Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby"

Transkript

1 1(19) Tid och plats 19 juni 2019, klockan Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Marcus Walldén (M) ordförande Jan-Erik Andersson (C) Magnus Carlsson (S) Tilda Ragnarsson (M) Emil Torstensson (KD) Lars Solling (L) Liselotte Åhlander (S) Kaouter Tayari Jebali (V) ersättare för Petra Ruzsa Pal (S) Christian Johansson (V) Tomislav Nadj (SD) ersättare för Melena Jönsson (SD) Tommy Odgaard Andersen (SD) ersättare för Helena Vuorio (SD) Övriga deltagande Nils-Göran Jonasson, barn- och utbildningschef Katarina Mahot, förvaltningssekreterare Birgitta Bergsten, chef för elevhälsa och mångfald, 65, Eva Jönsson, lokalsamordnare, Kajsa Weckéus, utvecklingsledare, 69,74 Jenny Wikby, skolområdeschef, 70 Anita Arnmark, administrativ chef, Hans Holmqvist, skolområdeschef, 74 Lars-Göran Andersson, praosamordnare, 74 Tina Alhbin, personalföreträdare, Jens Krantzén, personalföreträdare, Eva Stridsberg, ej tjänstgörande ersättare, Åhörare Justerare Liselotte Åhlander (S) Justeringens tid och plats Barn- och utbildningskontoret 24 juni 2019 klockan Paragrafer Sekreterare Katarina Mahot Ordförande Marcus Walldén (M) Justerare Liselotte Åhlander (S)

2 2(19) TILLKÄNNAGIVANDE/BEVIS När protokollet är justerat offentliggörs det på Ljungby kommuns webbaserade anslagstavla Nämnd/styrelse Sammanträdesdatum 19 juni 2019 Tillkännagivandet publicerat 24 juni 2019 Överklagningstid 24 juni 15 juli 2019 Tillkännagivandet avpublicerat 16 juli 2019 Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningskontoret, Olofsgatan 9, Ljungby Underskrift Katarina Mahot

3 3(19) Ärendelista Fastställande av dagordning... 4 Elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar... 5 Placeringstid för barn som har allmän förskola på Bergalyckans förskola... 6 Avyttring av förskolor i samband med nybyggnation... 7 Förstudie för utbyggnad av Ekebackenskolan... 8 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete del 1 och Förskoleklassens tid och innehåll Resursfördelning och bidragsbelopp till fristående verksamheter Ekonomisk information Stöd till verksamhetsutveckling Informationsärenden Meddelanden Delegerande ärenden... 19

4 4(19) Bu 64 Fastställande av dagordning lägger till följande ärende till dagordningen: Stöd till verksamhetsutveckling. Ytterligare ett ärende behöver behandlas på dagens sammanträde

5 5(19) Bu / Elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar beslutar att anta elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar för läsåret 2019/2020. Barn och utbildningsnämnden ansvarar för att fullgöra de uppgifter som ankommer på vårdgivaren för den medicinska delen av elevhälsan i kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. I schema över elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar 2019/2020 anges de rutiner för elevhälsans medicinska riktade allmänna hälsoundersökningar. För elever med hälsoproblem tillkommer i de enskilda fallen kontroller och uppföljning enligt individuell bedömning. Förvaltningen föreslår att barn- och utbildningsnämnden antar elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar för läsåret 2019/2020. sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Schema över elevhälsans medicinska rutinkontakter och hälsoundersökningar 2019/2020, Arbetsutskottets protokoll , 52.

6 6(19) Bu / Placeringstid för barn som har allmän förskola på Bergalyckans förskola beslutar enligt förslag att förskolan Bergalyckan får förlägga sin allmänna förskola mellan kl Barn- och Utbildningsförvaltningen har beslutat att placeringstiden för barn med placering allmän förskola ska vara kl varje dag enligt skolans läsårstider. Av organisatoriska skäl kring lunchtider önskar Bergalyckans förskolechef tidigarelägga den allmänna förskolan till kl Förvaltningen ser inget hinder för att detta kan göras. Bergalyckans förskola har nu flyttat in i första delen av sin nya förskola. Nytt är att både barn och pedagoger serveras alla måltider om dagen i sin restaurang. För att barnen ska få matro och inte stressas under måltiderna börjar deras lunchservering redan kl Barn med placering allmän förskola äter inga måltider på förskolan. När kamraterna går in för att förbereda sig för måltiderna blir allmän förskola barnen kvar på gården och inväntar sina föräldrar som kommer kl Barnen lämnas inte ensamma ute och en personal avsätts till ett -två-tre barn samtidigt som all personal behövs för att hjälpa de övriga barnen i restaurangen. Är förälder försenad och även ska få en överlämning drar detta ut på tiden. Det påverkar övriga barn och pedagoger att det saknas en pedagog i barngruppen under måltiderna i restaurangen. Även personalens raster förskjuts. Bergalyckans förslag till beslut är att barnen som har allmän förskola med placering på Bergalyckans förskola har placeringstid sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Skrivelse från Bergalyckans rektor, Arbetsutskottets protokoll , 53.

7 7(19) Bu / Avyttring av förskolor i samband med nybyggnation beslutar att avyttra de förskolor enligt förvaltningens förslag på prioriteringsordning när Klövervägen är färdigställt år Övriga berörda förskolor avyttras så fort som möjlighet ges. Det har under en längre tid varit en viljeinriktning att avyttra förskolor med en avdelning och förskolor som har uttjänta lokaler, när möjlighet ges. När pågående och kommande nybyggnationer av förskolor är klara kommer möjlighet för detta att finnas. Framförhållning och planering är viktig i detta sammanhang, så en prioriteringsordning för detta är önskvärt. Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort ett förslag på en sådan prioriteringsordning: 2020 när Klövervägen är färdigställd: 1. Fågelsångens förskola 2. Förskolan Ida 3. Kajsa Kavat Övriga berörda förskolor prioriteras i följande ordning: 1. Gula Villan 2. Vita Villan 3. Smultronet sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets protokoll , 56.

8 8(19) Bu / Förstudie för utbyggnad av Ekebackenskolan beslutar att godkänna förstudien och att programfasen inleds. När Ekebackenskolan byggdes planerades den vara en F-5 skola med två klasser i varje årskurs. Eleverna började då på Astradskolan i åk 6. Nuvarande läroplan, som infördes efter byggnationen av Ekebackenskolan, tydliggör en organisation från förskoleklass till åk 6. För att ge plats och möjliggöra för en sådan organisation infördes ett system som utgår från att vissa år börjar två nya förskoleklasser på skolan och vissa år en förskoleklass. På så sätt finns eleverna på skolan från förskoleklass till och med åk 6. Nuvarande organisation innebär också ett tryck på Astradskolan att ta in fler elever. Där är idag mycket trångt och verksamheten där har utökats med moduler för att klara elevtillströmningen. Förvaltningens bedömning och överväganden Det finns klara pedagogiska fördelar med att Ekebackenskolan blir en F-6 skola med två klasser i varje årskurs. Det skulle även innebära att Astradskolan avlastas. Finansiering Kostnaden för tillbyggnaden beräknas till cirka 14 miljoner kronor enligt uppgift från fastighetsavdelningen. Förvaltningens beredning Förstudien har gjort i samarbete med fastighetsavdelningen. sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets protokoll , 57.

9 9(19) Bu / Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete del 1 och 2 att besluta att anta åtgärderna enligt förslag. Enligt 4 kap. 3-8 i skollagen ska varje huvudman och varje förskole- och skolenhet systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Inriktningen ska vara att de nationella målen för utbildningen uppfylls. För respektive område och verksamhet baseras sammanställningen på det material som varje enhet lämnar in till förvaltningen. Redovisningen sker på en centralt framtagen blankett. Flera enheter använder Skolverkets BRUKmaterial som en del av underlaget, där medarbetare diskuterar kriterier för måluppfyllelse och tanken är att alla verksamheter i framtiden kommer att arbeta med Skolverkets BRUK-material. Från och med år 2014 är kvalitetsarbetet i Ljungby kommun upplagt som ett årshjul där olika områden följs upp under åren. Årshjulet för kvalitetsarbetet utvecklas och innefattar nu även de kommunala målen. Aktuella mål för systematiskt kvalitetsarbete del är: Förskola - Samverkan och övergångar Förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola Samverkan och övergångar Gymnasieskola, gymnasiesärskola, VUX, SFI och Särvux Utbildningsval, arbete och samhällsliv Det andra området som följs upp under 2019 är hur enheterna arbetar med normer, värden och arbetsmiljö. Nämnden får en redovisning om detta. Nämnden får även en redovisning i hur förskolan arbetar med dessa områden i form av bland annat värdegrundsarbete, aktivt arbeta med mindre grupper och använda drama för att belysa olika normer och värden. sunderlag Kvalitetsarbete 2019/1 Samverkan, övergångar, Kvalitetsarbete 2019/2 Normer, värden och arbetsmiljö, Barn- och utbildningsförvaltningens sammanställning Arbetsutskottets protokoll , 55.

10 10(19) Bu / Förskoleklassens tid och innehåll beslutar att verksamheten i förskoleklass fördelas på 180 skoldagar och fem dagar per vecka med 3 timmars schemalagd verksamhet. Raster och lunch är utöver den tiden. Förskoleklassen är en obligatorisk egen skolform och flera förändringar träder i kraft i sommar vilket innebär att vi behöver säkerställa likvärdighet för eleverna i Ljungby kommun. Det råder skolplikt från det år eleven fyller 6 år. Närvaroplikt gäller precis som i grundskolan och ledighet bedöms individuellt med barnets bästa för ögonen. Läroplan för grundskolan, Lgr 11 del 1,2 och 3, gäller för förskoleklassen. Del 3 i läroplanen förtydligar syftet med förskoleklassen och undervisningen samt centralt innehåll. Kartläggningen som visar språklig medvetenhet och matematiskt tänkande sker obligatoriskt i förskoleklassen och materialen Hitta språket och Hitta matematiken måste användas from 1 juli 2019 och det ingår som en del i läsa-, skriva räkna garantin. Förvaltningens bedömning och överväganden Tidsutlägget ska vara minst 525 timmar/läsår. Det är en rättighet för eleven. Huvudmannen avgör hur dessa timmar ska fördelas över året. Fördelningen av tid får inte innebära mer än 6 timmar/dag och mer än 190 dagar per år. Detta är definierat i Skolverkets skrifter. Lunch och raster räknas som vila är förvaltningens bedömning. På 180 skoldagar ska 3 timmar schemaläggas per dag, som undervisning, raster och lunch ska vara utöver det. Fördelningen av tid ska vara jämt fördelat så långt som möjligt över dag, vecka och år. Det är viktigt att organisera och strukturera utbildningen så att det finns möjlighet till lek och vila utifrån barnens ålder och utvecklingsbehov. Barnens bästa är i centrum.

11 11(19) Finansiering Som tidigare- förskoleklassen har funnits länge i Ljungby kommun och de flesta barn/elever har deltagit även när verksamheten inte var obligatorisk. Förvaltningens beredning Frågeställningar till rektorer. Förvaltningens ledningsgrupp har diskuterat ärendet. sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets protokoll , 60.

12 12(19) Bu / Resursfördelning och bidragsbelopp till fristående verksamheter 2019 beslutar att fastställa och flytta fram ny resursfördelningsmodell till förskolan och grundskolan för läsåret 2019/2020 enligt förvaltningens förslag. Den ska börja gälla från och med 1 september Administrative chefen föreslår en ny modell som bygger på att bidragsbelopp och resursfördelning börjar gälla samma dag höstterminen Kommunen betalar bidrag till fristående verksamheter både i Ljungby kommun och i andra kommuner för de elever som är folkbokförda i Ljungby kommun. Att de är fristående innebär att de har en annan huvudman (ägare) än kommunen. Bidragsbeloppen baseras på kommunens egna kostnader per barn/elev i motsvarande verksamhet. Bidragsbeloppen ska fastställas inför varje år. Bidragsbeloppen och dess rutiner kommer att tas i augusti 2019 och då med en socioekonomisk hänsyn. Friskolorna ska i fortsättningen få månadsvist utbetalt. sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets protokoll , 58.

13 13(19) Bu / Ekonomisk information godkänner redovisningen. Förvaltningens administrative chef redogör för den preliminära ekonomiska rapporten för maj Budgetramen är tkr och förbrukningen är tkr. Totalprognosen är - 6,8 Mkr. sunderlag Förvaltningens ekonomiska uppföljning (preliminär), Förvaltningens ekonomiska uppföljning, gymnasie- och vuxenutbildningen (preliminär), Arbetsutskottets protokoll , 59.

14 14(19) Bu / Stöd till verksamhetsutveckling beslutar att förvaltningen ska tacka ja till erbjudandet om stöd till verksamhetsutveckling för nyanlända och flerspråkiga barn och elever under tidsperioden augusti juni Inom ramen för regeringsuppdraget Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever med annat modersmål än svenska erbjuder Skolverket huvudmannen för Ljungby kommuns skolor samverkan och riktat stöd. Syftet är att stärka förmågan att på både kort och lång sikt erbjuda nyanlända barn och elever och vid behov barn och elever som inte är nyanlända men som har ett annat modersmål än svenska, en utbildning av hög och likvärdig kvalitet. Målet är högre måluppfyllelse i förskolan, förskoleklassen och fritidshemmet och att förbättra förutsättningarna för goda kunskapsresultat i grund- och gymnasieskola samt inom kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. Utsatta bostadsområden ska särskilt uppmärksammas. Förvaltningens bedömning och överväganden För att höja måluppfyllelse och resultat måste nya grepp tas med hjälp av externt stöd. Ärendet ligger helt rätt vad gäller kommunvisionen och i linje med förvaltningens fokusområden. Styrdokument, globala mål och barnkonventionen stödjer detta arbete. Kostnaden beräknas bli begränsad. Finansiering bör kunna ske med hjälp av medel som söks från Skolverket. Arbetsinsatsen är den insats som förvaltningen och enheterna står för. Förvaltningens beredning Förvaltningen har fört dialog med externa parter (Skolverket och flera andra kommuner). sunderlag Förvaltningens tjänsteskrivelse,

15 15(19) Bu / Informationsärenden noterar informationen. Förvaltningen ger blandad information. Information från tillsynsbesök Tillsynsbesök görs varje år på barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter samt fristående förskolor. Ledamöterna som varit på tillsynsbesök sedan föregående barn- och utbildningsnämndssammanträde berättar om sina besök. Besöken som redovisas är: Harabergsgatans förskola Hamnedaskolan Donationsgatans förskola Prästgårdens friförskola Lidhultsskolan Barnens bästa gäller Chefen för central elevhälsa och mångfald ger en nulägesrapport över hur förvaltningens arbete med barnens bästa gäller framskrider. I augusti 2019 kommer all personal inom grundskola och gymnasiet utbildas inom barnens bästa gäller i Kronoberg. Personal inom förskolor och fritidshem erbjuds samma utbildning senare i höst. I Kronobergs län har skolan, hälsooch sjukvården och socialtjänsten sedan en tid tillbaka framgångsrikt undersökt förutsättningar för att arbeta på ett annat sätt med inspiration från Skottland och Skottlandsmodellen Getting It Right For Every Child (GIRFEC). Arbetet har fått namnet: Barnens bästa gäller! i Kronobergs län. Tillsammans skapar aktörerna en trygg och säker uppväxt för varje barn genom främjande, tidiga och samordnade insatser. Information om vårens praoperiod för alla i årskurs 8 i Ljungby kommun Förvaltningens prao samordnaren ger en sammanställning över åttornas praoperiod under våren Det totala antalet praoplatser blev 316 stycken. 190 praoplatser hade eleverna ordnat på egen hand. Förvaltningen har köpt in ett administrationssystem som heter Samverka.nu.

16 16(19) Där administrerar man all praktik för de olika praoperioderna. Man gör jobbet en gång och sedan finns all information förevigad på webben, lättåtkomligt för arbetsgivare, elever och studieyrkesvägledare. Arbetsutskottet fick också en presentation på utvärderingen av den elevenkät Prao 8 som praoelever från Kungshögskolan och Astradskolan svarat på. Överlag var eleverna nöjda med sin praktik. Många tyckte att de lärt sig något nytt. På frågan vad som kan göras för att förbättra praktiken ville många ha fler arbetsuppgifter, bättre planering och bättre kontakt med handledarna. Verksamhetsintegrerade utbildning Förvaltningens utvecklingsledare informerar om mötet som Linnéuniversitet i Växjö bjudit in till. Där diskuterades verksamhetsintegrering i grundlärarprogrammet som Linnéuniversitetet startar upp. Linnéuniversitetet har haft försöksverksamhet av detta med några övningsskolor. Frågor som vilka skolhuvudmän som kommer att beröras av verksamhetsintegrering framöver och hur man löser frågan om geografiskt avstånd togs upp. Linnéuniversitetet vill tillgodose så stor region som möjligt och man ser positivt på utvecklingen att fler skolhuvudmän engageras i verksamheten. Höstterminen 2021 kommer det bli aktuellt för Ljungby kommun att ingå i Linnéuniversitetets verksamhetsintegrerade utbildning. Utbildningen innebär att studenter jobbar ute på skolorna en del av sin utbildningstid samtidigt som man studerar. Att nå skolutveckling är en gemensam angelägenhet. Universitetet kan inte bedriva lärarutbildning om inte regionen bidrar med VFU-platser och placeringar för fältstudier eller verksamhetsintegrering. Förvaltningen hoppas på att VFU handledarutbildningen snart kommer till Ljungby kommun. VFU är en förkortning för verksamhetsförlagd utbildning, och utgör en del av bland annat lärarutbildningarna vid högskolor och universitet. VFU innebär att studenten genomför handledd praktik på en tänkbar framtida arbetsplats. Presentation av ny rektor Förvaltningen presenterar den nya rektorn för Agunnaryd och Hamnedaskolan.

17 17(19) Bu 75 Meddelanden godkänner redovisningen av meddelanden som förtecknas i protokoll den 19 juni Förvaltningen redovisar meddelanden. Bu 2019/ från Kommunstyrelsen gällande verkställande av beslut om besparing av administrativa tjänster. Bu 2019/ från Kommunstyrelsen gällande ändring av datum för delårsbokslut. Bu 2019/ Minnesanteckningar från Brottsförebyggande rådet Bu 2019/ från Kommunstyrelsen gällande redovisning av uppdrag att öka attraktiviteten mot gruppen unga vuxna och etablera lockande levnadsmiljöer. Bu 2019/ från Kommunstyrelsen gällande programfas för Regnbågens förskola. Bu 2019/ från Kommunstyrelsen gällande budgethantering för fokusområden. Bu 2019/ från Kommunstyrelsens arbetsutskott gällande val av styrgrupp Harabergsområdet.

18 18(19) Bu 2019/ om time-out resurs. Ärendet är sekretessbelagt. Bu 2019/ om tidigare start i förskoleklass. Ärendet är sekretessbelagt. Bu 2019/ om tidigare start i förskoleklass. Ärendet är sekretessbelagt. Bu 2019/ Hög elevfrånvaro. Ärendet är sekretessbelagt. Bu 2019/ Dom från Förvaltningsrätten gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen. Protokoll från samverkan enligt lokalt avtal Protokoll från samverkan enligt lokalt avtal Arbetsmiljö och Hälsa

19 19(19) Bu / Delegerande ärenden godkänner redovisningen av delegerande ärenden. Förvaltningen redovisar delegerande ärenden. om skolskjuts för läsåret 2019/2020 tagna under perioden till och med på delegation gällande uppskjuten skolplikt. Sekretessbelagt ärende.

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby,

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, 1(11) Tid och plats 22 maj 2019, klockan 8.15-12.30 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Marcus Walldén (M) ordförande Jan-Erik Andersson (C) Magnus

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(13) Tid och plats Den 26 augusti 2015, klockan 13.15-14.40 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C), ordförande Magnus Carlsson (S) Jennie Lundgren

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby.

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. 1(21) Tid och plats 19 oktober 2016, klockan 13.15-16.20. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. ande Stefan Willforss (C) ordförande, 146, 148- Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M), ordförande

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(14) Tid och plats 24 januari 2018, klockan 8.15-11.45. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Christian

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(18) Tid och plats 20 september 2017, klockan 8.15 11.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby.

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. 1(15) Tid och plats 14 december 2016, klockan 13.15-16.10. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M)

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(13) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(13) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats och tid ande Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby den 20 maj 2015, klockan 13.15-15.45 Stefan Willforss (C) ordförande Jennie Lundgren (M) Magnus

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(21) Tid och plats 30 augusti 2017, klockan 8.15-12.45 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Ingela

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby,

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, 1(25) Tid och plats 24 april 2019, klockan 8.15-12.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, ande Övriga deltagande Marcus Walldén (M) ordförande Jan-Erik Andersson (C) Magnus Carlsson (S) Tilda

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Folkets Hus Hovmantorp 14:30-16:15 ande Ragnar Lindberg (S) ordf. Andreas Eidevåg (S) Ahmed Yonis Warsame (S) Monika Stasny (S) Marcus Dackling (M) Markku Mäntylä (SD) Christel Johansson

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(15) Tid och plats 22 mars 2017, klockan 8.15 11.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(15) Tid och plats 22 mars 2017, klockan 8.15 11.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(22) Tid och plats 25 september 2019, klockan 8.15-12.30. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Marcus Walldén (M) ordförande Jan-Erik Andersson (C) Magnus Carlsson (S) Stefan Bramstedt

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(19) Tid och plats 25 maj 2016, klockan 13.15-16.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Ingela

Läs mer

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby.

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby. 1(18) Tid och plats 26 januari 2016, klockan 13.15-16.20. Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby. ande Övriga deltagande Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Stefan Bramstedt (M) ersättare

Läs mer

Familjecentralen, Eskilsgatan 11, Ljungby den 24 juni 2015, klockan

Familjecentralen, Eskilsgatan 11, Ljungby den 24 juni 2015, klockan 1(20) Tid och plats ande Övriga deltagande Familjecentralen, Eskilsgatan 11, Ljungby den 24 juni 2015, klockan 13.15-16.30 Jennie Lundgren (M), ordförande Stefan Bramstedt (M), ersättare för Stefan Willforss

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(17) Tid och plats 17 maj 2017, klockan 8.15-11.45 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Stefan Willforss (C) ordförande Gunnel Nilsson (C) ersättare för Stefan

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(22) Tid och plats 15 februari 2017, klockan 8.15-12.00. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(19) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(19) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid ande Övriga deltagande Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby den 16 mars 2009, klockan 12.45-15.45 Bo Ederström (M) ordförande Annelie

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Sammanträdesrum Märtasalen, Storgatan 8, Ljungby.

Sammanträdesrum Märtasalen, Storgatan 8, Ljungby. 1(6) Tid och plats Tisdagen den 18 februari kl. 08.00 08.32. Sammanträdesrum Märtasalen, Storgatan 8, Ljungby. Beslutande Tilda Ragnarsson (M), tjänstgörande ersättare för Magnus Gunnarsson (M) Lars-Ove

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid ande Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby den 15 mars 2010, klockan 13.00-16.30 Bo Ederström (M) ordförande Bertil Andersson (S) ersättare

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(22) Tid och plats 22 november 2017, klockan 8.15 12.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Christian Johansson (V)

Läs mer

Hjortsbergskolan, Ågårdsvägen 33, Ljungby

Hjortsbergskolan, Ågårdsvägen 33, Ljungby 1(17) Tid och plats 23 september 2015, klockan 13.15-16.15 Hjortsbergskolan, Ågårdsvägen 33, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Jennie Lundgren (M), Magnus Carlsson (S) Gunnel

Läs mer

Kvalitetsarbete 2016/3

Kvalitetsarbete 2016/3 www.ljungby.se/skola Kvalitetsarbete 2016/3 Kunskaper, bedömning och betyg. och Barns inflytande 2016-09-12 Ansvariga för sammanställningen: Morgan Karlsson, Birgitta Holmberg KVALITETSARBETE 2016-3 Inledning

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(25) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(25) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(25) Plats och tid ande Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby den 21 januari 2015, klockan 13.15-15.30 Stefan Willforss (C) ordförande Jennie Lundgren

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(24) Tid och plats 19 april 2017, klockan 8.15 12.10 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Jerry

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Konferensrummet Astradskolan, Ljungby.

Konferensrummet Astradskolan, Ljungby. 1(23) Tid och plats 29 augusti 2018, klockan 8.15-12.05 Konferensrummet Astradskolan, Ljungby. ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Christian Johansson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-14 97 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten.

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.neverland@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 13 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 14 Delgivningar 2018/4005 5 15 Statusrapport 2018/4006 6 16 Systematiskt kvalitetsarbete 2017/4023

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby,

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, 1(24) Tid och plats 12 december 2018, klockan 8.15-11.30 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby, ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Christian

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(22) Tid och plats 21 juni 2017, klockan 8.15 12.15 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Åhörare Justerare Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson

Läs mer

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor 20190131 Vad styr verksamheten? Skollagen Läroplanen Utbildningens syfte 2 Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Förskolan Prästkragen kl. 14:30 17.15 ande Ragnar Lindberg (S) ordf. Andreas Eidevåg (S) Ahmed Yonis Warsame (S) Monika Stasny (S) Kristina Eriksson (C) vice ordf. Marcus Dackling (M) Markku

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll 63 Godkännande av ärendelista... 84 64 Delgivningar... 85 65 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 86 66 Månadsuppföljning per 30 september 2017... 87 67 Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby 1(29) Tid och plats 23 mars 2016, klockan 13.15-17.25, ajournerat kl. 13.40-13.50 Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby ande Stefan Willforss (C) ordförande 39-48, 50-65 Jennie Lundgren (M),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 60 Godkännande av ärendelista... 82 61 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 83 62 Mullsjö kommuns ANDT-arbete strategiplan 2016 2020; synpunkter.. 84 63 Lärarlönelyftet...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 24 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 25 Delgivningar 2018/4005 5 26 Statusrapport 2018/4006 6 27 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 101 Godkännande av ärendelista... 138 102 Skolskjutsupphandling... 139 103 Delgivningar... 141 104 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden 142 105 Detaljplan för Sjöryd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll 109 Godkännande av ärendelista... 143 110 Systematiskt kvalitetsarbete; samverkan och övergång... 144 111 Budget 2019... 145 112 Budget 2018... 146 113 Delgivningar... 147 114 Anmälan av delegationsbeslut...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(13) Tid och plats 2017-01-19 - Skånes Fagerhultrummet i kommunhuset kl. 13.30-16.55. Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Theresa Lindahl (M) - ordförande Kenny Lärkevie (C) - förste vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 4 3 Organisation av förskola och skola i Mullsjö kommun... 5 4 Motion om utredning och

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29 Datum: Torsdagen den 29 januari 2015 Tid: 16.00 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 3 februari 2015 Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Michael Grönlund (M) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby den 26 mars 2014, klockan

Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby den 26 mars 2014, klockan Plats och tid ande Övriga deltagande Sammanträdesrummet Vidöstern, Olofsgatan 9, Ljungby den 26 mars 2014, klockan 13.15-16.15. Bo Ederström (M) ordförande Peter Berg (M) ersättare för Mikael Magnusson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 2 april 2019 klockan 14.00 14.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Helene Johnsson (S) Louise Björkman (M)

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:00 11:45 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

ID Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden

ID Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden ID Malung-Sälens kommun Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-12:30 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Bengt Nilsson (S) Lilian Olsson (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-03 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 11 december 2018 Kl. 10.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21,

Läs mer

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4 Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner..... s. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun.... s. 4 3. Modell för systematiskt kvalitetsarbete.... s... 5 4. Innehåll i det systematiska kvalitetsarbetets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(21) Tid och plats 13 december 2017, klockan 8.15 11.30 Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M) Jerry

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott 1(16) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, våning 3 kl.08.30 10.05.. Beslutande ledamöter Thomas Näsholm (S) ordf. Jon Björkman (V) Siw Sachs (S) Inga-Britt Andersson (C) Anna Strandh Proos (M) Ej beslutande

Läs mer

Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot, t o m 108 Birgitta Svensson (C) tjänstgörande ersättare

Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot, t o m 108 Birgitta Svensson (C) tjänstgörande ersättare Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-10.15 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot,

Läs mer

Börje Rytiniemi. Tony Eriksson (S) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- och utbildningsnämnden

Börje Rytiniemi. Tony Eriksson (S) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, tisdag 5 mars 2019, kl 09:00 16:00 ande Övriga deltagande Börje Rytiniemi (C) Magnus Pettersson (SJVP) Yvonne Kangas (SJVP) Johan Taavo (KD) Camilla Mattila

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-02-21 1 Innehållsförteckning Ärende 13 Information från Bränninge förskole- och skolområde... 3 14 Information om systematiskt kvalitetsarbete... 4 15 Redovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(13)

Sammanträdesprotokoll 1(13) Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.20 Nancy Ibarra (V), ordförande Johanna Odö (S) Rickard Gillman (S)

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Barn- o utbildningsnämndens au 2015-02-18 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5858 Solna kommun för grundsärskola efter tillsyn i Solna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter Antagna av utbildnings- och 2018-09-19, 72 Gäller från: 2018-09-19 Ansvarig: kvalitetsstrateg Revideras: vid behov Ersätter: riktlinjer antagna av utbildnings- och 2016-06-15, 43 s riktlinjer för det systematiska

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-20:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Camilla Wallhed (M) Mats Ahlbom (M) Fleming Pedersen Dambo (M) Gustaf Axelsson

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL j^ Skolinspektionen Dnr 43-2017:5419 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid ande Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby den 22 februari 2010, klockan 13.00-18.30 Bo Ederström (M) ordförande Marie Åberg Johansson

Läs mer

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/10 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2019-02-06, kl. 14.00 15.45 Lokal: Ledamöter: Monica Andersson (C) ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Stefan Jansson (S) Margareta Carlsson (S) Leif

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(15) Barn- och utbildningsnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(15) Barn- och utbildningsnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby den 20 februari 2012, klockan 13.15-16.30 ande Bo Ederström (M) ordförande Joakim Wiesel (M), ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Matsalen på Västerskolan, onsdagen den 21 mars 2018, klockan 16.00-17.45 ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S9, Mikael Peterson (S) ordförande,

Läs mer

Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05

Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid ande Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05 Lena Rosvall (S), ordförande Per-Erik Andersson (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan I skollagen står det om lika tillgång till utbildning, likvärdig

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 12 (25) Tid och plats Onsdag den 13 februari 2019 kl. 15.00 17.00 i Hjälmaren på kommunhuset i Vingåker Beslutande ledamöter Ing-Mari Frössevi (C) ordf. Fredrik Andersson (M) vice ordf. Mensud Vrana (S)

Läs mer

Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017,

Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017, PLATS OCH TID Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017, 15.00 17.10 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Jessica Hildén (S), ordförande Albert Langenbach (M), vice ordförande Robin Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:30 Plats: Beslutande: Hågesta skidgymnasium Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby.

Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. 1(23) Tid och plats 16 november 2016, klockan 13.15-17.05. Sammanträdesrummet Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby. ande Övriga deltagande Stefan Willforss (C) ordförande Magnus Carlsson (S) Ulla Hansson (M)

Läs mer