Leo och det magiska huset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leo och det magiska huset"

Transkript

1 Leo och det magiska huset

2

3 Leo och det magiska huset Annelie Rosendahl The Gift

4 The Gift Copyright 2010 by Annelie Rosendahl Omslag och illustrationer: Marie Estensson Utgiven av The Gift Tryckt hos..,2010 ISBN:

5 Till Bengt för all din kärlek, inspiration, uppmuntran och glädje. Jag älskar dig.

6 Jag vill rikta ett varmt tack till alla som på något vis har varit delaktiga i skapandet och slutförandet av denna bok, med allt från uppmuntran till korrekturläsning. Ett stort tack till alla ni som tror på min skrivförmåga.

7

8

9 Kapitel 1 Änglarna Leo hade tråkigt. Ingen att leka med och det regnade ute. Han gick uppför den knarrande trappan till vinden och klev in i farfars stora bokrum. Från golv till tak reste sig dammiga bokhyllor. Farfar satt i en gammal fåtölj vid fönstret och läste. Farfar, hur dog mina föräldrar? Farfar Erik satte kaffet i fel strupe och hostade till. Vad är det du säger, pojk? Vad är det för en fråga? Jag bara undrar. Det är ingen som har berättat det för mig. Farfar skruvade nervöst på sig. Ja, Leo, det är helt mitt fel. Jag har helt enkelt inte tänkt på det. Farfar var som vanligt lite tankspridd. Kanske inte den bästa barnuppfostraren, men väldigt godhjärtad. Han ställde ner kaffekoppen och gick fram till Leo. Dina föräldrar var väldigt snälla. Det vet jag väl! Leo log mot farfar. Varför kan du inte berätta hur de dog? Jag tyckte helt enkelt att det var för otäcka saker att tala om. Farfar studerade Leos ansikte noggrant. Det är väl ännu mer otäckt att inte veta! sa Leo upprört. Ja, du har rätt. Att jag inte har tänkt på det. Farfar tog tag i Leos hand och bad honom sätta sig ned. Dina föräldrar drunknade. Det var en stormig natt och ingen ombord överlevde. Du var bara ett år gammal när det hände och jag har tagit hand om dig sedan dess. Leo satt tyst en lång stund innan han svarade. Det var bara det jag ville veta. Så gick han bort till en av bokhyllorna och kikade på böckerna. Är det inget mer du undrar över? Farfar granskade Leo ingående. Nej, nu vet jag.

10 Farfar återgick till att studera i sina böcker, men han var inte helt fokuserad på läsningen. Var Leo verkligen nöjd med den förklaringen? Farfar, jag har tråkigt. Leo vände sig mot farfar. Ja, inte är det så roligt här uppe bland allt damm, sa farfar. Men se här, gå ner till ditt rum och läs den här boken istället. Han gick bort till en liten hylla under fönstret och drog fram en tunn bok som han räckte till Leo. Men farfar, jag kan inte läsa! sa Leo irriterat. Jag vet inte hur man gör. Javisst ja, men då är det kanske på tiden. Farfar hade så många tankar i huvudet på samma gång att han ofta glömde saker. Har du inte någon bok med bilder i då? Leo började titta i några av böckerna. Var försiktig här inne! Det finns en massa hemlighe... Hemligheter! Sa du hemligheter farfar? Nu började det bli spännande, tyckte Leo. Eh, nej, jag sa ingenting speciellt. Bara att det finns en massa ojämnheter här. I golvet alltså. Jag vill inte att du ska ramla och slå dig. Farfar började mumla, som han alltid gjorde då han inte ville avslöja något. Titta i den här då, men skynda dig ner nu, jag måste fortsätta läsa, sa farfar och räckte en tung bok till Leo. Leo öppnade den förväntansfullt. Den var full med bilder på indianer, pyramider och andra spännande saker. Den här boken verkar bra och spännande. Tack farfar, du är toppen! Mm, sa farfar med näsan i en tjock, gammal bok. Leo sprang ner till sitt rum, la sig på sängen och tittade på alla bilder. Tänk att farfar hade en bok med sådana fina bilder i. Han kanske har fler spännande böcker? Han sa faktiskt hemligheter, det är jag säker på. Det är något för mig att undersöka, tänkte Leo började genast föreställa sig själv fullt utrustad för att upptäcka vindens alla hemligheter. Leo inväntade mörkret då han skulle smyga iväg upp till

11 bokrummet. Kvällen kom och Leo låtsades redan sova då farfar sa god natt. Sedan smög han upp och med ficklampan i högsta hugg tassade han uppför vindstrappan. Den knarrade otäckt, men åh så spännande det var. Han öppnade vindsdörren och klev in och när han lyste över rummet med ficklampan såg han många saker; böcker, tavlor, uppstoppade djur och papper med konstiga krumelurer på. Allt såg helt annorlunda ut i mörkret. Leo fortsatte att leta efter något som kunde tänkas vara en hemlighet, och helt plötsligt såg han något intressant. Det var en nyckelknippa med sju nycklar på. De gick i regnbågens olika färger och var gjorda av sten. Wow, vilken upptäckt! Undrar vad de kan öppna, tänkte Leo. Leo gick omkring i rummet och drog fram olika böcker för att hitta någon lönndörr, precis som det brukade finnas i gamla hus. Det hade han nämligen sett i en film. Men det var bara väggen som doldes bakom alla böcker. Han nådde inte så högt upp som han ville. Leo tittade sig omkring för att finna något att stå på. Där, borta vid fönstret, fanns en hög pall. Han sprang bort till pallen och började släpa den över golvet. Den gnisslade oroväckande. Tänk om farfar vaknade. Långsamt drog han den vidare tills han var framme vid bokhyllan. Han klättrade upp och fortsatte titta bakom olika böcker. Så plötsligt när han höll en bok i handen, hände något märkligt. Bokhyllan snurrade runt och innanför verkade det vara ett rum. Leo smög in och lyste runt omkring. Men precis när han hade tagit några steg in så snurrade bokhyllan tillbaka och han var instängd. Oj, vad skulle han göra nu? Leo blev rädd. Skulle han ropa efter farfar? Men tänk om han blev arg. Farfar tyckte inte om att han rotade runt bland hans saker, särskilt inte om natten. Nej, han fick försöka klara sig själv. En liten stund i alla fall. Leo lyste på väggarna med ficklampan. Han fick syn på sju vackra tavlor, med ett litet hål i varje tavla. Precis som ett...

12 nyckelhål! Aha, det är här man ska stoppa in nycklarna. Det måste jag prova, tänkte Leo. Han stoppade händerna i fickorna. Tomt. Han hade glömt dem utanför. Vilken otur. Nu visste han i alla fall vad han skulle göra nästa gång. Leo såg en dörr i rummet och öppnade den. En trappa. Leo gick ner och såg fler dörrar. Vilken skulle han ta? Han valde en rödfärgad och kom in i en smal korridor. Det var mörkt och dammigt. Vilken tur att han hade ficklampan med sig. Samtidigt hörde han något bakom sig. Det lät som hasande steg. Leo ökade stegen. Korridoren delade sig ytterligare och nu visste han inte var han befann sig. Usch, det här var otäckt! Samtidigt slocknade ficklampan. Batteriet var slut. Det var kolsvart. Leo såg ingenting och i mörkret blev allt jättefarligt. Något föll på hans ansikte och han skrek till. Det var spindelväv. Han tappade ficklampan och famlade sig fram och hittade till slut något som verkade vara en byrå. Han kröp in under den och lyssnade, och lyssnade. Han hörde många konstiga ljud. Tänk om de otäcka stegen kommer närmare. Nu var Leo jätterädd. Hans hjärta slog högt och snabbt. Mamma, hjälp mig! ropade han. Även om hans mamma inte fanns där, kändes det ändå rätt att ropa på henne nu när han var så ensam och rädd. Plötsligt såg han en skepnad framför sig och han blev ännu räddare. Ett spöke! Men ett bländande sken lyste kring skepnaden och det verkade som om den hade stora, vita vingar. Gestalten kom närmare och den verkade bekant. Kunde det vara... ja, det var mamma! Mamma! Du kom! Leo blev lugn. Ja, min son. Var inte rädd nu, vi ska hjälpa dig, pappa och jag. Är pappa också här? Ja, titta! Från ingenstans kom pappa och ställde sig bredvid mamma. Även han hade ett bländande sken omkring sig och stora, vackra, vita vingar.

13 Men ni ser så genomskinliga ut. Overkliga på något vis, och varför har ni vingar? Vi har inte längre någon kropp Leo, eftersom vi inte lever på jorden. Så ni är fortfarande döda? Ja, så som du ser det, så är vi döda. Men vår själ lever vidare. Själ, sa Leo. Vad är det? Det är lite svårt att förklara, men det är den som inte syns när vi lever. Den finns inom oss, utanför oss och överallt. Jag förstår inte riktigt, mamma. Det gör ingenting, vännen. Kom bara ihåg att fastän vår kropp dör så lever vi ändå vidare fast i en annan form. Det är vår själ du ser nu, fast vi liknar änglar. Det måste vara ganska bra, va? Ja, det är jättebra. Att dö är ingenting att vara rädd för. Men hur ska jag hitta tillbaka? Kom, följ oss. Leos föräldrar visade honom vägen tillbaka och vinkade till honom. Nu behöver du bara gå uppför trappan och dra ner spaken som finns på väggen, sa Leos pappa John. Följer ni inte med? Nej, Leo. Vi måste tillbaka till vår värld. Har ni en egen värld? Ja. Det finns jättemånga världar, och vi bor i en av dem. Får jag aldrig mer se er? En tår rann nerför Leos kind. Jo, någon gång får du se oss igen. Men nu vet du att vi finns i din närhet och tänker på dig fastän du inte träffar oss varje dag som förut. Det är bra, men jag saknar er. Som tur är så har jag farfar, fast han är lite glömsk. Ja, men han kan väldigt mycket. Det är en klok man, och han kommer att lära dig mycket när du blir äldre. Det låter spännande.

14 Skynda dig nu, och lova oss att vara försiktig. Ja, jag lovar. Hej då, mamma och pappa. Hej då, Leo. Så hörde han vingarna vina genom luften. Skenet blev svagare och de var de borta. Han var ensam kvar. Nu var han inte längre rädd. Tänk vad han hade fått lära sig. Leo gick uppför trappan och fann spaken efter en stund. Han drog ner den och vips, bokhyllan snurrade runt och han var tillbaka i farfars bokrum. De fina nycklarna låg på golvet där han hade glömt dem. Bäst att lägga tillbaka dem, tänkte han. Sedan smög han ut ur rummet och tassade ner till sitt eget rum. Men där hoppade han till. Farfar, vad gör du här? Jag kanske skulle fråga dig var du har varit min unge man? sa farfar och såg allvarlig ut. Eh, jag blev kissnödig, sa Leo Jaså. Jag förstår. Men nu kanske du kan sova? Ja då, det lovar jag. Sov gott då, Leo. God natt, farfar. Leo andades ut. Det var nära ögat. Tänk om farfar visste. Då skulle det vara slut på äventyren. Farfar stängde Leos sovrumsdörr och gick in till köket. Där drack han ett glas mjölk och la tillbaka ficklampan i skåpet. I morgon skulle han köpa nya batterier... Var inte rädd.. Du är aldrig ensam. Det finns alltid någonsom vakar över dig. ~Sanningens Bok

15 Kapitel 2 Tavlorna Dagen efter såg farfar så där konstig ut igen. Precis som om han visste något. Vid frukostbordet log han hemlighetsfullt och låtsades läsa tidningen. Du Leo, klarar du dig hemma en stund medan jag åker till affären och uträttar några ärenden? Ja, självklart. Leo sträckte på sig av stolthet. Han skulle få vara ensam hemma för första gången. Vad ska du handla? Jo märkligt nog verkar inte ficklampan fungera så jag måste nog åka iväg och köpa nya batterier. Konstigt att de kan vara slut när jag inte har använt ficklampan på länge. Leo hoppade till av förskräckelse. Ficklampan. Tänk om farfar anade något. Farfar Erik smålog i smyg. Leo kunde gott få fundera lite. Efter att farfar åkt skyndade sig Leo upp på vinden. Nu skulle han utforska tavlorna. Men han var tvungen att skynda sig innan farfar kom tillbaka. Han såg nyckelknippan direkt. Den låg på farfars skrivbord. Snabbt ryckte han åt sig nycklarna och utförde samma ritual som förra gången med bokhyllan. Den här gången hittade han rätt bok direkt. Nu var han inte lika rädd trots att det var mörkt. Han trevade med händerna längs väggen tills han kände en ram under fingrarna. Han såg inte vad tavlan föreställde, men var alldeles för otålig för att vända om och hämta ett stearinljus för att lysa upp rummet. Istället chansade han på att det skulle vara något spännande men ofarligt. Om han bara visste vad som väntade honom skulle han nog ha valt en annan tavla Med ivriga fingrar fann han nyckelhålet och provade den ena nyckeln efter den andra. Äntligen! Den passade. Leo vred om nyckeln och helt plötsligt kunde han öppna tavlan som en dörr.

16 Han möttes av ett ljuslila sken som nästan bländade honom. Ur tavlan kom vacker musik som drog honom till sig. Han tog sats och hoppade upp i tavlans nederkant. Där satte han sig och gapade av förvåning. Det var så vackert. En liten bäck porlade och en riktig sagoskog uppenbarade sig. Leo kom! En spröd liten röst hördes ur skogen. Leo vände på huvudet och fick se den sötaste lilla tomteflicka han någonsin sett. Leo, skynda dig! Hennes lilla hand vinkade honom till sig och han hoppade ner på marken. Var är jag någonstans? Hysch, säg ingenting. Följ mig bara så att de inte hör oss. Vilka då? Leo tittade sig skrämt omkring men varken såg eller hörde något. Det är trollen som är på jakt, sa den lilla tomteflickan och sprang rätt in i skogen. Leo blev rädd men hade inget annat val än att följa med henne, för när han vände sig om tycktes ingången vara som bortblåst. Efter vad som tycktes vara en evighet stannade plötsligt den lilla tomteflickan framför en jättestor ek. Jag heter Melinda och är 140 år gammal. Nähä, du skojar, sa Leo och skrattade. Det finns ingen som är så gammal! Jaså, tror du att jag ljuger? Melinda blev upprörd och började gå ifrån honom. Nej, vänta, lämna mig inte. Jag tror dig. Ja, men kom då. Den här gången spreds ett litet leende över Melindas ansikte och hon sträckte sig upp efter Leos hand. Du är så fruktansvärt stor. Men om du hukar dig kanske du får plats. Melinda knackade på eken och en liten dörr gled upp. Kom nu! Melinda slank in och Leo följde tätt efter men höll på att fastna när han var halvvägs inne. Han möttes av en rad skrattsalvor när han äntligen kommit in i eken. Vad som verkade vara ett hundratal tomtar log och studerade honom ingående. De fanns i olika storlekar och var klädda i alla möjliga färger. Trots att eken inte verkade vara så

17 stor på utsidan var den gigantisk invändigt. En äldre tomte klev fram och tog till orda: Välkommen du sonson av Erik. Vi har förstått av jordens tecken att du skulle komma till oss. Jaså, vilka tecken då? Leo förstod ingenting. Var är jag? Vilka är trollen ni är så rädda för och hur känner ni farfar? Det är så här, Leo, att din farfar har varit här ofta, liksom någon i alla generationer har varit. Det är här i Sagoskogen man hämtar kraft och inspiration. Här finns alla fantasivarelser som du någonsin kan tänka dig, och här får tankarna styra. I fantasin finns inga begränsningar, så många kommer hit för att bli mer kreativa och få använda fantasin mer. Tomten kliade sig i skägget innan han fortsatte: Så du har kommit in i sagans värld där allt kan hända, och allt eftersom folk skapar varelser i fantasin så blir de till liv här i Sagoskogen. Nä, men det kan väl inte vara sant! sa Leo. Det är ju bara fantasi. Här blir alla fantasier verkliga. Därför har vi lite problem just nu med våra snälla troll som helt plötsligt blivit elaka eftersom så många har fantiserat ihop det. Vi behöver din hjälp, Leo. Min hjälp, men vad kan jag göra som inte ens hör hemma här? Du kan faktiskt göra trollen snälla igen. Men hur ska det gå till? Melinda tog hans hand och ledde ner honom till underjorden. Under trädet fanns gångar överallt. Leo kände sig väldigt liten och vilsen. Vad var det som hände egentligen? Här hade han i hemlighet smugit iväg utan att berätta något för farfar. Så arg han ska bli, tänkte Leo. Kom och titta, sa Melinda. Leo följde hennes blick och såg att hon stod vid ett fönster. Men här under jorden kan det väl inte finnas fönster? Vi har hamnat under ekens rötter och här kan du se underjordens rike. Här nere bor alla vättar och troll. De har i alla tider kunnat samsas om utrymmet, men nu är trollen mer

18 farliga än någonsin. Vi är jätterädda. De kan när som helst bryta sig in här och överta vår ek och göra oss alla illa. Leo tittade ut och ryggade genast tillbaka. Det var stora, håriga, troll med elaka grin. De styrde och ställde överallt. De fick vättarna att dansa och gå alla möjliga ärenden. Trollen bara skrattade. De hånskrattade och visade upp ett flin med bruna tänder. Usch, vad de är otäcka! Jag vill inte ha något med dem att göra. Leo, vi behöver dig. Du är den enda mänskliga varelse som varit här på jättelång tid. Allt du behöver göra är att gå hem och tänka ut historier där trollen är snälla. Du måste hjälpa oss. Hur då, tänka ut nya historier? Du behöver bara fantisera ihop nya sagor där vi alla lever tillsammans i lugn och ro och där alla är snälla. Det klarar du väl? Ja, men du kan väl inte mena att det räcker? Det är ju bara fantasier. Men, Leo, du är i sagornas rike och det är på sagovis allt måste ändras. Vi sagoväsen behöver din hjälp. Men det känns så fånigt att bara ligga och fantisera. Jaså, det tycker du! Nu blev Melinda arg. Så du menar att jag och de andra tomtarna också är fåniga? Nej, absolut inte! Vill du att det ska finnas tomtar så måste du göra något åt det, annars dör vi. Och det kan jag säga dig, att om vi dör, då kommer du aldrig mer få höra talas om tomtar och andra snälla väsen. Då har du en monstervärld framför dig som kommer att skrämma vettet ur dig. Är det så du vill ha det? Leo ryggade tillbaka. Absolut inte. Jag ska göra mitt bästa, sa Leo upprört. Tack, Leo. Nu var Melinda genast gladare. Kom så visar jag dig vägen hem igen. Men jag vill inte gå hem redan. Har inte du ett jobb att göra för oss? Det brådskar. Det är allvarligt, jag skojar inte. Du får komma tillbaka hit hur ofta

19 du vill när uppdraget är slutfört. Kom nu. Men, varför har ni inte kallat på farfar? undrade Leo. Helt enkelt för att du kom före. Be farfar Erik om hjälp så fort du kommer hem, sa Melinda. Leo vinkade adjö till de andra tomtarna och Melinda visades honom tillbaka till den stora stenen som han hade hoppat ner från. Ovanför stenen bakom ett buskage, skymtade en liten dörr. Där ska du gå in, sa Melinda och pekade. Så ses vi i drömmarna. Drömmarna, vad menar du? Plötsligt prasslade det till bakom dem och ett gigantiskt troll rusade fram mot dem. Spring, Leo, skynda dig! Leo klättrade upp på den mossiga stenen, sköt undan några grenar och tog tag i dörren. Han kröp över kanten och vände sig om. Det han såg fick honom att stelna till. Melinda! Leo skrek, men det var för sent. Melinda bars iväg under trollets arm. Hon var fångad. Leo ställde sig på kanten och gjorde sig beredd att hoppa ner igen då dörren stängdes mitt framför ögonen på honom och han var tillbaka i gången. Han sträckte sig efter nyckeln för att öppna tavlan igen, men han fann den inte. Hur mycket Leo än letade, såg han ingen nyckel. Han hade glömt hela nyckelknippan i Sagoskogen. Hur skulle han nu bära sig åt? Det fick bära eller brista, men han måste berätta för farfar innan något hemskt hände Melinda. Leo sprang den korta sträckan till spaken, drog den neråt och var åter inne i bokrummet. Farfar, hjälp mig! skrek Leo. Snabbt sprang han ner till köket samtidigt som han ropade på farfar. Inget svar. Farfar, var är du? Leo letade överallt, men farfar var ingenstans. Leo var upprörd. Vad skulle han göra nu? Förtvivlad la han sig på sängen och tårarna rann. Aldrig hade han känt sig så ensam. Tankarna snurrade. Kanske skulle han försöka göra som

20 han blev tillsagd ändå och fantisera. Han tänkte så det knakade på Melinda och de andra småfolken. Men ju mer han ansträngde sig, desto mer kom han bort från ämnet. Han började tänka på vad farfar skulle säga om alla hans upptåg och så blev han hungrig igen. Leo blev så arg för att han inte ens lyckades fantisera. Uppgiven klev han ur sängen och gick till köket för att ta en smörgås. Farfar klev in i köket och hörde sitt barnbarn med andan i halsen försöka säga något. Lugna ner dig Leo, jag hör inte vad du säger! Leo tystnade. Han tvekade. Han kunde inte berätta för farfar ännu. Han hade dessutom slarvat bort nyckeln till Sagoskogen. Tänk vad arg han skulle bli. Istället hasplade han ur sig: Jo, jag sa bara att jag är jättehungrig. Du har varit borta länge. Men Leo då, sa farfar. Jag har bara varit borta i en kvart. Så utsvulten kan du inte ha hunnit bli på den korta stunden. Vi har faktiskt precis ätit frukost. Vad har du haft för dig som blivit så hungrig? Leo insåg att tiden var annorlunda i Sagoskogen. Eh, jag har legat och fantiserat lite. Jaha du, det är till att ha det bra. Farfar log. Eftersom du verkar vara så hungrig idag börjar jag att förbereda lunchen. Det tar ett tag innan den är färdig och jag hade tänkt hinna med lite andra saker också. Men jag ropar på dig när den är klar, så fortsätt du att fantisera en stund till. Ja, men farfar, jag har ett litet problem. Leo kom på att han kunde försöka få hjälp utan att avslöja något. Jag har svårt att lyckas fantisera. Jag tänker bara på annat. Farfar tittade förvånat på Leo. Jaså, det är så det låter? Men jag tyckte du sa att du hade fantiserat ända sedan jag for iväg? Farfar var listig. Leo blev tyst en stund innan han fortsatte. Ja, men farfar, det är viktigt. Hur gör jag för att fantisera nu när jag verkligen vill det? Knepet är att inte anstränga sig så hårt, inte tänka på att

21 du ska fantisera. Du ska bara slappna av och låta fantasin flöda. Men det är ju det jag har gjort! Leo blev lite butter. Nej, du har antagligen varit så spänd i hela kroppen att du inte har kunnat slappna av utan bara koncentrerat dig på att du ska fantisera, och då fungerar det inte. Konsten är att bara vara. Hm, du får det att låta så enkelt. Ja, Leo, det är enkelt, och det har du också alltid tyckt. Jag förstår inte varför det inte fungerar nu och framför allt, varför det är så viktigt för dig? Det är hemligt, förstår du inte det? Nu var Leo upprörd, för han visste inte hur han skulle hantera situationen. Tänk om han gjorde allt värre för småfolken om han inte berättade? Han vände tvärt på klacken och sprang upp på sitt rum med gråten i halsen. Fantasin är ditt bästa redskap. Med den kan du skapa den verklighet du vill ha. ~Sanningens Bok Stäng

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag Av Natalia Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag är rädd för. Han heter Erik. Han är äldst

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella!

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Stadens Hjältar 05 Luftballongen Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Kan du hitta Olyckskorpen? www.stadenshjaltar.se Luftballongen Elin Ferner - Pelle Ferner - Mattias Wennerfalk En vacker sommarmorgon

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Presenten 1 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

LÄSEBOK. Mats Wänblad. Teckningar: Catharina Nygård. Natur & Kultur

LÄSEBOK. Mats Wänblad. Teckningar: Catharina Nygård. Natur & Kultur Nyckeln till skatten LÄSEBOK 3A Mats Wänblad Teckningar: Catharina Nygård Natur & Kultur NATUR & KULTUR Box 27 323, 102 54 Stockholm Kundtjänst: Tel 08-453 85 00, order@nok.se Redaktion: Tel 08-453 86

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

NÄR PÅSKHAREN BLEV JULTOMTE

NÄR PÅSKHAREN BLEV JULTOMTE NÄR PÅSKHAREN BLEV JULTOMTE av Kjell Dellert Jultomten funderade. Han funderade på vilken sorts snöre han skulle ta till julklappen han hade framför sig på bordet. Rött skulle visserligen vara trevligt

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

- Så trevligt, hördes en vänlig röst inifrån och en litet mindre och ljusare igelkott blev synlig innanför dörren.

- Så trevligt, hördes en vänlig röst inifrån och en litet mindre och ljusare igelkott blev synlig innanför dörren. 1 Det var en sådan där riktigt varm och stilla sommardag. Markus hade ingen att leka med. Alla hans kompisar var på semester. Mamma läste en bok och pappa vilade sig. Markus suckade. Han gick en sväng

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN

Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN Lois Walfrid Johnsson, 1 990 Originalets titel: The Disappearing Stranger Originalförlag: Bethany House Publishers USA, 1 990 1. Utgåvan: Normans Förlag / Krokodilen

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Copyright 201 2 Jonny Carlsson. Rev: 4

Copyright 201 2 Jonny Carlsson. Rev: 4 Copyright 201 2 Jonny Carlsson Rev: 4 1 av Jonny Carlsson 2 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Stacia ville straffa Blake. Skära upp kroppen och hacka sönder hans kön för att han påminde henne om allt det hon inte hade. Men

Stacia ville straffa Blake. Skära upp kroppen och hacka sönder hans kön för att han påminde henne om allt det hon inte hade. Men 7 Stacia ville straffa Blake. Skära upp kroppen och hacka sönder hans kön för att han påminde henne om allt det hon inte hade. Men Det var något med honom som hon inte hade märkt förut, utöver hans fantastiska

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Kapitel 2 Brevet Nästa dag gick Lisa och jag ner i källaren igen. Då såg vi ett brev. Lisa öppnade brevet. På brevet stod det: Hej, vi bor i ett

Kapitel 2 Brevet Nästa dag gick Lisa och jag ner i källaren igen. Då såg vi ett brev. Lisa öppnade brevet. På brevet stod det: Hej, vi bor i ett Av Liv Kapitel 1 Hej Hej jag heter Rebecka och är 10 år och går på Trumenesskolan. Jag har en vän som heter Lisa. Jag är rädd för vaktmästaren. Idag ska jag leka med Lisa. Innan vi skulle gå hem gick vi

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars Författare Anton Rönnqvist 2014 Kapitel 1: Ljudet: Wille och Jack satt och åt. Plötsligt hörde Wille ett ljud. Det skrämde honom men ingen annan verkade ha hört ljudet. Wille frågade sin bästa vän Jack.

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Monstret Arrax Av: Evelina

Monstret Arrax Av: Evelina Monstret Arrax Av: Evelina Kapitel 1: Ljuden På Streteredsskolan var kemilektionen i full gång. Klass 4a hade lektion. Och där fanns en tjej som hette Elvira. När det var ungefär 20 minuter kvar på lektionen

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer