För mycket och för dålig reklam?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För mycket och för dålig reklam?"

Transkript

1 Dagens Medias och Netigates Q För mycket och för dålig reklam? Minskad tilltro på köpt marknadskommunikation bland svenska marknadschefer En temperaturmätare bland Sveriges marknadschefer 2013 Lars Lindberg, Marknadschef Netigate AB 28 Augusti 2013

2 Sammanfattning Fortsatt positiv tro på framtiden Det blåser positiva vindar kring utvecklingen av konjunkturen i Europa. Nu i dagarna publicerade många länder sina inköpschefsindex som var bättre än väntat, speciellt i Europa. I EMU landade indexnoteringen för augusti på 51,3, som är den högsta noteringen sedan juni månad 2011.* Den positiva utvecklingen är också något som denna undersöknings resultat speglar. Undersökningen visar på en ökning av företag som påverkades bättre än förväntat av den allmänna konjukturen under andra kvartalet jämfört med det första. Samtidigt påverkades majoriteten av företagen som de hade förväntat sig av den allmänna konjunkturen. Siffrorna liknar på många sätt resultatet från första kvartalets undersökning. En slutsats vi kan dra av detta är att de svenska företagen har realistiska förväntningar på marknaden och den allmänna konjukturen. Ytterligare en likhet mellan mätningarna är en positiv framtidsbild av hur påverkan av den allmänna konjunkturen kommer att vara under pågående kvartal. De svenska företagen är optimistiska men har realistiska förväntningar på den allmänna konjukturen. Försäljningen fortsätter att öka När det kommer till försäljningen så uppger mer än hälften av företagen en ökad omsättning under Q2. Här syns en ökning från den första mätningen för Q1. Även andelen företag som minskade sin försäljning under årets andra kvartal är mindre jämfört med andelen kvartalet innan. När företagen skall kommentera nuvarande kvartal och uppge vad de tror om försäljningen tror varannan på fortsatt ökning. En positiv trend med ökande försäljning alltså. Köpt marknadskommunikationen spås minska Framtidsprognosen för reklam i köpta medier ser dystrare ut. Hälften av företagen tror att köpt marknadskommunikation i tv, tidningar etc kommer att minska eller minska avsevärt i betydelse de kommande 10 åren. En intressant iaktagelse är att hälften av de svarande tycker att det för mycket, eller alldeles för mycket reklam i samhället samtidigt som det paradoxalt nog är de som i hög utsträckning är beställare av reklamen. En annan iakttagelse är att bland de företag som tror att betydelsen av reklamen kommer att öka är den yngre åldersgruppen i en majoritet. De yngre respondenterna är samtidigt mest kritiska till kvaliteten på reklam i Sverige. *Källa: Reuters

3 Färre funderar på att byta byrå - med undantag för reklambyrån Under Q2 funderar färre på att byta ut sin mediebyrå, webbyrå eller PR-byrå jämfört med Q1. Ett undantag är reklambyrån som tvärtom 10 % fler under Q2 än Q1 funderar på att byta. Varför just reklambyrå sticker ut är svårt att säga, men en slutsats kan vara att det hör ihop med den höga andel som tycker att kvaliteten på reklam i Sverige inte är mer än godkänd. Häften av de svarande anser också att det är för mycket eller alldeles för mycket reklam i samhället. Fortsatt ljus framtid för personalen på marknadsavdelningarna I majoriteten av de svarande företagen har personalstyrkan varit oförändrad eller ökat under andra kvartalet. Anmärkningsvärt är att nästan var femte företag har ökat sin personalstyrka under Q2 och lika många planerar att öka antalet anställda under Q3. Mindre än var tionde företag minskade på personal under andra kvartalet och endast 5 % av företagen planerar att göra nedskärningar på personal under nuvarande kvartal. Detta är något som även flera finansiella institut påpekar. Exempelvis kommenterade Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson nyligen den positiva trenden på arbetsmarknaden; Trenden på arbetsmarknaden har varit mycket starkare än väntat de senaste månaderna. Mycket tyder på att arbetslösheten har peakat.

4 Om Dagens Medias och Netigates Det är allmänt känt att marknadskommunikation kan göra skillnaden mellan succé eller fiasko, vinst eller förlust för ett företag. Idag investeras årligen över 50 miljarder i marknadskommunikation i Sverige* och sysselsätter folk i alla branscher och i alla typer av företag och organisationer. En av de viktigaste uppgifterna för en branschtidning som Dagens Media är att ta tempen på branschen löpande. Vart är svensk media och reklamindustri på väg och hur går det? Vilka kanaler växer och varför? Därför genomför Dagens Media en kvartalsvis undersökning, n, tillsammans med Netigate som levererar tjänster och lösningar för undersökningar online. n är ett stående redaktionellt uppslag i Dagens Media och syftet är att få en indikation på vad svenska marknadschefer anser om det ekonomiska klimatet. Netigate står för analys och kommentarer. Urvalet för undersökningen är 173 marknadschefer bland landets största annonsörer. Den sammanlagda annonsbudgeten hos de medverkande företagen överstiger 4 miljarder SEK, vilket motsvarar en knapp tiondel av de ca 53 miljarder som årligen investeras i marknadskommunikation i Sverige*. Många av företagen är verksamma inom detaljhandel, telekom- och IT-branschen. Hälften (49%) av de svarande är mellan år. 58% av de tillfrågade är män och 42% kvinnor. Undersökningen har genomförts via en webbenkät i verktyget Netigate under juni, juli och augusti Vill du vara med? Känner du att du tillhör målgruppen och vill vara med och göra din röst hörd? Kontakta Lars Lindberg, Marknadschef på Netigate via mail lars.lindberg@ netigate.se så kommer du med i frågerundan inför nästa kvartals. Vi värdesätter din åsikt högt! *Källa: Sveriges Annonsörer

5 Syn på det allmänna ekonomiska läget 58 % anser att den allmänna konjunkturen har haft förväntad påverkan på deras företag under andra kvartalet. Var fjärde företag anser att deras företag haft en bättre påverkan under Q2 än vad de förväntat sig. Förväntningarna på hur den allmänna konjukturen kommer påverka deras företag under tredje kvartalet visar på att sex av tio företag tror att utvecklingen kommer att vara samma som tidigare medan 32 % tror på en positiv utveckling. 9 % förutser en negativ utveckling under årets tredje kvartal.

6 Försäljnings- och marknadsbudget Över hälften (53 %) av de tillfrågade företagen svarade att de ökade sin försäljning under Q jämfört med samma period förra året. För var fjärde företag minskade försäljningen under samma period och jämförelse. På frågan om förändring av försäljningen under Q3 i år jämfört med 2012 så tror 49 % på en ökning och nästan fyra av tio på en oförändrad försäljning. Få (10 %) tror på en minskad omsättning.

7 Ett av fyra företag uppger att de ökat sin marknadsbudget för året 2013 jämfört med föregående år. Här uppger nästan hälften att budgeten är densamma som under % uppger att de stramat åt budgeten i år.

8 Personal på marknadsavdelningarna Personalstyrkan har varit oförändrad eller ökat under andra kvartalet i en stor majoritet, 88 %, av företagen. Anmärkningsvärt är att nästan var femte företag har ökat sin personalstyrka under Q2 och lika många planerar att öka antalet anställda under Q3. Mindre än var tionde företag minskade på personal under andra kvartalet och endast 5 % av företagen planerar att göra nedskärningar på personal under nuvarande kvartal.

9 Frågor om investeringar i byråer Mediebyrå När företagen svarar på om de avser att göra investeringsförändringar i sin mediebyrå under resterande delen av året svarar nästan varannan, 48 %, att de inte avser göra några förändringar i sina investeringar. Få företag kommer att öka eller dra ned sina investeringar. Endast 8 % av företagen uppgav något av dessa alternativ. Reklambyrå En majoritet av företagen, sex av tio, kommer inte göra förändringar i sina investeringar gällande reklambyrå under Även här är grupperna som antingen kommer att öka eller minska investeringarna små, 9 respektive 6 %. Ett av fem företag har ingen mediebyrå.

10 Webbyrå När frågan kommer till webbyrå ser vi att ytterst få företag kommer att minska sina investeringar samtidigt som mer än var tionde kommer öka investeringarna i sin webbyrå under de resterande månaderna av året. PR-byrå Nästan varannat företag (46 %) uppger att de inte har någon mediabyrå anlitad. Av de företag som har en mediabyrå säger 36 % att de kommer att ligga kvar på oförändrade investeringar under resten av året medan 10 % ökar investeringen i sin PR-byrå.

11 Eventbyrå Väldigt få av de tillfrågade företagen kommer att göra förändringar av investeringar i sin eventbyrå under resterande delan av året. Endast 5 % uppger att de kommer att öka eller minska invetseringen i detta byråval. Ett av tre företag kommer inte ändra sin investeringen medan majoriteten inte har en eventbyrå. 58 % svarade att de inte arbetar tillsammans med någon eventbyrå.

12 Byte av byrå Andelen företag som funderar på att byta webbyrå har minskat med 12% sedan Q1. Färre funderar också på att byta PR-byrå och mediabyrå, medan däremot funderingar på ett byte av reklambyrå har ökat med 10%. Mer än hälften av företagen, 55 %, funderar på att byta reklambyrå under årets sista månader. Jämförelse mellan Q1 och Q2 Funderar på att byta... Q1 Q2 Mediebyrå 24 % 21 % Reklambyrå 45 % 55 % Webbyrå 42 % 30 % PR-byrå 27 % 21 % Eventbyrå 12 % 15 %

13 Fördelning av annonsbudget De deltagande företagen i denna undersökning har olika stora budgetar för annonsering. Oavsett dessa skillnader är det intressant att se hur företagen väljer att fördela sina budgetar mellan olika medieval. På frågan om hur företagen fördelade sin annonsbudget på kanalval under Q2 svarade de enligt grafen nedan. För att se om denna fördelning skiljer sig från fördelningen under nuvarande kvartal bad vi företagen fördela sin annonsbudget för Q3. Detta gav i stort sett en identisk fördelning. Om vi tittar på hur budgetfördelningen såg ut i vår mätning under första kvartalet ser vi inga större ändringar. En slutsats vi drar är att företagens fördelning av sina annonsbudgetar ser ut ungefär på detta sätt för hela år 2013.

14 Fördelning av digital annonsbudget Den digitala delen av företagens totala annonsering har ökat under de senaste åren. Företagen föredrar att lägga sin digitala annonsbudget på sökannonsering. På denna marknadsföringsåtgärd lägger företagen var fjärde krona av sin digitala annonsbudget. Därefter går var femte krona till att marknadsföra sig via sökmotoroptimering. Kollar vi på kvartalets första mätning låg även dessa två poster i topp med liknande andelar av budgeten.

15 Kvaliteten på reklam Majoriteten på 64 % av företagen anser att kvaliteten på reklamen som visas i Sverige inte är mer än godkänd medan var fjärde anser att kvaliteten är bra. Var tionde tycker att kvaliteten är dålig. En intressant iakttagelse är att den åldersgrupp som tycker att kvaliteten på reklamen i Sverige generellt sett är dålig är de mellan år. Där har hälften av de svaranden angett att de tycker att reklamkvaliten är dålig, en stor skillnad gentemot den grupp som är näst mest kritiska, de mellan år, där var åttonde (13 %) ger samma betyg. Mycket dålig Dålig Godkänd Bra Mycket bra år 50% 25% 25% år 4% 62% 31% 4% år 10% 67% 22% år 13% 59% 28% år 83% 17%

16 Radioreklam är det medieslag som har störst problem med reklamkvalitet enligt en fjärdedel av de svarande. Nästan en av fem anser att TV och DR har störst brist i kvaliteten. Endast en handfull motsvarande 2 % ansåg Tidskrifter och Utomhusreklam har samma problem. Hälften av företagen anser att mängden reklam i samhället är för stor eller alldeles för stor. Samtidigt som nästan lika stor andel (46 %) tycker att reklammängden är på en lagom nivå. Väldigt få anser att det finns för lite reklam i samhället idag. En intressant iaktagelse är att hälften av de svarande tycker att det för mycket, eller alldeles för mycket reklam i samhället samtidigt som det paradoxalt nog är de som i hög utsträckning är beställare av den.

17 Framtidsprognosen för reklam i köpta medier ser dyster ut. Hälften tror att marknadskommunikation i tv, tidningar etc kommer att minska eller minska avsevärt i betydelse de kommande 10 åren medan ett av fyra företag tror att betydelsen av reklamen kommer att öka. Åter igen kan vi se att den yngre åldersgruppen, år, har en åsikt som skiljer sig jämfört med resterande åldersgrupper i undersökningen. Samtliga svaranden inom den yngsta åldersgruppen tror att köpt marknadskommunikation i medier kommer att öka i betydelse eller kommer att öka avsevärt i betydelse de kommande tio åren. Detta medan exempelvis tre av tio mellan 40 och 49 år tror på samma grad av betydelse för köpt reklam i framtiden.

18 Om Netigate Netigate är en ledande europeisk leverantör av molntjänster för undersökningar online. Tjänsterna används främst för genomförande av kund-, marknadsoch medarbetarundersökningar. Genom Netigates lättanvända gränssnitt kan användarna genomföra undersökningar på ett mycket kraftfullt sätt jämfört med andra alternativ. Netigate startade 2005 och har tilldelats flera svenska och internationella priser för tillväxt och innovation, bland annat Gasellpriset av Dagens Industri fem år i rad. Netigate har huvudkontor i Stockholm och säljkontor i Oslo, Berlin och Wiesbaden. Bland de kunderna märks många ledande företag, till exempel Electrolux, Ericsson, Vodafone, E.ON och DB Schenker. Besök gärna Netigates användarcommunity för att få nyheter och inspiration för enkäter på community.netigate.net. Lär dig mer och dela med dig av dina kunskaper om undersökningar online.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

facebookbarometern 2016

facebookbarometern 2016 facebookbarometern 2016 Så ser svenska företag på Facebookmarknadsföring 53% planerar att öka sina investeringar i FB 27% Twitter & Linkedin är mycket aktiva på Facebook (+93%) tappar i intresse 74% är

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11. Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Företagens aktivitetsökning den högsta sedan juni 2 - Två av fem företag redovisar ökad aktivitet - Två av fem tror dessutom på ytterligare ökad aktivitet

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Jun 10. Mar Jun apr 14. Feb mar 12. Dec 10. Aug 09. Dec Feb.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Jun 10. Mar Jun apr 14. Feb mar 12. Dec 10. Aug 09. Dec Feb. Ekonomi-SKOP, 25 ember - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Minskad aktivitet i de svenska företagen - Nedåtriktad aktivitetstrend har etablerats inför riksdagens budgetbehandling - Även efterfrågan

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 FEBRUARI 2002 T-22588 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning

Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning En undersökning av Studentum om val till högskola och Yrkeshögskola Studentum AB Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 1 Bakgrund och metod

Läs mer

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist Moralfrågor Undersökning: Moralfrågor Projektnummer: 3251970 Uppdragsgivare: Vår Bostad Tid för fältarbete: 24 april - 7 maj 1996 Antal gjorda intervjuer: 1000 Intervjuade: Män och kvinnor 15 år och äldre

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 september 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet 14 Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet Det har skett stora förändringar, särskilt i 25-åringarnas förstabarnsfruktsamhet. För kvinnor och män födda från mitten av 19-talet till början av 19-talet

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Lastbilsförares bältesanvändning - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Metod... 3 Resultat av intervjuer med lastbilsförare... 4 Resultat av bältesobservationer...

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Göteborg Maj 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Hälsobarometern Första kvartalet 2007 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Utgiven av Alecta maj 2007. (8) Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4 Tema: Föräldrar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Inställningen till kärnkraft

Inställningen till kärnkraft Inställningen till kärnkraft Undersökning: Inställningen till kärnkraft Projektnummer: 3242470 Uppdragsgivare: Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Tid för fältarbete: 16 november - 6 december 1994 Antal

Läs mer

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv Konjunkturen i Östra i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra Mellersta

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 Fått arbete I maj fick 1 580 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I maj för ett

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

Verksamhetsrapport 2010:01

Verksamhetsrapport 2010:01 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 28 och 29 samt tredje och fjärde kvartal 29 Verksamhetsrapport 21:1 VERKSAMHETSRAPPORT Kostnaden för försörjningsstöd ökar med 32 % mellan 28 och

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014 Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder Stockholm, december 2014 Metodbeskrivning Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland

Läs mer

UNGA LÄSARE. Enkätrapportering

UNGA LÄSARE. Enkätrapportering UNGA LÄSARE Enkätrapportering Rapport nummer 8 April 26, 2016 Enkätrapportering - Unga Läsare Under senhösten 2015 genomfördes en enkätstudie med unga vuxna som studerar på Högskolan i Halmstad. Enkäten

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 FEBRUARI 2001 T-20963 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 Antalet arbetslösa ökar för första gången på 20 månader om än

Läs mer

Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor

Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor Pressmeddelande 2009-11-10 Global Retail Theft Barometer 2009: Fortsatt kraftig ökning av butiksstölderna lågkonjunkturen bidragande faktor Butiksstölderna ökar för fjärde året i rad. Svinnet i butikerna

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016 Innehåll Sammanfattning...3 Om undersökningen...4 Sparbelopp...5 Sparkapital...6 Sparformer...7 Räkneexempel...8 2 Sammanfattning De föräldrar

Läs mer

CISIONS ÅRLIGA. Journalist- & kommunikatörsundersökning 2016 DEL II. Kommunikatörens framtid. Så spår kommunikatörer att branschen utvecklas

CISIONS ÅRLIGA. Journalist- & kommunikatörsundersökning 2016 DEL II. Kommunikatörens framtid. Så spår kommunikatörer att branschen utvecklas CISIONS ÅRLIGA Journalist- & kommunikatörsundersökning 2016 DEL II Kommunikatörens framtid Så spår kommunikatörer att branschen utvecklas 1 Vad är nytt? Medielandskapet befinner sig i ständig förändring

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län, men trenden är

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 Kund: Unionen Kontakt: Åsa Märs 28 maj 2015 Kontakt på Novus: Freja Blomdahl +46 76 262 04 53 freja.blomdahl@novus.se Om undersökningen Metod: Webbaserade

Läs mer

Rapport från Soliditet. Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009

Rapport från Soliditet. Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009 Rapport från Soliditet Allt fler villaägare fast hos kronofogden September 2009 Rapport från Soliditet: Svenskarnas skulder hos Kronofogden september 2009 Studien i sammandrag 363 515 svenskar över 16

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Spännande mellan valen i Sverige Denna månad har varit speciell i svensk politik. Mona Sahlin har avgått och Håkan Juholt har tagit över rollen som oppositionsledare.

Läs mer

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Handelskammarens rapport nr 4 2005 Folkets röst om E22 Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Inledning Frågan om väg E22:s utbyggnad och betydelse för den sydsvenska tillväxten

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt:

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt: DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer januari: Rödgröna övertaget ökar DN/Ipsos

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Om undersökningen. Undersökningen har genomförts mellan 27 mars 10 april 2014. Sammantaget har 3300 intervjuer genomförts.

Om undersökningen. Undersökningen har genomförts mellan 27 mars 10 april 2014. Sammantaget har 3300 intervjuer genomförts. Om undersökningen Undersökningen har genomförts mellan 27 mars 1 april 14. Sammantaget har 33 intervjuer genomförts. intervjuer har genomförts i Sifo:s telefonbuss, en omnibusundersökning där frågorna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Östergötlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Östergötlands län... 4 Småföretagsbarometern Östergötlands län... 6 1. Sysselsättning...

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Rätt kompetens på rätt plats

Rätt kompetens på rätt plats September 2010 Rätt kompetens på rätt plats Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät - delrapport 6 Inledning För många företag är medarbetarna och den kompetens de besitter den viktigaste resursen och det

Läs mer

Småföretagsrapport 2016

Småföretagsrapport 2016 EKN:S Småföretagsrapport 2016 Positiv trend för små och medelstora företags export till tillväxtmarknader Asien - hetaste tillväxtregionen för företagen. Positiv trend för småföretagens export till tillväxtmarknader

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012

Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012 Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012 www.svenskaagg.se 1 Sammanfattning Under påsken frossar vi svenskar i ägg. Totalt konsumerar vi 2000 ton ägg under påskveckan. Inför påskhelgen

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS CENTRUM FÖR ÅLDRANDE OCH HÄLSA AGECAP HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS Att gå i pension och lämna arbetslivet är för de flesta en stor händelse då livet kan förändras helt från en dag till en annan.

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Efter Ohly kommer väljarna Vänsterpartiet är det parti som går mest framåt i YouGov/Metros mätning i oktober och ligger för första gången över valresultatet

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer augusti Stockholm, 25 augusti Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer augusti: SDs starka trend

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 17 januari 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Dagspresskollegiet. Bloggare vilka är de? Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 73

Dagspresskollegiet. Bloggare vilka är de? Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 73 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 7 Bloggare vilka är de? Annika Berg tröm s 8 Bloggarna Bloggare vilka är de? De senaste åren har bloggen

Läs mer

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1 KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN Rapport september 2003. 1 Välkommen till Telias kommunikationsbarometer för företag Telias kommunikationsbarometer för företag är en återkommande

Läs mer

Brister i kunskap vid gymnasieval

Brister i kunskap vid gymnasieval Brister i kunskap vid gymnasieval En undersökning om hur niondeklassarna tänker inför sitt val av skola och program Gymnasium.se Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 Bakgrund och metod

Läs mer

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Sifo Research & Consulting Sid Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Det är ungefär lika många som tror att det är säkert att förvara avfall i berggrunden som tror att det inte är säkert. Skillnaderna

Läs mer

Skolan avgörande valfråga del II

Skolan avgörande valfråga del II Skolan avgörande valfråga del II rörelser i opinionen i skolfrågan inför valet 2010 Rapport från Lärarförbundet 2010-08-26 Väljarna har bestämt sig skolfrågan är viktigast! Under sommaren har en allt tydligare

Läs mer

Rapport Agilityverksamhetens framtid

Rapport Agilityverksamhetens framtid Rapport Agilityverksamhetens framtid Sammanfattning Enkäten om agilityverksamhetens framtid genomfördes mellan den 25 januari 2013 och 20 februari 2013 på initiativ av AG agilityns framtid. Populationen

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för

Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för Höjd arbetsgivaravgift - hårt slag mot ungdomar och tjänstenäring En genomgång av de ekonomiska effekterna av att fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar BAKGRUND Den 1 juli 2007 sänktes arbetsgivaravgifterna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 15 februari 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 juni 2010 30 Förändring i svensk varuexport (jan 2008 - april 2010) Förändring över motsvarande period föregående

Läs mer

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012 Kvalitet i äldreomsorgen Resultat av en brukarundersökning Februari 2013 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av den femte brukarundersökningen inom äldreomsorgen, som genomfördes under september-oktober.

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 FAKTAUNDERLAG Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 Antalet inskrivna arbetslösa minskade under månaden Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, om än i ett svagare tempo än tidigare.

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, januari månad 2014 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) 3 736 kvinnor (10,7 %) 4 879 män (12,5

Läs mer

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder Sociala relationer Personer med täta sociala relationer, eller starka band till familj eller omgivning lever längre och har bättre hälsa samt en ökad förmåga att återhämta sig från sjukdom än socialt isolerade

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län februari månad 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras under februari

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län mars månad 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras under mars månad.

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vilka egenskaper förknippar vi oss med professionellt och vilka egenskaper tror vi efterfrågas på arbetsplatsen? Manpower Work Life har i

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling.

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 9 maj 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2014 9 295 (6,1 %) 4 220 5 075 2 022 kvinnor (5,7 %) män (6,5

Läs mer