Socialnämnden. Dnr Son 2012/886. Drift av Viksjö äldreboende. Socialförvaltningens förslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-03-26. Socialnämnden. Dnr Son 2012/886. Drift av Viksjö äldreboende. Socialförvaltningens förslag"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Socialnämnden Drift av Viksjö äldreboende Dnr Son 2012/886 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningen ges i uppdrag att genomföra en upphandling gällande drift av Viksjö äldreboende Ärendet i korthet Ett nytt särskilt boende i form av äldreboende kommer att stå klart vid årsskiftet Äldreboendet kommer att ha 40 platser. Socialnämnden behöver ta ställning till om driften ska skötas av kommunens egen regi-utförare Vård och omsorg eller konkurrensutsättas för drift i extern regi. Handlingar 1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Bakgrund I kommunens lokalförsörjningsplan har Socialnämnden angett ett behov av ytterligare två Vård- och omsorgsboenden/särskilda boenden, ett under år 2014 och ett under år Den planering som skulle vara klar under år 2014 gällde en tomt i Viksjö. Samhällsplaneringsprocessen för byggande av ett nytt särskilt boende i form av äldreboende i Viksjö har pågått under en längre tid. Enligt den övergripande tidplanen kommer byggstarten att ske under våren-försommaren Det nya äldreboendet ska, om allt går enligt tidplan, stå klart i december 2016 och vara inflyttningsklart i januari-februari Det nya boendet kommer bestå av fyra våningsplan med en boendeenhet på varje. Varje boendeenhet kommer att bestå av tio boendeplatser. Totalt kommer äldreboendet att ha 40 platser. Varje boendeplan har en balkong/altan som är dimensionerad för att rymma de som bor på boendeplanet och personalen som arbetar där. På nedre botten finn tillagningskök, personalutrymmen samt en samlingslokal som ska användas av 07.1 Viksjö äldreboende - driftsform, tjänsteskrivelse Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3, 3 tr., Jakobsberg Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Postadress: JÄRFÄLLA Inger Brandell, verksamhetskonsult Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: socialnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 2 (6) verksamheten. När verksamheten inte behöver samlingslokalen kan denna nyttjas av föreningar med flera. Socialnämnden behöver i dagsläget besluta om drift av det nya särskilda boendet i form av äldreboende. Om socialnämnden bedömer att en upphandling av driften ska göras behöver planeringen för detta starta under mitten av år 2015, så att både upphandlingsprocessen med tid för överprövning och uppstartsperiod med bland annat rekrytering av personal och utrustning av äldreboendet hinns med. Om socialnämnden däremot beslutar att driften ska skötas av kommunens egen regi behövs framför allt tid för förberedelser vad gäller rekrytering, planering och utrustning, med mera. Analys Fördelning av boendeplatser mellan egen regi och externa utförare Järfälla kommun har idag cirka 411 platser fördelade på tio äldreboenden. Dessa platser är fördelade som följer: Boende Antal platser totalt Varav personer på omsorgsavd Varav personer på demensavd Varav personer på avd psykiska funktionsnedsättningar Almen Björken Eken Flottiljen Kastanjen Linden Lönnen Olovslund 36* 18* 18* 0 Tallbohov omsorg Tallbohov demens SUMMA * Olovslund har under senare år haft 36 boendeplatser fördelade på hälften på omvårdnadsavdelning och hälften på demensavdelning. För närvarande pågår ombyggnationer. Dessa medför att boendet under en tid kan utnyttja färre av dessa platser. Det äldreboende som har lägst antal platser är Kastanjen (10 platser på demensavdelning), där en korttidsavdelning gjorts om till en demensavdelning. Övriga platser på Kastanjen är korttidsplatser. De övriga äldreboendena har mellan 36 och 58 platser. Vissa lägenheter är dock så stora att de kan användas för par som behöver äldreboende och vill bo tillsammans eller för parboende enligt parboendegarantin. Tre boenden, Linden, Lönnen och Flottiljen, drivs av extern utförare som kommunal entreprenad. Totalt har dessa, om man räknar med de platser som redovisas i tabellen, 148 platser. De utgör alltså 30 procent av kommunens äldreboenden och 36 procent av platsbeståndet. Sju av boendena drivs i egen regi: Almen, Björken, Eken, Kastanjen, Olovslund, Tallbohov omsorg och Tallbohov demens. Det utgör alltså 70 procent av kommunens äldreboenden och 64 procent av platsbeståndet.

3 3 (6) Äldreboendet i Viksjö kommer att inrymma 40 boendeplatser. Om äldreboendet kommer att drivas i egen regi kommer de boenden som drivs i egen regi att utgöra åtta boenden (av elva), det vill säga cirka 73 procent av kommunens äldreboenden och cirka 67 procent av platsbeståendet (303 platser av de 411 som redovisas i tabellen + 40 i det nya boendet). Om äldreboendet i stället kommer att konkurrensutsättas och drivas i extern regi kommer antalet entreprenaddrivna äldreboenden att utgöra cirka 36 procent av äldreboendena och cirka 42 procent av platsbeståndet (188 platser av de 411 som redovisas i tabellen + 40 i det nya boendet). Ersättning Generellt sett erhåller kommunens egen regi i genomsnitt högre ersättning per plats än externa utförare över tid. För år 2015 gäller följande ersättningar Boende Pris kronor per dygn och person Almen Björken Eken Flottiljen Kastanjen Linden Lönnen Olovslund (Tallbohov omsorg (Tallbohov demens MEDELVÄRDE 1 460,67 extern MEDELVÄRDE egen regi MEDELVÄRDE alla MEDIANVÄRDE extern MEDIANVÄRDE egen regi MEDIANVÄRDE alla Vid konkurrensutsättning kan Socialnämnden få en bild av vilken kvalitet som kan fås för pengarna genom att flera leverantörers priser kan jämföras utifrån givna krav. Drift i egen regi innebära större möjligheter att samordna olika stödfunktioner och resurser hos kommunens utförare. Uppföljningar av kvalitet Den senaste uppföljningen av äldreboenden gjordes av en extern konsult. Uppföljning och granskning av verksamheterna utgick från kraven i de avtal och överens- 1 Medianen är det värde som delar en fördelning eller kurva i två lika stora delar. Om antalet enheter utgörs av ett jämnt tal, tar man genomsnittet av de två enheter som ligger på var sin sida om mittpunkten. 2 det vill säga den mellersta av ersättningarna 1390, 1390 och det vill säga den mellersta av ersättningarna 1 439, 1 555, 1 555, 1 567, 1 567, 1 574, det vill säga den mellersta av ersättningarna 1 390, 1 390, 1 439, 1 555, 1 555, 1 567, 1 567, 1 574, 1 602, Eftersom mittpunkten ligger mellan två värden a tar man genomsnittet av de två enheter som ligger på var sin sida om mittpunkten ( )/2 = 3 122/2 = 1 561

4 4 (6) kommelser som fanns med verksamheterna samt gällande lagar och föreskrifter. Uppföljningen hade också som syfte att stötta verksamheterna i utveckling av kvalitet genom dialoger som förts på plats. I sammanfattningen av uppföljningen konstaterar konsulten: Resultatet av uppföljningen visar inte på några större skillnader mellan enskild regi och egen regi inom äldreomsorg. Vi kan inte se att regiform är en avgörande faktor i de verksamhetsuppföljningar som genomförts. Däremot finns vissa skillnader mellan verksamheter både inom egen regi och inom enskild regi. Inom enskild regi är arbetet och processen med kvalitetsledningssystem mer utvecklat än inom egen regi, detsamma gäller att utföra brukarundersökningar inom verksamheten. Inom egen regi pågår dock arbete med att utveckla kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 samt används resultatet av den övergripande brukarundersökning som utförs årligen till att utveckla verksamheten. Samtliga verksamheter anser sig ha den personalbemanning som behövs. Inom äldreomsorgen anser dock verksamhetscheferna att det behövs göras en översyn över hur bemanningen kan användas på det mest optimala sättet. I samband med övertagande av drift av äldreboendet Almen gjordes återkommande uppföljningar under första året av driften. Då gjordes bedömningen att den leverantören inte följt de krav som ställts i förfrågningsunderlaget. I sådana situationer får leverantören möjlighet till rättelse genom att upprätta en åtgärdsplan och genomföra åtgärderna, men om detta inte sker kan den externa leverantören få betala vite till dess åtgärderna genomförts alternativt kan avtalet hävas. I detta fall hävdes avtalet med leverantören. Förändring och utveckling Det finns idag överenskommelser med alla särskilda boenden som drivs med egen regi. Överenskommelsernas krav motsvarar de krav som ställs i förfrågningsunderlag vid upphandling, men kan, eftersom de uppdateras årligen, hållas ajour med gällande krav och nya önskemål om förbättringsområden. Eftersom det inte står helt klart hur många av de 40 platserna i det nya äldreboendet som ska utgöra demensplatser och hur många som ska utgöra omsorgsplatser finns det en fördel med drift i egen regi. Det går lättare att konvertera platser från demens till omsorg eller tvärtom på kort tid vid överenskommelser med egen regi än när ett avtal måste omförhandlas. Vid start av nya särskilda boenden (Flottiljen, Kastanjen) har det ibland varit inkörningsproblem, till exempel med IT och tekniska lösningar i lokaler. Drift i egen regi gör att det blir färre led som behöver samarbeta för att få till de långsiktiga lösningarna.

5 5 (6) Överväganden Det finns både för- och nackdelar med konkurrensutsättning respektive drift i egen regi. Om socialnämnden ska välja den ena eller andra inriktningen beror huvudsakligen på vilket fokus som väljs, utifrån vad som bedöms vara viktigt. Fördelar egen regi Ekonomi - Prisbilden är känd. - Drift i egen regi innebära större möjligheter att samordna olika stödfunktioner och resurser hos kommunens utförare. Förändring och utveckling - I dagsläget större möjlighet att årligen förändra uppdraget (överenskommelserna) så att det motsvarar förändrade krav och förändrade behov t.ex. av demens- och omsorgsplatser. - Införandet och inkörningen av IT och tekniska lösningar i lokalerna kan gå smidigare när färre parter blir inblandade. Fördelar konkurrensutsättning / drift av extern utförare Fördelning av boendeplatser mellan egen regi och externa utförare - Fördelningen blir (troligen) jämnare Ekonomi - Kan innebära samma kvalitet till lägre pris Ekonomiska konsekvenser Generellt sett ligger kostnaderna för drift i egen regi något högre än vid de externt drivna boendena. Då nivåerna i egen regi varierar mellan kronor per dygn och kronor per dygn kan det antas att även kostnaderna per person och dygn ligger någonstans inom detta spann. Generellt sett har de äldreboenden som konkurrensutsatts över tid haft en lägre ersättning per dag. Slutsatser Socialförvaltningen ges i uppdrag att genomföra en upphandling gällande drift av Viksjö äldreboende Johan Bergman Socialdirektör Jenny Wilhelmsson Avdelningschef Äldreomsorg och Funktionshinder

6 Expedieras Johan Bergman Stefan Lidsten Jenny Wilhelmsson Victor Bågling Jenny Berg Kerstin Karlsson Inger Brandell 6 (6)

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-10-02 Socialnämnden Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Det nya särskilda boendet på Smedvägen i Kallhäll

Läs mer

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att teckna överenskommelse med Migrationsverket om 40

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-05-15 Socialnämnden Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun PM Tyresö kommun 2015-10-12 Socialförvaltningen 1 (7) Håkan Wramner Utredare Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun 1 Inledning Ordförande

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen besluta

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen besluta ~I-\:",!{,"'~ LJ j' KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL -::: TRANÅS KOMMUN 2015 10-20 Sida 26(47) 199 Dnr 552/15 Byggande av äldreboende i kvarteret Blodroten, ksau 224 Socialnämnden beslutade 2015-08-26

Läs mer

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong?

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? S: Ja, antalet övergångar är inte begränsat om spelaren är amatör hela

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista)

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-11.45 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Driftsformer för socialnämndens verksamheter SN-2014/87

Driftsformer för socialnämndens verksamheter SN-2014/87 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-03-17 SN-2014/87 Socialnämnden Driftsformer för socialnämndens verksamheter SN-2014/87 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Ola Schön 08-550 219 29.

Ola Schön 08-550 219 29. Södertälje U kommun 2/'J -, - tj ; Onr Rnr 2009-09-21 Tjänsteskrivelse Dnr KS09/351 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola.schon@sodertalje.se Valnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Bostad med särskild service

Bostad med särskild service Social- och omsorgskontoret Bostad med särskild service plan för utbyggnad av boende enligt LSS År 2011- Innehåll 1. BAKGRUND... 3 1.1 VAD ÄR BOSTAD MED SÄRSKILD SERVICE... 3 1.2 ANTAL PERSONER MED BOSTAD

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Brukarundersökning 2009

Brukarundersökning 2009 Socialförvaltningen Brukarundersökning 2009 i äldreomsorgen i Simrishamns kommun Innehållsförteckning Inledning/sammanfattning...3 Metod...4 Resultat...4 Resultat på särskilt boende...5 Resultat i ordinärt

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

PM nr 1 inför löneöversyn 2016

PM nr 1 inför löneöversyn 2016 KUB1000, v2.0, 2012-05-23 PM nr 1 inför löneöversyn 2016 Detta PM är avsett att vara ett stöd för organisationen och lönesättande chefer inför och under löneöversyn 2016. Varje förvaltningschef och HR-konsult

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor

Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 AVGRÄNSNINGAR & GENOMFÖRANDE... 3 3 RESULTAT... 3 3.1 AVSER BESÖKET ETT NYBESÖK...4

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2015. En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2015. En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2015 En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan

Läs mer

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4 Kom m u nstyrelsens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2075-72-17 10 (21) 5 2L4 Återrapportering: inventer ng av sommarjobb inför 2ot6 (KS 201 5.473) Beslut Arbetsutskottet lämnar ärendet vidare utan

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer