Lagen om offentligt upphandling - LOU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lagen om offentligt upphandling - LOU"

Transkript

1 Lagen om offentligt upphandling - LOU 13 Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet i syfte att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal avseende varor, tjänster eller byggentreprenader.

2 Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och tjänster, en marknad där skattepengar utgör betalningsmedel. Inom Sverige talar man om upphandling för ca 600 miljarder kr, inom EU upp till miljarder euro(!). Krav på den offentliga sektorn att dra nytta av aktuell konkurrens och därigenom göra inköp på ett så affärsmässigt sätt som möjligt. Därför ställer upphandlingsreglerna stränga formella krav i strävan efter rättvisa och objektivitet. De offentliga inköpen regleras genom upphandlingslagstiftningen som bygger på gemensamma EU-regler.

3 Allmänt Särskilt stränga krav ställs på anbudets utformning och det ges betydligt mindre möjligheter till informella diskussioner eller köpslående om pris- och leveransvillkor. Krav som skall garantera att principerna om affärsmässighet, objektivitet och konkurrens på lika villkor efterlevs. Men om det i praktiken fungerar så är dock långt ifrån självklart. Kraven leder ofta dessvärre till tröga processer som för företagen blir både prövande och kostsamma. Att sälja till stat, kommun eller landsting kan därför med rätta uppfattas av många företag som svårare än att sälja till det privata näringslivet.

4 Grundläggande, unionsrättsliga principer Regelverket för offentlig upphandling bygger till största delen på EU-direktiv med ett antal grundläggande principer som ska efterlevas vid offentlig upphandling. Icke-diskriminering Det är förbjudet att direkt eller indirekt diskriminera leverantörer främst på grund av nationalitet. Härav följer att den upphandlande enheten t.ex. inte får ge ett lokalt företag företräde enbart därför att det är lokaliserat i kommunen. Likabehandlingsprincipen Alla leverantörer skall behandlas lika. Alla måste få samma information vid samma tillfälle. Det är inte tillåtet att lägga till eller dra ifrån några kriterier vid utvärderingen. Transparens innebär att upphandlingsprocessen skall kännetecknas av förutsebarhet och öppenhet. För att anbudsgivarna skall ges samma förutsättningar för anbudsgivning måste förfrågningsunderlaget vara klart och tydligt och innehålla samtliga krav på det som skall upphandlas. Proportionalitetsprincipen Kvalifikationskraven och kraven i kravspecifikationen måste ha ett naturligt samband med och stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Ömsesidigt erkännande innebär bl.a. att intyg och certifikat som utfärdats av behöriga myndigheter i något medlemsland måste godtas i de övriga medlemsländerna.

5 Upphandlingsförfarande Man delar in upphandlingarna i olika upphandlingsförfaranden beroende på hur stora upphandlingarna är (om värdet över- eller underskrider så kallade tröskelvärden) samt i vad mån de är av mer eller mindre nationell karaktär. Tröskelvärden fastställs centralt i EU och justeras vartannat år. En upphandlare måste därför börja med att beräkna det totala värdet av upphandlingen för att se vilka regler som ska gälla. Tröskelvärdet för byggentreprenader är samma för upphandlingar enligt LOU och LUF och ligger på drygt 45 miljoner kronor. Om det är en tjänst som ska upphandlas gäller olika regler för så kallade A- och B-tjänster. Förenklat kan man säga att B-tjänster är sådana tjänster som normalt utförs av leverantörer inom det egna landet, exempelvis hälso- och sjukvårdstjänster, medan A-tjänster är sådana som kan utföras över nationsgränserna och därför ska omfattas av EU-direktiven.

6 Upphandling under tröskelvärdena och av B-tjänster För upphandlingar under tröskelvärdena som görs enligt LOU kan den upphandlande myndigheten eller enheten fritt välja att använda ett förenklat förfarande eller ett urvalsförfarande. I vissa undantagsfall får den upphandlande myndigheten/enheten använda direktupphandling (15 kap. 3 LOU). Förenklat förfarande är ett förfarande där alla leverantörer har rätt att delta. Deltagande leverantörer ska lämna anbud och den upphandlande myndigheten eller enheten får förhandla med en eller flera anbudsgivare (2 kap. 24 LOU). Urvalsförfarande är ett förfarande där alla leverantörer har rätt att ansöka om att få lämna anbud. Den upphandlande myndigheten eller enheten bjuder in vissa leverantörer att lämna anbud och får förhandla med en eller flera av dem (2 kap. 25 LOU). Direktupphandling är ett förfarande utan krav på anbud i viss form (2 kap. 23 LOU). Direktupphandling får användas vid upphandling av kontrakt vars värde uppgår till högst 28 procent av tröskelvärdet för varor och tjänster som gäller för alla upphandlande myndigheter utom statliga myndigheter, om förutsättningar för förhandlat förfarande utan föregående annonsering föreligger eller om det finns synnerliga skäl (15 kap. 3 LOU). (Konkurrenspräglad dialog får användas vid upphandling enligt LOU och är ett förfarande som varje leverantör kan begära att delta i).

7 Upphandling över tröskelvärdena För upphandlingar över tröskelvärdena som görs enligt LOU kan den upphandlande myndigheten välja mellan att använda ett öppet eller ett selektivt förfarande, eller konkurrenspräglad dialog i särskilt komplicerade upphandlingar där ett öppet eller ett selektivt förfarande inte medger tilldelning av kontrakt. Förhandlat förfarande med eller utan annonsering får användas endast i de fall som anges i lagen (4 kap. 1 LOU). Öppet förfarande är ett förfarande där alla leverantörer får lämna anbud (2 kap. 22 LOU). Selektivt förfarande är ett förfarande där alla leverantörer kan ansöka om att få delta, men endast anbudssökande som efter ett urval inbjuds av den upphandlande myndigheten eller enheten att delta får lämna anbud (2 kap. 16 LOU). Urvalet måste ske enligt de grundläggande principerna för offentlig upphandling. Förhandlat förfarande är ett förfarande där den upphandlande myndigheten inbjuder utvalda leverantörer och förhandlar om kontraktsvillkoren med en eller flera av dem (2 kap. 9 LOU).Vid upphandling enligt LOU får förhandlat förfarande med föregående annonsering användas i de fall som anges i lagen (4 kap. 2 LOU). (Konkurrenspräglad dialog får användas vid upphandling enligt LOU och är ett förfarande som varje leverantör kan begära att delta i).

8 Upphandling under och över tröskelvärdena Konkurrenspräglad dialog får användas vid upphandling enligt LOU och är ett förfarande som varje leverantör kan begära att delta i. Den upphandlande myndigheten för en dialog med de anbudssökande som har bjudits in att delta i förfarandet (2 kap. 9 b LOU). Konkurrenspräglad dialog kan användas i de fall den upphandlande myndigheten inte kan specificera sitt behov i ett förfrågningsunderlag på grund av komplicerade tekniska, finansiella eller rättsliga omständigheter. Ett annat skäl kan vara att det inte går att bedöma utbudet på marknaden. Dialogen förs mellan den upphandlande myndigheten och, genom annonsering, utvalda leverantörer. Syftet är att identifiera och definiera hur myndighetens behov bäst ska kunna tillgodoses. Frivillig förhandsinsyn En upphandlande myndighet kan genom en så kallad frivillig förhandsinsyn annonsera om sin avsikt att direktupphandla eller upphandla genom förhandlat förfarande utan föregående annonsering. Annonsen om förhandsinsyn ska publiceras på motsvarande sätt som sedvanliga upphandlingsannonser. Om ingen ansökan om överprövning har kommit in till förvaltningsrätten innan den så kallade avtalsspärren har löpt ut, kan det direktupphandlade avtalet därefter inte bli föremål för överprövning. Läs mer på aspx

9 Lagarna som styr offentlig upphandling Lagen om offentlig upphandling (2007:1091), LOU Lagen gäller vid upphandling t ex inom byggentreprenad och varor och tjänster (Klassiska sektorn). Lagen om offentlig upphandling (2007:1092), LUF Lagen gäller vid upphandling inom områdena vatten-, energi-, transport- och posttjänster (Försörjningssektorn). Konkurrenslagen, KL Konkurrenslagen innehåller två förbud, ett mot samarbete mellan företag och ett mot missbruk av dominerande ställning. Konkurrenslagen gäller för företag, vilket enligt lagen av varje form av verksamhet av ekonomisk eller kommersiell natur, oavsett vilken organisationsform som gäller, till exempel aktiebolag, ekonomisk förening, eller offentlig förvaltning. Lagen kan tillämpas på kommuners, landstings och statliga myndigheters konkurrensbegränsande beteende vid upphandling om det kan kopplas till deras verksamhet som producent/säljare av varor och tjänster. Konkurrenslagen omfattar inte myndighetsutövning.

10 Gemensamma drag för LOU, LUF och KL Konkurrensen på marknaden skall utnyttjas. Företag skall ges lika förutsättningar att konkurrera. Det företag som säljer aktuella varor och tjänster mest ekonomiskt fördelaktigt skall vinna.

11 Du hittar mer information om offentlig upphandling och lagarna på Konkurrensverket Kammarkollegiet Nämnden för offentlig upphandling på Stockholms handelskammare Visma Opic AB Expowera Mercell Notisum Kommuninfo TED

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016 30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 1 12 september 2016 Fakta om offentlig upphandling Cirka 700 miljarder kronor per år (eller är det 800?) Kommunerna

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Upphandling av säkerhet. SACS vårkonferens den 2 juni 2016 Chefsjurist Anders Asplund

Upphandling av säkerhet. SACS vårkonferens den 2 juni 2016 Chefsjurist Anders Asplund Upphandling av säkerhet SACS vårkonferens den 2 juni 2016 Chefsjurist Anders Asplund Innehåll Upphandling en del av EU-rätten Innan Krisen kommer hur göra upphandlingarna mer robusta LUFS - en speciallag

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14 UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-05-14 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling CAD-konstruktion inriktning mekanik Af-2013/083277 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen ANBUDSINBJUDAN 2013-05-07 1 (7) Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1036, v1.4, 2015-06-10 ANSÖKAN 2016-04-14 Dnr 202/2016 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Polismyndigheten,

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten.

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten. Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Posten AB Namn: Leasingbilar Handläggare: Referensnr: MEAB 2011:4877 Telefon: +46 8 7811181 Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar,

Läs mer

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag (fortsättningsvis kallat Beställaren) har inbjudit till anbudsgivning avseende anläggande av

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem.

Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem. Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/36938431.aspx Externt anbuds-id 399862-2012 Anbudstyp Tilldelning

Läs mer

Tänk på att Upphandlingsmyndigheten

Tänk på att Upphandlingsmyndigheten Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på området kan ha utvecklats, vilket kan

Läs mer

Bestämmelser inköp/avrop

Bestämmelser inköp/avrop 2013-02-21 FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.8) Antagen av Kommunfullmäktige 2013-09-26 154 (KS/2013:1416) Bestämmelser inköp/avrop Bestämmelser för upphandling 1. Allmänt Bestämmelser för upphandling utgör ett

Läs mer

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet Datum 2014-11-26 Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet INLEDNING Dessa riktlinjer kompletterar och förtydligar den av kommunfullmäktige antagna upphandlingspolicyn. Riktlinjerna omfattar,

Läs mer

Upphandling på försvars- och säkerhetsområdet

Upphandling på försvars- och säkerhetsområdet Lagrådsremiss Upphandling på försvars- och säkerhetsområdet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 3 februari 2011 Stefan Attefall Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Bakgrundskarta, flyg.

Bakgrundskarta, flyg. Bakgrundskarta, flyg. Info Version 5 URL http://com.mercell.com/permalink/39036723.aspx Externt anbuds-id 432620-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Avslutade upphandlingar Anbudsprocess Öppet förfarande

Läs mer

UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande myndighet är Första AP-fonden (AP1 eller Beställaren).

UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande myndighet är Första AP-fonden (AP1 eller Beställaren). Anbudsunderlag Receptionstjänster D.nr.VS 2016/5 OM FÖRSTA AP-FONDEN Första AP-fonden presenteras på www.ap1.se där även årsredovisning och halvårsrapport kan laddas ner. UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande

Läs mer

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Start Syfte METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Behov uppstår Behovs- och marknadsanalys Innovationsvänlig Val av förfarande Genomförande av Upphandling Förstudie Om oss Forum Kontakt Behov Marknadsanalys

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga.

Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga. Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga. Offentliga inköp är affärer som är resultatet av offentlig upphandling

Läs mer

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2014-12-19 Dnr 446/2014 1 (6) MKB Fastighets AB Box 50405 202 14 Malmö MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg Utkast till beslut MKB Fastighets AB har brutit

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Hogia Public Transport Systems AB, 556516-7680 Hyvelvägen 1 444 32 Stenungsund Ombud: Advokat Anna Hofling Johansson och advokat Ulf Käll Advokatfirman Vinge KB Box

Läs mer

Matleveranser till häktet Visby.

Matleveranser till häktet Visby. Matleveranser till häktet Visby. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/43388162.aspx Externt anbuds-id 60726-2014 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 23731-15 1 SÖKANDE Linköpings Stadsmission, 822001-0022 Box 16 581 02 Linköping MOTPART Stockholms Stad, Socialförvaltningen 106 64 Stockholm Ombud:

Läs mer

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen Lekmannarevisorerna i Kraftringen AB och Lunds Energikoncernen AB 2009-01-15 Lunds Energikoncernen AB För kännedom: Kraftringen Service AB avseende Upphandlingar Kraftringen Försäljning AB avseende Personuppgiftslagen

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2016-05-25 KS 2016/0527 50044 Kommunfullmäktige Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 Förslag till

Läs mer

Meddelande om upphandling

Meddelande om upphandling Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Meddelande om upphandling direktiv 2014/24/EU Avsnitt I: Upphandlande myndighet I.1) Namn

Läs mer

Yttrande över Näringsdepartementets promemoria Tilldelning av koncessioner för kollektivtrafik

Yttrande över Näringsdepartementets promemoria Tilldelning av koncessioner för kollektivtrafik Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1412-1482 Landstingsstyrelsen Yttrande över Näringsdepartementets promemoria Tilldelning av koncessioner för kollektivtrafik

Läs mer

Kvalitativ undersökning av barn med funktionsnedsättning som har många myndighetskontakter

Kvalitativ undersökning av barn med funktionsnedsättning som har många myndighetskontakter Kvalitativ undersökning av barn med funktionsnedsättning som har många myndighetskontakter 1. Allmänt Handisam inbjuder härmed leverantörer att lämna anbud på denna förfrågan avseende undersökning med

Läs mer

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificeringen i rubricerad upphandling har nu påbörjats. Annonsen

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 1104-13E 1 SÖKANDE Hermods Aktiebolag, 556044-0017 Warfvinges väg 33 112 51 Stockholm Ombud: Advokat Björn Tude Gernandt & Danielsson Advokatbyrå

Läs mer

Nya lagar om offentlig upphandling Bilagor: 1 SFS 2007:1091 2 SFS 2007:1092

Nya lagar om offentlig upphandling Bilagor: 1 SFS 2007:1091 2 SFS 2007:1092 Cirkulärnr: 08:2 Diarienr: 08/0010 Handläggare: Ulf Palm Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2008-01-04 Mottagare: Kommuner Landsting/regioner Kommunala företag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER Upphandlingsrapport Innehållsförteckning 1 Upphandlingens genomförande... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Omfattning och utformning... 3 1.3 Tillvägagångssätt

Läs mer

DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping

DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping Mål nr 8649-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

Hållbarhetsmärkning i livsmedelsupphandling: vad gäller idag och imorgon?

Hållbarhetsmärkning i livsmedelsupphandling: vad gäller idag och imorgon? Hållbarhetsmärkning i livsmedelsupphandling: vad gäller idag och imorgon? Stockholm 151130 Monica Sihlén, Upphandlingsstöd livsmedel och måltidstjänster monica.sihlen@uhmynd.se Agenda Ny Upphandlingsmyndighet

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Västernorrlands läns landstings konsultavtal med ManTec AB

Västernorrlands läns landstings konsultavtal med ManTec AB KKV1000, v1.1, 2009-12-14 BESLUT 2010-02-17 Dnr 655/2009 1 (6) Västernorrlands läns landsting 871 85 Härnösand Västernorrlands läns landstings konsultavtal med ManTec AB BESLUT Västernorrlands läns landsting

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING. Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg

OFFENTLIG UPPHANDLING. Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg OFFENTLIG UPPHANDLING Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg Vad är offentlig upphandling? - Tilldelning av offentliga kontrakt - När det allmänna sluter avtal Avtalsrätt och Upphandling -

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt.

Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt. Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/42252028.aspx Externt anbuds-id 410367-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande

Läs mer

Avslutad: Varm mat till ÄO och FH i SDF AFH

Avslutad: Varm mat till ÄO och FH i SDF AFH Avslutad: Varm mat till ÄO och FH i SDF AFH Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/37664629.aspx Externt anbuds-id 47036-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess

Läs mer

Biljetter till biljettautomater för bilparkering.

Biljetter till biljettautomater för bilparkering. Biljetter till biljettautomater för bilparkering. Info Version 3 URL http://com.mercell.com/permalink/40685698.aspx Externt anbuds-id 7766-2014 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Avslutade upphandlingar

Läs mer

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Upphandlingskonsulttjänster

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Upphandlingskonsulttjänster Upphandlingscenter Avtalsform Rangordnat avtal Namn Upphandlingskonsulttjänster Diarie UH-2013-369 Upphandlare Sabina Fajkovic Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Sociala tjänster och andra särskilda tjänster offentliga kontrakt direktiv 2014/24/EU

Sociala tjänster och andra särskilda tjänster offentliga kontrakt direktiv 2014/24/EU Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande myndighet Sociala tjänster och andra särskilda tjänster offentliga

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN. Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut. Upphandling. Upphandlingsansvarig UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-03-13.

SOLLENTUNA KOMMUN. Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut. Upphandling. Upphandlingsansvarig UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-03-13. SOLLENTUNA KOMMUN Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut 2013-03-13 Upphandlingsansvarig Sollentuna kommun Fredrik Söderlind Upphandling Upphandling av ramavtal för målerientreprenad 2012/97 INK

Läs mer

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 De gemenskapsrättsliga principerna Likabehandlingsprincipen Principen om likabehandling innebär att alla leverantörer ska ges samma förutsättningar. Alla leverantörer måste

Läs mer

Vattenmätare med puls

Vattenmätare med puls För s räkning infordras anbud på vattenmätare med puls enligt bifogad beskrivning. Upphandlingens form Upphandlingen genomförs som Öppet förfarande enligt lagen om offentlig upphandling. Allmänt Anbudet

Läs mer

LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010. Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010. Advokat John Hane

LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010. Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010. Advokat John Hane LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010 Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010 Advokat John Hane EU-DIREKTIV 2004/18 OCH 2004/17 2004/18 2004/17 Klassisk sektor Försörjningssektor

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Inriktning för upphandling av IT-drift och telekommunikationstjänster

Inriktning för upphandling av IT-drift och telekommunikationstjänster 2015-11-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/781-055 Kommunstyrelsen Inriktning för upphandling av IT-drift och telekommunikationstjänster Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunens upphandling

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Härnösands kommun, 212000-2403 Kramfors kommun, 212000-2429 Sollefteå

Läs mer

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund Promemoria 2016-02-29 Finansdepartementet Välfärdsutredningen Johan Höök Telefon 08-405 37 98 Mobil 070-671 93 56 E-post johan.hook@regeringskansliet.se Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda

Läs mer

HBV Juridikträff 2017 års upphandlingslagar 11 februari 2016 Advokaten Helena Rosén Andersson

HBV Juridikträff 2017 års upphandlingslagar 11 februari 2016 Advokaten Helena Rosén Andersson HBV Juridikträff 2017 års upphandlingslagar 11 februari 2016 Advokaten Helena Rosén Andersson Agenda Syftet med de nya reglerna Förenkling och ökad flexibilitet Strategisk användning av upphandling Underlätta

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Inledning Sverige är i dag en ledande IT-nation och står sig väl i internationella sammanhang både vad gäller användningen av IT och tillgången till

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Dnr 006/2016. Förfrågningsunderlag. Skrivare

Dnr 006/2016. Förfrågningsunderlag. Skrivare Dnr 006/2016 Förfrågningsunderlag Skrivare 13.04.2016 Innehåll 1 ALLMÄNT OM UPPHANDLINGEN 2 1.1 Inledning 2 1.2 Upphandlingens omfattning och innehåll 2 1.3 Upphandlingsform 2 1.4 Annonsering 2 1.5 Anbudets

Läs mer

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr 2225-15 1 SÖKANDE Floattech Sweden AB, 556726-0244 Västbovägen 58 331 53 Värnamo MOTPART Ekerö kommun Box 205 178 23 Ekerö SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

Information om upphandlingen

Information om upphandlingen Information om upphandlingen Presentation av tjänsten inbjuder härmed anbudsgivare till att lämna anbud gällande - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. Beskrivning Upphandlingen

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Regeringsrättens mål nr 3344-09 och 3345-09 Göteborgs stad Upphandlings AB./. Agera VVS-Design AB m.fl.

Regeringsrättens mål nr 3344-09 och 3345-09 Göteborgs stad Upphandlings AB./. Agera VVS-Design AB m.fl. KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2009-11-16 Dnr 563/2009 1 (9) Regeringsrätten Box 2293 103 17 Stockholm Regeringsrättens mål nr 3344-09 och 3345-09 Göteborgs stad Upphandlings AB./. Agera VVS-Design

Läs mer

TRV 2011/65229 - TRV 2011/65229 Upphandling av Nattåg till och från övre Norrland 2013-2018.

TRV 2011/65229 - TRV 2011/65229 Upphandling av Nattåg till och från övre Norrland 2013-2018. TRV 2011/65229 - TRV 2011/65229 Upphandling av Nattåg till och från övre Norrland 2013-2018. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/34573291.aspx Externt anbuds-id 192836-2012 Anbudstyp Tilldelning

Läs mer

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010.

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010. Kontaktperson Michael Åhström Teknik-Trafiktjänst Telefon: 08-508 272 21 michael.ahstrom@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-11-20 Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

DOM 2015-03-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 DOM 2015-03-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 2745-15 1 SÖKANDE Säkra Stockholm Öst AB, 556597-5751 Ombud: Advokat Fredrik Linder och jur.kand. Nike Berlin Hamilton Advokatbyrå Box 715 101 33 Stockholm

Läs mer

Upphandling på försvarsoch säkerhetsområdet

Upphandling på försvarsoch säkerhetsområdet Upphandling på försvarsoch säkerhetsområdet Betänkande av Försvars- och säkerhetsupphandlingsutredningen Stockholm 2010 SOU 2010:13 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Henrik Åhman med enskild firma Åhmans Båtbyggeri, 640118-5639 Nyhagenvägen 5 473 32 Henån Ombud: Johan Lindskog Solhagagatan 6 D 425 35 Hisings Kärra MOTPART

Läs mer

Rygg. Tjänstekoncessioner när, var, hur? KONKURRENSVERKETS RAPPORTSERIE 2012:4. Tjänstekoncessioner. När, var, hur? Rapport 2012:4

Rygg. Tjänstekoncessioner när, var, hur? KONKURRENSVERKETS RAPPORTSERIE 2012:4. Tjänstekoncessioner. När, var, hur? Rapport 2012:4 Rygg Tjänstekoncessioner när, var, hur? KONKURRENSVERKETS RAPPORTSERIE 2012:4 Tjänstekoncessioner När, var, hur? Rapport 2012:4 2012-05-03 09.35 Tjänstekoncessioner När, var, hur? Konkurrensverkets rapportserie

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 20 maj 2016 KLAGANDE Sodexo AB, 556232-7873 Ombud: Advokat Carl Bokwall och advokat Lina Håkansson Bokwall Rislund Advokatbyrå KB Funckens

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Kickoff/konferens för Casino Cosmopol

Kickoff/konferens för Casino Cosmopol Kickoff/konferens för Casino Cosmopol Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/27865850.aspx Anbudstyp Upphandling Publiceringsdatum 2011-03-02 08:18 Anbudsfrist 2011-03-28 23:00 Ändringsdatum

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO101 Grundläggande juridisk metod, 15 högskolepoäng Legal method, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2011-06-16

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-045

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-045 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-045 PM 2 2003-04-08 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Strömsunds kommun har vid upphandlig

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Revision 1.2 2016-08-15 UPPHANDLING AV FÖRSÄLJNING AV FIBERFÖRENINGS BREDBANDSNÄT.

Förfrågningsunderlag: Revision 1.2 2016-08-15 UPPHANDLING AV FÖRSÄLJNING AV FIBERFÖRENINGS BREDBANDSNÄT. Förfrågningsunderlag: Revision 1.2 2016-08-15 UPPHANDLING AV FÖRSÄLJNING AV FIBERFÖRENINGS BREDBANDSNÄT. Syftet med detta dokument är att ge leverantörer ett anbudsunderlag för att inkomma med en offert

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Kundtjänst för A-Train AB

Kundtjänst för A-Train AB Kundtjänst för A-Train AB Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/37272466.aspx Anbudstyp Upphandling Anbudsprocess Förenklad upphandling Publiceringsdatum 2013-01-16 18:01 Anbudsfrist 2013-03-01

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning Plattsättarutbildning KVA Hällby

Arbetsmarknadsutbildning Plattsättarutbildning KVA Hällby Arbetsmarknadsutbildning Plattsättarutbildning KVA Hällby Info Version 3 Url http://com.mercell.com/permalink/37189747.aspx External tender id A-909387 Tender type Contract Award Document type Contract

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten KKV1000, v1.3, 2011-12-15 BESLUT 2016-04-20 Admnr 67/2016 1 (5) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Konkurrensverket utreder inte alla tips och klagomål som anmäls till Konkurrensverket

Läs mer

- En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner

- En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner DECEMBER 2014 En bättre affär? - En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner Studentrapport Författare: Emelie Lidén, Masterprogrammet i offentlig

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Upphandlingens föreskrifter

Upphandlingens föreskrifter 1.1 Omfattning Upphandlingen omfattar ett ramavtal avseende städning av Gustavsgården, Socialkontorets utförarenhet och Ösbydalens förskola i centrala Gustavsberg i Värmdö kommun. Avtal tecknas med en

Läs mer