Kallelse Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista. Tid Tisdag kl 14:00. Göransson arena. Plats. Tid för justering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista. Tid Tisdag kl 14:00. Göransson arena. Plats. Tid för justering"

Transkript

1 KN2015/ (9) Tid Tisdag kl 14:00 Plats Göransson arena Tid för justering Föredragningslista Nr Ärende Diarienr Föredragande 1. Samverkansgruppens protokoll Kenneth Johansson 2. Ekonomisk månadsrapport september Emma Zettlin 3. Internkontrollrapport 2015 KN2015/29 Emma Zettlin 4. Taxor för övernattning i skolsalar och KN2015/290 Henrik Ravin idrottshallar 5. Sandvikendagarna KN2015/288 Kenneth Johansson 6. Extrasim Parkbadet KN2015/289 Kenneth Johansson 7. Rapporter och meddelanden KN2015/249 Ulf Gillström Ordförande Henrik Ravin Sekreterare

2 KN2015/ (9) Innehållsförteckning 1. Samverkansgruppens protokoll Ekonomisk månadsrapport september Internkontrollrapport Taxor för övernattning i skolsalar och idrottshallar Sandvikendagarna Extrasim Parkbadet Rapporter och meddelanden... 9

3 KN2015/ (9) 1. Samverkansgruppens protokoll Kultur - och fritidsnämnden har lyssnat till informationen

4 KN2015/ (9) 2. Ekonomisk månadsrapport september Kultur - och fritidsnämnden godkänner den ekonomiska månadsrapporten

5 KN2015/ (9) KN2015/29 3. Internkontrollrapport 2015 Kultur - och fritidsnämnden godkänner rapporteringen av genomförd internkontroll och beslutar om omedelbar justering, samt att överlämna rapporten av genomförd internkontroll till kommunstyrelsen Sammanfattning av ärendet Nämnderna har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom sina respektive verksamhetsområden och ska enligt reglementet upprätta en särskild plan, en internkontrollplan, för detta arbete. Kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om internkontrollplan för år 2015 den 17 februari 2015, 36 De rutiner/processer man ansåg relevanta var:synpunktshantering, mål i styrdokument som är kopplade till balanserad styrning, förtäring gåvor och representation, diarium och nämndsbeslut.

6 KN2015/ (9) KN2015/ Taxor för övernattning i skolsalar och idrottshallar Kultur och fritidsnämnden föreslår att kommunfullmäktige fastställer taxorna enligt det gemensamma förslaget framtaget tillsammans med Kunskapsnämnden. Sammanfattning av ärendet Föreningslivet som arrangerar läger och cuper behöver kunna erbjuda ett billigt övernattningsalternativ för barn - och ungdomar med ledare. Taxor för hyra av skollokaler för övernattning finns inte i dagsläget. Taxorna är 75 kr/person/natt i lektionssal. Taxan för övernattning i idrottshall är baserad på schablonen 70 kr/person/natt multiplicerat med antalet sovplatser som lokalen är godkänd för.

7 KN2015/ (9) KN2015/ Sandvikendagarna Kultur och fritidsnämnden föreslår att kommunstyrelsen 1. uppdrar åt i samarbete med näringslivskontoret, att under tre år samordna och utveckla festivalen Sandvikendagarna i samarbete med berörda kommunala bolag och förvaltningar 2. beslutar att Sandvikendagarna 2018 blir invigningsfest för det nya upprustade Sandviken centrum 3. beslutar att avsätta kr ur kommunstyrelsens projektmedel 2016 för Sandvikendagarna uppdrar åt Kultur och fritidsnämnden att utvärdera Sandvikendagarna efter 2016 års upplaga Sammanfattning av ärendet Sandvikendagarna är idag en årligt återkommande festival som arrangeras i centrum. Företagare och handlare i centrum samt kommunen är nuvarande huvudsakliga intressenter. Det finns brister i samordningen och syftet är otydligt. Centrum får ett lågt betyg i kommunens varumärkesundersökning. Den treåriga satsningen syftar till att utveckla Sandvikendagarna genom samverkan mellan kommunen och företagarna i centrum.

8 KN2015/ (9) KN2015/ Extrasim Parkbadet beviljar Parkbadet en utökad budget från och med 2016 för anställande av simlärare med relevanta språkkunskaper. Sammanfattning av ärendet I takt med tillströmningen av nyanlända invandrare finns ett växande behov av att ge fler simlektioner för ökad simkunnighet. För de som har svenska som modersmål har Parkbadet välutbildad personal som sköter simskoleverksamheten. Att lära sig simma kan dock vara väldigt svårt beroende på förkunskaper eller brist därpå, samtidigt som man inte behärskar det svenska språket. En kombination av vattenrädsla och språksvårigheter försvårar inlärningen. Parkbadet ser ett stort behov av att möta upp det växande behovet av framförallt en arabisktalande simlärare.

9 KN2015/ (9) KN2015/ Rapporter och meddelanden PWC revisionsrapport om beredningsprocessen, nämnden skall senast 26 november redogöra för kommunstyrelsen vilka åtgärder man vidtar för att komma till rätta med eventuella påtalade brister. Rapport från arbetet med Kultur - och fritidspolitiska programmet. Barnkonventionsdag - Ulf Gillström rapporterar Delegationsbeslut: SAIK har beviljats 3000 kr för ungdomsutbyte med Ryssland. Konstfrämjandet Gävleborg har beviljats bidrag om kronor för konstprojektet Sandra kommer till byn. Det nya Konstfrämjandet Gävleborg med säte i Sandviken, startar under hösten 2015 sin verksamhet med det länsomfattande konstprojektet Sandra kommer till byn - ett deltagarbaserat konstprojekt i de tre Gävleborgskommunerna Hofors, Sandviken (Österfärnebo/Gysinge) och Ovanåker.

10 Tjänsteskrivelse Handläggare Vårt diarienummer Er beteckning Datum Sida Kenneth Johansson KN2015/288 1 (2) Kultur och fritidsnämnden Sandvikendagarna Kultur och fritidsnämnden föreslår att kommunstyrelsen 1. uppdrar åt i samarbete med näringslivskontoret, att under tre år samordna och utveckla festivalen Sandvikendagarna i samarbete med berörda kommunala bolag och förvaltningar 2. beslutar att Sandvikendagarna 2018 blir invigningsfest för det nya upprustade Sandviken centrum 3. beslutar att avsätta kr ur kommunstyrelsens projektmedel 2016 för Sandvikendagarna uppdrar åt Kultur och fritidsnämnden att utvärdera Sandvikendagarna efter 2016 års upplaga Sammanfattning av ärendet Sandvikendagarna är idag en årligt återkommande festival som arrangeras i centrum. Företagare och handlare i centrum samt kommunen är nuvarande huvudsakliga intressenter. Det finns brister i samordningen och syftet är otydligt. Centrum får ett lågt betyg i kommunens varumärkesundersökning. Den treåriga satsningen syftar till att utveckla Sandvikendagarna genom samverkan mellan kommunen och företagarna i centrum. Ärendet En projektorganisation bildas med kommunen och företagarna i centrum som intressenter och som gemensamma ägare till konceptet. Ett koncerngemensamt samarbete mellan berörda kommunala bolag och förvaltningar skapas för att företräda kommunen i projektorganisationen samt vara ägare av konceptet tillsammans med företagarna. Kommunkoncernen står för samordning av festivalen samt infrastruktur som gata, el, vatten med mera. Kultur och fritid samordnar projektet. Postadress Telefon E-post Internet Organisationsnummer Sandviken (vx)

11 Tjänsteskrivelse Datum Klicka här för att ange text. Sida 2 (2) Festivalen syftar till att bidra till att skapa den aktiva staden, full av liv och rörelse främja ett tolerant och jämlikt samhälle där vi bryr oss om varandra, reagerar och agerar ge möjlighet till kultur och fritidsupplevelser som gör att vi mår bra till kropp och själ Kortsiktiga mål: Utveckla bestående samarbetsformer mellan kommun, företag och handlare i centrum. övervintra Sandvikendagarna under ombyggnationen av centrum Utveckla festivalen så att den 2018 blir startskott för det nya och upprustade centrum Långsiktiga mål: Stärka varumärket Sandviken och Sandvikens centrum Främja utvecklandet av goda ambassadörer av Sandviken Beslutsunderlag KN2015/288 utveckling av Sandvikendagarna Protokollsutdrag skickas till Kultur och fritidsförvaltningen Näringslivskontoret Informationskontoret Underskrifter [Ansvarig chef] [Ansvarig tjänsteman]

12 Tjänsteskrivelse Handläggare Vårt diarienummer Er beteckning Datum Sida Henrik Ravin KN2015/290 1 (2) Kultur och fritidsnämnden Taxor för övernattning i skollokaler och idrottshallar Kultur och fritidsnämnden föreslår att kommunfullmäktige fastställer taxorna enligt det gemensamma förslaget framtaget tillsammans med Kunskapsnämnden. Sammanfattning av ärendet Föreningslivet som arrangerar läger och cuper behöver kunna erbjuda ett billigt övernattningsalternativ för barn - och ungdomar med ledare. Taxor för övernattning i skollokaler och idrottshallar finns inte i dagsläget. Ärendet Övernattning i skolsalar och gymnastikhallar förutsätter att ansvars och brandrutiner är säkrade, en arbetsgrupp med representation från, kunskap, tekniska kontoret, informationsenheten, kultur- och fritid, Göransson arena och kommun- skyddet har tagit fram detta. Lokalerna är inte möjliga att hyra för vuxengruppers övernattning. Föreslagna taxor Övernattning i klassrum 75 kr/person/natt. Övernattning i gymnastiksal/hall, taxorna är framtagna med schablonen 70 kr per person och natt. Bessemerhallen 80 platser 5600 kr/natt Hammarhallen 80 platser 5600 kr/natt Jernvallen A - hall 80 platser 5600 kr/natt Murgårdsskolan lilla hallen 40 platser 2800 kr/natt Murgårdsskolan stora hallen 60 platser 4200 kr/natt Parkhallen 80 platser 5600 kr/natt Söderskolan 60 platser 4200 kr/natt Vallhovsskolan 40 platser 2800 kr/natt Åshammarhallen 80 platser 5600 kr/natt Österfärnebo sporthall (Tallhallen) 80 platser 5600 kr/natt Postadress Telefon E-post Internet Organisationsnummer Sandviken (vx)

13 Tjänsteskrivelse Datum Klicka här för att ange text. Sida 2 (2) Beslutsunderlag Rutiner vid uthyrning av skollokaler för övernattning Protokollsutdrag skickas till Göransson arena ab Kunskapsförvaltningen Kultur och fritidsförvaltningen Underskrifter [Ansvarig chef] [Ansvarig tjänsteman]

14 Tjänsteskrivelse Handläggare Vårt diarienummer Er beteckning Datum Sida Kari Tryde KN2015/289 1 (1) Kultur och fritidsnämnden Behov av utökad simundervisning beviljar Parkbadet en utökad budget från och med 2016 för anställande av simlärare med relevanta språkkunskaper. Sammanfattning av ärendet Parkbadet behöver utöka sin simundervisningskapacitet med personal som har relevanta språkkunskaper för de nyanlända invandrarnas behov. Ärendet I takt med tillströmningen av nyanlända invandrare finns ett växande behov av att ge fler simlektioner för ökad simkunnighet. För de som har svenska som modersmål har Parkbadet välutbildad personal som sköter simskoleverksamheten. Att lära sig simma kan dock vara väldigt svårt beroende på förkunskaper eller brist därpå, samtidigt som man inte behärskar det svenska språket. En kombination av vattenrädsla och språksvårigheter försvårar inlärningen. Parkbadet ser ett stort behov av att möta upp det växande behovet av framförallt en arabisktalande simlärare. Beslutsunderlag Skrivelse Parkbadet Protokollsutdrag skickas till Parkbadet Underskrifter [Ansvarig chef] [Ansvarig tjänsteman] Postadress Telefon E-post Internet Organisationsnummer Sandviken (vx)

15 1. Sammanfattande bedömning Med utgångspunkt från revisionsfrågan och kontrollmålen bedömer vi att det finns en ändamålsenlig beredningsprocess som möter de förtroendevaldas önskemål och behov i kommunens nämnder och kommunstyrelsen. Det finns i respektive reglemente fastställt hur beredningsprocessen skall utföras. Det anges i reglementet respektive ordförandes ansvar och roll i beredningsprocessen. Granskningen visar att det inom respektive nämnd och kommunstyrelsen finns ett fungerande arbetssätt för beredningsarbetet. Enkätundersökningen visar en generell bild att flertalet av ledamöterna anser att beredningsarbetet fungerar väl. Flertalet av ledamöterna upplever att omfattning och kvaliteten på kallelsen/beslutsunderlaget är tillfredsställande. Övrigt: I enkäten redovisade flera ledamöter att ekonomiredovisningarna till nämnderna/styrelsen i flera fall skickas ut efter ordinarie kallelse, ibland får man redovisningen på bordet på sammanträdet. Vi bedömer det som otillfredsställande och det är angeläget att man utvecklar arbetssätten och nämndernas sammanträdesplanering så att ekonomiska redovisningar lämnas till ledamöterna i nämnder och styrelsen i ordinarie kallelse. Vidare visar enkäten att man i vissa fall inte är införstådd med den i reglementena fastställda ordningen för beredning av ärenden. Detta bör tydliggöras. Arbetslivsnämnden kommer att med utgångspunkt från vad som föreskrivs i dess reglemente att göra en nämndspecifik beskrivning av sin egen beredningsprocess. Denna skall sedan läggas in i nämndens dokumenthanteringsplan. Vår uppfattning är att det är en mycket bra åtgärd. Slutligen bör respektive nämnd/styrelsen föra en diskussion med utgångspunkt från de kommentarer som lämnades i enkäten. Syftet med den diskussionen skall vara att ytterligare tydliggöra och utveckla beredningsprocesserna i nämnderna och styrelsen. Juli av 10 PwC

16 ordförandeberedningen fastställs dagordningen samt förslag till beslut till nämnden. Bedömningar och kommentarer: Vi bedömer att beredningsprocessen i nämnden är ändamålsenlig och i enlighet med det fastställda reglementet Kultur och fritidsnämnden Nämndsekreteraren är tillika nämndens registrator. Ärenden som skall till nämnden sammanställs av nämndsekreteraren på en lista som skickas till deltagarna i ordförandeberedningen som består av ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande. Nämndsekreteraren samråder med förvaltningschefen innan listan skickas ut. På ordförandeberedningen medverkar förutom förvaltningschef och nämndsekreteraren även förvaltningsekonomen. På ordförandeberedningen fastställs dagordning och förslag till beslut. Bedömningar och kommentarer: Vi bedömer att beredningsprocessen i nämnden är ändamålsenlig och i enlighet med det fastställda reglementet Kunskapsnämnden Ärenden som skall hanteras i nämnden sammanställs av nämndsekreteraren efter samråd med förvaltningschefen. Inom förvaltningen har man regelmässigt ett ledningsmöte för diskussion och genomgång av ärenden. Därefter överlämnas sammanställningen den till ordförandeberedningen som består av ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande. På ordförandeberedningen fastställs dagordning och förslag till beslut. Bedömningar och kommentarer: Vi bedömder att beredningsprocessen i nämnden är ändamålsenlig och i enlighet med det fastställda reglementet. Dock framgick av granskningen att man vid ordförandeberedningen i vissa fall ändrat innehållet i framlagda tjänsteskrivelser från förvaltningen. Vi bedömer detta vara ett felaktigt förfarande. Se kommentarerna under punkt Omsorgsnämnden De ärenden som skall hanteras av nämnden registreras av förvaltningen. Nämndsekreteraren sammanställer tillsammans med förvaltningschefen en lista på de ärenden som skall lämnas till ordförandeberedningen. På ordförandeberedningen som består av ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande fastställs dagordning och förslag till beslut. Bedömningar och kommentarer: Vi bedömer att beredningsprocessen i nämnden är ändamålsenlig och i enlighet med fastställt reglemente. Juli av 10 PwC

17 4.10. Gemensamma iakttagelser, kommentarer och bedömningar Kommunledningskontoret har utarbetat ett flertal styrdokument och rutinbeskrivningar för att stödja det administrativa arbetet i. När det gäller beredningsprocessen så finns förutom det som framgår av respektive nämnds reglemente även en mall för tjänsteskrivelser som skall användas av samtliga nämnder och förvaltningar. Granskningen visar att man i stor omfattning använder denna mall. Ärenden som levereras till ordförandeberedningarna är till övervägande del i form av tjänsteskrivelser. En kommungemensam mall för tjänsteskrivelser uppnår flera syften. Det blir enklare för de förtroendevalda att ta del av förvaltningens utredningar och förslag, det blir en enhetlighet i protokollen från nämnderna och styrelsen. Vidare är tjänsteskrivelsen en tydlig gräns i ansvarsfördelningen mellan politik och förvaltning. Det innebär att förvaltningarna med sina professionella handläggare utreder och lämnar förslag till de förtroendevalda. De förtroendevalda, som enligt kommunallagens 6 kap 1 ansvarar för verksamheterna, har då att ta ställning till de upprättade förslagen i tjänsteskrivelserna. Kvalitetssäkringen av innehållet i tjänsteskrivelserna anser vi som en uppgift för respektive förvaltningschef. Denne har en viktig funktion att säkerställa och ansvara för innehåll, kvalitet och utformning av tjänsteskrivelserna. Respektive förvaltningschef är kontaktpunkten mellan politik och förvaltning. Granskningen visar att det i något fall händer att man i ordförandeberedningen från politiskt håll vill gå in och ändra på innehållet i den tjänsteskrivelse som levererats från förvaltningen. Detta bedömer vi vara fel. Det förslag som kommer från förvaltningen får inte ändras innehållsmässigt. Däremot är det självklart att nämnden med utgångspunkt från det lämnade förslaget får fatta vilket beslut som helst. Syftet med detta är att läsaren av det kommunala protokollet skall kunna se vad förvaltningen har lämnat för förslag och vilken ställning nämnden har tagit med utgångspunkt från det lämnade förslaget. I de fall det förekommer bedömer vi att nämnden bör se över sina rutiner. Ett gemensamt problem för samtliga nämnder är ekonomirapporteringen på sammanträdena. r till nämndsammanträdena skall enligt reglementena skickas minst sju dagar innan sammanträdena. I många fall lämnas ekonomirapporter senare än dessa sju dagar, i vissa fall direkt på sammanträdena. Detta bedömer vi som bristfälligt. Problemet är att nämndernas sammanträdestider och ekonomikontorets handläggningstider för att kunna presentera korrekta ekonomirapporter inte stämmer överens. Vår uppfattning är att man gemensamt behöver hitta en lösning. Vi bedömer det som otillfredsställande att ledamöterna inte kan ta del av relevanta ekonomiska redovisning i god tid inför sammanträdena. Juli av 10 PwC

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Hans Gåsste Sandvikens kommun Juli 2015

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Hans Gåsste Sandvikens kommun Juli 2015 www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Juli 2015 Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Sandvikens kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

bilaga 109 Revisionsrapport Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Hans Gåsste Sandvikens kommun Juli 2015

bilaga 109 Revisionsrapport Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Hans Gåsste Sandvikens kommun Juli 2015 www.pwc.se bilaga 109 Revisionsrapport Hans Gåsste Juli 2015 Granskning av nämndernas och styrelsens beredningsprocesser Sandvikens kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Yttrande över kommunrevisionens granskning av intern kontroll 2017

Yttrande över kommunrevisionens granskning av intern kontroll 2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Säfström Danielsson Henrik Datum 2018-08-13 Diarienummer KSN-2018-1875 Kommunstyrelsen Yttrande över kommunrevisionens granskning av intern kontroll 2017 Förslag till

Läs mer

KALLELSE. Nämnd/Styrelse Omsorgsnämnd. Sammanträdesdatum Hamngatan 12 våning 1 Långön

KALLELSE. Nämnd/Styrelse Omsorgsnämnd. Sammanträdesdatum Hamngatan 12 våning 1 Långön KALLELSE 1(13) Tid Tisdag kl 13:15 Plats Hamngatan 12 våning 1 Långön Tid för justering Föredragningslista Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Fastställande av dagordning Robert Sten 2. Val av justerare

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-08-29 1 Ks 208 Dnr KS 2017/0414 Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Beslut Kommunstyrelsen beslutar 1.

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt Smedjebackens kommun Hans Gåsste Cert. kommunal revisor Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 2 Bakgrund och revisionsfråga 2.1 Revisionsfråga

Läs mer

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden KN2014/14 2014-02-17 1 (11) Plats och tid 2014-02-17, Göransson arena, kl 10:00 17:00 ande Övriga deltagare Justerare Se nästa sida Se nästa sida Per-Ola Grönberg Plats och tid för justering Avser paragrafer

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Torbjörn Ivarsson (LP), ordförande Pär Jansson (C) Carola Eriksson (S) Joel Lindh (MP) Salima Fahad (V) Kommunkontoret, tisdag 13 januari, kl 11.

Torbjörn Ivarsson (LP), ordförande Pär Jansson (C) Carola Eriksson (S) Joel Lindh (MP) Salima Fahad (V) Kommunkontoret, tisdag 13 januari, kl 11. - KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.00 11.00 Beslutande Torbjörn Ivarsson (LP), ordförande Pär Jansson (C) Carola Eriksson (S) Joel Lindh

Läs mer

ANSLAGSBEVIS , Folkets Hus, Smedjan, kl 14:00. Plats och tid för justering. Avser paragrafer. Sekreterare Martha Anderstedt

ANSLAGSBEVIS , Folkets Hus, Smedjan, kl 14:00. Plats och tid för justering. Avser paragrafer. Sekreterare Martha Anderstedt PROTOKOLL 1(13) Plats och tid, Folkets Hus, Smedjan, kl 14:00 ande Se nästa sida Övriga deltagare Se nästa sida Plats och tid för justering Avser paragrafer 72-80 Sekreterare Martha Anderstedt Ordförande

Läs mer

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden KN2015/108 2015-08-19 1 (10) Plats och tid 2015-08-19, Göransson arena, kl 14:00 ande Övriga deltagare Justerare Se nästa sida Se nästa sida Tommy Johansson Plats och tid för justering Avser paragrafer

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll kommunledningskontoret Riktlinjer för intern kontroll Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentansvarig: kanslichef Fastställd av: kommunstyrelsen Fastställd när: 2017-12-19, 253 Revideras: vid ny mandatperiod

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 252 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta reviderat Reglemente för

Läs mer

Reglemente för arbetslivsnämnden

Reglemente för arbetslivsnämnden Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumentnamn Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2014-12-15 Diarienummer KS 2014/503 Paragrafnummer 191 Giltighetstid

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten Härryda kommun 2009-05-25 Hans Gåsste, Certifierad kommunal revisor 2009-05-25 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...4

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anna Landerholm Datum KS-2014/1106 Verksamhetscontroller 2014-10-29 Kommunstyrelsen Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Förslag

Läs mer

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT 2015-11-16 1 (5) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Anders Ståhl (M) Margareta Ölwe (M) Fredrik Johannesson (KD) Tjänstgörande ersättare Peter Graff (S) Övriga Sekreterare Förvaltningschefen Anneli Sjöborg

Läs mer

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg och Sandra Marcusson Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll April 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/ DIARIENUMMER: KS 2013/2016 106 FASTSTÄLLD: 2014-12-09 VERSION: 3 SENAS T REVIDERAD: 2016-09-06 GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Kommunchef Policy Policy för intern kontroll Dokumentet gäller för

Läs mer

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Niklas Eriksson Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövande

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg och Sandra Marcusson Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll April 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/ Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2014-01-08 UN-2014/ Utbildningsnämnden Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Läs mer

Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar

Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar Revisionsrapport Juni 2011 Hans Gåsste Innehåll Sammanfattning...3

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40 Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik Apelqvist Förvaltningsbyggnaden, 2018-10-05, kl. 08:00 Underskrifter

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-17, 116 Giltigt från 2019-01-01 Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Ärendehanteringsprocessen Ärenden till barn- och grundskolenämnden hanteras i en process som består av flera moment. När ärendet kommer in till skol- och kulturkontoret

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Tillförlitlighet i ekonomiska prognoser Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Februari 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av ärendehanteringsprocessen inom kommunstyrelsen. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-05-22 Antal sidor: 5

Värmdö kommun. Granskning av ärendehanteringsprocessen inom kommunstyrelsen. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-05-22 Antal sidor: 5 Granskning av ärendehanteringsprocessen inom Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6.

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende

Reglemente för tekniska nämnden. Tekniska nämndens verksamhetsområde. Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende Styrdokument Dokumenttyp Reglemente för tekniska nämnden Diarienr 2014/KS0372 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 121 Rev KF 2015-06-17 43 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62 Plats och tid Kommunhuset, Lokal Hållö, Kungshamn, fredagen den 21 september 2018 kl 08:30 Beslutande Mikael Sternemar (L), Ordförande Jeannette Loy (M), 1:e vice ordförande Annica Erlandsson (S), 2:e

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , ,

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , , 1 (5) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 321 Reviderat 1993-09-27, 193, 1998-11-23 141, 2001-02-26 24, 2009-08-31 136, 2011-03-28 56 Utöver vad som föreskrives i kommunallagen

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Informations- och kommunikationsteknologi inom undervisningen Johanna Kemppainen Januari 2016 Smedjebackens kommun Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Socialnämndens arbetsformer

Socialnämndens arbetsformer Revisionsrapport Socialnämndens arbetsformer Anneth Nyqvist Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund 2.2 Revisionskriterier 2.3 Avgränsning 2.4 Granskningsmetod

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsformer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsformer Revisionsrapport Barn- och utbildningsnämndens arbetsformer Östersunds kommun Anneth Nyqvist Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionskriterier 2 2.3 Revisionsfråga

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Samhällsbyggnadsnämnd Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2019-01-09 kl. 09.00-13.45 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Lars Björneld (L), ordf. Ulf Hanstål (M), vice ordf.

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden REGLEMENTE 1(5) Kultur- och fritidsförvaltningen Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente 1992-05-18, 84 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:378 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Reglemente för Tekniska nämnden

Reglemente för Tekniska nämnden Nummer: 25:1 Blad: (1) Reglemente för Tekniska nämnden A Tekniska nämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Tekniska nämndens ansvarsområde och uppgifter regleras i detta reglemente. Tekniska nämnden ansvarar

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Revisionsrapport Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Mora kommun November 2009 Författare Robert Heed Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2016-12-14 Konsumentnämnden Plats och tid Samhällsbyggnad Ugglan kl. 10:00 11:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Dokumentnamn Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2014-12-15 Diarienummer KS 2014/504 Paragrafnummer

Läs mer

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument Sida 1(8) Regler för internkontroll Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 201-10-0 154 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av (8) Innehållsförteckning Regler

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.50-15.10 Ajournering 14.30-14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Januari 2016 Granskning av delegationshantering Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg och Sandra Marcusson Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll April 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för utförarstyrelsen Sida: 1 (7) REGLEMENTE FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. UTFÖRARSTYRELSENS

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg och Sandra Marcusson Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll April 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga.

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga. une» KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Torkel Winbladh 2015-11-26 Valnämnden Delegations- och arbetsordning Förslag till beslut Valnämnden föreslås besluta att i enlighet med förslag anta valnämndens

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll REGLEMENTE 1(5) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Reglemente för Dokumenttyp Reglemente Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar för beslut Beslutsinstans Kommunfullmäktige

Läs mer