Projektägare: Wama Event & Communication Projektledare: Zana Muhammad Projekttid: Arbetsnamn på Evenemanget:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektägare: Wama Event & Communication Projektledare: Zana Muhammad Projekttid: 20090301-20091031 Arbetsnamn på Evenemanget:"

Transkript

1 Projektägare: Wama Event & Communication Projektledare: Zana Muhammad Projekttid: Arbetsnamn på Evenemanget: Eid - firande för alla ( 1. Initiativtagarna och dess vision Wama är ett företag startat av två frilansande kulturentreprenörer. Företagets Visionen är att förändra genom upplevelse, kunskap och gemenskap. Wama vill uppdatera och förbättra vår samtid och genom detta bygga en hållbar kompatibel framtid. Detta uppnås genom självkännedom och förståelse för "för den andre eller det avvikande". Wama vill skapa miljöer som uppmuntrar till nytänkande och omdanande vare sig det är evenemang, konferenser, workshops, seminarier eller andra aktiviteter på lokal och nationalnivå. Wama är obundna och därmed fria att uttrycka och agera på egna villkor. 2. Bakgrund: Eid är den muslimska högtiden efter fastemånaden ramadan där muslimer över hela världen firar slutet på den månadslånga fastan och vänner och släktingar träffas och firar. Firandet kan se ut på olika sätt Men gemensamt är att det genomsyras av glädje, lycka och underhållning i all dess form. Eid firas i vanliga fall under 3 dagar. Där den första dagen är tillägnad för nära och kära och resterande dagar för annat skoj. Man gratulerar varandra med fraserna "Eid Mubarak!" (välsignad Eid) och "As-salamu Áleykum" (frid vare med er). Eid al-fitr kan ses som en slags bekräftelse på muslimernas sammanhållning och familjesolidaritet. Det är både en privat och offentlig högtid. Man lagar extra god mat och bjuder hem varandra på festmåltider. Det är extra speciellt för barn, eftersom de får presenter, nya kläder, pengar och gratulationer. För närvarande i Sverige finns det inget evenemang/tillställning av denna kaliber där denna kulturella högtid firas. Detta sker oftast på eget bevåg genom ideella krafter och resurser resulterande i halvmesyra tillställningar i trånga källarlokaler eller gymnastiksalar. Troligtvis så infaller Eid den 20 september. Därför har vi valt att utföra tillställningen på Världskulturmuseet i Göteborg, den 27 oktober och konserter i Stockholm(25/9) och Göteborg(26/9). 3. Eid - Firande för alla 2008, hur gick de? Arrangemanget blev bättre än väntat, rena succén. Vi hade 3000 besökare, medans vi räknat med 1500 besökare. Vi hade folk som köade innan vi ens hade öppnat dörrarna till tillställningen. Vi lyckades få dit en blandad samling besökare, olika åldrar, kön och tro. Alltifrån barn till tonåringar, till unga vuxna, föräldrar även farföräldrar. 25 % av besökarna var icke muslimer, vilket är ett ok resultat men vi är fortfarande benägna att få en mer jämställd fördelning mellan muslimer och icke muslimer. År 2009 ska vi lägga ännu mer fokus på att just uppnå denna fördelning. Vi lyckades skapa en god atmosfär där glädje, lycka och underhållning genomsyrade firandet. Framför allt lyckades vi att få besökarna att känna sig välkomna, trygga och delaktiga oavsett ålder, kön, kulturell tillhörighet.

2 Utöver detta uppmärksammades hela arrangemanget i både svensk och utländsk media i både radio, tv och tidningar, där till och med SVT gjorde ett 45 minuters inslag tillägnat arrangemanget. Här är några kommentarer från besökarna: Tack alla som har varit med o gjort ett fantastiskt jobb! MashaAllah! Allt var jättebra, mina barn har fått en Eid dem aldrig glömmer!! Det var verkligen bra att ALLA va välkomna o delta! Jag hoppas också att detta kommer att vara en återkommande event varje Eid inshaallah.gladys Karima Cubillos Santi, Göteborg Tack till Zana och Ashar till detta intiativ. Festen var fantastisk, underbart att se många muslimer, icke muslimer, fira något tillsammans man blir glad i hjärtat, att vi kan bidra med något possitivt till andra. Hoppas detta blir återkommande varje Eid, inshaallah, Latifah Larsdotter Vi var med på festen under dagtid - min man som firar sin första Eid här i Sverige, jag, som firar min första Eid någonsin, och några kompisar. Det var jättekul och buffén var härlig. Inchallah gör vi om det nästa år!. Petronella Chebbi Vi riktade vår marknadsföring främst mot Västra Götaland men vi hade även deltagare från både Stockholms och Skåne trakten. 4. Utmaningar och mål för Eid- firande för alla 2009 Öka antalet icke muslimska besökare Stärka och möta upp förväntningarna av förra årets lyckade arrangemang. Ambitionen är att Eid- firande för alla blir en årligen återkommande tradition som äger rum i Göteborg men som tilltalar hela Sverige och förhoppningsvis även Norge och Danmark. Samarbeta och involvera ytterligare kulturinstitutioner i både Göteborg och Stockholm. 5. Eid- Firande för alla 2009 Evenemanget vänder sig till både muslimer som firar Eid vanligtvis och gemene man (alltså ickemuslimer som har ett intresse av att delta i firandet). Tillställningen bygger på att deltagarna aktivt får tillämpa den muslimska kulturen i all dess form genom, bild, musik, klädsel, dofter, och mat och på så sätt tillfredställa deltagarnas 5 sinnen (syn, hörsel, känsel, lukt och smak). Samtidigt skapa en trygg miljö där människor kan mötas över olika gränser för att skapa en dialog och bryta fördomar. Evenemanget är drog och alkoholfritt under både dag och kvälls aktiviteterna. Så här kommer dagarrangemanget att se ut.

3 Aktiviteter under dagen: - Musse poesi: En poesihörna där vi har bjudit in muslimska poeter som läser upp sin poesi och har en aktiv dialog med publiken. - Ät Mussemat: vi kommer kunna erbjuda en kulinarisk och interkulturell matbuffé med muslimsk prägel på de. - Utställningen vad betyder Eid för dig : Idén om en utställning där vi engagera skolbarn som firar Eid att delge och utrycka genom bild och språk sina upplevelser kring Eid. Utställningen ska också kända muslimska gestalter både nationella och internationella som också delger sina tankar och upplevelser kring Eid. - Mussemöten: Tillsammans med studieförbundet Ibn Rushd erbjuder vi ett särskilt program med föreläsare, artister, idrottsstjärnor, skådespelare och andra gestalter som har varit betydande i den svensk muslimska gemenskapen och dialogen mellan människor. Personer både på lokal, regional och nationell plan. - Testa Mussekläder: deltagarna kommer att ha möjlighet att testa olika traditionella muslimska klädesplagg och ta med sig ett foto som minne. - Filmvisning: vi kommer kunna erbjuda drop-in- filmvisning både för stora som små. Alltifrån Från tecknat för de mindre till dokumentärer för de äldre. - Lära känna mat workshop: Mat är en av de viktigaste ingredienserna i en lyckad Eid firande. Vi har tänkt ha en live matlagnings workshop med två kockar som delger och tillagar olika recept och mattips utifrån ett Eid tema. - Hennamålning: ett väldigt populärt inslag under Eid där vi erbjuder henna målning som målas på deltagarnas händer. - Kalligrafi utställning/workshop: Mats Abdulkarim cederberg visar upp sin kalligrafi utställning och håller en workshop i kalligrafi och låter deltagarna testa på och berikas. - Vi kommer också integrera världskulturmuseets utställning Bollywwod i firandet. Barnaktiviteter: En av de viktigaste bitarna i firandet av Eid är barnen. Därför vill vi erbjuda våra deltagare i yngre åldrar särskilda aktiviteter. - Barnscen: Vi kommer kunna erbjuda en mindre barnscen där vi kommer ha olika programpunkter som tillfredställer deras behov alltifrån akrobatclowner till sagoberättning, musik och teater. - Nöjesaktivitet: Vi kommer också kunna erbjuda mer nöjes aktiviteter så som kast - Pysselhörna: för stora som små: muslimska scotuer Dessa aktiviteter kommer ske under dagen den 27 september i Göteborg på Världskulturmuseet (12-18) och är avgiftsfria. Kvällsarrangemangen 25 september i Stockholm och 26 september i Göteborg: I samarbete med Göteborgs Konserthus och Stockholms Södra Teater kommer vi att arrangera en musiktillställning på respektive ort/plats med olika artister som har olika bakgrunder, nationaliteter och genrer men det som förenar de är dess muslimska anknytning. Kvällstillställningen kommer kunna ses gentemot en mindre avgift. Tanken med konserten är att det ska vara ett intimt möte mellan publik och artister. Vi tänker oss tre akter på scen varav minst två av dessa ska vara internationella artister. Målet är att ha

4 en akt som är modern, en akt som speglar det traditionella och en artist eller grupp där utövarna är kvinnor/ tjejer. Tilltänkta Artister (av dessa väljer vi tre stycken utifrån budget och tillgänglighet): Hamza Namira (Egypten): Är ett ny artist som förenar klassiskt arabisk och väterländsk pop. ( Liza Garza (USA): En stark spokenword artist med slående texter och ljuv harmonisk sång. ( Sofia Baig (Canada): En ung och lovande uttrycksfull artist med mycket eftertänksamma texter. ( Dhafer Youssef (Tunisien): Den tunisiske sångaren, låtskrivaren och oudmästaren Dhafer Youssef har skapat modern musik med rötter i både folkmusik och spirituell konstmusik. ( Le Trio Joubran (Palestina): Brödratrion Le Trio Joubran är specialister på den arabiska lutan oud. Med rötterna djupt i den palestinskarabiska musiktraditionen skapar de musik Influerade av populärmusik från västvärlden, indisk musik och flamenco. ( Maher Elzein(Sverige): En ung och lovande talang från Sverige som nu börjar göra sig en röst utomlands. Han jobbar just nu på sitt efterlängtade album. 6. Övergripande mål Vår vision är att skapa och tillhandahålla evenemang och tillställningar som ger upphov till naturliga möten mellan olika kulturbärare och traditioner. Vi vill uppmärksamma en stor högtid som firas världen över, där alla kan känna sig delaktiga och inkluderade. deltagarna ska kunna känna en trygghet i sig själva och sitt kulturella uttryck, ett sätt att kunna mötas och gemensamt fira och uppleva en kulturell tillställning som blandar universella influenser med en lokal färgning. Alltså ett Eid-firande i en svensk kontext. Uppleva globalt mötas lokalt. Vi vill uppmärksamma och belysa att mångfald inte handlar om hudfärg eller etnicitet utan om erfarenheter och preferenser. Vi tror också att denna tillställning ger deltagarna möjligheten att beröras på ett sådant sätt som leder till reflektion och omvärdering av fördomen om "den andre eller det avvikande". 7. Marknadsföring: kulinarisk Vi vill nå en blandad publik, därför är utmaningen för oss att i marknadsföringen kunna tilltala våra olika målgrupper (50/50) Beredskapen för det är att vi har flera samarbetspartners som har förtroende inom sina primära målgrupper, och att vi i den grafiska utformningen jobbar med olika tilltal tex för

5 konserterna där unga vuxna är primärgrupp används en något "hippare" affisch, för dagsarrangemanget som har småbarnsfamiljer som primärgrupp används ett mer bredare tilltal. Innehåll av program är också upplagt på ett sätt som där alla kan ta för sig, som ett "smörgåsbord". Utöver detta genomförs marknadsföringen på följande sätt: - Internet, (hemsida, facebook, interna mail listor) - Radio - Dagspress - Samarbetspartners - Sponsorer - Nätverk 8. Tidsplan Mars Juni 2009: samlar projektmedel, kontaktar och samarbetspartners. Kartlägger marknadsföringskanaler och finslipar evenemangets innehåll och detaljer. Juli Augusti 2009: Bekräftar bokningar och färdigställer programpunkter. Augusti September 2009: Full marknadsföring och bearbetning av press och media September genomförs Evenemanget Eid- Firande för alla under tre dagar med konsert i Stockholm på Södra Teatern, konsert på Göteborgs Konserthus och festival dag på Världskulturmuseet. Oktober: Uppföljning, utvärdering och redovisning. 9. Samarbeten Världskulturmuseet är en uppenbar samarbetspartner då vi förra året 2008 hade det första firandet av Eid. Detta samarbete har visat sig vara väldigt fruktbart och givande, därav är det naturligt att fortsätta samarbetet. Södra teatern i Stockholm känns som en naturlig samarbetspartner i Stockholm. Vi har även inlett samarbete kring en aktivitet som äger rum våren 2009 på Södra n. I och med detta har vi etablerat goda relationer med Södra Teatern och de har visat stort intresse kring att göra något runt Eid. Göteborgs Konserthus har fantastiska resurser i form av lokaler och teknisk utrustning, för oss är det hedrande att få komma in i detta fina hus, när då Konserthuset själva har visat stort intresse och medvilja till att samarbeta kring Eid kan vi bara tacka och buga. Självfallet har vi ambitionen att få med alla samarbetspartners från 2008 års firande.

6 10. Budget Kostnader: "Eid- Firande för Alla" 2009 Budgetupplägget är ett önskebudget där vi betalar alla medverkande arvoden som motsvarar deras vanliga ersättningar samt alla funktionärer får ett arvode för sin tjänst. Vi kommer att ta ha funktionärer samt inhyrd personal så som, värdar, ljudtekniker, ljustekniker, vakter m.m. 11. Dokumentation Vi kommer att dokumentera tillställningen genom, video och audio inspelning, fotografering sedan göra en sammanställande av alla dessa som en dokumentation i digitalform. 12. Uppföljning och utvärdering Ambitionen år 2009 med projektet är att anlita ett professionellt marknadsundersökningsföretag som gör besökar intervjuer genom enkät för att kunna ta del av vad det finns för spridning hos besökare, hur de tycker att tillställningen har varit osv. Naturligtvis görs en utförlig ekonomisk redovisning samt utvärderande med och av våra funktionärer och samarbetspartners. Vi kommer även att satsa på egen dokumentattion i form av både rörlig- och still-bild. Vår ambition är att detta ska kunna bli ett årligen återkommande arrangemang, för att detta ska kunna bli verklighet förstår vi betydelsen och tyngden av att göra en detaljerad uppföljning och utvärdering. Med vänliga hälsningar Projektansvarige: Zana Muhammad zana@wama.se ljud, ljus teknik och utrustning löner och arvoden Sociala avgifter Administration Vakter/säkerhet Marknadsföring Transporter inkl. försäkring Resor Lokal ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr Produktionskostnader, Barn och konserter ,00 kr Artistgager Övrigt Total summa ,00 kr ,00 kr ,00 kr

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Orkester och kör på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst.

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst. Välkommen! Hej och välkommen till TBi-sektionens samarbetsfolder! Vi är en glad sektion på Linköpings Tekniska Högskola vars studenter utbildar sig till civilingenjörer och naturvetare inom kemi och bioteknik.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

DINKYTOWN. en kreativ fristad

DINKYTOWN. en kreativ fristad DINKYTOWN en kreativ fristad Dinkytown är en nyskapande och konstöverskridande samlingsplats där musik, poesi, konst och foto möts på en och samma plats för att framföras och visas i en gemytlig atmosfär

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 BEATMEET är en kreativ mötesplats för musiker. Kom till Beatmeet som du är, lämna Beatmeet med egen merch, egna artistfoton och massor av musikaliska

Läs mer

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning - 1 - Sammanfattning Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Världens fest i Sverige (sas)

Världens fest i Sverige (sas) Avnr: 11223tv12 Ramadan Handledning för svenska som andraspråk av Carolina Ahnhem och Viveca Öste OBS! Begär gärna att få en textad version av programmet från AV-media och på långlån! Se även Generell

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Veronica Maggio ger konsert för ett fullsatt Idun. Foto: Melina Hägglund Detta är Umeå Kulturförening Humlans verksamhetsplan för året 2016. Vi ska fortsätta vara en etablerad, bred

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2008-07-10 Handläggare: Marie Landegård Telefon: 076-825 40 51 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 21 augusti 2008 RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-06-13 Diarienummer:2008-007 AH Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Frasses Fixarfest 2013 Ungdomscheckens namn Joel Lager Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter.

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter. Projektbeskrivning Projektetsnamn: Berätta! Sökande: De Ungas Sommarakademi på Konstepidemin, Göteborg Kontaktperson: Sofia Åhrman, projektledare 0708-144104, sofia@konstepidemin.se, Adress: Konstepidemin,

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar är en årligen återkommande filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter. Vi arrangerar

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia Projektbeskrivning Burkpojken Teater Arcadia Projektidén Med uppförandet av Christine Nöstlingers Burkpojken vill vi närma oss de barn i Västra Götalandsregionen som snart kommer att tas upp i tonårens

Läs mer

Näringslivsdagen. Tema Jakt. Jakten på affärer med underleverantörer i fokus. Utvärdering

Näringslivsdagen. Tema Jakt. Jakten på affärer med underleverantörer i fokus. Utvärdering Näringslivsdagen Tema Jakt 2012 Jakten på affärer med underleverantörer i fokus Utvärdering 2. Vad var den/de främsta anledningarna till att du valde att delta på Tema Jakt? Svar: Att få lyssna till Maria

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Musikteaterverkstan, MTV

Musikteaterverkstan, MTV Musikteaterverkstan, MTV Projektets motto har varit Jag vill, jag törs, jag kan! Projektägare: Västerfärnebo församling Projektledare: Sara Ulander och Gustav Enarsson Kommun: Sala Dnr: 23 Jnr: 2009 812

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT?

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? Publikmål kontra småorter/små scener (18 prioritets-pluppar) Små scener är viktiga av olika anledningar.

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider.

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider. Ämne: Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Modersmål, Engelska Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider. GENOMFÖRANDE Eleverna får välja

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Sandvikstrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Bli platschef på West Pride 2014

Bli platschef på West Pride 2014 Bli platschef på West Pride 2014 Foto: Daniel Castro/Regnbågsredaktionen 2 Foto: OLA GUSTAFSSON, HAMPUS HAARA, DANIEL CASTRO, EBBA BRUCE, HAMPUS HAARA, SANNA LINDéN/Regnbågsredaktionen Bli en del av West

Läs mer

Letar efter. En projektledare.

Letar efter. En projektledare. Letar efter En projektledare. Företaget Wiminvest?! Wiminvest hjälper företag och organisationer att öka i konkurrenskraft genom att göra dem bättre på att attrahera, utveckla och framför allt behålla

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Projektets namn Körfestivalen i Hylte

Projektets namn Körfestivalen i Hylte Ansökan skickas till Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Projektansökan Projektets namn Körfestivalen i Hylte Projektidé Vad vill ni göra och vem eller vilka är projektet till för? Vi vill skapa ett

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision.

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision. UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning (IC) ska arbeta aktivt för att skapa kontaktnät mellan studiekamrater, partneruniversitet och företag och därigenom främja kulturella utbyten, internationella

Läs mer

BLI EN DEL AV WEST PRIDE

BLI EN DEL AV WEST PRIDE BLI EN DEL AV WEST PRIDE West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. 2015 HADE FESTIVALEN cirka 250 programpunkter,

Läs mer

Delårsrapport. Delårsrapport Teatermakarna Dalarna UF. Räkenskapsår 2012-09-01 2013-02-28. Registreringsnummer: W016508. Kommun: Borlänge/ Falun

Delårsrapport. Delårsrapport Teatermakarna Dalarna UF. Räkenskapsår 2012-09-01 2013-02-28. Registreringsnummer: W016508. Kommun: Borlänge/ Falun Delårsrapport Delårsrapport Teatermakarna Dalarna UF Räkenskapsår 2012-09-01 2013-02-28 Registreringsnummer: W016508 Kommun: Borlänge/ Falun UF-region: Dalarna Skola: Hagagymnasiet/ Haraldsbogymnasiet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona

ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona 21 22 november 2012 BIO MAXIM ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona 21 22 november 2012 Antirasistiska filmdagar är en tematisk festival med film och samtal kring mänskliga

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE

SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE -erfarenhetsutbyte och mentorskap kring stöd till funktionshindrade i tre mindre europeiska städer Ett samarbetsprojekt mellan Kubrat i Bulgarien, Türi i Estland och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Kobjer Ansvarig: Gunilla Cederholm LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål/Åtgärder/Resultat/Analys för läsåret 2012-13 Målen för detta läsår har handlat om årskalender,

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S)

Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S) Utlåtande 2011: RVIII (Dnr 328-2642/2010) Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2010:38)

Läs mer

EN MATRESA JORDEN RUNT

EN MATRESA JORDEN RUNT Ämne: Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Modersmål, Engelska, Geografi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat från olika platser i världen. GENOMFÖRANDE Eleverna

Läs mer

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Med Uppsala Konsert & Kongress aktivitetspaket med tema musik, mat, underhållning samt kunskap och utveckling kan du

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 28 september 2009, 08.30 11.25 ~ 1-10 ande Maj-Britt Lindström Leif Wikman Britt Westerlund Övriga närvarande Doris Thomlund, enhetschef,

Läs mer

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 3. Måltiden mer än att bara bli mätt

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 3. Måltiden mer än att bara bli mätt Handledning Lektion 3 Måltiden mer än att bara bli mätt Måltidsupp- levelsen Måltidsupplevelsen Sätt måltiden i fokus och låt eleverna fundera över vilka olika delar som bygger upp en positiv måltidsupplevelse.

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 Webbildning Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 2. Projektets syfte Det flexibla lärandet ger stora möjligheter för folkhögskolor, som geografiskt

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Förskolan Trollsländan

Förskolan Trollsländan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (12) Förskolan Trollsländan Vi vill erbju d a v a rje barn e n f ö r skole tid f ull av gläd je, vänskap, läran de och med mång a utman in gar i le kfullt utforsk

Läs mer

Kompetensutveckling evenemang

Kompetensutveckling evenemang Kompetensutveckling evenemang Innehåll: Fakta sid 3 Kartläggning sid 4 Reflektioner sid 4 Exempel på evenemang sid 6 Resultat sid 7 Exempel på utveckling sid 8 Eventarrangörer från idrotten sid 9 Kompetensutveckling

Läs mer

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken.

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Bakgrund; PiteUnika ekonomisk förening med 36 medlemsföretag

Läs mer

Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping

Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping Blanketter och fullständiga bidragsregler hittar du på Linköping kommuns hemsida: www.linkoping.se/kulturochfritid Fritid Kultur- och fritidsnämndens

Läs mer