Guidelines Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guidelines 2016. Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen"

Transkript

1 1 Guidelines 2016

2 2 Inledning När Rädda världen lite grann varje dag nu äntligen går av stapeln igen är det önskvärt att vi tillsammans arbetar för att skapa ett så samlat, starkt och helgjutet uttryck som möjligt. Ju mer vi lyckas hålla ihop budskapet och de enheter som produceras desto starkare blir lavinen som följer kampanjen. På svanen.se/raddavarlden finns typsnitt, high res bilder, logotyper, symboler, bakgrunder, content, öppna InDesign- och Photoshopfiler mm. Detta toolkit finns på plats för att underlätta för er när det är dags att göra original och formatanpassa efter just era behov och förutsättningar. Den här manualen innehåller en samling riktlinjer, direktiv och exempel som är avsedda att förenkla ert arbete när ni ska producera ert material. Hantera alla delar varsamt och läs igenom denna manual innan ni påbörjar ert arbete. Tack för att ni är med och räddar världen lite grann varje dag! Vänligen Svanen

3 3 Budskap & motiv Rädda världen lite grann varje dag består precis som förra året av fem starka miljömotiv som gemensamt kommunicerar budskapet om att det börjar bli bråttom att visa miljöhänsyn. Dessa motiv bildar en stark, unik och sammanhållen visuell plattform. Respektive motiv representerar i sin tur ett specifikt fokusområde; Översvämning Miljögifter Torka Klimat Bränder

4 4 Budskap & motiv Översvämning Foto: Jens Rydell/Johnér

5 5 Budskap & motiv Översvämning Text: Pär Holmgren Ett varmare och förändrat klimat, och följderna av det är bland annat översvämningar. Många människor måste flytta från platser där det av olika anledningar inte längre går att leva. Det kan bli för varmt, eller för torrt, eller motsatsen för mycket regn, vilket i sin tur kan göra det omöjligt att fortsätta odla mat eller ha boskap. Dessutom kommer de stigande havsnivåerna på sikt tvinga bort allt fler människor från kustområden, platser som idag ofta är tätt befolkade. Oftast finns fler avgörande orsaker till att människor flyr från sina länder och hem, men klimatförändringarna och extrema väderhändelser kan vara det som bokstavligen får bägaren att rinna över. Brist på vatten och andra livsavgörande resurser kan även vara en avgörande orsak till konflikter. FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att det till år 2050 kommer att finnas mellan 250 miljoner och en miljard människor som är på flykt på grund av klimatförändringarna.

6 6 Budskap & motiv Miljögifter Foto: William Hong/Reuters/TT

7 7 Budskap & motiv Miljögifter Text: Pär Holmgren Vårt samhälle orsakar att olika miljögifter kommer ut i naturen på flera sätt. Kemikalier sprids genom produktion av mat, kläder, elektronik, leksaker och mycket annat av det vi använder i våra liv. De direkta utsläppen från avlopp, skorstenar eller olyckor är ofta relativt lätta att åtgärda. De diffusa utsläppen däremot, kan vara svårare att komma åt. De kommer från produkter under hela deras livslängd, både när de används och även när de kasseras om inte prylarna samlas in så att de kan återanvändas. Spridningen av miljögifter riskerar att bli ett snabbt växande problem för både oss och kommande generationer, om vi inte ställer om till ett giftfritt samhälle. Svanen ställer tuffa krav på skadliga kemikalier. Målet är att skapa en vardag som är bra för både miljön och för människors hälsa.

8 8 Budskap & motiv Torka Foto: Jerker Lokrantz/Azote

9 9 Budskap & motiv Torka Text: Pär Holmgren Klimatförändringen handlar inte bara om att det blir varmare. På många platser kan antagligen förändringen av nederbördsmönstren bli ett större problem än uppvärmningen i sig. När det blir varmare ökar avdunstningen från både mark- och vattenytor. Med mer vattenånga i luften blir det även mer nederbörd totalt. Men på en enskild plats är det tyvärr sällan som det blir balans mellan ökad avdunstning och ökad nederbörd. Ofta blir områden som redan är ganska torra ännu torrare, något som påverkar många av de tätast befolkade områdena på jorden. På platser som redan är regnrika kan det i stället leda till ännu mer regn, främst då i delar av tropikerna. Även i Sverige påverkas nederbörden, framför allt sommartid. Vi kan räkna med att torra somrar blir ännu torrare och att ostadiga somrar med häftiga regn- eller åskskurar kan ge ännu mer regn och därmed ökad risk för översvämningar. I flera av Svanens kriterier finns krav som direkt kan kopplas till klimatet, exempelvis användning av fossila bränslen eller energiförbrukning vid tillverkningen.

10 10 Budskap & motiv Klimat Foto: Ryan McGinnis/AGE/TT

11 11 Budskap & motiv Klimat Text: Pär Holmgren Klimatfrågan är egentligen rätt enkel. Vi behöver bara sluta gräva upp gamla fossila kolatomer i form av stenkol, olja och naturgas ur marken. Och dessutom se till att biomassan växer, främst genom att förhindra skövlingen av den tropiska regnskogen. Men trots alla varningsrapporter från forskare de senaste årtiondena fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Vi i Sverige har bra förutsättningar för att ställa om till ett helt fossilfritt samhälle. För att lyckas med det behöver vi satsa mer på förnybara energislag och även på fortsatt energieffektivisering. I flera av Svanens kriterier finns krav som direkt kan kopplas till klimatet, exempelvis användning av fossila bränslen eller energiförbrukning vid tillverkningen. Ju viktigare vi bedömer att klimataspekten är för en viss produktgrupp, desto strängare och mer omfattande krav ställer vi på det området.

12 12 Budskap & motiv Bränder Foto: Hardi Baktiantoro/Reuters/TT

13 13 Budskap & motiv Bränder Text: Pär Holmgren Mycket tyder på att skogsbränderna har blivit både fler och intensivare på många håll i världen. Ett varmare och torrare klimat är en bidragande orsak. Bränderna är ett exempel på återkoppling i klimatsystemet som förstärker uppvärmningen ytterligare. Dels ökar mängden koldioxid i luften när skogen brinner och biomassan minskar. Dessutom kan aska och sot från bränderna spridas över stora områden. Om partiklar exempelvis förs från skogsbränder kring Medelhavet till Alpernas glaciärer leder det till en snabbare avsmältning av dessa, eftersom en mörkare yta blir varmare än en vit. Regnskogarna är ännu känsligare. Färre träd leder till ett torrare klimat, och därmed ökad risk för skogsbränder. I flera av Svanens kriterier finns krav som direkt kan kopplas till klimatet, exempelvis användning av fossila bränslen eller energiförbrukning vid tillverkningen.

14 14 Budskap & motiv Miljömotiven får endast användas i originalutformning enligt nedladdning från svanen.se/raddavarlden och svanen.se/kampanjmaterial. Till varje bild och fokusområde har vi, i samarbete med meteorologen Pär Holmgren, tagit fram en förklarande och belysande text som vi rekommenderar att ni använder. Bild och text får inte ändras eller modifieras på något vis och får endast användas i anslutning till kampanjen Rädda världen lite grann varje dag. Licensinnehavare som önskar använda sig av miljöbildsmaterialet i samband med sina Svanenmärkta produkter får göra detta. En text om den egna Svanenmärkta produkten kan finnas bredvid eller under bildmaterialet, men aldrig på själva originalet. Ange fotografens namn i de fall det inte framgår i själva bilden. Bildrättigheterna gäller för användning i Sverige. Om ni har frågor kring detta, kontakta oss.

15 15 Budskap & motiv Årets kampanj består också av ett samarbete med fyra huvudpartners. Här intill kan ni se hur den delen av kampanjen ser ut.

16 16 Budskap & motiv Rädda världen lite grann varje dag består inte bara av en utomhusserie. En av de absolut viktigaste delarna i kampanjen är det vi kallar lavinen. Lavinen består av den insats som alla våra licenstagare och kunder gör i form av egna kampanjer, initiativ och produktioner under paraplyet Rädda världen lite grann varje dag.

17 17 Kampanjsymbol Till kampanjen har vi tagit fram en kampanjsymbol som finns i en rad olika utföranden. Kampanjlsymbolen består av flera olika element. Dessa får kombineras fritt. Själva symbolen får däremot inte förvrängas, redigeras eller på annat sätt frångå sitt grunduttryck eller sina proportioner. Inga regler finns vad gäller placeringen av symbolen på materialet. Vid osäkerhet om vad ni får eller inte får göra, kontakta oss.

18 18 Kampanjsymbol I digital form finns inga begränsningar på hur kampanjsymbolen får användas. Detta gäller för marknadsföring i egna kanaler, t ex på hemsida, nyhetsbrev, sociala medier eller brev. Det är dock inte tillåtet att förvrida budskapet så att man kan tolka det som att hela företaget är Svanenmärkt om man i själva verket bara har en produkt som är det. I tryckt form får symbolen endast användas tillsammans med, eller i direkt anslutning till, Svanenmärkta varor och tjänster. Exempel på detta är produktförpackningar, POS-material, annonser, broschyrer, affischer eller banners. Detta gäller även för digital annonsering i andra kanaler än företagets egna (köpt media).

19 19 Svanens logotyp På svanen.se/raddavarlden och svanen.se/kampanjmaterial kan ni ladda ner vår logotyp. För att säkerställa ett enhetligt uttryck ska alltid logotypen återges i Svanens gröna färg. Se till att ha en frizon runt logotypen och att skapa en bra balans till övriga element.

20 20 Ordbild Rädda världen lite grann varje dag är typograferad med Svanens typsnitt Core Sans och innehåller dessutom ett Registered märke. Återge alltid ordbilden i vitt eller svart och gör radbryt enligt exemplet intill alternativt skriv ut Rädda världen lite grann varje dag på en rad.

21 21 Koncepttext Förutom den copy som är integrerad i kampanjenheterna finns det en framtagen koncepttext som ni gärna får använda er av. Denna text får inte ändras eller formuleras om. Rädda världen lite grann varje dag Vi måste ta hand om vår planet och det är bråttom. För att snabbt minska vår påverkan på jorden måste vi ändra vårt beteende och agera lite smartare. Alla små och stora vardagsbeslut påverkar vår miljö. Att välja Svanenmärkt är ett enkelt sätt att rädda världen lite grann varje dag.

22 22 Bakgrunder Vi har tagit fram fyra olika bakgrunder som ni har möjlighet att använda er av i det material och de enheter ni skapar.

23 23 Typografi I toolkitet finns även en mapp med Svanens typsnitt Core Sans.

24 24 Content Till kampanjen har vi tagit fram bilder och texter till socialt content som ni fritt får använda er av. Glöm inte att lägga med credits för fotograf.

25 25 Content Bilder

26 26 Content Texter 1) Vi måste ändra vårt beteende om vi ska rädda miljön. Och det är bråttom. Tillsammans kan vi rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden #svanen 2) Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser och välja det som påverkar miljön, klimatet och hälsan minst. Att #svanen välja Svanenmärkt är ett enkelt sätt att rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden 3) Dina val, våra val och allas val gör skillnad. Tillsammans kan vi rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden #svanen 4) Det börjar bli bråttom att visa miljöhänsyn. Att välja Svanenmärkt är ett enkelt sätt att rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden #svanen 5) Svanen ställer extremt tuffa miljö-, hälso- och kvalitetskrav. Att bidra till en minskad belastning på miljön är en självklarhet för oss. #räddavärlden #svanen 6) Alla måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi på Xxxx är stolta över att vara Svanenmärkta/våra Svanenmärkta Xxxxx. Tillsammans kan vi rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden #svanen 7) Alla små och stora vardagsbeslut påverkar vår miljö. Tack för att du väljer våra Svanenmärkta Xxxxx. #räddavärlden #svanen 8) Vi måste ta hand om vår planet och det är bråttom. Effekterna av klimatförändringarna syns redan. Tillsammans kan vi rädda världen lite grann varje dag! #räddavärlden #svanen 9) Var med och visa miljöhänsyn du också. Använd våra Svanenmärkta xxxxxx så är du med och räddar världen lite grann varje dag! #räddavärlden #svanen

27 27 Inspiration Här följer nu några enkla exempel på hur ni kan använda de beståndsdelar vi gått igenom i detta dokument. Om ni producerar profilprodukter, POS-material eller liknande, så var noga med de metoder och material ni använder och tänk på att inte belasta vår värdefulla miljö i onödan ;)

28 28 Inspiration

29 29 Inspiration

IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012

IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012 IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012 02 Innehåll INNEHÅLL Identitet...03 Logotyp...04 Stödgrafik...09 Specialgrafik...10 Typografi...13 Implementering...15 Kontaktuppgifter...19 03 Identitet

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

Byt vanor. och res klimatsmart

Byt vanor. och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Vi vill inspirera dig att bli klimatresenär. Det vill säga att använda klimat- och hälsosmarta sätt att transportera dig på. Det är hög tid att

Läs mer

1.2 Logotypens färgsättning

1.2 Logotypens färgsättning GRAFISK MANUAL Vår grafiska profil Den grafiska profilen utgörs av logotypen, våra färger och vår typografi. Dessa bildar tillsammans bilden och uppfattningen av varumärket Ridentity. Denna manual beskriver

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Profilmanual. RFHL - Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling

Profilmanual. RFHL - Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling Profilmanual Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning 1 Förord 2 Bakgrund, nuläge, mål 3 Kommunikationsstrategi 4 Logotyp och färg 5 Så används logotypen 6 Teckensnitt 7 Korrespondensmaterial -

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten.

Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten. Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. 1-2 I industriländer och i rika familjer i utvecklingsländer använder

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL. April 2016

VÅR GRAFISKA PROFIL. April 2016 VÅR GRAFISKA PROFIL April 2016 Selbergs Entreprenad har en enkel och tydlig grafisk profil. Vår logotyp och kompletterande grafiska element ska alltid användas enligt dom riktlinjer som anges i denna manual.

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL.

VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅRT VARUMÄRKE. I det här dokumentet finns riktlinjer som ska göra det lättare att bygga upp och stärka vårt varumärke. Ju mer konsekvent, genomtänkt och sammanhållet vi kommunicerar

Läs mer

Guide för synliggörande av projekt

Guide för synliggörande av projekt Migrationsverket Funktionen för fonderna Rapport 2015-11-12 Guide för synliggörande av projekt Så här bör du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska unionen och Asyl-, migrations

Läs mer

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Innehåll Vad är en grafisk profil?...3 Färger...4 Profilfärg... 4 Komplementfärger... 4 Gråtoner... 4 Tilläggsfärger... 4 Färgkoder... 5 SciLifeLabs logotyp...6

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR ORDNA OCH BEVARA SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR HISTORIK Vid mitten av 1960-talet togs initiativet till bildandet av ett folkrörelsearkiv i Jönköpings

Läs mer

JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter

JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR Nyhetsbrev Arkitekter NYHET BIM-objekt för Revit Vi har under en längre tid upplevt en ökad efterfrågan på BIM-objekt. Eftersom det är viktigt för oss att vara lyhörda för marknadens

Läs mer

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü Angående vår miljöpolicy Juni 2007 Compass AtKisson, Used under license F: Är en gammal ångbåt farlig för miljön? S: Jovisst, det är det. Och så är nästan alla transportmedel, därför

Läs mer

Kårmål G. Profilerad kommunikation. Arbetsmaterial för kårer. Kårmålsformulering. Kåren använder NSF:s grafiska profil i all visuell kommunikation.

Kårmål G. Profilerad kommunikation. Arbetsmaterial för kårer. Kårmålsformulering. Kåren använder NSF:s grafiska profil i all visuell kommunikation. Kårmål G Profilerad kommunikation Arbetsmaterial för kårer Kårmålsformulering Kåren använder NSF:s grafiska profil i all visuell kommunikation. Målgrupp Alla i kåren som är över 15 år och vill vara med.

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Klor och Bromin manuellt tillsatt

Klor och Bromin manuellt tillsatt Klor och Bromin manuellt tillsatt Det absolut viktigaste i all rening av vatten är att vi har ett korrekt ph värde. Om ph är för lågt eller för högt, så kan inte klor eller Bromin arbeta på ett bra sätt.

Läs mer

INNOVATIONSKLUSTER GRAFISK MANUAL

INNOVATIONSKLUSTER GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL Den här manualen ger riktlinjer för hur du använder Green Factorys grafiska uttryck i kommunikativa sammanhang. Vi går igenom de delar som tillsammans ger det visuella intrycket och skapar

Läs mer

DIN BILVERKSTAD GRAFISK PROFIL

DIN BILVERKSTAD GRAFISK PROFIL DIN BILVERKSTAD GRAFISK PROFIL Verkstadskedjans logotype... Den ECA-blå bakgrundsplattan Ordmärket ECA Car Service DIN BILVERKSTAD Verkstadskedjans budskap Bakgrunden Den ECA-blå bakgrunden tillför logotypen

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se Sellport.se Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se skapar en samlingsplats på nätet som underlättar för försäljningschefer och säljare att hitta bland de bästa säljverktygen

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Bakgrundsupplysningar for ppt1

Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bild 1 Klimatförändringarna Den vetenskapliga bevisningen är övertygande Syftet med denna presentation är att presentera ämnet klimatförändringar och sedan ge en (kort) översikt

Läs mer

Sveaskog Manual varumärke. Manual Varumärke

Sveaskog Manual varumärke. Manual Varumärke Manual Varumärke 2 Växtkraft. För generationer. Kanske börjar allt med smörkniven. Den vi gör i slöjden. Doften av trä. Känslan av att skapa något. Stoltheten. Kanske är det här vår relation till skogen

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning Exempeluppgift Delprov A Granska information, kommunicera och ta ställning Nya bilar till hemtjänsten. En kommun ska hyra 0 stycken nya bilar. Bilarna ska användas av personalen när de ska besöka sina

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Innehåll. En profil ett förbund...4. Historien bakom vårt emblem...5. Vår logotyp...7. Typografi...12. Färger...14

Innehåll. En profil ett förbund...4. Historien bakom vårt emblem...5. Vår logotyp...7. Typografi...12. Färger...14 Grafisk Manual Innehåll En profil ett förbund...4 Historien bakom vårt emblem...5 Vår logotyp...7 Typografi...12 Färger...14 2 Inledning Foto Ingrid Niklasson En profil ett förbund Att ha en tydlig grafisk

Läs mer

Grupparbete L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK. Sjömanstatueringar. www.sjohistoriska.se

Grupparbete L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK. Sjömanstatueringar. www.sjohistoriska.se Grupparbete Sjömanstatueringar L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK 1 Grupp 1 I er hand har ni fått ungefär 10 stycken tatueringsförlagor/stenciler. Förlagorna var bilder som tatueraren visade upp för

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

One company, one voice?

One company, one voice? One company, one voice? Företagsidentitet Varumärken Kommunikation 13 tips/voice UC.20x20.141119.indd 1 2014-11-19 10.48 Det sitter i detaljerna. Man förvånas hur ofta hur många som missar att vårda och

Läs mer

kommunikation vi uppfyller förväntningar... tillsammans med Ballingslöv bad tillsammans med

kommunikation vi uppfyller förväntningar... tillsammans med Ballingslöv bad tillsammans med kommunikation 2013 vi uppfyller förväntningar... 1 Annonsmallar För att underlätta för er på fältet samt för våra kunder har vi tagit fram ett antal annonsmallar som följer Macros grafiska profil. De mest

Läs mer

Vilket väder?! Pär Holmgren

Vilket väder?! Pär Holmgren Vilket väder?! Christian Runeby inledde och presenterade talarna. Jan Grimlund redogjorde för Miljökvalitetsmålens bakgrund och att det faktiskt finns ett klart samband mellan klimatförändringar och vad

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Kommunikationsstrategi Studentboet

Kommunikationsstrategi Studentboet Antagen av Studentboets styrgrupp den 24/05/2016 Detta dokument utgör riktlinjer för Studentboets kommunikation. Riktlinjerna omfattar all kommunikation där Studentboet står som avsändare. Riktlinjerna

Läs mer

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL CONSENSUS VARUMÄRKE Genom att ha en tydlig och igenkännbar visuell identitet stärks Consensus varumärke. Detta ger således ett professionellt intryck och ökar förtroendet. Det är därmed viktigt att den

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden sid 1 av 5 GRAFISK PROFIL - MANUAL. Vi behöver en gemensam grafisk profil! Vi vill uppfattas som en trovärdig organisation, igenkänd och uppskattad av många. Det är därför viktigt att vi profilerar oss

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

Twitter: @xingboarders #crossingboarders

Twitter: @xingboarders #crossingboarders Twitter: @xingboarders #crossingboarders DET HÄR ÄR IDA! 28 år Grundare Crossing Boarders Från Umeå, bor i Stockholm Brinner för jämställdhet och rättvisa OM OSS OCH VÅR VISION Om oss Crossing Boarders

Läs mer

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil Handbok Styrelsen/Jan Pallinder Grafisk Profil 2009-12-09 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. GRAFISK PROFIL... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Skölden... 3 1.2.1 Allmänt...

Läs mer

1.1 Inledning 2. 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4

1.1 Inledning 2. 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4 Sid 1 (10) 1 GRAFISK PROFIL 1.1 Inledning 2 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4 1.3 Försvarsutbildarna som

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Grafisk originalproduktion

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Grafisk originalproduktion SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Grafisk originalproduktion Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet får

Läs mer

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01 Grafisk Manual Version 1.0 2011-06-01 Inledning Identitet är viktigt. Omvärlden måste få klart för sig vilka vi är, vad vi gör och hur vi kan hjälpa våra kunder. Lika viktigt som det är för omvärlden,

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera.

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Projektskafferiet Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Vi vill förenkla för din förening. Vårt koncept Projektskafferiet är ett erbjudande till

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2016 2017 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Dela ut ett pris, max tre 15 000 kr Supporter

Läs mer

SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015. http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER

SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015. http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015 http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER Se till att du syns! Mässan är ett fantastiskt forum för dig som vill träffa både befintliga kunder

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Att bli ett Vänföretag till Barncancerfonden är en både medveten och lönsam investering!

Att bli ett Vänföretag till Barncancerfonden är en både medveten och lönsam investering! 3 av 4 barn överlever cancer. Men det räcker inte. Vårt mål är alla barn ska överleva. När ni väljer att bli ett Vänföretag till Barncancerfonden och köper ett företagspaket tar ni ställning för Barncancerfonden

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

KAMPANJMANUAL LÅT GAMMALT BLI NYTT

KAMPANJMANUAL LÅT GAMMALT BLI NYTT Syftet med denna kampanjmanual är att ge kommuner, producenter och andra intressenter tillgång till allt material så att de fritt kan använda det och sprida kampanjen. Kampanjmaterialet får exponeras t.o.m.

Läs mer

Grafiska riktlinjer för

Grafiska riktlinjer för Grafiska riktlinjer för INNEHÅLL Detta är FR2000 3 De grafiska elementen 4 Färgerna 5 Att använda logotypen 6 Användarföretagen och FR2000 7 Typografin 8 Frågor? 9 2 Detta är FR2000 är ett integrerat,

Läs mer

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL INNEHÅLL Arvsfondsdelegationen Grafisk manual Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. ARVSFONDENS GRAFISKA MANUAL - FÖR DIG SOM DRIVER ARVSFONDSPROJEKT: 2011 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 LÄTT ATT

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Projekt Migration. Refleklera - & Agera

Projekt Migration. Refleklera - & Agera Projekt Migration Refleklera - & Agera Foto: thomas koch/shutterstock.com Flyktingläger nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Migration är en naturlig företeelse som har präglat hela mänsklighetens historia.

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten?

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Title Body text 1 Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Mats Alfredson Anna Jiremark Eskilstuna 14 mars 2013 2 3 Att agera för en framtid på en

Läs mer

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Hagainitiativets nyhetsbrev mars 2012 Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Hagainitiativet tar position till 2050 Hagainitiativet

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag

Läs mer

magtarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet

magtarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet Version 1 oktober 2015 INNEHÅLL INLEDNING 3 1.0 Logotyp 4 1.1 Vår logotyp 5 1.2 Storlekar och varianter 6 1.3 Färgsättning 7 1.4 Frizon 8 1.5 Placering 9 2.0 Typografi

Läs mer

KLIMATSMART JÖNKÖPINGS LÄN + PLUSENERGILÄN 2050

KLIMATSMART JÖNKÖPINGS LÄN + PLUSENERGILÄN 2050 KLIMATSMART JÖNKÖPINGS LÄN + PLUSENERGILÄN 2050 Kommunikationshandbok version 1.0. 2011 HANDBOKEN I kommunikationshandboken framgår vem som får använda Jönköpings läns Klimat- och energistrategis logotyp

Läs mer

De fyra klimatzonerna

De fyra klimatzonerna De fyra klimatzonerna Klimatzoner Klimatzoner är en betäckning på vad för sorts klimat som finns i ett område. Klimat påverkas av vilken longitud eller latitud området befinner sig, eftersom solens strålar

Läs mer

SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING

SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING SWEDISH NEUROPSYCHOLOGICAL SOCIETY Profilmanual Vår logotyp Föreningens logotyp är den huvudsakliga och viktigaste bäraren av vår identitet. Den särskiljer oss från alla

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Östersjön & miljögifter

Östersjön & miljögifter MILJÖGIFTER Östersjön & miljögifter - VAD VI BÖR VETA STUDIEMATERIAL TILL DOKUMENTÄREN DEN andra vågen ULLA ARNBY OUR BALTIC SEA MEDIA PROJECT 1 Filmmakaren och frilansjournalisten Folke Rydén och fotografen

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS

Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS Smarta etiketteringslösningar på dina villkor. ONE kontaktperson ONE leverantör ONE faktura Att lösa våra kunders behov av etiketter och etiketteringslösningar

Läs mer

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Sida 1 av 6 Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Det här är en enkät om MVG:s delprojekt om säkerhetsdatablad hösten 2007. Sista svarsdatum är tisdag 29 januari. Vi ber alla

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Ett företag som avslöjas

Ett företag som avslöjas TEMA HÅLLBARHETSKOMMUNIKATION 6 PERSPEKTIV #211.2013 HÅLLBARHETSKOMMUNIKATION TEMA Ärlighet stärker varumärket Facebook, Twitter och andra sociala medier har gett begreppet konsumentmakt en helt ny innebörd.

Läs mer

DJURGÅRDEN FOTBOLL AFFÄRSNÄTVERKET

DJURGÅRDEN FOTBOLL AFFÄRSNÄTVERKET DJURGÅRDEN FOTBOLL AFFÄRSNÄTVERKET #DIFbusiness ETT VÄXANDE NÄTVERK MED AFFÄRSFOKUS Ännu en blårandig säsong är igång och det är det är med stort hopp vi ser på det som komma skall. Framtiden är blåranding

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Balans- ett spel om hållbar utveckling

Balans- ett spel om hållbar utveckling Svenska Aralsjösällskapet presenterar Balans- ett spel om hållbar utveckling En ovanligt torr sommar har bränt slätternas gräs guldbrunt. Herdarna hittar inget bete åt sina djur. Till och med de vilda

Läs mer