2012 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader"

Transkript

1 2012 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader Här följer en kort genomgång av hur 2012 utvecklade sig för Arla på företagets sex kärnmarknader och tre strategiska tillväxtmarknader. Storbritannien: Arla blev största mejeriföretaget Arlas brittiska affärsenhet Consumer UK lyckades öka både omsättningen, avsättningen och intjäningen Omsättningen steg till 15,8 miljarder danska kronor trots de svåra förhållandena på marknaden kännetecknades av ökat fokus på priset bland konsumenterna, och lågprisbutikerna fortsatte att öka sina marknadsandelar. Detta intensifierade priskonkurrensen inom framför allt dryckesmjölkskategorin, och medförde stora specialkampanjer på smör, matfettsprodukter och margarin. Det var också ett år med viktiga milstolpar, främst Arlas fusion med Milk Link. Fusionen gjorde Arla till Storbritanniens största mejeriföretag, både i fråga om omsättning och mjölkmängd. Tillväxten för Arlas varumärken var god, och trots den svåra situationen på marknaden behöll Cravendale sitt fotfäste inom dryckesmjölkskategorin. Jag är glad över att vi har lyckats uppfylla vår vision om att bli Storbritanniens ledande mejeriföretag. Trots de svåra förhållandena på marknaden har vi även lyckats förbättra vår övergripande verksamhet i enlighet med de strategiska målen, säger vd för den brittiska marknaden, Peter Lauritzen. Vi förväntar oss att utmaningarna från 2012 kommer att fortsätta Vårt tydliga mål för det kommande året är att utnyttja de fördelar och tillväxtmöjligheter som fusionen med Milk Link har gett oss. Vi ska effektivisera vår mjölkhämtning, öka försäljningen av våra varumärken och säkerställa att vårt nya mejeri i Aylesbury är färdigt i tid och att projektet håller budgeten, säger Peter Lauritzen. Arla förväntas inleda produktionen vid det nya mejeriet i Aylesbury nära London i början av hösten.

2 Sverige: Framgångsrik integrering av Milko I Sverige steg omsättningen under 2012 med 11 procent till 11,8 miljarder danska kronor. Internt låg fokus främst på att integrera mejeriföretaget Milko med Arla efter fusionen i slutet av Det var en väldigt omfattande process som blev mycket lyckad. Vi har lagt upp nya distributionslinjer och välkomnat nya kunder i våra system. Lönsamhetsmässigt gick det bra och det har aldrig tidigare sålts så många Arlaprodukter i Sverige som förra året. Men marknaden är tuff och vi har fortsatta utmaningar att få upp volymerna under 2013, säger Christer Åberg, vd för Arla i Sverige. Ett viktigt steg på vägen mot målet att öka försäljningen under 2013 är att fokusera på marknaden för handelns egna varumärken (EMV). I jämförelse med andra länder har Sverige en låg andel EMV i mejeridisken, men den växer kraftigt. Vår strategi framöver är att utveckla Arlas affärer både under Arla -varumärket och inom EMV. Vi ska hitta lönsam avsättning för våra ägare mjölkböndernas råvara och om kunderna vill ha EMV är det viktigt att Arla är med och tar en del av den kakan genom att erbjuda konkurrenskraftiga lösningar, säger Christer Åberg. Danmark: Varumärkenas kamp om hyllplatser Arlas danska företag Consumer Denmark (CDK) lyckades behålla en omsättning på cirka 6,8 miljarder danska kronor under 2012 (samma nivå som 2011) på en tuff marknad, där andelen lågprisprodukter totalt sett växte. Under 2012 ökade Arla sin avsättning på den danska marknaden, särskilt inom färskvaruprodukter, där de starka yoghurtvarumärkena visade fina tillväxtsiffror. Som kontrast påverkade konsumenternas allmänna efterfrågan på fler lågprisprodukter omsättningen negativt, eftersom en större del av avsättningen såldes till lägre priser. Detta gäller särskilt basprodukter som mjölk och hård ost. Den yttre faktor som hade störst inverkan under året var den danska fettavgiften. Avgiften minskade avsättningen av smör, grädde och ost och förstärkte ytterligare konsumenternas önskan om att handla billigare lågprisprodukter. Fettavgiften togs bort igen från och med januari CDK lyckades under 2012 minska sina omkostnader väsentligt för att behålla sin konkurrenskraft i en bransch som är under hård press. Den danska marknaden har präglats av en ökad tillväxt inom lågprisprodukter och egna märken. Detta beror i hög grad på att konsumenterna är mycket prismedvetna samt på den stora dynamiken inom dagligvaruhandeln, något som ställer stora krav på en märkesvaruleverantör som Arla har varit tillfredsställande mot bakgrund av detta, inte minst eftersom företaget har lyckats genomföra en rad effektiviseringsåtgärder som gjort oss väl rustade på den prisfokuserade marknaden, säger Peter Giørtz-Carlsen, vd för Arla i Danmark Vi förväntar oss att 2013 också präglas av fokus på rabatter och pris. Därför fortsätter vi vårt arbete med att stärka våra egna varumärken i konkurrensen med EMV, samt att förbättra vår effektivitet, fortsätter han.

3 Tyskland: Starka varumärken växer på prispressad marknad På den tyska marknaden ökade Arlas omsättning markant under 2012 till nästan sju miljarder danska kronor (från 4,4 miljarder danska kronor 2011), främst på grund av fusionen med MUH samt den fortsatt växande försäljningen av Arlas märkesvaror. Fusionen med MUH innebar att Arla under 2012 blev det tredje största mejeriföretaget i Tyskland, vilket skapade nya möjligheter för tillväxt hos de största livsmedelskedjorna. På en marknad där lågprisvaror och handelns egna varumärken EMV är utbredda, klarade Arla att inte bara bibehålla, utan till och med öka försäljningen av märkesvaror markant. Arla kunde därmed visa upp en rekordomsättning för Arla Buko och Arla Kærgården under 2012, och dessa produkter säljs nu i alla stora livsmedelsbutiker i Tyskland. Arla säljer nu faktiskt mer Arla Kærgården i Tyskland än i produktens hemland Danmark, och utvecklingen ser ut att fortsätta. Arlas tillväxt inom smör och ost var också tvåsiffrig. Vår verksamhet i Tyskland utvecklas enligt planerna. Vårt fokus under 2013 kommer att fortsätta ligga på att utnyttja de nya möjligheter vi har skapat genom fusionerna och uppköpen de senaste två åren. Vi etablerar nu ett helgjutet mejeriföretag som kan delta aktivt i utvecklingen av den tyska mejerimarknaden. Under 2013 siktar vi på att vidareutveckla våra varumärken, även inom den ekologiska sektorn, som växer snabbt i Tyskland, säger Tim Ørting Jørgensen, som är vd för verksamheten i Tyskland och Nederländerna. Eftersom fusionen med MUH inte påverkade redovisningen förrän det fjärde kvartalet, förväntas omsättningen enbart på grund av detta stiga markant under Finland: Avgörande utveckling för konkurrenssituationen I Finland ökade Arla Ingman sin omsättning till 2,42 miljarder danska kronor under 2012 (från 2,25 miljarder danska kronor 2011). Intjäningen blev dock lidande på grund av marknadens prissättning inom dryckesmjölkskategorin. Arlas finska dotterbolag Arla Ingman lämnade 2010 in ett klagomål till det finska konkurrensverket för att få till stånd en undersökning av prissättningen på dryckesmjölk i Finland. Myndigheterna offentliggjorde sina slutsatser i december 2012, och konstaterade att Arla Ingmans konkurrent har missbrukat sin ställning på mjölkmarknaden. Vi är nöjda med den positiva utvecklingen, och att vi i den hårda konkurrensen har lyckats behålla vår position på den finländska marknaden. Vi har kunnat utgöra ett alternativ för kunderna och konsumenterna genom nya produktlanseringar och ett brett sortiment, som består av både finska och utländska produkter, säger Arlas chef för den finska marknaden, Reijo Kiskola. Arla Ingman förstärkte sin position som leverantör av ekologiska mejeriprodukter i Finland under Nya produktlanseringar bidrog till ökad omsättning. Lönsamheten förbättrades tack vare de effektiviseringsåtgärder som genomfördes i företagets logistikoch produktionsled.

4 Lönsamhet är det centrala fokusområdet för oss under Vi ska vara ett starkt alternativ för kunder, konsumenter och mjölkproducenter, med både lokala finska produkter och globala produkter, säger Reijo Kiskola. Nederländerna: Arlas försäljning av ekologisk mjölk ökar På den nederländska marknaden behöll Arla under 2012 sin omsättning på cirka 1,5 miljarder danska kronor (samma nivå som 2011), trots en ökande tendens bland de nederländska konsumenterna att köpa lågprisvaror. Förtroendet från konsumenterna i Nederländerna var lågt under 2012, beroende på landets bristande tillväxt och höga arbetslöshet. Detta präglade också mejerimarknaden, eftersom konsumenterna i högre grad efterfrågade EMV och lågprisvaror, samtidigt som lågprisbutikernas marknadsandelar växte. Under dessa förhållanden förmådde Arla i Nederländerna lansera en rad nya produkter och öka försäljningen av bland annat ost och ekologisk mjölk under Arla -varumärket. Samtidigt har Arla under 2012 återlanserat det kända nederländska mjölkvarumärket Melkunie, som har varit borta från marknaden i sju år. Detta ska med tiden byggas upp som ett av huvudvarumärkena i Arlas sortiment i Nederländerna var ett år då hela marknaden var under stor press, och därför är vi extra stolta över att bli utsedda till årets prioriterade leverantör av den nederländska detaljhandeln. Vi har arbetat hårt med att skapa ett företag som är helt integrerat i Arla-koncernen och som kan bedriva verksamhet på den nederländska marknaden med ett komplett sortiment av starka varumärken från alla kategorier i mejerikylen, säger Andrew Simpson, chef för Arlas verksamhet i Nederländerna. Tillväxtmarknader: Stor tillväxt utanför EU Arla har upplevt tillväxt för både omsättning och intjäning på i stort sett alla marknader utanför EU. Den största långsiktiga tillväxten förväntas ske på Arlas tre strategiska tillväxtmarknader: regionen Mellanöstern och Afrika (MEA), Ryssland och Kina. Under 2012 gjorde Arla strategiskt viktiga framsteg på alla dessa marknader antingen genom en markant ökning av försäljningen eller genom avgörande förvärv. I Mellanöstern och Afrika har Arla under flera årtionden byggt upp en mycket stark ställning. Omsättningen av konsumtionsprodukter i regionen har stigit med 22 procent, från cirka 2,4 miljarder danska kronor under 2011 till cirka 3 miljarder kronor I Ryssland har Arla ökat omsättningen av mejeriprodukter till konsumenterna från 484 miljoner danska kronor under 2011 till 634 miljoner kronor 2012 en ökning med nästan 28 procent. Därmed har Arlas verksamhet i Ryssland växt med över 20 procent om året i både volym och omsättning sedan Arla inledde sin export till landet för endast fem år sedan tecknade Arla ett produktionsavtal med Rysslands tredje största mejeriföretag, Molvest Group, om lokal ostproduktion med början under Arla bidrar med sin erfarenhet och kompetens från skandinavisk mejeridrift, och ska distribuera och sälja de färdiga ostarna under Arla -varumärket.

5 I Kina fick Arla ett avgörande genombrott under 2012, när Arla slöt ett avtal med Kinas största livsmedelsföretag, COFCO, om delägarskap i landets största mejeri, China Mengniu Dairy Company Ltd. Avtalet ska säkerställa att Arla får tillgång till Kinas växande marknad för mejeriprodukter av hög kvalitet. Arla ska bland annat leverera produkter från Europa till Kina under Arla -varumärket. Dessa varor levereras sedan till de kinesiska butikerna via Mengnius distributionsnät. Omsättningen av konsumtionsprodukter steg under 2012 med drygt 57 procent, från 49 miljoner danska kronor 2011 till 78 miljoner danska kronor. Målet är att 2017 uppnå en total omsättning i Kina på cirka 3 miljarder danska kronor (inklusive försäljning av mejeriprodukter under Arla -varumärket, kontraktstillverkning av europeiska produkter till andra mejeriföretag samt försäljning av vasslebaserade ingredienser till livsmedelsindustrin). Vi har givetvis fått god hjälp av den växande efterfrågan utanför EU, men vi har i flera fall också lyckats växa i högre grad än marknaden i allmänhet. Vi har framför allt fokuserat på att utveckla våra distributionskanaler samt stärka relationerna till befintliga och nya kunder, bland annat genom att berätta om våra starka varumärken och värdet av att vara ett nordiskt kooperativ med kvalitetssäkring i hela värdekedjan från gård till butik, berättar Finn S Hansen, direktör för Arlas internationella affärsenhet, Consumer International.

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 juni 2010 30 Förändring i svensk varuexport (jan 2008 - april 2010) Förändring över motsvarande period föregående

Läs mer

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations State of Food Insecurity in the World 2015 72 utvecklingsländer har nått millenniemålet att halvera hungern Hunger är fortfarande ett daglig utmaning

Läs mer

2013 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader

2013 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader 2013 på Arlas kärn- och tillväxtmarknader Här följer en kort genomgång av hur det gick för Arla på företagets sex kärnmarknader och tre strategiska tillväxtmarknader 2013. Storbritannien: Ett unikt år

Läs mer

Småföretagsrapport 2016

Småföretagsrapport 2016 EKN:S Småföretagsrapport 2016 Positiv trend för små och medelstora företags export till tillväxtmarknader Asien - hetaste tillväxtregionen för företagen. Positiv trend för småföretagens export till tillväxtmarknader

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er Styrelseordförande Marcus Wallenbergs tal på Saabs årsstämma 2013 Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014 Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder Stockholm, december 2014 Metodbeskrivning Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 30 september 2009

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 30 september 2009 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 30 september Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 Förändring i svensk varuexport (jan - aug

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen 1 SCA-koncernen 2007-03-15 Presentation SCA-koncernen Vi förenklar vardagen Våra produkter används dagligen av miljontals människor Vår ambition är att utveckla och förbättra vardagen för människor världen

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Valuation table current & next year compared to average of 2006-2012

Valuation table current & next year compared to average of 2006-2012 Marknadskommentar januari Risky Assets?... I den här månadens kommentarer tänkte jag göra en djupdykning i börsvärdering. Detta för att få en logisk uppföljning till förra månadens betraktelse kring de

Läs mer

IBIS 2011. Resultat från de 15 största enskilda utlandsmarknaderna samt Kina

IBIS 2011. Resultat från de 15 största enskilda utlandsmarknaderna samt Kina IBIS 2011 Resultat från de 15 största enskilda utlandsmarknaderna samt Kina November 2012 IBIS 2011 Tillväxtverket har under hösten 2012 tagit fram underlag från IBIS 2011 för de 15 största enskilda utlandsmarknaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Kristallrummet 2012-09-24 Senast uppdaterad 2012-09-25

Kristallrummet 2012-09-24 Senast uppdaterad 2012-09-25 Kristallrummet 2012-09-24 Senast uppdaterad 2012-09-25 Deras kunder är allt från trendmänniskor till hippies. De senaste året ökade de sin omsättning med över 20% och produkterna d säljer syns ofta i TV-rutan.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 Småföretagare Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Hösten drar igång Flera utgivningar och det är ofta kampanjintensivt. Många vill ut

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Rätt kompetens på rätt plats

Rätt kompetens på rätt plats September 2010 Rätt kompetens på rätt plats Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät - delrapport 6 Inledning För många företag är medarbetarna och den kompetens de besitter den viktigaste resursen och det

Läs mer

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform!

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Har du drömt om att vara din egen men inte vågat ta steget? Som franchisetagare av en Coop Konsum- eller Coop Nära-butik får du det fulla ansvaret

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

facebookbarometern 2016

facebookbarometern 2016 facebookbarometern 2016 Så ser svenska företag på Facebookmarknadsföring 53% planerar att öka sina investeringar i FB 27% Twitter & Linkedin är mycket aktiva på Facebook (+93%) tappar i intresse 74% är

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Vårt bästa kvartal hittills! FREDRIK BERGLUND VD & HARALD BAUER CFO 2011-10-31

Vårt bästa kvartal hittills! FREDRIK BERGLUND VD & HARALD BAUER CFO 2011-10-31 Vårt bästa kvartal hittills! FREDRIK BERGLUND VD & HARALD BAUER CFO 2011-10-31 I en fas av hög tillväxt Lönsam tillväxt Från teknik- till säljbolag Från produkt till lösningar Från prismärkning till säljinstrument

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

UTLANDSÄGDA FÖRETAG I GÖTEBORGSREGIONEN 2015

UTLANDSÄGDA FÖRETAG I GÖTEBORGSREGIONEN 2015 UTLANDSÄGDA FÖRETAG I GÖTEBORGSREGIONEN 2015 En region med lång tradition av internationellt företagande Göteborg har alltid varit en internationell stad. Sedan staden grundades år 1621 har utrikeshandeln

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan!

En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan! En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan! Det går bra för svensk besöksnäring, riktigt bra. Statistiken visar på fortsatt stark tillväxt och vi kan konstatera att utländska gästnätter och exportvärdet

Läs mer

2016-03-31 BOLAGETS NAMN FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT. Producerat av BolagsByrån När du ska sälja, köpa och värdera företag www.bolagsbyran.

2016-03-31 BOLAGETS NAMN FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT. Producerat av BolagsByrån När du ska sälja, köpa och värdera företag www.bolagsbyran. 2016-03-31 FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT BOLAGETS NAMN Om detta försäljningsprospekt Brödtext som beskriver BolagsByråns roll och att vi inte tar något ansvar för informationen i prospektet m.m. Text om att informationen

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Årsredovisning Industribyggnader i Borås AB

Årsredovisning Industribyggnader i Borås AB Årsredovisning Industribyggnader i Borås AB Organisationsnummer 556080-0087 Räkenskapsåret 2015 Foto Peder Persson IBAB koncernens verksamhetsår 2015 kan betecknas som förträffligt Bolagets utmaningar

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå

Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå Sveriges främsta idrottskommun bidrar till ett växande Skellefteå Inledning Under de senaste åren har Skellefteå satts allt mer på kartan av Skellefteå AIK, som nu senast rankades som Europas näst bästa

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för

Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar BAKGRUND Den 1 juli 2007 sänktes arbetsgivaravgifterna

Läs mer

I regionen ökade svinnet på grund av utgånget datum med 18% under perioden.

I regionen ökade svinnet på grund av utgånget datum med 18% under perioden. Detta dokument är uppbyggd på ett 26 veckor långt marknadstest av RotoShelf 1250/2 I två livsmedelsbutiker och på hyllorna som var monterade I kyldiskar stod primärt mjölk och yoghurt-produkter. Resultaten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas.

Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas. Affärsplan Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas. Berätta om den verksamhet ni tänker bygga upp.

Läs mer

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1 KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN Rapport september 2003. 1 Välkommen till Telias kommunikationsbarometer för företag Telias kommunikationsbarometer för företag är en återkommande

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11. Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Företagens aktivitetsökning den högsta sedan juni 2 - Två av fem företag redovisar ökad aktivitet - Två av fem tror dessutom på ytterligare ökad aktivitet

Läs mer

Q2 2011. Arthur Engel, VD Magnus Teeling, CFO

Q2 2011. Arthur Engel, VD Magnus Teeling, CFO Q2 2011 Arthur Engel, VD Magnus Teeling, CFO Q2 2011 I KORTHET Fortsatta satsningar för framtida tillväxt Lansering av första Björn Borg Sport-kollektionen Uppmärksammad PR-kampanj med Björn Borg och John

Läs mer

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Rapport från Soliditet. Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009

Rapport från Soliditet. Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009 Rapport från Soliditet Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009 Rapport från Soliditet: Svenskarnas skulder hos Kronofogden september 2009 Studien i sammandrag 363 515 svenskar över 16

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Hälsobarometern Första kvartalet 2007 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Utgiven av Alecta maj 2007. (8) Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4 Tema: Föräldrar

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

FACITSKISSER version 121122 (från och med sidan 5)

FACITSKISSER version 121122 (från och med sidan 5) FACITSKISSER version 111 (från och med sidan 5) till: Frågor inom moment LT, Lagerteori, inom tentamen i kursen SG0061: Skogsindustriell försörjningsstrategi För frågorna inom moment LT gäller följande:

Läs mer

Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor

Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor Pressmeddelande 2009-11-10 Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor Butiksstölderna ökar för fjärde året i rad. Svinnet i butikerna

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Kursutvärdering. oktober 1, 2010

Kursutvärdering. oktober 1, 2010 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik Projektledning och projektarbete i IT-projekt (7,5 hp) Ansvarig lärare: Rikard Harr HT 2010 oktober 1, 2010 Kursutvärdering En viktig del i vår strävan att

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2010 2 Enhetsplan för Arbetscentrum 2010 Syfte Syfte på nämndnivå: Med hjälp av olika utbildningar, sysselsättningsåtgärder och effektiva insatser ge kunskaper,

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013 Blekinge, april 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Det går fortsatt trögt för svensk ekonomi.

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 AVGRÄNSNINGAR & GENOMFÖRANDE... 3 3 RESULTAT... 3 3.1 AVSER BESÖKET ETT NYBESÖK...4

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009

Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009 Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009 Onsdag 25 november 2009 på World Trade Center i Stockholm Partners: Välkommen till en riktigt givande dag! På begäran av många av våra kunder har vi i år

Läs mer

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Handelskammarens rapport nr 4 2005 Folkets röst om E22 Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Inledning Frågan om väg E22:s utbyggnad och betydelse för den sydsvenska tillväxten

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv Konjunkturen i Östra i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra Mellersta

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Skatt på företagande. augusti 2009. Skattejämförelse för företagare i Sverige och 20 andra länder

Skatt på företagande. augusti 2009. Skattejämförelse för företagare i Sverige och 20 andra länder Skatt på företagande augusti 2009 Skattejämförelse för företagare i och 20 andra länder 2 Skattejämförelse för företagare i & 20 andra länder Svenskt Näringsliv har låtit genomföra en undersökning som

Läs mer