STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN"

Transkript

1 FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2005:1-100 STYRDOKUMENT DOKUMENT- OCH ÄRENDEHANTERING I FLENS KOMMUN ANTAGET AV KS

2 1 1 Inledning Detta styrdokument är en instruktion för hur ärendeflödet i kommunens nämnder/styrelser och förvaltningar i normalfallet skall se ut. Målet är att medborgarnas insyn i den kommunala verksamheten skall stärkas samt att effektiviteten och produktiviteten i informations- och ärendehanteringen skall öka. Teknikstöd för den administrativa processen/ ärendehanteringsprocessen kommer att tas fram. Det är varje nämnds/styrelses ansvar att se till att styrdokumentet följs. Styrdokumentet skall löpande följas upp och utvärderas. En utvärderingsplan skall fastställas. Skrivelser och protokoll skall vara enhetliga, lättöverskådliga och lätta att förstå. Alla medarbetare skall använda sig av de mallar som presenteras i styrdokumentet. En målsättning är att mallar för brev, tjänsteskrivelse, kallelse och protokoll skall finns i kommunens ärendehanteringssystem. Mallarna fyller funktionen av att länka ihop den administrativa delen av ärendeflödet/ärendeprocessen. Det innebär till exempel att ärenderubriker och sammanfattningar enkelt kan kopieras och följa med i nästa steg i ärendeprocessen. 2 Postöppning Huvudregeln är att all inkommande post, såväl papperspost som e-post och fax skall öppnas så fort som möjligt, d.v.s. samma dag som den kommer in till myndigheten. Detta gäller även personadresserad post till enskilda tjänstemän och förtroendevalda. Syftet är att säkerställa att post som innehåller allmänna handlingar inte blir liggande oöppnad. Avgörande för om posten skall anses som allmän handling är att den kommit in till myndigheten, d.v.s. till någon företrädare för myndigheten såsom anställd/förtroendevald och att innehållet rör myndighetens verksamhet. Observera att även post som sänts hem till en anställd eller förtroendevald anses som inkommen till myndigheten om innehållet rör myndighetens verksamhet. Varje anställd/förtroendevald ansvarar för att även denna post blir öppnad och överlämnad för registrering och förvaring. 2.1 Personadresserad post Personadresserad post får inte öppnas av andra utan medgivande från den som posten ställts till. Varje anställd bör därför lämna ett skriftligt medgivande till att posten kan öppnas av någon på nämndservice för att allmänna handlingar inte skall bli liggande oöppnade. Detta bör även tilllämpas för vissa förtroendevalda, t.ex. kommunalråd, ordförande i nämnder/styrelser för att även deras post skall bli öppnad. De som inte lämnar sådant medgivande skall själv ta ansvar för att inkomna handlingar registreras på korrekt sätt.

3 2 2.2 E-post Varje tjänsteman ansvarar för att den egna e-posten blir öppnad dagligen. När en tjänsteman är frånvarande skall automatiskt svar kopplas in med meddelande om när tjänstemannen återkommer samt att inkommande e- post kommer att vidarebefordras till någon kollega som är på plats. Ett alternativ är att e-posten vidarebefordras direkt till förvaltningens e-brevlåda. Lösenord får inte lämnas ut till kollegor eller andra. 3 Registrering 3.1 Vad skall registreras Bestämmelserna om registrering av allmänna handlingar finns i 15 kap sekretesslagen (SekrL). Huvudregeln är att handlingar (t.ex. brev, skrivelser, faxmeddelanden, e-post etc.) som kommit in till eller upprättats hos kommunens olika nämnder, avdelningar, enheter, förskolor, skolor etc. skall registreras eftersom de normalt är allmänna handlingar. I förvaltningens dokumenthanteringsplan anges hur och var handlingar skall förvaras samt de rutiner som gäller för gallring och arkivering. Allmänna handlingar som är offentliga behöver inte registreras om de hålls så ordnade att det utan svårighet går att fastställa när de inkommit eller upprättats. Normalt bör dessa handlingar ändå registreras eftersom det ofta finns behov av att på ett effektivt sätt kunna återsöka informationen i dem. Om det är helt klart att handlingen har liten betydelse för verksamheten, behöver den inte registreras, exempel på sådana handlingar är reklam, kursinbjudningar, cirkulär etc. Samma sak gäller även för t ex anteckningar från personalmöten, rutinbeskrivningar, interna utbildningsprogram, m.m. Men om det finns behov av att kunna återsöka informationen i dessa handlingar bör dessa trots allt registreras. Innehåller de inkomna eller upprättade handlingarna hemliga uppgifter skall de registreras. Undantagna från registreringstvånget är handlingar som tillhör personakter inom socialtjänsten samt handlingar i hälso- och sjukvårdens patientjournaler, dessa behöver inte registreras. Inkommande och utgående post av betydelse för myndighetens verksamhet skall registreras på postlistan. Det skall göras för att man på ett enkelt sätt skall kunna söka fram handlingen om någon frågar efter den, eller för att man själv skall veta vad som kommit in och gått ut från myndigheten. Vissa av dessa handlingar skall även diarieföras.

4 3 När handlingen registreras skall följande uppgifter skrivas in: 1. datum när handlingen kom in eller upprättades, 2. från vem handlingen har kommit eller till vem den expedierats, 3. ärenderubrik 4. diarienummer, (löpnummer) när det krävs Innehåller handlingen sekretesskyddade uppgifter skall dessa sekretessmarkeras för att inte visas för obehörig personal eller för allmänheten via postlistan etc. 3.2 Var och i vilket diarium skall ärendet registreras Varje myndighet (nämnd/styrelse) skall ha ett eget diarium med en beteckning som gör att det klart framgår till vilken myndighet diariet hör. Det är viktigt att alla ärenden och handlingar som behandlas av en viss nämnd/styrelse också finns registrerade i den nämndens/styrelsens diarium. 3.3 Ärendemening Ärendemeningen skall täcka ärendets huvudsakliga innehåll. Den skall innehålla bra sökord, men inte vara för lång. Ärendemeningen skall kunna fungera som rubrik på tjänsteskrivelser, i kallelser, protokoll etc. och om möjligt följa ärendet under hela ärendeprocessen. Undvik att börja ärendemeningen med ord som beträffande, rörande, angående, förslag m m. Förkortningar, interna arbetsnamn m m bör inte heller användas. Om ärendemeningen behöver kompletteras eller ändras under beredningens gång skall detta göras i samråd mellan handläggare och registrator. 3.4 Vem registrerar Innan utvecklat teknikstöd finns gäller att särskilt utsedd nämndsekreterare vid nämndserviceenheten ansvarar för registreringar i diariet. När det finns ett utvecklat teknikstöd för den administrativa processen finns möjligheten för handläggarna att själva registrera sina ärenden eftersom det är de som bäst kan bedöma vilken information som behöver kunna återsökas. Om handläggaren endast sällan handlägger en ärendetyp kan det vara motiverat att registrator/nämndsekreterare eller motsvarande istället svarar för hela eller delar av registreringen. Denna arbetsfördelning får prövas utifrån vad som är rationellt i det enskilda fallet. 3.5 Inskanning När förvaltningen har ett fungerande ärendehanteringssystem skall viktiga handlingar som endast finns på papper skannas in. Dessa handlingar liksom andra elektroniskt upprättade dokument såsom e-post, interna tjänsteskrivelser på fil m.m. skall länkas till diariet.

5 4 3.6 Bekräftelse på mottagen handling En bekräftelse skall normalt lämnas till avsändaren. Det tillämpas främst för post från enskilda samt föreningar och liknande. Bekräftelsen genereras ur ärendehanteringssystemet vid registreringen av den inkommande handlingen. Den anpassas för situationen och verksamhetens ändamål. 4 Fördelning av post Fördelningen av post till berörd person skall ske snarast möjligt. Handläggaren m.fl. skall kunna ta del av posten samma dag som den inkommit. Om en handling kommit in till fel avdelning/tjänsteman skall den snarast, efter att den ankomststämplats, överlämnas till den som skall hantera ärendet. 5 Förvaring av handlingar Allmänna handlingar skall förvaras i godkänd arkivlokal eller i brandsäkra skåp. Allmänna handlingar som är hemliga skall förvaras så att inte obehöriga kan ta del av dem. När det gäller diarieförda pappershandlingar skall dessa läggas i akter. Akterna skall normalt förvaras hos registrator på nämndserviceenheten - alternativt ansvarig person på förvaltningen - tills de lämnas till arkivet. I ärendehanteringssystemet skall akternas förvaringsplats registreras. Utlåning av akter skall registreras i ärendehanteringssystemet. 6 Beredning I alla kommunens brev och skrivelser skall ett enkelt och tydligt språk användas. Det skall klart framgå vem som är avsändare, dennes titel, adress, telefonnummer, e-postadress, datum och i förekommande fall diarienummer. Om fakta tillförs ett ärende vid besök eller genom ett telefonsamtal, skall en tjänsteanteckning om detta göras i ärendehanteringssystemet. 6.1 Arbetsutskott/presidium Ett arbetsutskott kallas på samma sätt som en nämnd och föredragningslista skall upprättas. Inför presidiesammanträden upprättas en preliminär föredragningslista. Tjänsteutlåtande med förslag till beslut skall i normalfallet upprättas i samtliga ärenden och finnas med i kallelsen. Vid presidiesammanträden överlämnas tjänsteutlåtanden senast i samband med sammanträdet. Ansvarig chef föredrar vid behov ärendena.

6 5 I beredningen är det väsentligt att bl a klargöra vad ärendet handlar om, vilka specifika frågor som nämnden/styrelsen behöver ta ställning till samt eventuella ekonomiska, juridiska eller organisatoriska konsekvenser av det beslut som föreslås. 7 Beslutsunderlag Tjänsteskrivelsen Huvudregeln är att handläggaren skall upprätta en tjänsteskrivelse som kan ligga till grund för nämndens/styrelsens beslut. För att vara så överskådlig som möjligt bör en tjänsteskrivelse inte vara mer än två sidor lång. Om tjänsteskrivelsen blir längre än två sidor bör istället en bilaga till tjänsteskrivelsen användas och den skall sedan sammanfattas i tjänsteskrivelsen. 7.1 Sammanfattning, beslutsunderlag, expediering m.m. Tjänsteskrivelsen skall ha en rubrik som skall vara densamma som ärenderubriken i diariet. I övrigt skall tjänsteskrivelsen innehålla diarienummer, en kort sammanfattning av ärendet, förslag till beslut och en sammanställning över till vilka beslutet i ärendet skall expedieras. I tjänsteskrivelsen skall handläggaren också klart ange vilka handlingar som nämnden/styrelsen skall ha som sitt beslutsunderlag. Dessa delar skall senare kunna kopieras till andra dokument i ärendekedjan såsom kallelser och protokoll. 7.2 Förslag till beslut Av förslaget skall klart framgå beslutets innebörd i klartext. Formuleringar såsom att nämnden beslutar i enlighet med föreliggande förslag m.m. är därför i princip inte tillåtna. Undantagsvis kan ärendet vara så komplext att en hänvisning till förvaltningens förslag är nödvändig för att man skall kunna förstå beslutets hela vidd. Även i dessa fall bör dock ambitionen vara att det direkt av beslutstexten framgår beslutets huvudsakliga innebörd. 7.3 Undertecknande m m Tjänsteskrivelsen skall normalt undertecknas eller signeras av förvaltningschef och handläggare i samband med att den färdigställs. I undantagsfall får tjänsteskrivelsen skickas ut till nämnden/styrelsen utan att vara undertecknad. Detta för att förhindra att tjänsteskrivelsen blir liggande enbart i avvaktan på undertecknande. Handläggaren ansvarar i sådana fall för att avstämning av innehållet skett med förvaltningschef/ kommundirektör.

7 6 Vid kommunövergripande frågor bör tjänsteskrivelsen undertecknas eller signeras av kommundirektör. När förutsättning finns ska även elektronisk signatur kunna användas. Exempel på tjänsteskrivelse, se bilaga. 8 Kallelse Ordföranden ansvarar för kallelsen. Möte för förberedelse och fastställande av föredragningslista sker enligt de rutiner som varje nämnd/styrelse beslutar. Kallelsen till sammanträdet utgör även föredragningslista. Föredragningslistan skall innehålla rubrik på de ärenden som skall behandlas, diarienummer och bör innehålla en redovisning av de handlingar och annat beslutsunderlag som skickas ut till nämnden/styrelsen. Förslag till beslut redovisas inte i kallelsen utan framgår av tjänsteskrivelsen som biläggs kallelsen. Av kallelsen skall även framgå vem som är ordförande respektive sekreterare. Kallelsen behöver inte undertecknas. 9 Sammanträdeshandlingar, stopptid och utskick Sammanträdeshandlingarna skall vara ledamöterna tillhanda senast en vecka före sammanträdet. Den stopptid som bestämts för inlämnande av handlingar skall hållas. Detta för att upprätthålla en kvalitativt bra beredning och undvika en dyrbar och ineffektiv administration. De ärenden vars handlingar inkommer efter stopptiden behandlas på nästkommande sammanträde. Den som vill få med ett ärende trots att stopptiden passerat får vända sig till kommundirektören eller aktuell förvaltningschef, som i samråd med ordföranden kan besluta att handlingarna kan skickas ut i efterhand eller delas ut vid sammanträdet. Detta undantag bör självfallet tillämpas restriktivt. Förvaltningen skall regelbundet se över sina rutiner när det gäller till vilka, utöver ledamöter/ersättare, handlingarna skickas och på vilket sätt detta sker (e-post, internpost eller brev). Handlingar i ärenden som endast anmäls behöver inte skickas ut, utan kan hållas tillgängliga på kommunkontoret och under sammanträdet. 10 Sammanträde och protokoll Ordföranden ansvarar för protokollets utformning. För varje ärende i protokollet skall följande kunna kopieras från tjänsteskrivelsen: - ärenderubrik med diarienummer/diarieplanbeteckning - sammanfattning med beredande organens förslag

8 7 - handlingar i ärendet (beslutsunderlag) - förslag till beslut - sammanställning över vem beslut i ärendet skall expedieras till Protokollet skall skrivas i presens. För att undvika missförstånd skall yrkanden lämnas skriftligen i fullmäktige, i nämnderna bör yrkanden lämnas skriftligen. Eventuella reservationer skall anmälas innan sammanträdet klubbas av. Ledamöter som under sammanträdet anmält att de skriftligen vill reservera sig mot ett beslut bör om möjligt lämna in reservationen i anslutning till sammanträdet. Reservationen skall vara inkommen innan protokollet justeras. Detsamma gäller för särskilda yttranden Beslut som skiljer sig från det beredande organets förslag Om nämnden/styrelsen inte instämmer i formuleringarna i en tjänsteskrivelse får tjänsteskrivelsen inte ändras. Istället skall nämnden/styrelsen i sådana fall anta en egen skrivelse som biläggs protokollet och som benämns nämndens/styrelsens yttrande i ärende x. Gäller det mindre ändringar bör dessa antecknas direkt i protokollet. Nämnden/styrelsen kan naturligtvis återremittera ärendet för förnyad handläggning Anmälan av delegeringsbeslut Beslut som fattats av delegat som utsetts av nämnden/styrelsen (vanligen utskott eller förvaltningschef) skall anmälas till nämnden/styrelsen. Av protokollet från det sammanträde vid vilket delegeringsbeslutet anmäldes skall framgå vilka delegeringsbeslut som blivit anmälda. Tiden för överklagande av beslutet (genom laglighetsprövning enligt kommunallagen) räknas från den tidpunkt då tillkännagivande om justering gjorts på kommunens anslagstavla. Beslut som fattas med stöd av vidaredelegering skall anmälas till den som givit delegationen (vanligtvis förvaltningschef) och behöver inte anmälas till nämnden. Beslut om vidaredelegering skall dock alltid anmälas till nämnden. För beslut som kan överklagas med förvaltningsbesvär, t.ex. bygglov, miljötillsyn, m.m. räknas klagotiden från den tidpunkt då den sökande/ klagande tagit del av beslutet. Varje delegeringsbeslut skall kunna härledas. I redovisningen skall finnas en ärendemening/typbeskrivning, beslutsdatum samt diarienummer eller annat löpnummer. Det skall också finnas en hänvisning till den punkt i delegationsordningen som delegeringsbeslutet grundar sig på. Paragrafen bör avslutas med ett ställningstagande från nämnden/styrelsen om redovisningen kan godkännas. Det är viktigt att känna till att nämnden/ styrelsen inte får ompröva ett delegeringsbeslut.

9 Meddelanden Mera omfattande rapporter av typen utvärderingar, rapporteringar i verksamhetsfrågor och uppföljningar av nämndens verksamhet redovisas i separata paragrafer. Om syftet med en anmälning endast är att informera nämndledamöterna om att en viss handling finns, skall handlingen normalt endast göras tillgänglig på postlistan. De handlingar av detta slag som ändå anmäls samlas i en pärm som finns tillgänglig på sammanträdet. Ordföranden bör noga överväga vilka ärenden som i övrigt skall anmälas till nämnden, eftersom för många anmälningar i onödan belastar sammanträdena. Nämnden bör, liksom när det gäller delegeringsbeslut, ta ställning till om redovisningen av meddelanden kan godkännas Justering Ordföranden meddelar tid och plats för justering av protokollet. Val av justerare och utsedd tid för justering behöver inte protokollföras i särskild paragraf utan antecknas istället på protokollets första sida. Protokollet skall normalt justeras senast 7 dagar efter sammanträdet. Justerarna skall skriva under protokollets första sida samt även signera varje sida i protokollet. Även inlämnade protokollsbilagor bör signeras vid justeringen. Vid omedelbar justering av en paragraf skall beslutstexten, innan sammanträdet avslutas, redovisas skriftligt. Om förslaget godkänns, tillfrågas nämnden/styrelsen om paragrafen kan förklaras omedelbart justerad. Beslut om omedelbar justering skall framgå av protokollsparagrafen. Paragrafen skall undertecknas av ordföranden och justeraren/justerarna under eller i omedelbar anslutning till sammanträdet. Kan inte paragrafen justeras samma dag skall den justeras senast påföljande dag. I annat fall kan inte uttrycket omedelbar justering anses uppfyllt. Justeringen skall normalt tillkännages på kommunens anslagstavla samma dag som protokollet justeras. Om justering sker på kvällen kan anslaget sättas upp senast dagen efter Beredningsgruppers anteckningar I kommunfullmäktiges beredningsgrupper, andra arbetsgrupper och kommittéer, kan endast enklare anteckningar föras. Ett minimikrav är att det av dessa anteckningar skall framgå vilka som deltagit vid behandlingen av ärendet (både förtroendevalda och övriga) samt närvarotid för de förtroen-

10 9 devalda. Detta för att man i efterhand ska kunna få underlag till utbetalning av arvode. Anteckningarna bör undertecknas av beredningsgruppens ordförande och den som för protokollet men behöver i övrigt varken justeras eller anslås på kommunens anslagstavla. Anteckningarna skall lämnas till registrator på kommunkontoret för registrering i ärendehanteringssystemet när de färdigställts. 11 Beslutsregistrering och expediering Beslutet skall registreras i ärendehanteringssystemet. Beslut skall expedieras till berörda så snart som möjligt efter det att protokollet justerats. Den som expedierar beslutet utgår från den lista som ärendets handläggare upprättat i tjänsteskrivelsen och som även återfinns i protokollet. Till vem eller vilka ärendet har expedierats noteras i ärendehanteringssystemet, liksom datum för expedieringen. Vid expediering av beslut skall beslutsparagrafen samt vid behov tjänsteskrivelsen expedieras. Beslutet behöver inte bestyrkas/vidimeras om inte mottagaren särskilt krävt det. Missivskrivelser används inte om det inte är absolut nödvändigt för att mottagaren av beslutet skall förstå varför det översänds. Expediering av beslut inom kommunen sker normalt endast elektroniskt via e-post. 12 Arkivering/gallring Det är handläggaren som ansvarar för att meddela nämndservice att ärendet skall avslutas då det inte längre är aktuellt. Handläggaren ansvarar för att akten rensas på onödigt material när ärendet avslutas. Arkivläggning/gallring skall ske enligt gällande dokumenthanteringsplaner. Dessa planer skall regelmässigt ses över i samråd med arkivansvarig. 13 Organisation Det är varje nämnds/styrelses ansvar att inom sitt verksamhetsområde regelbundet följa upp och utvärdera att dokument- och ärendehanteringen uppfyller de krav som framgår av detta styrdokument. Varje avdelning/enhet ansvarar - med hjälp av nämndserviceenheten - för att allmänna handlingar liksom övrig relevant information registreras. I detta ansvar ligger också att se till att dokumenthanteringsplaner med gallringsbestämmelser hålls aktuella och tillämpas.

11 10 Kommunstyrelsen/arkivmyndigheten ansvarar för att dokument- och ärendehanteringen uppfyller styrdokumentets krav för kommunen som helhet. Kommunstyrelsen/arkivmyndigheten skall således regelbundet följa upp och utvärdera nämndernas dokument- och ärendehantering och löpande lämna råd och riktlinjer inom det aktuella området.

12 11

13 12

RIKTLINJE. Dokument- och ärendehantering i Nykvarns kommun. Fastställd av kommunstyrelsen den 29 oktober 2013, 175

RIKTLINJE. Dokument- och ärendehantering i Nykvarns kommun. Fastställd av kommunstyrelsen den 29 oktober 2013, 175 Dokument- och ärendehantering i Nykvarns kommun Fastställd av kommunstyrelsen den 29 oktober 2013, 175 Innehållsförteckning Inledning... 2 Postöppning... 2 Personadresserad post... 2 E-post... 3 Registrering...

Läs mer

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsförvaltningen

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsförvaltningen KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Karlstad 2008-05-14 Beslutat i kultur- och fritidsnämnden den 15 oktober 2008 7 Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Vidare är en avsikt att styrdokumentet ska underlätta införandet av nytt teknikstöd inom kommunens dokument- och ärendehantering.

Vidare är en avsikt att styrdokumentet ska underlätta införandet av nytt teknikstöd inom kommunens dokument- och ärendehantering. 1 INLEDNING Styrdokumentets syfte är att fungera som en instruktion för hur ärendeflödet i kommunens nämnder och förvaltningar i normalfallet ska se ut. Viktiga mål är att medborgarnas insyn i den kommunala

Läs mer

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom teknik- och fastighetsnämnden

Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom teknik- och fastighetsnämnden TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Karlstad 2013-09-25 Styrdokument för Effektivare dokument- och ärendehantering inom teknik- och fastighetsnämnden TFN-2013-1574 Dpl 01 Postadress: Teknik- och fastighetsförvaltningen,

Läs mer

Administrativt styrdokument för kultur- och fritidsnämnden

Administrativt styrdokument för kultur- och fritidsnämnden sid 1 (15) Administrativt styrdokument för kultur- och fritidsnämnden KFN-2013-179 Dpl 01 Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 karlstad.se Tel:

Läs mer

Styrdokument för den kommunala ärendehanteringen i Kristianstads kommun. Kommunledningskontoret juni 2004 Mai-Lis Carsten-Ivarsson

Styrdokument för den kommunala ärendehanteringen i Kristianstads kommun. Kommunledningskontoret juni 2004 Mai-Lis Carsten-Ivarsson Styrdokument för den kommunala ärendehanteringen i Kristianstads kommun Kommunledningskontoret juni 2004 Mai-Lis Carsten-Ivarsson 1 Innehållsförteckning Sid Inledning Syfte 2 Begreppet Allmän handling

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

Anvisning för ärende- och dokumenthantering

Anvisning för ärende- och dokumenthantering Anvisning för ärende- och dokumenthantering Anvisning Diarienummer: KS2017/0286 Dokumentansvarig: Kanslichef Beslutad av: Förvaltningsledningen Ersätter tidigare beslut Ledningsrådet, 2010-11-15 (KS2013/475)

Läs mer

Dokument- och ärendehantering i Kungälvs kommun Riktlinjer antagna av kommunstyrelsen 2000-09-06

Dokument- och ärendehantering i Kungälvs kommun Riktlinjer antagna av kommunstyrelsen 2000-09-06 KUNGÄLVS KOMMUN Dokument- och ärendehantering i Kungälvs kommun Riktlinjer antagna av kommunstyrelsen 2000-09-06 2 Innehåll Inledning...3 Inriktning...4 Rutiner...6 1. Övergripande inriktning...6 2. Postöppning...7

Läs mer

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun 2011-09-12 Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2011-10-10 INNEHÅLLFÖRTECKNING 1.1 INLEDNING... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 OMFATTNING... 3 2. ALLMÄN

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad Antagen Kf 1991-12-09, 27 Senast reviderad Kf 2018-12-10, 125 Dokumentet gäller för Socialnämnden Reglemente för socialnämnden VERKSAMHETSOMRÅDE

Läs mer

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Ärendehanteringsprocessen Ärenden till barn- och grundskolenämnden hanteras i en process som består av flera moment. När ärendet kommer in till skol- och kulturkontoret

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Styrdokument för den Kommunala nämndadministrationen i Åstorps kommun 2010 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 juni 2010, 62. Dnr 2010-177.

Styrdokument för den Kommunala nämndadministrationen i Åstorps kommun 2010 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 juni 2010, 62. Dnr 2010-177. Styrdokument för den Kommunala nämndadministrationen i Åstorps kommun 2010 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 juni 2010, 62. Dnr 2010-177. Dokumentnamn: Styrdokument för Åstorp_ver6_antaget_20100621_kf.doc

Läs mer

Riktlinjer för dokumenthantering i Mullsjö kommun

Riktlinjer för dokumenthantering i Mullsjö kommun Riktlinjer för dokumenthantering i Mullsjö kommun 1. Inledning Offentlighetsprincipen utgör grund för kommunens dokumenthantering. Den innebär att allmänheten har rätt till insyn och kontroll av offentliga

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31

ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 ÄRENDEHANTERINGSPROJEKTET 2011-06-01 2012-03-31 Ärendehanteringsprojektet 2011-01-01 infördes en ny organisation i kommunen för såväl politiker som tjänstemän. Det innebär bland annat att samtliga kommunsekreterare

Läs mer

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen. Fastställd av KS 120 Den 11 september 2001 Sida 1:1 Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Läs mer

Kommunstyrelsens nämndadministration

Kommunstyrelsens nämndadministration Kommunstyrelsens nämndadministration Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2009-09-09 av Kommunstyrelsen 123 Senast reviderad 2015-01-14 av Kommunstyrelsen 6 Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Dokumentets typ Verksamhet Kommunstyrelsen xxxx-xx-xx

Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Dokumentets typ Verksamhet Kommunstyrelsen xxxx-xx-xx Ärendehantering Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Dokumentets typ Verksamhet Kommunstyrelsen xxxx-xx-xx Upprättad av Fastställd/upprättad Reviderad av Senast reviderad Nämndskansliet

Läs mer

Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post

Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post 1(8) Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post Sammanfattning: Vid användning av e-post gäller samma lagar och regler som för pappershandlingar när det gäller vad som är allmän handling samt registrering,

Läs mer

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-10-03 Dnr. 18/554 Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH Innehållsförteckning Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH 2 1. Offentlighetsprincipen

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Dokument- och ärendehantering Offentlighet och sekretess

Dokument- och ärendehantering Offentlighet och sekretess RIKTLINJER Datum 2013-11-12 Reviderad datum 1(19) Sekretariatet Dokument- och ärendehantering Offentlighet och sekretess 2(19) Dokument- och ärendehantering Inledning En effektiv ärendehantering förutsätter

Läs mer

Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ.

Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ. Förbundsdirektionens verksamhetsområde 1 Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ. Direktionen fullgör de uppgifter som ankommer

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Regler för dokument- och ärendehantering

Regler för dokument- och ärendehantering Regler för dokument- och ärendehantering Beslutad av KS 2014-03-25 27/2014 2014-02-26 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 1. Vad är en allmän handling?... 3 1.1 En allmän handling kan

Läs mer

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving Allmänna handlingar Vänersborgs kommun Revisionsrapport Februari 2011 Staffan Löfving Inledning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vänersborgs kommun har Komrev, inom PwC, granskat ärendehantering,

Läs mer

REGLEMENTE MED GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN OCH NÄMNDERNA I LYSEKILS KOMMUN

REGLEMENTE MED GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN OCH NÄMNDERNA I LYSEKILS KOMMUN 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING Antaget av fullmäktige: 1992-02-20 78-92 Reviderad av 2008-06-12 79 kommunfullmäktige 2015-03-26, 17 Dnr: LKS 2014-525 REGLEMENTE MED GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄMNDADMINISTRATIONEN I

RIKTLINJER FÖR NÄMNDADMINISTRATIONEN I MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KFS 2010:70 RIKTLINJER FÖR NÄMNDADMINISTRATIONEN I MARKARYDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-24, 8, att gälla fr o m 2011-01-01 1(9) Innehållsförteckning

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post vid Högskolan i Borås

Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Enheten Verksamhetsstöd, stab Åsa Dryselius, jurist 2014-07-01 Dnr 516-07-10 Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mjölby kommun. Augusti 2010 Christina Norrgård

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mjölby kommun. Augusti 2010 Christina Norrgård Revisionsrapport Protokollsgranskning Mjölby kommun Augusti 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning och metod... 2 2 Protokoll...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2014-02-04 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för barn- och, reviderat oktober 2014 1 (6) 2014-10-27 Reglemente för barn- och Antaget av kommunfullmäktige 152/2013-11-25. Reviderat av kommunfullmäktige med avseende på antalet ledamöter

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

Svedala Kommuns 1:29 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 1:29 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Riktlinjer för posthantering och diarieföring antagna av kommunstyrelsen 2011-12-19, 404 Gäller från 2012-01-01 För kommunens myndigheter, (kommunfullmäktige, nämnder och styrelser)

Läs mer

Rapport. Beslut och återrapportering 2006-09-15. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved

Rapport. Beslut och återrapportering 2006-09-15. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved Rapport Beslut och återrapportering 2006-09-15 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1 INLEDNING...3

Läs mer

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62.

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62. Så använder Du e-post i Härnösands kommun Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag Antagna av kommunstyrelsen 00-0-06, 6. Innehåll Sid. Regler för e-post som alla måste följa E-postadresser

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

Anvisningar för dokument- och ärendehantering Beslutad av ledningsrådet: 15 november 2010

Anvisningar för dokument- och ärendehantering Beslutad av ledningsrådet: 15 november 2010 Anvisningar för dokument- och ärendehantering Beslutad av ledningsrådet: 15 november 2010 KOMMUNLEDNINGSSEKTOR ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80 00 vx FAX 0303-190 35 E-POST kommun@ kungalv.se

Läs mer

1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering. Styrdokument 1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-03-22 36 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-17, 116 Giltigt från 2019-01-01 Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Läs mer

Diarieföring av allmänna handlingar

Diarieföring av allmänna handlingar - Vad ska jag diarieföra och hur gör jag? Riktlinje Process: Administration/juridik Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: Faktaägare: Annika Petersson, Registrator Fastställd av: Katarina Jonasson,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Oxelösunds kommun. April 2010 Christina Norrgård

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Oxelösunds kommun. April 2010 Christina Norrgård Revisionsrapport Protokollsgranskning Oxelösunds kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...1 1.2 Avgränsning och metod...2 2 Protokoll...2

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun 1(5) Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 24 november 2007, 276 Utöver vad i kommunal- och förvaltningslagen eller annan

Läs mer

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun 1 (8) Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16 183 och 1992-11-23 300 med ändring 1994 12-12, 239, 1995-10-20, 129 och 130, 1994-12-12, 239, 1996-12-02, 271, 1998-12-14, 155, 1999-06-14, 97, 2002-01-21,

Läs mer

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Säffle kommun

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Säffle kommun 1(22) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 2017-06-21, 83 Beteckning Ks 2017-29 Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Säffle kommun 2 Sammanfattning För att säkerställa en inom kommunkoncernen gemensam,

Läs mer

Revisionsrapport* Delegationer. Bollnäs kommun. December Författare Ove Axelsson. *connectedthinking

Revisionsrapport* Delegationer. Bollnäs kommun. December Författare Ove Axelsson. *connectedthinking Revisionsrapport* Delegationer Bollnäs kommun December 2007 Författare Ove Axelsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 1.1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Reglemente för samarbetsnämnd för vissa interna stöd- och servicetjänster

Reglemente för samarbetsnämnd för vissa interna stöd- och servicetjänster Författningssamling Reglemente för samarbetsnämnd för vissa interna stöd- och servicetjänster Antaget av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2011-12-19, 138 Antaget av kommunfullmäktige i Kävlinge kommun

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, KF 166 Dnr: KS 2015/90 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun Utfärdad Kf, 20150429, 37 2015/225 003 20150429 1 Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun ALLMÄNNA UPPGIFTER 1 Valnämnden ansvarar på kommunal nivå för - genomförande av val till riksdag, kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Regler för hantering av e-post

Regler för hantering av e-post 2008-09-30 1 (7) Kommunledningskontoret Antagen av kommunstyrelsen 186, 2008-11-11 Regler för hantering av e-post Rätten att ta del av allmänna handlingar är grundläggande i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens reglemente

Barn- och utbildningsnämndens reglemente Antal sidor 12 Barn- och utbildningsnämndens reglemente Antagen av, datum och Kommunfullmäktige, 1992 08 27 140 Reviderad, datum och Revideringen avser KF 1993 04 29 68 Personalfrågor KF 1994 12 15 181

Läs mer

Styrdokument för den kommunala nämndadministrationen i Älmhults kommun

Styrdokument för den kommunala nämndadministrationen i Älmhults kommun Kommunledningsförvaltningen 2013-09-30 1 (29) Styrdokument för den kommunala nämndadministrationen i Älmhults kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-09-30 91 Kommunledningsförvaltningen 2013-09-30

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun Beslutad av: Kommunfullmäktige Dokumentansvarig: Säkerhetssamordnare Dokumenttyp: Reglemente Giltighetstid: Tillsvidare Gäller från: 2012-09-26 Diarienr: Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 8 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH FAMILJENÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-27 Reviderat 2013-03-25 42, 2013-09-30 124 och 2014-12-15 176 Att gälla fr o m 2015-01-01

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/ Sn 13 1 Kf 71/ ändring Kf 36/ ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/ Sn 13 1 Kf 71/ ändring Kf 36/ ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 96/94 1995-01-01 Sn 13 1 Kf 71/06 2006-08-28 ändring Kf 36/11 2011-04-13 ändring REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B.6 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller för socialnämnden bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Rutin för ärenden som tas upp för beslut eller beredning i sociala utskottet

Rutin för ärenden som tas upp för beslut eller beredning i sociala utskottet 2018-06-20 1 [5] Rutin för ärenden som tas upp för beslut eller beredning i sociala utskottet Kommunallagen, förvaltningslagen och socialtjänstlagen innehåller bestämmelser om hur beslutsfattande inom

Läs mer

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Reglemente för utbildningsnämnden antaget av kommunfullmäktige 2014-11-10, 144 Gäller från med ändring 2016-04- 13, 2016-05-01 För utbildningsnämnden gäller vad som föreskrivs

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

Reglemente för social- och omsorgsnämnden

Reglemente för social- och omsorgsnämnden Reglemente för social- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 21 mars 2018, 30. Reglementet gäller från och med 1 april 2018. 1 Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VERKSAMHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VERKSAMHETSNÄMNDEN REGLEMENTE 1(7) REGLEMENTE FÖR VERKSAMHETSNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och förvaltningslagen eller annan speciallagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente. VERKSAMHETSNÄMNDENS

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2014 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Omsorgsnämndens

Läs mer

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-12-15 Ersätter: 2006-12-14 Gäller fr o m: 2016-01-01 Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mora kommun. Oktober 2010 Christina Widerstrand

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mora kommun. Oktober 2010 Christina Widerstrand Revisionsrapport Protokollsgranskning Mora kommun Oktober 2010 Christina Widerstrand 2010-10-18 Christina Widerstrand, projektledare Hans Gåsste, uppdragsledare Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 1.1

Läs mer

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Valnämnden 18, 2019-03-05 Gäller fr o m: 2019-03-12 Myndighet: Valnämnden Diarienummer: VN/2019:12-002 Ersätter: för Valnämnden i Strängnäs kommun, beslutad av valnämnden 5, 2019-02-05 Ansvarig:

Läs mer

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Digital handläggning i Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Mars 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gudie lägg till genväg till handläggardatabasen 1-2 ÄRENDETS VÄG 1. ett ärende aktualiseras 3-4 2. skapa tjänsteskrivelse,

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden 1/7 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2017:8 DIARIENUMMER KS/2017:717-003 Reglemente och arbetsformer för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2017-10-30, 100 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/ Mbn 111/ ändring Kf 126/ ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/ Mbn 111/ ändring Kf 126/ ändring Sida 1/9 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Kf 187/2013 2014-01-01 Mbn 111/14 2014-09-18 ändring Kf 126/2017 2017-06-12 ändring REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Förutsättningar för delegering

Förutsättningar för delegering 2017-01-31 SÄS 2017-00028 1 (7) Delegeringsordning för Styrelsen vid är i kommunalrättslig bemärkelse en nämnd. De lagliga förutsättningarna för delegering finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen. Det som från

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Karlsborgs... ' '\ 1' kommun Bilaga 12 KF 2012-03-26 Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Diarienummer: 287.2011 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2012-03-26

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 REGLER OCH RUTINER FÖR POST OCH E-POST Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 2 Allmän handling En handling kan beskrivas som någonting som innehåller information av något slag. Vanligen

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 11 1(6) Gäller från Diarienummer 2011-08-29 2011/577 Antagen: kommunfullmäktige 2005-10-30 154 och ändrad senast 2011-08-29 72 (ersätter: KF 2011-03-28 20) Reglemente för

Läs mer

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01

Reglemente. för. barn- och utbildningsnämnd. från och med 2012-04-01 2012-01-18 Dnr BUN 2012.0002 Antaget fullmäktige 2012-03- 29, 25 Reglemente för barn- och utbildningsnämnd från och med 2012-04-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Barn- och utbildningsnämndens övergripande uppgifter...

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1 (6) Ärendenummer KS2017/604 Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 11 december 2017, paragraf 184, ärendenummer KS2017/604. 1 Nämndens ansvarsområden 1.1 Verksamhetsområde och

Läs mer