Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn"

Transkript

1 Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

2 Förvaltningslagen

3 Förvaltningslagen Gäller alla myndigheter. Förvaltningslagens bestämmelser gäller om det inte står något annat i en annan lag eller förordning.

4 Serviceskyldighet Myndigheten ska lämna upplysningar, vägledning och råd. Myndigheten ska ta emot besök och telefonsamtal.

5 Allmänna krav på handläggningen Handläggningen ska ske så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Myndigheten ska uttrycka sig lättbegripligt.

6 Part har rätt till insyn och rätt att yttra sig Part har rätt att få del av det som tillförts ärendet. Ett ärende får inte avgöras förrän part har underrättats om, och fått yttra sig över, allt som tillförts ärendet av annan än honom själv.

7 Jäv Man är jävig om det finns en omständighet som gör att förtroendet för ens opartiskhet kan ifrågasättas. Den som är jävig för inte handlägga ärendet eller delta i beslutet. Dock vidta åtgärder som inte kan vänta. Den som känner till omständighet som kan utgöra jäv mot honom ska ge det till känna.

8 Beslutet Beslut ska innehålla skälen till beslutet. Undantag Om beslutet inte går någon emot. Om det annars är uppenbart obehövligt. Tjänstetillsättning m.m. Sekretesskäl. Så brådskande att man inte hinner motivera. Om motivering inte lämnats ska man på begäran om möjligt göra det efteråt.

9 Offentlighet och sekretess

10 Offentlighetsprincipen Allmänna handlingars offentlighet Alla får läsa allmänna handlingar. Vissa uppgifter skyddas dock av sekretess och får inte lämnas ut. Yttrandefrihet Alla som arbetar i det offentliga har precis som alla andra medborgare rätt att berätta vad de känner till för utomstående och uttrycka åsikter. Yttrandefriheten begränsas dock av tystnadsplikten, som innebär ett förbud för tjänstemannen att muntligen röja en uppgift som omfattas av sekretess. Meddelarfrihet En tjänsteman får lämna uppgifter till media för publicering eller själv publicera uppgifter. Arbetsgivaren får inte efterforska vem som lämnat uppgifterna. Domstolsförhandlingar och beslutande församlingars sammanträden är offentliga Var och en har rätt att närvara vid domstolsförhandlingar och när beslutande församlingar sammanträder. Undantag om sekretessbelagda uppgifter förekommer då sammanträdet kan hållas inom stängda dörrar

11 Vad är en handling och när är den allmän? En handling är ett föremål som innehåller information av något slag, t.ex. - vanliga papper i skrift - e-postbrev eller facebook - ett ljud- eller videoband Handlingen är allmän om den - har inkommit till myndigheten, - har upprättats hos myndigheten eller - förvaras hos myndigheten Alla får läsa allmänna handlingar, om de inte är hemliga på grund av sekretess

12 Vad är inte allmän handling? Till exempel: Arbetsmaterial eller underlagsmaterial som varken inkommit eller upprättats Utkast till skrivelser och beslut E-post och internyttranden inom myndigheten Privat e-post Böcker i myndighetens bibliotek En handling som inte är allmän behöver inte lämnas ut

13 Vilka handlingar är hemliga? Vissa handlingar är helt eller delvis sekretessbelagda (hemliga) och får då inte lämnas ut. Det måste finnas paragrafer i offentlighets- och sekretesslagen som skyddar uppgifterna för att uppgifterna ska vara hemliga. Om delar av handlingen inte innehåller hemliga uppgifter kan myndigheten lämna ut kopia av de offentliga delarna.

14 När någon begär att få ut en allmän handling Den tjänsteman som har hand om handlingen, t.ex. en registrator eller en handläggare, prövar om handlingen kan lämnas ut. Fråga inte vem eller varför Vem som helst har rätt att få ut en allmän handling och du som tjänsteman har inte rätt att fråga varför eller vad personen heter Snabb hantering Lämnas ut skyndsamt alltså omedelbart om detta är möjligt, annars inom en eller ett par dagar. Visa eller lämna kopia på handlingen vid besök på myndigheten, skicka kopia till den som begär

15 Avgift för kopior m.m. Rätt att ta ut avgift för avskrift eller kopia av handlingen Kommunfullmäktige fastställer taxa. Annars får avgift inte tas ut! Aldrig avgift för att ta del av offentliga handlingar på plats!

16 Tillstånd Anmälan enligt miljöbalken

17 Prövningsorganisationen miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Mark- och miljödomstolarna 5 st A-verksamheter (större miljöfarliga verksamheter) och vattenverksamhet Miljöprövningsdelegationerna inom Länsstyrelserna 12 st B-verksamheter (mindre miljöfarliga verksamheter) Kommunerna C-verksamheter (Anmälningsärenden) Tillstånd till avlopp och värmepumpar

18 Skillnaden mellan tillståndsprövning och anmälningsförfarande Tillstånds prövningen mer föreskrivna regler för hur handläggningen ska gå till och hur tillstånd utformas Särskilt viktigt eftersom ett beslut får rättskraft! Anmälningsförfarande finns också regler, tillsynsmyndigheten har större möjligheter anpassa efter behovet

19 Instansordningen enligt miljöbalken Kommunens (MHN) beslut Länsstyrelsen Mark- och miljödomstolen Mark- och miljööverdomstolen (efter prövningstillstånd) Mark och miljööverdomstolen Högsta domstolen (efter prövningstillstånd)

20 Tillsyn

21 Tillsyn 26 kap. MB Gemensamma regler för alla åtgärder och verksamheter som omfattas av miljöbalken. Tillsynsmyndigheten ska kontrollera efterlevnaden av miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av miljöbalken. Tillsynsmyndigheten ska vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse.

22 Tillsynsåtgärder Informera. Ge råd. Meddela förelägganden och förbud. Åtalsanmäla. Besluta om miljösanktionsavgift.

23 Tillsynsvägledning Riktar sig till andra myndigheter. Samordna, följa upp och utvärdera den operativa tillsynen. Stöd, råd och information till de operativa tillsynsmyndigheterna. Utövas av: Centrala myndigheter, bl.a. Naturvårdsverket. Länsstyrelsen inom länet.

24 Tillsynsmyndighet Den operativa tillsynen utövas av länsstyrelsen, andra statliga myndigheter och kommunerna. Inom kommunen utövas tillsynen enligt miljöbalken av den eller de nämnder som kommunfullmäktige utser. Miljötillsynsförordningen (2011:13)

25 Tillsynsmyndighet (forts.) Länsstyrelsen kan överlåta åt en kommunal nämnd att utöva den operativa tillsynen inom vissa tillsynsområden om kommunfullmäktige har gjort en framställning om det. Regleras i miljötillsynsförordningen.

26 Egenkontroll Verksamhetsutövare ska följa upp hur verksamheter och åtgärder påverkar miljön. Vidta de åtgärder som behövs för att miljöbalkens regler, domar, beslut m.m. ska efterlevas. Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll.

27 Förelägganden Tillsynsmyndigheten för meddela de förelägganden som behövs för att miljöbalkens regler samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av miljöbalken ska efterlevas. Ett föreläggande för som huvudregel inte begränsa ett tillstånd, men kan göra det om det är brådskande för att undvika att ohälsa eller allvarlig skada på miljön uppkommer.

28 Förelägganden (forts.) Mer ingripande åtgärder än som behövs i det enskilda fallet för inte tillgripas. Är tvingande för dem de riktas mot. Kan riktas mot den som nu, eller tidigare, vidtagit en åtgärd eller bedrivit en verksamhet. För förenas med vite.

29 Åtalsanmäla Tillsynsmyndigheten ska anmäla överträdelser av miljöbalken eller föreskrifter som har meddelats med stöd av miljöbalken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke om brott. Tillsynsmyndigheten ska inte själv bedöma om överträdelsen kan leda till fällande dom eller om det är ett ringa brott.

30 Miljösanktionsavgift 30 kap. MB Beslutas av tillsynsmyndigheten när verksamhetsutövaren: Påbörjar en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig utan att tillstånd har getts eller anmälan har gjorts. Åsidosätter villkor eller bestämmelser i ett tillstånd. Åsidosätter miljöbalkens regler, föreskrifter som meddelats med stöd av miljöbalken eller bestämmelser i EG-förordningar inom miljöbalkens tillämpningsområde.

31 Miljösanktionsavgift (forts.) Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter + bilaga. Utredning ska göras. Verksamhetsutövaren har rätt att yttra sig. Krävs inte att överträdelsen har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Krävs inte att överträdelsen har medfört olägenhet för människors hälsa eller miljön. Behöver inte tas ut om det är oskäligt.

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Förhandlingsoffentlighet Sammanträde vid domstol och beslutande församling ska vara offentligt Yttrande- och informationsfrihet Medborgare har rätt att fritt uttrycka sig i tal och

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess Tillämpning Kommun, offentlighet och sekretess www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1 Sid 1 (2) Mark- och miljödomstolen 2012-02-09 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Kjell Svensson Ölanda 110 MOTPART 1. Richard Ljungström Ölanda 120 2. ULLA Irene Ljungström Ölanda 120 3. Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 3 oktober 2013. SFS 2013:758 Utkom från trycket den 15 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Ärendeutskrift Milj ökontoret, Örebro kommun ISJFSKIl Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Diarienummer Startdat Ärendegrp Ärendetyp Diaplan Handi 2013-004111 20131014 4 HÅ AVGIFT Kristin

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter; NFS 2000:15 Utkom från trycket den 14 december 2000

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen B Stockholms V stad Beslut Dnr: 2015-016725 Sida 1 (5) 2015-11-09 Restaurang Prinsen i Stockholm AB Mäster Samuelsgatan 4 111 44 Stockholm Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden 1(6) Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2014-11-24, 78 2(6) Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet Speciallagsreglerade uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter FÖRFATTNING 4.4.2 Antagen av kommunfullmäktige 91/09 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Information om ärendehantering

Information om ärendehantering Information om ärendehantering Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja olägenheter. Det kan handla om störande buller från fläktar och restauranger,

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Sekretesslagen för tekniker

Sekretesslagen för tekniker Sekretesslagen för tekniker Helena Andersson, Institutet för rättsinformatik, Stockholms Universitet Universitet 1 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Grundlagsskyddad TF 2:1 Till främjande av

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 307-1151/2008) Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET INFORMATION, 2015-03-19 1 (6) INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET Arbeten i vatten kräver normalt tillstånd eller anmälan enligt miljöbalkens bestämmelser om vattenverksamhet.

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Lagstiftning och bräddningar. Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013

Lagstiftning och bräddningar. Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013 Lagstiftning och bräddningar Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013 Lag om allmänna vattentjänster 4 Om det med hänsyn till skyddet för människors

Läs mer

Skyltar, tillstånd och tillsyn

Skyltar, tillstånd och tillsyn Skyltar, tillstånd och tillsyn Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om rättegång i brottmål. Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015

Lag. om ändring av lagen om rättegång i brottmål. Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015 Lag om ändring av lagen om rättegång i brottmål Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om rättegång i brottmål (689/1997) 1 kap. 1 2 mom., 6 kap. 3 a och

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård; SFS 2000:353 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Bra att veta. 1. Socialdirektör och nämndsekreterare. 2. Kallelser

Bra att veta. 1. Socialdirektör och nämndsekreterare. 2. Kallelser Socialnämnden Januari 2011 Bra att veta 1 Socialdirektör och nämndsekreterare 2 Kallelser 3 Ersättares närvaro 4 Yrkanden 5 Återremiss/bordläggning 6 Icke deltagande i beslut 7 Jävsgrunderna 8 Reservationer

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Tillämpliga bestämmelser för Skoljuridik exempelsamling

Tillämpliga bestämmelser för Skoljuridik exempelsamling Tillämpliga bestämmelser för Skoljuridik exempelsamling 1. Prövning Skollagen 3 kap. 21 och 15 kap. 28 29 Gymnasieförordningen 8 kap. 10, 25 och 27 Gymnasieförordningen 15 kap. Övergångsbestämmelser: Den

Läs mer

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Glöm inte att skyddsombudets utredning ska innehålla alla uppgifter som finns i de tre checklistorna nedan. Skyddsombudets handlingsplan del 1 Vad innehåller

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

DOM 2016-02-09 Stockholm

DOM 2016-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-02-09 Stockholm Mål nr M 653-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-28 i mål M 4995-15, se bilaga A KLAGANDE Delta Fastighetsutveckling

Läs mer

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tips vid tillsyn enligt LBE Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tillsyn rätt planerad, utförd och uppföljd räddar liv, hälsa, egendom och miljö Hur fungerar tillsynen i kommunerna?

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun.

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun. ein Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Björn Olsson bjom.olsson@helsingborg.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun

Läs mer

mim Regeringsbeslut 1:4

mim Regeringsbeslut 1:4 mim Regeringsbeslut 1:4 REGERINGEN 2016-04-07 M2015/01270/Me Miljö- oeh energidepartementet Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 Malmö Begäran från Bromölla kommun att regeringen prövar överlåtelse av tillsyn

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (5) Beslut Dnr 2008-09-09 129-2008 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun Box 603 801 26 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Energimyndighetens kurs för tillsynsmyndigheter. Eva-Britt Eklöf Petrusson

Energimyndighetens kurs för tillsynsmyndigheter. Eva-Britt Eklöf Petrusson Energimyndighetens kurs för tillsynsmyndigheter Eva-Britt Eklöf Petrusson Miljöbalkens mål och tillämpningsområde Bestämmelserna i miljöbalken syftar till att återanvändning och återvinning liksom annan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 2.2. ORGANISATION 2. Hur var arbetet med tillståndprövning och tillsyn

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål Hur går det till i tingsrätten? Brottmål I rättegången deltar normalt: rätten (oftast 4 domare; 1 juristdomare och 3 nämndemän) protokollförare den tilltalade (den som är misstänkt för ett brott) åklagaren

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslag

Offentlighets- och sekretesslag Offentlighets- och sekretesslag (OSL 2009:400) För Dig som är verksam i förskola, förskoleklass, fritidshem, pedagogisk omsorg, grundskola, särskola, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och kommunal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Ta kontroll över kontrollen

Ta kontroll över kontrollen Ta kontroll över kontrollen Åsa Hill maj 2015 Många olika myndigheter och organisationer besöker våra gårdar för att utföra olika former av tillsyn och kontroller. Att bli kontrollerad är förstås en situation

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården. Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24

Tystnadsplikt och sekretess i vården. Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24 Tystnadsplikt och sekretess i vården Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller

Läs mer

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12 Sid l (4) V ÄNERSBORGS TINGSRÄTT Aktbilaga 6 Mål nr 2012-03-30 Handläggning i Vänersborg Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Peter Ardö, ordförande, och tekniska rådet Roger Ödmark FÖRARE

Läs mer

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N, SOCIAL OCH SKOLJU RIDISKA ENHETEN SID 1 (7) 2012-03-27 pm DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS Rätten att få viss utformning av insats prövad

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer