Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se"

Transkript

1 Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme

2 Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket god driftsekonomi med minimal miljöpåverkan och hög bekvämlighet. Baserat på en inhemsk och förnyelsebar råvara producerad av naturen själv ger pelletseldningen en skön värme som skapar ett friskt inomhusklimat i såväl äldre som nyare hustyper. Pellets passar alla oavsett plånbok eller tidigare uppvärmningssystem. Om man tidigare haft ett vattenbaserat system finns flera alternativ. Den som vill bry sig så lite som möjligt väljer en helautomatisk panna med tillhörande pelletsförråd. Den som snabbt vill komma på plats med en minimal investering väljer istället en brännare som man monterar på den befintliga olje- eller vedpannan. I båda fallen blir den löpande driftskostnaden bland de lägsta som går att få. Om man tidigare haft direktverkande el finns idag kaminer som kan svara för nästan hela värmebehovet. På köpet får man då också en vacker möbel som bidrar till trivseln i huset. Från träd till värme Pellets kommer från något av det mest naturliga vi har omkring oss skogen. Fördelarna framför fossila bränslen är många: råvaran är inhemsk, förnyelsebar och orsakar inte mer koldioxidutsläpp än vad trädet naturligt tagit upp under sin livstid. Själva pelletsen görs främst av restprodukter från sågverksindustrin. Sågspån torkas för att sedan pressas till pellets.

3 100% trä från vår egen skog Pellets är egentligen rent trä som pressats till små stavformade bitar, sex till åtta millimeter i diameter. I det flesta fall är det restprodukter från virkesindustrin som använts. Vid framställningen torkas råvaran varefter den sedan mals ner till finfördelade spån för att slutligen pressas samman till pellets. Pelletsformen skapar en mycket precis förbränning med hög verkningsgrad. Dessutom är det betydligt smidigare att transportera än t ex ved. I och med att det är trä som använts bidrar inte pelletseldningen till växthuseffekten. Den koldioxid som frigörs vid förbränning är densamma som trädet har tagit upp under hela sin livslängd och som nu återförs till naturen. Genom att råvaran är inhemsk och tämligen väderokänslig är prisutvecklingen inte beroende av världsekonomin eller hur varm eller kall vintern är. Det skapar en bättre trygghet och gör att det är lättare att beräkna sin uppvärmningskostnad lång tid framöver. Likt andra förnyelsebara bränslen är pellets befriad från bränsleoch koldioxidskatt, en befrielse som har en bred politisk förankring i Sverige. Sammanpressningen gör att energiinnehållet blir högt men också lättare att handha och transportera jämfört med t ex ved. Pelletsen kan levereras som bulk, i stor- eller småsäck. Bulkleveranser medger störst bekvämlighet medan småsäckarna bidrar till en mer flexibel försörjning av bränsle, fortfarande till mycket lågt pris. Själva eldningen med pellets är både enkel och bekväm. Många anser dessutom att pellets bidrar till en skönare värme än andra värmeslag.

4 Som oljeeldning fast renare och billigare Pelletseldning påminner mycket om oljeeldning. Systemet består av samma tre delar: panna, brännare och bränslelager. Brännaren tänder en låga som varierar beroende på hur mycket pellets som tillförs. Ur förbränningen avges rökgaser som stiger mot skorstenen. På väg upp värmer gaserna upp pannväggarna som i sin tur värmer vattnet som cirkulerar i pannan. Samtidigt sänks temperaturen på rökgaserna. Tillförseln av pellets görs i regel med en så kallad matarskruv från förrådet. Hur stort förrådet är varierar och kan sträcka sig från stora bulkförråd på uppemot 6 kubikmeter till mindre veckoförråd på omkring 300 liter. Matarskruven styrs automatiskt från brännaren och förser den med rätt mängd pellets. Förutom värme resulterar förbränningen i aska. Denna samlas på pannbotten och kan sedan användas som näringsberikare i matjorden. I moderna pelletspannor görs uraskning några få gånger per år beroende på förbrukningen. Hög bekvämlighet eller minimal investering En stor fördel med pellets är att i princip alla har möjlighet att utnyttja det. Pannor finns i versioner från enkla manuella modeller till helautomatiska lösningar som kräver minimal tillsyn. Det är dessutom möjligt att behålla en gammal olje- eller vedpanna för att bara köpa till en brännare. En annan lösning med många möjligheter är kaminen där värmekällan blir en integrerad och vacker del av husets inredning. Helautomatisk panna Med en helautomatisk panna sköter sig hela uppvärmningen av sig själv utan att man behöver bry sig om någonting i vardagen. Påfyllning och askrensning görs automatiskt av pannan medan rengöring och service görs i samband med sotning cirka en till två gånger per år. Lösningen kräver att man samtidigt satsar på ett större förråd som ständigt förser pannan med pellets. Många pannor är försedda med ett mindre integrerat lager vilket gör att pannan alltid Från lagring till förbränning Påfyllning Matarrör Pelletsförråd Brännare Asklåda Det finns en rad olika lösningar på pelletsvärme. Det allt mer vanliga är emellertid någon form av bulkförråd med automatisk försörjning av pelletsen till pannan. Skillnaderna mot oljeeldning är därmed små.

5 kan vara igång, även under påfyllning av förrådet. Den helautomatiska pannan är för den som vill ha en mycket hög bekvämlighetsnivå, fullt i nivå med en värmepump eller elvärme. Halvautomatisk panna Detta är den vanligaste pannan på den svenska marknaden. Det gör att man som villaägare kan förvänta sig beprövad teknik som erbjuder såväl trygghet som hög komfort. Framförallt handlar det om vilken lagringslösning man väljer när det gäller hur hög bekvämlighet man önskar. Att föredra för många är en bulklösning men den halvautomatiska pannan går lika väl att kombinera med veckolagring vilket gör den väl lämpad för mindre utrymmen där de stora förråden inte får plats. Pannorna är dessutom väldigt kompakta. Den främsta skillnaden mot den helautomatiska pannan är framförallt att den saknar samma avancerade rengöringsmekanismer. Det gör att man mellan tre till fem gånger per år snabbt behöver aska ur pannan för optimal effekt. I gengäld är ofta investeringen betydligt lägre. Brännare kan monteras på befintlig oljepanna. I ett senare skede kan man fortsätta och byta ut pannan men fortfarande behålla brännaren. Hel- och halvautomatisk panna ger bäst effekt och hög bekvämlighet Brännare på befintlig panna Om man har en väl fungerande olje- eller vedpanna kan det vara idé att bara köpa en ny brännare som är anpassad för pellets. Det finns många fabrikat på marknaden med olika tekniska lösningar och anpassningar till olika panntyper. Fördelen med att köpa bara en brännare är framförallt den låga investeringen men också att avkastningen på den tidigare panninvesteringen ökar. Med dagens oljepriser går det i princip att köpa en brännare och en första tids förbrukning av pellets för samma pris som att fylla på oljetanken. Med brännaren krävs något mer arbete än med en helt ny pelletspanna. I regel behöver uraskning och rengöring göras mellan en gång i veckan till någon gång per månad. I princip alla lagringstyper kan användas men liksom för de automatiska pannorna ökar självklart bekvämligheten med ett större förråd.

6 Kamin En lösning som skiljer sig mot de övriga är kaminen genom att den placeras i boendemiljön. Skälen att köpa en kamin är ofta flera. Många ser möjligheten i att ge kaminen en central placering i inredningen och därmed kombinera estetik med nytta. För den som saknar vattenbaserad uppvärmning är kaminen en möjlighet att på ett enkelt sätt och med en relativt låg investering, sänka sina uppvärmningskostnader och utnyttja en förnyelsebar energikälla. Med en kamin blir värmen en del av husets inredning och bidrar ännu mer till trivseln. För ett hus med t ex direktverkande el gör det att man kan behålla sina element för att de ska kunna stötta under kallperioder eller i delar av huset där kaminvärmen inte når fram. Med basen i pelletskaminen blir ändå värmekostnaden betydligt lägre än tidigare. Kaminer finns i en mängd olika utföranden för att passa alla smaker. Men de har också olika funktionsmässiga lösningar. De flesta kaminer värmer luften runtomkring genom den strålningsvärme som alstras medan andra, mer avancerade, blåser ut luften med hjälp av fläktar och luftkanaler. Pellets kommer som du vill Pellets levereras i princip på tre olika sätt. Som bulk, dvs motsvarande en tankbil som blåser in pelletsen i ett stort förråd, som storsäck på cirka 700 kg samt i småsäck på 16 kg. Den bekvämaste och mest kostnadseffektiva lösningen är bulk. För det krävs ett förråd som rymmer omkring 3-6 kubikmeter. Förråd finns som färdiga konstruktioner men kan också byggas på plats efter noggranna instruktioner. Framförallt är det viktigt att åstadkomma en god ventilation och avluftning. Med ett bulkförråd behöver påfyllning göras mellan en till tre gånger per år. Beställning kan göras från en rad olika leverantörer, inklusive de traditionella oljeleverantörerna, lite beroende på var i landet man bor. Storsäcken finns framförallt i de norra delarna av landet samt på landsbygden där det finns större möjlighet att hantera dem. På olika håll börjar storsäcken dock även användas i nya typer av förråd, där påfyllningsfrekvensen är högre än vid vanlig bulkleverans. För den som inte vill investera i ett förråd går det också att köpa pellets på småsäck som levereras på pall. Småsäcken gör det möjligt att själv välja storleken på sitt förråd och skapa sina egna rutiner med påfyllning. Beställning av pellets sker på samma sätt som med olja, dvs man ringer ett par dagar eller veckor innan önskad leverans. Faktura går ofta att få uppdelad månadsvis, eller så betalas allt vid ett och samma tillfälle. Det går också att köpa pellets i småsäck på många byggvaruhus.

7 Svårslagen kalkyl I förhållande till sin höga bekvämlighetsnivå och låga investering är pellets det mest kostnadseffektiva värmeslaget som finns idag. Priset på pelletsen är inte direkt beroende av övriga energipriser men påverkas naturligtvis indirekt genom att efterfrågan på pellets ökar när priserna på andra energislag är höga. Istället är det tillgången på skogsråvara som bestämmer priset, något som med ett fåtal undantag har varit mycket god under de senaste åren. I takt med att produktionen av pellets ökar i vår omvärld förväntas dessutom utbudet länge vara större än den totala efterfrågan. Likt andra förnyelsebara energislag är pellets befriat från skatt utöver mervärdesskatt på 25 %. Om det kommer att förändras i framtiden är omöjligt att svara säkert på. Samtidigt konstaterar experter att skillnaden mellan förnyelsebara och icke förnyelsebara energislag kommer att bestå, något som gör att pellets alltid kommer att vara ett av de mest kostnadseffektiva energislagen. Kvalitet, Certifiering och trygghetsförsäkring För den som vill börja elda med pellets finns flera vägar att gå. Det enklaste är att välja en lokal installatör. Denne har i regel flera olika fabrikat att välja mellan och kan hjälpa till med allt ifrån val av rätt panna och brännare till lämpliga förrådslösningar. Vet man redan vilket fabrikat eller modell man är ute efter är pelletstillverkarnas hemsidor till stor hjälp. På dessa finns i regel en förteckning över installatörer som säljer och installerar den aktuella utrustningen, i eller i närheten av, ens hemort. För maximal trygghet bör man tillse att både leverantör och installatör är ansluten till PellSam som är branschens samarbetsorganisation. Installatörerna bör dessutom vara utbildade och certifierade av PellSam vilket lägger grunden för en skickligt utförd installation och en optimal drift. Via Pellsam finns också möjlighet att teckna en Trygghetsförsäkring. Denna möjlighet är framtagen för att ge dig som kund ytterligare trygghet. Energiprisutveckling för småhus Kr/MWh ,10 kr/kwh 1,08 kr/kwh ,49 kr/kwh Massavedpris 0,25 kr/kwh Olja EL Pellets Havre Se aktuell priser på Källa: Äfab

8 Pellsam står för kvalitet och trygghet Pellsam är en oberoende intresseorganisation för tillverkare, importörer och återförsäljare av pelletssystem. Organisationen driver branschens gemensamma frågor som kvalitet, miljö, information samt utbildning. Mer information om pellets: Novator PiR Grafisk form och illustration: JoenArt 2006

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta.

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - en insats för framtiden Effekthöjning!! I befintlig Braskamin Med Energikassetten är detta möjligt. Energikassetten

Läs mer

Njut av den vackra elden

Njut av den vackra elden Njut av den vackra elden REN FÖRBRÄNNING Varför välja Atra? Nyskapande design som passar olika inredningsstilar Kraftigt stål som är svetsat till en solid enhet Brännkammare som har 6 cm tjockt eldfast

Läs mer

Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus

Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus Syftet med bidraget Vem kan få bidrag? Vad är ett småhus? Vad kan du få bidrag till? Vad du INTE kan få bidrag till! Byte till miljögodkänd vedpanna

Läs mer

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING www.heta.dk SE 1 Grattis till din nya Classic kassett insats! Vi är övertygade om att du kommer att få stor nytta och glädje av din investering, särskilt om du följer

Läs mer

Installations- och skötselanvisning

Installations- och skötselanvisning OPEX Installations- och skötselanvisning 2009-05-01 www.trebem a.se Innehåll Leveransomfattning...2 Komponentförteckning...2 Installation Pannrum och skorsten...3 Rökrörsanslutning...3 Elektrisk installation...3

Läs mer

Fastighetsägare. i en klass för sig själva!

Fastighetsägare. i en klass för sig själva! Fastighetsägare i en klass för sig själva! De har valt att värma sina fastigheter med biobränsle, vilket är det överlägset bästa sättet att spara pengar och miljö! Välkommen att välja en lösning som passar

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Från en förstklassig leverantör

Från en förstklassig leverantör www.froeling.com Från en förstklassig leverantör Fröling har arbetat med att effektivisera användningen av trädbränslen i snart fem decennier. I dag står Fröling för modern värmeteknik för biobränslen.

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

Thermorossi H20 14 Easy

Thermorossi H20 14 Easy Thermorossi H20 14 Easy Thermorossi är ett norditalienskt företag som tillverkar pelletskaminer av mycket hög kvalitet. Företaget tillverkar även vedeldade och pelletseldade pannor, vedkaminer och vedspisar.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torsås 1:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torsås 1:11 Utgåva 1:1 2012-06-14 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Torsås 1:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER SE HELA AKTUELLA UTBUDET PÅ WWW.NORDICBRASKAMINER.SE

SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER SE HELA AKTUELLA UTBUDET PÅ WWW.NORDICBRASKAMINER.SE 1 SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER 2 NJUT AV ELDENS VÄRME OCH LÅGORNAS SKEN I årtusenden har människan hänförts av elden och vad den kan erbjuda oss. I vår moderna tid är det kanske främst möjligheten

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ekbacken 3:16

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ekbacken 3:16 Utgåva 1:1 2015-08-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ekbacken 3:16 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Thermorossi H20 18 Easy

Thermorossi H20 18 Easy Thermorossi H20 18 Easy Thermorossi är ett norditalienskt företag som tillverkar pelletskaminer av mycket hög kvalitet. Företaget tillverkar även vedeldade och pelletseldade pannor, vedkaminer och vedspisar.

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt ProduktBladet Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt Ren ved All ved vi levererar har under produktion passerat genom en så kallad renstrumma, vilket innebär

Läs mer

Vad är en pelletskamin?

Vad är en pelletskamin? Vad är en pelletskamin? Enkelt uttryckt kan man säga att en pelletskamin är en maskin där man stoppar in pellets och ut kommer det värme till halva elpriset. Man ställer bara in önskad temperatur, sedan

Läs mer

Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning

Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning som finns hos branscherna pellets & sol analys gjord 2002 Kärnvärden: Miljövänlig

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-01 Fastighetsbeteckning: Ås 1:73 Adress/ort: Dalhemsgatan 9 / Finspång Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund

Läs mer

Innan du installerar din kamin

Innan du installerar din kamin Gratulerar till köpet av en genuin Olymberyl gjutjärnskamin. Rätt brukat kommer denna kamin att ge många års säker användning. Manualen har utvecklats för att försäkra användaren optimal effektivitet.

Läs mer

Osby PB2 350 till 3000 kw

Osby PB2 350 till 3000 kw Osby PB2 350 till 3000 kw Helautomatisk fastbränslepanna Osby PB2 är en helautomatisk fastbränslepanna avsedd för eldning med torra träbränslen typ pellets, briketter och flis. Pannans automatiska sotning

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00

Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00 Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 Lycka till med Er nya Morsø kamin. Morsø

Läs mer

NIBE MÖTER VITRE. Susanne Ek och Marie Christoffersson

NIBE MÖTER VITRE. Susanne Ek och Marie Christoffersson 20 NIBE MÖTER VITRE Susanne Ek och Marie Christoffersson VITRE Industridesign heter det företag som fick i uppdrag att formge det yttre till NIBE Brasvärmes nya Handöl 20-serie. Så här säger de om uppdraget:

Läs mer

iljömärk produkt! www.froeling.com

iljömärk produkt! www.froeling.com Miljömärkt produkt! www.froeling.com Uppvärmning med ved Fröling har arbetat med att effektivisera användningen av trädbränslen i snart fem decennier. I dag står Fröling för modern värmeteknik för biobränslen.

Läs mer

Företagspresentation Produktöversikt. Vi gör allt för att svenskarna ska bli ett varmare folk

Företagspresentation Produktöversikt. Vi gör allt för att svenskarna ska bli ett varmare folk Företagspresentation Produktöversikt Vi gör allt för att svenskarna ska bli ett varmare folk Våra bioeldade pannor sprider skön värme i massor av skolor, äldreboenden, idrottshallar, bostadsrättsföreningar

Läs mer

Gilles 12,5-160kW. Pelletspanna

Gilles 12,5-160kW. Pelletspanna Pellets Flis Pelletspanna Gilles,-60kW Gilles har väl beprövade produkter med hög kvalité till ett konkurrenskraftigt pris. Anläggningarna har stor driftsäkerhet tack vare Gilles smarta självkorrigerande

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-05-17 Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1 Adress/ort: Backagärde / Fristad Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Gaspanna ecocompact Stående enhet med kondenserande gaspanna ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Nya tider... varma idéer till framtidssäkrad Idéer för intelligent bostadskomfort Vaillant har

Läs mer

Drift och underhåll AgroTec-brännaren

Drift och underhåll AgroTec-brännaren Drift och underhåll AgroTec-brännaren INSTRUKTIONSBOK FÖR MODELL AGROTEC MED MAXEFFEKT ca 20 kw Förvara denna instruktionsbok väl så att den är lätt tillgänglig för framtida behov. Läs igenom instruktionsboken

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag

Läs mer

MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING 4600-4640 4650-4660 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS

MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING 4600-4640 4650-4660 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING 4600-4640 4650-4660 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 Lycka till med Er nya Morsø kamin. Morsø har tillverkat

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 5 augusti 2015 Adress/ort: Västra Torps byav 109-0 Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER funktion, trygghet, flexibilitet Funktion och trygghet med moderna skorstenar Våra skorstenar kan du ansluta till olika typer av små eller stora

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Riddaretorp 1:5

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Riddaretorp 1:5 Utgåva 1:1 2012-06-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Riddaretorp 1:5 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

HANDÖL 50-SERIE NYHET

HANDÖL 50-SERIE NYHET 50 SE HANDÖL 50-SERIE Handöl 50 är en ny serie med gjutjärnskaminer från Nibe Brasvärme. En modern kamin i sex varianter med runda eller raka former. Många valmöjligheter finns också som till exempel

Läs mer

Förbränningstoaletter för alla behov

Förbränningstoaletter för alla behov Förbränningstoaletter för alla behov www.fritidstoa.se Marknadsledande! Cinderella toalettsystem är marknadsledande i Europa och produceras i Norge. Med över 200 återförsäljare (ÅF) över hela Sverige har

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

Bild 1. Lennart Asteberg IFLA HB Kyltekniska Föreningen 10.02.22

Bild 1. Lennart Asteberg IFLA HB Kyltekniska Föreningen 10.02.22 Bild 1 Lennart Asteberg IFLA HB Kyltekniska Föreningen 10.02.22 Bild 2 Mångfald Småskalighet Passivhus 0-energihus 2019 Befintlig bebyggelse 50 kwh / Kvm / år. Vi i Sverige har en kärlek till stora centrala

Läs mer

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 100 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

Luft/vattenvärmepumpar. Trygg och energisnål uppvärmning för villor.

Luft/vattenvärmepumpar. Trygg och energisnål uppvärmning för villor. Luft/vattenvärmepumpar Trygg och energisnål uppvärmning för villor. En smidig installation som sparar pengar från första dagen. I den här broschyren har vi samlat all information du behöver om våra luft/vattenvärmepumpar.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Paragrafen 16

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Paragrafen 16 Utgåva 1:1 2012-05-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Paragrafen 16 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Hötofta 18:22 Adress/ort: Norra Hötoftavägen 174, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-02-05 Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53 Adress/ort: Skärkhult 11 / Sjömarken Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Håvra 6:16

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Håvra 6:16 Utgåva 1:1 2012-05-10 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Håvra 6:16 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Luft/vattenvärmepumpar. Trygg och energisnål uppvärmning för villor.

Luft/vattenvärmepumpar. Trygg och energisnål uppvärmning för villor. Luft/vattenvärmepumpar Trygg och energisnål uppvärmning för villor. En smidig installation som sparar pengar från första dagen. I den här broschyren har vi samlat all information du behöver om våra luft/vattenvärmepumpar.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vadstena 1:126

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vadstena 1:126 Utgåva 1:1 2012-08-10 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vadstena 1:126 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Värme från Pellets. Skogen ger oss naturlig och miljövänlig värme till våra hus. www.biovarmesverige.se. www.eta.co.at. Perfektion aus Leidenschaft.

Värme från Pellets. Skogen ger oss naturlig och miljövänlig värme till våra hus. www.biovarmesverige.se. www.eta.co.at. Perfektion aus Leidenschaft. Värme från Pellets Skogen ger oss naturlig och miljövänlig värme till våra hus. Perfektion aus Leidenschaft. www.biovarmesverige.se 1 www.eta.co.at Pellets är ett utmärkt och enkelt bränsle. Olja, el och

Läs mer

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Agenda "Termisk Bioenergianvändning" Värme, kyla och el från bioenergi Kontaktuppgifter: Bengt- Erik Löfgren ÄFAB/PelletsFörbundet Sockerbruksgatan

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Vi ska i vår verksamhet eftersträva att i minsta möjliga grad belasta den yttre miljön. Detta ska vi åstadkomma genom att: - så långt det är möjligt

Läs mer

1410, 1440 & 1450 S/EN 13240

1410, 1440 & 1450 S/EN 13240 Monterings- och bruksanvisning 1410, 1440 & 1450 S/EN 13240 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 Lycka till med er nya braskamin från Morsø!

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH DRIFTANVISNINGAR

INSTALLATIONS- OCH DRIFTANVISNINGAR 3.8..2007 INSTALLATIONS- OCH DRIFTANVISNINGAR PELLETSPANNA METRO THERM AB FRANSKAVÄGEN 24 393 56 KALMAR TEL 0480-42 07 30 FAX 0480-42 07 31 info@metrotherm.se www.metrotherm.se METRO THERM EXPERT PÅ UPPVÄRMNING

Läs mer

den kompletta översikten av företag som levererar utrustning för ved- eller fliseldning i effektintervallet 20 kw - 300 kw

den kompletta översikten av företag som levererar utrustning för ved- eller fliseldning i effektintervallet 20 kw - 300 kw tema: BIOENERGI FÖR FASTIGHET OCH INDUSTRI Extra exemplar av "Fastighetsvärme" beställer du på: bioenergitidningen.se Bioenergi för FASTIGHET och industri den kompletta översikten av företag som levererar

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Smart Ring 12kV kompaktställverk

Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV Enfasisolerat kompaktställverk Allmänt Smart Ring är ett nyutvecklat kompaktställverk från HM Power avsett för distributionsnät. Ställverket kan erbjudas

Läs mer

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Camina Art Paris Bioetanolkamin Utgåva 1.2016 Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Innehållsförteckning Allmänt Mottagning av gods Kontrollera att antalet kollin överensstämmer med fraktsedeln. Undersök

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fristads Prästgård 1:73

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fristads Prästgård 1:73 Utgåva 1:1 2012-06-07 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fristads Prästgård 1:73 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10 TA HAND OM DITT HUS Energianvändning Örebro 2011-10-10 Energikontorets mål Effektivare energianvändning Förnybar energi Regional hållbar tillväxt Våra arbetsområden Strategiskt energioch miljöarbete Projekt

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Thomas Gustafsson Fastighetsbeteckning: Vasa 1:108 Adress: Mejramsgränd 2 Postadress: 590 19 Mantorp Företag som utfört energiutredningen: Fastighetsteknik

Läs mer

Värme att längta hem till

Värme att längta hem till LK Golvvärme LK GOLVVÄRME KOMPLETTA SYSTEM INDIVIDUELL RUMSREGLERING Värme att längta hem till Lättlagda och smarta lösningar för vattenburen golvvärme Ett golv som sprider värme och välbehag Om du är

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

Pellets ger dig tid och pengar över

Pellets ger dig tid och pengar över Pelletspannor Gör nåt mer för pengarna... HÖG OLJA K O ST N AD PELLETS VED LÅG LITEN ARBETSINSATS STOR I jämförelse med vedeldad panna och oljepanna så är pellets ett mellanalternativ som både ger pengar

Läs mer

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart En ny fjärrvärmeprismodell för NÄRINGSIDKARE Den som sparar mest energi vinner Du som valt fjärrvärme har helt klart gjort det miljöklokaste valet på marknaden.

Läs mer

Utvärdering av förbränningsförsök med rörflensbriketter i undermatad rosterpanna

Utvärdering av förbränningsförsök med rörflensbriketter i undermatad rosterpanna Delrapport 3. Bioenergigårdar Utvärdering av förbränningsförsök med rörflensbriketter i undermatad rosterpanna Norsjö februari 2010 Håkan Örberg SLU Biomassa Teknologi och Kemi Bakgrund Småskalig förbränning

Läs mer

Energigaser bra för både jobb och miljö

Energigaser bra för både jobb och miljö Energigaser bra för både jobb och miljö Energitillförsel Sverige 2008 (612 TWh) 2 Biobränslen 183 123 Vattenkraft Naturgas 68 Olja Kol Värmepumpar Kärnkraft Vindkraft 5 27 194 10 Energitillförsel i Sverige

Läs mer

Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening.

Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening. Stigebr andt Hydroteknik o c h vår syn på IN dustriell o ch kommunal vat tenrening. simply functional Vi på Stigebrandt Hydroteknik drivs av devisen att det förmodligen alltid går att göra någonting enklare.

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Villapannor. Sveriges största leverantör av villavärmeprodukter

Villapannor. Sveriges största leverantör av villavärmeprodukter Villapannor Sveriges största leverantör av villavärmeprodukter 2 NIBE VVM 300 Det svenska värmerekordet Det svenska värmerekordet på +38 grader sattes 1947. Några år senare, 1952, grundade Nils Bernerup

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 500 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Datum för besiktning: 2016-03-11. Fastighetsbeteckning: Varred 2:3. Varred Karlsdal / Länghem

Energirapport. med Energitips. Datum för besiktning: 2016-03-11. Fastighetsbeteckning: Varred 2:3. Varred Karlsdal / Länghem Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-03-11 Fastighetsbeteckning: Varred 2:3 Adress/ort: Varred Karlsdal / Länghem Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten.

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten. Eldningsinstruktion Eldningsinstruktion Tack för ditt köp av en kamin från Kaminexperten och vi hoppas att du får mycket glädje av din nya kamin. I detta häftet hittar viktig information om hur du hanterar

Läs mer

PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare.

PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare. PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare. PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Genom att du värmer upp ditt hus med pellets bidrar Du inte till växthuseffekten, eftersom förbränning av

Läs mer

Spara miljön och många sköna tusenlappar

Spara miljön och många sköna tusenlappar Spara miljön och många sköna tusenlappar Indol är en supereffektiv värmepumpsberedare som sparar upp till 80% av kostnaderna för varmvatten i jämförelse med en vanlig elvarmvattenberedare. Hemligheten

Läs mer

Den nya generationens regulatorer och ventiler

Den nya generationens regulatorer och ventiler Den nya generationens regulatorer och ventiler Vexve - Den nya generationens regulatorer och ventiler Då du önskar värma ditt hem energieffektivt har valet av rätta anordningar och övriga delar en stor

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-22 Fastighetsbeteckning: Klagshamn 42:31 Adress/ort: Ängavångsvägen 5, Klagshamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Spiskassetter. Modell 100, 200. Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion

Spiskassetter. Modell 100, 200. Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion Spiskassetter Modell 100, 200 Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion INNEHÅLLSFÖRTECKNING CERTIFIKAT...2 ALLMÄNT...3 VIKTIGA PUNKTER...3 FÖRUTSÄTTNINGAR...4 Bygganmälan Rökkanal Förbränningsluft

Läs mer

Ved Veden skall vara torr

Ved Veden skall vara torr Sidan B1. 1 B1. Bränslehantering Beroende på i vilket skick man får bränslet fordras sålunda mer eller mindre bearbetning och hantering av den. Man kanske får restvirke efter avverkning, röjning eller

Läs mer

BioAir. Varmluftspanna. Datum 151202, rev 0

BioAir. Varmluftspanna. Datum 151202, rev 0 BioAir Varmluftspanna Datum 151202, rev 0 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN VIKTIG INFORMATION... 3 LÄS NOGA IGENOM DENNA INSTRUKTION INNAN PANNAN STARTAS... 3 GARANTIVILLKOR... 3 LEVERANSKONTROLL...

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Skall man elda med ved i värmepannor skall man ha en ackumulatortank. Bekvämligheten och komforten ökar, verkningsgraden förbättras och utsläppen till

Läs mer

Rätt attityd till värme

Rätt attityd till värme SCANDINAVISK SPISMILJÖ Attityd APARTMENT ARCTOS Brännö Sverigekassetten Svenska Klassiker Rätt attityd till värme Vi på Scandinavisk Spismiljö har arbetat med brasvärme i mer än 20 år. Hela tiden med den

Läs mer

FÖR UPPVÄRMNING OCH MATLAGNING VID NÄTBORTFALL M M

FÖR UPPVÄRMNING OCH MATLAGNING VID NÄTBORTFALL M M Utskrift av denna folder kan medföra stor åtgång av skrivarens färgpatroner. För att minska förbrukningen ber vi er välja bort sidan ett (1) och två (2) och påbörja utskriftsintervallet från sidan tre

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-12-11 Fastighetsbeteckning: Vinstorp 34:24 Adress/ort: Hjortrongatan 6, Lomma Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat osch Compress 5000/7000 Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat Vill du ha extra trygghet när du istallerar en osch värmepump? Då ska du välja en VärmePartner. De är installatörer med stor erfarenhet

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Stoker Boken. Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp. Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader

Stoker Boken. Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp. Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader Stoker Boken Den Svensktillverkade Brännaren från Grästorp Stokerboken - Din guide till lägre uppvärmningskostnader Inledning Sonnys svensktillverkade stoker går att koppla till de flesta i dag förekommande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-04-14 Fastighetsbeteckning: Tranbäret 1 Adress/ort: Gunnarstorpsgatan 1, Limhamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer