Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden"

Transkript

1 Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Ärendehanteringsprocessen Ärenden till barn- och grundskolenämnden hanteras i en process som består av flera moment. När ärendet kommer in till skol- och kulturkontoret är rutinerna följande. Inkommen handling Registrering Handläggning Beredning Beslut Expediering Arkivering De olika delprocesserna ger följande slutresultat. * Inkommen handling handlingen har nått skol- och kulturkontoret och ärendet är överlämnat till registrator. * Registrering handlingen är diarieförd och når ansvarig handläggare. * Handläggning ärendet lämnas till nämndsekreterare med förslag till beslut. * Beredning fastställd dagordning föreligger. * Beslut beslut har fattats. * Expediering beslut, dvs. protokollsutdrag, har skickats ut till berörda. * Arkivering handlingarna är arkiverade. För att dessa processer ska fungera är det viktigt att alla skrivelser som är att betrakta som en allmän handling omedelbart skickas till registrator, oavsett hur de nått förvaltningen (t.ex. e-post, internpost, post, eller sociala medier). Dokumentnamn Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Nämndsekreterare Fastställd/upprättad/reviderad Nämndsbeslut , 14 Gäller från Giltighetstid Tills vidare 1 (6)

2 Fördelning av rollerna i nämndsprocessen Förvaltningschef ska godkänna beslutsunderlag till nämnden förbereda sammanträdesordningen i samråd med ordförande ansvara för att ärenden fördelas Administrativt ansvarige (stabschef) ska se till att förvaltningen upprätthåller en god kvalitet i ärendehantering och nämndsadministration upprätthålla och utveckla nämndsadministrativa rutiner och riktlinjer Nämndsekreterare ska skicka ut kallelse och handlingar till sammanträden enligt anvisning från ordförande och/eller förvaltningschef bevaka ärendebalanser utifrån bevakningsdatum kvalitetsgranska, redigera och komplettera beslutsunderlag till nämnden upprätta förslag till föredragningslista ansvara för att sammanträden följer formalia skriva och färdigställa protokoll bevaka att justering görs besluta om expediering samverka med den administrativt ansvarige för att upprätthålla och utveckla nämndsadministrativa rutiner och riktlinjer Registrator (nämndsekreterare) ska registrera ärenden och dokument ha uppsikt över registreringsprocessen fördela typärenden (remisser, yttranden och rutinärenden) ansvara för systemet på nämndsnivå för hela ärendehanteringsprocessen ge handläggare användarstöd fastställa bevakningsdatum Handläggare ska följa fastställda arbetsprocesser och policys respektera bevakningsdatum använda fastställda dokumentmallar och checklistor skriva enkelt, tydligt och begripligt 2 (6)

3 Beredningsprocessen Efter registrering av ett ärende vidtar beredningsprocessen. Den varierar beroende på ärendets karaktär. Vem som ansvarar för beslut i beredningsprocessens olika delar framgår dels av administrationens fördelning av rollerna, dels av rutiner som följer. Beredningsorgan är avdelningarna/förvaltningsstaben, ordförandeberedning och arbetsutskottet. Ordförandeberedningen är en träff inför arbetsutskottets beredning av ärenden, med ordförande, förvaltningschef, stabschef, för- och grundskolechef och nämndsekreterare. Övriga chefer och ansvariga handläggare kallas in vid behov. Mötets syfte är att planera nämndens sammanträde med informationspunkter och ärenden. Underlaget är aktuell diarielista, förslag till ärendelista för kommande sammanträde samt underlag (tjänsteskrivelser) för de aktuella ärendena. Handlingarna till kommande nämndssammanträde granskas, dvs. innehåll och underlag kontrolleras så att ärendet uppfyller de krav som nämnden ställer på beslutsunderlaget. Arbetsutskottet kan ta beslut i ärenden som nämnden har delegerat till utskottet (se delegationsförteckning). Utskottet fungerar som beredande organ till nämnden och kan återremittera ärenden som inte är nog förberedda eller lämna förslag till beslut till nämnden. Det är viktigt att anledningen till en återremiss framgår i beslutet. Återremitterade ärenden går genom beredningsgången ytterligare en gång, endast i undantagsfall går de direkt till nämnd. Handläggarens ansvar När handläggaren bereder ärenden till nämnden ska beslutsunderlaget ge tillräcklig information för att nämnden ska kunna fatta beslut. Beslutsunderlaget ska vara enkelt, tydligt och begripligt. Handläggaren är ansvarig för att följa mallar och anvisningar. I beslutsförslaget ska beslutsmeningar om finansiering och uppföljning/utvärdering finnas med om besluten har ekonomiska konsekvenser och/eller uppföljning bedöms viktig. Beredningsgången Inkomna ärenden Ärenden som ska hanteras genom ett beslut i nämnden (se bifogad skiss) Ärende, skrivelse eller remiss, som ska besvaras handläggs först av förvaltningen. Ärendet lämnas sedan till nämndsekreterare för slutlig redigering och därefter till förvaltningschef för godkännande innan ärendet tas till ordförandeberedningen. Efter ordförandeberedningen går ärendet antingen tillbaka till handläggaren eller vidare till arbetsutskottet. Arbetsutskottet bereder slutligen ärendet inför nämndens sammanträde. Protokoll förs över nämndens beslut och dessa expedieras sedan till dem som berörs. 3 (6)

4 Ärenden/skrivelser som inte ska besvaras genom ett nämndsbeslut Hanteringen av olika skrivelser ställda till barn- och grundskolenämnden bör ske i rimlig tid för att medborgare som vänder sig till myndigheten ska få ett bra bemötande. Ärenden kan besvaras skriftligt eller muntligt genom telefonsamtal eller möte. Skrivelser med synpunkter på verksamheten som inte kräver nya beslut i nämnden besvaras enligt nedanstående rutin, för att ge kortast möjliga handläggning. Skol- och kulturkontorets rutiner för dessa ärenden Skrivelser i frågor där nämnden redan har fattat principiella beslut, besvaras av verksamheten och skrivs under av förvaltningschef/för- och grundskolechef/ stabschef/chef resursavdelningen, och skickas till berörda personer. Skrivelser, vars svar ska innehålla politiska ställningstaganden, men inte gäller principiella beslut, bereds av verksamheten. Svaret lämnas sedan till ordförande som tillför sina synpunkter. Svaret delges nämnden. Ärenden på förvaltningens initiativ Ärenden som tillkommer på förvaltningens initiativ följer samma arbetsmodell som inkomna ärenden. Återkommande ärenden Budgetprocessen, planering inför ett budgetår, inleds redan två år innan budgetåret. Processen startar med en kommunövergripande planering där ett kommunövergripande styrkort och ekonomiska ramar för kommunen och samtliga nämnder tas fram. Nämnderna är på olika sätt delaktiga i denna planeringsprocess och erbjuds vid olika tillfällen möjlighet att ge sina synpunkter på den övergripande planeringen. Barn- och grundskolenämndens interna budgetprocess startar med framtidsdagar i november, budgetarbete i nämnden december-mars och målsättningsdagar mars/april. Förvaltningen lämnar ett underlag för förslag till styrkort och budget, som nämnden beslutar om i april (styrkort) resp feb/mars (budget). Kommunfullmäktige fattar beslut om styrkort i april och budget i maj/juni. Uppföljning sker kontinuerligt under budgetåret genom bokslutsprognoser, delårsrapporter, årsredovisning/verksamhetsberättelse och förvaltningsövergripande kvalitetsarbete (se gällande årsplanering för nämnden). Delegationsförteckning, internkontrollplan, attestantförteckning, arbetsmiljö- och likabehandlingsplan och nämndspolicy ses över årligen. Projekt som finansieras med externa pengar ska nämnden godkänna redan vid ansökan och sedan lämnar förvaltningen en slutrapport om nämnden inte begär tätare rapporter. 4 (6)

5 Verkställighet genomförande av beslut Förvaltningschef har ansvar för att rapportera till nämnden om politiska beslut som av någon anledning inte kan genomföras enligt plan. Förvaltningschef ska, tillsammans med respektive för- och grundskolechef/stabschef/chef resursavdelningen, beskriva uppkomna problem/akuta situationer samt komma med åtgärdsförslag till arbetsutskottet och nämnden för ställningstagande. Sammanträdesordning Barn- och grundskolenämnden fastställer i oktober nämndens och arbetsutskottets sammanträdesdagar för kommande kalenderår. Huvudregeln är att barn- och grundskolenämnden sammanträder en gång per månad med undantag av juli och augusti månad. Därutöver genomförs 1-2 planeringsdagar/målsättningsdagar under våren. Barn- och grundskolenämndens arbetsutskott sammanträder en gång per månad med undantag av juli månad. Kallelse/föredragningslista och handlingar distribueras till ledamöterna elektroniskt via Diabas Assistenten en vecka innan sammanträdet. Vid nämndsammanträden och arbetsutskott deltar förvaltningschef, nämndsekreterare, för- och grundskolechef, stabschef och ekonomicontroller. Övriga chefer och ansvariga handläggare inkallas vid behov. Barn- och grundskolenämndens sammanträden inleds med ett informationspass kl som förvaltningschef och ordförande gemensamt ansvarar för. Sedan följer politiska gruppmöten då tjänstemännen finns tillgängliga för eventuella frågor. Sammanträdet återupptas kl med beslutsärenden. Protokollet justeras så snart som möjligt, dock senast en vecka efter sammanträdet. Protokoll från nämndens sammanträden publiceras på kommunens webbplats efter justering och kan hämtas därifrån. Protokoll från både arbetsutskott och nämnd kan även nås via Diabas Assistenten. Barn- och grundskolenämnden ska årligen utvärdera sina arbetsformer, en punkt som behandlas utan tjänstemäns deltagande. 5 (6)

6 Rutiner för hantering av ärenden Inkommet ärende tas emot av registrator och diarieförs. Förvaltningschef ansvarar för att beslut tas om handläggning. Verksamheten svarar Till förvaltningsstaben, resursavdelningen för beredning. Ordförande svarar Till förvaltningsstaben, resursavdelningen för beredning. Tar fram faktauppgifter. Nämnden svarar Till förvaltningsstaben, resursavdelningen Ordförande beredning. svarar Tjänsteskrivelsen godkänns preliminärt av handläggare. Förvaltningschef/avdelningschef ** undertecknar svaret och lämnar det till registrator. Nämnden delges svar på skrivelser ställda till ordförande/nämnd. Skrivelsen lämnas till ordförande som tillför sina synpunkter och undertecknar svarsskrivelsen. Tjänsteskrivelsen lämnas till nämndsekreterare. Tjänsteskrivelsen godkänns och undertecknas av förvaltningschef. Registrator diarieför svaret och skickar sedan skrivelsen till den som skrivit till nämnden. Registrator diarieför svaret och skickar sedan skrivelsen till den som skrivit till nämnden. Ordförandeberedning ** Avdelningschef omfattar: - för- och grundskolechef - stabschef - chef resursavdelningen Arbetsutskottet bereder. Nämnden fattar beslut. Nämndsekreterare expedierar beslutet till de som berörs. 6 (6)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2014-02-04 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad Antagen Kf 1991-12-09, 27 Senast reviderad Kf 2018-12-10, 125 Dokumentet gäller för Socialnämnden Reglemente för socialnämnden VERKSAMHETSOMRÅDE

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: 22/2015 (SN) 113/2015 (KF) Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Anvisning för ärende- och dokumenthantering

Anvisning för ärende- och dokumenthantering Anvisning för ärende- och dokumenthantering Anvisning Diarienummer: KS2017/0286 Dokumentansvarig: Kanslichef Beslutad av: Förvaltningsledningen Ersätter tidigare beslut Ledningsrådet, 2010-11-15 (KS2013/475)

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

Reglemente Fritids- och kulturnämnden

Reglemente Fritids- och kulturnämnden Reglemente Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Reglemente fritids- och Reglemente Kf 2017-06-19, 108 Kommunfullmäktige kulturnämnden REGLEMENTE FÖR FRITIDS- OCH

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B.6 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller för socialnämnden bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 2 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Utöver det som står skrivet om

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3096 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Ängelholms Kommun KFS Antagen: Kommunfullmäktige 20 september 1999 80 Gäller fr o m: 1 oktober 1999 Reviderad KF 2007-10-29 179, KF 2009-02-23, 34. 211 A REGLEMENTE FÖR BARN-

Läs mer

Reglemente för arbetslivsnämnden

Reglemente för arbetslivsnämnden Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumentnamn Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2014-12-15 Diarienummer KS 2014/503 Paragrafnummer 191 Giltighetstid

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för barn- och, reviderat oktober 2014 1 (6) 2014-10-27 Reglemente för barn- och Antaget av kommunfullmäktige 152/2013-11-25. Reviderat av kommunfullmäktige med avseende på antalet ledamöter

Läs mer

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01 2012-01-18 Dnr BUN 2012.0002 Antaget fullmäktige 2012-03- 29, 25 Reglemente för barn- och utbildningsnämnd från och med 2012-04-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Barn- och utbildningsnämndens övergripande uppgifter...

Läs mer

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun Utfärdad Kf, 20150429, 37 2015/225 003 20150429 1 Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun ALLMÄNNA UPPGIFTER 1 Valnämnden ansvarar på kommunal nivå för - genomförande av val till riksdag, kommunfullmäktige

Läs mer

ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige

ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige ORSA KOMMUN REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-26 71 Orsa kommun Box 23 794 21 Orsa 0250-55 21 00 orsa.kommun@orsa.se www.orsa.se 1 Reglemente för byggnadsnämnden i Orsa

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden 1/7 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2017:8 DIARIENUMMER KS/2017:717-003 Reglemente och arbetsformer för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2017-10-30, 100 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Datum 2015-09-02 Dnr: 1500085 Version Ärende Beslut gällande rutin för ärenden i förvaltningens ledningsgrupp, mall för beslut, beslutsunderlag samt

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/ Sn 13 1 Kf 71/ ändring Kf 36/ ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/ Sn 13 1 Kf 71/ ändring Kf 36/ ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/94 1995-01-01 Sn 13 1 Kf 71/06 2006-08-28 ändring Kf 36/11 2011-04-13 ändring REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/ Mbn 111/ ändring Kf 126/ ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/ Mbn 111/ ändring Kf 126/ ändring Sida 1/9 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/2013 2014-01-01 Mbn 111/14 2014-09-18 ändring Kf 126/2017 2017-06-12 ändring REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden 1(5) Gäller från och med den 1 januari 2011 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Vård- och omsorgsnämnden fullgör kommunens uppgifter vad

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf 2017-06-19, 110 Kommunfullmäktige Reglemente Socialnämnden REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ua 2017.1.1.1-3110 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

Riktlinjer. Administration, dokument- och ärendehantering Gäller fr.o.m Antagen av Kommunstyrelsen , xx

Riktlinjer. Administration, dokument- och ärendehantering Gäller fr.o.m Antagen av Kommunstyrelsen , xx Riktlinjer Administration, dokument- och ärendehantering Gäller fr.o.m. 2016-06-08 Antagen av Kommunstyrelsen 2016-06-08, xx Administration, dokument- och ärendehantering Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

Sjukhusstyrelsen Uppdrag, årshjul och praktiska frågor

Sjukhusstyrelsen Uppdrag, årshjul och praktiska frågor Sjukhusstyrelsen 190128 Uppdrag, årshjul och praktiska frågor Agenda Uppdrag för styrelsen Delegationsordning Återkommande ärenden under året, årshjul Rutin för distribution av handlingar och beredningsordning

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument 1 (5) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 6 Gäller för: Utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/10-4 Reglemente för utbildningsnämnden Postadress

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Socialnämnden Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2012-01-30 (Reviderat i socialnämnden 2014-08-19 och komplettering 2015-01-13) Datum: 2012-01-13 Dnr: SN 2011/0062-700 Sida: 2

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR SKOLNÄMNDEN KFS 103 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Verksamhetsområden 1. Skolnämnden fullgör

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN

STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2005:1-100 STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN ANTAGET AV KS 2005-05-09 61 1 1 Inledning Detta styrdokument är en instruktion för hur ärendeflödet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Reglemente för omvårdnadsnämnden

Reglemente för omvårdnadsnämnden (Rev utifrån KF beslut 171218 276 om förändrad ansvarsfördelning SoL och LSS) Reglemente för omvårdnadsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Reglemente för Socialnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2013-11-21 180 Inledning Enligt 6 kap. 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente 2014-11-17 182 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Reglemente för fastighets- och servicenämnden

Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente för fastighets- och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente 2014-11-17 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-12-15 Ersätter: 2006-12-14 Gäller fr o m: 2016-01-01 Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i I<arls borgs kommun

Reglemente för socialnämnden i I<arls borgs kommun Bilaga 98 KF 173 2017-11-27 KARLSBORGS Reglemente för socialnämnden i I

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun (2016) Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 146 2 Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun Nämndens verksamhet Ansvarets omfattning 1

Läs mer

servicenämnd för Piteå och Luleå kommuner

servicenämnd för Piteå och Luleå kommuner Reglemente avseende gemensam kostoch servicenämnd för Piteå och Luleå kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente avseende gemensam kost- och servicenämnd för Piteå

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 169 2018-09-25 Giltighetstid 2019-01-01 tills vidare 1(7) Beteckning MBLAFS 2018:11 Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för socialnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. NÄMNDENS VERKSAMHET Verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

Reglemente för miljönämnden

Reglemente för miljönämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-01-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för miljönämnden Utöver det som föreskrivs

Läs mer

arbetsmarknadsnämnden

arbetsmarknadsnämnden Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2014-12-11 238 Ansvar för revidering: kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1 (6) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 5 Gäller för: Socialnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/9-4 Reglemente för socialnämnden Postadress Besöksadress

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Fastställt av samfällda kyrkofullmäktige 2006-02-02 22 Kyrkonämndens uppgifter framgår av Kyrkoordningen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun (2017) Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-30 24 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut 2015-08-31 69 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Läs mer

Reglemente för bildnings- och omsorgsnämnden

Reglemente för bildnings- och omsorgsnämnden Styrdokument 1 (6) 2014-10-15 Fastställd: KF 2014-11-20, 131 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Reviderad: KF 2018-12-13, xx Dnr : KS2014/329 Reglemente för bildnings-

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun Antaget i kommunfullmäktige 2010-12-13, 224 1 2011-01-01 Socialnämnden version 0 1/8 Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Läs mer

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den 2010-12-13 86, att gälla fr.o.m. 2011-01 -01 REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMND.4 Jävsnämndens ansvar 4 Nämndens arbetsformer 4 Ersättare

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsförvaltningen

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsförvaltningen KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Karlstad 2008-05-14 Beslutat i kultur- och fritidsnämnden den 15 oktober 2008 7 Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Miljö- och byggnadsnämndens behörighet mm 1 Nämndens behörighet och uppgifter Miljö- och byggnadsnämnden skall enligt miljöbalken och lagen med särskilda

Läs mer

Dagligen fattas beslut i Linköpings kommun som berör människor. företag som verkar i kommunen eller kommunens anställda.

Dagligen fattas beslut i Linköpings kommun som berör människor. företag som verkar i kommunen eller kommunens anställda. Dagligen fattas beslut i Linköpings kommun som berör människor. Det kan handla om beslut som påverkar invånare som använder kommunens tjänster, företag som verkar i kommunen eller kommunens anställda.

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Reglemente för utbildningsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet med

Läs mer

Reglemente för servicenämnden

Reglemente för servicenämnden Reglemente för servicenämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Reglemente för servicenämnden Beslutsdatum: 2016-05-17, 81 Dokumentansvarig

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Reglemente för utbildningsnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2003-12-15 106. Senast reviderat 2016-09-12 131 1. Övergripande uppgifter Utbildningsnämnden ska: - fullgöra kommunens uppgifter enligt

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-05-21 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , ,

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , , 1 (5) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 321 Reviderat 1993-09-27, 193, 1998-11-23 141, 2001-02-26 24, 2009-08-31 136, 2011-03-28 56 Utöver vad som föreskrives i kommunallagen

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer