Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-05-19 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga."

Transkript

1 Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Anette Jernberg, FSBU Väst Thomas Krantz, SRF Göteborg Pia Andersson, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg SRF Bohuslän Mildred Ahlström, SRF Bohuslän suppleant Göte Gustafsson SRF Södra Älvsborg Frida Craft, US Väst Britt Arthursson, SRF Skaraborg Britta Johansson SRF Norra Älvsborg Kicki Högström, Syncentralen Borås Lena Olsson Syncentralen Vänersborg Anne Granath, Syncentralen Uddevalla Eva Bjuke, Syncentralen Skövde Katarina Stalfors, Syncentralen Göteborg Ingvar Wennermark, Ordförande Mia Arvidsson, sekreterare

2 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Thomas Krantz, SRF Göteborg. 3. Presentation av medlemmar på brukar- och personalsidan 4. Föregående mötesprotokoll Detta är det första regionala brukarrådsmötet sedan syncentralerna i Göteborg och Skövde överförts till Habilitering & Hälsa. 5. Aktuella frågor från tjänstemannasidan: a) Fem syncentraler under samma hatt: Det har nu gått snart ett och ett halvt år sedan regionens fem syncentraler hamnade under gemensam huvudman, nämligen förvaltningen Habilitering & Hälsa. Förändringen genomfördes sedan samtliga berörda brukarorganisationer uttalat sig för att få Habilitering & Hälsa som huvudman. När överflyttningen väl skett kan vi konstatera att vi fått fem syncentraler med mycket olika totala resurser och delvis olika arbetssätt. Synpunkter som framkom: - Bra med ett regionalt brukarråd, men det kommer att ta tid innan man jobbat ihop sig. - Positivt att syncentralerna är under samma hatt, det bör ge samma möjligheter till likvärdig habilitering/rehabilitering och hjälpmedelsservice.

3 - Brukarrådet hoppas att syncentralerna kan få mer resurser till sin verksamhet. - Idag ges det inte likvärdig rehabilitering i hela regionen, förhoppning om att det kan bli så i framtiden. - Olika kulturer som möts, olika arbetssätt. Det krävs tålamod. - Alla syncentraler har olika resurser, då vi har fyra beställarområden som jobbar med var sin del av regionen. - En fördel med sammanslagningen är att det ömsesidiga lärandet ökar, man har större möjlighet att lära av varandra. Gemensam upphandling av synhjälpmedel har vi också nytta av, där vi kan spara en del pengar. Idag har vi tre olika datasystem för patientjournaler och upphandling av ett gemensamt system pågår. - Underlag för gruppverksamhet, t ex barngrupp ökar. - Tycker att vi gemensamt skall påverka politikerna för att få mer resurser i det beställarområde som har minst, inte skära ner så att alla får det lika dåligt. - Sammanslagningen innebär att alla har med sig olika kappsäckar och olika kulturer. Kommer att ta lång tid innan det blir lika i hela regionen. - Verksamheten jobbar idag för att vi skall ha gemensamma arbetsmodeller, balanserade styrkort m m. Personalen på alla fem syncentralerna träffas och nätverkar 1-2 gånger per år. - Viktigast är att alla brukare får det bästa av vad som finns och att det erbjuds likvärdig habilitering/rehabilitering. - Vi önskar bättre kontakt med beställarna för att påtala resursbehovet. b) Hur kan vi påtala behoven av likvärdiga resurser i de fyra beställarområdena? Beställarkanslierna består av både tjänstemän och politiker.

4 Brukarorganisationerna påtalade vikten av att de använder sig av sina kanaler för att organisationsförändringen även skall få genomslag resursmässigt. Önskemål från brukarrådet att bostadsanpassningarna främst belysningsanpassningar - görs av syncentralerna då de har kunskapen om effekter av synskador. Ett förslag att en synpedagog jobbar med detta i hela regionen. Frågan kring vem som har ansvar för bostadsanpassning utreds just nu. Synverksamheten ber att få återkomma i denna fråga, då den är under utredning. c) Märks det att syncentralerna i Skövde och Göteborg har mindre resurser än de övriga? I Göteborg är det för närvarande längre väntetider än vid övriga syncentraler i regionen. Kvalité kontra kvantitet, de behöver inte vara motsats till varandra. Viktigt är att titta på befolkningsunderlag när man jämför väntetider. 6. Behovet av datoranpassade hjälpmedel ökar alltmer i det informationsintensiva samhälle som vi lever i. Hur uppfattar man på brukarsidan att vi i synverksamheten klarar att ge de grunder i datorkunskap och tillhörande hjälpmedel som personer med synnedsättning behöver? Finns det alternativa vägar att gå? Vad kan man kräva av skolorna, vad kan man kräva av arbetsgivare, finns det projektpengar att söka för t ex datasupport, finns det bra erfarenheter från andra delar av landet? Skall skolan betala datorhjälpmedel, eftersom barn har skolplikt och dator är ett pedagogiskt hjälpmedel?

5 Lättast att syncentralen står med dator, då skolorna inte vill ha hjälpmedelsprogram i sina datorer. SPSM (Specialpedagogiska Skolmyndigheten) har tagit fram en Hjälpreda i pdf-format som bifogas protokollet. Vem har ansvaret för att lära personer som inte tidigare arbetat med datorer, men nu vill börja? Vad gäller yrkesverksamma så betalar Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen anpassning på arbetsplatser. Kommunerna har visst ansvar för medborgarnas rehabilitering. Vad gäller datorsupport har syncentralerna inte möjlighet att ge brukarna så mycket utbildning som de vill ha/behöver. SRF försöker hjälpa till på olika sätt, bl a genom datafadderverksamhet. SRF Göteborg har köpt in en datastuga, där medlemmarna erbjuds tangentbordsträning och att lära sig ordbehandling i word, Internet, e-post m m. Kan samverkan ske mellan brukarorganisationerna och syncentralerna gällande datorsupport och träning/utbildning? SRF planerar att få igång fler datastugor, syncentralerna kan hjälpa till genom att hänvisa till SRF:s datastugor, men brukarna får ta kontakt själva. Förslag på datorutbildning i grupp via Skype. Söka bidrag ur fonder/stiftelser och/eller projektbidrag från Västra Götalandsregionen till att köpa hjälpmedelsprogram till SRF:s eller studieförbunds datorer.

6 Kicki Högström, synpedagog Borås syncentral informerar om att det finns gratisprogram att ladda ned, både förstoring och tal. Finns bl a ett som heter Lightning. En del av programmet måste dock installeras på dator. Frida Craft, US, kommer gärna ut till syncentralerna när de har gruppträffar för ungdomar och informerar om deras verksamhet. Diskussion kring Open Media som finns på en del bibliotek bl a i Göteborg, Uddevalla, Lidköping, Vara, Skövde och Mölndal. Informera om detta på syncentralerna? Går det att anordna regionala intensivkurser i datorkunskap på t ex Fristad folkhögskola? Förslag på att koncentrera all IT-kompetens regionalt istället för på varje syncentral? Från syncentralerna framhölls det att det sannolikt behövs ett IT-team på varje syncentral. 7. Aktuella frågor från brukarorganisationer: Frida Craft, US undrar om syncentralerna kan hjälpa till med att fram underlag på antal brukare som är mellan år. - Syncentralerna tar reda på detta och återkommer. Fråga om samverkan mellan syncentraler och dövblindteam? - Det finns kriterier vad gäller grad av syn- och hörselskada som skall vara uppfyllda för att få tillhöra dövblindteamet. Man tillhör inte automatiskt för att man har både synnedsättning och hörselnedsättning. En del brukare kan ha missats.

7 Hur är syncentralernas rutiner för brukare i yrkesverksam ålder och hur fungerar barnverksamheten? - Synverksamheterna återkommer om detta på nästa brukarråd. Barn behöver hjälp tidigt för att socialt passa in i samhället. Andra funktionsnedsättningar ursäktas ofta av att det finns en synnedsättning. Hänvisa barn och ungdomar till US och FSBU. Familjeperspektivet är är grundläggande för FSBU:s arbete. Lära ungdomar att bli självständiga. Mer utbildning vad gäller punktskrift, orienteringsmöjligheter m m behövs. Kan detta ske regionalt? Tjänsterna inom den psykosociala delen av syncentralerna behöver ses över. Hur många tjänster finns per brukare/per syncentral? Behovet är stort av kuratorshjälp och många söker hos SRF Göteborg och deras medlemsombudsmän för råd och stöd då syncentralerna är underbemannade! Varför är det så långa väntetider på syncentralerna (t ex i Göteborg)? Katarina Stalfors, Enhetschef Syncentralen Göteborg svarar: Gör så gott vi kan med de resurser som finns. Trots svåra omständigheter med en extra flytt, har syncentralen i Göteborg ändå sänkt väntetiderna till 5 månader. Kvalitén är inte sämre i Göteborg än övriga regionen. Väntetiden skall ned till 3 månader. Kan man få kallelse via SMS, e-post eller telefonbokning istället för på svartskrift? - I de datasystem som används idag går det inte att använda SMS.

8 Egenremiss skickas hem i Göteborgs upptagningsområde så att brukaren själv får fylla i den, varför? På övriga syncentraler i regionen fylls egenremiss i tillsammans med patienten direkt i telefon eller vid besök. När ett nytt journaldatasystem börjar användas, hur blir det med åtkomst till äldre data? - En del skannas in och en del sparas i pappersjournal. Kommer att finnas läsåtkomst i de äldre systemen. Har upphandlingarna gått rättvist till? - Regionen följer lagen om offentlig upphandling. Önskemål om information om upphandlingen av hjälpmedel till nästa brukarråd. Diskussion om hur många regionala brukarråd det skall vara per år. SRF Bohuslän kräver att det skall vara 2 per år. 8. Övriga frågor Anne Granath, enhetschef Syncentralen Uddevalla och Thomas Krantz, SRF Göteborg sätter samman ett brev om ökade resurser efter vad som sagts idag och skickar brevet till samtliga 12 hälso- och sjukvårdsnämnder, HSN, beställarnämnder. Skickas till brukarorganisationerna, föreningarna för kännedom. 9. Avslutning Ingvar Wennermark, ordförande tackar för ett bra möte!

9 10. Nästa möte Tisdagen den 26 oktober på Gyllene Kärven i Herrljunga. 09:15-15:00 Vi börjar med fika kl 09:15 och avslutar mötet med fika 14:30. Vid protokollet Mia Arvidsson Thomas Krantz Sekreterare Justerat den 16 juni 2010 Ingvar Wennermark Ordförande

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg.

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-10-26 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Thomas Krantz, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

Protokoll från Syncentralernas Brukarråd inom Handikappförvaltningen 2009-01-15 på Hotell Gyllene Kärven.

Protokoll från Syncentralernas Brukarråd inom Handikappförvaltningen 2009-01-15 på Hotell Gyllene Kärven. Protokoll från Syncentralernas Brukarråd inom Handikappförvaltningen 2009-01-15 på Hotell Gyllene Kärven. Närvarande: Anette Jernberg, FSBU i Väst, Kurt Söderqvist, FSDB, Britta Johansson, SRF Älvsborg,

Läs mer

Protokoll fört vid regionalt brukarråd, Göteborg 2013-11-13

Protokoll fört vid regionalt brukarråd, Göteborg 2013-11-13 Protokoll fört vid regionalt brukarråd, Göteborg 2013-11-13 Närvarande: Ingvar Wennermark Anne Granath Christina Karlsson Katarina Stalfors Göte Gustafsson Ronny Blidberg Kjell Emanuelsson Britt Arthursson

Läs mer

Protokoll fört vid regionalt brukarråd 2012-11-14

Protokoll fört vid regionalt brukarråd 2012-11-14 Protokoll fört vid regionalt brukarråd 2012-11-14 Närvarande: Ingvar Wennermark Anne Granath Britta Johansson Göte Gustafsson Ronny Blidberg Mildred Ahlström Kjell Emanuelsson Thomas Krantz Britt Arthursson

Läs mer

Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2011-04-13 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga.

Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2011-04-13 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2011-04-13 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Marie Banck, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2010-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2010-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2010-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF (synskadades riksförbund) Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 1 E Bjuke/jn 2013-10-14 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 Närvarande: Viola Lindén, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/jn 2014-10-13 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Gunilla Johansson, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/zd 2015-03-23 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Berit

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde,

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 1 A Lindberg/EL 2012-10-15 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2012-10-15 Närvarande: Claes-Göran Johansson, SRF Gabriella Posse, FSBU Anette

Läs mer

Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter

Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter Närvarande: Maj-Britt Malmsten Britta Johansson Mildred Ahlström Ronny Blidberg Agneta Hummerhjelm

Läs mer

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna SYNCENTRALEN VÄNERSBORG Datum 2013-02-05 Lokalt brukarråd Tisdagen den 5 februari Förmöte klockan 09:00 Brukarråd klockan 09:30-11:30 Plats: Syncentralen Vänersborg Närvarande: Representanter: Lennart

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2013-03-06 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark Göte Gustafsson, SRF Ulricehamn

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa 2 Synverksamheten Synverksamheten riktar sig till personer i alla åldrar med en varaktig måttlig till svår synnedsättning eller blindhet,

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/el 2014-03-24 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Anette Jernberg, FSBU Marianne Jansson, SRF Viola Lindén, SRF Mathias

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Majblomman, Kärnsjukhuset, 2012-03-19

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Majblomman, Kärnsjukhuset, 2012-03-19 1 E Bjuke/bw 2012-03-19 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Majblomman,, 2012-03-19 Närvarande: Britt Artursson, SRF Anita Johansson, SRF Christina Jonsson, SRF Gabriella Posse,

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 1 E Bjuke/el 2013-03-25 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 Närvarande: Monika Aronsson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Närvarande: Lisa Hoflin Bodebeck, Linnea Cliffordson, Tove Wrånge, Paula Larsson, Roland Califf och Maria Hjellström 1. Genomgång av förra protokollet

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna

1. Förmöte för representanterna för intresseorganisationerna SYNCENTRALEN VÄNERSBORG Datum 2012-10-02 Lokalt brukarråd Tisdagen den 2 oktober 2012 Kl.09,00(förmöte) Brukarråd kl.09,30-11,30 Plats: Syncentralen Vänersborg Närvarande: Representanter: Lennart Kristensson

Läs mer

Vad händer när man börjar se dåligt?

Vad händer när man börjar se dåligt? Vad händer när man börjar se dåligt? Välkommen till Syncentralen För att komma till Syncentralen måste du ha remiss från ögonläkare. På Syncentralen finns optiker, synpedagoger, datapedagog, kurator, psykolog,

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: Tisdag 7 mars 2017 Plats: Hörselverksamheten, Skövde Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst,

Läs mer

Syncentralen Vänersborg 2014-09-10

Syncentralen Vänersborg 2014-09-10 Syncentralen Vänersborg 2014-09-10 Minnesanteckningar lokalt Brukarråd Onsdagen den 10 september 2014 Möte kl 14.00-16.00 Närvarande: Maj-Britt Malmsten Anette Jernberg Britta Johansson Lennart Kristensson

Läs mer

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Närvarande: Benny Persson VGDL, Berit Jildenhed FSDB Väst, Bert Brännström FSDB Väst, Harry Eriksson, enhetschef Tove Wrånge, kurator Madeleine Persson, kurator Matilda

Läs mer

Syncentralen Vänersborg Gruppverksamhet

Syncentralen Vänersborg Gruppverksamhet Syncentralen Vänersborg Gruppverksamhet Vuxna 2014 Information om ny teknik Denna grupp vänder sig till dig som är nyfiken på IT och som har lite eller inte någon erfarenhet, eller har använt en dator

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: torsdag 29 september 2016 Plats: Ekelundsgatan 8, rum 309 Närvarande:

Läs mer

Bokslutsrapport för Synverksamheten, 2012

Bokslutsrapport för Synverksamheten, 2012 Bokslutsrapport för Synverksamheten, 2012 Patientperspektivet Köer har minskat. Årliga patientmätningar visar ökade värden. Regionala brukarråd har drivit på utvecklingen. Lokala brukarråd har påverkat

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och hörselrådet Sammanträde 2018-11 -12 Sida 1 (7) 27-35 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-11- 12, kl. 09.30-12.00

Läs mer

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd 2016-03-01 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Närvarande: Berit Jildenhed FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

Presentation av våra gruppverksamheter. Våren och hösten 2015

Presentation av våra gruppverksamheter. Våren och hösten 2015 Synverksamheten Göteborg Gruppverksamheter Synverksamheten Göteborg Presentation av våra gruppverksamheter Våren och hösten 2015 Synverksamheten erbjuder gruppbehandlingar och informationsträffar. Grupperna

Läs mer

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor Brukarråd 2015-11-24 Närvarande: Petra Liljeblad FSDB Familjeråd, Berit Jildenhed FSDB Väst, Kurt Söderqvist FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny Persson VGDL, Göte Gustavsson SRF Väst, Bert Liljeholm-Brännström

Läs mer

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juli 2012 Verksamhetschefen har ordet I Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 framkom att tolkanvändare önskar mer information från Tolkverksamheten,

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (senaste revidering

Läs mer

Har Du eller Ditt barn både en syn- och hörselnedsättning?

Har Du eller Ditt barn både en syn- och hörselnedsättning? Har Du eller Ditt barn både en syn- och hörselnedsättning? I Stockholms län finns det många olika verksamheter som kan ge råd och stöd till dig som är mellan 0-20 år. Den här foldern är tänkt att underlätta

Läs mer

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Hjälpreda Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Innehåll: Sid Planering för elever med fysiska funktionsnedsättningar 2 Hjälpredan 3 Hjälpreda

Läs mer

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden

HJÄLPREDA. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning. Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden HJÄLPREDA Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med synnedsättning Före förskolan Under förskoletiden Under skoltiden 2012 Hjälpredan Syftet med detta dokument är att tydliggöra ansvarsfördelningen

Läs mer

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Habilitering & Hälsa Anteckning från brukarrådet 170913 Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Dövteamet, Dövblindteamet och Textoch bildtelefoni Tid: Tisdag 13 september

Läs mer

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Tid: Torsdag 7 mars 2019, 13-1 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg Närvarande: FSDB Väst: Agneta

Läs mer

19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN

19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN 19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN 2018-1698 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1698

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Arbetsförmedlingens arbete Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Anna Steen Arbetsförmedlingen Huvudkontoret Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete Gunilla Berndtsson

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Verksamhetsbi Organisationsbidrag 10% av. drag 70 % av bidragsramen bidragsramen

Verksamhetsbi Organisationsbidrag 10% av. drag 70 % av bidragsramen bidragsramen 1 Afasi Västra Götaland 386 5 958 137 791 143 749 2 Svenska Very Special Arts 0 0 0 3 Astma och allergiföreningen V G NO 3 430 52 944 281 123 334 067 4 Astma och allergiföreningen V G Väst 411 6 344 38

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Tid: 140211 Plats: Plan 7, Hörselverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Harry Eriksson Berit Swärd, HRF Vänersborg/Trollhättan Hans

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

Tolkverksamheten Britt Axelsson

Tolkverksamheten Britt Axelsson 1(5) ANTECKNINGAR Tolkverksamheten Britt Axelsson Minnesanteckningar från Tolkverksamhetens Brukarråd den 20 februari 2013, Habilitering & Hälsa, Förvaltningskansliet, Vänerparken, Vänersborg NÄRVARANDE:

Läs mer

Synskadades egen organisation

Synskadades egen organisation Mer än du anar Synskadades egen organisation Att Synskadades Riksförbund kan erbjuda sina medlemmar mer än du anar, det får du veta i den här foldern. Du får också lite information om hur organisationen

Läs mer

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni 1 Hörselverksamhetens regionala team Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Protokoll Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst, Agneta

Läs mer

TOTALT BIDRAG ÅR 2016 TOTALT BIDRAG ÅR 2015

TOTALT BIDRAG ÅR 2016 TOTALT BIDRAG ÅR 2015 Bidrag kvartal 1 2017, baserat på 2016-2017, års regelverk och utbetalning kvartal 1 ÅR 2016 ÅR 2015 Nr Föreningens namn 1 Afasi Västra Götaland 35 900 143 749 134 747 Omstartsbidrag 2 Svenska Very Special

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Rapport från SON och HSN. 8. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 20 februari 2017 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Gruppdiskussion 5. Inkomna frågor

Läs mer

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Rehabilitering: Återanpassa Habilitering: Namn på organisationen Namn på innehåll /metod Namn på individens egen process/att skickliggöra sig Verksamhetsidé

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten

Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten Hypoteser om vilken lösning det finns behov av Stor andel gemensamma generella

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2009 Verksamhetsplanen har varit föremål för samråd med föreningarna på distriktsmötet 2008-11-08 och fastställdes av styrelsen den 2008-12-06.

Läs mer

Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Fredrik Bellino.

Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Fredrik Bellino. PROTOKOLL Datum 05-10-20 Sammanträde med Styrelsen för handikappverksamheten torsdagen den 20 oktober 2005 kl. 10.00 15.25 på Regionens Hus, Drottninggatan 1, Mariestad, konferensrum Vättern 545. NÄRVARANDE

Läs mer

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(10) Plats och tid: Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00 Beslutande Jan Skog, ordf Kommunstyrelsen Rolf Gustavsson Miljö- byggnadsnämnden Ingvar Arvidsson Tekniska

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Nomineringar från Arbetarekommunen till nämnder och styrelser inom Västra Götalandsregionen.

Nomineringar från Arbetarekommunen till nämnder och styrelser inom Västra Götalandsregionen. 1 Nomineringar från Arbetarekommunen till nämnder och styrelser inom Västra Götalandsregionen. Val som förrättas av regionfullmäktige den 25 november Valperiod 1 januari 31 december 2018. Uppdrag Nominerade:

Läs mer

Plattform om habilitering, rehabilitering och hjälpmedel

Plattform om habilitering, rehabilitering och hjälpmedel Plattform om habilitering, rehabilitering och hjälpmedel 1 INNEHÅLL Inledning...3 Definitioner...3 Synskadad... 3 Habilitering och rehabilitering... 3 Hjälpmedel... 4 Syncentraler... 4 Konventioner och

Läs mer

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl I Il ~ Landstinget DALARNA Tolk- och hörselrådet Central förvaltning Sammanträde 2018-03-06 Hälso- och Sida 1 (7) 1-8 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-03- 03, kl. 09.30-12.00

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-04-12 1 (5)

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-04-12 1 (5) 1 (5) PLATS OCH TID HSO:s lokal, Göteborgsvägen 25 A, kl. 13.00-16.00 NÄRVARANDE LEDAMÖTER Gunnar Särnbratt, HSO (Hörsel) Irene Hansson, HSO (Astma/allergi) Britt-Marie Forsström, HSO Bojan Karlsson, HSO

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2007-09-26 1(14) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 10.30 14.30 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) John Wärngren

Läs mer

Indikatorer för process uppföljning maj 2019

Indikatorer för process uppföljning maj 2019 Indikatorer för process uppföljning maj 2019 kopplad till Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat.

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte onsdagen den 17 februari 2016. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.15. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Nordost PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2007/01 1(8) Sammanträde 2007-05-09

Samordningsförbundet Göteborg Nordost PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2007/01 1(8) Sammanträde 2007-05-09 Samordningsförbundet Göteborg Nordost PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2007/01 1(8) Tid: 9 maj 2007 kl 13.00-16.00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost, Gamlestadsvägen 4 Närvarande: Ledamöter: Håkan Linnarsson

Läs mer

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 En reviderad Krav- och kvalitetsbok, förfrågningsunderlag enligt lag (2008:962)

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

Lena Göransson. Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor

Lena Göransson. Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Lena Göransson Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Är en statsbidragsfinansierad verksamhet med medel från Socialdepartementet Socialstyrelsen

Läs mer

Ekonomiavdelningen Referens Datum Diarienummer Pernilla Thorvald

Ekonomiavdelningen Referens Datum Diarienummer Pernilla Thorvald Ekonomiavdelningen Referens Datum Diarienummer Pernilla Thorvald 2004-11-09 616-2004 Kallelse uppföljningsmöte med anledning av årsbokslut 2004 Enligt bifogade tidplan ombeds ni komma in med minst två

Läs mer

Regionservice Fakturering VGR. Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura.

Regionservice Fakturering VGR. Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura. Regionservice Fakturering VGR Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura. Fakturering VGR - Skanning och verifiering En pappersfakturas väg från leverantör till Raindance innan Projekt skanning:

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland:

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: (1)8 Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: Uppföljning i alla vårdsamverkansområden har gjorts under 2016. Fortsatt implementering

Läs mer

Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016

Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016 1 (6) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 oktober 2016 Tid: 10.50-10.54 Plats: Gothia Towers konferens, Mässans gata 24, Göteborg Närvarande

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Plattform för kommunikation på patientens villkor. Fem förslag för förbättrade kontakter med vården

Plattform för kommunikation på patientens villkor. Fem förslag för förbättrade kontakter med vården Plattform för kommunikation på patientens villkor Fem förslag för förbättrade kontakter med vården 1 Inledning Det finns många vinster med att utveckla kommunikationen mellan vården och patienterna. Vi

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde PROTOKOLL Central förvaltning Sammanträde 2014-04-16 34 43 Sida 1 (7) från s sammanträde Tid: 2014-04-16 kl 13.30 16.00 Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande Sören Bertilsson (S), 1:e vice

Läs mer

Lägesrapport december 2016

Lägesrapport december 2016 Lägesrapport december 2016 Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning 2017-01-30 1 (5) Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde I llj ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och hörselrådet Sammanträde 2018-09 -17 Sida 1 (9) 18-26 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-09- 17, kl. 09.30-12.00

Läs mer

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Uppdaterad 2017-05-09 Dokumentet utvecklas och uppdateras kontinuerligt, försäkra dig om att du har den

Läs mer

PROTOKOLL Nr 7/2007 1 (5) Samordningsförbundet Skövde 2007-10-26. Tid 2007-10-26. Plats Badhusgatan 29

PROTOKOLL Nr 7/2007 1 (5) Samordningsförbundet Skövde 2007-10-26. Tid 2007-10-26. Plats Badhusgatan 29 PROTOKOLL Nr 7/2007 1 (5) Sammanträde Samordningsförbundet Skövde Tid Plats Badhusgatan 29 Närvarande Anna-Britta Andersson Skövde kommun ordförande Sewon Ekberg Västra Götalandsregionen Claes-Göran Borg

Läs mer

Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Ann Panzar.

Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Ann Panzar. -*- PROTOKOLL Datum 04-10-21 Sammanträde med Styrelsen för handikappverksamheten torsdagen den 21 oktober 2004 kl. 10.00 14.50 på Hörsel- och dövverksamheten, Mellangatan 1, Göteborg, döv- och dövblindteamets

Läs mer

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal , Regionens hus Vänersborg

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal , Regionens hus Vänersborg Hörselverksamheten Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal 170913, Regionens hus Vänersborg Närvarande: Zanna Melin Ingemar Wilhelmsson Mimmi Claesson Gunnar Särnbratt Bo Josefsson Marianne Schewenius

Läs mer

SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS MÖJLIGHETER ATT FÅ EN MED ANDRA ELEVER LIKVÄRDIG UTBILDNING I STOCKHOLMS STADS KOMMUNALA SKOLOR

SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS MÖJLIGHETER ATT FÅ EN MED ANDRA ELEVER LIKVÄRDIG UTBILDNING I STOCKHOLMS STADS KOMMUNALA SKOLOR UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITE TS-, EKONOMI - OCH TILLHANDAHÅLLARA VDELNINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (11) 2011-08-25 CHRISTER BLOMKVIST MARIANNE ODELROS SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS

Läs mer

Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00

Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00 Plats och tid Koordinaten Fritidsgården kl 13.00-15.00 Närvarande Mattias Pettersson Kommunstvrelsen Birgitta Gustafsson Lola Karlsson Anna-Lisa Pärsson Sinikka Famme Britt-Inger Ahlbom Åke Thunholm Rolf

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson Nr Kommunala handikapprådet 2010-03-03 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Karin Johansson (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2010-12-13 1(16) Plats och tid Samordningsförbundets kontor, Sundsgatan 17 Vänersborg, måndagen den 13 december 2010, klockan 10.00 14:00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö

SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö Skyddsombud SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö Arbetsmiljö Arbetsgivare och arbetstagare ska samarbeta för att det ska bli en bra arbetsmiljö. Arbetsgivare

Läs mer

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Bilaga till regeringsbeslut 2007-08-16 nr 3 Socialdepartementet Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Inledning Regeringen vill i en försöksverksamhet pröva ett system som

Läs mer

Lättläst. Lättläst version. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58

Lättläst. Lättläst version. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58 Lättläst Lättläst version Betänkande av Lättlästutredningen Stockholm 2013 SOU 2013:58 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2019 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de största intresseorganisationerna i Sverige. HRF företräder

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-09-06 kl 17:30-18.30 24-34 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin Skatt (KS) Tjänstgörande

Läs mer