Essä: Min syn på en optimal funktionsanalys i en PU process

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Essä: Min syn på en optimal funktionsanalys i en PU process"

Transkript

1 Essä: Min syn på en optimal funktionsanalys i en PU process Denna essä ämnar ge min syn på vital del av produktutvecklingsprocessen (PUprocessen), nämligen funktionsanalysen. Det är i funktionsanalysen man avgör vad produkten måste kunna göra, borde kunna göra, och det vore önskvärt att den kunde göra. Jag kommer först att definiera ordet funktion, så det inte blir några missförstånd kring vad jag menar med det. Därefter kommer jag att föra en kort diskussion om funktioner verkligen är nödvändiga. I avsnittet som följer den diskussionen ger jag min syn på hur den funktionsanalys vi lärt oss på skolan kan utvecklas med hjälp av en redan befintlig modell. Avslutningsvis diskuterar jag om en produkt automatiskt blir bättre genom att man ger den fler funktioner, eller om det ibland kan vara en fördel att vara sparsam med funktionerna. Vad är en funktion? Precis som de flesta ord kan betydelsen variera stort beroende av vem man frågor. När jag tänker på ordet funktion så får jag direkt associationer som ger ordet en betydelse för mig. Men det är inte säkert, inte ens speciellt troligt, att dessa associationer och betydelse är desamma som du som läser får av ordet. För att få kunskap om ordet måste vi först skapa en ömsesidig förståelse. Till att börja med kan det vara intressant att se hur de som bestämmer om det svenska språket tolkar ordets betydelse. Svenska Akademien definierar ordet funktion som fungerande, verksamhet, uppgift, åliggande. Nationalencyklopedin definierar ordet som bestämd (tilldelad) uppgift; det att fungera (på tillfredsställande sätt). Wiktionary, den fria ordboken, som egentligen utgörs av oss vanliga svenskar, förenklar det lite mer och ger sin definition som en uppgift som en person eller en sak måste utföra. Med dessa definitioner och min egen ursprungliga tolkning i ryggen menar jag när jag skriver funktion en uppgift som ska uppfyllas. Behövs funktioner? I min mening behövs funktioner för att berättiga produktens existens. Vad vore en produkt utan funktioner? Själva tanken med en produkt, dess existensberättigande, är ju att fylla en funktion. Annars vore det ju inte någon idé att skapa produkten.

2 När jag skulle skriva denna essä försökte jag tänka på en produkt som inte har någon funktion, men inte en enda kunde jag komma på. I början lockades jag att tänka, Men döda ting, som glasfigurer som bara står i en hylla, de fyller väl ändå ingen funktion? Det jag inte hade kommit fram till då var att ge välbehag och vara vacker också är funktioner. Om man antingen redan har anammat skapelseteorin eller för ett ögonblick kan se igenom darwinismens inskränkande fingrar, är det tämligen lätt att inse att även allt i naturen, från plankton till Pluto, har en uppgift. Det finns en tanke med allt. Den grekiska naturfilosofen Thales från Miletos, allmänt benämnd som den förste filosofen, gick till och med så långt att han hävdade att även livlösa ting har en själ. Hur analyseras funktioner? Värdeanalysens fader, Lawrence D. Miles, skriver I sin bok Techniques of Value Analysis and Engineering att det enda en användare egentligen söker I en produkt är två saker: användarfunktioner och estetiska funktioner. Användarfunktioner är funktioner som utför något. En sådan funktion fyller behovet användaren har av att få någonting gjort. Som exempel på produkter som endast utnyttjar användarfunktioner ger Miles spikarna bakom väggarna i ett hus, eller oljan som går runt i en bilmotor. Estetiska funktioner är funktioner som på något sätt behagar användaren eller någon som användaren vill behaga. Produkter som endast har estetiska funktioner är, enligt Miles, till exempel Rembrandt diamanten, eller parfym. Bild 0 Spikar (bild hämtad från pikar.png) Dock har de flesta produkter vi ser och använder i vår vardag en blandning av både användarfunktioner och estetiska funktioner, i olika utsträckning. Detta ter sig ganska naturligt, då vi människor oftast inte bara ska använda produkterna, utan även se på dem. För att komma in i ett funktionsanalytiskt tankesätt krävs ett näst intill överkoncentrerat mentalt arbete på dessa funktioner. Men det är först när man väl kommit in i tankesättet som oväntade idéer och nya värden kan läggas till produkten. Vidare berättar Miles i sin bok en berättelse där ett funktionsanalytiskt tänkande hjälpte ett laboratorium att spara en väsentlig summa pengar.

3 I berättelsen skulle ett nytt laboratorium installera ett väldigt kraftfullt röntgensystem för att djupsöka igenom smides och gjutgods efter dolda sprickor och fel. Utrustningen krävde att runtliggande områden fick ett tillräckligt skydd mot strålning. För att lösa det fanns på ritningen en drygt 2 meter tjock och nästan 5 meter hög betongmur, med formen av en hästsko, runt hela byggnaden. Det lägsta budet på denna mur var ungefär dollar. Kontraktet togs till den ansvarige byggherren och eftersom han insåg att han hade ett ansvar för hela området godkände han kontraktet. Dock sade han sedan till den ansvarige för Bild 0 Betongmur (Bilden tagen från ef75faaf /betongmur.jpg) laboratoriet att han endast godkände kontraktet om de gick med på att själva få bort all betong från området. Detta var ett helt oväntat villkor som den laboratorieansvarige inte kunde gå med på. I desperation kallades en byggnadsexpert in för att se om han kunde lösa deras problem. Då byggnadsingenjören aldrig jobbat med strålning tidigare blev han till en början väldigt förundrad när han såg planritningarna som innehöll stora mängde betong som inte tycktes bära någon last. När han frågade om vilken funktion all betong skulle fylla fick han svaret att den skulle stoppa strålning. Eftersom ingenjören lärt sig att tänka funktionsanalytiskt tänkte han direkt i banor som vilka fler sätt finns det att stoppa strålning på? Han frågade om jord kunde stoppa strålning och fick svaret att det kunde det, om det var i tillräcklig mängd. Tillräcklig mängd visade sig i detta fall vara en vall som var nästan 5 meter bred och hög. När man tog in buden för denna vall skulle det endast kosta dollar. Bild 0 Jordvall (bilden tagen från Tack vare ett funktionsanalytiskt tänkande fick man en överlägsen produkt i form av en grästäckt jordvall för en tiondel av priset. Identifiera, förtydliga och namnge Miles föreslår att man i funktionsanalysen bör följa en process där man identifierar, förtydligar och namnger funktioner. Till att börja med ska man identifiera funktionen och kunna definiera den i så exakta meningar som möjligt.

4 Är det exakt vad den gör för kunden? Är det exakt vad kunden vill att den ska göra? Är det exakt det kunden tror att den betalar för? Med hjälp av dessa frågeställningar förtydligar man hela tiden sina definitioner tills de definierar exakt vilken funktionen är. Sedan ska man namnge funktionen med ett verb och ett substantiv, såsom leda ström, avge värme, eller minimera rost. Även om namngivningen kan verka simpel ligger hela svårigheten i just dess simpelhet. Att hitta de rätta verben och substantiven är en konst som kräver stor koncentration för att man inte ska ge upp i förtid. När man namngett sina funktioner ska man se över de ännu en gång och försöka hitta verb och substantiv som är mätbara, för först då blir det lätt att mäta och ta fram en kostnad för funktionen. Det man nu fått fram är funktionen och dess målvärden. Detta är grunden för att man effektivt ska kunna ta fram kostnaden för en funktion vid olika målvärden. Desto svårare är det att göra detta för estetiska funktioner. Nästan alla estetiska funktioner verkar kunna namnges som behaga kunden. Men i svårigheten ligger den största möjligheten, om man kan namnge dessa funktioner lite bättre än konkurrenterna har man goda förutsättningar att få en bättre produkt. Några exempel på namngivningar kan vara minimera storlek, tillhandahålla form, eller minimera ljud. På samma sätt som med användarfunktionerna identifierar och förtydligar man de estetiska funktionerna, och tar fram lämpliga målvärden. Det är inte alls så att användarfunktioner bör prioriteras före estetiska funktioner, tvärtom är ofta kostnader man lägger på att utveckla de estetiska funktionerna vara de som ger bäst återkastning. I detta är jag benägen att hålla med Miles. Användarfunktioner är nog det som företag oftast koncentrerar sig på och lägger det största krutet på, men kan man lyckas även med de estetiska funktionerna så kan man nog snabbt bli relativt ensam på marknaden. Som exempel vill jag nämna Apple och deras iphone. Deras största konkurrenter, Sony Ericsson och Nokia, som länge varit ledande på mobiltelefonmarknaden, har länge kört en katt ochråttalek och i stort sett med varje ny telefon presenterat nya funktioner. Sony Ericsson släpper en telefon med mp3 spelare, Nokia kontrar och släpper en med en 1 megapixelkamera, Sony Ericsson svarar med en 5 megapixelkamera, osv. Nokia har till och Bild 0 iphone (Bild tagen från com/2009/04/iphone.jpg)

5 med satsat en hel del pengar på designen av en del modeller, dock ofta på bekostnad av användarvänlighet. Jag minns speciellt en Nokia modell som såg ut som ett stort tuggummipaket, och helt saknade sifferknappar. Istället förväntades man vrida på ett hjul för att slå en siffra i taget. Snygg? Javisst, men inte vidare användarvänligt, och inte heller någon försäljningssuccé. Ett väldigt vanligt förekommande problem bland användare var också att det var oerhört svårt att föra över bilder man tagit med kameran till datorn, eller musik man hade på datorn till telefonen. Även om jag själv ser mig som ganska datorvan har jag haft flera telefoner där jag helt enkelt gett upp för att det bara inte ville fungera. För ett par år sedan kom då Apple, med sin första mobiltelefon, och vände uppochner på hela marknaden. Kameran var en simpel 2 megapixelkamera, det gick inte att filma med den, och den hade inte stöd för mms, vilket konkurrenternas telefoner haft i säkert 10 år. Det var alltså inte användarfunktioner den hade, men den hade något annat; ett väldigt attraktivt användargränssnitt. Genom att den tillverkades av Apple kunde man genom att använda deras mjukvara itunes i datorn enkelt föra över musik, filmer, kontakter och bilder till telefonen. På det viset blev telefonen en förlängning av datorn, istället för att försöka vara en datorersättare. Jag tror att det var så enkelt att Apple satt och funderade i sin kammare och tänkte att vad är det dagens mobiltelefonanvändare saknar?, och kom fram till slutsatsen att det var just ett användarvänligt gränssnitt och ett enkelt sätt att föra över bilder och musik mellan datorn och telefonen. Nu har i stort sett alla tillverkare en mobiltelefonmodell som på olika sätt ska efterapa Apples iphone, men det krävdes alltså en uppstickare på marknaden som vågade satsa på de estetiska funktionerna före användarfunktioner. Huvudfunktioner och delfunktioner Nästa steg i Miles process är att klassificera funktionerna som huvud eller delfunktioner. Huvudfunktionen är den funktion som användaren köper produkten för. Ett kylskåps huvudfunktion är att bevara mat. Delfunktioner är de funktioner som gör att huvudfunktionen kan utföras. Dessa kan givetvis variera beroende på vilket sätt konstruktören vill utföra huvudfunktionen. Det kan vara överraskande att se vilka kostnader som döljer sig i just delfunktionerna, så väljer man rätt väg fram till huvudfunktionen kan man spara mycket pengar. Optimalt Funktionsträd Det klassiska funktionsträd vi i tidigare kurser fått lära oss att använda tycker jag är bra i och med dess enkelhet, men om man ska vara helt ärlig så säger det verkligen inget mer än att det staplar upp huvudfunktionen och dess delfunktioner samt stödfunktioner. Det visar inget om relationerna däremellan eller om hur viktiga delfunktionerna är jämfört med varandra.

6 Mitt förslag är därför att utöka funktionsträdet till ett FAST diagram (function analysis system technique). Nedan visar jag ett exempel på ett sådant diagram: Huvudfunktion Delfunktion Delfunktion Lösning Delfunktion Delfunktion Lösning Stödfunktion Figur 0 FAST diagram Ett FAST diagram har fyra riktningar: NÄR? VARFÖR? FAST HUR? NÄR? Figur 1 FAST diagrammets riktningar Delfunktionerna till höger om huvudfunktionen svarar på frågan hur huvudfunktionen ska utföras. Huvudfunktionen, å andra sidan, svarar på frågan varför delfunktionerna behöver utföras. Stödfunktioner (nedåt) och stödaktiviteter (uppåt) svarar på frågan vad som ska hända eller utföras när delfunktioner eller huvudfunktionen utförs.

7 Med hjälp av att ändra tjockleken på de sammanlänkande linjerna mellan rutorna kan man prioritera olika delfunktioner. Figur 1 Lika viktiga delfunktioner Figur 1 Olika viktiga delfunktioner Med hjälp av dessa riklinjer kan vi skapa ett komplett FAST diagram som ger lite mer information om hur funktioner är sammanlänkade och dess inbördes prioritet. Jag tycker också att den visar bättre vad stödfunktionerna stöder för något och således gör det lättare att välja vilka stödfunktioner man vill satsa på. Ett exempel på ett färdigt ifyllt FAST diagram för en penna kan se ut så här:

8 Figur 2 FAST diagram för en penna (Figur tagen från solutions.com/va.html) Ger fler funktioner en bättre produkt? Avslutningsvis skulle jag vilja föra en kort diskussion om huruvida det alltid ger produkten mervärde att ha fler funktioner, eller om avsaknad av funktioner kan vara ett mervärde i sig. Jag ser mig själv som en relativt teknisk person. Jag tycker om teknik. Jag tycker om när klockan inte bara visar tiden, utan även kan koppla upp sig mot internet och visa kommande väder och annat. Jag tycker också om att titta på film och lyssna på musik. Därför har jag såklart all teknik som behövs för detta, en tv, en förstärkare, en dator kopplad till tv:n, samt en server fullmatad med hela cd och dvdsamlingen. Jag behöver alltså inte ha en massa skivor och filmer i någon hylla, och sedan bläddra igenom hyllan endast för att hitta tomma fodral när någon glömt lägga tillbaka skivan. Istället kan jag, bekvämt från soffan, komma åt hela min musik och filmsamling och snabbt göra sökningar på specifika artister eller låtar. Det är ett helt fantastiskt system, i mitt tycke. Min fru är inte lika teknisk som jag. Hon brukar klaga på att hon inte ens kan sätta på musik i vardagsrummet. För at göra detta krävs att man startar datorn, slår på tv:n och väljer rätt AV kanal (för att få fram bilden från datorn), slår på förstärkaren och väljer rätt kanal (för att få fram ljudet från datorn), startar ett program på datorn och sedan navigerar fram till den musik man vill lyssna på. Under tiden har man använt två fjärkontroller, ett tangentbord och en mus. Jag kan inte annat än förstå hennes frustration.

9 Därför skaffade jag mig universalfjärrkontroll som kan styra alla dessa enheter. Med denna räcker det med ett knapptryck för att göra alla de moment som tidigare krävdes för att lyssna på musik. Problemet är att ibland når inte signalerna fram till rätt enhet och då kan det hända att inte förstärkaren slås på eller att tv:n hamnar på fel kanal. För mig är det inget stort problem, jag kan lätt identifiera vad som blivit fel och åtgärda detta snabbt och smidigt. För min fru, å andra sidan, är det som att allt har gått sönder och hon vet inte ens hur hon ska stänga av enheterna så hon kan börja om. Allt som oftast åker istället sonens mini cdspelare med inbyggd högtalare fram. Och där sitter hon och lyssnar på sin musik ur en mono högtalare medans hemmabiosystemet tyst får visa sitt vackra yttre istället för att glänsa med sin fantastiska ljudåtergivning i full surround. Trots mina idoga försök att göra processen så enkel och smidig som möjligt verkar det som att apparaterna helt enkelt kan för mycket. Varje liten extra funktion gör det svårare att hitta den funktion man för tillfället söker. Likaså gör varje extra komponent att det finns ännu en sak som kan gå sönder i apparaten. Som Jonas Söderström beskriver det på sin webbplats kornet.nu, så är det ofta väldigt lockande att lägga dit ytterligare funktioner. Men när man lägger till saker sker det snarare med multiplikation än addition, eftersom de nya funktionerna kombineras med de gamla. Han berättar även om ett arbete med en sökmotor han varit med i, där den sökande initialt gavs tre sökmöjligheter; att söka på egenskaperna land, författare eller titel. Man kunde välja att söka på endast en av egenskaperna, en kombination av två eller alla tre. Detta gav att träfflistan kunde få sju olika utseenden, som alla var tvungna att presenteras olika. Mitt i projektet kom då ett nytt krav, framtvingat från den högre ledningen, ett alternativ att söka på egenskapen språk skulle också läggas till. Helt plötsligt hade träfflistans möjliga utfall ökat från sju till femton, beroende på att den nya egenskapen skulle kombineras med de gamla. Kort sagt innebar detta mer arbete än ledningen hade tänkt sig. När nya funktioner ska kombineras med befintliga blir det ganska snabbt mycket krångligare. Det verkar alltså som att jag i framtiden kommer att behöva tänka om i mitt funktionssökande. Istället för att köpa produkter som lovar att de kan göra det du vill och mycket mer kanske man ska satsa på produkter som endast lovar att göra det du vill och inget mer.

10 Källor: ( ) ( ) ( ) ( ) Miles, L. (1972), Techniques of Value Analysis Engineering, McGraw Hill, NY. ( ) Figurer inspirerade av ( )

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Yrkeshögskolan Sydväst Informationsteknik YHHV8 Andreas Grönblom Petra Höglund Karolina Strandholm April 2004 Inledning Vi har valt att skriva om dataspel

Läs mer

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar?

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Vilken mobiltelefon använder du? Är du nöjd? Postad av Svenne Eriksson - 04 jun 2012 06:40 Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Behöver

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

HANDLEDNING/METODIK En del av mig själv Filmade självporträtt för intagna på anstalter och institutioner En jagstärkande workshop

HANDLEDNING/METODIK En del av mig själv Filmade självporträtt för intagna på anstalter och institutioner En jagstärkande workshop HANDLEDNING/METODIK En del av mig själv Filmade självporträtt för intagna på anstalter och institutioner En jagstärkande workshop Beskrivning och syfte: Den här workshopen går rakt på det som är viktigt

Läs mer

Sinnena den mänskliga hårdvaran

Sinnena den mänskliga hårdvaran Sinnena den mänskliga hårdvaran Synsinnet Organet som används för att utnyttja synen är ögat. Näthinnan har ca 130 Bilden är tagen från wwww.ne.se miljoner sinnesceller, dessa kallas för stavar och tappar.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

12 Programstege Substantiv

12 Programstege Substantiv Det här är en programstege för substantiv. Du kan alltså lära dig om substantiven på ett enkelt sätt, en liten bit i taget. Varje sida innehåller fakta om substantiv, tillsammans med uppgifter som du också

Läs mer

Vikten av design i produktutveckling

Vikten av design i produktutveckling Vikten av design i produktutveckling Bild: Jonas Lindström KN3060, Produktutveckling med design Kjell Nilsson, INPRE 4 Handledare: Rolf Lövgren 1 Inledning Ratten på en ipod. Handtaget på Gillettes rakhyvel.

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Affärsplan. Zumbatastic UF. Period 1 september 2012 31 maj 2013. Registreringsnummer X017908. Företagsledare Jonna Birgersson

Affärsplan. Zumbatastic UF. Period 1 september 2012 31 maj 2013. Registreringsnummer X017908. Företagsledare Jonna Birgersson Affärsplan Zumbatastic UF Period 1 september 2012 31 maj 2013 Registreringsnummer X017908 Företagsledare Jonna Birgersson Säte Staffangymnsiet Söderhamn Gävleborg Handledare Torbjörn Stenman Åsa Lemberg

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Ett övningssystem för att nå automatik

Ett övningssystem för att nå automatik Ett övningssystem för att nå automatik EDVIN FERNER Det är klart att man blir bättre om man övar! Det är inget märkvärdigt med det. Men hur länge ska man ta upp tiden för denna övning? Och framför allt

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Matematikdidaktik hur förbättrar vi resultaten? I olika undersökningar de senaste 25 åren visar det sig att de

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO VEM ÄR DU? Mellan städerna Oslo och Göteborg finns samhället Tanumshede, där bor en man med sin fru. Mannen har två barn och två barnbarn. Hans namn är Benny Ottosson. Benny är utbildad och har jobbat

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON FINNS DET NÅGON MENING MED LIVET? KORT. ELLER LÅNGT. Underbart. Eller fullt av elände. Det finns många och totalt olika åsikter om hur livet är som människa. Men jag tror att vi kan vara överens om att

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Planeringsspelets mysterier, del 1

Planeringsspelets mysterier, del 1 Peter Lindberg Computer Programmer, Oops AB mailto:peter@oops.se http://oops.se/ 28 februari 2002 Planeringsspelets mysterier, del 1 Om jag ska spela ett sällskapsspel för första gången så vill jag att

Läs mer

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen 1 Innehållsförteckning Inledning.....sidan 3 Bakgrund......sidan

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Hanne Solem Görel Hydén Sätt in stöten! MATEMATIK

Hanne Solem Görel Hydén Sätt in stöten! MATEMATIK Hanne Solem Görel Hydén Sätt in stöten! MATEMATIK Multiplika tion Multiplikation, 5-tabellen Att multiplicera är detsamma som att addera samma tal flera gånger. Det kallar vi upprepad addition. 3 5 kan

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig.

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig. Remissyttrande över Ds 2015:31 Framtidens filmpolitik Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-06-10 Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

BRUKSANVISNING MDS BT-80 MONTERINGSMANUAL. Olika inkopplingsmetoder och tips för en snygg montering.

BRUKSANVISNING MDS BT-80 MONTERINGSMANUAL. Olika inkopplingsmetoder och tips för en snygg montering. BRUKSANVISNING MDS BT-80 MONTERINGSMANUAL Olika inkopplingsmetoder och tips för en snygg montering. 7 8 Världens minsta förstärkare på x 80WATT (får plats intill gamla system, kan LINK anändas (längre

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Från panel till list En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Dimensionering och släthyvling av virke En nysågad bräda är plan men har måttavvikelser. Efter torkning till byggtorrt dvs. 15-20% fukthalt

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna 2013, Kicki Lindström Omslagsfoto Ingemar Lindström Ansvarig utgivare: Kicki Lindström ISBN: 978-91-637-2506-7 Framställd

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET

SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET inför Designåret 2005 Läs om de olika intrycken från teknikmäklare, företagare i Borås, samt röster från seminariet i Borås i november. Dessutom intryck från SVIDs Arlandaseminarium.

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att tänka på innan du köper bärbar dator Behov/Användningsområde Om man mest ska använda datorn till epost, Internet, lagra foton och skriva dokument i

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

Lösa konflikter som orsakar skada

Lösa konflikter som orsakar skada Lösa konflikter som orsakar skada Definitionen av konflikt är en meningsskiljaktighet eller dispyter i vilken de inblandade parterna upplever att deras behov eller intressen hotas. Det finns öppna konflikter

Läs mer

6-3 Statistikgranskning. Namn:

6-3 Statistikgranskning. Namn: 6-3 Statistikgranskning. Namn: Inledning Du har nu lärt dig en hel del om statistik och om diagram. Eftersom statistik används i många sammanhang, ibland med syftet att framhäva en viss tendens eller utveckling,

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah Pressinformation 200 Lukta, vrida, vända, lyssna, lära, prova, smaka, fråga, känna, veta, kliva på och möta... Välkommen till en upplevelse för alla sinnen i öppna ateljéer; museer, butiker och gallerier

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer