Bilaga till Fas 2-rapport för Joroma AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga till Fas 2-rapport för Joroma AB"

Transkript

1 Bilaga till Fas 2-rapport för Sammanfattning av nerlagt arbete inklusive tester och testresultat Inledning I fas 2 av Kungliga Bibliotekets innovationsupphandling har huvuduppgiften angivits som att ta fram en prototyp baserad på de tidigare presenterade förslagen, och att använda denna prototyp för inspelning av skivor och presentera resultaten. Framtagande av prototyp Slutligt val av design av och komponenter till prototypen Enligt den tidigare presenterade idén används en linjekamera och linjebelysning i en geometri vald för att väl synliggöra spåren på skivans yta. Linjekameran avbildar cirka 5 mm i taget av skivan. Efter att skivan snurrat ett varv med kameran på en radiell position flyttas kameran till nästa position och ytterligare ett varv spelas in. Totalt kommer det då, lite beroende på spårens placering på skivan, behövas cirka 20 förflyttningar för att spela in en sida på en fullängdsskiva. Bilden ovan visar principen med en belyst linje på skivytan. Den höga förstoring krävs för att kunna avbilda detaljer i skivans ljudbärande information ger upphov till ett kort skärpedjup vilket gör att man kontinuerligt bör fokusera om kameran för att följa den ofta oplana skivytan. Detta har lösts genom att en avståndssensor kontinuerligt Bilaga till Fas 2 rapport 1(15)

2 mäter variationer i avståndet till skivans yta och kameran sitter på en linjärenhet som rör sig motsvarande sträcka. Denna lösning har dock inneburit två svårigheter. Den första är att avståndssensorn av mekaniska skäl måste registrera avståndet i en punkt skild från det exakta området där kameran spelar in bilder, vilket betyder att avståndspositioner måste sparas tillsammans med exakta koordinater för mätningarna, och sedan skickas till linjärenheten när kameran registrerar bilder vid motsvarande koordinater. Detta har ännu inte implementerats. Den andra svårigheten är att då kameran och belysningen sitter vinklade mot varandra betyder en variation i skivytans höjd inte enbart att fokus behöver justeras utan även att kameran i vissa fall kan komma att registrera bilder på ett område av skivans yta som inte är upplyst. Försöken har visat att denna effekt är påtaglig även för måttliga krökningar av skivans yta. Lösningar för att bli av med denna effekt har identifierats, men är ännu inte färdigutvärderade. Ovan visas en bild av prototypen i användning. Inköp och hyra av komponenter till prototypen Till prototypen används en linjekamera med tillhörande makrooptik och linjebelysning. Till kamera och belysning har rörlig mekanik för att kunna röra kameran radiellt och längs optiska axeln såsom beskrivits ovan, tillsammans med en känslig avståndssensor, valts och inkorporerats i prototypen. Mekanik har konstruerats och byggts för att kunna visa en fungerande prototyp av detta. Till prototypen har ett antal komponenter köpts in, men vi har även haft förmånen att låna alternativt hyra vissa av dem för tester och utvärdering, vilket har visat sig värdefullt då vissa komponenter efter de första testerna kan komma att bytas ut för förbättrad funktionalitet. Bilaga till Fas 2 rapport 2(15)

3 Mjukvara Utöver mekanik och hårdvara så har det konstruerats mjukvara kring prototypen. Det har tagits fram mjukvara för styrning av kamera, linjärenhet (fokus), avståndssensor och bildbehandling. Bildbehandling En typisk bild av en LP skiva ser ut som i bilden ovan. Spåren framstår som svarta mot den ljusa skivytan. Som synes finns i stort sett alltid även repor och fläckar på skivan som bildbehandlingen måste ta hänsyn till. Cirka 20 spår syns samtidigt i bilden, men detta varierar beroende på hur tätt packade spåren är på skivan. För LP skivor innehåller höger och vänster spårvägg de två olika kanaler som ger stereo ljud. Bildbehandlingen går därför i stora drag ut på att hitta positionen för höger och vänster kant för hela skivspåret, för att sedan omvandla detta till ljud. I grova drag görs extraktionen av ljud från bilderna enligt följande: Det första steget i bildbehandlingen är att hitta spåret i bilden, och att därefter följa spåret, med andra ord bygga ihop ett enda långt spår av det 20 tal som syns i bilden, och att sammanfoga detta spår för alla bilder som registrerats med olika radiella positioner. Därefter tittar man efter de två väggarna, höger och vänster vägg, då båda dessa måste hittas separat för att kunna återge det riktiga stereo ljudet. Därefter tas positionen för kanten mellan spårvägg och skivyta fram i varje position, och ur dessa positionangivelser extraheras sedan ljuddatat. Bilaga till Fas 2 rapport 3(15)

4 Bilden till vänster visar resultatet av bildbehandlingen, där positionen för höger respektive vänster kant har hittats och märkts ut med rött respektive grönt. Notera att algoritmen inte blir lurad av repan som går tvärs över spåren. Bildbehandlingen, precis som en fysisk nål, kan bli störd av repor och riskerar att hoppa mellan olika spår. Stor vikt har lagts vid att få bildbehandlingen robust för att klara dessa situationer utan att tappa det riktiga spåret. Systemdesign En design av mjukvarusystemet har tagits fram och till viss del implementerats. I och med de stora datormängderna och den relativt krävande bildbehandlingen som behövs så har designen landat i en molnlösning där hårdvaran i slutändan blir billigare och lättare att dimensionera. En enkel mjukvara kommer köra lokalt vid hårdvaran för att registrera bilder, förflytta kameran tvärs skivan och justera fokusering av kameran. Bilddatat kommer sedan föras över till en annan mjukvara som kommer extrahera ljuddatat. Själva extraktionen av ljuddatat kommer därför kunna köras parallellt på en mer skalbar hårdvara, eventuellt molntjänst. Bilddatat kommer även att sparas i sin originalform, vilket medför framtida förfining av ljuddatat vartefter algoritmerna för att gå från bild till ljud utvecklas vidare. Bilaga till Fas 2 rapport 4(15)

5 Försök med alternativ inspelningsgeometri Ljudinformationen på skivan finns i spårens rörelse i sidled. Denna kan ses antingen som variationer i spårets position, eller variationer i spårets vinkel, eller ytnormal. Skillnad i position registreras med den grundteknik som används i prototypen, då spåret syns som vitt mot en svart bakgrund (se resultat bilder nedan). Detta är effektivt då det ger bilden en hög kontrast. Man utnyttjar dock inte kamerans potential att ge information i gråskalor, utan får en snarast binär bild. Om man istället låter ljuskällan reflekteras i skivspårets vägg kan man nyttja gråskalorna genom att se när spårväggen vinklas mot respektive från optimal geometri för reflektion. Detta ger en möjlighet att få ytterligare ljudinformation, särskilt högfrekvent information där själva positionen ändras mycket lite relativt pixelupplösningen, men denna vinkeländring ger ett utslag som kan registreras. Denna information kan på ett naturligt sätt vägas samman i den sannolikhetsmodell som tidigare tagits fram för spårkanter, på ett sätt som ger det bästa från båda metoderna (se tabell nedan). Bas Diskant Frekvens Låg Hög (> 8 khz) Periodlängd Lång Kort Mekanisk amplitud Stor Liten (< 1 µm) Nålens acceleration Liten Stor Primär informationsbärare Spårets position Spårytans normalriktning Mätning av position Mycket stabil Lägre signal till brusförhållande pga liten amplitud. Mätning av ytnormal Små mätvärden pga liten acceleration. Mer störkänsligt för damm, repor m.m. Mätvärden även vid extremt små mekaniska amplituder. Effektiv mätmetod Följ spårkanter Uppskatta ytnormal med differentiell belysning (kompletterande metod) Försök för att principiellt undersöka detta utfördes med resultat som visar att frekvenser upp till åtminstone 18 khz kan avbildas tydligt med denna metod. Bilaga till Fas 2 rapport 5(15)

6 I bilden ovan visas ett glidfrekvensspår tagen med den alternativa geometrin. Frekvensen på spåret är låg till höger i bild för att bli högre mot vänster. Som synes sitter kameran i en geometri som ger ett extremt kort skärpedjup, och enbart ett fåtal spår kan avbildas skarpt samtidigt i detta försök. Bilden till vänster är en inzoomad detalj från bilden ovan. Bildfrekvensen vid detta försök var 80 khz och skivan, som var den testskiva för LP vi erhållit från Kungliga Biblioteket, snurrade i 33 rpm. De tre frekvenser som syns i bilden är cirka 10, 13 och 18 khz. Trots att bilden är påverkad av otydligt fokus framträder alltså frekvenser upp till 18 khz mycket tydligt med denna teknik. Resultaten pekar på att frekvenser upp till 20 khz, ifall dessa skulle ha registrerats i dessa bilder, hade kunnat urskiljas väl. Detta försök visar på möjligheter att förbättra inspelningen av ljuddata med ytterligare en teknik. En inspelningsutrustning som bygger på denna teknik skulle kräva ytterligare hårdvarukomponenter och en hel del nyutveckling och konstruktion för att få en fungerande enhet med avseende på såväl optik och mekanik som bildbehandling. Idéer för hur detta skulle kunna lösas har tagits fram, men realiserbarheten och kostnaden för detta har inte utvärderats till fullo. Bilaga till Fas 2 rapport 6(15)

7 Resultat Ljudkvalitet för olika medier inspelade med prototypen Stenkaka (lateral gravering) Raderna i bilden är registrerade i 50 khz, skivan roterar i 33 rpm, vilket ger en effektiv samplingsfrekvens om 118 khz. Bildfältets bredd är cirka 5 mm. Inläsningar gjorda av testskiva med diskreta frekvenser visar hur känslig metoden är för att registrera olika delar av frekvensspektrat, vilket exemplifieras nedan. Bilaga till Fas 2 rapport 7(15)

8 Bilden ovan visar frekvenssvar för inspelning av spår med frekvensen 700 Hz, rå signal före bildbaserad filtrering. Bilaga till Fas 2 rapport 8(15)

9 Bilden ovan visar frekvenssvar för inspelning av spår med frekvensen 1000 Hz, rå signal före bildbaserad filtrering. Bilderna ovan visar frekvenssvar för inspelning av spår med frekvensen 1000 Hz, rå signal före bildbaserad filtrering. Den nedre delen visar en inzoomad detalj i den övre. Ljudexempel på inspelning av stenkaka bifogas i separat ljudfil. Bilaga till Fas 2 rapport 9(15)

10 LP Raderna i bilden är registrerade i 50 khz, skivan roterar i 33 rpm. Bildfältets bredd är cirka 5 mm. Spåren är som synes betydligt smalare för LP formatet än för stenkake formatet, vilket ställer högre krav på såväl optik och mekanik som bildbehandling. Inläsningar gjorda av testskiva med diskreta frekvenser visar hur känslig metoden är för att registrera olika delar av frekvensspektrat, vilket exemplifieras nedan. Bilaga till Fas 2 rapport 10(15)

11 Bilderna ovan visar frekvenssvar för inspelning av spår med frekvensen 1000 Hz, rå signal före bildbaserad filtrering. Den nedre delen visar en inzoomad detalj i den övre. Ljudexempel på inspelning av LP skiva bifogas i separat ljudfil. Den bifogade ljudfilen bekräftar att all väsentlig ljudinformation kommer med vid avspelningen. Ljudfilen kommer ifrån en äldre, välspelad skiva, som i sig alltså inte är felfri. Skivan är inte rengjord mer än en snabb avtorkning med en ändamålsenlig borste. Med optisk inläsning följer möjligheter att Bilaga till Fas 2 rapport 11(15)

12 filtrera bort de detaljer från bilden som ej ser ut som man förväntar sig från ett skivspår, och på så sätt reducera vissa av de störningar som kan väntas från konventionell avspelning av en använd skiva. Utvärdering av möjligheterna för förbättrat ljud för LP pågår, och systemet optimeras fortlöpande för förbättrad ljudkvalitet. Mjukvaran stödjer den RIAA korrektion som är nödvändig för att förstärka höga respektive låga frekvenser på korrekt sätt. Lackskivor Exempel på lackskivor med okänt innehåll har erhållits från Kungliga Biblioteket. Den ena är svart och den andra gulfärgad, båda med delvis sprucken lack. Dessa spelades in som övriga skivor, med 50 khz bildfrekvens och 33 rpm. Ovan bildexempel på inspelad gul lackskiva. Bilaga till Fas 2 rapport 12(15)

13 Ovan bildexempel på inspelad svart lackskiva En intressant observation från dessa två inspelade lackskivor är att spåren ligger ungefär lika tätt, men är olika grova, och därmed med olika mycket plan yta synlig mellan spåren. Det krävs en robust bildbehandling för att kunna följa spåren lika väl i båda dessa fall. Bildbehandlingen är gjord på samma sätt som för stenkaka, och ljudet från en del av den svarta lackskivan har kunnat återskapas. Den visade sig innehålla stråkmusik. Ljudexempel från denna inspelning bifogas i separat ljudfil. Hastighet på inspelning och överföring från bild till ljud Den kamera som används avbildar cirka 5 mm åt gången av skivans yta. Då skivytan ofta är ojämn och kameran behöver fokusera om för att ge bästa möjliga bild av spåren ses ingen fördel med att öka kamerans synfält, då detta troligen skulle göra att delar av synfältet ligger utanför bästa fokus. Bilaga till Fas 2 rapport 13(15)

14 Spåren på skivan bör därför kunna spelas av under den tid skivan snurrar cirka 20 varv. Viss extra tid krävs för att avläsa positionsdata för de första varven innan kameran börjar registrera dessa bilder, samt extra tid för att kameran ska röra sig stabilt mellan de olika radiella positionerna. Totalt sett bör inspelning av en sida av en LP skiva som roteras i 33 rpm ta cirka en minut. Till detta läggs förstås hantering av skivorna. Då hanteringen också kommer ta viss tid ses inte en uppsnabbning av inspelningen genom exempelvis en snabbare kamera ge någon väsentlig tidsvinst. Att lagra alla primärdata (dvs. bilder och enkoderdata) för en hel sida av en LP skiva (300 mm diam.) beräknas kräva omkring 1,5 GB, om förlustfri komprimering används. Om man når ner i en genomsnittlig takt av en skivsida per minut motsvarar det 200 Mbit/s i dataflöde, vilket med god marginal kan skickas över ett normalt datornätverk till en nätverksenhet (t.ex. ett NAS eller ett SAN). När primärdatan väl är lagrad kan bildbehandlingen utföras i den takt som krävs för att nå bästa resultat utan att störa inspelningen av nästa skiva. Skadade och spräckta skivor Avspelning av spräckta skivor förväntas fungera väl i prototypen med några tillägg till mjukvaran. För att kunna knyta ihop spåren på en spräckt skiva krävs ytterligare bildbehandling, vilket kan implementeras under framtida arbete. Idé till automatiserat system Nuvarande prototyp behöver färdigställas med automatisk radiell rörelse och förbättrat autofokus, samt mjukvara för att enkelt starta en avspelning av skiva och därefter uppladdning av data till server alternativt molntjänst. För att ytterligare automatisera funktionen föreslås att skivspelaren i utrustningen placeras i en låda som kan öppnas och stängas automatiskt, och att en automatisk arm som lyfter skivor från en stack till skivspelaren, såsom i en jukebox, varefter skivspelaren skjuts in till positionen för avspelning. Inspelningsutrustningen kan då också förses med en enkel areakamera som tar en bild etiketten på skivan och sparar denna tillsammans med de genererade spårbilderna. Efter inspelning öppnas lådan för skivspelaren för att ge åtkomst till skivan och ytterligare en arm lyfter skivan av tallriken till en annan stack, vartefter en ny skiva placeras på tallriken. För att få med bilder på båda skivsidorna kan man manuellt vända på hela stacken efter inspelning och placera denna stack för att plockas av armen för en andra inspelning. Bilaga till Fas 2 rapport 14(15)

15 Eventuella ändringar från tidigare rapporter Delrapport 2 infogad i denna rapport på grund av komprimerat tid för arbete med prototypen. Affärsnytta har bildats ur OptoNova ABs konkursbo i syfte att fullfölja arbetet med denna innovationsupphandling och därefter kunna fortsätta driva utvecklingen av en optisk skivspelare. Företaget har under projektet haft ett stort fokus på att lösa de tekniska utmaningarna. Mycket arbete kvarstår därför med att undersöka olika framtida affärsmöjligheter för det nya bolaget. Intresse hos såväl möjliga kunder som större skivarkiv och liknande som möjliga finansiärer av fortsatt verksamhet kommer att undersökas inför planeringen av företagets framtida verksamhet. Ytterligare relevant information Framtida planer inkluderar följande punkter: Förbättrad fokusering. Uppsnabbad bildbehandling. Implementerad automatisk radiell rörelse efter inskanning av ett varv. Arbete med förbättrad funktion för spruckna och skadade skivor. Demonstrationer för intressenter. Bilaga till Fas 2 rapport 15(15)

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-08-20 137-KB 415-2014 Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport 1.1. Uppgifter om Innovationsdeltagaren Innovationsdeltagare: MBV Systems AB Person- eller organisationsnummer: 556644-4229

Läs mer

2011 Studsvik AB PANORAMA-BILDTAGNING. Tony Björkman

2011 Studsvik AB PANORAMA-BILDTAGNING. Tony Björkman 2011 Studsvik AB Tony Björkman PANORAMA-BILDTAGNING Filminspelning och visuell inspektion är två beprövade metoder för avsyning av bränslestavar. Ett nytt sätt att avsyna är att skapa panoramabilder vilket

Läs mer

Ljudteknik 5p tch Hz from Scra

Ljudteknik 5p tch Hz from Scra tch Hz from Scra Ljudteknik 5p Innehåll Ljudintryck, mikrofonteknik och stereofoni Hörandet Örats känslighet för ljud Örats förmåga att uppfatta riktningar Stereofoni Lyssningsplats Uppfattbara riktningar

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

LABORATION 2 MIKROSKOPET

LABORATION 2 MIKROSKOPET LABORATION 2 MIKROSKOPET Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Assistent Kungliga Tekniska högskolan BIOX 1 (6) LABORATION 2 MIKROSKOPET Att läsa i kursboken: sid. 189-194 Förberedelseuppgifter:

Läs mer

Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material?

Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material? 1 Föreläsning 2 Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material? Strålen in mot ytan kallas infallande ljus och den andra strålen på samma sida är reflekterat

Läs mer

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare E-nr. 421 00 50 Elma AT3000 sida 2 Förord Amprobe AT-3000 är det professionella sökverktyget för lokalisering av kablar och rör. Den robusta konstruktionen

Läs mer

ClearView + Version 120626

ClearView + Version 120626 ClearView + Version 120626 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Grattis till din ClearView+... 3 2 Säkerhet och underhåll... 4 3 Beskrivning av ClearView +... 5 4 Handhavande... 7 5 Felsökning... 11 6 Garantivillkor...

Läs mer

1. Använda MP3/WMA-spelaren

1. Använda MP3/WMA-spelaren Använda /WMA-spelaren 1. Använda /WMA-spelaren Av säkerhetsskäl är vissa funktioner urkopplade då fordonet är i rörelse. Knappen SOURCE MENU RECALL (TA FRAM KÄLLMENYN) Knappar för byte av fil Knappen POWER

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons TS-E-objektiv har lutnings- och perspektivkontroll och är avsedda för EOSkamerorna. TS-mekanismen ger lutnings-

Läs mer

1. Bilda en vätskefilm vilket minskar friktionen och därmed den alstrade värmen. 2. Att kyla packningen.

1. Bilda en vätskefilm vilket minskar friktionen och därmed den alstrade värmen. 2. Att kyla packningen. 1 Boxpackningar 1.1 Inledning Packboxen eller boxtätningen var en av de första formerna av tätning för roterande eller fram- och återgående rörelser. Från början användes natur- och växtfibrer som flätades

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24]

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24] ETE319 VT08 Fö 6 20080207 Inspelningsrummet [Everest kapitel 20 och 22-24] Det krävs en rad olika övervägande för att bygga ett lyckat inspelningsrum. Hur rummet skall konstrueras och se ut beror till

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR BAKGRUND......s 1 METOD....s 2 RESULTAT........s 3-8 LÄSKORTENS INFOPELARE........s 3 LÄSKORENS DESIGN.......s 4 KORTLÄSARE.... s

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

TSTE93 Analog konstruktion

TSTE93 Analog konstruktion Projektuppgift, krav funktion 2.1 System Stereohögtalare för låga till höga frekvenser TSTE93 Analog konstruktion Subbas för frekvenser under 100 Hz (3dB) Ljud från vänster och höger ska båda ut i subbas

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

Koppla. Stimulera. Katalysera

Koppla. Stimulera. Katalysera Snabbfakta Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning och utveckling är 2 376 miljoner kronor 2013 Nationell kontaktmyndighet för EU:s ramprogram för forskning och utveckling Drygt

Läs mer

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren.

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. 4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. Inledning I kapitlet om halvledare lärde vi oss att en P-ledare har positiva laddningsbärare, och en N-ledare har negativa laddningsbärare. Om vi sammanfogar

Läs mer

Span 300 VX Montageanvisning

Span 300 VX Montageanvisning Span 300 VX Montageanvisning BETECKNING: SPAN 300 VX Dubbel bredd EN1004 3-8/12 XXCX SPAN 300 VX Enkel bredd EN1004-3 8/8 XXCX Ställningar i enlighet med AFS 2013:4 SP typkontrollintyg 144201 daterat den

Läs mer

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar.

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. FAMA hyllsystem maximal flexibilitet för maximal effektivitet Willach Pharmacy Solutions hör till världens

Läs mer

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren Procedurell grottgenerator och eld i GLSL Marcus Widegren 14 januari 2012 Innehåll 2 Sammanfattning Jag har gjort en enkel procedurell grottgenerator i GLSL och C++. För belysning används en fackla, som

Läs mer

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav Innehåll Användarstudier Johan Åberg johan.aberg@liu.se Intervju Observation Personor Scenarier Krav Varför? Användarstudier enligt Microsoft http://www.youtube.com/watch?v=v_s13 VtPpJQ Aktivt lyssnande

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service Automatiska dörrsystem Automatiska skjutdörrar Automatiska dörröppnare Dörrpartier Xxxxxx Vänerfasader montage AB montage Vänerfasader AB, din samarbetspartner

Läs mer

Det finns många bra metoder att skriva eller trycka streckkoder. De vanligaste är:

Det finns många bra metoder att skriva eller trycka streckkoder. De vanligaste är: Att skriva streckkod Det finns många bra metoder att skriva eller trycka streckkoder. De vanligaste är: - Med etikettskrivare på etikett med med direkttermo eller termotransferteknik - Med laserskrivare

Läs mer

TV 2400. Trådlösa hörlurar med förstärkare. Bruksanvisning

TV 2400. Trådlösa hörlurar med förstärkare. Bruksanvisning TV 2400 Trådlösa hörlurar med förstärkare Bruksanvisning Översikt Denna broschyr visar en översikt över din TV 2400. ÜBERSICHT TV 2400 1 1 2 3 4 5 7 6 8 1 7 2 3 4 5 6 8 9 10 ÖVERSIKT Mottagare 1 Öronproppar

Läs mer

Laboration i Fourieroptik

Laboration i Fourieroptik Laboration i Fourieroptik David Winge Uppdaterad 4 januari 2016 1 Introduktion I detta experiment ska vi titta på en verklig avbildning av Fouriertransformen. Detta ska ske med hjälp av en bild som projiceras

Läs mer

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör MÅLVAKTSTIPS Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör Målvaktsspel När motståndarna spelar upp bollen tänk på att: 1. Stå upp, så långt som möjligt för bättre översikt, men var beredd på att

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

BRUKSANVISNING. Svenska - 1

BRUKSANVISNING. Svenska - 1 BRUKSANVISNING 1. STRÖMBRYTARE 2. FUNKTIONSKNAPP (AUX/CD/KASSETT/RADIO) 3. VÅGLÄNGDSVÄLJARE 4. KNAPP FÖR BASFÖRSTÄRKNING 5. VOLYMREGLAGE 6. INSTÄLLNINGSREGLAGE (RADIO) 7. CD-DISPLAY 8. STATIONSSKALA 9.

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

LABORATION 2 MIKROSKOPET

LABORATION 2 MIKROSKOPET LABORATION 2 MIKROSKOPET Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Assistent Kungliga Tekniska högskolan BIOX (5) Att läsa före lab: LABORATION 2 MIKROSKOPET Synvinkel, vinkelförstoring, luppen och

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

TOPAZ XL HD Förstoringskamera

TOPAZ XL HD Förstoringskamera TOPAZ XL HD Förstoringskamera Användarmanual Freedom Scientific Inc. December, 2011 Art Nr. 1-3304 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com

Läs mer

Installation. Kvik kök

Installation. Kvik kök Installation. Kvik kök Grattis till ditt nya Kvik-kök! Innan du kan börja laga den första maten i ditt nya kök måste du först klara av installationen. Med hjälp av den här guiden vill vi förbereda dig

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

TENTAMEN I TILLÄMPAD VÅGLÄRA FÖR M

TENTAMEN I TILLÄMPAD VÅGLÄRA FÖR M TENTAMEN I TILLÄMPAD VÅGLÄRA FÖR M 2012-01-13 Skrivtid: 8.00 13.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok SIS Capture Station IIIIII Användarhandbok www.gemalto.com 1. En beställning i korthet 2. Huvudmenyn När du startar SIS Capture Station visas huvudmenyn. Från denna kan du välja att starta applikationen,

Läs mer

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08)

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Håll in PROG-knappen i centralen under 3 sekunder. Den gula lampan tänds. Ute på portregistret/porttelefonen fås en indikation att systemet är

Läs mer

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning.

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. I del 1 bekantade vi oss med op-förstärkaren som likspänningsförstärkare. För att kunna arbeta med op-förstärkaren vill vi kunna mäta

Läs mer

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08. Du hittar svar på alla dina frågor i BLAUPUNKT NAVIRECHNER

Läs mer

STRIX Användarhandbok

STRIX Användarhandbok STRIX Användarhandbok Innehåll 1 Allmänt...2 2 Att använda STRIX...3 3 Användningsområden...4 4 Anslutningar...5 5 säkerhet...6 6 Sist men inte minst...9 7 Garanti...10 1 Allmänt Grattulerar till dit köp

Läs mer

OSCILLOSKOPET. Syftet med laborationen. Mål. Utrustning. Institutionen för fysik, Umeå universitet Robert Röding 2004-06-17

OSCILLOSKOPET. Syftet med laborationen. Mål. Utrustning. Institutionen för fysik, Umeå universitet Robert Röding 2004-06-17 Institutionen för fysik, Umeå universitet Robert Röding 2004-06-17 OSCILLOSKOPET Syftet med laborationen Syftet med denna laboration är att du ska få lära dig principerna för hur ett oscilloskop fungerar,

Läs mer

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16

Kappa. Kapprumsinredning. Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kapprumsinredning Kappa Innehållsförteckning Kappa Original 3 Kappa Klassisk 7 Kappa Bas 11 Upphängning 15 Färger 16 Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält

Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält Tryckarna behöver ett neutralt hjälpmedel för att styra trycket rätt. Provtryck som förlagor är ofta bristfälliga och kommer troligen att försvinna på

Läs mer

DELTATEST ALLMÄN INFORMATION BAKGRUND MÅLSÄTTNING

DELTATEST ALLMÄN INFORMATION BAKGRUND MÅLSÄTTNING DELTATEST ALLMÄN INFORMATION Det följande är en förkortad sammanfattning av den information TK gått ut med, inom Sverige, under senare tid. Avsikten är att successivt uppdatera informationen inkl komplettera

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

Diffraktion och interferens Kapitel 35-36

Diffraktion och interferens Kapitel 35-36 Diffraktion och interferens Kapitel 35-36 1.3.2016 Natalie Segercrantz Centrala begrepp Huygens princip: Tidsskillnaden mellan korresponderande punkter på två olika vågfronter är lika för alla par av korresponderande

Läs mer

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren SÄNGBORD Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren FUNKIS Smidigare förvaring och funktion Tipprisken är löst genom att ett stöd skjuts ut samtidigt som brickstället

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

Resultatet av ditt hörseltest

Resultatet av ditt hörseltest Din hörsel Resultatet av ditt hörseltest Dina hörtrösklar är: Frekvens i hertz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000 8000 0 10 20 30 40 50 Hörtröskel i decibel (db HL) 60 70 80 90 100 110 120 2 Noteringar: 3

Läs mer

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras?

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Mikrofonteknik i olika genrer 1 Mikrofonteknik mikrofonval, avstånd och placering 2 Disposition Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Närmickning Avståndsmickning Var ska mikrofonen

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN

MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN PLANANDE MOTORBÅT MED MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN Syftet med den här presenterade undersökningen är att visa på ett alternativ till en effektivare motorbåt än den vanligt förekommande

Läs mer

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning EF24mm f/1.4l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF24mm f/1,4l II USM är ett vidvinkelobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror. "USM" står för Ultrasonic

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE.

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor från föregående lektion? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Optik och

Läs mer

HUR KAN ETT AVANCERAT LAGERSTYRNINGSSYSTEM ANPASSAS enligt dina processer och behov utan en endaste rad programkod?

HUR KAN ETT AVANCERAT LAGERSTYRNINGSSYSTEM ANPASSAS enligt dina processer och behov utan en endaste rad programkod? HUR KAN ETT AVANCERAT LAGERSTYRNINGSSYSTEM ANPASSAS enligt dina processer och behov utan en endaste rad programkod? White Paper Våren 2015 Relex Författare: Mikko Kärkkäinen Verkställande direktör, D.Sc.

Läs mer

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon.

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon. Denna splits är inte lämplig för dubbelflätade linor vars styrka enbart beror på styrkan i kärnan. Öglesplitsen används för att placera en permanent ögla i änden av ett rep, i allmänhet för förtöjning

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER funktion, trygghet, flexibilitet Funktion och trygghet med moderna skorstenar Våra skorstenar kan du ansluta till olika typer av små eller stora

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator PERMITTIVITET Inledning Låt oss betrakta en skivkondensator som består av två parallella metalskivor. Då en laddad partikel förflyttas från den ena till den andra skivan får skivorna laddningen +Q och

Läs mer

AEGIS-lampor från Bosch Skydds- och säkerhetsbelysning

AEGIS-lampor från Bosch Skydds- och säkerhetsbelysning AEGIS-lampor från Bosch Skydds- och säkerhetsbelysning 2 AEGIS-lampor AEGIS-lampor Skydds- och säkerhetsbelysning Patentsökt Constant Light-teknik kompenserar för nedbrytning av lysdioderna. Black Diamond-teknik

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Denna artikel publicerades i Verkstadstidningen nr. 7-2011.

Denna artikel publicerades i Verkstadstidningen nr. 7-2011. Denna artikel publicerades i Verkstadstidningen nr. 7 -. verkstadstidningen 7 Ägarna till NA Form, Rickard Nordal och Marcus Axelsson, satsar på automation. Här står de framför datorn som styr cellen där

Läs mer

Instruktionsmanual. Instruktionsmanual för FMH 6050. 1 Inledning

Instruktionsmanual. Instruktionsmanual för FMH 6050. 1 Inledning Instruktionsmanual Instruktionsmanual för FMH 6050 1 Inledning Du gjorde ett utmärkt val då du inhandlade denna produkt, tillverkad av innovativ teknologi som kommer ge dig unik service. Ta några minuter

Läs mer

Studien. Teknik. Akustik. Enkätundersökning. En kvalitativ, explorativ studie av ett case. Bestående av tre delar:

Studien. Teknik. Akustik. Enkätundersökning. En kvalitativ, explorativ studie av ett case. Bestående av tre delar: Studien En kvalitativ, explorativ studie av ett case Bestående av tre delar: Teknik Akustik Enkätundersökning Redovisning av Enkätsvar: från lyssnare, musiker, anställda Subjektiv hörselstatus Ljudkvalitet

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL?

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Ljud och hörsel VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen VARFÖR

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Färdighetsprov Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Text: Gunilla Nyström Två gånger per år erbjuder SKL de tekniska rotlarna färdighetsprov inom olika områden. Färdighetsproven ger kriminalteknikerna

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen Steg 4. Lika arbeten 10 Diskrimineringslagen [ ] Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen ska särskilt avse skillnader mellan - Kvinnor

Läs mer

effektiv tillståndskontroll för alla branscher

effektiv tillståndskontroll för alla branscher effektiv tillståndskontroll för alla branscher pålitliga onlinesystem och portabla lösningar avancerad vibrationsanalys Kugg- och lagerövervakning your reliable partner SPM löser underhållsproblem, i hela

Läs mer

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL

KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL KAPPA FLEXIBELT EFTER DINA ÖNSKEMÅL Kappa Original 5 Kappa Klassisk 9 Kappa Bas 13 Upphängning 17 Färger 18 1 2 KAPPA Kappa En lösning för alla Bredast utbud Oavsett vilket behov som finns i ert projekt

Läs mer

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING 1 Version/datum 2007-01-15 SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING AV FUNCTION Tack för att du valde AV Function som din förvaringsmöbel för din audio- och videoutrustning. Den tillverkas i Litauen av skickliga

Läs mer

Polarisation laboration Vågor och optik

Polarisation laboration Vågor och optik Polarisation laboration Vågor och optik Utförs av: William Sjöström 19940404-6956 Philip Sandell 19950512-3456 Laborationsrapport skriven av: William Sjöström 19940404-6956 Sammanfattning I laborationen

Läs mer

TOPAZ PHD. Användarmanual

TOPAZ PHD. Användarmanual TOPAZ PHD Användarmanual Freedom Scientific, Inc. Februari 2015 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com Informationen

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Assistent: Cecilia Askman Laborationen utfördes: 7 februari 2000

Assistent: Cecilia Askman Laborationen utfördes: 7 februari 2000 Assistent: Cecilia Askman Laborationen utfördes: 7 februari 2000 21 februari 2000 Inledning Denna laboration innefattade fyra delmoment. Bestämning av ultraljudvågors hastighet i aluminium Undersökning

Läs mer

Profila RS: Den perfekta multihusbilen

Profila RS: Den perfekta multihusbilen 14 Eura Mobil 2013/2014 NYHET Profila RS: Den perfekta multihusbilen Du letar efter en husbil som har många goda egenskaper: den ska vara så låg som en halvintegrerad och samtidigt ha ett förvaringsutrymme

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer