24 november 2009, kl 14-16, Kommunhuset.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "24 november 2009, kl 14-16, Kommunhuset."

Transkript

1 PROTOKOLL (5) HANDIKAPPRÅDET 24 november 2009, kl 14-16, Kommunhuset. Närvarande: Carina Larsson, ordförande Kristina Fredin, Christina Skörvald, kommunstyrelsen Marie-Louise Bergman, miljö- och byggnadsnämnden Pia Andersson, tekniska nämnden Arne Erlandsson, FUB Lennart Andersson, DHR Etty Jönsson, Astma- och allergiföreningen Roland Bengtsson, HRF Mimmi Jacobsson, miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Charlotte Unosson, utvecklingsansvarig vård och Omsorg Tilde Dahlqvist, sekreterare Eva Lundbladh, Vellinge direkt Lisa Johansson, tekniska förvaltningen Astrid Larsson, Vellinge bibliotek 1 Val av justerare Pia Andersson väljs. 2 Tillgängliga lekplatser Lisa Johansson från tekniska förvaltningen berättar om kommunens arbete med att tillgänglighetsanpassa lekplatser. Kommunen ansvarar för de lekplatser som finns på allmän platsmark, cirka 60 st. Tillgängligheten rör både barn och föräldrar eller andra vuxna som följer barnen till lekplatsen. I arbetet har kommunen kontakt med Habiliteringen i Trelleborg. Få av de tillgänglighetsproblem som finns på lekplatserna räknas till lätt avhjälpta hinder. Det som ses över är särskilt att vägen till lekplatsen är tillgänglig, att lekplatsen är orienterbarhet för synskadade och fallskyddsunderlaget eftersom sand är svårtillgängligt. Vidare ses lekredskap, bänkar och bord över så att dessa är tillgängliga.

2 (5) Kommunen genomför en till två stora ombyggnader och några små ändringar per år. Om det finns frågor kring detta kan man kontakta tekniska förvaltningen 3 Biblioteken Astrid Larsson, bibliotekarie på Vellinge bibliotek berättar om bibliotekens service. Synskadade och personer med olika former av läshandikapp kan låna talböcker. Dessa kräver en särskild spelare som man kan få som hjälpmedel. Man kan också få låna en sådan spelare om man vill prova. Det mesta som ges ut på skiva kan beställas från bibliotek. Det går också att få talböckerna hemsända med posten gratis. Biblioteket i Höllviken och Skanör har en ny verksamhet som heter Boken kommer vilket innebär att de som inte kan ta sig till biblioteket kan få hem boken. Projektet bygger på frivilliginsatser. Biblioteket plockar ut böckerna, sköter utlåning och volontärer åker sedan hem med böckerna. Det är inte ännu så många som använder tjänsten. Biblioteken vill också gärna ha in synpunkter på tillgängligheten. Alla föreningar och grupper som vill komma på visning eller bok- och biblioteksinformation är välkomna att kontakta biblioteket om detta. Rådet lyfter fram de brister i den fysiska tillgängligheten på Vellinge bibliotek som upptäcktes vid studiebesöket under förra sammanträdet. Dessa synpunkter är också framförda till Vellinge bostäder som ska arbeta med att rätta till problemen. 4 Tillgänglighetsvandringen Tillsammans med representanter från handikapprådet, Carina, Annette Bengtsson från tekniska förvaltningen samt Stephan Björkestrand från Vellingebostäder gick en runda i Vellinge centrum besökte offentliga lokaler. Brister i tillgänglighet påpekades. Handikapprådet ser allvarligt på dessa brister och önskar att dessa åtgärdas snarats möjligt. Handikapprådet föredrar att vägen mellan Järnkiosken och Ica Toppen i Vellinge centrum hålls stängd. De åtgärder som tekniska förvaltningen planerar är - Vissa gångpassager i Vellinge centrum kommer att gul markeras för att uppmärksamma bilisterna och öka synbarheten för synsvaga. Arbetena beräknas utföras under november vid torr väderlek. - Utredning pågår vad vi ska göra med plattbeläggningarna på Börjesgången som är dåliga. - Parkeringsplatserna som är reserverade för rörelsehindrade har kompletterats med skylt.

3 (5) - En parkeringsplats har tagits bort närmast ICA med hänsyn till bankomaten och nedsänkningen. För närvarande breddas också smala passager genom grindar på gång- och cykelvägar och busshållplatserna Papegojevägen och Pastoratvägen i Falsterbo byggs om. 5 Inkomna frågor Färdtjänst DHR har väckt frågan om taxor för färdtjänst. Eva Lundbladh klargör att det är samma avgift oavsett om du åker själv eller samåker, baserat på antal kilometer från starten till slutdestination. Det ska också vara samma avgift för resor vid olika tidpunkter. Avgiften är också densamma för resor med eller utan rullstol. Om man tycker att färdtjänstens taxor inte stämmer ska man i första hand kontakta med Vellinge Taxi direkt och beskriva sitt problem. Det är viktigt att notera tidpunkt för resan och att detta blir känt av Vellinge taxi. Har fel avgift tagits ut ska Vellinge taxi betala tillbaka mellanskillnaden. Om man inte kommer överens med Vellinge taxi får man kontakta Vellinge kommun, tekniska förvaltningen. Det är viktigt att klagomål på avgiften kommer fram och dokumenteras. En förteckning över problem, som upprättas av DHR, kan lämnas till kommunen som sedan kan tala med Vellinge taxi. Borttagandet av samåkningsrabatten medför att resor kan bli dyrare för en enskild individ. Anhörigstöd i kommunen DHR har väckt frågan om hur pengar till anhörigstöd och aktiviteter fördelas. Det finns kronor per år i bidrag för vänortsutbyte med Dragör, av vilka kronor är öronmärkta till pensionärsföreningar. Anhörigresor har ordnats ideellt med bidrag från kommunen. Det är ibland svårt att nå ut med information om dessa aktiviteter på grund av sekretess. Socialtjänstlagen ar skärpts ifråga om anhörigstöd som kommunen ska anordna. Det kan vara stödgrupper, utbildningar, korttidsvistelse eller avlösning i hemmet. Anhörigstödet ska utvidgas till att inte enbart beröra äldre. Detta finns i avtalen med entreprenörerna som driver servicehusen. Det finns idag runt 10 anhörigstödsgrupper i kommunen, riktade mot äldre men kommer att vidgas. Mer information om hur detta stöd utformas kommer.

4 (5) Catharina Byström är anhörigsamordnade för Vellinge kommun. Hon eller Carina kan delta på handikappföreningsmöten och informera om verksamheten. Uppföljning av förra mötets punkter Förbehållsbelopp Maxtaxan är den högsta avgift kommunen enligt lag får ta ut för hemtjänst, personlig omvårdnad, dagverksamhet, hemsjukvård och utprovning av hjälpmedel. Förbehållsbeloppet är det belopp du har rätt att behålla för dina levnadsomkostnader innan kommunen får ta ut avgift. Kommunens avgiftshandläggare ska bjudas in för att förtydliga regler kring avgifter. Tillgänglighetspolicyn Tillgänglighetspolicyn har varit på förvaltningsremiss. beräknas ta beslut om dokumentet i januari. Därefter ska ärendet behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kan troligtvis anta policyn i mars eller april Kommunen informerar Tillgänglighetspris Mimmi Jacobsson informerar om tillgänglighetspriset som delas ut till för att uppmuntra sådant som leder till ett samhälle där alla kan delta oavsett funktionsförmåga. Mottagare kan vara en privatperson, en förening, ett företag eller en organisation som utför eller har utfört insatser för att öka tillgängligheten i Vellinge kommun. Det är miljöoch byggnadsnämnden som utser pristagaren. Olika kandidater diskuteras. Det påpekas att olika föreningar eller personer kan övervägas för priset. Förslag kan lämnas till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i en vecka till. Den 16 december delas priset ut på kommunfullmäktige. Upphandlingar Eskilsgårdens särskilda boende kommer att drivas av Avesina från den 1 januari Almgården och Bäckagårdens servicehus kommer att drivas av Förenade Care. Upphandlingen baserades till 70 procent på kvalitet och till 30 procent på pris. Ledsagarservice, kontaktman och avlösarservice föreslås bli kundval enligt Lagen om valfrihetssystem. Det innebär att kommunen godkänner en rad företag mellan vilka brukarna kan välja. De som har personlig assistent kan själv välja vilken assistent de vill ha. Kommunen ser över möjligheten att upphandla ett icke-vals alternativ.

5 (5) Hemtjänstval Information om hemtjänstvalet och valblanketter har skickats till de som har hemtjänst. 75 procent av de som har hemtjänst har gjort ett aktivt val. De flesta har valt att stanna hos den utförare som de har idag. Inbjudan till information och diskussion kring aktuella hjälpmedelsfrågor Representanter från de lokala handikappråden bjuds in av Kommunförbundet Skåne för att prata om hjälpmedel den 10 december kl i Lundasalen, Regionhuset i Lund. Inbjudan delades ut. Datum för nästa års möten Möten bestäms till 9 mars kl maj kl september kl nov kl Frågor att diskutera och förslag på gäster att bjuda får gärna skickas till Carina i god tid inför mötena. Övrigt Fråga om uppföljning genom telefon i hemtjänst Uppföljningssystemet där hemtjänstpersonalen rapporterar sitt arbete genom den fasta telefonen hemma hos brukaren kostar ingenting för den enskilde. Systemet är frivilligt, om man inte får tillstånd att använda hemtelefonen kan hemtjänstpersonalen använda mobiltelefon. Carina önskar alla en god jul. Nästa möte är tisdag den 9 mars 2010, klockan Carina Larsson Ordförande Pia Andersson Justerare Tilde Dahlqvist Sekreterare

Tid: 2009-11-26 Plats: Kommunhuset, Kolabacken

Tid: 2009-11-26 Plats: Kommunhuset, Kolabacken 1(5) M-nämnden M-förvaltningen Pensionärsrådet Tid: Plats: Kommunhuset, Kolabacken Närvarande: Carina Larsson, ordförande Birgitta Ericson Erch, vice ordförande Nils-Ola Roth, kommunstyrelsen Willy Olsson,

Läs mer

Handikapprådet onsdag 9 mars 2010

Handikapprådet onsdag 9 mars 2010 1 (5) M-förvaltningen Protokoll Assistent Dahlqvist, Tilde Tfn 040-42 52 44 Handikapprådet onsdag 9 mars 2010 Mötesdatum 2010-03-09 Plats Kommunhuset, Slusan Tid 14.00-16.00 Ordinarie Carina Larsson (M-nämnden)

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor tisdag 30 november

Rådet för funktionshinderfrågor tisdag 30 november 1 (5) Protokoll M-förvaltningen Assistent Storm, Josefine Tfn 040-42 52 44 Rådet för funktionshinderfrågor tisdag 30 november Mötesdatum 2010-11-30 Plats Kommunhuset, Slusan Tid 14.00-16.00 Ordinarie Ersättare

Läs mer

Pensionärsrådet torsdag 4 mars 2010

Pensionärsrådet torsdag 4 mars 2010 1 (5) Protokoll M-förvaltningen Assistent Dahlqvist, Tilde Tfn 040-42 52 44 Pensionärsrådet torsdag 4 mars 2010 Mötesdatum Plats Kommunhuset, Slusan Tid 13.00-15.00 Ordinarie Ersättare Övriga Carina Larsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2013-09-04 18 Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 4 september 2013, klockan 09.00 12.00 Beslutande Anneli Bengtsson, ordf. socialnämnden Bo Säv hämmar, socialnämnden Marie-Louise Thyberg,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22 1 Tid och plats: den 22 april 2010 kl.17.30-19.10 i rum 386 Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Anna-Stina Eklund-Wivallius (M) Frida Tamker (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-09-25 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-09-25 1 (12) 2008-09-25 1 (12) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1. Kl 13.30 16.00 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera vardagen.

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2014-05-21 9 (15) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 21 maj 2014, klockan 10.00-.12.00 Beslutande Övriga deltagande Anneli Bengtsson, ordf. socialnämnden Bo Sävhammar, socialnämnden

Läs mer

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom Handikapprådet Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 16.00 17.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) ande Ivan Czitrom (FP), kommunstyrelsen Agneta Sellholm (M), miljö- och byggnadsnämnden Viveca Sandberg

Läs mer

Jan Ekström, mötessekreterare Marie Lackenbauer, programområdeschef

Jan Ekström, mötessekreterare Marie Lackenbauer, programområdeschef Plats och tid Lokal Gripen Gislaved, kl. 08.30-11.20 Beslutande Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Gunnel Augustsson, kommunstyrelsen Ulla Petersson, SKPF Lennart Häger, SKPF Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-11 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-11 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2015-11-11 18:00-20.10 40-53 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen) Tjänstgörande

Läs mer

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Färdtjänsthandläggare 0410-73 34 59, 0734-42 29 47 Telefontid: Måndag - fredag mellan 8.30-9.30 E-post:

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Kommunala handikapprådet 2014-09-26 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Ulrik Berg (M) byggnadsnämnden Ari

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Handikappråd 2012-09-11 10 (16) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 11 september 2012, klockan 17.00 19.05. Beslutande Anneli Bengtsson, socialnämnden, ordf Bo Sävhammar, socialnämnden Marie-Louise

Läs mer

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Ronneby kommun Sammanträdesprotokoll 1(7) Kommunala Rådet för funktionshinder Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Närvarande Ledamöter: Kristina Valtersson, (C) ordförande Birgitta

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 Beslutande Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA, vice ordförande Lars Svensson, KS Kerstin Andersson, BUN Linda

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07 1 Plats: Rum 386, Kommunhuset, kl. 17.30-19.20 Närvarande Ledamöter och ersättare: Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg (MP) Anna-Carin Stålgren, (KD) Anitha

Läs mer

... Bengt Odeholm.... Pia Karlsson.... Justerande. Uppsättande: 2010-10-21 Nedtagande: 2010-11-12.... Bengt Odeholm

... Bengt Odeholm.... Pia Karlsson.... Justerande. Uppsättande: 2010-10-21 Nedtagande: 2010-11-12.... Bengt Odeholm 1 /SammanträdePlats/, kommunhuset, kl 18:00 20.10 Plats och tid Tom Ekwall, Susanne Carlsson Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 20 oktober 2010... Bengt Odeholm Utses att justera Justeringens

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte den 23 juni 2010

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte den 23 juni 2010 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte den 23 juni 2010 Plats: Hemma hos Kristina Froelich, Sockenvägen 554 Tid: onsdag 23 juni 2010, kl. 18.00 Närvarande: Ulrika Berg, Eva Melin,

Läs mer

Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vem gäller lagen för? Har du något av funktionshindren

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26 Vård- och 20-26 2 Information och överläggningar 20. Anmälan av delegationsbeslut från februari 21. Kvalitetskrav för hemtjänst, särskilt boende och hemsjukvård 22. Införande av kvalitetsledningssystem

Läs mer

Kommunhuset - Kolabacken

Kommunhuset - Kolabacken 2015-08-18 1 (30) Jönsson, Christoffer Nämndsekreterare Sammanträdesdatum 2015-08-25 Plats Kommunhuset - Kolabacken Tid 17:00 Ledamöter Ersättare Tjänstemän Anna Mannfalk (M), Ordförande Carina Gerthel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-02-03 kl 18-20.15 1-16 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Annelie

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(15) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-19:35 Paragrafer 68-80 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Anita Dath (M) Mikael Adersteg

Läs mer

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge 2014-12-19 1 (13) Larsen, Kristina Kommunsekreterare Sammanträdesdatum 2015-01-13 Plats Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge Tid 08:30 Ledamöter Carina Wutzler (M), ordförande Anna Mannfalk (M),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-28 1(10) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-28, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(23) Tid och plats Närvarande Ledamöter Kl. 09:00 onsdagen den 25 maj 2016, Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta Lisbeth Bolin (C) Irene Lundbäck, PRO Monica Borg, PRO Christer Ridderstråle,

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet 2014-02-19 1(11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 15.00 18.00 Beslutande: Arnold Carlzon, Omsorgsnämnden, ordförande Kent Blixt, Omsorgsnämnden till 17.17 Benny Wall,

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll. Michael Karlsson (s) Ordförande

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll. Michael Karlsson (s) Ordförande Kommunala Handikapprådet 2015-10-02 1(6) Plats och tid KS-salen 9.00-12.00 Beslutande Michael Karlsson (s) Ordförande Övriga ledamöter Ulla Berne (m), vice ordförande Bibbi Moberg, Hjärt- och Lungföreningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Länets Handikappråd Plats och tid Folkets Hus, Östersund Torsdagen den 29 mars 2007 klockan 09.00-12.00 Beslutande MonaLisa Norrman Elisabeth Yngström Eva Holmbom Jan Emtehed Ann-Christin Nordling

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16. Nr Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson

Läs mer

Information från socialnämnden 7

Information från socialnämnden 7 Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Projekt Ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning genom fysisk aktivitet 3 Representant för handikapprådet till ett möte

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-09 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-09 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2015-09-09 kl 18:00-20:10 29-39 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Tjänstgörande ersättare Maria Campbell (SRF), Anna Nordh Svensson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 17 Föregående protokoll... 22 18... 23 19 Hälsoveckan v. 39... 24 20 Hälsoveckan 2013... 25 21 Verksamhetsplan-prioriteringar inför 2012... 26 22 Nästa sammanträde... 27 23 Övriga

Läs mer

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen,, kl 13.00-15.50 Beslutande Gunilla Aronsson, ordf. Anders Nilsson, Epilepsiföreningen Monica Bergh, SOC Lennart Davidsson, MoB Elsy

Läs mer

Medlemsmötet den 8:e november på Värbygården i Bara samlade 35 medlemmar som fick ett första smakprov på Lars-Åke Holsts bok om Sturups flygplats.

Medlemsmötet den 8:e november på Värbygården i Bara samlade 35 medlemmar som fick ett första smakprov på Lars-Åke Holsts bok om Sturups flygplats. Medlemsblad Nr 4, Årg. 19 (2010) Bästa medlemmar Så är det nu åter höst och rusk, efter en varm, solig och torr sommar. Vi kan glädjas över att höstens program har varit till belåtenhet. I varje fall har

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande...

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande... Plats och tid Enåsenrummet, 13:15-16:00 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Helena Brink (C), ordförande Johan Zahn, DHR Karl-Erik Wigholm, DHR Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF John Bertil

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Britt Spiik. Tingshuset. Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Britt Spiik. Tingshuset. Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18 Plats och tid Tullbackagården, 2009-11-12 kl: 17.30-19.15 Beslutande Övriga deltagande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2010-12-15

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2010-12-15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Stiftsgården kl. 10.00-13.30 (mötet ajournerat 11.55-13.00) Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 2015-09-01 Blad 1 (11) Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Grelsgård kl. 9.45-12.30 Beslutande Roger Kristofersson, ordförande Nils-Bengt Nilsson

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Plats och tid Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30 Paragrafer 1-17 BESLUTANDE Ledamöter Namn Siv Gunnarsson (DHR) Anita Nyman (Srf) Pär-Ola

Läs mer

Protokoll Botkyrka Brukshundklubb

Protokoll Botkyrka Brukshundklubb Protokoll Botkyrka Brukshundklubb Styrelsemöte 2004 12 02. Närvarande. Anders Ahlqvist Silva Holmér Ulrik Bergquist Ulrika Pettersson Vanja Ljung Rinnie Iderborn Lars Erik Johansson Kerstin Sundberg Ej

Läs mer

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 9 Oktober 2014, kl 13.15 Plats: Lilla Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Ärendelista Val av justerare och tid för

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18. Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise

Läs mer

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög...

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög... 2012-04-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 17 april 2012 kl 10:00-11:55 Närvarande Anmält förhinder Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Maria Gustafsson (S),

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Praktiska tips i kollektivtrafiken

Praktiska tips i kollektivtrafiken Praktiska tips i kollektivtrafiken Resan börjar hemma För att resa med kollektivtrafiken måste man kunna ta sig till och från hållplatsen. Denna väg får inte vara ett hinder. Många hållplatser och gångvägarna

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-04 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. 16:00 18:30 Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 34-45 Beslutande Anette

Läs mer

Vansbro kommun. Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-12-22. Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 22 december 2014 kl.

Vansbro kommun. Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-12-22. Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 22 december 2014 kl. Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 22 december 2014 kl. 13:00-14:50 Per-Anders Westhed, ordförande Nall Lasse Andersson, S Lars Forsberg, Dala-Järn/Nås PRO Hans Björn, Vansbro PRO Lars Johansson,

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2013-05-16

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2013-05-16 Tid och plats: 16 maj 2013 kl.17.00 19.15 i Prologen Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Anna-Carin Stålgren (KD) Ulla Melin (MP) P A Hammarström (S) Stig Becker, repr SRF Bertil Magnusson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-05-21 10 (16) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 21 maj 2011, kl. 08.30-09.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande Björn

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 50, V.48, 2014. (Årgång 3)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 50, V.48, 2014. (Årgång 3) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 50, V.48, 2014. (Årgång 3) Innehåll Ordföranden har ordet 2 Portohöjning till 2015 3 Adventsfika i Enköping-Håbo 4 Julfika i Östhammar 5 IFS bjuder till föreläsning

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 13.5.2013 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30. Biblioteket i Sund. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 13.5.2013 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30. Biblioteket i Sund. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 13.5.2013 Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30 Nr 4 Plats Ärenden: Biblioteket i Sund Innehåll 37 Mötets laglighet och beslutförhet 3 38 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Länets Handikappråd 2008-12-05 1 (5) Plats och tid Beslutande Hjälpmedelscentralen, Göviken Fredagen den 5 december 2008 kl 09.00-12.00 Leif Johansson Karin Andersson Lena Hallquist Inger Eriksson Ann-Christine

Läs mer

Ordförande Bo Silverbern

Ordförande Bo Silverbern Kommunala Rådet för 2012-05-24 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.00, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp) Marianne Eriksson (s) Henry

Läs mer

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-11-16

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-11-16 Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2015-11-16 Närvarande: Marie Sjögren, RSMH-Österlen, ordförande i Tillgänglighetsrådet Arvid Persson, DHR Siv Lindskog Hjärt- och Lungförening Ystad-Sjöbo-Skurup

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk Socialnämnden 2015-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-10-15, kl. 09.30-12.10 Beslutande: Gruppmöte: 08.00-09.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine

Läs mer

att ingå avtal med Uppsala läns landsting om färdtjänstresor med kollektivtrafiken samt

att ingå avtal med Uppsala läns landsting om färdtjänstresor med kollektivtrafiken samt Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 26 Subventionerade färdtjänstresor med kollektivtrafik SN-2016/56 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ingå avtal med Uppsala

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Funktionshinderrådet 2015-03-23

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Funktionshinderrådet 2015-03-23 1 Plats och tid Kommunhuset, Granen kl 16.30 18.30 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Åsa Ottosson (M) Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Siv Nilsson (RA) Anders Engström (SRF) Tina Haake (DHR) Marie-Louise

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (10) Datum Tid Kl. 13.00 16.10 Plats ande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Ulf Nilsson och Leif Svensson Vasallen AB 8 närvarande Ulla Ullstein, kommunplanerare

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet.

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. P Å G O T L A N D Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. Du som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, vän eller

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR Otto Forsberg. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 32-35 Inger Höij

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR Otto Forsberg. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 32-35 Inger Höij Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15 - Beslutande Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström, (M) Inga-Lisa Sundqvist, DHR Jörgen Brink, FUB Tommy Olsson, PSO Otto Forsberg, HRF Ingegerd Styf,

Läs mer

Carina Larsson, ordförande Börje Nilsson Olof Löfgren Christer Tedestål Anna Mannfalk Anders Rydberg Pia Nyqvist

Carina Larsson, ordförande Börje Nilsson Olof Löfgren Christer Tedestål Anna Mannfalk Anders Rydberg Pia Nyqvist M-nämnden 2009-03-25 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Vellinge, kl 17.00-19.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Carina Larsson, ordförande Börje Nilsson Olof Löfgren Christer Tedestål Anna Mannfalk

Läs mer

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna SYNCENTRALEN VÄNERSBORG Datum 2013-02-05 Lokalt brukarråd Tisdagen den 5 februari Förmöte klockan 09:00 Brukarråd klockan 09:30-11:30 Plats: Syncentralen Vänersborg Närvarande: Representanter: Lennart

Läs mer

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 Plats: Tid 2014-01-21 kl. 18:30-21:00 Närvarande ledamöter: Jörgen Johansson, ordförande Terje Gunnarsson, vice ordförande Sven Löfberg, ledamot Rosie Björling, ersättande

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Lena Huss (HSO/ÅSS) Eva Söderbärj (HSO/FUB) Ann Louise Larsson Kapp (DHR) Britt-Inger Stjernström (HSO/R)

Lena Huss (HSO/ÅSS) Eva Söderbärj (HSO/FUB) Ann Louise Larsson Kapp (DHR) Britt-Inger Stjernström (HSO/R) RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID FASTIGHETSNÄMNDEN OCH MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Möte mellan miljö- och hälsoskyddsnämndens presidium och rådet för funktionshinderfrågor Tid Tisdagen den 11 september

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27) Plats och tid Kommunhuset, rum 367, klockan 15.00-18.20 Beslutande Bengt Holmqvist (M), ordf. Hans-Erik Aronsson (M) Ingemar Andersson (FP) Madelaine Karlsson

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 28 juni 2010 kl 10.30 15.30 lunchuppehåll 12.30-13.30 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta

Läs mer

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO)

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO) Kommunala handikapprådet 2014-05-27 1 Plats och tid ande Messingen, Dahlén Tisdagen den 27 maj 2014, klockan 13:00-15.00 Ledamöter: Maria Fälth (KD) ordf. Kristina Klempt (FP) Lena Kanström (M) Bengt-Erik

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-06-21 Sid: 1 Instans Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nicklas Huuva (KD) ordförande Bengt-Göran

Läs mer

Redovisning av svar från enkät på särskilt boende 6

Redovisning av svar från enkät på särskilt boende 6 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Inbjudan chef för särskilt boende 3 Föregående protokoll 4 Information från socialnämnden 5 Redovisning av svar från enkät på

Läs mer

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden Dnr: ÄN 2015/18.3 1 Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden Närvarande: Annett Haaf (S) Suzanne Kickan Enman (KD) Ulla-Britt Öhman (C) Ove Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (14) Paragrafer 1-8 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-21.10 Beslutande Gunilla Svensson (S), ordförande Roger Sjunner (S), Kommunstyrelsen Robert Larsson (KD), Kommunstyrelsen

Läs mer