Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua"

Transkript

1 Mötesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat (sekreterare) Kajsa Fisk Mats Larsson Henrika Åström Richard Kihlgren Pia Grademo Ärenden 1. Nulägesgenomgång Samrådsgruppen går igenom vad som hittills är gjort i arbetet med det finska förvaltningsområdet. Under våren har bland annat följande genomförts: Informationsinsatser (allmänna) Informationsenheten har lagt ut information på hemsidan om att kommunen är finskt förvaltningsområde. I denna ges en beskrivning av vad det innebär att kommunen är del i det finska förvaltningsområdet och vem man kan kontakta för att få ta del av service på finska. Det finska förvaltningsområdet har en egen underrubrik på hemsidan och information har även lagts upp som en notis under aktuelltfältet. Kulturkonsulenten och kanslichefen har skrivit en text i personaltidningen Intro (ges ut vecka 15) där man informerar om att kommunen numera ingår i det finska förvaltningsområdet. I texten uppmanar vi även kommunens medarbetare att inkomma med förslag till aktiviteter mm som vi kan erbjuda våra invånare. Kansliet har köpt annonsplats i tidningen Suomen Uutisviikko. I varje nummer av tidningen finns en annons om att Trosa kommun ingår i det finska förvaltningsområdet. Kommunen kommer under våren även att kunna annonsera med en större annons i tidningen. Denna skulle t ex kunna innehålla information om kommande aktiviteter. 1 (6)

2 Litteraturinköp och prenumerationer På biblioteken har man satt upp en uppmaning på finska om att invånare gärna får komma med förslag till bokinköp. På kommunens hemsida finns även en blankett som man kan använda sig av för att lämna förslag till bokinköp (under fliken bibliotekets tjänster ). Biblioteken har beställt litteratur på finska (hälften till Vagnhärad och hälften till Trosa). Biblioteken har även tecknat prenumerationer på tidningarna Viva, Helsingin sanomat och Ruotsin Suomalainen. Tidningarna ges ut dagligen och finns att läsa på biblioteket. Kansliet har därutöver köpt en prenumeration på tidningen Suomen Uutisviikko. Tidningen ges ut en gång i veckan. Kulturaktiviteter Kulturkonsulenten har bokat två föreställningar till Do Re mumintrollen ( ). Föreställningen är en hyllning till Tove Jansson och består av en filmvisning av bilder och text från Mumintrollens bok Trollvinter, med levande musik av kompositören Edward Grieg. Kommunen kommer inom kort att gå ut med mer information om datum och tider för föreställningen. Kulturkonsulenten undersöker möjligheten att boka en föreställning som heter Dykare. Dykare är en mimisk koreografi för barn och unga (6-12 år). Föreställningen hålls bl.a. på blandspråk (finska och svenska kombineras). Kulturkonsulenten har även undersökt möjligheten att arrangera kulturaktiviteter för äldre, och då kanske även i samarbete med något av kommunens äldreboenden. Fördjupad kartläggning Verksamheterna har genomfört fördjupade kartläggning över behov av finskspråkig service samt resurser i form av finskspråkig personal (se nedan). 2 (6)

3 2. Kommande aktiviteter Informationsinsatser (allmänna) Kommunen tar inom kort fram ett informationsblad om det finska förvaltningsområdet som kommer att finnas tillgängligt på kommunhuset, biblioteken, förskolorna och äldreboendena. Samrådsgruppen diskuterar möjligheterna att utse en person inom varje verksamhet som kan vara kontaktperson för det finska förvaltningsområdet. Kontaktuppgifter för denna person bör även finnas på hemsidan. Kommunen kommer löpande att lägga ut mer information om det finska förvaltningsområdet på webben. Informationen kommer även att innehålla uppgifter om kommande aktiviteter mm. Kommunen undersöker möjligheterna att rekrytera en deltidstjänstgörande samordnare för det finska förvaltningsområdet. Litteraturinköp och prenumerationer Biblioteket kommer att fortstätta att genomföra inköp av skönlitteratur på finska. Samrådsgruppen beslutar att bibliotekens inköpsblankett på webben även ska läggas upp på finska. Tidningen Suomen Uutisviikko kommer framöver att finnas att läsa på biblioteken istället för i kommunhuset. Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att införa systemet Ta en bok och lämna en bok även för finsk litteratur. Samrådsgruppen beslutar att ett sådant system ska införas. Kulturaktiviteter Kansliet har fått en förfrågan från Finnsam om att låta Trosa kommun blir medarrangör för deras höstkonferens (5-7 september i Katrineholm) om skogsfinnarnas historia i Sörmland. Finnsam begär 5000 kronor för medarrangörskapet och dessa kommer att gå till att anordna konferensen som bland annat kommer att bestå av föreläsningar samt besök till olika platser med anknytning till de finska bosättningarna. Av tidigare erfarenhet bedömer man att konferensen kommer att ha ca besökare (Finnsams senaste konferens hölls i Karlskoga i februari 2014). Finnsams förhoppning är även att ge ut en skrift om de finska bosättningarna i Södermanland. 3 (6)

4 Samrådsgruppen för det finska förvaltningsområdet bifaller Finnsams förfrågan och beslutar att avsätta medlen för medarrangörskapet. Samrådsgruppen undersöker möjligheten att bidra till anordnandet av en lägervecka för finskspråkiga ungdomar. Lägerveckan föreslås hållas efter skolavslutningen sommaren 2014 och rikta sig till elever som har modersmålsundervisning i finska. Lägret föreslås hållas under fyra dagar av två lärare som talar finska. Finska föreningen arrangerar lägret och skolchefen är kommunens kontaktperson för aktiviteten. Finska föreningen återkommer till kommunen med en detaljerad beskrivning och en kostnadskalkyl för arrangemanget. Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att arrangera ett teaterbesök på folkets hus i oktober. Detta arrangemang har tidigare hållits av finska föreningen. Finska föreningen har önskemål om att arrangemanget är gratis för besökare. Finska föreningen återkommer med förslag på datum och uppgifter om kostnader mm för arrangemanget. Finska föreningen har önskemål om att det arrangeras tvåspråkig barnteater i kommunen (eventuellt kan denna hållas i någon av skolorna). Finska föreningen återkommer dock med denna förfrågan under hösten. Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att vara med och arrangera Mukulafest under Denna skulle bestå av olika aktiviteter och pyssel. Frågan diskuteras vidare och mer info finns hos Sverigefinska Riksförbundet, RSKL. Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att vara med och arrangera självständighetsfirandet den 6/12. Som en del av arrangemanget bör det hållas någon form av större uppträdande. Övrigt Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att hålla en utbildning i finska för personal inom vård och omsorg. Utbildningen skulle syfta till att lära personalen enklare fraser på finska som de kan ha nytta av i sin kontakt med finskspråkiga brukare. Vård- och omsorgschefen tar med sig frågan inför vidare verksamhetsplanering. Samrådsgruppen diskuterar möjligheten att arrangera en studiecirkel för finska. Frågan diskuteras vidare inför kommande verksamhetsplanering. 4 (6)

5 3. Fördjupad kartläggning Kommunen har under våren genomfört en fördjupad kartläggning över behoven av finskspråkig service och resurser i form av finskspråkig personal. Kartläggningen uppdateras löpande med aktuella uppgifter. Kommunen bedöms i dagsläget ha finskspråkig personal för att möta den aktuella efterfrågan hos invånare och brukare. Inom kommunkontoret och biblioteken saknas i dagsläget finskspråkig personal men där har kommunen en upphandlad leverantör som kan bistå med översättningstjänster och tolkning. Inom förskola och äldreomsorg har kommunen i dagsläget finskspråkig personal som kan ge service på finska. Behoven av finskspråkig service inom förskola och äldreomsorgen är ännu begränsat men detta kan komma att förändras. Under våren kommer intervjuer att hållas med de brukare inom äldreomsorgen som önskar få service på finska. Enhetscheferna inom förskolan har även givits i uppdrag att i sin kontakt med föräldrarna efterhöra om man önskar finskspråkiga inslag i barnomsorgen. 4. Utformande av handlingsplan Samrådsgruppen diskuterar utformandet av handlingsplanen och enas om: att handlingsplanen bör utgå ifrån minoritetslagstiftningens krav och kommunens åtagande som finskt förvaltningsområde. att handlingsplanen bör innehålla mål, åtgärder, tidplan och uppföljning. att handlingsplanen bör innehålla uppgift om ansvarig enhet/ tjänsteman 5. Struktur för samråd Samrådsgruppen diskuterar formerna för det fortsatta samrådet inom ramen för det finska förvaltningsområdet. Samrådsgruppen enas om: att tid och datum för samrådsmötena ska läggas ut på hemsidan. att samrådsmötena ska vara öppna för alla, med föranmälan 1 vecka innan att allmänheten bör uppmanas att inkomma med förslag till samrådsgruppen. 5 (6)

6 6. Disponering av statsbidrag Samrådsgruppen diskuterar disponeringen av statsbidraget för det finska förvaltningsområdet. Enligt lag skall statsbidraget användas för att täcka kostnader för bl. a: - Dialog och samråd med minoriteter - Kartläggning - Informationsinsatser och översättningar - Organisationsöversyn och förändringar - Kultur- och språkinsatser - Synliggörande av minoriteter och minoritetsspråk, t.ex. skyltning - Initiala mobiliseringsinsatser, t ex inköp av litteratur, pedagogiskt material - Del av personalkostnader - Handlingsplan Kansliet tar fram en blankett som kan användas för att begära statsbidrag för insatser. 7. Tid och datum för nästa möte med samrådsgruppen Samrådsgruppen beslutar att nästa möte ska hållas måndagen den 2 juni kl (6)

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet 2015-2018 Antagen av Trosa kommuns samrådsgrupp för det finska förvaltningsområdet: 2016-04-26 2 1. Bakgrund I januari 2010

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Mötesdatum 2015-01-27 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Jakob Etaat, kanslichef (sekreterare)

Läs mer

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2013-05-28 89 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Finansiering och rapportering 3 Arbetsformer 4 Organisation 4 Övergripande 2015 5 Samråd

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343

Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343 Sida 1 av 5 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Stina Desroses Datum KS-2014/1343 Allmänutredare 2014-12-29 Kommunstyrelsen Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde

Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde 2014-10-28 Kommunledningsförvaltningen Sida 1 (5) Kansli Kanslichef Monica Carlström Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde 1. Inledning Beslut om att Motala kommun skulle anmäla intresse

Läs mer

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde 5 januari 2011 Personal och verksamhetsutveckling Karin Laurin Länsstyrelsen i Stockholm Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde Samråd Ett viktigt inslag i regeringens strategi

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

Förskola och äldreomsorg på finska hur har det utfallit nationellt?

Förskola och äldreomsorg på finska hur har det utfallit nationellt? Förskola och äldreomsorg på finska hur har det utfallit nationellt? Tiina Kiveliö Länsstyrelsen i Stockholms län tiina.kivelio@lansstyrelsen.se 08-785 40 21 Europarådets konventioner Europeiska konventionen

Läs mer

Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde

Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde Datum. 16/12/2015 Tid: 16:00 Plats: Ludvika stadshus Närvarande Irmeli Rajaniemi, Jorma Langén, Kyllikki Hallberg, Helinä Arola, Anneli Haapasalo,

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten Dnr 2016:22 1 (6) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 2013-09-10 Blad 1 (10) Plats och tid Folkets hus, sammanträdesrum Grelsgård kl 10.00 12.00 Beslutande Ragnar Lif, ordförande (c) Ingrid Nilsson (s) tjänstgörande

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

Brukarrevision. Göteborgsmodellen. Mer information finns på www.kvalitet.goteborg.se/brukarrevision

Brukarrevision. Göteborgsmodellen. Mer information finns på www.kvalitet.goteborg.se/brukarrevision Mer information finns på www.kvalitet.goteborg.se/brukarrevision Stadskansliet, Organisation och IT-utveckling 404 82 Göteborg, telefon 031-61 10 00 Brukarrevision Göteborgsmodellen 12 13 Brukarrevision

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.25 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-02-15 att gälla fr.o.m. 2010-04-01 Biblioteksplan 2010-2014, flik 6 25 1 Inledning... 2

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar Skolsamråd

Minnesanteckningar Skolsamråd SID 1/6 Minnesanteckningar Skolsamråd 2012-10-22 Rektor hälsar välkommen och tackar för att så många har kommit, extra välkomnande till två elevrepresentanter från Elevrådet. Elevråd Ordförande Måns och

Läs mer

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3)

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3) Datum: 2014-03-21 kl 13:00-16:00 Sammanträde: Årsmöte Plats: EnArena, Rosenlundsgatan 33 Ordförande: Katarina Linné Sekreterare: Mona Riis Justerare: Britta Markusson Justerare: Pelle Kanbjer 88 röstberättigade

Läs mer

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor FÖRETAGARE Bli leverantör till offentlig sektor Varje år upphandlar vi på Inköp Gävleborg varor och tjänster för ca 4 miljarder SEK till våra medlemskommuner och bolag. För dig som företagare innebär det

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Nyhetsbrev 2016-03-18. Hej,

Nyhetsbrev 2016-03-18. Hej, Nyhetsbrev 2016-03-18 Hej, Här kommer den senaste informationen från Föreningen Norden. Nyhetsbrevet går till alla styrelsemedlemmar, skol-och biblioteksansvariga, hemsideansvariga, medlemsregisteransvariga

Läs mer

AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119. Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter

AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119. Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119 Utdrag: akten, KS Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter Ärende Europarådets

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun Varbergs kommun har, som en av sina målsättningar, att vara en bra kommun att åldras i. Som en del i detta inför socialnämnden

Läs mer

Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011

Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011 Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011 Antagen av KF 2005-08-19 166 KOM 2006.158/100 Mål Den enskilda individen tillhörande

Läs mer

Tid: 2009-11-26 Plats: Kommunhuset, Kolabacken

Tid: 2009-11-26 Plats: Kommunhuset, Kolabacken 1(5) M-nämnden M-förvaltningen Pensionärsrådet Tid: Plats: Kommunhuset, Kolabacken Närvarande: Carina Larsson, ordförande Birgitta Ericson Erch, vice ordförande Nils-Ola Roth, kommunstyrelsen Willy Olsson,

Läs mer

Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet

Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Sektorernas allmänna verksamhet Sektorernas uppgift är att planera, genomföra och utveckla verksamhet inom

Läs mer

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Definitioner av diskriminering och kränkande behandling 3. Skolans organisation för att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Sekreterare Lina Edkvist

Sekreterare Lina Edkvist Datum: kl 08:30 Plats: Ordförande Anja Nyström Konferensrummet Gullstensskolan, Gullspång Sekreterare Lina Edkvist Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Sekreterare Lina Edkvist

Sekreterare Lina Edkvist Datum: kl 13:15 Plats: Ordförande Anja Nyström Nämndrummet, Kommunkontoret i Hova Sekreterare Lina Edkvist Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Rådet för funktionshinderfrågor 2011-12-01 1 [5] Plats och tid: Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen 17.30 19.30 Beslutande: Thomas Jakobsson M (SBN) Inger Bergstam M

Läs mer

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Dnr 2015:815 1 (8) Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Innehåll Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 1 Om bidraget 2 Sök bidrag för F-3 2 Sök

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Sekreterare Lina Edkvist

Sekreterare Lina Edkvist Datum: kl 08:30 Plats: Ordförande Anja Nyström Konferensrummet, Gullstensskolan, Gullspång Sekreterare Lina Edkvist Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes

Läs mer

Språkhandbok för att bevara samiskan

Språkhandbok för att bevara samiskan Språkhandbok för att bevara samiskan Ett officiellt minoritetsspråk Innehåll Ett officiellt minoritetsspråk...3 Handbokens fem steg...4 1. Arbetsmodell för upplägg och genomförande...5 2. Formulär för

Läs mer

GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar

GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar Barnomsorgsnätverket Tid: Fredagen den 11 februari 2011, kl. 9.00 12.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, rum 260 Deltagare: Monika Larsson, Utbildningschefsgruppen,

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde 4/1 2013 Innehållsförteckning Inledning 1 Ledning och samverkan 2 Verksamhet 3 Ekonomi 5 Slutkommentar 6 Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012

Läs mer

Fritidshemssatsningen

Fritidshemssatsningen 1 (9) Fritidshemssatsningen Ansökan om statsbidrag bidragsåret 2016/17 Skolverket Information 1 (9) Innehållsförteckning Fritidshemssatsningen... 2 Vad får bidraget användas till?... 2 Insatser bidraget

Läs mer

Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00

Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00 SOLNA FÄLTRITTKLUBB PROTOKOLL Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00 www.sfrk.nu PLATS: Nya cafeterian Närvarande: Ej närvarande Vice ordf. Åsa Edquist Tove Almquist Bo Adrianzon

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter 1 Information till allmänheten Kemiföretag spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men medför också risker. Det är därför viktigt

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Sveriges

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Information - ungdomsenheten

Information - ungdomsenheten Bildningsnämnden 2015-04-27 1(20) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 14.00 17.20 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) vice ordförande Hans Bolin (S) ersätter Steinar Ruud

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde

Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-09-30 1.0 Jesper Theander Stadskontoret Avdelningen för integration och

Läs mer

BILJARDTÄVLING på Älvkullen

BILJARDTÄVLING på Älvkullen HALLOWEENDISCO FREDAG 5/11 stora salen, Älvkullen Lågstadiet kl. 18.00-19.30 entré 30:- DJ: Jim, Dennis & Kastriot Mellanstadiet kl. 20.00-22.30 entré 40:- Kom gärna utklädda! Pris till de 3 bästa. GODISREGN

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska HANDLINGSPLAN 1(9) Skolförvaltningen Skolkontoret Sandra Backlund, Samordnare förskola 0171-526 17 sandra.backlund@bildning.habo.se Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande. Övriga närvarande. Britta Carlén, Tommy Olsson. Justerande

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande. Övriga närvarande. Britta Carlén, Tommy Olsson. Justerande DALS-EDS KOMMUN Fokusnämnden Sammanträdesprotokoll 2007-06-20 Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Kerstin Johansson (c) Larsinge Fahlén (s) Sabina Nilsson

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Barn och Familj FÖSAM 2011-11-01

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Barn och Familj FÖSAM 2011-11-01 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Närvarande Sekreterare Eva Flensburg, Lärarförbundet Jan Hansson, Lärarförbundet Birgitta Håkansson, Kommunal Stefan Karlsson, Vision Anne Zimmermann, DIK Ann-Marie Mattsson,

Läs mer

Språktentakler. Sammanfattning och slutsatser från mångspråksprojektet Språktentakler

Språktentakler. Sammanfattning och slutsatser från mångspråksprojektet Språktentakler Österåkers bibliotek Moa Ryrlind Barn- och ungdomsbibliotekarie 2015-06-12 Språktentakler Sammanfattning och slutsatser från mångspråksprojektet Språktentakler Under 2014 och 2015 arbetade Österåkers bibliotek

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Datum 2013-03-12. Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet 2013

Datum 2013-03-12. Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet 2013 KS 10 10 APRIL 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2013-03-12 Diarienummer KSN-2013-0207 Kommunstyrelsen Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet

Läs mer

2014-06-05. Kommunala pensionärsrådet

2014-06-05. Kommunala pensionärsrådet pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Mora, kl. 14.00 16.30. Beslutande Anna Hed (C), ordförande David Örnberg (V) landstingsföreträdare Christiane Djäken (S), socialnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad Verksamhetsplan 2018 Finskt förvaltningsområde Antaget av Mariestad Innehållsförteckning Verksamhetsplan och budget 2018... 3 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande målsättning... 3 3. Prioriterade satsningar

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 10-19

Underskrifter Paragrafer 10-19 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 5 Tid och plats 20 maj 2014 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

AVTAL2012-2013 Avtalskommentarer

AVTAL2012-2013 Avtalskommentarer Förbundets kommentarer inför lokal löneförhandling 2012-2013 Årets avtalsförhandlingar har varit komplicerade. De har präglats av diskussioner om det ekonomiska läget i Sverige och i vår omvärld och dess

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-17 Innehållsförteckning Ärende 1 Föregående protokoll... 2 2 Brottsförebyggande... 3 3 Presentation av ny miljöstrateg... 5 4 Allergikommittén

Läs mer

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB.

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Örebro kommun 9 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Örebro kommun har genomfört en kundundersökning i förskola, familjedaghem, grundskola

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 OBS Fångstrapport skall sändas in inom 48 tim till klubbens På förekommen anledning måste jag åter påminna om att vikten av att sända in fångstrapport till klubben.

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Ulla-Karin Gunnarsson, vice ordförande, Louise

Läs mer

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 Webbildning Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 2. Projektets syfte Det flexibla lärandet ger stora möjligheter för folkhögskolor, som geografiskt

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren Tid: 17.15 Plats: Stora salen Närvarande: Emelie Smedshammar Ordförande, A7 Maria Röjerdal Vice ordförande, R4 Rebecka Pihl Sekreterare Martin Sjöstrand R2, kursrepresentant Anne Höglund Maria Runngren

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 13 Plats och tid Nya Kommunhuset, Torsås, kl. 15.00 17.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, SN, ordf. Roland Swedestam, KS Ove Hagstrand Bernt Magnusson Eva

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2002-02-21 1 (15) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00

Vård- och Omsorgsnämnden 2002-02-21 1 (15) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00 Vård- och Omsorgsnämnden 2002-02-21 1 (15) Plats och tid Beslutande Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00 Heikki Perttula (s) Kerstin Eriksson (s) Ivan Abrahamsson (m) Klas-Gunnar Appel (s) Birgitta Luoto

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum.

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Sida 1 av 5 http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Under sammanträdet serverades en enkel fika Närvarande:

Läs mer

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig.

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig. Nils Åbergs gata 2A Äldreboendet på Nils Åbergs gata 2 A är beläget i stadsdelen Kneippen syd, med närhet till Himmelstalundsområdet och Folkets park. Huset består av 66 lägenheter för särskilt boende,

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5)

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) VKF möte 2013 04 08 Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) Närvarande: Urban Carlén, Högskolan i Skövde Anita Eklöf, (sekreterare), Högskolan Borås Lars Göran Hedström,

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Protokoll från Nitus styrelsemöte 4 juni 2009 i Stockholm

Protokoll från Nitus styrelsemöte 4 juni 2009 i Stockholm Protokoll från Nitus styrelsemöte 4 juni 2009 i Stockholm Närvarande: Ordförande Karin Berkö, Östersunds kommun Ordinarie Kent Wallén, Katrineholms och Vingåkers kommuner Jerry Engström, Västerviks kommun

Läs mer

Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare ör Hanna Lindgren (S)

Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare ör Hanna Lindgren (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sessionssalen, stadshuset, 13.15-13.45 ande ledamöter Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-03-14 Sida 16 (19) 9 Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade Kiruna kommun anhåller i skrivelse 2012-11-22

Läs mer

Administratör inom högskolan 2011

Administratör inom högskolan 2011 Administratör inom högskolan 2011 Inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 mars 2011 TALARE Speciellt inbjuden talare Sigbrit Franke Umeå universitet HSV Lennart Ståhle Stabschef Luleå tekniska universitet

Läs mer

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D 1 J A N U A R I 2 0 1 4, N R 1 T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D 2014-01- 30 Fotograf Anders Alm R I K S T E A T E R N I D E T H Ä R N U M R E : G E R T E A T E R P Å T E C K E N - S P R Å K

Läs mer

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 1 Mål och utveckling Förskolan Grindslanten arbetar efter Förskolans Läroplan Lpfö 98, som är reviderad 2010. Vi arbetar alltid med alla läroplanens

Läs mer