Mötesanteckningar RMPO Medicinsk Diagnostik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar RMPO Medicinsk Diagnostik"

Transkript

1 Mötesanteckningar RMPO Medicinsk Diagnostik Dag Tisdag 9 oktober 2018 Tid Kl Plats Alvesta Deltagare Fredrik Enlund, ordf. Kalmar Sanna Einarsson, sekr. Kalmar Liselotte Joelsson Östergötland Robert Ring Östergötland Anna Österström Jönköping Hanna Odén Poulsen Jönköping Anna Bodén Östergötland (video) Micael Edblom Jönköping (video) Jenny Björkemar Kalmar (video) Jenny Thuresson Jönköping (video) Frånvarande Björn Forsberg Kalmar Mats Lindén Kalmar 1. Föregående protokoll Lades till handlingarna. 2. Aktuellt från respektive region/landsting Jönköping: Aktuellt just nu är övergången från ROS till BOS samt förankring av NGS-arbetet. Workshop inom NGS planeras till den 15 november för kliniskt verksamma. Man har fått en ny chef för patologin. PET-CT är igång, nytt med denna typ av samverkan mellan klinfys och röntgen. Sedan våren 2018 har röntgen en lokal på stan som utför konventionella samt ultraljudsundersökningar. Östergötland: Det går överlag bra, tillgängligheten förbättras inom patologi och radiologi. Man nyttjar maskiner även på kvällar och helger. Det händer mycket inom labmedicin just nu för att kunna skapa ett multidiciplinärt lab. Två plattformar planeras; en 24/7 och en kopplad till primärvården. Upphandling av nya system på gång undersöka möjligheten för Kalmar att haka på upphandlingen. Håller på att införa en kompetensmodell för röntgensjuksköterskor.

2 Kalmar: Digitala processer ska utvecklas, både inom HSF i Kalmar och utanför. Upphandlingsprocesser på gång. Etablering av molekylär patologi där två rekryteringar är klara. Carola kommer vara NGS-koordinator i regionen. Fysiologi får ny BE-chef i december. 3. Lägesrapport ledtidsrapportering till SKL patologi (Jenny Thuresson, Jenny Björkemar) RJL: Ledtidrapportering inom patologi drivs i ett nationellt projekt. 15 landsting/regioner har inkommit med delrapporter och vissa är igång och levererar testdata till SKL. Tidplanen är att vara klara till årsskiftet och att det därefter ska övergå i förvaltning. Jönköping rapporterar data idag via ett automatiserat system som för över data till SKL. Man rapporterar fem ledtidspunkter, från provtagning till signerat i ROS. Dock är det diskussion om när labprocessen räknas som klar (om det är före eller efter scanning), eventuellt kan SKL bestämma riktlinjer här men det är inte säkert att det går. Finns ett arbetsdokument (Bilaga 1) kring vilka mätpunkter som ska gälla (provtagning, ankomst lab, klart lab, signering, signerat i ROS). Kvalitetssäkring görs i Qlikview. Tanken är att man ska exportera en gång per månad. LKL: var, som RJL, med i pilotprojektet. Ligger ungefär jämsides med RJL, och man håller tät kontakt med IT. I Kalmar kvalitetssäkrar man data i rapport från BO innan det skickas in till SIGNE (SKL). Man har vissa problem med att få in mätpunkter från provtagning på röntgen. Även problem med för få vidimeringar av provsvar i BOS, alltså när läkarna tar emot provsvar. Man har varit i kontakt med alla basenhetschefer och påtalat vikten av vidimering. Önskvärt att rapporter går iväg även om inte alla ledtidsposter finns registrerade men det är viktigt att lyfta att många provsvar aldrig signeras av remitterande läkare, inte minst ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Vissa enheter verkar inte veta att de ska vidimera allt. Några regioner, utöver LKL och RJL, hoppas vara i drift i januari 2019 (ca 8st), men det hänger mycket på hur mycket IT-resurser man får tilldelat sig. Det finns en statusrapport över hur långt alla regioner kommit (Bilaga 2). Alla regioner gör inte alla samma typer av undersökningar vilket kan innebära att genomsnittsledtiderna blir olika i olika regioner. Man jämför då äpplen och päron. Bör särskilja t.ex. molekylärbiologi för att man ska jämföra rätt saker mellan regionerna. Bra incitament att göra ledtiderna publika. Tillägg från RMPO: skulle kunna vara intressant att följa upp hur många prov som är maligna.

3 4. Bilddelning patologi (Anna Bodén) Statusrapportering pilotprojekt. Idag scannar alla tre regioner, men man kan inte dela bilderna med varandra utan man måste skicka dem postledes. Under en prövoperiod har man nu fått använda ett program som gjort bilddelning möjlig, men då har man istället stött på många juridiska dilemman som behövts redas ut. Nu är man dock igång sedan en månad med testfall. Förhoppningen är att kunna dela 20 fall med varandra innan testet är slut (har skickat ca 5 fall hittills). Veckoavstämningar mellan RÖ, LKL och RJL sker idag med patolog-, administrativ och IT-resurs. I slutet av november ska testet vara klart. Problemet är att det inte finns några avtal som styrker att man kan skicka digitala bilder mellan varandra. Tekniskt är dessutom problem med att lösningen kräver mycket handpåläggning idag. Skulle behövas automatisk delning och eventuellt en gemensam plattform. Bilddelningen inbegriper att man även behöver kunna skicka patientinformation och remiss och svarhantering. IT-säkerhetslösningen som den ser ut idag är inte godkänd för patientdatahantering. Det är upp till varje landsting att avgöra vilken säkerhetsnivå man ska ligga på. Finns ett intresse hos alla landsting att jobba mer likartat men även en oro kring var ansvaret för patienten hamnar vid konsultationer. - Anna kollar vad som är status för Exdin och var Inera ligger i det hela. Återkopplar till RMPO nästa möte. - Skulle behöva samverka för en gemensam juridisk nivå och hur IT-säkerheten ska se ut över alla tre regioner/landsting. RMPO undersöker detta efter att Anna återkopplat ovanstående. Därefter lyfter Fredrik eventuella juridiska problem till Karl Landergren och Centrumrådet. 5. Statusrapport patologiutredning samverkan regionalt (Micael Edblom) Projektet initierades i november förra året, men det tog tid att få till en arbetsgrupp och man kom igång först i mars i år. Det har varit svårt att få till mötestider och att komma framåt. Representanter i gruppen är patologer från alla tre regioner, onkolog och kirurg från Kalmar och patientrepresentant. Uppgiften är att göra en nulägesbeskrivning, skapa en gemensam målbild och diskutera nivåstrukturering. Finns en önskan från Kalmar att man skickar ner

4 preparaten till Kalmar från US för undersökning i de fall som man skickat kirurgipatient till US i samband med nivåstrukturering. Det finns dialog kring hur man inom patologin kan hjälpas åt över länsgränserna (hänvisning till piloten i punkt 4). Den 18 oktober samlas arbetsgruppen i Alvesta för att arbeta fram en gemensam målbild. Finns en oro för att inte alla regioner/landsting kommer vara representerade. Fredrik undersöker hur representationen från Kalmar kan säkras. Gruppen tycker att man har bra resurser, ett bra samarbete och att man kan vara ett föredöme nationellt. Om några år kommer vi behöva ha helt andra lösningar för att hantera framtidens vård. Bra att man redan nu bygger relationer för att klara detta då. (Bilaga 3) 6. NPO eventuell info/uppdatering samt organisering på regional nivå (Fredrik) Stockholms läns landsting blir värdlandsting för NPO MD. Diskussion om hur vi ska förhålla oss till de nya Kunskapsråden, RMPO MD kommer att tillhöra Kunskapsråd Diagnostik och Sinnen. (Bilaga 4) 7. NGS-upphandling Upphandlingsgruppen träffas den 10 oktober kring detta. Det ska göras en behovsbeskrivning som ska vara ett underlag till en allmän hearing till leverantörer. I nästa steg ska man träffa leverantörerna för att se vad de har att erbjuda. Man bör ta tillvara erfarenheterna Willems grupp står för. Östergötland har en annons ute för koordinator kring detta område. Östergötland leasar delar av sin utrustning idag. Jönköping har utrustning som täcker deras behov, den är avskriven Kalmar har ingen utrustning i dagsläget. - Robert delar Region Östergötlands uppdragsbeskrivning för NGS-koordinator med RJL och LKL. 8. RAG 8.1 Uppdragsbeskrivningen (Bilaga 5) Uppdragsbeskrivningen justerades något och godkändes. Ledamöter i RMPO delar ut uppdragsbeskrivningen personligen till respektive RAG. Varje RAG får utse sin ordförande och återkopplar därefter till RMPO vad de kommer att driva för frågor och om de vill ändra på något i uppdragsbeskrivningen. Viktigt att inkludera nätverken i utformningen av arbetet.

5 - Sanna justerar och gör uppdragsbeskrivningen allmän så att den passar alla grupper. - Liselotte kollar när de befintliga nätverken träffas nästa gång. 8.2 Föreslå ledamöter till varje grupp (1 per region/landsting till 5 grupper) Se Bilaga 6 (ej publik). 9. Uppföljning av SÖRAD:s jämförelse av ledtidsrapporteringen till SKL Ursprungligen en jämförelse i SÖSR för att veta vad det var man rapporterade till SKL. SÖRAD fick ett uppdrag att kvalitetssäkra sina egna uppgifter. Vi måste rapportera ledtider, kan inte välja att inte göra det. Kommer inte vidare i arbetet och det är oklart var flaskhalsen är. - Liselotte ber Stefan Ekberg sammankalla Ulrika och Olle och se om man kan komma vidare. 10. Uppföljning Framtidskonferensen i Alvesta april 2018 Hanna presenterade punkter som framkom på Framtidskonferensen. Bildandet av RAG uppfyller en del önskemål, andra kvarstår. Man kan peka på detta när man går ut och träffar RAG. De önskar hjälp med IT, juridik och upphandling. Om vi bjuder in jurister och upphandlingschefer till RMPO kan vi tydligt visa att vi driver dessa frågor. - Bjud in upphandlingschefer och jurister i början på nästa år. - Hanna kortar ner presentationen och så ger vi den till RAG tillsammans med uppdragsbeskrivningen. (Bilaga 7) - Nästa möte tittar vi på vilka önskemål vi täcker in i RAG-bildningen och vilka som saknas. Ny framtidskonferens kan planeras när RAG:ernas arbete är etablerat så att de kan återkoppla sin verksamhet.

6 11. Aktivitetslistan Punkten utgick. 12. Övriga frågor Inga övriga frågor. 13. Framtida möten: lokal och tid Nästa AU 22 nov 9-10 (video) RMPO 10 dec 9-11 (video)

Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik

Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik 2018-05-07 Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Måndag 7 maj 2018 Tid Kl 10:15-12:15 Plats Video Deltagare Fredrik Enlund, ordf. Kalmar Sanna Einarsson, sekr. Kalmar Björn Forsberg Kalmar Liselotte

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2018-02-08 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Torsdagen den 8 februari 2018 Tid Kl 08:00-10:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 (Mote2

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 7 april 2017 Tid kl 09:30 15:15 Plats Konferenscentrum, Alvesta Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Onsdagen den 25 januari 2017 Tid kl 10:30 12:25 Plats Videomöte, ring IPnr 1089993 Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel

Läs mer

Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen

Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen 2019-04-23 Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen Datum 2019-04-23 Plats Hotell Högland, Nässjö Närvarande Robert Ring, Fredrik Enlund, Carl Anjou, Jan-Erik Karlsson, Cecilia Gunarsson, Micael

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2016-10-26 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag torsdagen den 20 oktober 2016 fredagen den 21 oktober 2016 Tid Plats kl 17:00 torsdag 20 oktober kl 08:30 14:30, fredag 21 oktober

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2018-09-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2018-09-25 Tid: 09.30 12.00 Plats: Video Närvarande: Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Fredrik Stenmark Ann

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Projektet drivs inom ramen för Patientmiljarden, Insatser för att förbättra tillgängligheten och samordningen i

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: Nässjö RMPG-smärta 16-04-01 Närvarande: Stefan Bragsjö, Mats Granström, Eva Rasch, Ragnar Styrbjörn, Ann-Britt Ekvall, Mait Pettersson, Helen Spörk-Tellfjord, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter: Aktivitet/Delprojekt

Läs mer

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Hotel The Box, Linköping Närvarande: Landstinget i Kalmar län Stefan Bragsjö, ordf. Maria Afrell Håkan Ehlin Ragnar Styrbjörn Region Jönköpings län Lars Abrahamsson, sekr.

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2016-04-25 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Måndag 25 april 2016 Tid Kl 09:00 12:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 Kallade Robert

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: 1 Ullinge RMPG-smärta 15-12-03 gulmarkerat Närvarande: Maria Afrell, Mait Pettersson, Ann-Britt Ekvall, Anne-lie Gustafsson, Stefan Bragsjö, Marita Rydå, Agneta Siebers, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter:

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Samverkan och interaktion i patientens process För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Tre projekt för förbättrad samverkan och interaktion Samverkan och interaktion mellan aktörerna

Läs mer

Workshop om Internetbaserad stöd och behandling 26-27 augusti

Workshop om Internetbaserad stöd och behandling 26-27 augusti Workshop om Internetbaserad stöd och behandling 26-27 augusti Gruppdiskussioner från dag 1 och fm dag 2 Fråga 1 Vad är tydligare? Tidsplanen Frågan om när vi verkligen kan ansluta oss är dock fortfarande

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Dag fredagen den 18 september 2015 Tid Kl 10:15-14:45 Plats Närvarande Hotell Högland i Nässjö Robert Ring, ordförande Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 2 2014-11-10 2015-11-10 Uppdaterat dokument Martin Magnusson, utvecklingsschef Bo Orlenius,vårddirektör, objektägare

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Nationellt digitalt nätverkssamarbete inom patologi för samnyttjande av kapacitet och kompetens. Av vården för vården

Nationellt digitalt nätverkssamarbete inom patologi för samnyttjande av kapacitet och kompetens. Av vården för vården Nationellt digitalt nätverkssamarbete inom patologi för samnyttjande av kapacitet och kompetens Av vården för vården Presentatör Kristina Landqvist Verksamhetsutvecklare med fokus på digital patologi och

Läs mer

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård Videomöte 180925 Aktuellt RSL Alkoholfri operation Tillgänglighet högspecialiserad vård LÖFs traumarapport Samordning av investeringar Förstudie kvalitetsregister

Läs mer

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Namn: Ann-Charlotte Klarén Datum: 2015-06-12 Agenda Bakgrund Uppdrag och plan för genomförande 2015-06-18 2 Uppdrag till kommunerna ett beslut

Läs mer

Uppföljning nov 2017 DC ekonomi, kvalitet och produktion

Uppföljning nov 2017 DC ekonomi, kvalitet och produktion Uppföljning nov 2017 DC ekonomi, kvalitet och produktion Statusrapport Centrumråd hjärta 2017-11-13 Diagnostikcentrum Region Östergötland RMPG Medicinsk diagnostik Resultatredovisning 2017-11-13 Radiologi

Läs mer

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning INSATSER INOM CANCERSTRATEGIN 2014 Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning UTVECKLINGSINSATSER FÖR EN STÄRKT CANCERVÅRD Regeringens diarienummer S2013/6061/FS och S2014/4439/FS

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Aktuellt Februari 2018 Styrgrupp för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) Fastställde nominerade

Läs mer

Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren

Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren Självtest genetik på apotek Satsningen bygger på att DNA-forskningen har kommit så

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Vår överenskommelse Samarbetet inom ska: stärka som samverkansområde för att tillgodose invånarnas behov av vård av hög kvalitet och främja och bidra till

Läs mer

Anteckningar för SITIV 121101 kl 13.15-16.15

Anteckningar för SITIV 121101 kl 13.15-16.15 Anteckningar för SITIV 121101 kl 13.15-16.15 Plats: Sjuhärads kommunalförbund, Olovsholmsgatan 32, Borås 1. Presentation av representanter i SITIV Mötesdeltagarna presenterar sig Närvarande: Thomas Jungbeck

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 28 maj 2013, klockan 15.00 17.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal F. Närvarande Anders Åberg Ann-Margret Kvarnefors Agneta

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 14JUNI 2011 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Stf. 0rdf. Fredrik Edholm, IT-chef Skövde Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare GR

Läs mer

Till ordförande RCC i samverkan

Till ordförande RCC i samverkan Till ordförande RCC i samverkan Vi skriver detta brev till er då vi är djupt oroade över bristen på hematopatologer i Sverige och i er region. Blodcancer är sammanlagt den tredje vanligaste dödsorsaken

Läs mer

Projekt Screeningstöd livmoderhals

Projekt Screeningstöd livmoderhals Projekt Screeningstöd livmoderhals Presentation för nätverket för cervixcancerprevention 31 okt 2018 Elisabet Borg / Patrik Sjöberg elisabet.borg@inera.se / patrik.sjoberg@inera.se 070-253 97 26 / 070-230

Läs mer

Strategigrupp barn och unga fredagen den 9 februari

Strategigrupp barn och unga fredagen den 9 februari MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: City Eriksson hotell Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Mikael Fornander, socialtjänsten

Läs mer

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-15 PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPENS MÖTE 2018-05-15 NÄRVARANDE Marie Lawrence, (ordf.) SKL (Kansliansvarig för Nationella Kvalitetsregister)

Läs mer

Patologi samverkan i Norra Regionen. Helena Teglund, Memeologen Metod- och processtöd (NRF) E-post: helena.teglund@vll.se

Patologi samverkan i Norra Regionen. Helena Teglund, Memeologen Metod- och processtöd (NRF) E-post: helena.teglund@vll.se Patologi samverkan i Norra Regionen Helena Teglund, Memeologen Metod- och processtöd (NRF) E-post: helena.teglund@vll.se Samverkansarbete inom Patologin i de 4 nordligaste Landstingen: Bakgrund /problembeskrivning

Läs mer

Mötesanteckningar från möte med RSL

Mötesanteckningar från möte med RSL 2018-12-12 Mötesanteckningar från möte med RSL 2018-12-06 Dag 2018-12-06 Tid kl. 09.00 12.00 Plats video Närvarande: Karl Landergren, ordförande Leni Lagerqvist, sekreterare Johan Rosenqvist Anna Nyqvist

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet:

Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet: Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo

Läs mer

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse Mötesprotokoll för Inera AB styrelse När: Fredagen den 10 februari 2017, kl. 09.00-13.00 Plats: Inera,, Stockholm, lokal Magasinera Närvarande styrelsen: Närvarande övriga: Ej närvarande övriga: Anders

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Linda Wolf, Pia Landberg, Jerker Pernrud, Matts Järgården, Sofie Drake af Hagelsrum,

Läs mer

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa 1 (5) 2018-05-20 Förslag till aktivitetsplan 2018-2019 samverkan e-hälsa Bakgrund Chefsgrupp samverkan social välfärd och vård, har godkänt den första versionen av aktivitetsplanen för samverkan inom e-hälsa.

Läs mer

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Datum 2018-09-27 Diarienummer 180762 Regionfullmäktige Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Förslag till beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Minnesanteckningar 1/5 Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Tid Torsdag 24 mars 2016 kl. 9.00-11.30 Plats Region Östergötland, CMIT, Klostergatan 19C, Linköping Konferensrum Fasanen Närvarande

Läs mer

Diagnostiskt centrum för tidig diagnostik av cancer eller annan allvarlig sjukdom

Diagnostiskt centrum för tidig diagnostik av cancer eller annan allvarlig sjukdom Diagnostiskt centrum för tidig diagnostik av cancer eller annan allvarlig sjukdom 2012 06 18 Charlotta Sävblom specialistläkare, med.dr. Projektledare Diagnostiskt centrum, RCC Syd Hälso och sjukvårdsstrateg

Läs mer

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 kl. 09.30-12.30 Göteborgsregionens kommunalförbund, Gårdavägen 2, Göteborg Närvarande Thomas Jungbeck (Ordförande) Kjell Karlsson Joakim Svärdström Johan

Läs mer

Regionala Digitaliseringsrådet GIS-nätverket Västra Götaland. 30 Maj 2018 Göteborgs Museum

Regionala Digitaliseringsrådet GIS-nätverket Västra Götaland. 30 Maj 2018 Göteborgs Museum Regionala Digitaliseringsrådet GIS-nätverket Västra Götaland 30 Maj 2018 Göteborgs Museum Smart region Västra Götaland Enklare, öppnare, effektivare och hållbart Smart region betyder i detta sammanhang

Läs mer

Beslut Bifoga föregående anteckningar i samband med utskick av handlingar till nya möten.

Beslut Bifoga föregående anteckningar i samband med utskick av handlingar till nya möten. Anteckningar SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT 2015-11-25. kl. 09.15-12.00 Lokal: Banvallen, Gullbergsvass, Göteborg Närvarande: Per-Olof Hermansson Helena Söderbäck

Läs mer

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Bakgrund Utredningen Effektiv vård 2016, förbättrad uppföljning av tillgänglighet Utredningen God och Nära vård, 2017, första delbetänkande Förstärkt

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2016-11-15 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2016-11-15 Tid: 14.00-15.30 Plats: Video Närvarande; Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Claes Hjalmarsson Malin

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ragnhild Holmberg 2014-03-31 Landstingsstyrelsen 1 Faktisk väntetid inom 60 dagar HSF HSF Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov

Läs mer

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst för en ökad delaktighet Syftet med införandet av journal som e-tjänst är att öka patientens delaktighet och medverkan i sin egen vård.

Läs mer

Styrgrupp Kultur för hälsa

Styrgrupp Kultur för hälsa MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Regionens hus, sal C Närvarande: Paula Bergman Laila Bradling Jesper Ekberg Birgitta Ekeberg Åsa Eklund Tomy Eklöv Lena Larking Jörgen Lindvall Sergei Muchin Irene Oskarsson

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09:00-14:00, Smedjan, Landstingshuset, Kalmar Suzanne Gustafson (M) Göran Gustafsson (SD) Jonas Hellberg (S) Britt Karlsson (S) Angelica Katsanidou (S) Madeleine Rosenqvist (KD)

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera MÅLBILD FÖR FÖRSTA LINJENS VÅRD: Digitalt när det går, fysiskt om det behövs

Läs mer

Remissrutiner inom Region Östergötland

Remissrutiner inom Region Östergötland Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium och röntgen, förutom

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda.

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda. ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 12 OKTOBER 2010 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 6 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ över remissrutiner inom LiÖ Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Lunds Tekniska Högskola. Övriga närvarande: utbildningskoordinator, protokollförare

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Lunds Tekniska Högskola. Övriga närvarande: utbildningskoordinator, protokollförare LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand S. Olof Hägerstedt doktorand Ann-Sofi Jönsson professor Caroline Karlsson doktorand Björn

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård Minnesanteckning 2016-11-22, Videokonferens Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland

Läs mer

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT. 2014-06-12. kl. 09.00-12.00. Hotell Bohusgården, Uddevalla

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT. 2014-06-12. kl. 09.00-12.00. Hotell Bohusgården, Uddevalla Anteckningar från SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT. 2014-06-12. kl. 09.00-12.00. Hotell Bohusgården, Uddevalla Närvarande: Peter Lönn Kjell Karlsson Thomas Jungbeck

Läs mer

Uppdrag IT-stöd inom klinisk genetik i Sydöstra sjukvårdsregionen

Uppdrag IT-stöd inom klinisk genetik i Sydöstra sjukvårdsregionen Uppdrag IT-stöd inom klinisk genetik i Sydöstra sjukvårdsregionen Inledning Bakgrund I takt med ökade kunskaper om genetiska förändringar som orsak till många sjukdomar kommer klinisk genetik att få en

Läs mer

Detaljering av vald lösning

Detaljering av vald lösning Detaljering av vald lösning Projektnamn: Säker roll- och behörighetsidentifikation Fastställt av: Lars Eriksson Dokumentansvarig Bo-Gunnar Johansson Dokumentidentitet Detaljering/pilot Version 1.3 Datum

Läs mer

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar Vision» är det självklara valet när man vill ha information, kunskap och tjänster inom hälso- och sjukvård.» upplevs av allmänheten som enkel, användbar och pålitlig.» förbättrar, tillsammans med landsting/regioner

Läs mer

Minnesanteckningar RMPG Onkologi Videomöte

Minnesanteckningar RMPG Onkologi Videomöte Minnesanteckningar RMPG Onkologi Videomöte Datum 2012-12-18 Videomöte Kl. 09.00-12.00 Närvarande; Freddi Lewin ordf. Jönköping x Måns Agrup Linköping förhinder Gunnar Adell Linköping x Per Rosenberg Linköping

Läs mer

HSA nätverksträff

HSA nätverksträff 2018-11-27 HSA nätverksträff Utbudstjänsten Marcus Claus Lovisa Lundin Agenda Utbudstjänsten i korthet Användningsområden Kundkartläggning Rekommendation från Inera Vad består Utbudstjänsten av? Teknisk

Läs mer

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret Styrdokument Nationella lungcancerregistret och Mesoteliomregistret 2018 Nationella lungcancerregistret Bakgrund Den svenska planeringsgruppen för lungcancer beslutade 2001 att införa ett nationellt kvalitetsregister

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Samordning

Läs mer

Minnesanteckningar 2015-03-25. Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckningar 2015-03-25. Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckningar 2015-03-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2015-03-25 Tid: 10.00-16.00 Plats: Vimmerby, Fredensborgs Herrgård Närvarande Centrumråd Christina Edward ordf. Leni

Läs mer

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Jönköping, Rosenlunds vårdcentrum, Bella Rosa Närvarande: Stefan Bragsjö Anders Kjellgren Lars Abrahamsson Jan Burensjö Susanne Almers Kersti Samuelsson Wolfram Antepohl via

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Lie Printz, Pia Landberg, Matts Järgården, Göran Attefors, Ann Josefsson, Ragnhild Holmberg, Magnus Lagerlund,

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne Biobanksinformation 2012-11-22 Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne 1 Biobank, Labmedicin Skåne Handlägger ansökningar Rapporterar till Socialstyrelsen och Svenska Biobanksregistret Kvalitetssäkrar

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Strategisk informatik Informationsmöte

Strategisk informatik Informationsmöte 1 Strategisk informatik Informationsmöte 2019-04-08 2 Agenda 1. Uppdrag 2. Pågående arbeten i Region Stockholm och samverkansformer 3. Strategisk informatik 4. Planering framåt 3 Uppdrag från HSF, Lena

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 4 2015 2015-05-17 (09:00-15:00) Kalmar Deltagare - SVEMO Håkan Leeman Åke Knutsson Agneta Andersson Carl-Erik Sörman Olle Bergman Peter Svensson Thomas Avelin Tony Jacobsson Per

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Klinisk patologi Obduktioner Diagnostik av sjukdomar, tumörsjukdomar Viktig del av

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

Mötesanteckningar RMPO ÖNH

Mötesanteckningar RMPO ÖNH 2019-05-08 Mötesanteckningar RMPO ÖNH Datum 2019-05-08 Plats Videomöte 8-10 Närvarande Tatiana Jaklovska, Karin Rahm Björneld, Sven Tylstedt, Bozena Wicik Ros, Maria Svensson 1. Återkoppling RMPO rapport

Läs mer

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Ineras konferens Digitala vårdmöten 11 september Agneta Rönn och Lars Kolmodin, SKL 25000 Totalt antal utomlänsbesök hos digitala

Läs mer

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. SKL:s Dnr 14/6942 Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården September 2015 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda

Läs mer