Riktlinjer vid examination

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer vid examination"

Transkript

1 Fastställda av styrelsen för utbildning Senast reviderade Dnr: 5331/ Sid: 1 / 8 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Riktlinjer vid examination Inledning Syftet med dessa riktlinjer är att förbättra förutsättningarna för en rättssäker handläggning av examinationsfrågor. De gemensamma riktlinjerna anger också hur olika frågor som rör examination ska hanteras på Karolinska Institutet (KI). Av 6 kap. 18 i högskoleförordningen (1993:100) framgår att: Betyg ska sättas på en genomgången kurs om inte högskolan föreskriver något annat. Högskolan får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator). Förordning (2010:1064). För att kunna fullfölja sina uppgifter behöver examinatorerna känna till tillämpliga nationella regler, förvaltningsrättslig praxis och uttalanden av Justitieombudsmannen med mera. Det är KI:s ansvar att se till att denna information tillhandahålls. Examinationsbegreppet Examinationsbegreppet är komplext, men skulle kunna definieras som en bedömning av om en student uppfyllt lärandemålen enligt fastställd kursplan. Examinator eller examinerande lärare: vad är skillnaden? Med examinator menas lärare som bestämmer betyg. Examinator utses av prefekt för en bestämd tid till exempel för ett läsår (enligt styrelsens för utbildning arbets- och delegationsordning). Listan över utsedda examinatorer bör finnas lättillgänglig för lärarna t.ex. hos institutionssekreteraren. Varje kurs ska endast ha en examinator. Kurser med examensarbeten utgör dock ett undantag. Inom dessa kurser kan en examinator utses för varje enskilt examensarbete. På en kurs kan det förutom examinator även finnas examinerande lärare som till exempel kan ansvara för arbetet med att formulera eller rätta examinationsuppgifter eller muntligt/skriftligt examinera studenter på moment eller hel kurs. Postadress Besöksadress Telefon E-post Stockholm Berzelius väg 3 Stockholm , vx , dir Christina.Joos@ki.se Webb Fax ki.se Org.nummer

2 Senast reviderade Sid: 2 / 8 Den examinerande läraren är dock skyldig att efter examinationen lämna underlag för betygssättning till examinator eftersom det är examinatorn som bestämmer betyget. Studenten bör inte delges resultatet förrän examinator bestämt betyget. Examinator utser examinerande lärare. Examinators ansvar Examinators ansvar innefattar bland annat att: o kursplanen följs och att examinationstillfällena vid samtliga kurstillfällen under ett läsår hanteras likformigt o en examinationsuppgift får lämplig utformning och är färdigställd i utsatt tid före ett examinationstillfälle o KI:s riktlinjer och regler följs när det gäller till exempel tentamensskrivning eller misstanke om fusk o ansvara för samordning av examination samt att en sammanställning av resultat görs i de fall då flera lärare deltar i en kurs o rättningen/bedömningen av examinationsuppgifter blir konsekvent o betyg blir satt på en genomgången kurs (examinatorn bestämmer betyg) o besluta om tillgodoräknande i enlighet med KI:s tillgodoräknandeordning o arkivlistor över genomgångna kurser signeras på ett föreskrivet sätt Student Med student avses i dessa riktlinjer person som antagits och registrerats på kurs. En student ska vid examination kunna styrka sin identitet med godkänd legitimation samt med namnteckningsprov. Om studenten inte kan visa legitimation vid examinationstillfället ska studenten så snart som möjligt efter examinationen göra detta eller på annat sätt styrka sin identitet. Tentamen kan rättas även om studenten vid rättningstillfället inte stärkt sin identitet. Dock får studenten inte delges resultatet förrän identiteten är styrkt. Rutiner vid examination Annonsering av betyg Betyg får annonseras på publika anslagstavlor inom KI. Vid angivande av enskild students betyg får namn, men inte personnummer användas. Om man väljer att inte publicera namn kan annonseringen till exempel göras genom att studenternas examinationsuppgifter numreras och samma nummer används vid annonseringen av resultatet som när provet genomfördes. Om betyget publiceras på kurswebben får studentens namn och/eller personnummer inte användas (enligt person- och uppgiftslagen).

3 Senast reviderade Sid: 3 / 8 Anonyma tentamina Styrelsen för utbildning har beslutat (2004:9 13) förorda att skriftliga examinationsuppgifter kodas. Det kan finnas ett värde såväl för studenter som för lärare att rättningen av skriftliga examinationsuppgifter sker utan att den rättande läraren vet vem tentanden är. Från studenthåll kan argumenteras att objektiviteten vid rättning av skriftliga examinationsuppgifter främjas om den tenterandes namn eller födelsedatum inte anges. Den betygsättande läraren måste dock i slutskedet av handläggningen ta del av namnen på tentanderna. Detta förutsätter att det finns fungerande rutiner, till exempel att kurssekretariatet förvarar uppgifterna om studenternas identitet. Varje programnämnd avgör i vilken utsträckning anonyma skriftliga tentamina ska användas. Begränsning av rätten att genomgå examination En högskola kan besluta om att begränsa det antal tillfällen som en student får genomgå examination för att uppnå godkänt resultat. Beslut om begränsning ska grundas på högskolelagens krav om effektivt resursutnyttjande och ska inte tolkas som en generell begränsning. Om det är motiverat att begränsa antalet examinationstillfällen ska studenten, enligt KI:s lokala riktlinjer, ha rätt till minst sex examinationstillfällen per enskild examination för att få godkänt resultat (dessa kan vara nästkommande ordinarie examinationstillfällen på kursen). Verksamhetsförlagd utbildning/kliniska moment (hädanefter kallat verksamhetsförlagd utbildning) ska studenten ha rätt att genomgå två gånger. En eventuell begränsning måste framgå av kursplanen. Om en student riskerar att inte bli godkänd inom stipulerat antal examinationstillfällen bör stödåtgärder erbjudas för att undvika att studenten tvingas avbryta sin utbildning. Vid hemtentamen bör man vara särskilt noggrann med att specificera vad som räknas som examinationstillfälle. Om man till exempel har ett system där studenten kvitterar ut sin hemtentamen och utkvitterad tentamen räknas som examinationstillfälle måste detta regleras i kursplan. Betygsdatum Betygsdatum är det datum då examinationen genomförs. Observera att resultatet ska dokumenteras i Ladok senast inom fem arbetsdagar efter att betygsbeslutet fattats. Byte av examinator Studerande som har underkänts två gånger på en examination har rätt att byta examinator om den studerande begär det och synnerliga skäl inte talar emot bytet. Detta innebär att man i så fall vid nästa examinationstillfälle har rätt att bli examinerad av en annan lärare än den som varit examinator vid tidigare examinationstillfälle.

4 Senast reviderade Sid: 4 / 8 På KI har en student som genomgått verksamhetsförlagd utbildning vid ett tillfälle utan godkänt resultat, rätt att få ny examinator utsedd. Möjlighet att ta igen missade obligatoriska utbildningsinslag Det ska av kursplanen framgå att kursansvarig avgör om och hur en student kan ta igen missade obligatoriska utbildningsinslag samt om de obligatoriska inslagen måste vara avklarade för att studenten ska få genomföra de andra delarna av kursen. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges. Examination av examensarbeten Om flera examinatorer utses för en kurs där examensarbeten ingår ansvarar prefekten för att tillse att samtliga examensarbeten får en likvärdig kvalitet. När det gäller examination av examensarbeten är det viktigt att tänka på konsekvenserna av att meddela betyg i samband med presentation/opposition; om studenten vid detta tillfälle får besked om att examensarbetet är godkänt kan betyget inte höjas om studenten därefter gör omarbetningar som innebär att arbetet skulle vara värt ett högre betyg (se plussning ). Betyget får heller aldrig villkoras du blir godkänd om du gör dessa förändringar Om arbetet inte uppnår målen för godkänt ska det underkännas. Om syftet med presentation och opposition är att studenten ska få återkoppling och utifrån denna kunna förbättra examensarbetet ska besked om betyg meddelas först när arbetet lämnats in för examination. Om försenad inlämning påverkar möjligheten att få högre betyg än godkänt, ska detta framgå av kursplanen. Detta förfaringssätt ska endast användas då det är pedagogiskt motiverat. Antalet examinationstillfällen vid KI kan begränsas, vilket i så fall ska framgå av kursplanen. Att ett examensarbete är underkänt ska därför registreras i Ladok på samma sätt som ett underkänt betyg på en tentamen. Examination av hemtentamina Om en hemtentamen ska vara inlämnad ett visst datum för att bli bedömd ska detta framgå av kursplanen. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas då till det omexaminationstillfälle som enligt KI:s riktlinjer ska ges 2-6 veckor efter att examinationsresultatet på den första examinationen meddelats. Om försenad inlämning påverkar möjligheten att få högre betyg än godkänt ska detta framgå av kursplanen. Detta förfaringssätt ska endast användas då det är pedagogiskt motiverat.

5 Senast reviderade Sid: 5 / 8 Examination av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Den verksamhetsförlagda utbildningen bedöms enligt, av programnämnd, fastställd bedömningsmall. Om en student riskerar att bli underkänd på VFU ska studenten bli informerad om detta skriftligt och muntligt, exempelvis vid halvtidsbedömning. Detta ska ske i så god tid att studenten ges tillräcklig tid att förbättra sina kunskaper. En åtgärdsplan för hur studenten ska kunna uppnå godkänt resultat ska upprättas. Om examinator anser att studenten ska underkännas innan perioden för VFU:n är slut ska stöd för detta finnas i kursplan. Studenten har emellertid rätt att gå klart sin placering i inlärningssyfte. 1 Om en student påbörjar och utan laga förfall väljer att inte fullfölja en VFUplacering har studenten förbrukat ett VFU-tillfälle. Om en student missar delar av eller inte kan slutföra en placering och har laga förfall (ska kunna styrkas), ska studenten emellertid beredas möjlighet att slutföra VFU-placeringen vid ett senare tillfälle. Examination på annat språk än svenska Om en kurs ges på svenska har en student inte rätt att begära att få genomföra examinationerna på ett annat språk. KI brukar emellertid låta studenter som har ett skandinaviskt språk som modersmål använda detta vid examination förutsatt att studenten kan skriva så att språket är begripligt för examinator. Om en student blir hindrad från att delta i examination Ett nytt examinationstillfälle ska medges de studenter som på grund av misstag från lärosätets sida inte kan delta i en examination eller examineras. Detta gäller till exempel en student vars skriftliga examinationsuppgift förkommit liksom en student som fått felaktig uppgift om dag eller tid för examination om det kan påvisas att lärosätet bär ansvar för det inträffade. Ett sådant examinationstillfälle ska erbjudas inom en månad från det att misstaget upptäckts såvida man inte kommit överens om annat med berörda studenter. Litteratur vid omexamination Om större ändringar i kurslitteraturen görs bör studenterna ha möjlighet att delta i omexamination som bygger på den tidigare litteraturen. Studenterna bör garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examination) under en tid av ett år efter förändringen. Det är viktigt att studenterna informeras om förändringen i samband med att beslutet fattas. 1 Observera att detta inte gäller om examinator avbrutit en students VFU/motsvarande på grund av att studenten visat sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats.

6 Senast reviderade Sid: 6 / 8 Omexamination på kurser som upphört Sedan en kurs upphört eller genomgått större förändringar bör studenterna garanteras minst tre omexaminationstillfällen enligt den tidigare ordningen under en tid av minst ett år efter det att förändring skett. Det är viktigt att studenterna informeras om förändringen i samband med att beslutet fattas. Plussning förnyad examination för högre betyg Att göra om en examinationsuppgift för att höja ett godkänt betyg, s.k. plussning är inte tillåtet vid KI. Rättningstid Examinationsuppgifter ska rättas så snart som möjligt. Rättningstiden får endast i undantagsfall överstiga 10 arbetsdagar. Skrivningsgenomgång En skrivningsgenomgång med examinator närvarande ger studenterna möjlighet att omgående få svar av beslutsfattaren. Även ett skriftligt lösningsförslag med möjlighet att kontakta examinator för kompletterande upplysningar är en tillfredsställande lösning. Datum och former för skrivningsgenomgång ska anges senast vid examinationstillfället. Tidpunkten ska ge god marginal för eventuell omexamination. Examinator bör upplysa en student om skälen för betygsbeslutet om studenten begär det. Tidsaspekter vid examination och omexamination Normalt bör datum för examination och omexamination meddelas vid kursstart. Tid för omexamination meddelas senast vid det ordinarie examinationstillfället. Tiden mellan det att examinationsresultat meddelas och att omexamination ges bör vara mellan 2-6 veckor (terminstid). Utformning av examinationsuppgifter Såväl examinationsform som betygsgrader ska anges i kursplanen. Examinationskriterierna för olika betygsnivåer ska klargöras före examination. Utlämnande av examinationsuppgifter Om rättning skett är en students skriftliga examinationsuppgifter allmän handling när betyget fastställts. Huvudregeln är att studenten har rätt att få tillbaka och behålla sin examinationsuppgift i original efter att den blivit rättad och betygssatt.

7 Senast reviderade Sid: 7 / 8 Ej uthämtade examinationsuppgifter får förstöras två år efter dagen för betygssättning, förutsatt att resultatet registrerats i Ladok och att ett exemplar av provformuläret finns bevarat. Uppsatser eller liknande som skrivs inom kurser på grundnivå klass G1 samt arbeten på mindre än 7,5 hp inom kurser på grundnivå, klass G2 eller avancerad nivå får gallras fem år efter betygsdatum. Detta gäller under förutsättning att betyget registrerats i Ladok. Uppsatser eller liknande på 7,5 hp eller mer som skrivs inom kurser på grundnivå klass G2 eller avancerad nivå ska dock bevaras. Uppsatser som bedöms ha ett värde för forskningens behov, inom eller utom den egna disciplinen, eller som bedöms vara av allmänintresse ska också bevaras. Provformuläret är inte allmän handling innan examinationsuppgiften genomförts och behöver då inte lämnas ut. Därefter ska dock en kopia av provformuläret lämnas ut till den som begär det. Omprövning och rättelse av betyg För att examinationen ska kunna anses vara rättssäker är det av avgörande betydelse att examinatorerna bedömer lika fall lika. I första hand bör detta krav tillgodoses genom att en så noggrann granskning som möjligt görs av examinationsuppgifterna innan resultaten meddelas. Omprövning av betyg Betygsbeslut kan inte överklagas. Däremot kan en student begära att få sitt betyg omprövat. Om examinator finner att ett beslut om betyg är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, ska han eller hon ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och om det inte innebär att betyget sänks (Högskoleförordningen 6 kap 24 ). Det finns inte någon tidsmässig begränsning för studenten att begära omprövning av betyg. Dock blir det allt svårare att göra en ny prövning ju längre tiden går, till exempel om studenten fått ut examinationsuppgiften eller om den gallrats. En student som erhållit minst betyget godkänd kan inte på egen begäran underkännas. Rättelse av betyg Uppenbara skrivfel, räknefel eller liknande förbiseenden vid rättning av examinationsuppgifter får rättas. Stor försiktighet bör iakttas när det gäller ändringar som är till nackdel för studenten. Att beslutet är oriktigt måste vara uppenbart för studenten och studenten måste alltid ges möjlighet att yttra sig. (Se 26 Förvaltningslagen och Högskoleförordningen 6 kap 23.)

8 Senast reviderade Sid: 8 / 8 Information som examinator ska lämna till studenterna inför examination o Datum, tid och form för ordinarie examenstillfällen samt vilka regler och föreskrifter som gäller för omexamination meddelas studenterna vid terminens början. Är detta praktiskt omöjligt ska informationen komma studenterna tillhanda senast vid momentstart. o Om examination sker löpande måste det anges vilka seminarietillfällen etc. som är betygsgrundande samt vilka de betygsmässiga konsekvenserna av frånvaro är kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro kan tas igen. o Hur (och om möjligt när) betygen kommer att meddelas, informeras studenten om senast i samband med att examinationsuppgiften delas ut. o Senast tillåtna inlämningstid av hemuppgift/uppsats ska meddelas studenten senast i samband med att examinationsuppgiften delas ut. Studenten ska även informeras om hur försenad inlämning påverkar bedömningen. Om försenad inlämning påverkar bedömningen ska detta framgå av kursplan.

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/194-1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-02-22 Beslutsdatum: 2016-02-22 Dnr: Dnr: 2015/194-1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/129 Regeldokument för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Regler för examination vid Högskolan Dalarna

Regler för examination vid Högskolan Dalarna Regler för examination vid Högskolan Dalarna Beslutad av Chef för Utbildnings- och forskningskansliet: 2013-02-04 Reviderad: 2014-10-28 Dnr: DUC 2013/134/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-04 Ersätter: Relaterade

Läs mer

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Reviderad 2007-09-25 Reviderad 2008-08-26 Reviderad 2010-09-01 Reviderad 2010-11-11 Dnr 51-2005-1482

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen 1 (5) PM 2014-09-03 Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen Föreskrifterna har antagits av Juridiska fakultetens utbildningsutskott den 3 september 2014. Vilka kursmoment utgör examination?

Läs mer

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet Riktlinjer för Examinator vid Röda Korsets Högskola Diarienr 3312012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden

Läs mer

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-10-09, reviderad vid FiF 1 2007-12-13 och 2008-11-11, reviderad av FoUN 2009-06-16. 1. Allmänt Att examinera är myndighetsutövning.

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

Föreskrifter för planering och genomförande av examination på grund- och avancerad nivå läsåret 2015/16

Föreskrifter för planering och genomförande av examination på grund- och avancerad nivå läsåret 2015/16 Föreskrifter för planering och genomförande av examination på grund- och avancerad nivå läsåret 2015/16 Nedanstående föreskrifter gäller från och med den 31 augusti 2015. Att utbilda och examinera studenter

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola

Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola MDH 2.1 194/09 Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola Mälardalens högskola är en av Sveriges största högskolor. Nära Besöksadress: Drottninggatan

Läs mer

Angående kursen Programproduktion för radio vid Högskolan Kristianstad

Angående kursen Programproduktion för radio vid Högskolan Kristianstad Högskolan Kristianstad Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Marie Stern Wärn 08-56308715 marie.stern.warn@hsv.se

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med höstterminen

Läs mer

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Författare: Börje Nilsson Termin: from HT 2013 För kurserna: 2MA11E, 4MA11E, 5MA12E och 5MA11E 1 (9) Innehåll Inledning 3 Disposition 3

Läs mer

Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter

Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter HÖGSKOLAN I BORÅS INFORMATION till anställd 1 (6) 2008-04-23 Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter Handläggningen i disciplinärenden sker enligt handläggningsordningen.

Läs mer

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Sida 1(8) Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 201XX. Tidigare versioner upphör att gälla. 1. Allmänt

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk - Policy för hantering av fusk vid den Statsvetenskapliga Institutionen 1. Bakgrund För att bevara utbildningens kvalitet och trovärdighet är det viktigt att vi förebygger fusk och vidtar disciplinära

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Kontakt: Bygg: bozena.guziana@mdh.se

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet

Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2010-06-10 Dnr SU 301-0177-10 Doknr 1 Emma Boyagi Jurist Ledningskansliet Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet Examinationen är både myndighetsutövning och ett led i studentens

Läs mer

Umeå universitet Rektor. Caroline Cruz BESLUT 2008-05-06 Reg.nr 31-3228-07

Umeå universitet Rektor. Caroline Cruz BESLUT 2008-05-06 Reg.nr 31-3228-07 Umeå universitet Rektor Caroline Cruz Examination av verksamhetsförlagd utbildning Universitetet har inte följt föreskrifterna i kursplanen och de egna rutinerna. Högskoleverket ifrågasätter om studenten

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Kurs: Att möta människor med psykisk ohälsa 30 Kursort: Linköping/Karlstad/Örebro Placering: Psykiatrisk verksamhet Januari 2012 Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX 036-10

Läs mer

Linnéuniversitetets dokumenthanteringsplan för Bedriva utbildning på grund- och avancerad nivå inklusive uppdragsutbildning

Linnéuniversitetets dokumenthanteringsplan för Bedriva utbildning på grund- och avancerad nivå inklusive uppdragsutbildning Inledning Dokumenthanteringsplaner är styrdokument för hur allmänna handlingar ska hanteras. Klassificeringen av allmänna handlingar är uppbyggd kring ett antal verksamhetsområden som är grunden för diariets

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013 Dnr 1-408/2013 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Lärarhandledning. Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling

Lärarhandledning. Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Lärarhandledning Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Introduktion Att hålla en kurs innebär inte bara att hålla ett antal föreläsningar och seminarium. En stor del av arbetet ligger även

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS290 Teoretisk affärsjuridik - Rollperspektiv på rätten, 15 högskolepoäng Theoretical business law - Role Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-09-10

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: 40-355/11 Datum: 2013-12-05 Beslutad av HS 2013-12-05 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax 08 402 22 80 www.gih.se info@gih.se 2(12)

Läs mer

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Styrdokument dnr G2011/323 1 / 5 Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Beslutsdatum 130408 Giltighetstid Revideringsdatum Från och med

Läs mer

Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms universitet

Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2014-11-06 Dnr SU FV 2.6.2-3132-14 Agneta Witte Åström Handläggare Tekniska avdelningen Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Kurskod: OM2051 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5

Kurskod: OM2051 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Barns hälsa och ohälsa med inriktning mot barnhälsovård, 7,5 högskolepoäng Nursing Science, Health and illness of children

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogram i palliativ vård Postgraduate Diploma

Läs mer

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd HÖGSKOLAN i JÖNKÖPING INSTRUKTION I-JTH-10-025I _ webb/student 1 (6) Examination 1. Regelbakgrund HJ-gemensamma regler Denna instruktion gäller för Tekniska Högskolans olika former av examination och bygger

Läs mer

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2009-05-06 Dnr LiU2009-00557

Läs mer

Mitthögskolan Rektor. Mitthögskolans yttrande Mitthögskolan har i yttrande till Högskoleverket anfört följande.

Mitthögskolan Rektor. Mitthögskolans yttrande Mitthögskolan har i yttrande till Högskoleverket anfört följande. Mitthögskolan Rektor Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand Mitthögskolans handläggning av tentamina i företagsekonomi Bakgrund Den 25 oktober 2004 inkom till Högskoleverket kopior av två brev ställda

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 1 Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 Dnr: 62/12 Reviderad 2013-10-28 och ersätter antagningsordning från 2012-09-12 2 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. TILLTRÄDE/BEHÖRIGHET...

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skoglig planering ur ett företagsperspektiv SG0060, 20013.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Ola Eriksson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-01-20-2012-02-03 Antal

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i gerontologi, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i gerontologi, 120 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i gerontologi, 120 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX 036-10

Läs mer

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål Hälsohögskolan Diarienr 140/2010 1 Utbildningsplan Utbildningsprogrammets benämning: Magisterprogram i arbetsterapi och Masterprogram i arbetsterapi/master Programme in Occupational Therapy (60 credits)

Läs mer

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Diarienr 32/2012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden 2012-05-07. Reviderad i enlighet med rektorsbeslut dnr

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet Institutionen för omvårdnad Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: ingagreta.nilsson@adm.umu.se www.omvardnad.umu.se Dnr 513-4683-07 Datum 2007-12-10 Sid 1 (8) Sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2010/3067 Regeldokument Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Organisationskommittén, 2009-12-15 Reviderad 2010-02-16 Reviderad 2010-04-28 Reviderad

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

RS01 Resultat på prov

RS01 Resultat på prov Studentavdelningen/Ladokgruppen 1 (8) RS01 Resultat på prov Detta dokument uppdaterades senast den 29 oktober 2008. Syfte I funktionen kan man rapportera resultat på prov, tillgodoräkna, ändra och ta bort

Läs mer

Interna kvalitetssäkringsprocesser

Interna kvalitetssäkringsprocesser Interna kvalitetssäkringsprocesser Råd för utbildning på grund och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2009 05 19 1.Inledning Rådet för utbildning på grund och avancerad nivå har per

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet

Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet Linköpings universitet Rektor Caroline Cruz BESLUT 2006-05-31 Reg.nr 31-2840-05 Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet Anmälan N N har i en anmälan till Högskoleverket ifrågasatt Linköpings

Läs mer

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Political Science III with a focus on Crisis Management and Security Kurskod:

Läs mer

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Psykologi Psykologprogrammet Examensarbete i psykologi; 30 hp Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 Schema Uppdaterat

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 1 (7) 2013-12-19 Kursbeskrivning Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 7,5 hp, avancerad nivå, helfart Kurskod: UB431F Våren 2014 Kursansvarig/kursledare Mats Börjesson mats.borjesson@buv.su.se

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study programme in Physiotherapy, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av linjenämnden för sjukgymnastutbildning vid Karolinska

Läs mer

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 1 ( 6) THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 Sändlista Kurskod Examinator Marisol Arias Abrahamsson Johan Holtström THSP41 Marisol Arias Abrahamsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2

Läs mer

Fallärenderapport. Verksamhetsår HT2012 till VT2014 Örebro studentkår

Fallärenderapport. Verksamhetsår HT2012 till VT2014 Örebro studentkår Fallärenderapport Verksamhetsår HT2012 till VT2014 Örebro studentkår Förord För länge, länge sedan, när Örebro ännu inte hade en egen högskola att stoltsera med, började Örebro studentkår arbeta för en

Läs mer

3. Programmets mål Utbildningsplanen innehåller följande preciseringar i förhållande till högskoleförordningens (SFS 1993:199) examensbeskrivning.

3. Programmets mål Utbildningsplanen innehåller följande preciseringar i förhållande till högskoleförordningens (SFS 1993:199) examensbeskrivning. Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: avancerad nivå 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

2. Behörighet och förkunskapskrav

2. Behörighet och förkunskapskrav Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett kunnande inom och en

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER

REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER MITTUNIVERSITETET Styrdokument Bilaga 3 REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER DNR MIUN 2009/830 Publicerad: 2014-06-24 Beslutsfattare: Handläggare: Maud Albertsson Beslutsdatum: 2014-06-24 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll 1 (5) Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll Giltighet och ändringar Fastställd av Försvarshögskolans vicerektor på uppdrag av rektor den 28 juni 2012. Reviderad 2015-05-19 att gälla

Läs mer

Förändring av utbildningsplanen på psykologprogrammet vid Karolinska Institutet

Förändring av utbildningsplanen på psykologprogrammet vid Karolinska Institutet Karolinska institutet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk pontus.kyrk@hsv.se BESLUT 2011-06-07

Läs mer

Förklara långsamt så fattar jag snabbt

Förklara långsamt så fattar jag snabbt Förklara långsamt så fattar jag snabbt En handledning för kursledare, handledare och examinatorer i kursen Examensarbete i Byggteknik 15 hp Byggteknik 1 Handledarinstruktion för examensarbete i Introduktion

Läs mer

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna: 1 (11) Undervisningsplan Associationsrätt (7,5 hp) Allmänt om kursen Innehåll och målsättning Grundkursen i Associationsrätt (7,5 hp) utgör en obligatorisk kurs inom ramen för juristprogrammet och filosofie

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Regler och riktlinjer för betyg och examination

Regler och riktlinjer för betyg och examination UMEÅ UNIVERSITET Rektor Beslut 2005-04-26 Korrigerad 2014-03-17 2014-06-10 Dnr 500-4-05 Regler och riktlinjer för betyg och examination Examinationen är både en form av myndighetsutövning och ett led i

Läs mer

Högskoleverkets tillsyn

Högskoleverkets tillsyn Rapport 2010:18 R Högskoleverkets tillsyn Viktigare beslut 2008 2009 Rapport 2010:18 R Högskoleverkets tillsyn Viktigare beslut 2008 2009 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn

Läs mer

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, 15 högskolepoäng Nursing Science, Health and Ill-Health among Adults and the Elderly,

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Gäller fr.o.m.: 2010-01-25 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle

Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Magnus Johansson 2015-05-05 411-00440-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2014-11-11 Reviderad av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1.2-553-14 Denna regel ersätter

Läs mer

HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor 2001-05-10 Dnr 151-01-54. Rektor fastställer härmed instruktion för utbytesstudier.

HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor 2001-05-10 Dnr 151-01-54. Rektor fastställer härmed instruktion för utbytesstudier. Rektor BESLUT 2001-05-10 Dnr 151-01-54 Utbytesstudier Rektor fastställer härmed instruktion för utbytesstudier. Beslut i ärendet har fattats efter föredragning av chefen för enheten för studieadministration,

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

Remiss - Regler och handläggningsordning för salstentamen

Remiss - Regler och handläggningsordning för salstentamen Umeå universitet, 901 87 Umeå Studentcentrum/Helena Lindvall Telefon: 090-786 77 52 E-post: Helena.lindvall@adm.umu.se www.umu.se Missiv 2014-05-28 Dnr FS 1.1.2-784-14 Sid 1 (1) Fakulteter/kanslichefer

Läs mer

Examensarbete. Teknisk logistik

Examensarbete. Teknisk logistik Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk logistik PM Examensarbete (MTT820) Teknisk logistik PM-Exjobb/120125 Examensarbete inom ämnet Teknisk logistik (MTT820), LTH Denna PM är en kortfattad

Läs mer

Riktlinjer tillgodoräknande

Riktlinjer tillgodoräknande TEKNAT 2008/375 Riktlinjer tillgodoräknande kurser inom och antagning till senare del av de tekniska yrkesprogrammen vid Uppsala Fastställda av tekniska utbildningsnämnden (TUN) 2008-11-11 Ersätter tidigare

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II Portfölj Termin 3-5, Stadium II Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 1 Ämnesområde I ämnet ingår redovisning, finansiering, investering, kostnads- och intäktsanalys,

Läs mer

Anonyma tentamina. Fördjupning av anonym tentamensprocess. Luleå Studentkår Teknologkåren. Luleå tekniska universitet.

Anonyma tentamina. Fördjupning av anonym tentamensprocess. Luleå Studentkår Teknologkåren. Luleå tekniska universitet. Anonyma tentamina Fördjupning av anonym tentamensprocess Luleå Studentkår Teknologkåren Luleå tekniska universitet Luleå 2016-03-11 Sammanfattning I det här dokumentet fördjupar sig kårerna i begreppet

Läs mer

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits 1 av 6 Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits Högskolepoäng: 30.0 hp Kurskod: 2PE121 Ansvarig institution: Pedagogiska inst Datum för

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll Sammanträdesdatum: 2012-11-08 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Johanna Jormfeldt, ordförande Lars Gustafsson, ledamot Susanne Linnér, ledamot Jonas Svensson,

Läs mer