs mer

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Namn Datum och tid Syftet med samtalet är att genom dialog se vilket behov av utveckling den enskilda medarbetaren har men också att

Läs mer

Information om försäkringsmedicin. Thomas Edekling

Information om försäkringsmedicin. Thomas Edekling Information om försäkringsmedicin Thomas Edekling Vad är försäkringsmedicin? Ett kunskapsområde om hur funktionstillstånd, diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av sjukdom och skada påverkar

Läs mer

Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning:

Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning: Välkomna Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning: En kontaktperson hos Försäkringskassan Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer