Balans- ett spel om hållbar utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Balans- ett spel om hållbar utveckling"

Transkript

1 Svenska Aralsjösällskapet presenterar Balans- ett spel om hållbar utveckling En ovanligt torr sommar har bränt slätternas gräs guldbrunt. Herdarna hittar inget bete åt sina djur. Till och med de vilda saigaantiloperna har svårt att klara sig. Krav ställs på att regeringen ska agera kraftfullt för att lösa situationen men den ökade kostnaden skulle hindra planerade investeringar i utbildningsreformer, kolgruvor och jordbruk. Du är en inflytelserik minister i ditt lands regering. Vad skulle du välja att göra? Spelutvecklare/författare: Linda Strandenhed & Simon Lundberg Illustration/Layout: Carl- Marcus Edhardt

2 Fiktiv region med verkliga problem I Balans kommer ni spelare att agera regeringar i Rihavsregionen, en fiktiv region inspirerad av Centralasien. Regionen är fiktiv men problemen som står i fokus i spelet är verkliga och berör frågor kring hållbar utveckling. Ni kommer behöva balansera olika behov och önskemål gentemot varandra och ta konsekvenserna av era val. Spelet bygger på den pedagogiska genren upplevelsebaserat lärande. Ni kommer under spelets gång att ställas inför frågeställningar utan några givna svar. Hur spelet artar sig bestäms till stor del av ert agerande!

3 Rihavsregionen Här ser ni kartan över Rihavsregionen. Längst upp i norr ligger det bergiga landet Staraistan. Söder om Staraistan ligger Kharbekien med en lång och vidsträckt kust. I öster ligger Niz Erovsk där Riflodens delta är beläget. I söder ligger landet Nikosistan som till största del består av ökenlandskap. Slutligen är ö-gruppen Metunien belägen vid porten in till Rihavsregionen. Mer information om de enskilda länderna kommer i följande bilder. Ni kan också hitta ytterligare information på ert landsblad.

4 Staraistan Staraistan är vidsträckt men med en liten befolkning. En stor del av landets befolkning lever som nomader. Landet ligger i en region med höga, kala berg med glaciärer och mellan topparna finns grästäckt stäppmark. Den mäktiga Rifloden har sin källa här. Islam är den största religionen i landet. Starier är stolta över sina traditioner. Kvinnor tar aktiv plats både i politiken och i det övriga samhället. I Staraistans floder har pärlemolaxen sin lekplats och fisket är oerhört viktigt för landets ekonomi. Gruvbrytning och malmexport är andra extremt viktiga näringar för Staraistans ekonomi. Staraistan anser sig vara regionens mest demokratiska land men grannländerna anklagar dem för korruption och svågerpolitik.

5 Niz Erovsk I södra delen av Niz Erovsk utbreder sig Rihavsdeltat i våtmarker som hyser unik fauna och storslagen natur. Niz Erovsk var tidigare en del av Sovjetunionen och landet är präglat av tiden när planekonomi, femårsplaner och kolchosjordbruk rådde. Kolkraft och tung industri var och är fortfarande grundbulten i landets ekonomi. Niz Erovsks politiker har lång erfarenhet av statsmannaskap och många av ministrarna har haft politiska förtroendeposter i över 30 år. Ortodox Kristendom är den största religionen. Vid sidan av tung industrin är fisket landets huvudsakliga näring. Pärlemolaxen är regionens största delikatess. Deltat i söder är fullt av rika bestånd av pärlemorlax.

6 Kharbekien Kharbekien är regionens rikaste land och anser sig själva vara ett demokratiskt föredöme för hela regionen. Kharbekien har trots sin starka ekonomi fortfarande stora klasskillnader och inom städerna blandas lyxbyggnader med fattigdom. Feminism och krav om ett jämlikt samhälle har vuxit sig stark bland den yngre generationen och det är i den riktningen det politiska arbetet förs. Västerländsk kultur har blivit populär och många unga föredrar det västerländska modet framför det traditionella. Islam är den största religionen men det finns även stora grupper av ortodoxt kristna och utbredda sekulära element i framförallt städerna. Jämfört med övriga delar av regionen är välfärden hög och landets befolkning har den högsta läskunnigheten i regionen. Norra delen är bergig med grannlandet Staraistans snökläddatoppar skymtande vid horisonten. En stor del av landet består av vidsträckt steppmark.

7 Metunien Metunien består av en stor ö och en skärgård av flera mindre öar där vissa bara är små kobbar och skär medan andra har en bosatt befolkning. Metunien är porten till Rihavsregionen. Ni har en stor etnisk mångfald på öarna, mycket mer än i resten av regionen. Metunier är kända för att vara toleranta och öppensinnande. Fiske och turism är Metuniens största näringar. Islam och Buddism samt traditionella trosuppfattningar är de största religionerna på ön. Folk bär ofta kläder I starka färger och både män och kvinnor bär ofta långa, klänningslika plagg. I Metunien finns det en stark tradition av att uppskatta turen och den är också viktig för landets huvudnäringar.

8 Nikosistan Nikosistan är regionens enda diktatur och president Nebuskov är landets oinskränkte makthavare. Landets politiska opposition har förbjudits. Regionens övriga länder ser med oro på Nikosistans politiska utveckling. Landets styre är sekulärt men majoriteten av befolkningen är muslimer. Landet består till 80 % av stenöken och städerna ligger utbredda som livfulla oaser i ökenklimatet. Fiskeindustrin är, vid sidan av olje- och naturgasexporten är landets viktigaste näring. Tecken på Nikosistans ekonomiska styrka gör sig fort påmind genom städernas nybyggda skyskrapor och oljepipelines. Nikosistans befolkning värdesätter sina traditioner. Hästkapplöpningar, främst med landets egna fullblodshästar, är en nationalsport.

9 Spelets mål Det har precis varit val bland Rihavsregionens länder och ni är alla representanter för ert lands regering. Spelets mål är att ni ska överleva er tid vid makten och bli omvalda eller undvika att bli avsatta vid nästa val.

10 Hur blir ni omvalda? Omvalda blir ni genom att skapa en nöjd befolkning! Detta kan uppnås genom tre olika vägar: En god och välskött ekonomi som resulterar i ekonomiska poäng. En hög social välfärd som resulterar i sociala poäng. En god miljö som resulterar i miljöpoäng. Dessa poäng symboliseras av följande plus- och minussymboler: Typ av poäng +poäng -poäng Ekonomiska poäng Sociala poäng Miljöpoäng

11 De sammantagna poängen blir era omvalspoäng! Exempel: Har ni vid spelets slut kommit upp i 6 sociala poäng, 5 ekonomiska poäng och 4 miljöpoäng kommer ditt land att få 15 omvalspoäng (6+5+4). Hur många omvalspoäng ni behöver för att bli omvalda vet ni inte på förhand. Detta eftersom det aldrig går att veta exakt vad som krävs för att befolkningen ska vara nöjd.

12 Barometrar Poängen kommer att regleras på 12-skaliga barometrar med hjälp av små magneter. Ekonomiska- och sociala barometern är individuella för varje land medan miljöbarometern är gemensam för hela regionen.

13 Det är farligt att ligga lågt på barometrarna! Till varje pris vill ni undvika att ligga i botten på barometrarna eftersom det medför katastrofala konsekvenser. Det är även riskabelt att ligga lågt! Bild av: David Vignoni

14 Hur får länderna poäng? Spelets viktigaste komponent är investeringskorten. Länderna får huvudsakligen poäng genom olika investeringar. Ett land kan investera i ett antal olika näringar, energislag och reformer. De flesta investeringarna är indelade i steg 1-3. De olika investeringarna att välja mellan är fiske, gruvnäring, småskaligt jordbruk, plantagejordbruk, turism, fossila bränslen, kärnkraft, förnyelsebar energi, miljöinvesteringar och sociala reformer.

15 Investeringskorten Ni får spela ut 1 investering per tur. På investeringskorten står det vilka sociala-, ekonomiska- och miljömässiga konsekvenser som uppkommer när ni spelat ut kortet. När ni har spelat ut en investering får ni oftast ett nytt investeringskort inom samma näring på handen. En påminnelse om när detta gäller står längst ner på varje investeringskort.

16 Gruvnäring som exempel Högst upp till vänster ser vi vilken näring investeringen tillhör, i detta fall gruvnäring. I högra hörnet står det vilket steg investeringskortet har. I rutan nedanför bilden går det att se vilka ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser näringen bidrar till. Gruvnäringen ger +3 ekonomiska poäng men både -1 miljöpoäng och -1 socialt poäng. Investeringen är likaså energikrävande och det krävs att landet har 2 energipoäng för att det ska kunna investera i Gruvnäring steg 2 (mer om energipoäng i nästa bild). Nedanför poängen följer en informativ och beskrivande text. Längst ner på kortet kan vi se en påminnelse om att spelarna tilldelas ett nytt kort i samma serie efter att de spelat ut kortet.

17 Energipoäng På vissa investeringar står det KRAV: Detta betyder att investeringarna kräver energipoäng innan de kan spelas ut. I ovanstående fall krävs 2 energipoäng. Energipoäng får länderna genom att investera i fossila bränslen, kärnkraft eller förnyelsebar energi. Energipoängen regleras på den fyrskaliga energibarometern som är landspecifik. Om något land av misstag spelar ut en investering utan att ha nog med energipoäng kommer den inte att gälla. OBS: Energipoäng är inte omvalspoäng. De räknas inte samman med omvalspoängen i slutet av spelet. Energipoäng går inte heller förlorade om ett land spelar ut någon investering som kräver energipoäng. När ett land har förvärvat energipoäng har de dem resten av spelet.

18 Att investera- hur går det till? 1. Bestämma investering. Varje land väljer sina investeringar dolt för de andra länderna. Länderna får 2 minuter på sig att välja vilken investering de ska spela ut. Under denna tid får ni gå runt till grannländerna för att förhandla, försöka nå överenskommelser och sluta avtal. Om ni sedan väljer att hålla era överenskommelser är valfritt. När det är 20 sekunder kvar kommer ni att höra en signal. Under dessa 20 sekunder måste ni inom länderna bestämma er för en investering. 2. Visa investering. Efter 20 sekunder hör ni signalen för en andra gång och då måste en representant från varje land gå fram och ställa sig fram i rummet med ert lands valda investering på hand. Representanterna ställer sig på ett led, håller korten dolda och visar, när spelledaren säger till, upp sina investeringar i tur och ordning. Eftersom investeringarna sker dolt går det med andra ord inte på förhand att vara säker på om grannländerna håller sina överenskommelser. 3. Reglera barometrar. När alla spelare har visat sitt lands investering går representanten fram till tavlan för att reglera sina barometrar enligt informationen på investeringskortet. Varje land reglerar sina landspecifika barometrar och spelledaren reglerar den gemensamma miljöbarometern. 4. Nya investeringar. De flesta av investeringskorten finns i 3 steg. När ni spelat ut ett investeringskort får ni hämta ut nästkommande steg inom samma näring.

19 Speciella investeringar De speciella investeringarna följer samma grundmekanism som övriga investeringar men har vissa specifika regler. Så fort en investering har en specifik regel är investeringskortet markerat med en asterix*. I sådana fall finns det en beskrivande text på kortet med de specifika egenskaperna som gäller för investeringen som det är viktigt att ni läser. I kommande bilder följer en beskrivning av de speciella investeringarna.

20 Miljö- och energiinvesteringar För att miljö- och energiinvesteringar ska gälla måste minst tre länder välja investeringen under en och samma tur. Undantaget är förnyelsebar energi som bara kräver att två länder spelar ut kortet under samma tur. Om det är färre spelare än det angivna antalet som väljer investeringskortet träder kortet aldrig i kraft. För att spela ut dessa kort är förhandling på så sätt viktigt! Men frågan är: Litar du på dina grannar?

21 Kärnkraft Kärnkraft innebär en säkerhetsrisk för regionen. Om minst tre länder investerar i kärnkraft och investeringen därmed träder i kraft slår du som spelledare 2 tärningar för hela regionen. För varje 6:a du slår sänks regionens miljöpoäng med 2.

22 Miljöinvestering Miljöinvestering är det enda investeringskortet du får behålla på handen efter att du har spelat ut det.

23 Småskaligt jordbruk/ plantagejordbruk Väljer ett land att investera i småskaligt jordbruk kan landet aldrig investera i plantagejordbruk och vice versa och detta illustreras med att investeringskortet är tvådelat. När ett land väljer att investera i jordbruk måste de således välja antingen plantagejordbruk eller småskaligt jordbruk när de redovisar sin investering. Om ett land investerar i en av dessa näringar är det inte möjligt att välja den andra i fortsättningen.

24 Fiske Om länder investerar i Fiske steg 1 finns ingen risk för utfiskning, men på fiske steg 2 och 3 står det: Placera ut 1/2 fiskebåtsmarkörer i Rihavet. Detta symboliseras av att spelledaren ritar en liten cirkel på tavlan för varje fiskebåtsmarkör. En cirkel symboliserar en fiskebåt i Rihavet. Varje runda då något land investerat i fiske avslutas med att spelledaren slår två tärningar och lägger ihop resultatet. Om resultatet understiger antalet fiskebåtsmarkörer/cirklar på tavlan kommer alla fiskeinvesteringar att försvinna. Länderna måste reglera sin inkomst därefter. Med andra ord: ju fler länder som fiskar desto riskablare är det!

25 Finns det möjlighet till fler än en investering per tur? 12 på ekonomiska barometern Budgetöverskott I grunden får ett land utföra en investering per tur men det finns möjlighet att få göra fler investeringar. Ligger landet på steg 12 på den ekonomiska barometern får landet göra 1 extra investering varje tur så länge landet ligger kvar på steg 12. Detta betyder att representanten som går fram med landets valda investering går fram med två investeringar istället för en. Det är dock inte möjligt att lägga båda investeringarna på samma näring. Ligger landet på 9 på den ekonomiska barometern innebär det att de har ett budgetöverskott. Siffran 9 på ekonomiska barometern är rödmarkerad vilket visar att budgetöverskott är nått. I detta fall får landet ta en investeringsmarkör vid turens slut. Detta får landet göra så länge det ligger kvar på steg 9, 10 eller investeringsmarkörer = Byt in dessa mot en extra investering.

26 Tjuvfiske- lönsamt, men till vilket pris? Ytterligare ett sätt att få investeringsmarkörer är att landets fiskeflotta bedriver ett omfattande tjuvfiske. Ett lands fiskeflotta har möjlighet att tjuvfiska så fort landet investerar i fiske. I praktiken innebär tjuvfiske att landets regering inte lägger några resurser på att kontrollera om fiskarna följer de fastställda fiskekvoterna. En slapphänt kontrollpolitik vad gäller fisket symboliseras genom att landets representant dolt smusslar med sitt tjuvfiskekort tillsammans med den valda fiskeinvesteringen. I detta fall får landet en investeringsmarkör. Nackdelen med tjuvfiske är att ytterligare en båt placeras i Rihavet vilket minskar sannolikheten för fiskebeståndens överlevnad. Om ni vill tjuvfiska smusslar ni med tjuvfiskekortet tillsammans med fiskeinvesteringen.

27 Repetition av turordningen 1. Händelsekort. Turen inled med att spelledaren drar och läser upp ett händelsekort och tillhörande information (T. ex. Youtubeklipp, miniföredrag etc.) Inget händelsekort dras första och sista turen. 2. Bestämma investering. (2 min) Länderna bestämmer investering. Ni har tillåtelse att förhandla med de andra länderna tills ni hör signalen! 3. Visa investering. En spelare från varje land går fram till spelledaren och läser upp sitt lands valda investering. 4. Reglera barometrar. Spelaren som läst upp landets investering reglerar barometrar enligt informationen på investeringskortet 5. Nya investeringar. Hämta ut nya investeringar och inkassera eventuella investeringsmarkörer. 6. Testa fiskebeståndens överlevnad. Om någon har investerat inom fiske slår spelledaren tärningar för att avgöra fiskebeståndens fortlevnad.

28 Dags för spelstart! Ta 10 minuter till att läsa på er på ert landskort och titta igenom de olika investeringskorten. Sedan är det dags för den första turen! Lycka till!

Jämfört med övriga delar av regionen är välfärden hög och landets befolkning har den högsta läskunnigheten i regionen.

Jämfört med övriga delar av regionen är välfärden hög och landets befolkning har den högsta läskunnigheten i regionen. Kharbekien Huvudstad: Izeri Yta: 500 000 km Befolkningsmängd: 31 miljoner Ekonomins huvudinriktning: Tjänstesektorn, verkstadsindustri och fiske. Startar med 2 Energipoäng. Miljön är väldigt viktig för

Läs mer

Illustratörens Tack. Författarnas Tack

Illustratörens Tack. Författarnas Tack Balans ett spel om Hållbar Utveckling presenteras av Svenska Aralsjösällskapet. www.aralsjon.nu Författare/Spelutvecklare: Linda Strandenhed & Simon Lundberg Illustration/Layout: Carl-Marcus Edhardt Materialet

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

3 Hur ska vi uppfatta naturen?

3 Hur ska vi uppfatta naturen? 3 HUR SKA VI UPPFATTA NATUREN? 27 3 Hur ska vi uppfatta naturen? Vi människor är i naturen och lever av naturen. När vi människor reflekterar över naturen kan vi uppfatta den på olika sätt. Som en maskin

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

Utbyggnad. Långsam avveckling. Vi måste agera nu för att ersätta enegiproduktionen med hållbara alternativ. Ersätt hälften av energibehovet

Utbyggnad. Långsam avveckling. Vi måste agera nu för att ersätta enegiproduktionen med hållbara alternativ. Ersätt hälften av energibehovet L Lila partiet Näringsutskottet Spelare 1: Du är riksdagsledamot i näringsutskottet och arbetar med frågan Svensk kärnkraft i framtiden. Nedan ser du vilka andra förslag som finns i den frågan. Er partilinje

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Östersjön & miljögifter

Östersjön & miljögifter MILJÖGIFTER Östersjön & miljögifter - VAD VI BÖR VETA STUDIEMATERIAL TILL DOKUMENTÄREN DEN andra vågen ULLA ARNBY OUR BALTIC SEA MEDIA PROJECT 1 Filmmakaren och frilansjournalisten Folke Rydén och fotografen

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Resurser för dig som är anhörig

Resurser för dig som är anhörig Resurser för dig som är anhörig Aleforsstiftelsen Aleforsstiftelsens behandlingshem Första Långgatan 21 Aleforshemmet 413 27 Göteborg 441 39 Alingsås Tel: 031-14 20 92 Tel: 0322-66 56 80 E-post: info@aleforsstiftelsen.com

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn:

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn: 9- Koordinatsystem och funktioner. Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig vad ett koordinatsystem är och vilka egenskaper det har. I ett koordinatsystem kan man representera matematiska funktioner

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Önnegårdens förskola. - med en gemensam barnsyn.

Önnegårdens förskola. - med en gemensam barnsyn. Önnegårdens förskola - med en gemensam barnsyn. Vår gemensamma barnsyn på Önnegårdens förskola. Vår gemensamma barnsyn på Önnegården har vuxit fram ur många givande diskussioner där personalen men också

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Samhällskunskap Civics

Samhällskunskap Civics 1 Ämnesprov, läsår 2012/2013 Ersättningsprov Samhällskunskap Civics Delprov A2 Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen.

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral?

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral? ETIK OCH MORAL Är det någonsin rätt att döda? Är två liv mer värt en ett? Får man göra skillnad på män och kvinnor? Är skitsnack ok? Räknas en vit lögn fortfarande som en lögn? Vem är mest värd i världen?

Läs mer

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min)

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) 1 Gå igenom agenda Var tydlig med praktikaliteter (toaletter, lokal för fika etc.) (2 min) 2 Gå igenom kursens utgångspunkter med

Läs mer

Bildrutans uppgift MODIG

Bildrutans uppgift MODIG Bildrutans kort Din spelfigur har knyckt en cd-skiva från en butik och har nu dåligt samvete. Din spelfigur funderar på att föra tillbaka skivan. Ge tre orsaker till att skivan borde returneras till butiken.

Läs mer

VÄRLDENS LÄNDER RESAN

VÄRLDENS LÄNDER RESAN LÄRARHANDLEDNING FRÅN UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET TEMA VÄRLDENS LÄNDER RESAN Beställ mer material på vår hemsida eller via info@ui.se, Telefon: 08-511 768 05, Fax: 08-511 768 99 VÄRLDENS LÄNDER RESAN Resan

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Studieplan Ju förr desto bättre. CBM Centrum för biologisk mångfald

Studieplan Ju förr desto bättre. CBM Centrum för biologisk mångfald Studieplan Ju förr desto bättre CBM Centrum för biologisk mångfald Studieplanen till Ju förr desto bättre är framtagen av Centrum för biologisk mångfald i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Lärarguide vid grupparbete

Lärarguide vid grupparbete Lärarguide vid grupparbete Att tänka på när man ska bestämma gruppstorlek Små grupper jobbar fortare och har mindre problem med sammankomster, styrning och koordination av arbetet. Om projektet är relativt

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org TRÄNARGUIDE Mattekoden FLEX www.flexprogram.org 1 ATT TRÄNA MED MATTEKODEN Mattekoden är ett adaptivt webbaserat träningsprogram för intensivträning av centrala matematiska färdigheter. För att uppnå maximal

Läs mer

Frågor och svar om MFJ

Frågor och svar om MFJ Frågor och svar om MFJ 1. Är det inte lite gubbigt med bara män i styrelsen? 2. Vilka utmaningar kommer bli störst för föreningen? 3. Är ni kvinnohatare? 4. Är inte det stora samhällsproblemet män som

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Jollen 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Namn:. 5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Inledning Nu skall du studera hur man avbildar verkligheten. Vad skall man göra det för? undrar du eftersom du skall ifrågasätta allt.

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Tal vid konferensen "Can the market work for nature" på Wiks slott

Tal vid konferensen Can the market work for nature på Wiks slott Startsidan för www.regeringen.se Hoppa till sidinnehållet Hoppa till sidmenyn Anpassa webbplatsen Lyssna Press Avancerat sök Sök Sök Här är du: Regeringen och Regeringskansliet Publikationer Så styrs Sverige

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret.

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret. FRÅGEFORMULÄR Det är helt frivilligt att besvara frågorna i det här frågeformuläret. Om Du inte vill delta, eller väljer att avbryta efter att ha besvarat ett antal frågor, så behöver Du inte förklara

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Information juni 2004

Information juni 2004 2004-06-08 Östgöta Kräftprojekt Information juni 2004 701 45 Örebro, Sweden 1 Information från Östgöta Kräftprojekt Östgöta Kräftprojekt har under våren fortsatt enligt plan. Vi har svarat på frågor inför

Läs mer

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

I skuggan av ett krig Kazor

I skuggan av ett krig Kazor Spel Del 3 Vägen till försoning I skuggan av ett krig Kazor Sammanfattning I skuggan av ett krig Kazor är ett spel där eleverna delas in i två grupper som gestaltar folken, atarerna och ireberna. Eleverna

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas)

Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas) Sandra Dahlén Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas) Diskriminering vanligare än väntat Sammantaget

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98/10) som underlag. Vår vision Att ha den mest lustfyllda och lärorika verksamheten

Läs mer

Att höra barn och unga

Att höra barn och unga Att höra barn och unga Barn och unga under 18 år har rätt att höras i frågor som handlar om dem. Vuxna, så som beslutsfattare, vårdnadshavare och rektorer, har en skyldighet att ta de ungas röster på allvar.

Läs mer

Guidelines 2016. Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen

Guidelines 2016. Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen 1 Guidelines 2016 2 Inledning När Rädda världen lite grann varje dag nu äntligen går av stapeln igen är det önskvärt att vi tillsammans arbetar för att skapa ett så samlat, starkt och helgjutet uttryck

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

MÄKLARHUSET BO-OPINION

MÄKLARHUSET BO-OPINION MÄKLARHUSET BO-OPINION 1 Mäklarhuset Bo-Opinion tar tempen på: Rörligheten på småhusmarknaden Ett problem på svensk bostadsmarknad är att många villaägare bor kvar i huset långt efter barnen flyttat ut,

Läs mer