Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer"

Transkript

1 Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord av Sofia Barlind [Type text] [Type text] [Type text]

2 1 Innehåll: Om Brottsofferjouren 2 Bidrag 2 Kommunbidragsundersökningen Jourer och kommuner..2 Att jämföra bidrag.3 Kommunernas bidrag...4 Jourernas sammanlagda bidrag..5 Jämförelse med Inga bidrag..6 Ansökningsbelopp.7 Kontakt med kommunen...7 Samverkansavtal 8 Bilagor tillgängliga på i anslutning till den här rapporten: a) Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer (pdf) b) Tabell: Kommunernas bidrag länsvis, (Excel ) c) Tabell: Jourernas bidrag länsvis, (Excel )

3 2 Om Brottsofferjouren Det finns 93 lokala brottsofferjourer över hela Sverige. Här kan alla som drabbats av brott få stöd, råd och information av en ideell stödperson. På tingsrätterna finns vittnesstöd som hjälper både målsägande och vittnen vid rättegången. Mindre än hälften av jourerna har någon form av anställd personal (oftast på deltid) som samordnar verksamheten. Tillsammans hjälpte Sveriges brottsofferjourer personer inom den brottsofferstödjande verksamheten under verksamhetsåret arbetar med brottsofferfrågor på nationell nivå. Vartannat år utför Riksförbundet Kommunbidragsundersökningen i syfte att kartlägga kommunernas ekonomiska bidrag till Sveriges brottsofferjourer. Bidrag De enskilda jourerna får årligen ett grundbidrag om kr från statliga Brottsofferfonden som administreras av Brottsoffermyndigheten. Jourer som bedriver vittnesstöd vid landets domstolar kan också söka ett särskilt bidrag för denna del av verksamheten. En mindre del av jourerna uppbär ett regionalt bidrag och några driver tidsbegränsade projekt och har beviljats medel för det. I övrigt är alla jourer beroende av det bidrag de får från sina respektive kommuner. Enligt socialtjänstlagen kap 5 11 har varje kommun ansvar för att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp. I lagen nämns särskilt kommunernas ansvar för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn. Kommunbidragsundersökningen lokala brottsofferjourer har varit registrerade som medlemmar i Brottsofferjourernas Riksförbund under av 290 kommuner har samarbete med en brottsofferjour. 1 Undersökningen har genomförts genom en av Riksförbundet utfärdad enkät som sänts till samtliga jourer via e-post. I några fall har enkäten besvarats via telefon. Jourerna har uppmanats ange de senaste tillgängliga uppgifterna om kommunernas bidrag till jouren. Enkäten har utökats i jämförelse med tidigare undersökningar till att inkludera frågor om vilket belopp jouren ansökt om hos de olika kommunerna samt vilken typ av kontakt de haft med kommunerna i bidragsfrågan (skriftlig, muntlig, personliga möten). Jourer och kommuner Varje brottsofferjour har hand om ett specifikt geografiskt område. Det vanligaste är att en jour täcker en, två eller tre kommuner. Fem brottsofferjourer verkar i olika stadsdelar inom Stockholms kommun kommuner saknar samarbete med Brottsofferjouren: Pajala, Övertorneå, Överkalix, Kalix, Haparanda, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna, Tanum, Öckerö, Nykvarn, och Burlöv. Även Malmö kommun saknar brottsofferjour, men har ett eget kommunalt brottsofferstöd. 2 Brottsofferjourerna i Skärholmen (Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Skärholmen), Stockholm Sydost (Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck), Stockholms Innerstad-Lidingö (Innerstaden samt Lidingö kommun), Spånga-Kista (Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta) och Västerort (Hässelby-Vällingby, Bromma samt kommunerna Solna, Sundbyberg och Ekerö).

4 Antal jourer 3 Antal brottsofferjourer som verkar i visst antal kommuner (2013) De 16 brottsofferjourer som täcker fem eller fler kommuner har en särskilt tung administrativ börda eftersom de ofta måste göra en separat bidragsansökan till varje kommun. Det tar mycket tid från stödarbetet att sända in ansökningshandlingar med bilagor till flera olika kommuner varje år. Att jämföra bidrag Kommunernas och jourernas storlek och förutsättningar skiljer sig så mycket åt att det inte är meningsfullt att enbart göra en jämförelse av bidragen i absoluta tal, dvs. hur stor summa varje kommun bidragit med. För att jämföra jourerna och kommunerna sinsemellan utgår vi från invånarantalet, det vill säga vi räknar ut hur mycket varje kommun bidrar med per invånare. Invånarantalet i varje kommun sammanställs av SCB, Statistiska Centralbyrån och är angivet i de tabeller som publiceras som bilagor till den här undersökningen. 3 Man kan också behöva ta hänsyn till mängden brott som begås i kommunen. Brottsofferjourer i områden med hög brottslighet kanske egentligen behöver större resurser till sitt förfogande än vad de får utifrån invånarantalet. Det är troligt att kommuner med hög brottslighet har fler brottsutsatta och svårare fall som kräver mer omfattande insatser. Begreppet brottslighet är vanskligt att definiera och svårt att mäta. Det mått vi har till vårt förfogande är antal anmälda brott per kommun, statistik som tillhandahålls årligen av Brå, Brottsförebyggande Rådet. Varje anmält brott är inte lika med ett brottsoffer. En person kan drabbas av flera brott som anmäls vid samma tillfälle. Flera personer kan vara med om ett och samma brott, till exempel en familj som drabbas av inbrott. Men eftersom Brå inte för statistik över hur många som drabbas av varje brott är den enda siffra vi har tillgänglig den om hur många brott som anmälts. 3 Se bilagor: Kommunernas bidrag länsvis, tabell ht 2013 och Jourernas bidrag länsvis, tabell ht 2013

5 4 Ungefär 82 % av den totala mängden anmälda brott varje år är brott där det kan finnas enskilda personer som målsägande. Det är detta mått vi valt att redovisa i tabellerna tillsammans med invånarantalet. 4 Kommunernas bidrag 5 Sveriges kommuner bidrar i genomsnitt med 1,89 kr per invånare till Brottsofferjouren. Med justering för de 13 kommuner där det inte finns någon lokal jour (se not 1) som kan uppbära bidrag blir snittet istället 1,95 kr per invånare. Det genomsnittliga bidraget för de kommuner (226 st) som givit bidrag är 2,14 kr per invånare. Högst bidrag per invånare till en lokal brottsofferjour ger Kristinehamns kommun med 16,86 kr. Därefter följer Storfors, Västerås, Tomelilla, Enköping och Luleå kommuner, som alla ger bidrag på över 7 kr per invånare. I nästan samtliga av dessa kommuner finns omständigheter som gjort att jouren erhåller ett högre bidrag, till exempel att den driver särskild verksamhet för unga brottsoffer eller erbjuder skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation, vilket sker i samverkan med kvinnojourerna. Detaljerad information kring samtliga kommuners bidrag till Brottsofferjouren i kronor och kronor per invånare samt jämförelser med förra undersökningen (hösten 2011), plus aktuella invånarantal och mängd anmälda brott finns i Excel-tabeller på i anslutning till den här rapporten. Där finns också ett överskådligt diagramdokument som visar bidrag per invånare länsvis. Ovan en kartbild över Sveriges kommuners genomsnittliga bidrag till Brottsofferjouren enligt årets undersökning. Kartan visar enbart kommunbidrag per invånare i kronor - inte eventuella 4 En del brott drabbar ingen enskild person. Enkla exempel är skattefusk, bidragsfusk, olovlig körning osv. Detta är brott mot ordningsförordningar eller regelverk där samhället i stort drabbas. Under varje rubrik i brottsbalken finns emellertid brott där enskilda kan drabbas. Därför är samtliga brott under brottsbalken med i vår uträkning. Av de specialrättsliga författningarna är endast lagen om kontaktförbud medräknad, detta eftersom överträdelse av förbudet tydligt riktar sig mot och drabbar en enskild person. 5 Se bilagor: Kommunernas bidrag länsvis, tabell ht 2013 samt Diagram ur kommunbidragsu, ht 2013.

6 Antal jourer 5 andra förmåner i form av betald tjänst, lokal eller övrigt som vissa kommuner bidrar med till sina brottsofferjourer. Uppgifter om detta finns i de tidigare nämnda tabellerna. Jourernas sammanlagda bidrag 6 En sammanfattning av de 93 jourernas sammanlagda bidrag visas i diagrammet nedan. Fem jourer når över ett bidrag på 5 kr per invånare. De 12 jourer som inte har något kommunbidrag har heller inte ansökt om bidrag hos någon av sina kommuner. Översikt: Bidrag i kronor per invånare för Sveriges brottsofferjourer Totalt 27 jourer har någon form av subventionerad hyra eller gratis lokal. Det är i drygt hälften av fallen någon av jourernas kommuner eller det kommunala bostadsbolaget som står för kostnaden. I andra fall kan det vara så att jouren har lokal i polishuset eller delar lokal med någon annan organisation eller att värden väljer att stödja jouren med förmånlig hyra. Jourerna har i många fall svårt att uppskatta värdet av lokalen. Vissa uppger att de aldrig skulle ha haft råd att ha en så centralt belägen eller stor lokal om de inte haft subventioner, andra uppger tvärtom att lokalen de har tillgång till annars skulle stå tom och värdet av den därmed inte är så högt. 44 jourer har i någon utsträckning anställd personal. Ytterligare två jourer har tillgång till service från anställd personal i närliggande jour. Det handlar om sammanlagt drygt 46 tjänster fördelat på omkring 60 individer av dessa jourer har tjänster som betalas eller delbetalas av utomstående. I ett fall står kommunen för kostnaden, i ett fall är samordnaren anställd av kyrkan men kan lägga arbetstid på arbetsuppgifter för Brottsofferjouren. I övrigt handlar det om att tjänsten finansieras helt eller delvis av lönebidrag, bidrag från Socialstyrelsen eller Arbetsförmedlingen. Fyra jourer får annat bidrag från kommunen i form av gratis telefon, kontorsmaterial eller liknande. 6 Se bilaga: Jourernas bidrag länsvis, tabell ht Inklusive vittnesstödssamordningen vid landets tingsrätter.

7 6 Jämförelse med av kommunerna har förändrat sina bidrag i jämförelse med förra undersökningen (hösten 2011). Men 150 kommuner ger fortfarande exakt samma summa i bidrag som för två år sedan. 98 kommuner har höjt sina bidrag. 8 Förändringar i kommunernas bidrag mellan 2011 och exakt samma bidrag som 2011 ökat bidrag minskat bidrag Många av ändringarna i bidragens storlek är ganska små justeringar. 49 kommuner har ökat sitt bidrag med mer än kr, 14 har minskat bidraget med mer än kr. De kommuner som höjt sitt bidrag till sin lokala jour mest i jämförelse med 2011 är Kristinehamn, Enköping, Karlstad, Haninge och Järfälla kommuner. Sammantaget fick Sveriges brottsofferjourer kr i bidrag från Sveriges kommuner under Jämför man med 2011 är det en ökning med kr eller 2,62 %. Konsumentprisindex har under samma period (okt okt 2013) ökat med 0,5 %. 9 Inga bidrag 64 kommuner har inte givit något bidrag till Brottsofferjouren. 10 Det vanligaste skälet till att en kommun inte lämnat bidrag är att den lokala jouren inte gjort någon ansökan om kommunbidrag, det gäller i 41 av landets kommuner. Orsaken till detta uppger de flesta jourer är att de inte behöver ansöka om kommunbidrag eftersom grundbidraget från Brottsofferfonden eller andra bidrag är tillräckligt för att klara jourens verksamhet. Det handlar ofta om ideellt verksamma jourer i glesbygd som inte har så stora omkostnader och där ärendeflödet är lägre. I något fall handlar det om att kommunen istället bidrar på annat sätt, kanske via lokalkostnader eller telefonkostnader och att jouren därför avstått från att söka ytterligare bidrag. 8 I bilagan Kommunernas bidrag länsvis, tabell ht 2013 finns en jämförelse kommun för kommun mellan 2011 och 2013, både vad gäller bidragssumma och kronor per invånare. 9 Inflationstakten okt 2011 okt Källa: SCBs hemsida,. 10 Se Kommunernas bidrag länsvis, tabell ht 2013 för detaljer.

8 7 Fördelning av kommuner som inte givit något bidrag till Brottsofferjouren 7 3 jouren har inte ansökt om kommunbidrag kommuner där det inte finns någon verksam brottsofferjour 13 kommunen har inte givit bidrag 41 kommunen hade vid undersökningens slut inte givit svar på ansökan men gav 0 kr år 2012 I 13 av landets kommuner finns inte någon verksam brottsofferjour, därför hamnar också de i den här gruppen. För 10 kommuner har jouren som verkar i området uppgivit att de sänt in en ansökan om bidrag men att den inte besvarats eller helt avslagits. 11 Ansökningsbelopp Jourerna har för första gången i årets undersökning uppgivit vilka belopp man ansökt om till respektive kommun. Uppgifter om ansökningsbelopp har lämnats för 206 av kommunerna. Jourer som inte ansökt om bidrag har förstås inte fyllt i den här delen av undersökningen. Jourer med samverkansavtal har heller inte besvarat den här frågan eftersom det i avtalet redan är fastställt vilket bidrag som ska betalas ut. Några jourer uppgav att man inte anger något särskilt belopp för ansökan. Ansökningar i 206 kommuner sökt sammanlagt erhållit sammanlagt kr kr 2,41 kr per invånare 2,13 kr per invånare Vi kan alltså konstatera att de medgivna bidragen i genomsnitt hamnar på ungefär 89 % av vad jouren begärt. Kontakt med kommunen En annan fråga som ställs i undersökningen är till vilken kommunal instans jouren lämnat sin ansökan. Det finns inget enhetligt system för vad kommunala nämnder heter i olika kommuner, så vi har i den här sammanställningen samlat dem i övergripande grupper av samma typ. 11 Om kommunen svarat på jourens ansökan om kommunbidrag efter 28/ har uppgiften inte kommit med i den här sammanräkningen eftersom insamlingen av uppgifter från jourerna avslutades detta datum.

9 8 Vilken instans/nämnd ansöker Brottsofferjouren hos i de olika kommunerna? 19 9 social/omsorg/familj kommunstyrelsen ej ansökt om kommunbidrag fritid/idrott/kultur/övrigt samverkansorgan för flera kommuner Eftersom socialtjänstlagen ger varje kommun ansvar för att ge stöd till brottsoffer och deras anhöriga faller det sig naturligt att Brottsofferjourens verksamhet faller inom respektive socialnämnds (eller motsvarande nämnds) ansvarsområde. Ett annat fullgott alternativ är att jouren har möjlighet att ansöka direkt till kommunstyrelsen, som ju ytterst ansvarar för omsorgen om invånarna i kommunen och har god överblick över skilda budgetområden. I 19 kommuner hamnar Brottsofferjourens ansökan om verksamhetsbidrag hos kulturnämnden, fritidsnämnden eller liknande, i konkurrens med föreningar och klubbar av de mest skilda slag. Eftersom Brottsofferjourens verksamhet och syfte inte går att jämföra med dessa arbetar vi för att ansökningarna flyttas till en lämpligare instans. Kommunerna där ansökningar görs hos kultur/fritidsnämnderna ger också väsentligt lägre genomsnittligt bidrag än rikssnittet: 73 öre per invånare. Samverkansorgan för flera kommuner innebär att jouren ansöker till ett länsövergripande samverkansorgan där flera kommuner ingår. Alla kommuner i samma område bidrar med ungefär samma summa per invånare. Samverkansorganet gör en bedömning, fattar ett övergripande beslut och medlemskommunerna följer sedan det. De flesta kommuner får bara en skriftlig bidragsansökan från Brottsofferjouren. Ungefär en fjärdedel av kommunerna har också haft kontakt med jouren via telefon i samband med ansökan. Närmare 100 kommuner har haft ett möte med Brottsofferjouren under senaste ansökningsperioden - vanligen i kommunens lokaler. Undersökningen visar att jourer som haft kontakt med kommunen utöver den skriftliga ansökan har ett genomsnittligt högre bidrag per invånare än de som enbart kommunicerar skriftligen. Samverkansavtal En av frågorna i undersökningen gäller förekomsten av samverkansavtal mellan kommun och lokal brottsofferjour. Samverkansavtal är definierat på följande vis i frågeformuläret: En del kommuner och brottsofferjourer har skrivit samverkansavtal som tydliggör respektive parts ansvar och skyldigheter. Detta innebär bland annat att jouren inte behöver göra nya ansökningar om bidrag varje år utan är garanterad ett visst belopp.

10 9 Finns samverkansavtal mellan kommun och brottsofferjour? ja; 37 nej; 240 Jourerna har alltså svarat att man har samverkansavtal med 37 av landets kommuner. Några jourer har uppgivit att trots att de har ett avtal med kommunen så måste de ändå göra ansökan varje år. Det finns också exempel på motsatsen, att jouren inte har något samverkansavtal men där utbetalningen till jouren görs utan att man behöver göra en formell ansökan varje år. De kommuner som har ett samverkansavtal med sina brottsofferjourer ger i genomsnitt 2,88 kr per invånare i bidrag, det vill säga väl över rikssnittet. Utöver det principiella värdet av ett avtal där vikten av brottsofferstödjande verksamhet betonas och där man tydliggör ansvarsfördelningen mellan kommun och jour sparar det också tid och arbete för båda parter att inte årligen behöva lämna in respektive ta ställning till nya ansökningar om bidrag.

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2011-12-12 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind [Type text] [Type

Läs mer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2010-12-13 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind [Type text] [Type

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010 2011-03-04 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2013 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2013 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2013 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2013-10-30 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om Brottsofferjouren

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2010-12-13 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om BOJ Brottsofferjourernas

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2011-12-12 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om BOJ Brottsofferjourernas

Läs mer

Ordförandekonferens oktober 2013

Ordförandekonferens oktober 2013 Ordförandekonferens 25-26 oktober 2013 100 Brottsofferjourer 48 Vittnesstödsverksamheter Bakgrund Olika förutsättningar att ge stöd till alla brottsoffer, anhöriga och vittnen Samhällsutveckling som innebär

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Värmland Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid Tillfälle att prioritera frågan Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid 24 november, 2005 Inledning...3 Den aktuella uppföljningen...4 Amnestys kommunundersökning och den kommunpolitiska

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 4 Centrala stadsområden 4 Perifera stadsområden 4 Landsbygdsområden 5 Mindre tätorter 5 KÄLLOR 5 DEFINITIONER, FÖRKLARINGAR OCH JÄMFÖRELSER

Läs mer

BEFOLKNING: S 2010:13 2010-10-23 Frida Saarinen 08-508 35 004

BEFOLKNING: S 2010:13 2010-10-23 Frida Saarinen 08-508 35 004 STATISTIK OM STHLM BEFOLKNING: Barnafödande i Stockholms stad S 2010:13 2010-10-23 Frida Saarinen 08-508 35 004 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB INNEHÅLL INNEHÅLL... 1 FÖRORD... 3 INLEDNING...

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Förmåga att tillvarata sina rättigheter

Förmåga att tillvarata sina rättigheter Kapitel 8 Förmåga att tillvarata sina rättigheter Inledning I SCB:s undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) finns också ett avsnitt som behandlar samhällsservice. Detta avsnitt inleds med frågan: Tycker

Läs mer

Det statliga tandvårdsstödet

Det statliga tandvårdsstödet Det statliga tandvårdsstödet 15 oktober 2014 Sofia Wallström Generaldirektör Översikt Läget före 2008 års reform Utformning av det nuvarande statliga tandvårdsstödet Hur har det blivit? Diskussion Läget

Läs mer

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar.

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar. Tjejjourer Vad är en tjejjour? En tjejjour är en feministisk förening där tjejer arbetar för att stötta andra tjejer. Det finns över 60 tjejjourer runt om i hela Sverige, i små och i stora städer. Varenda

Läs mer

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan - En enkätundersökning 1 Sammanfattning Elevhälsan är en av de offentliga verksamheter som i hög grad påverkats av det ökande antalet nyanlända barn

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM VÄGEN TILL EN NY BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för bostäder i Stockholmsregionen. Tänk på

Läs mer

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen i Stockholms

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

Det perfekta kvarteret

Det perfekta kvarteret Det perfekta kvarteret -- En undersökning av Novus på uppdrag av Gyllenforsen Fastigheter 8 december 2009 1 Vi frågade 600 invånare* i Stockholms Stad om vad som bäst bidrar till ett perfekt kvarter generellt

Läs mer

Kommuner och landsting utan

Kommuner och landsting utan Kommuner och landsting utan samordningsförbund En kartläggning av kommuner och landsting som inte ingår i samordningsförbund 2013-11-11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m.

Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m. 1 (7) Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m. Riksdagen beslutade i juni 2009 om förtydliganden av skollagens bestämmelser om kommunernas bidrag till fristående

Läs mer

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning Inventering av registrerade föreningar Fritidsförvaltning Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 211-4-5 1.3 Thomas Sterner (Gustaf Johansson/David Nilsson) Fritidsförvaltningen Föreningsavdelningen

Läs mer

Länsrapport 2014 Stockholms län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Stockholms län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 Stockholms län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna 4 av 5 rapport en håller krisorterna under armarna Det är framför allt i de små företagen i Göteborgsregionen 1, liksom i Sverige i stort, som jobben och tillväxten finns. Det är fler som är sysselsatta

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Nolltolerans i Bollebygds kommun

Nolltolerans i Bollebygds kommun Nolltolerans i Bollebygds kommun Den 29 april 2009 beslutade kommunfullmäktige om en avsiktsförklaring och att Bollebygds kommun ska arbeta för Nolltolerans. Med gemensamma krafter arbetar kommunen, räddningstjänsten,

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Ring kyrkklocka ring. Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män

Ring kyrkklocka ring. Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män Ring kyrkklocka ring Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män April 2003 Innehåll Bakgrund 3 Vår undersökning 3 Resultat

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-04-15 1 (2) HSN 2016-0588 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2016-05-24, p 28 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk

Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk Lagen om nationella minoriteter och minoritesspråk ersätter de två tidigare minoritetsspråkslagarna - lagen (1999:1175) om rätt att använda

Läs mer

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Bilaga till Vinst och Värderingar i non profit vård och social omsorg Maj 2009 Famnas medlemsorganisationers tillväxt och utveckling åren 2003-2008

Läs mer

Att ansöka om kommunbidrag

Att ansöka om kommunbidrag Att ansöka om kommunbidrag Tips och råd för lokala jourer December 2010 Kommunernas bidrag till de lokala brottsofferjourerna är viktiga för verksamhetens fortlevnad och utveckling. I denna folder finns

Läs mer

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Januari 2016 Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Dags att modernisera kollektivavtalen Jour och beredskap försämrar livskvaliteten -Dags att modernisera kollektivavtalen Flera av Visions medlemmar

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2010:14 Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Den totala arbetslösheten 1996-2009 (inklusive personer i program med aktivitetsstöd) har varierat

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län?

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Jönköpings län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011 Statistik 2011 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011 2012-03-01 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST)

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Datum Dnr 2001-01-26 1426-2000 Juridiska sekretariatet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Sammanfattning Domstolsverket (DV) är positiv till

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige SFBUP den 12 februari 2016

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige SFBUP den 12 februari 2016 Ensamkommande flyktingbarn i Sverige SFBUP den Eskil Wadensjö Stockholms universitet Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet Undersökningen 1. Att konstruera ett mer omfattande datamaterial

Läs mer

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56)

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56) Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD Handläggare: Elsie Edlund Tfn: 08-508 25 604 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-23 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-03-15 DNR 106-30/2005 Till Socialtjänstnämnden Barnen

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2008-05-15 Av Mikael Johansson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:3 Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete [Skriv text] Konsult och Service, Utredning och Statistik

Läs mer

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Mars 2011 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Göteborgsregionens kommunalförbund Uppföljning av studerande på yrkesvux 2010

Läs mer

2016-01-20. Dnr KS/2015:438. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Kvinnojouren Klara

2016-01-20. Dnr KS/2015:438. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Kvinnojouren Klara 2016-01-20 Dnr KS/2015:438 Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommun och Kvinnojouren Klara Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet offentligt partnerskap,

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Utredning ny LSS-ersättning

Utredning ny LSS-ersättning Utredning ny LSS-ersättning Bakgrund En person som beviljats personlig assistans enligt LSS har också rätt att välja vem som ska anordna den personliga assistansen. Brukaren kan, precis som den som beviljas

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 2010-03-05 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 SCB:s Demokratidatabas 1998 2008 Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 Innehåll 1. Inledning... 4 Bakgrund... 4 Information om demokratidatabasen... 5 Variabler...5 Källor

Läs mer

Socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar

Socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar Socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar Bakgrund Socialnämndens ansvar God kvalitet enligt 3:3 SoL Ansvar nämnd/ideell förening Vad vill Socialstyrelsen & länsstyrelserna? Diskussion Övergripande

Läs mer

Trafiksäkerhet för förskolebarn. - en konsumentenkät till föräldrar och personal

Trafiksäkerhet för förskolebarn. - en konsumentenkät till föräldrar och personal Trafiksäkerhet för förskolebarn - en konsumentenkät till föräldrar och personal NTF Skåne 25 Sammanfattning Det totala antalet föräldrar som besvarat enkäten var 945, 8% mammor och 2% pappor. Bland barnen

Läs mer

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören?

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillväxtverket.se/publikationer. Där finns även material som gavs ut av Nutek

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k.

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k. Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-02-04 Lina Helgerud, 054-540 10 40 lina.helgerud@karlstad.se Hälsa Vi kan fortsatt se att en stor andel av barnen och eleverna uppgerr

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Alkohol, tobak, narkotika och dopning

Alkohol, tobak, narkotika och dopning 7 APRIL 21 Alkohol, tobak, narkotika och dopning Elever i årskurs sju och gymnasiets första år tillfrågades om alkohol- och tobaksbruk, liksom om inställning till narkotika, och om de använt narkotika

Läs mer

I avtalet regleras även respektive samverkanskommuns åtagande gentemot kvinnojouren.

I avtalet regleras även respektive samverkanskommuns åtagande gentemot kvinnojouren. Samverkansavtal avseende utbetalning av föreningsbidrag från kommunerna Lerum, org nr 212000-1447, Alingsås, org nr 21 20000-1553, och Vårgårda, org nr 212000-1454 till Kvinnojouren Olivia, org nr 864001-0396

Läs mer

Anställningsformer år 2008

Anställningsformer år 2008 Arbe tsm arknad Anställningsformer år 28 Fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 199 28 Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning...2 = 1 Inledning...5 2 Anställningsformer

Läs mer

Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS)

Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS) PM 2006 RV (Dnr 339-660/2006) Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Kommunstyrelsen beslutar bevilja Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum

Läs mer

Semestervanor år 2010

Semestervanor år 2010 FAKTAMATERIAL/STATISTIK Semestervanor år 1 Semesterresande och fritidshus efter klass och kön år 1984 1 Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning... 2 = Semestervanor år 1...

Läs mer

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen, 2009 Rapport nr: 533 Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Emelie Brodin Hanna Rolinder Abstract Rapporten

Läs mer

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor

Läs mer

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET?

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? En undersökning av anestesi- och intensivvårdssjuksköterskors arbetsvillkor Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Metod och urval...

Läs mer

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av

Läs mer

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 1 (7) ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Integration 3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 3.1 Andel nyanlända kvinnor och män som inom två år efter mottagningsåret varit sysselsatta. Källa:

Läs mer

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund SIFO Research International TYA Arbetskraftsbehov 2006 Rapport Dok.nr 1514788 Stockholm 2006-06-17 SIFO Research International Ingemar Boklund 0. UNDERSÖKNINGEN I KORTHET Sifo har genomfört en enkätundersökning

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet. Dir. 2015:69

Kommittédirektiv. Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet. Dir. 2015:69 Kommittédirektiv Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet Dir. 2015:69 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015. Sammanfattning EU väntas inom kort besluta

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012 2013-03-01 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige

Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Ensamkommande flyktingbarn i Sverige Aycan Çelikaksoy & Eskil Wadensjö Stockholms universitet Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitets Linnécentrum för integrationsstudier (SULCIS)

Läs mer

Brukarundersökning. Socialförvaltningens ekonomisektion. Dec. 2006

Brukarundersökning. Socialförvaltningens ekonomisektion. Dec. 2006 Brukarundersökning Socialförvaltningens ekonomisektion 2006 Dec. 2006 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att vi arbetar

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Välkommen till Försäkringskassan När du får barn kommer du troligen att ha mer kontakt med Försäkringskassan än du har haft förut. Det är vi som har hand om och

Läs mer

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Rapportserie 2015:3 Arbetsgivarverket Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd; SFS 2005:529 Utkom från trycket den 27 juni 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Utlandsföddas företagande i Sverige

Utlandsföddas företagande i Sverige Utlandsföddas företagande i Sverige Fakta & statistik 2010 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar och förfrågningar kan också göras till Tillväxtverkets

Läs mer

Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder. Kommunkartläggning 2008

Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder. Kommunkartläggning 2008 Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder Kommunkartläggning 2008 1 (11) Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder kommunkartläggning 2008 Innehållsförteckning Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder kommunkartläggning 2008...1

Läs mer

Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket

Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket PM 2014:119 RI (Dnr 669-820/2014) Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

STÖDCENTRUM FÖR UNGA BROTTSOFFER SÖDERORT

STÖDCENTRUM FÖR UNGA BROTTSOFFER SÖDERORT STÖDCENTRUM FÖR UNGA BROTTSOFFER SÖDERORT 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Lagstadgat brottsofferstöd...3 Områdesbeskrivning...3 Brottsligheten...3 Barn och ungdomars utsatthet för brott...4 Upprepad

Läs mer

Om socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar för god kvalitet m.m. vid utförandet av insatser enligt SoL

Om socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar för god kvalitet m.m. vid utförandet av insatser enligt SoL Om socialnämndens respektive ideella föreningars ansvar för god kvalitet m.m. vid utförandet av insatser enligt SoL Bakgrund Socialnämndens ansvar God kvalitet enligt 3:3 SoL Bildspel ansvar nämnd/ideell

Läs mer

Arbetslöshet bland unga

Arbetslöshet bland unga Fördjupning i Konjunkturläget juni 212(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 212 97 FÖRDJUPNING Arbetslöshet bland unga Diagram 167 Arbetslöshet 3 3 Fördjupningen beskriver situationen för unga på

Läs mer

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet...

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet... Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 1.1 Tillsvidareanställda antal personer och årsarbetare... 4 1.2 Tillsvidareanställda sysselsättningsgrader... 6 1.3 Tillsvidareanställda

Läs mer

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Stadsbiblioteket i Göteborg Innehåll Kapitel 1 Inledning 3 Kapitel 2 Metod 6

Läs mer

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Nära 22 000 elever gick ut grundskolan i Stockholms län våren 2012. Trots att drygt var tionde inte når behörighet till gymnasiet har huvudstadsregionen

Läs mer

Handläggning av ärenden som gäller barn och unga

Handläggning av ärenden som gäller barn och unga (S) Allmänna råd Handläggning av ärenden som gäller barn och unga Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer