Anhörigas insatser har en samhällsbärande funktion. - Vilket stöd får de och hur skulle vi kunna stödja dem?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anhörigas insatser har en samhällsbärande funktion. - Vilket stöd får de och hur skulle vi kunna stödja dem?"

Transkript

1 Anhörigas insatser har en samhällsbärande funktion. - Vilket stöd får de och hur skulle vi kunna stödja dem? Christiansborg 26. oktober 2018 Ingela Furenbäck Forskare/Möjliggörare

2 Begrepp Anhörig (= pårørende) omsorgsgivare: person som ger omsorg till en närstående person som är sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning Närstående: den person som tar emot omsorg Omsorg: vård, hjälp, stöd, personlig omsorg, tillsyn, praktisk sysslor som inköp, transporter, skötsel (=pasning) av hus och hem eller hjälp med kontakt med myndigheter och vårdpersonal (=plejepersonale), sköta ekonomi, post, räkningar el liknande. förvärvsarbetande = erhvervsarbejde

3

4

5

6

7 Nordisk äldreomsorg; En jämställdhetsambition I norden har vi liknande lagstiftning (= lovgivning) kring vilka som har ansvar för äldre och sjuka: Familjen har inget formellt ansvar De lokala myndigheterna är skyldiga att tillhandahålla (=tilbyde/stille til rådighed) tjänster efter behov Ambitionen: Offentligt finansierade, offentligt tillhandahållna tjänster av hög kvalitet som riktas till och används av alla sociala grupper beroende på behov och inte köpkraft (Szebehely & Meagher, 2018)

8 (Kröger & Yeandle, 2013)

9 Utveckling av äldreomsorgen i Norden 30 Äldreboende (botilbud) (% av 80+) 60 Hemtjänst (hjemmehjælp)(% av 80+) Denmark Norway Sweden Finland Minskad täckning i alla nordiska länder - kan inte förklaras av förbättrad hälsa i 80+ befolkning. (Szebehely & Meagher, 2018)

10 Äldreomsorg har förändrats Kvaliteten inom offentliga äldreomsorgen har försämrats: - Minskat handlingsutrymme i hemtjänsten Ökad tidspress (fr a i äldreboenden) Fler av personalen har allvarligt funderat på att sluta (flest i Sverige) Privatisering: Ökning av vinstdrivande leverantörer från noll före 1990 till cirka 20% i SE och FI; cirka 5% i NO och DK Privatiseringen påverkar strävan efter jämlikhet (= lighed) och offentliga politiken - "de mellanliggande klassens skarpa armbågar" försvinner - ökad ojämlikhet? Många äldre väljer bort offentlig hjälp, stigmatiserande. Resursstarka skaffa sig via privata marknaden, medan de med lägre utbildning litar på anhöriga (Szebehely & Meagher, 2018)

11 Trots ökningen - fortfarande ganska lite vinstdrivande vårdhem i relation till de angelsaxiska länderna (Szebehely & Meagher, 2018; Meagher & Szebehely 2013; Harrington et al. 2017)

12 Rätt till omsorg, för alla nordiska invånare? Offentliga utgifter i % av BNP i såväl SE, NO och DK (är mer generösa än i de flesta länder) minskar trots åldrande befolkning. Finland mycket mindre generös och så har de betydligt högre och ökade användaravgifter Nordisk jämställdhetsambition är oförändrad, vi har nationella universalistiska principer. Men behörighets (= berettigelse) kriterierna förändras, mer skärpta - Behov är ett elastiskt koncept (Szebehely & Meagher, 2018)

13 Anhörigomsorgen ökar i takt med minskad omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning Majoriteten av all omsorg utförs av anhöriga och var femte vuxen person ger hjälp till någon Merparten av de som ger anhörigomsorg är i förvärvsaktiv ålder i Norden och internationellt. Vård och omsorgs ska ges av samhället och anhörigomsorg ses som frivilligt, därför inget som skyddar dessa personer. Men är det frivilligt? Hemmet som vårdinrättning? (Nka, Sand, 2016)

14 Anhörigas ålder och närstående år framförallt till barn år (1/4 av dem ger omsorg) framförallt till föräldrar 65 år framförallt till makar Hälften ger till föräldrar. En fjärdedel till make (Socialstyrelsen, 2012)

15 Forskning visar genomgående ett negativt samband mellan omfattande omsorgsansvar och förvärvsarbete, Särskilt för kvinnor Mer än 20 h i veckan i kombinerad med för lite hjälp från samhället har en negativ inverkan på anhörigas hälsa. Deltagande i arbetlivet och antal arbetande timmar, går ner i tid, avbrott, anpassade arbetstider, låg lön, tidig pension, kan inte göra karriär, svårt att satsa på arbetet. Diskussion om man går ner i tid el om man ger omsorg om man inte arbetar så mycket. Fattigdom Sämre mental hälsa (Nka, Sand, 2016)

16 Anhöriga som ger omsorg i yrkesförvärvsålder, risker (= mangel) Risk för anhöriga: Omfattande omsorg, gräns 20 h/vecka. Överarbetar, kompenserar, stress, utmattning, sjukskrivning. Ingen rätt att komma tillbaka till arbetslivet efter gett omsorg. Brist på tid för egna intressen och för umgänge. Risk för arbetsgivaren: frånvaro, sämre produktivitet, lägre lönsamhet. Risk för samhället: Samhällsekonomi genom förlorade arbetsinkomster för individen, minskad skatteintäkt. Samt kostnader för stress/utmattning. (Nka, Sand, 2016)

17 Ackumulerande utsatthet Kvinnor, med sämre hälsa, äldre omsorgsgivare, nära pension De som gav mer omfattande omsorg, De som gav till personer med större hälsoproblem. De som hade små barn hemma, lägre inkomst, lägre utbildning. Vid policy viktigt att ta fokus på sårbara grupper! (Nka, Sand, 2016)

18 Stöd till anhöriga i arbetslivet Uppmärksamhet och förståelse från chefer och kollegor Företagshälsovård Arbetsgivares kunskap om offentligt stöd Flexibla arbetstider och beredskap för anhörigas akuta behov behöver du inte hantera tillfällig frånvaro. Och är beredd att ta hand om en längre bortavaro. Genom att ge stöd kan arbetsgivaren påverka att reducera sjukskrivningar, öka tjänstvilligheten, personalengagemang, öka anställdas moral. Företagen kan bli mer framgångsrika, visar forskning. (Nka, Sand, 2016)

19 Stöd till anhöriga Svensk lagstiftning: 1998 SoL att kommuner bör ge stöd till anhöriga genom stöd och avlastning 2009 ändrades bör till skall hjälpa anhöriga. Stödet är ofta uppbyggt kring äldre makar Vanligt att få samtala men kan behöva mer tid pengar för att ge omsorg, el mer offentlig finansierade omsorgstjänster för att inte behöva ge lika mycket omsorg Sedda, lyssnade på och bemötta med respekt samt ekonomisk ersättning för att täcka förlust av inkomst. Flertalet ansåg att de bar ett alltför stort ansvar och att det offentliga borde ta huvudansvaret. (Nka, Sand, 2016)

20 USA Finns inte mycket systematisk offentlig vård eller hjälp till äldre, ansvaret vilar på familjen. Många kan inte betala för hemhjälp och sjukvård. 44 miljoner anhöriga omsorgsgivare. Oftast kvinnorna som får ta ansvaret Av dem är det 53% där det påverka negativt på deras arbete. Rätt till 12 veckor obetald ledighet för att ta hand om närstående, men svårt att få det, arbetsgivare har inte generellt infört effektiva policyers och metoder för att hantera anställda som har familjeomsorgsansvar

21 Japan Har världens äldsta befolkning, en fjärdedel av befolkningen är över 65 år, och de ökar Ändrat från flergenerationsfamiljer till kärnfamiljer personer lämnar sitt arbete varje år för att ge omsorg, knappt 1/5 av dem är män. Kvinnofråga kombinera omsorg och arbete. Policy för att anhöriga ska ha rätt att ta ledigt från arbetet i 93 dagar Studier visat: utmattning, svårt sköta arbetet, mental stress, våld, självmord.

22 UK Antalet personer som ger obetald vård ökat väsentligt. Från 5,2 till 5,8 miljoner mellan Störst ökning med de som ger mer än 20 h i veckan. Anhöriga har vissa lagstadgade rättigheter: begära flexibelt arbete, till ledigt från arbetet i nödsituationer, skydd mot diskriminering

23 Frankrike Laglig rätt, anhörig kan lämna sitt jobb men inte ekonomisk ersättning För en släkting över 60 i högst 3 månader, förnybar inom ett år För ett barn under 20, 310 dagars ledighet, förnybar efter tre år Studier visat att anhöriga kombinera arbete med omsorgsgivande med vissa svårigheter. Tidsbrist, stress, trött, skuld, sämre inkomst.

24 Norge Vanligare att kombinera arbete och omsorgsgivande än i andra europeiska länder utanför norden. Sju av tio som har föräldrar i livet förvärvsarbetar samtidigt. Mer än hälften upplevt svårigheter att kombinera detta. En tredje del använder semesterdagar (= feriedage), 20 % andra former av ledighet för att hjälpa föräldrar. Samarbetet mellan offentliga vården och anhöriga verkar fungera bra.

25 Olika former av ekonomiskt stöd till anhöriga Direkt ekonomiskt stöd i form av lön, bidrag, el försäkring, till den anhörige el till närstående- Cash for care - (flera av oecd länderna som Sverige, Norge) Indirekt ek stöd, skattereducering el pensionstrygghet Arbetsmarknadspolitik som ger anställda möjlighet att ha ledigt och ha en del av lönen kvar. I utomnordiska länder är det vanligt att familjen ger omsorg och ekonomiskt stöd till anhöriga är vanligt och växer som stödform i Europa. (Nka, Sand, 2016)

26 Sverige ekonomisk ersättning till anhöriga Försäkringskassan el. kommun. Kommuner är inte skyldiga enligt lag, restriktiva, olika praxis i olika kommuner. Närståendepenning lag från 1989, Betalas av försäkringskassan till anhöriga om dessa förvärvsarbete el arbetssökare. Krävs medicinskt intyg. Snäva regler och dålig information. Ca 80% av lönen. 100 dagar, vissa kan få 240 dagar. Lag om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. Svår sjukdom i 100 dagar, inte garanti för ek ersättning. Vårdbidrag, kom Ges till närstående som i sin tur förväntas ersätta den som utför hjälpen. Bidraget är skattefritt. Avtagande trend. I Sverige är det individens lön som är grunden i socialförsäkringssystemet. (Nka, Sand, 2016)

27 Reflektioner kring ekonomisk ersättning till anhöriga Ersättningen kan ses som en betalning för det arbete anhöriga utför då detta juridiskt sett är ett samhällsansvar. Anställning är ett större skydd genom det är knutet till socialförsäkringssystemet och ger pensionspoäng. Vilket bidrag inte ger. Det ger kompensation och uppmärksamhet och kan vara viktig hjälp, men får inte vara det enda sättet att hjälpa anhöriga. Risk att det inte sker någon professionalisering av vården. Ek ersättning ses i en kontext med en ordentlig vårdplan inkluderande adekvat utbildning, olika former av stöd och avlösning samt möjlighet att fortsätta arbeta. Normer: Anhöriga ska ge omsorg av kärlek, om man för in pengar i relationen leder det till emotionell distans el kärlekslöshet (USA). Kan leda till övergrepp. Fångar kvinnor i fattigdom genom livet. Leda till en positiv relation. Undersökning visat att båda parter var nöjda (Adamek,1992). Handlar om jämlikhet och rättvisa.

28 Anhörigas omsorgsinsatser sett ur ett samhällsperspektiv Saknas beräkningar och det är svårt att mäta. Exempel: cancersjukvård. Om hemtjänsten skulle gjort det anhöriga gör, samma insatser, skulle det kostats kronor per patient sett övers en 15 månads period. En slutsats i studien är: Vi skulle spara pengar i samhället om vi erbjöd stöd till anhöriga i förebyggande syfte (Sjölander, 2012) I Sverige: Minskade skatteintäkter, cirka 2,3 miljarder kronor till följd av att anhöriga går ner i arbetstid (Lorentz, 2011). (Nka, Sand, 2016)

29 Demokratisk och jämlikt samhälle Barnomsorg motiverades med hänsyn till barnens behov, föräldrar ska kunna förvärvsarbeta, mödrars behov och samhällets arbetskrafts behov. Äldreomsorg motiveras enbart i relation till äldre. Det finns behov av omsorgstjänster för att underlätta förvärvsarbete bland anhöriga, särskilt döttrar. Detta ses som en vit blind fläck i svensk äldreomsorg policy. (Ulmanen, 2015) Frivilligt för den som får och för den som ger omsorg. (Nka, Sand, 2016)

30 Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka Ett nationellt kunskapscentrum sedan 2008 Finansierat av Socialdepartementet via Socialstyrelsen Lokaliserat vid Regionförbundet i Kalmar län med en forskningsarm vid Linnéuniversitetet Verksamhetsområdet omfattar alla anhöriga oberoende av den närstående personens ålder, sjukdom, diagnos eller funktionsnedsättning Nka:s verksamhetsidé är att bidra till skapande av evidensbaserad praktik och effektivt stöd till anhöriga i och partnerskap med anhöriga, brukare, personal och beslutsfattare.

31 Huvuduppdrag Stödja och underlätta ett utvecklingsarbete och implementering av anhörigstöd till kommuner, landsting och enskilda utförare metoder för ett individuellt och familjeorienterat anhörigstöd ska prioriteras Fungera som en länk mellan forskning och praktik Bidra till utveckling av metoder och verktyg bidra till systematisk spridning och uppföljning av dessa Sammanställa samt förmedla forskningsresultat och bästa tillgängliga kunskap inom området Råd och stöd till föräldrar och anhöriga till personer med flerfunktionsnedsättning.

32 En national anhörigstrategi som är multidimensionell och långsiktig. Innehåller 14 område, bl.a: Lika möjligheter för anhöriga i ett livsloppsperspektiv utbildning, arbete och social delaktighet oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder Valfrihet för anhöriga att ta på sig rollen att ge vård, hjälp och stöd till en närstående för den närstående att välja om de vill ha stöd av sin anhörige Kontinuerlig kartläggning och uppföljning av anhörigas situation, omfattning och konsekvenser innehåll i anhörigas vård, hjälp och stöd till anhöriga och anhörigas eget stöd Dokumentation av anhörigas behov och stöd också ej biståndsbedömda insatser till anhöriga behöver dokumenteras möjliggöra systematisk kvalitets- och utvecklingsarbete och forskning Balans avseende anhörigomsorg och förvärvsarbete policies för att skapa ett anhörigvänligt arbetsliv

33 Referenser Adamek ME. Should the government pay? Caregivers views of government responsibility and feelings of stigma about financial support. The Journal of Applied Gerontology. 1992;11(3): Anttonen A (2002) Universalism and social policy: a Nordic-feminist revaluation. NORA, 10(2): Anttonen A, Häikiö L & Stefánsson K, eds. (2012) Welfare State, Universalism and Diversity. Edward Elgar. Employers for Carers. Business case webpage. Who Cares wins 2006 [cited 2010]. Available from: Goul Andersen J (2012) Universalization and de-universalization of unemployment protection in Denmark and Sweden. In: Anttonen et al, eds. Welfare State, Universalism and Diversity. Edward Elgar. Harrington C et al. (2017) Marketization in long-term care: a cross-country comparison of large for-profit nursing home chains, Health Services Insight, 10, Lenstrup, M (2018) IACO mail korrespondance fra IACO länder, om ret til fridageka Kröger & Yeandle (2013) Combining Paid Work and Familjy care Lorentzi U. (2011) Hänger din mammas trygghet på dig? : att kombinera jobb med omsorg om föräldrar. Stockholm: Kommunal Meagher G & Szebehely M, eds (2013) Marketisation in Nordic eldercare, Stockholm University ( Nka, Sand (2016:3) Anhöriga som kombinerar förvärvsarbete och anhörigomsorg Nordcare studie (2005) och uppföljande 2015 Szebehely, Stranz & Strandell (2017) arbetsrapport Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Szebehely & Meagher (2017) Nordic eldercare weak universalism becombing weaker? Szebehely & Meagher (2018) Nordic eldercare weak universalism becoming weaker? Presentation at EPH conference Szebehely M & Meagher G (forthcoming) Nordic eldercare weak universalism becoming weaker? Journal of European Social Policy. Sjölander C.(2012) Consequences for family members of being informal caregivers to a person with advanced cancer, Akad. avh. Jönköping: School of Health Sciences, Jönköping University. Ulmanen, P. (2015) Omsorgens pris i åtstramningstid. Anhörigomsorg för äldre ur ett könsperspektiv. Rapport i socialt arbete nr. 150, 2015 Vabø M & Szebehely M (2012) A caring state for all older people? In: Anttonen et al, eds. Welfare State, Universalism and Diversity. Edward Elgar.

34 Tack för att jag fick komma! Ingela Furenbäck

Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund

Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Pågående forskning: Anhörigomsorgens pris. Marta

Läs mer

Den nordiska äldreomsorgsmodellen:

Den nordiska äldreomsorgsmodellen: Den nordiska äldreomsorgsmodellen: ideal och realiteter Äldreforskardagen den 17 mars 2016 Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet Vad är den nordiska modellen? Generell (universell)

Läs mer

Nka:s höstkonferenser 2013 Karlstad, Kalmar och Gävle Omsorgens kostnader för anhöriga

Nka:s höstkonferenser 2013 Karlstad, Kalmar och Gävle Omsorgens kostnader för anhöriga Nka:s höstkonferenser 2013 Karlstad, Kalmar och Gävle Omsorgens kostnader för anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Presentation Sysslat med anhörigfrågor

Läs mer

Konferens FoU Välfärd Kalmar

Konferens FoU Välfärd Kalmar Konferens FoU Välfärd Kalmar Ekonomi och anhörigomsorg 29 augusti 2013 kl 10.30-11.00. Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Presentation Sysslat med anhörigfrågor

Läs mer

Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg

Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg Socialchefsdagarna i Östersund Torsdagen den 28 september 2017 Lennart Magnusson, Elizabeth Hanson Länssamordnarna anhörigstöd i Norrland Parterna samt

Läs mer

Äldreomsorg i Norden: Liknande utmaningar, skilda trender

Äldreomsorg i Norden: Liknande utmaningar, skilda trender Äldreomsorg i Norden: Liknande utmaningar, skilda trender Presentation vid konferens Eldreomsorg i Norden, Oslo 4 juni 2015 Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet marta.szebehely@socarc.su.se

Läs mer

stödet till anhöriga omsorgsgivare 1 emelie juter NSPHs inspirationsdag om anhörigstöd

stödet till anhöriga omsorgsgivare 1 emelie juter NSPHs inspirationsdag om anhörigstöd 1 emelie juter NSPHs inspirationsdag om anhörigstöd 2014-11-07. Riksrevisionens utgångspunkter 2 Den omsorg som ges av anhöriga till närstående har en samhällsbärande funktion. Utan de anhörigas omsorgsinsatser

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Mitt område på Nka är Förvärvsarbete,

Läs mer

Arbete i partnerskap för att öka vårdkvaliteten för äldre och deras anhöriga

Arbete i partnerskap för att öka vårdkvaliteten för äldre och deras anhöriga Arbete i partnerskap för att öka vårdkvaliteten för äldre och deras anhöriga Sigtuna 130322 Lennart Magnusson Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Uppdrag skapa nationell överblick inom anhörigområdet

Läs mer

Framtidens äldreomsorg Fyrbodal

Framtidens äldreomsorg Fyrbodal Framtidens äldreomsorg Fyrbodal 9 november 2012. Högskolan väst, Albertsalen Bygger vi in en återgång till familjeansvar i den framtida äldreomsorgen? Om anhörigas ökande omsorgsgivande och dess konsekvenser

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Frukostseminarium Äldrecentrum 16 maj 2017 Marta Szebehely, Anneli Stranz & Rebecka Strandell Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vem ska arbeta

Läs mer

Omsorgens pris i åtstramningstid

Omsorgens pris i åtstramningstid Omsorgens pris i åtstramningstid Döttrar och söner som hjälper sina gamla föräldrar Petra Ulmanen Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet Äldreomsorg i relation till antalet 80 år+ i befolkningen

Läs mer

Anhörigomsorgens pris Vad innebär det att hjälpa en gammal förälder?

Anhörigomsorgens pris Vad innebär det att hjälpa en gammal förälder? Anhörigomsorgens pris Vad innebär det att hjälpa en gammal förälder? Petra Ulmanen, fil.dr, forskare Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet De etablerade omsorgsfrågorna i svensk forskning,

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Äldreforskardagen 22 mars 2017 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Ett samarbetsprojekt för ett anhörigvänligt arbetsliv

Ett samarbetsprojekt för ett anhörigvänligt arbetsliv Ett samarbetsprojekt för ett anhörigvänligt arbetsliv Anhörigas Riksförbund/AHR är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som verkar för och stödjer anhöriga och anhörigvårdare oavsett ålder,

Läs mer

Nka:s arbete med Barn som anhöriga

Nka:s arbete med Barn som anhöriga Nka:s arbete med Barn som anhöriga Forskarnätverket Stockholm 2018-02-05 06 Pauline Johansson, Ingela Furenbäck, Lennart Magnusson, Elizabeth Hanson Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Nationellt

Läs mer

Anhörigstöd det lönar sig

Anhörigstöd det lönar sig Anhörigstöd det lönar sig Anhörigstöd i samverkan - Hur löser vi framtidens utmaningar? Tomelilla den 22 september 2016 Lennart Magnusson, Elizabeth Hanson Länssamordnarna anhörigstöd i Norrland Anhöriga

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Nka:s arbete med Barn som anhöriga

Nka:s arbete med Barn som anhöriga Nka:s arbete med Barn som anhöriga Nätverk anhörigkonsulenter Stockholm 2018-03-21 22 Pauline Johansson, Ingela Furenbäck, Lennart Magnusson, Elizabeth Hanson Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland

Läs mer

Anhöriga en ovärderlig samverkansresurs

Anhöriga en ovärderlig samverkansresurs Anhöriga en ovärderlig samverkansresurs Karlstad den 25 januari 2017 Carin Wallman, Lennart Magnusson, Arvid Karsvall, Elizabeth Hanson Länssamordnarna anhörigstöd i Norrland Medlem i Eurocarers och International

Läs mer

Konferens om anhörigas roll i vård och omsorg

Konferens om anhörigas roll i vård och omsorg Konferens om anhörigas roll i vård och omsorg Katrineholm 29/1 2016 Betydelsefulla stödinsatser och bemötande till anhöriga Blandade Lärande Nätverk en metod att utveckla stödet till anhöriga/närstående

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser

Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser en befolkningsstudie 2012 Susanna Dellans Lennarth Johansson Dagens presentation Bakgrund Omsorgens omfattning Omsorgens riktningar Omsorgens

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Nka är ett regeringsuppdrag som funnits

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga 1 (11) Typ: Program Gäller from: 2017-02-23 Version: 2.0 Fastställt: SN 2010-06-09 70, 2013-02-21 12, 2017-02-23 22 NVN 2013-03-15 12, 2017-03-13 23 Uppdateras: 2019-03 Program för stöd till anhöriga 2017-2019

Läs mer

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Äldreomsorg

Läs mer

Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv

Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv Kortversion Rapport av Lennart Magnusson Elizabeth Hansson Annica Larsson Skoglund Richard Ilett Eva Sennemark Francesco Barbabella Ritva Gough Nationellt

Läs mer

En handbok för chefer och personalansvariga

En handbok för chefer och personalansvariga Att synliggöra yrkesverksamma anhöriga på din arbetsplats En sammanfattning av: En handbok för chefer och personalansvariga Arbetsgivare för anhöriga, Sverige - Medlem i det internationella nätverket Employers

Läs mer

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa Temadagen Psykisk ohälsa och arbetsliv, mars 2018 ANNIKA LEXÉN, Dr med vet, Lunds universitet Bakgrund till stödpaketet Psykisk ohälsa: o Ett växande problem i vårt

Läs mer

IKT-medierat stöd till yrkesverksamma anhöriga till äldre närstående

IKT-medierat stöd till yrkesverksamma anhöriga till äldre närstående IKT-medierat stöd till yrkesverksamma anhöriga till äldre närstående Webbinarie 28/12 2017 Stefan Andersson, PhD Specialistsjuksköterska inom vård av äldre Lektor Linnéuniversitetet Projektmedarbetare

Läs mer

Barn som är omsorgsgivare

Barn som är omsorgsgivare Barn som är omsorgsgivare Stockholm den 5 december 2018 Rosita Brolin Länssamordnarna anhörigstöd i Norrland FUB ingår i styrgruppen Medlem i Eurocarers och International Alliance Carers Organisation (IACO)

Läs mer

Är olikheter och variation inom äldreomsorgen ett problem?

Är olikheter och variation inom äldreomsorgen ett problem? Är olikheter och variation inom äldreomsorgen ett problem? Presentation vid Äldreforskardagen 21 mars 2018 Äldreomsorger i SverigeLokala variationer och generella trender Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se

Läs mer

Anhörigomsorg i stad och land Ett kapitel i boken Äldreomsorger i Sverige

Anhörigomsorg i stad och land Ett kapitel i boken Äldreomsorger i Sverige Anhörigomsorg i stad och land Ett kapitel i boken Äldreomsorger i Sverige Petra Ulmanen, fil.dr, forskare Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Parallellt med äldreomsorgens minskning:

Läs mer

En handbok för chefer och personalansvariga

En handbok för chefer och personalansvariga Att synliggöra yrkesverksamma anhöriga på din arbetsplats En sammanfattning av: En handbok för chefer och personalansvariga Arbetsgivare för anhöriga, Sverige - Medlem i det internationella nätverket Employers

Läs mer

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-03-07 62 Dokumentansvarig Anhörigsamordnare/BA Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Regelverk...5

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Arbetsgivare. smålandsbilder.se

Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Arbetsgivare. smålandsbilder.se smålandsbilder.se Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden Arbetsgivare Arbetsgivare för anhöriga, Sverige - Medlem i det internationella nätverket Employers for Carers Vad är projektet Arbetsgivare

Läs mer

Anhörigas perspektiv på den Nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen. Göteborg 13 september 2017 Lena Gustavsson

Anhörigas perspektiv på den Nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen. Göteborg 13 september 2017 Lena Gustavsson Anhörigas perspektiv på den Nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen Göteborg 13 september 2017 Lena Gustavsson Utredaren Susanne Rolfner Suvanto och sekretariatet. Foto: Jane Rogoleva Susanne Rolfner

Läs mer

fokus på anhöriga till äldre nr 4 mars 2008

fokus på anhöriga till äldre nr 4 mars 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga till äldre nr 4 mars 2008 Med anledning av den internationella kvinnodagen Äldres döttrar en stor och viktig grupp anhöriga i ljuset av anhörigstöd Sedan slutet av 1990-talet

Läs mer

Översyn av ansvarsfördelningen inom den ideella och arvoderade anhörigvården i Umeå kommun

Översyn av ansvarsfördelningen inom den ideella och arvoderade anhörigvården i Umeå kommun Umeå Pensionärsråd 216-11-1 Översyn av ansvarsfördelningen inom den ideella och arvoderade anhörigvården i Umeå kommun Beslutad 216-1-27 av äldrenämnden Umeå Pensionärsråd 216-11-1 Äldrenämndens uppdragsplan

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Verksamheten för funktionshinder Antagen i socialnämnd 2013-08-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga

Läs mer

En anhörigvänligare värld, helt enkelt

En anhörigvänligare värld, helt enkelt 2008-12-24 En anhörigvänligare värld, helt enkelt 1 Anhöriga en viktig partner i utveckling av stöd till anhöriga Drygt 1,3 miljoner människors erfarenheter och kunskaper. Minst 900 000 av dessa förvärvsarbetar.

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Jag bryr mig inte om de kallar mig svart : Betydelsen av hudfärg och språkkunskaper i svenska och kanadensiska äldreboenden

Jag bryr mig inte om de kallar mig svart : Betydelsen av hudfärg och språkkunskaper i svenska och kanadensiska äldreboenden Jag bryr mig inte om de kallar mig svart : Betydelsen av hudfärg och språkkunskaper i svenska och kanadensiska äldreboenden Palle Storm, Socionom, Fil.dr, Universitetslektor (palle.storm@socarb.su.se)

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning?

Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning? Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning? Marta Szebehely, Petra Ulmanen & Ann-Britt Sand Arbetsrapport/Institutionen för socialt arbete, 2014:1 Working Paper/Department of Social

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet Insatser för äldre och för funktionshindrade

Läs mer

Ett anhörigvänligt arbetsliv, hur kan Norden inspireras av erfarenheter från England. Elizabeth Hanson Charlotte Jonasson Falk

Ett anhörigvänligt arbetsliv, hur kan Norden inspireras av erfarenheter från England. Elizabeth Hanson Charlotte Jonasson Falk Ett anhörigvänligt arbetsliv, hur kan Norden inspireras av erfarenheter från England Elizabeth Hanson Charlotte Jonasson Falk Employers for Carers i Storbritannien Ett forum av arbetsgivare för ett anhörigvänligt

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr: VON-176/2013 003 Anhörigstöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen GODKÄND AV LEDNINGSGRUPPEN 2013-04-08 OCH FASTSTÄLLD AV VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN DEN 14 MAJ 2013

Läs mer

Bakgrund. 1. Verka för alla målgruppers rätt till kommunalt stöd. Beslutat Årsmöte 2016 FÖRSLAG

Bakgrund. 1. Verka för alla målgruppers rätt till kommunalt stöd. Beslutat Årsmöte 2016 FÖRSLAG Bakgrund 1,3 miljoner i Sverige vårdar, stödjer eller hjälper regelbundet en närstående. De flesta av dem är i yrkesverksam ålder. Deras insatser sparar samhället 177 miljarder kronor varje år. Det är

Läs mer

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk!

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Arrangörer: Kommunal utveckling, Region Jönköpings län Länsstyrelsen Jönköpings län Sofia Rosén, Länsstyrelsen

Läs mer

Information anhörigstöd 2015

Information anhörigstöd 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Katharina Johansson, katharina.johansson@kil.se INFORMATION 2015-05-19 Information anhörigstöd 2015 SOCIALNÄMNDEN I KILS KOMMUN KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Sida 1 av 10 Innehållsförteckning

Läs mer

Hur mycket självbestämmande ryms det i skälig levnadsnivå? Socialtjänstlagens intentioner och äldreomsorgens realiteter

Hur mycket självbestämmande ryms det i skälig levnadsnivå? Socialtjänstlagens intentioner och äldreomsorgens realiteter Hur mycket självbestämmande ryms det i skälig levnadsnivå? Socialtjänstlagens intentioner och äldreomsorgens realiteter 15:e forskardagen 18 mars 2014 Gun-Britt Trydegård Bygger på kapitel i kommande antologi

Läs mer

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent Anhörigperspektiv och Anhörigstöd 180315 Tina Hermansson, anhörigkonsulent Vad menas med anhörigperspektiv? Göteborgs stads riktlinje för anhörigperspektiv: Att uppmärksamma brukarens/klientens behov av

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

Agneta Granström. LIFE SCIENCE Region Norrbotten

Agneta Granström. LIFE SCIENCE Region Norrbotten Agneta Granström LIFE SCIENCE Region Norrbotten Framtidens vård på distans Agneta Granström, Regionråd, Region Norrbotten Europas största glesbygdsområde Sveriges äldsta befolkning Digitaliseringen Våra

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

Anhörigomsorg är frivilligt

Anhörigomsorg är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Det kan bero på att dessa personer på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar,

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

Vinnare och förlorare i äldreomsorgens valfrihetssystem

Vinnare och förlorare i äldreomsorgens valfrihetssystem Vinnare och förlorare i äldreomsorgens valfrihetssystem Äldreforskardag 6 mars 2013 Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet Forskarnätverk finansierat av NordForsk och FAS 2012-2014

Läs mer

Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m.

Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m. Regeringsbeslut II:3 2015-05-07 S2015/3491/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m. 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Hässleholm 7 oktober -15

Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Hässleholm 7 oktober -15 Nationellt kompetenscentrum anhöriga Hässleholm 7 oktober -15 Anhörigområden Anhöriga till äldre Anhöriga till barn och unga med flerfunktionsnedsättning Arbetsgivare för anhöriga Anhöriga till personer

Läs mer

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder Stöd till anhöriga hällefors, lindesberg, l jusnarsberg och nor a 1 I vårt samhälle

Läs mer

Allt effektstinnare - Honda civic 2015

Allt effektstinnare - Honda civic 2015 1 Allt effektstinnare - Honda civic 2015 2 Vill du stödja forskningen kring demens och Alzheimers sjukdom? Ditt bidrag betyder mycket för drabbade och deras anhöriga. Sms:a demens200 till 72901 3 Utan

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJE FÖR ANHÖRIGSTÖD ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-11-29, 349 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Hemtjänst i förändring - personalens arbetssituation 2005 och 2015

Hemtjänst i förändring - personalens arbetssituation 2005 och 2015 Hemtjänst i förändring - personalens arbetssituation 2005 och 2015 Rebecka Strandell, doktorand Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Syfte och metod Hur har hemtjänstpersonalens arbetssituation

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Det handlar också om tid och pengar

Det handlar också om tid och pengar Det handlar också om tid och pengar Anhörigomsorg, försörjning, lagar Ann-Britt Sand Kunskapsöversikt 2014:2 Förord Detta är den 18:e i en rad av kunskapsöversikter om anhörigfrågor som publiceras av Nationellt

Läs mer

Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland?

Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland? Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland? Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Professor i socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Sammanfattning från första mötet i de lokala lärande nätverken

Sammanfattning från första mötet i de lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

FoU Välfärds konferens, 28-29 augusti 2013, Kalmar

FoU Välfärds konferens, 28-29 augusti 2013, Kalmar FoU Välfärds konferens, 28-29 augusti 2013, Kalmar Seminarium A2: Blandade lärande nätverk som metod att utveckla stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa Mats Ewertzon och Jan-Olof Svensson

Läs mer

Se till mig som liten är

Se till mig som liten är Se till mig som liten är Barn som anhörig 1 Kuratorn En resurs för barn som anhöriga 2 Vad gör kuratorn? Kris- och stödsamtal Information om samhällets stöd och resurser Anhörigstöd Myndighetssamverkan

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR Onkologikliniken, Västerås HSL Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som

Läs mer

Individbaserad omsorg och generell välfärd: dilemman i marknadiseringens tid

Individbaserad omsorg och generell välfärd: dilemman i marknadiseringens tid Individbaserad omsorg och generell välfärd: dilemman i marknadiseringens tid Presentation av programmet vid Socialhögskolan i Lund 26 februari 2015 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete,

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Anhöriga som kombinerar förvärvsarbete och anhörigomsorg

Anhöriga som kombinerar förvärvsarbete och anhörigomsorg Uppdaterad version Anhöriga som kombinerar förvärvsarbete och anhörigomsorg Ann-Britt Sand Nka Kunskapsöversikt 2016:3 Tack Författaren vill rikta ett tack Ritva Gough, ordförande i styrgruppen och forskare/möjliggörare

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Barnperspektivet inom Beroendevården

Barnperspektivet inom Beroendevården Barnperspektivet inom Beroendevården Sölvie Eriksson & Anna-Carin Hultgren Dagens Agenda Vårt sammanhang och vårt uppdrag Lagar och åtaganden Barnombud och Barnsamordnare Anhöriga barn Utbildningsinsatser

Läs mer

PSYKOSOCIALT STÖD TILL CANCERSJUKA OCH DERAS ANHÖRIGA

PSYKOSOCIALT STÖD TILL CANCERSJUKA OCH DERAS ANHÖRIGA PSYKOSOCIALT STÖD TILL CANCERSJUKA OCH DERAS ANHÖRIGA en checklista för att hjälpa medborgare i din kommun DEN OSPRIDDA SANNINGEN OM SPRIDD BRÖSTCANCER 1 STÖD TILL ANHÖRIGA OTROLIGT VIKTIGT Psykosocialt

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Frigör anhörigas kraft - arbeta med välfärdsteknologi och e-hälsa tillsammans med anhörigvårdare

Frigör anhörigas kraft - arbeta med välfärdsteknologi och e-hälsa tillsammans med anhörigvårdare Frigör anhörigas kraft - arbeta med välfärdsteknologi och e-hälsa tillsammans med anhörigvårdare Elizabeth Hanson, FoU-ledare professor Lennart Magnusson, verksamhetschef docent Frida Andréasson, projektkoordinator

Läs mer

Att förena valfrihet och jämlikhet? Om kundval och tillit i äldreomsorgen

Att förena valfrihet och jämlikhet? Om kundval och tillit i äldreomsorgen Att förena valfrihet och jämlikhet? Om kundval och tillit i äldreomsorgen Socialtjänstforum i Göteborg 8-9 November 2017 Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet marta.szebehely@socarb.su.se

Läs mer

Minnesanteckningar. från Funktionsrätt Kalmar läns medlemskonferens 16 oktober. i samarbete med ABF Östra Småland/Öland

Minnesanteckningar. från Funktionsrätt Kalmar läns medlemskonferens 16 oktober. i samarbete med ABF Östra Småland/Öland Minnesanteckningar från Funktionsrätt Kalmar läns medlemskonferens 16 oktober i samarbete med ABF Östra Småland/Öland Vi började dagen med gott kaffe/te och smörgås i restaurangen. Funktionsrätt Kalmar

Läs mer

Västra Götalandsregionen september 2011. Patientrörlighetsdirektivet

Västra Götalandsregionen september 2011. Patientrörlighetsdirektivet Västra Götalandsregionen september 2011 Patientrörlighetsdirektivet m.m. 1 Planerad vård i andra länder 1)Ansvaret och regler i Sverige för planerad vård i andra länder 2)Antalet patienter som får planerad

Läs mer

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Social omsorg - äldreomsorg Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Disposition av föreläsning Socionomer inom äldreomsorgen Gerontologi och socionomutbildningen

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer