Tolkverksamheten Britt Axelsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tolkverksamheten Britt Axelsson"

Transkript

1 1(5) ANTECKNINGAR Tolkverksamheten Britt Axelsson Minnesanteckningar från Tolkverksamhetens Brukarråd den 20 februari 2013, Habilitering & Hälsa, Förvaltningskansliet, Vänerparken, Vänersborg NÄRVARANDE: Berit Jildenhed, FSDB Väst Birgitta (Bim) Magnusson, HRF Tobias Engström, VGDL Benny Persson, VGDL Grethe Håkansson, DHB Väst Sylvia Lång, verksamhetschef/ordförande Linda Malmberg, enhetschef Kent Augustsson, informatör Britt Axelsson, assistent/sekreterare Sylvia välkomnar till årets första brukarrådsmöte. Linda Malmberg gjorde en presentation. Linda började i verksamheten 2002 som tecken- och dövblindtolk hon har även varit chefsersättare och nu enhetschef för Tolkområde Söder. 1. Föregående minnesanteckningar Ingen hade något att tillägga eller kommentera över föregående minnesanteckningar. 2. Årsredovisning 2012 Sylvia började med att visa stapelstatistik över 2012 samt jämförelse mellan 2010, 2011 och 2012 avseende; beställda uppdrag, avbeställda, utförda uppdrag, inställda av Tolkverksamheten, inställda av tolkanvändare (sen avbokning, tolkanvändare kom ej) och inställda på plats (tredje person kom ej). Man ser en allvarlig tendens som ökar vad gäller inställda på plats tredje person kom ej (beställare). Arbetet pågår att sms-påminnelse ska gå ut till beställare. Sylvia tycker att tolkanvändarna har skött sig bra med att avboka tolk i tid, detta vill Sylvia att representanterna tar med sig hem till respektive organisation. Sylvia frågade om någon har frågor avseende Årsredovisningen. VGDL:s repr; Det finns en enkät som gjorts med hjälp av Nyckeltalssamverkan (Nysam), hade varit intressant att få från andra landsting också. Sylvia; det kommer lite information under punkten 6 om enkäten. VGDL:s repr; siffrorna över beställda och utförda tolkuppdrag önskas även att få i texten under tolkanvändarperspektivet. Det blir tydligare då. Nyhetsbrev från Tolkverksamheten 1 gång/år är för lite. Sylvia; Vi tar till oss att siffrorna önskas i texten. Vad gäller Nyhetsbrev kommer det snart ut ett till. VGDL:s repr; Taltjänst s samarbete med Göteborgs stadsbibliotek, hur har det gått? Sylvia; en förnyad kontakt ska tas med Göteborgs stadsbibliotek. Taltjänst kan få nya tolkanvändare via Forum på stadsbiblioteket.

2 2(5) VGDL:s repr; vad betyder VSG? Sylvia; Verksamhetens samverkansgrupp (VSG), facklig samverkan där vi har möte en gång i månaden. Sylvia ber om ursäkt för att förkortningar finns med i texten eller att vi borde förklarat dem som vi brukar göra. VGDL:s repr; det står inte vilken typ av Svensk standard det är, det finns flera. Sylvia; det är Svensk standard SS624070, ledningssystem för kompetensförsörjning. VGDL:s repr; i bilaga 4 står det samma på allt, en tråkig bilaga. Sylvia; bilagan kommer att kompletteras när vi fått siffrorna. VGDL:s repr; i bilaga 5 framgår det inte på alla frågorna hur många anställda. Sylvia; självklart borde det för läsaren framgå hur många. VGDL:s repr; vad betyder TLG? Sylvia; det betyder Tolkverksamhetens ledningsgrupp (TLG). Förkortningslista är missat i Årsredovisningen. Sylvia; i bilaga 8 som är Mål och uppföljningsplan, överenskommelse Habilitering & Hälsa 2012, kan man kontrollera vad politikerna har beställt. Förvaltningschefen är mycket nöjd med Tolkverksamheten i Västra Götalandsregionen. Sylvia informerade om att Habilitering & Hälsa har eget kapital som t ex kan gå till Habilitering & Hälsas hus i Skövde som håller på att byggas och där Tolkcentralen ska flytta in. Det finns stora krav på tillgänglighet. 3. Budget 2013 Budget för tolkverksamheten är kronor. Cirka 30% är stadsbidrag. Regionen måste tillföra med minst 60% annars kan stadsbidraget bli mindre eller indraget från statens sida. Västra Götalandsregionen tillför med 70%. Budgeten förra året låg på kronor. 4. Överenskommelse uppdrag 2013 Från de 12 beställarkanslierna har verksamheten fått samma överenskommelse från samtliga nämnder. Överenskommelsen finns på förvaltningen hemsida. Mål och uppföljning är på två år framåt, alltså Det finns en direktbeställning till Tolkverksamheten Det är att verksamheten ska ha beredskap för teckenspråkiga tolkanvändare, arbeta aktivt med teknikutveckling och att utföra minst 92% av beställda tolkuppdrag. Verksamheten har satt eget mål att sträva mot, att utföra minst 95% av beställda tolkuppdrag. Verksamheten har inte fått någon målrelaterad ersättning Verksamhetsplan FOKUS Förvaltningschefen har räknat ut att vi jobbar med 109 mål. Man har arbetat fram Fokus enligt God Vård receptet. Förvaltningen kommer att arbeta med fem större mål, vad vi är bra på alt mindre bra på. Målen är: - Patientsäkerhet. Det är ett kvalitetsarbete med att avvikelser och synpunkter ska rapporteras. - Prioritering. Effektivitet, prioriteringar/prioriteringsordning är ett stort område. Politikerna ska fastställa prioriteringsordningen. Tolkverksamheten ligger långt fram och håller på med att uppdatera prioriteringsordningen.

3 3(5) - Värdeskapande processer. Processer som ger god effekt. Hur löper hela processen från tolkbeställning till administrativt arbete? - Samverkan. Se över samverkan. Har vi för många mötet som inte gagnar tolkanvändarna. - Vårdgaranti. Det är något som inte berör Tolkverksamheten. Habilitering & Hälsa har en ny vision som är Gott liv i en fungerande vardag. Sylvia informerade att Verksamhetsplanen finns på Tolkverksamhetens hemsida. FSDB:s repr; undrar om upphandling med tolkföretag görs också på två år? Sylvia; upphandling med tolkföretag gjordes förra året. Tre tolkföretag gjorde verksamheten avtal med. Avtalet sträcker sig till december 2014 och kan förlängas med ett år i taget under två år. 6. Tolkanvändarenkät 2012 En arbetsgrupp bestående av tolkchefer har tagit fram en enkät som har skickats ut till tolkanvändare och där Nyckeltalssamverkan (Nysam) har sammanställt svaren. Svaren var fördelade på ålder, kön och tolkmetod. Enkäten innehöll sex frågor om, 1:a hur nöjd man är att komma i kontakt med Tolkcentralen vid tolkbeställning, 2:a hur nöjd man är med bemötandet vid kontakt med Tolkcentralen, 3:e hur nöjd man är tolkens/tolkarnas punktlighet (komma i rätt tid), 4:e hur nöjd man är med tolkens/tolkarnas bemötande, 5:e hur nöjd man är med tolkens/tolkarnas språkliga kvalité och 6:e hur nöjd man sammantaget är med tolktjänsten i sitt län. HRF:s repr; svarsfrekvensen har varit väldigt låg jämfört med vår egen enkät som Tolkverksamheten tidigare har skickat ut. VGDL:s repr; flera kanske inte har svarat på enkäten på grund av att de inte förstått frågorna. Sylvia; frågorna fanns på teckenspråk och man kunde också svara på teckenspråk. Verksamheten får se över hur man ska gå tillväga vid nästa undersökning, kanske man ska prova metoden intervjuer. 7. Information från Tolkverksamheten Nu har verksamheten fem teckenspråkstolkar som har utbildning i skrivtolkning. Detta har medfört att tolkbristen av 250 beställningar är 1,4 %. Det är problem i dagsläget att göra tolkbeställning via T9k-webb. VGR-it håller på att arbeta med felet. Sylvia påminner att det går att ringa direkt till beställningen via bildtelefon. Man behöver inte ringa via bildtelefoni.net. VGDL:s repr; när de som ringer via förmedlingen till beställningen, kan de upplysa att det går att ringa direkt. Sylvia; det är så beställningen arbetar idag. Skrivtolken.se är inte färdigutvecklat. Tre landsting arbetar med utvecklingen.

4 4(5) Sms-påminnelse går till tolkanvändaren och inte till beställaren. Man arbetar med att det ska gå till beställaren. Den administrativa avdelningen Beställning Administration Samordning (BAS) har öppet på lunchen. De stänger på fredagar kl för utvecklingsarbete och Arbetsplatsträffar (APT). Akuttelefonen är alltid öppen. En undersökning har gjorts hur många som har tittat på hemsidan, det som är översatt till teckenspråk. Det är cirka som har varit inne och tittat på anteckningarna från brukarrådsmötet i april 2012 och siffran ökar. Enhetschef Jhonny Lystad har sagt upp sig och slutar den 28 februari. Han kommer att gå över till språktolkområdet. Annons har varit ute till en ny enhetschef. Det har varit sex sökanden. Kristina Jasson som är chefsersättare kommer ta över som enhetschef tills tjänsten är tillsatt. Förvaltningsdirektören har fattat två beslut. Det första beslutet handlar om tolkanvändare som önskar välja tolk. Det måste vara sakliga skäl att få välja bort enstaka tolkar t ex jäv eller svårt att förstå tolken. Det andra beslutet är när hörande personer vill beställa tolk. Beslutet innebär att hörande kan beställa tolk till ett uppdrag som är vardagstolkning och där kommunikationen sker på teckenspråk. Tolkverksamheten ska stå för kostnaderna vid dessa tillfällen då det gäller vardagstolkning. Båda besluten och sammanfattningen ligger på Tolkverksamhetens hemsida. Tolktjänstutredningen. Sylvia har träffat Socialdepartementet samt Svenska kommuner och landsting. Sylvia har även haft kontakt med repr för SDR, FSDB och HRF. Enligt Socialdepartementet kommer det inte att bli någon egen myndighet med egen lag. Det pågår nu en intern utredning. Avsikten är att jobba med frågan om en gemensam huvudman, men vet inte vilken Tolkverksamheterna ska tillhöra. Sylvia tror att brukarorganisationerna har en stor påverkan. Det är ett dilemma idag när de olika landstingen bedömer olika inom arbetsområdet, utbildning, ledsagning och gemensamma tolkuppdrag. Betalningsansvaret måste tydliggöras. Något är på gång förhoppningsvis i vår. VGDL:s repr; tolkservicen fungerar inte på Arbetsförmedlingen (AF), det är tolkar som är dåliga på teckenspråk. Arbetsförmedlingen har upphandlat skrivtolkar till teckenspråkstolkar. Sylvia; tolk i arbetslivet är viktigt. Organisationerna uppmanas att lämna in synpunkter till Arbetsförmedlingen. 8. Informatör Kent Augustsson har ordet Kent har skickat ut brev till äldreboenden om erbjudande att få komma och informera. Skissar på ett nytt Nyhetsbrev som troligtvis kommer ut under våren. Kent har varit i Göteborg och tittat på bildtelefonen som finns i receptionen på Ekelundsgatan. Bildtelefonen är en enkel variant, där en knapp går direkt till tolkbeställningen. Den fungerar bra men har en liten bildskärm. Personalen i receptionen kan vara till hjälp om det behövs. Kent tittar också på hemsidan vad gäller översättning. Det kommer bli en fortsättning på tolkanvändarutbildning T9K i Göteborg.

5 5(5) 9. Beredskapstolk för Taltjänst Sylvia har haft mailkontakt med Neurologiskt Handikappades Riksförbund repr (NHR). Eftersom hon inte är med på mötet idag får Sylvia återkomma. Arbetet fortsätter. 10. Övriga frågor DHB:s repr; hur har det gått med anmälan som Tolkverksamheten fick i höstas? Sylvia; Det var en anmälan från konkurrentverket för att vi använder arvodestolkar. Vi har inte fått något svar. Frågan är stor om landsting kan använda timanställda/arvodesanställa tolkar som inte är upphandlade. Vid anteckningarna Britt Axelsson

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juli 2012 Verksamhetschefen har ordet I Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 framkom att tolkanvändare önskar mer information från Tolkverksamheten,

Läs mer

Nyhetsbrev Juni Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Chefen har ordet. Tolkbeställningens öppettider

Nyhetsbrev Juni Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Chefen har ordet. Tolkbeställningens öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juni 2013 Chefen har ordet I slutet av 2012 genomfördes en brukarundersökning inom Tolkverksamheten Vi ville veta vad tolkanvändarna tycker om Tolkverksamheten.

Läs mer

Nyhetsbrev april 2014

Nyhetsbrev april 2014 Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev april 2014 Verksamhetschefen har ordet Tolkverksamheten kommer från 1 maj 2014 att ingå i en ny organisation tillsammans med Hörsel- och Synverksamheten med

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om Tolkverksamheten för döva, hörselskadade, personer med dövblindhet och personer med funktionsnedsättning som rör röst, tal eller språk.

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-05-19 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2015-02-19 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte.

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte. Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva Barn med Föräldrar DHB Östra, Riksförbundet för

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om tolkverksamheten för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade 2002 DHB, FSDB, HRF OCH SDR Vilken service kan landstingens tolkcentraler

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2018-03-13 Närvarande representanter från: FHDBF, Föreningen för Hörselskadade, Döva, Barn och Familjer DHB Östra, Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda

Läs mer

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade Tolkcentralen erbjuder olika typer av tolkservice. Här är en sammanfattning av den tolkservice som erbjuds. - Teckenspråkstolkning Teckenspråkstolkning innebär

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Fastställd av Styrelsen för Habilitering & Hälsa 13, 2018-03-01 H&H 2018-00126 Tolkverksamheten 1 (5) Riktlinje för prioriteringar inom Tolkverksamheten

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50

Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50 Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Tid och Plats Beslutande Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50 Anita Ståhl, ordförande Sara Ejnell, ledamot Ann-Christin Holgersson, ledamot Jan-Erik Adamsson, Afasiföreningen

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Närvarande: Lisa Hoflin Bodebeck, Linnea Cliffordson, Tove Wrånge, Paula Larsson, Roland Califf och Maria Hjellström 1. Genomgång av förra protokollet

Läs mer

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete.

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete. Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-02-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda, Stockholm och Gotlands

Läs mer

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-04-25 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-04-10 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 Principärende Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Bakgrund Patientnämndens

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-10-27 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Föreningen Sveriges dövblinda, Stockholm

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd DHB Östra HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län,

Läs mer

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Närvarande: Benny Persson VGDL, Berit Jildenhed FSDB Väst, Bert Brännström FSDB Väst, Harry Eriksson, enhetschef Tove Wrånge, kurator Madeleine Persson, kurator Matilda

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-04-05 1 (4) Minnesanteckningar 2018-04-05, Funktionshindersråd

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-11-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-03-07 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni 1 Hörselverksamhetens regionala team Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Protokoll Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst, Agneta

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Brukarsamverkan, Tolkanvändare. Minnesanteckningar 2014-11-27. Tid: 2014-11-27, kl 13.00 15.30 Plats: Regionhuset, Malmö

Brukarsamverkan, Tolkanvändare. Minnesanteckningar 2014-11-27. Tid: 2014-11-27, kl 13.00 15.30 Plats: Regionhuset, Malmö Ulla Mårtensson 044-3094121 ulla.martensson@skane.se Brukarsamverkan, Tolkanvändare Minnesanteckningar 2014-11-27 Tid: 2014-11-27, kl 13.00 15.30 Plats: Regionhuset, Malmö Närvarande: Kristina Olsson,

Läs mer

Tolkcentralen i Östergötland

Tolkcentralen i Östergötland Tolkcentralen i Östergötland Tillhandahåller tolk för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet eller röst-, tal- och språksvårigheter. Erbjuder psykosocialt och pedagogiskt stöd för döva Tolkcentralen

Läs mer

Tolkverksamheten Årsredovisning 2013

Tolkverksamheten Årsredovisning 2013 Tolkverksamheten Årsredovisning 2013 140130 1 2014-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning Mätare - Tolkanvändarperspektivet sid 3 - Processperspektivet sid 4 - Medarbetar och lärandeperspektivet

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-11-14 1 (5) Minnesanteckningar 2017-11-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Utbildning. T9k Webb

Utbildning. T9k Webb Utbildning T9k Webb Innehåll Tolk 9000/ T9k Förutsättningar för inloggning T9k vy för vy Tolk 9000/ T9k Bakgrund Nytt system för att hantera tolkbeställningar Säkerhet och informationshantering Systemets

Läs mer

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland Tolkverksamheten Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland (ersätter Prioriteringsgrunder i Tolkverksamheten, Västra Götalandsregionen; H&H 91-2011) Fastställd av Styrelsen

Läs mer

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten Arvodestolk inom Tolkverksamheten Tolkverksamheten Tolkverksamheten riktar sig till personer som är barndomsdöva, dövblinda och vuxendöva. I brukargruppen ingår också personer med hörselskada samt personer

Läs mer

Brukarsamverkan med Handikapporganisationer, tolkanvändare

Brukarsamverkan med Handikapporganisationer, tolkanvändare Ulla Mårtensson 044-3094121 ulla.martensson@skane.se Datum Dnr 2012-06-13 Brukarsamverkan med Handikapporganisationer, tolkanvändare Minnesanteckningar 2012-06-13 Tid: 2012-06-13, kl 09.30 12.00 Plats:

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-11-22 1 (4) Minnesanteckningar 21 november, Funktionshindersråd

Läs mer

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Habilitering & Hälsa Anteckning från brukarrådet 170913 Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Dövteamet, Dövblindteamet och Textoch bildtelefoni Tid: Tisdag 13 september

Läs mer

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor Brukarråd 2015-11-24 Närvarande: Petra Liljeblad FSDB Familjeråd, Berit Jildenhed FSDB Väst, Kurt Söderqvist FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny Persson VGDL, Göte Gustavsson SRF Väst, Bert Liljeholm-Brännström

Läs mer

Tolkverksamheten Årsredovisning 2009

Tolkverksamheten Årsredovisning 2009 Tolkverksamheten Årsredovisning 2009 3 Sammanfattning 2009 Inledning Tolkverksamheten i Västra Götaland erbjuder vardagstolkning enligt Hälso- och sjukvårdslagen 3b. Tolkservicens målgrupper är barndomsdöva,

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte 1 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-05-09 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Habilitering & Hjälpmedel 1 Förvaltningsledning Anders Zachrison Datum 2007-09-13 Förvaltningschef Dnr HOH/070145 Tel 044-309 41 01 anders.zachrison@skane.se Riktlinjer för prioriteringar Prioriteringsgrunder

Läs mer

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Välkommen till Tolkcentralen Landstingets tolkcentral erbjuder kostnadsfri tolkhjälp till hörselskadade, döva, dövblinda och hörande i Norrbottens län.

Läs mer

Tolkverksamhetens brukarundersökning deltagarbaserat utvecklingsarbete. Slutrapport

Tolkverksamhetens brukarundersökning deltagarbaserat utvecklingsarbete. Slutrapport Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 - deltagarbaserat utvecklingsarbete Slutrapport -1- - 2 - Innehållsförteckning Sammanfattning... 5 Inledning... 6 Enkätundersökning... 6 Kommunikationsgrupper...

Läs mer

Datum Dnr. Under 2014 skall försök göras med ytterligare friare val inom följande områden:

Datum Dnr. Under 2014 skall försök göras med ytterligare friare val inom följande områden: Ulla Mårtensson 044-3094121 ulla.martensson@skane.se Brukarsamverkan, Tolkanvändare Minnesanteckningar 2014-03-20 Tid: 2014-03-20, kl 13.00 15.45 Plats: Regionhuset, Malmö Närvarande: Kristina Olsson,

Läs mer

3. Arbetslivstolkning, det är ett stort problem och vi vill att ni ska presentera varifrån ni gör era beslut och definition.

3. Arbetslivstolkning, det är ett stort problem och vi vill att ni ska presentera varifrån ni gör era beslut och definition. Frågor till Tolkcentralens samverkansmöte 17 oktober 2017 1. Vi upplever att det är fler och fler som nekas tolk till fritid nu på sistone. Vad är orsaken? Hur ser ekonomin för tolkcentralen? Är på grund

Läs mer

God tolksed, yrkesetiska regler för tolkar, Kammarkollegiet http://www.kammarkollegiet.se/tolktrans/godtolk04.pdf

God tolksed, yrkesetiska regler för tolkar, Kammarkollegiet http://www.kammarkollegiet.se/tolktrans/godtolk04.pdf TIPS Här får du tips på litteratur, hemsidor, rapporter, CD och videofilmer som du kan använda dig av i kursen. Det finns även förslag på diskussionsfrågor och olika övningar. Dessutom hittar du här information

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: torsdag 29 september 2016 Plats: Ekelundsgatan 8, rum 309 Närvarande:

Läs mer

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Tid: Torsdag 7 mars 2019, 13-1 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg Närvarande: FSDB Väst: Agneta

Läs mer

Handbok för beställare

Handbok för beställare Handbok för beställare Beställ tolk 0770-813 000 (vardagar 8.00 17.00) www.tsronline.se Vid akut behov av tolk innevarande kväll, natt eller helg: 010-441 37 00 Beställ översättning 010-211 72 10 oversattning@tolkformedlingvast.se

Läs mer

Tolkverksamheten Verksamhetsplan

Tolkverksamheten Verksamhetsplan Tolkverksamheten Verksamhetsplan 2013-2014 20130318 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förkortningar sid 2 Inledning sid 3 Slutord sid 10 Bilaga 1 sid 11 Verksamhetsbeställning Bilaga 2 sid 13 Mål och uppföljningsplan

Läs mer

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd 2016-03-01 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Närvarande: Berit Jildenhed FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: Tisdag 7 mars 2017 Plats: Hörselverksamheten, Skövde Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst,

Läs mer

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen!

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen! Tolkcentralen För oss tillsammans Välkommen! Värdegrund Vi skall skapa förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människors bästa. Vi skall visa respekt för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Tolkcentralen E-post: Rigmor.hedenstrom@sll.se Telefon: 08-12335960 Enhetschef: Rigmor Hedenström Datum: 2014-04-22 Verksamhetsbeskrivning Habilitering & Hälsa Uppdrag & verksamhetsidé

Läs mer

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-12-10 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 HSN 1305-0579 Återföring Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Ärendet

Läs mer

Nyckeltal 2013. Rapport Tolkcentraler

Nyckeltal 2013. Rapport Tolkcentraler Nyckeltal 2013 Rapport Tolkcentraler Maj 2014 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Information från utvecklingsgruppen...4 3. Beskrivning...9 4. Länsprofilgrafer...15 5. Nyckeltal tolkverksamhet...24

Läs mer

I II landstinget. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Central förvaltning. Tid: 2013-03-12 kl10.00-12.15

I II landstinget. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Central förvaltning. Tid: 2013-03-12 kl10.00-12.15 I II landstinget DALARNA PROTOKOLL Sammanträde 2013-03-12 1-11 Sida 1 (12) från s sammanträde Tid: 2013-03-12 kl10.00-12.15 Plats Sammanträdesrum Futurum, Landstingshuset, Falun Beslutande Sören Bertilsson

Läs mer

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg.

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-10-26 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Thomas Krantz, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer

Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer 2017-02-13 Innehåll 1. Bakgrund... 2 1.1. Ansvar för att anlita tolk... 2 1.2. Syfte... 3 1.3. Organisation för arbetet... 3 2. Ökat

Läs mer

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg 1 (7) Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg Projektstyrningsmodellen, Rev A Box 53197, 400 15 Göteborg Besöksadress: Sten Sturegatan 14 Telefon: 031-732 70 00 Fax: 031-711 78

Läs mer

Tecken som stöd för tal, TSS

Tecken som stöd för tal, TSS Hörselskadades Riksförbund Tecken som stöd för tal, TSS ett verktyg för kommunikation Hörselskadades Riksförbund, HRF december 2011 Fungerande kommunikation en förutsättning för god livskvalité För att

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Tolkcentraler

Nyckeltal 2014. Rapport Tolkcentraler Nyckeltal 2014 Rapport Tolkcentraler Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Definitionslista...4 3 Beskrivning...9 4 Verksamhetsbeskrivning och profilgrafer...14 5 Nyckeltal tolkverksamhet...29

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014 1 (10) Protokoll Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 25 april 2014 Tid: kl 10.00 16.35 Plats: Hörsel, Syn och Tolkverksamheten, Skövde Närvarande ande Christin Slättmyr (S), ordförande

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-03-14 1 (4) Minnesanteckningar 2017-03-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10

Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10 Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10 Närvarande: Jessica Målqvist, Ivar Wästhed, Johanna Jonsson, Sara Ericsson, Elisabeth Ingels, Camilla Eurenius, Tina Karlsson, Camilla Nilsson, Malin

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal. HRF Vänersborg/Trollhättan. Maria Detlín. HDV Text och bildtelefoni

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal. HRF Vänersborg/Trollhättan. Maria Detlín. HDV Text och bildtelefoni Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Tid: Torsdagen den 15 mars 2012 Plats: HSO:s konferensrum, Vänerparken, Vänersborg Närvarande: Gunnar Särnbratt Bengt Rahm Berit

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (20)

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (20) Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2014-05-14 1 (20) Plats och tid Paragrafer 15-29 Sessionssalen, Stadshuset BESLUTANDE Ledamöter Namn Siv Gunnarsson (Dhr) Annelie Källkvist (Srf) Pär-Ola Olausson

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

Fortbildning. Teckenspråkstolkar har mer tillgång till fortbildning jämfört med skrivtolkar.

Fortbildning. Teckenspråkstolkar har mer tillgång till fortbildning jämfört med skrivtolkar. Nätverksträff 21-22 februari 2019 Scandic Backadal, Göteborg i samband med STTF:s 50 årsjubileum Närvarande :Thomas Dahl, ombudsman Vision, Agneta Holmner Västerbotten, Jessica Målqvist Jessicas skriv

Läs mer

Bemöta personer med hörselnedsättning eller dövhet. Generella tips och råd

Bemöta personer med hörselnedsättning eller dövhet. Generella tips och råd Bemöta personer med hörselnedsättning eller dövhet Generella tips och råd Innehåll: 1. Bemötande Bra att veta.3 2. Värt att veta om teckenspråkstolkning Visuell kontakt.4 Hur fungerar tolkningen?...14

Läs mer

Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari.

Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari. Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari. Närvarande: Ivar Wästhed, Eva Matsa, Maria Ehn, Elisabeth Ingels, Angelica Grann, Johanna Hållén från förbundskansliet

Läs mer

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Charlotta Greiff 0722-357907 Charlotta.greiff@skane.se Funktionshindersråd tolkanvändare Minnesanteckningar 2016-03-29 Tid: 2016-03-29 Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Datum Dnr 2016-03-29 Närvarande:

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-09-12 1 (5) Minnesanteckningar 2018-09-03, Funktionshindersråd

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Bakgrund Arvsfondsprojektet Vi ska med ägs av tre ungdomsorganisationer; Sveriges

Läs mer

Innehåll. SDR Kongress 2013 i Malmö 22 Slutord 23. Representation & sammanträden 20. Verksamhetsberättelse 2013 3

Innehåll. SDR Kongress 2013 i Malmö 22 Slutord 23. Representation & sammanträden 20. Verksamhetsberättelse 2013 3 VÄSTRA GÖTALANDS DÖVAS LÄNSFÖRBUND 2 Verksamhetsberättelse 2013 Ledarspalten 4 Ändamål och historisk 5 Årsstämma 2013 6 Intressepolitiska frågor 7 Tolkverksamheten 11 Information 12 Dövföreningarna 14

Läs mer

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D 1 N O V E M B E R 2 0 1 3, N R 8 T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D D A T U M P Å N Y H E T S B R E V E T L E D A R E I D E T H Ä R N U M R E T : F L Y T T P O S T E N Ö P P E T H U S P Å M O

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Anteckningar från Tolkverksamhetens Regionala Brukarråd tisdagen den 1 mars 2016, Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg

MINNESANTECKNINGAR. Anteckningar från Tolkverksamhetens Regionala Brukarråd tisdagen den 1 mars 2016, Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg MINNESANTECKNINGAR Tolkverksamheten 1 (5) Anteckningar från Tolkverksamhetens Regionala Brukarråd tisdagen den 1 mars 2016, Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg NÄRVARANDE: Berit Jildenhed,

Läs mer

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt R2A DATUM 1 (6) Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt Ange uppgift, Ange uppgift Ange uppgift Besöksadress: Ange uppgift Telefon: Ange uppgift Fax: Ange uppgift ange uppgift Ange uppgift Expeditionstid:

Läs mer

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl I Il ~ Landstinget DALARNA Tolk- och hörselrådet Central förvaltning Sammanträde 2018-03-06 Hälso- och Sida 1 (7) 1-8 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-03- 03, kl. 09.30-12.00

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12.10 Ordinarie

Läs mer

Resultat och analys från enkät och intervjuer med utförare

Resultat och analys från enkät och intervjuer med utförare Resultat och analys från enkät och intervjuer med utförare Bilaga 1 Karlöf Consulting Marie Froment, Anna Westling och Hanna Melin Kungsbron 2, 111 22 Stockholm 08-242490 karlofconsulting.se Innehåll Inledning...

Läs mer

Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0

Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0 Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0 http://portal.bokatolk.se 1(av 8) Logga in För att logga in anger du de inloggningsuppgifter du fått från Tolkcentralen. Klicka sedan på Logga in.

Läs mer

Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011

Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011 Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011 Diarienummer: SLSO 11-215 Handläggare: Regnr: Gäller fr.o.m.: Namn, Enhetschef Diarenr VO 2011-10-04 Godkänd/Signatur: Ersätter tidigare dokument: Gäller t.o.m.:

Läs mer

OMSLAGSBILD: Tårta i samband med 30 års irande av teckenspråket. Textredering och layout: Olle Jönson, Regionombudsman.

OMSLAGSBILD: Tårta i samband med 30 års irande av teckenspråket. Textredering och layout: Olle Jönson, Regionombudsman. Innehåll Inledning 3 Historik och ändamål 4 Årsstämma 2011 5 Tolkverksamhet 6-7 Dövteam 7-8 Dövföreningarna 8 Intressepolitiskt arbete 9-11 Information 12-13 Flyttning till ny lokal 13 Styrelse & övrigt

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6 Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 2/6 Inledning En säker och effektiv hantering av er är nödvändig för en hög patientsäkerhet

Läs mer

Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15. Till: Tolktjänstutredningen. Angående den framtida tolktjänsten

Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15. Till: Tolktjänstutredningen. Angående den framtida tolktjänsten Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15 Till: Tolktjänstutredningen Angående den framtida tolktjänsten Vilka är vi? Föreningen Tolkledarna är en mötesplats för företagsledare i privata verksamheter

Läs mer

Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team. Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg, konferensrum 307

Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team. Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg, konferensrum 307 Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team 1 (8) Dövteamet, Dövblindteamet och Alternativ Telefoni Tid: Torsdag 29 november 2018 13.00-16.00 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan

Läs mer

Det framtida behovet av teckenspråks- och skrivtolkar

Det framtida behovet av teckenspråks- och skrivtolkar 2015:25 Det framtida behovet av teckenspråks- och skrivtolkar En översyn av tolkutbildningarna vid folkhögskolorna MISSIV DATUM DIARIENR 2015-10-21 2015/50-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2015-02-26 U2015/1184/UC

Läs mer

Förändrad statsbidragsmodell för tolktjänsten i landstingen. En studie av hur finansieringen och tolkbristen har påverkats

Förändrad statsbidragsmodell för tolktjänsten i landstingen. En studie av hur finansieringen och tolkbristen har påverkats Förändrad statsbidragsmodell för tolktjänsten i landstingen En studie av hur finansieringen och tolkbristen har påverkats Citera gärna Socialstyrelsens rapporter och uppge källan. Bilder, fotografier och

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Ungdomsfullmäktige 2013/2014

Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Ungdomsfullmäktige 2013/2014 4 mars 2014 Knutssalen, Gamla Rådhuset I samband med att Ystads kommun nya hemsida startade har också Ungdomsfullmäktiges sida fått ny plats och nytt utseende. Inspirationen

Läs mer

Det kan vara bra för oss tolkar att representera Vision på tolkutbildningarna för att tala om hur yrkesvillkoren ser ut för oss tolkar.

Det kan vara bra för oss tolkar att representera Vision på tolkutbildningarna för att tala om hur yrkesvillkoren ser ut för oss tolkar. Nätverksträff för teckenspråkstolkar 16-17 oktober 2014 Närvarande: Cecilia Servin Kalmar, Elisabet Ingels Dalarna, AgnetaUnger Ekeståhl Västerbotten, Johanna Jonsson Linköping, Gunilla Björkholm Östersund,

Läs mer

Tolkcentralen informerar:

Tolkcentralen informerar: Information om verksamheten 2017 Tolkcentralen informerar: 22 december 2016 5 januari 2017 har tolkcentralens samordning öppet vardagar kl 08.00-12.00 för bokning av tolk. Tolk är i tjänst hela dagen.

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren Habilitering & Hjälpmedel ORDFÖRANDE DATUM DIARIENR Eva-Charlotte Bernthson 2013-11-14 HH-HOH13-094/2 MINNESANTECKNINGAR Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel-, tolkfrågor i Landstinget Sörmland Datum:

Läs mer

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar.

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar. Nätverksträff i Örebro 18-19 oktober 2012 Närvarande: Ivar Västhed, Maria Ehn, Myran Sandström, Angelica Grann, Tina Karlsson, Linda Eriksson, Eva Matsa, Elisabeth Ingels, Agneta Ekeståhl Unger, Håkan

Läs mer