Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA"

Transkript

1 Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av året och dom ska vara I bra skick. Kraven på kvalitet ökar också för varje år som går och då ställer många sig frågan,när ska vi få till detta! Det gjorde även jag när jag fick ansvaret för den nya bana vi byggde för några år sen.så det är dessa tankar plus en del erfarenheter jag gjort under resans gång som ligger till grund för detta arbete. HISTORIA 2005 togs ett beslut på Vasatorp att en ny bana skulle byggas.det skulle bli en bana som kunde stå värd för lite större tävlingar.och detta skulle uppnås med en rätt så stram budget jämfört med andra byggnationer som skett. För att få plats med den så skrotades 9 hål på den ena av våra 18 håls banor samt att en del ny mark köptes in. Det beslöts att banan skulle byggas I egen regi och att dom flesta tjänster skulle hyras in. Några av företagen som anlitades var MS Golf,Clifton,Rainbird och Utetjänst. Greener och foregreener samt tees såddes med krypven övriga ytor är sådda med olika sorters svingel.anledningen till att vi inte sådde våra fairways med krypven vilket var I ropet just då.var av flera anledningar.den första var att vi inte hade pengar till sandcappning men den största var nog det framtida skötselbehovet av en krypvens fairway. Banan öppnades den 6 juni 2008 och det spelades på den fram till hösten.2009 däremot så öppnades banan I april och det spelades ca ronder fram tills stängning I oktober.

2 När jag fick ansvaret för Tc banan så var det inte så länge sen jag varit med om att dra igång Västra 9:an. Våran lilla nio hålare som även den byggdes I egen regi. Greenerna byggdes enligt USGA metoden och dom såddes med krypven. På den här banan så drog jag en del slutsatser och blev lite rikare på erfarenhet som jag senare skulle ha nytta av ute på Tc. Dom två största faktorerna som jag trodde skulle bli viktiga var vatten och gödning men Efter ett tag på Tc så dök ytterligare en faktor upp som skulle komma att bli viktig,och den kommer jag nämna mer om senare. En annan fråga jag rätt snabbt ställde mig var.hur ska vi sköta den här banan? Och när ska vi sköta den,detta med föregående halv säsong I minnet. Planen var att ha en skötsel dag var tredje vecka och då skulle vi utföra det vanliga typ luftningar,vertikalskärningar och dressningar. Och då pratar vi egentligen bara om greener och foregreener.jag har nämligen en policy och det är att det jag gör på greenerna gör jag även på foregreens. Detta beroende på att jag har nästan lika mycket foregreen som jag har greenyta. Med andra ord så blev teena lite eftersatta även här precis som på många andra svenska golfbanor. Men det lite roliga I det är att det blev ett litet experiment av det hela. Säsongen 09 rullar på och folk är nöjda och glada.samtidigt så börjar jag nästan att få en känsla av att det går av sig själv! Behovet av skötsel nästan minskar istället för att öka,detta med den spelintensitet vi ändå har I åtanke. Kanske en sanning med modifikation,men skötselbehoven uppstod på helt andra ställen än där jag tänkt mig. Visst dök det upp lite rotdödare på krypvens ytorna men det är ju normalt på ett nybygge. Filten däremot höll sig på samma nivå hela säsongen.

3 Och det var I detta ögonblick som jag ställde mig frågan hur mycket tid behöver jag egentligen lägga på skötsel utan att äventyra spelbarheten. Och det jag kom fram till var ett antal faktorer som kan tänkas påverka denna spelbarhet,nämligen. Gödning Vatten Spel Skötsel Resurser / Tillgänglighet Handarbeten Invandring / Kemiska preparat Men innan jag går in närmre på dom olika faktorena så ska jag ge lite grundfakta för säsongen 09. Under perioden april till oktober så spelades ca ronder. På greenerna lades det ut 1,6-1,8 kg N. Totalt vatten uttag på hela banan var kubikmeter. Filt djup på green ca 2,5 cm. Rotdjup på green ca 20 cm. Snitt stimp under säsongen ca 10 fot. Gödning När man pratar gödning så pratar man ofta om gödselplaner.och en sån måste man ju göra för att tex kunna lägga en budget samt planera sina beställningar.den är även bra att ha som ett stöd under säsongen så att man inte missar något viktigt. Men jag anser att den inte får bli styrande.med andra ord,den får inte bli något som följs slaviskt. Du måste som greenkeeper vara beredd på att göra avsteg eller ändringar I den vartefter säsongen

4 går.analyser är ett bra hjälpmedel som med fördel kan nyttjas.men det bästa hjälpmedlet anser jag ändå vara dina egna ögon.med hjälp av dessa och lite erfarenhet så kan du ofta bedömma när du kanske kan minska lite på näringen eller när du kanske måste öka din giva. Själv så sprutgödslar jag mina greener en gång I veckan och anser att det ger mig en väldigt bra möjlighet att styra min beväxtlighet. Fast gödning lägger jag I stort sätt bara på hösten med ett undantag.och det är om jag tex har en eller flera greener som ligger lite efter eller som kanske slits lite extra pga sin storlek. Dom får då oftast en giva med någon form av biologisk gödning.som egentligen bara ska ligga som ett stöd,den ska absolut inte producera en massa gräsklipp. Nu finns det säkert dom som säger att om man ligger så här på gränsen och rider så kommer man få problem med rotdödare,häxringar etc. Det är mycket möjligt men jag anser att så länge dom inte påverkar spelet så kan jag leva med dom. Hellre en rotdödare eller två på en green om det medför att jag utan större problem kan ha en bra rull på greenen. Som dom flesta vet så brukar inte en övergödslad green producera någon bra spelyta. Vatten Som jag nämt innan så anser jag att gödning och vatten är dom två faktorer som har störst betydelse för din spelbarhet.nu har vi ju alla olika förutsättningar på våra banor,det är inte alla som har greener byggda enligt USGA metoden. Men lägger du lite tid på att lära dig när och hur du ska vattna så anser jag att du kan vinna mycket. Precis som en övergödslad green så är en övervattnad green ofta inte så rolig att spela på. Min egen filosofi vad gäller vatten är mycket och sällan.dock så bör jag nog påpeka innan jag fortsätter att där är nog inte två greener som får lika mycket vatten om du synar mina bevattnings program. Att låta profilen torka ut innan du vattnar igen tror jag är en förutsättning för ett bra rotsystem.och ett bra rotsystem brukar resultera I en bra gräsplanta. Våga plåga ditt gräs lite jag tror det kommer gynna ditt rotsystem.

5 Och när jag säger plåga ditt gräs så säger ju vän av ordning,då kommer ju torrfläckarna.ja det gör dom men dom kan man handvattna.jag lägger hellre 8 timmars arbete på handvattning om det medför att jag inte behöver vattna mina greener på ytterligare ett eller två dygn. En annan sak som kan förenkla ditt arbete är vätmedel.själv så kör jag hela säsongen enligt ett lagt program oavsett väder.och detta med tanke på att vädret snabbt kan ändras och då finns risken att du sitter I båten om du inte hinner ut den dag torkan slår till. En annan sak som jag lärt mig under åren är,att det är skillnad på olika vätmedel. Tyvärr så är det nog så att du får det du betalar för.men har du tur och det funkar så kanske du kan lösa uppgiften med en billigare variant. Med ovan nämda förutsättningar så brukar jag kunna hålla en intervall på 3-4 dygn mellan mina bevattningar.och detta är under den torra perioden på året. Jag sa innan när jag pratade gödning att dina ögon var ett bra hjälpmedel.när vi pratar vatten så säger jag inte tvärtom men nästan. När jag går ut och kollar vatten läget så gör jag det alltid med ett jordborr.jag tar upp en plugg och känner rent fysiskt på den om där finns fukt I profilen.det kan ju faktiskt vara så att greenen ser bra ut men när du tar ditt prov så känner du att vattnet inte kommer räcka ett dygn till. Skulle du däremot vara tveksam när du känner på ditt prov så säger jag,vattna inte.då har du säkert tillräckligt I profilen för ett dygn till. Spel Nu kommer jag till den faktor som dök upp efter ett tag vartefter säsongen fortgick. Under mina 20 år I yrket så har vi alltid gnällt över för mycket spel på våra banor.vi har sagt att ska det spelas så mycket så kommer vi inte få tid till att sköta banorna.jag tror att det är dags för lite nytänk här.istället för att kämpa mot golfarna så ska vi istället dra nytta av dom.och varför säger jag nu så här för.

6 Jag nämde ju innan att saker efter ett tag nästan började gå av sig själv.och faktum är att jag tror vi kan tacka golfarna för det. Ett exempel på detta är filt utveckling.krypven anses ju vara ett väldigt filtbildande gräs,och det stämmer.så min bild av Tc när vi öppnade den var ett konstant åkande med luftare och vertikalskärare I syfte att hålla ordning på filten.detta behov har inte uppstått än! Jag grundar mitt uttalande på observationer jag gjort på mina tees.vi har på Tc 5 olika längd alternativ som du kan välja att spela.och på många hål så har vi därför 5 olika tee plattor. Dom tee plattor som nyttjas mest har I dagsläget ett filt djup på ca 3 cm och är fasta och fina att stå på.däremot så ser dom längsta och ibland kortaste helt annorlunda ut.där ligger filt djupet på 5 cm idag och dom är inte speciellt fasta att stå på.dom får samma skötsel som övriga tee plattor men dom nyttjas inte på samma sätt,för lite spel helt enkelt. Vad gäller greenerna så ligger dom kvar på samma 2,5 cm som jag byggde upp innan banan öppnades. Nu är det säkert inte bara golfarna som vi har att tacka för detta,utan en kontrollerad tillförsel av gödning och vatten har säkert lite med saken att göra. Givetvis så behövs det lite insatser av oss ändå,helt självgående är det ju inte. Och om vi nu kan vinna något här så kommer vi att förlora något annat.ett högt speltryck kommer innebära att andra ytor kommer slitas I högre grad.men dom kan vi nu ta hand om eftersom vi kan spara in lite tid på den andra skötseln. Skötsel Även om nu mycket spel kan bidra till en minskad skötsel så är där ju ändå lite som ska till. Dom åtgärder jag utförde under 09 var som följer. 11 stycken dressningar. 2 stycken vertikalskärningar med inställt djup på 2 mm under noll läge. 2 stycken groomningar med inställt djup på 0,2 mm under noll läge.

7 5 stycken ytstickluftningar med ett djup på 2 cm. 1 stycken stickluftning med ett djup på 7-8 cm. 1 stycken hålpipluftning med 8 mm pipor. I mina ögon inte så mycket med tanke på att vi pratar om filtbildande krypvens greener. Men bevisligen så räckte det till utan för den del att göra avkall på spelbarheten.och dessutom så blev det mer tid till golfspel eftersom vi inte var I vägen. Det jag vill ha sagt är att istället för att gå ut och göra saker bara för att det står I en plan.eller för att vi alltid gjort så tidigare år. Gå då ut och inventera dina verkliga behov,det kanske är så att du bara behöver hålpipa hälften av dina greener.jag tror att framtiden heter behovs anpassad skötsel I större utsträckning än vi har idag. Jag vet att det finns dom som redan tillämpar metoden men det finns flera som skulle kunna göra det. Detta kommer innebära att vi kan få tid över till uppgifter som annars inte hunnits med. Det kommer även innebära en större tillgänglighet av banan för våra golfare. Det kan rentav innebära en liten ekonomisk vinst. Resurser och Tillgänglighet Där är många som går runt och tänker på vad dom skulle kunna göra om dom bara hade lite mer personal.men detta ställer ju också lite krav.för det första så ska det finnas pengar till denna utökning av personalen.men det I mina ögon viktigaste är att du får tillgänglighet till din bana.för vad ska du med en massa folk till om dom inte kan utföra ett effektivt arbete när dom väl är där. Så istället för att be om mer resurser prova att backa bandet lite och försök hitta ändringar I din befintliga skötselplan. Försök sen att hitta en balans som passar dig vad gäller tillförselen av gödning och vatten.detta I sin

8 tur kan mycket möjligt rendera I att du helt plötsligt står med folk över.vissa arbeten som vi utför kommer även fortsättningsvis kräva att vi stänger våra banor. Men många arbeten går faktiskt att utföra utan en stängning och det är där personalen som helt plötsligt blev över kommer in. På min hemma klubb så har vi blivit mycket effektivare I det vi gör tack vare att vi börjat tänka på ett nytt sätt. Och följden av detta har åter igen renderat I en ökad tillgänglighet för golfarna och kanske rent av lite mer klirr I kassan. Handarbeten Det här är något som jag anser verkligen kan påverka spelbarheten på en golfbana.och till dessa arbeten kan med fördel den I förra stycket nämda personalen användas.men det fina är att då denna typen av arbeten inte tar så lång tid så går dom att utföra även under spel.vissa som utförs med hjälp av maskiner kan kräva lite takt känsla.annars brukar det mest rendera I possitiva kommentarer från golfarna.för som vi alla vet så finns det ju fortfarande ett rätt så stort antal golfare som tror att det räcker med att klippa gräset. Några exempel på såna här arbeten kan vara. Handdressning och stödsådd av slitna partier på greener eller greenområden. Divoting av tees och fairways. Handvattning. Justering av gamla hålpluggar. Lagning av nedslagsmärken. Röjning / skärning av spridare och diverse mätpunkter. Handplockning av ogräs på ytor där man inte kan / vill / får ogräsbekämpa. Trimmning av I ögonfallande eller väl besökta platser på banan.

9 Arbeten av denna typ kommer inte bara bättra på spelbarheten på banan,den kommer även att höja helhets intrycket på banan.och det bästa av allt är att du många gånger kan skjuta betydligt större och dyrare arbeten framför dig.inte för all framtid men I slutet på året kanske det visar sig att nån av dina planerade åtgärder inte behövde utföras. Invandring Alla vi som har ansvar för en bana som är sådd med dagens moderna lågväxande gräs sorter vet att detta är framtidens stora problem.i dagsläget finns ingen tillåten hjälp på dunk att tillgå så vill man bli av med redan invandrat gräs så är det handplockning som gäller. Vad gäller spelbarheten så tror jag den kan bli lidande av den invandring som sker.det kommer betyda att greenerna blir svåra att sköta för vilket gräs ska jag gynna med min skötsel? Olika växhastighet på gräs sorterna kommer innebära hoppiga greener med en ojämn rull hastighet som följd.så vad ska man göra? Som jag ser det så finns det I dagsläget två vägar att gå.kämpa emot eller bara acceptera den invandring som sker.tyvärr så finns den ju där och det är inget vi kommer komma ifrån.och eftersom golfarna tidigare I texten fått lite ros av mig så är det nu dags för lite ris.för det är ju konstaterat att det är dom med sina golfskor och dåligt eller inte lagade nedslagsmärken som är den stora källan till invandringen. Så vad ska man göra? Är det skötsel förändringar som ska hjälpa oss.men vad händer om du nu har en bana som du sköter enligt principen less is more.jag tror ju inte att spelbarheten skulle gynnas av att du börjar gödsla och vattna I syfte att göra ditt sådda gräs starkare och motståndskraftigare. Att vi har ett framtida problem är jag övertygad om men tyvärr så har jag ingen lösning på problemet. Slutsatser Försök hitta en balans vad gäller näring och vatten på din bana.spela inte safe bara för att du ska få behagliga helger.det kommer göra underverk för spelbarheten på din bana. Rannsaka dig själv innan du går ut och gör ett arbete på banan.behövs det verkligen eller gör du det för sakens skull.mindre arbete kommer öka tillgängligheten för golfarna.och du kanske slipper kommentarer som,det ska alltid jobbas så fort jag kommer till klubben. Passa på att göra en inventering av småjobb nästa gång du klipper alla greenerna själv.där finns alltid nåt att göra för att höja spelbarheten eller för den delen helhets intrycket på din bana. Var lyhörd både mot egen personal och golfarna.även den bästa kan missa nåt ibland. Niklas Espelund Head Greenkeeper Tc Vasatorps Gk

10

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Nytt koncept för golfbanor

Nytt koncept för golfbanor Nytt koncept för golfbanor Entreprenadskötsel av golfbanor en ny möjlighet Många golfklubbar jobbar idag med strama budgetar, minskad bemanning och mindre pengar till drift och investeringar. Att anlita

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

Bedinge Gk Tee ombyggnad

Bedinge Gk Tee ombyggnad Bedinge Gk Tee ombyggnad Nuläge. Efter en längre tids problem med bollar som omedvetet eller medvetet slås över skogen och hamnar i trädgårdarna längs med hål 11 som är ett par fyra på 300 m dogleg höger.

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

LUFFARSCHACKETS GRUNDER

LUFFARSCHACKETS GRUNDER LUFFARSCHACKETS GRUNDER Många har frågat mig: Kan man träna luffarschack? Jodå, svarar jag. Det går alldeles utmärkt och det ger bevisligen resultat. Men lika väl som man inte blir fotbollsproffs efter

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener Konstgräsgreener 1 Innehåll Sid. 2 Sid.3 Sid.4 Sid.5 6 Sid.7 Sid.8 9 Sid.10 Innehåll Förord Greenuppbyggnad Skötselplan konstgräsgreen Historik/ordlista Våra erfarenheter Referenser 2 Förord Konstgräs

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Helsingborg Open 2015 - FAQ s

Helsingborg Open 2015 - FAQ s Helsingborg Open 2015 - FAQ s Följande frågor och svar är sammanställda för att informera både medlemmar i Vasatorps Golfklubb och övriga funktionärer under Helsingborg Open. När spelas Helsingborg Open?

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification Ombyggnad av greener Agenda USGA - Specifikationen. Greenområden Bevattning, dränering Val av gräs Sådd/torvning Skötsel av de nya greenytorna Kim Sintorn, Bankonsulent SGF USGA specifikation för greenmtrl

Läs mer

Ett coachande förhållningssätt i ledarskapet Av Johan Tornberg

Ett coachande förhållningssätt i ledarskapet Av Johan Tornberg Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs ETU 2011 Ett coachande förhållningssätt i ledarskapet Av Johan Tornberg Handledare: Göran Pegenius 2011 04 27 1 Innehållsförteckning 1. Inledning sid 2 2. Bakgrund sid

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

HGU 2008 Examensarbete

HGU 2008 Examensarbete Per-Martin Ekberg Headgreenkeeper Sankt Jörgen Park Golf HGU 2008 Examensarbete Algmedel i vattendrag 1 Innehållsförteckning Algmedel i vattendrag 1. Bakgrund sid 3 2. Frågeställning sid 4 3. Metod sid

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent.

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Växjö 2014-06-27 Mikael Frisk Till alla klubbar o Banchefer/Greenkeepers I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Samt GDF ordförande Hej Alla! Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Det

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Det hela började den dag jag

Det hela började den dag jag Teknik Macvarium Text och foto: Christian Alfredsson Det hela började den dag jag fyllde 25 år. Jag jobbade då som IT-samordnare för utbildningsförvaltningen i Alingsås kommun. Mina kollegor hade sedan

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Uppföljning. Informus Fars dag 2011. Lugna Favoriter v. 44-45

Uppföljning. Informus Fars dag 2011. Lugna Favoriter v. 44-45 Uppföljning Informus Fars dag 2011 Lugna Favoriter v. 44-45 Sid 2/7 Innehåll Innehåll... 2 1. Promotionaktivitet v. 44-45 Lugna Favoriter... 3 2. Kampanjeffekt... 3 3. Webb statistik... 3 4. Tävlingsförförande...

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Svenska ishockeyförbundet Elitkurs De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Johan Garpenlöv Robban Olsson 2007-01-29 Sammanfattning. Sammanfattning Det övergripande syftet med arbetet

Läs mer

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet.

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Syfte Styrelsen i Uppsala OL-allians vill få in kvalitetssynpunkter

Läs mer