1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio"

Transkript

1

2 Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital kamera. 1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto Guide version 1.0 Jonas Wahlin Materialet är upphovsrättsskyddat och får ej spridas, kopieras eller säljas utan skriftligt tillstånd från Jonas Wahlin. Hemsida:

3 Ljus, kommunikation, tajming.

4 Kapitel 1: Kameran Som fotograf är kameran ditt arbetsredskap. Med den fångar du ljuset som studsar ifrån ditt motiv. Utan ljus, ingen bild. Ljuskälla (fotoner) Motiv objektivet Sensor på kamera Bild Kamerans olika funktioner låter dig bestämma hur bilden exponeras (ser ut). Ljusutrustning så som blixtar, reflexskärm och ljusfilter låter dig bestämma hur ljuset kommer på motivet (ljussättning). För att kunna kontrollera hur ljuset går in i kameran behöver du en systemkamera. Den ger dig möjlighet att ändra hur länge ljuset får komma in (Slutare) och igenom hur stor mängd ljus som får komma in (Bländare). Slutare ställs in i delar av 1 sekund. T ex 125/1 eller 60/1. Ju lägre nummer destu längre är slutaren öppen och släpper in ljus, och destu ljusare blir bilden. Slutaren brukar höras på en systemkamera genom att den säger klick när den öppnar och stänger. Vid olika slutare får motiv olika form, t ex så fryses en rörelse i en människa eller ett objekt vid snabbare slutartider och motiv får lättare en rörelseoskärpa vid lägre slutartider, dessutom blir det svårare att få en skarpbild vid lägre slutartid för att det är svårt att hålla kameran stilla. Normal slutare för fotografering utomhus i dagsljus är 125/1. Bländare (på engelska F-stop) ställs in i bländarsteg och skrivs ut som t ex f.5,6 eller f8. Ju högre nummer destu mindre öppning, och destu mörkare bild. Hur stor eller liten bländare man kan ha bestämms av objektivet. Bländare styr också skärpedjup, dvs hur mycket i djupled i bilden som är skarpt (i fokus). Ju lägre bländare tal (större öppning) destu kortare skärpedjup. På en systemkamera kan du byta ut objektivet (linsen) för att få olika typer av bilder. Linser är antagligen fast eller zoom objektiv. Ett fast objektiv är brännvidden låst, det betyder att den endast ser i en vinkel. Ett zoom objektiv kan se i flera brännvidder (vinklar).

5 Brännvidder hamnar i olika katergori efter hur långt de ser, där 10-20mm är vid, 40-70mm normal och mm tele. Bilder tagna med vid vinkel blir en aninge rundade, dvs saker som är nära blir förvrängda. På objektivet kan du även ställa in fokus där du vill att skärpan ska vara. Fokus kan antagligen ställas in automatiskt eller manuellet. Vissa objektiv har endast manuellet, då ställs fokus (ugång skärpedjup) på den ring som sitter längst fram på objektivet. Har du automatiskt fokus på objektivet väljer du då detta alternativ när du tar bilden. Iso är en ytterligare inställning på kameran. Iso är känslighet på sensorn, hur mycket den ska kompensera vid för lite ljus. Vanligtvis börjar Iso på 100 eller 200 och går uppåt. Vid lägstanivån görs ingen kompensering (förstärkning) av ljuset. Destu högre Iso destu ljusare bilder, men också sämre bildkvalité. Ha som utgångspunkt att ha så låg Iso som möjligt. På kameran kan man också ställa in vitbalans. Med detta berättar man vad som är vitt. Detta medför att man får korrekta färger i bilden. De inställningar på kameran du bör använda är M och A. På M ställer du in allt manuellt. Läget A är bländare fast och slutare automatiskt, som kan passa bättre när ljusförhållanden varierar snabbt. En bra exponering innebär att ditt motiv är i fokus (om önskvärt) och att bilden inte är för ljus eller för mörk. En alldeles för ljus bild kallas överexponering, det betyder att bildinformationen är nästan eller helt utfrätt (vit). För mörk är underexponerad nästan eller helt mörk. För att underlätta att få en bra exponering kan du på digitala kameror välja att fotografera i formatet Raw. Det innebär att du inom vissa gränser kan ändra exponeringen och andra inställningar i efterhand när du överför bilderna till datorn.

6 Kapitel 2: Ljus Ljus är en av de viktigaste aspekterna i fotografering. Ljuset bestämmer hur ditt motiv (det du fotograferar) ser ut. Samma plats ser väldigt olika ut beroende på vilken tid på dygnet och årstid man fotograferar det. Människor ser helt annorlunda ut beroende på hur de ljussätts. Ljus kan få meningen eller känslan med bilden att komma fram, eller försvinna. Du kan antagligen använda det ljus som finns naturligt på platsen du är på eller använda eget. I studio använder du vanligtvis blixtar. Ljuset kan komma antagligen direkt, filtreras eller indirekt. Direkt ljus utomhus kommer främst från solen. I studio från blixt med reflektor. Direkt ljus ger starka kontraster och skuggor i ditt motiv. Filtrerat ljus innebär att något är i mellan ljuskällan och motivet vilket jämnar ut skuggor och minskar kontraster. Vid utomhusfotografering är moln det vanligaste. Indirekt ljus innebär att det studsar någonstanns innna det träffar ditt motiv. Med indirekt ljus kan du helt ta bort skuggor eller ljussätta ett motiv i skuggan starkare, t ex med en reflexskärm. Indirekt ljus får du om ditt motiv är i skuggan. Ljuset kommer då indirekt från saker det har studsat på. Beroende på ljusets källa och tidpunkten på dagen för utomhusfotografering upstår olika färgtemperaturer. Lägre färgtemperatur uppstår vid soluppgång och solnedgång då en rödton ges på bilderna. Olika typer av ljuskällor ger olika typer av färgtemperaturer. Glödlampa ger något varmare (rödton) medans lysrör ger något kallare (blåaktig). Ställ in vitbalans efter din primära ljuskälla.

7 Kapitel 3: Motiv Motivet är det du fotograferar. Du kan välja ut en detalj bland flera objekt eller sammanhang. Väljer du en att fokusera på en detalj eller en person kan du isolera den för att göra bilden intressntare. Du bör när du tar bilden välja vad du vill ha med i den och vad du inte vill ha med. Du kan isolera motivet på flera sätt. Det lättaste är att gå närmare det så att du bara får det i bild eller att zooma. Du kan också ställa dig på en plats som gör att motivet friläggs eller sticker ut mer från en mängd. Om du zoomar in (eller har teleobjektiv) och har en låg bländare in kan du isolera motivet genom att saker kommer i antagligen för eller bakgrunden. Förgrunden är saker som är närmare kameran än motivet och saker som är i bakgrunden är saker som är längre från kameran än motivet. Har du inte en helt bestämd uppfattning om vad du ska fotografera kan du exprementera dig fram, att hitta intressanta saker i t ex en stadsmiljö är inte svårt. Expremntera dig fram och våga gå närmare, flytta på dig för hitta bästa vinkel och pröva olika brännvidder (med zoomobjektiv). Motivet behöver inte alltid vara det stora och tydliga, man behöver inte få med allt i varje bild. Detaljer kan vara ett motiv i sig. Fotograferar du människor (allmänheten) handlar det mycket om tajming. Var på rätt plats med tanke på ljus, motiv och inställningar och vänta tills personer gör något intressant. Om du vill (och vågar) kan du be folk göra som du vill, t ex stå på ett speciellt sett eller le för kameran. Det skadar inte att fråga. Fotograferar du natur eller artiktektur är tajming också viktig. När är det sånt ljus som du vill ha. Solnedgång är bara en gång om dagen. Ibland får man vänta på att förutsättningarna för den bilden du vill ha ska bli rätt.

8 Kapitel 4: Kommunikation När du jobbar med en modell (person som blir fotograferad) behöver du kommunicera med denna för att få den bild du vill ha. Redan från planneringsstadiet bör kommunitkationen vara enkel och tydlig. Frågor rörande plåtningen som Vart ni ska vara, När ni ska vara där och Vad för typ av bilder ni ska ta, Vad modellen bör ta med sig och eventuellt andra förberedelser bör tas upp. Som fotograf är du den som vanligtvis håller i trådarna vid en fotografering. Du bör därför både ta intiativ och vara tydlig med vad du vill. Det är vanligtvis bara du som ser vad du ser i sökaren och kan avgöra om det blir önskvärt resultat. Var inte rädd/blyg att våga be modell flytta på sig eller göra speciell min/pose som passar bättre. Det behöver inte nödvändigtvis vara en modellfotografering utan fungerar även vid spontanare fotograferingar. Vid fotografering av flera modeller sammtidigt är ledarskap också viktigt för att få alla att sammarbeta mot samma mål. Du bör vara vänlig men bestämd. Att kommunicera handlar inte bara om praktiska saker, utan även fungerar även som ice-breaker och att få modellen att slappna av och därmed göra ett bättre jobb. Undvik svåra ämnen och negativa saker för att inte försvåra fotograferingen. Det kan vara en fördel att komma igång med en fotografering snabbt och inte i onödan dra ut på det, detta för att också undvika att modell blir nervös. När du fotograferar en modell så bör du i början vara så positiv som möjligt (speciellt vid nyare modeller). Säg att det är bra och börja ta bilder, ge därefter uppmuntrande förslag på poser. Säg absolut inte att något är dåligt, det blir lätt bara sämre av det.

9 Kapitel 5: Att ta bra bilder Det finns ingen snabb lösning för att ta bättre bilder. Det är hårt jobb och tålamod för att få ett bra resultat. Övning ger färdighet, ibland kan man dock ha tur. En bra bild är något subjektivt. Något som du gillar kanske inte någon annan tycker om. Tar du bilder du tar för din egna nöjes skull spelar det såklart ingen roll vad andra tycker om dem, ska du visa dem för andra kommer du också få andras kommentarer på dem. Det är en slags popularitets tävling, destu fler som gillar ditt arbete destu bättre kommer du trivas som fotograf och destu bättre kommer du lyckas som fotograf. Fotografi är ett kreativt yrke där du med kameran skapar något. Inom alla kreativa yrken finns det personliga stilar, ett sätt att skapa, en metod. Att utvecklas som fotograf och därmed kunna ta bättre bilder handlar mycket om att prova nya saker och våga misslyckas, att utveckla sin stil. På frågan vad en bra bild innehåller finns egentligen inget specfikt svar. Men om man skulle försöka besvara den så bör en bra bild säga nått, berätta nått, förvalta eller skapa nått. Bilden bör tala till betraktaren. Den kan vara intressant, minnesvärd, vacker, rolig, säljande. Som fotograf är kan det vara en fördel att bestämma sig för vad man vill att bilden ska säga, ha en idé, en vilja med bilden. Det är också en fördel att som fotograf gilla det du skapar annars kommer du inte göra ett bra jobb. Fotografi är ett uttryck för fantasi, försök att inte begrännsa dig själv i dina idéer utan pröva dem istället. Men var samtidigt inte för snabb med att acceptera saker som inte är tillräckligt bra. Om det inte blir tillräckligt bra första gången, försök igen, och igen, och igen.

10 Kapitel 6: Studio Att fotografera i studio betyder att du har full kontroll över ljuset. Du bestämmer med ljuskällorna hur och var ljuset ska landa och därmed hur bilden ska bli. Studion är också skyddad för insyn och har en jämntemperatur. Du behöver heller inte oroa dig för att solen ska gå ner. Man använder vanligtvis blixtar i studion som man löser ut med trådlösutlösning, sladd eller kamerans egna blixt (slavutlösning). Det går även att använda b-ljus (lampor) men det är inte rekomenderat då de utvecklar mycket värme och är svårare att jobba med. Blixtarnas fördelar är att de är precisa och utnyttjar effekten (watt) mer fördelaktigt. Det är vanligt att i studion använda bakgrundsfonder (backdrop). De finns i flera olika färger och hängsbakom platsen modellen eller motivet står, detta för att isolera modellen. Beroende på vilken typ av bild du vill ha kan du använda olika antal blixtar och olika blixttillbehör. Blixttillbehören formar ljuset. Softboxen är den vanligaste och lättaste att jobba med. Den ger ett mjukt, utspritt ljus. Finns i olika storlekar. Paraply kan vara både transparenta och med reflekterande material, transparenta ger ett ljus likt en softbox med något tydligare markering. Med reflekterande material ett något skarpare ljus än softboxen. Reflektor (liten) ger ett skarpare ljus med skuggor både på modell och efter konjekturer på bakgrund. Kon ger ett punktformat ljus, använd vanligtvis på bakgrunder för att skapa en intressantare bild. Beautydish ger ett välupplyst, realtivt skarpt ljus. Raster finns till både softboxar och reflektorer. Raster fokuserar ljuset tydligare. Ringblixt sätts runt objektivet och ger ett ljus innifrån med skuggor åt alla håll.

11 Reflexskärm används för att reflektera ljuset från en annan ljuskälla, används oftast för att mjuka upp en skuggig del av modellen. Reflekterande yta kan vara olika material och används för att mjuka upp skuggor (göra det till indirekt ljus) vanliga material är vitt papper eller frigolit. Du kan använda samma principer som i studio för fotografering utomhus. Dock behöver du antagligen en lång sladd eller bärbar strömkälla för att använda studioblixtar utomhus. Ett alternativ är att använda en batteridriven blixt eller den som sitter på kameran. Viktigt att tänka på är också att blixtar och annan utrustning oftast inte gillar vissa väderlekar. Elektronisk utrustning som blixtar kan gå sönder av att det regnar på dem, det är också en risk att använda stora paraplyer och softboxar utomhus då de gärna agerar segel och åker i marken.

12

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning 2 Svensk bruksanvisning DITO PhotoProffs AB Skolvägen 10. 121 32 Enskededalen Tel: 08-720 03 23. Fax: 08-720 03 24 E-post: dito@dito.se. Web: www.dito.se POLARIS 2 BLIXTLJUSMÄTARE Översättning av bruksanvisningen

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem.

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. 16 DIGITALFOTO 16 Kreativa porträtt Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. När vi tänker på motiv som vi skulle vilja fotografera så handlar

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i SK1140, Fotografi för medieteknik SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet.

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

PORTRÄTTFOTON. Porträttfoto med fokus. Porträttfoto i ram

PORTRÄTTFOTON. Porträttfoto med fokus. Porträttfoto i ram PORTRÄTTFOTON Att ta porträttfoto är inte svårt, men man måste tänka på att de inte är ögonblicksbilder de skall fånga motivet, och därför behöver de mer eftertanke än fotot man tar med mobilen i baren.

Läs mer

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11 2010-05-11 Pressmeddelande Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS Canon utökar i dag sin IXUS-serie med den otroliga nya IXUS 300 HS en elegant och kraftfull

Läs mer

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons TS-E-objektiv har lutnings- och perspektivkontroll och är avsedda för EOSkamerorna. TS-mekanismen ger lutnings-

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto

16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto Användarhandledning, hemvarnet.se version 1.43 100404 Sida 53 av 67 16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto Av Ulf Ivarsson (Fotograf Anders Kämpe sakgranskade och bidrog med de flesta bilderna.) Är du

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild Fotografen Johan Marklund gillar både och Johan är en 25-årig fotograf som trots sin ganska unga ålder ändå kommit en bra bit på vägen i

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

Fotoskola Fotografera där du är

Fotoskola Fotografera där du är Fotoskola Fotografera där du är De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

för digitala spegelreflexkameror från Canon/Nikon BRUKSANVISNING

för digitala spegelreflexkameror från Canon/Nikon BRUKSANVISNING för digitala spegelreflexkameror från Canon/Nikon BRUKSANVISNING Tack för att du köpt en Nissin-produkt Innan du använder blixten bör du läsa igenom denna bruks-anvisning och kamerans instruktionsbok noggrant

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK LJUS- SÄTTNING VARFÖR SÄTTER MAN LJUS FÖR ATT FILMA? 1. För att kameran ska få tillräckligt med ljus att bilden fastnar 2. För att få rätt kontrast i bilden 3. För att skapa stämning Oftast krävs det betydligt

Läs mer

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning!

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! 80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! Sedan februari 2009 är det lagligt att använda fast belysning på vildsvinsåtlar i Sverige. Därför har vi utvecklat en egen solcellsdriven

Läs mer

Det handlar om vision

Det handlar om vision KAPITEL 1 Det handlar om vision VISIONEN ÄR FOTOGRAFERINGENS A OCH O. Det är den som får dig att ta fram kameran, och den avgör vad du tittar på och vad du ser när du gör det. Den bestämmer hur du fotograferar

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Fotoskolan: Vackra nakenbilder

Fotoskolan: Vackra nakenbilder Fotoskolan: Vackra nakenbilder Människokroppen är bland det finaste vi vet, men att avbilda kroppen vackert likt statyer kräver finkänslighet. I Fotoskolan låter vi några duktiga nakenfotografer lära dig

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Margareta Jakobi Polismyndigheten i Västra Götaland, Göteborg Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2008-2009 vid Statens

Läs mer

Säg det med ljuset. Det första du behöver göra om du inte redan gjort. OBS! namn på modellerna i bylines

Säg det med ljuset. Det första du behöver göra om du inte redan gjort. OBS! namn på modellerna i bylines Säg det med ljuset Rätt som det är händer det. Du får en förfrågan om du har lust att hjälpa till med ett fotouppdrag. Det enda som står i vägen för dig och din första avlönade bild är det faktum att du

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Viktig information för dig som flyger!

Viktig information för dig som flyger! Handhavande step by step : 1. Starta applikationen. 2. Ställ in kamerainställningar. 3. Byt till F-läge på kontrollenehten. 4. Skapa waypoints / Flyg till lämplig position. 5. Tryck på Start / Tryck på

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan just nu i trädgården Trädgårdsarkitekt Karin Janrik och trädgårdsmästare André Strömqvist guidar dig igenom Handboken. januari 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan 46 Månadens Kom ihåg

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-08-19, 9-13, FB51 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning Adobe PHO SHOP CC Fördjupning Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Färginställningar... 6 Arbetsfärgrymder... 8 Färgmodeller... 9 Provtryck... 11 Kalibrera

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Sida 1 av 6 ww. Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Hej alla glada Finnhamns-resenärer! Dags för slutgiltig anmälan Betalning av logi, frukostbuffe och middag lördag kväll gör du till PG

Läs mer

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO VEM ÄR DU? Mellan städerna Oslo och Göteborg finns samhället Tanumshede, där bor en man med sin fru. Mannen har två barn och två barnbarn. Hans namn är Benny Ottosson. Benny är utbildad och har jobbat

Läs mer

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning EF24mm f/1.4l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF24mm f/1,4l II USM är ett vidvinkelobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror. "USM" står för Ultrasonic

Läs mer

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film.

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. BRUKSANVISNING PHENIX DN66 enögd spegelreflexkamera Tekniska data: Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. L76A) eller silveroxid 1,55V (SR44)

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Digitalt säkrade fingeravtryck

Digitalt säkrade fingeravtryck Digitalt säkrade fingeravtryck En jämförelse mellan en digital metod och ett konventionellt sätt att säkra fingeravtryck. kriminalteknisk utbildning, kurs 2000-2001 Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Kvalitetsmått: Skärpa

Kvalitetsmått: Skärpa Kvalitetsmått: Skärpa Metoder att mäta skärpa: Upplösningstest: Hur täta streckmönster syns i bilden? Subjektivt, begränsad information (Lab. 2) MTF: Fullständig information (Lab. 2) Upplösningstest med

Läs mer

PIXLR #1 BILDBEHANDLING

PIXLR #1 BILDBEHANDLING PIXLR #1 BILDBEHANDLING lightbox image ronny hvass 2015 #1 Beskriver och visar en arbetsmetod från start till färdig bild. Arbetsmetoden innehåller få och enkla moment och fungerar på de allra flesta bilder.

Läs mer

Raw Hide. hantera camera raw-bilder

Raw Hide. hantera camera raw-bilder Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/125 1/250 Brännvidd: 70 18 mm Bländaröppning: f/3.5 f/7.1 Kapitel 2 Hantera Camera Raw-bilder Raw Hide hantera camera raw-bilder Apropå rubriken om du tillhör den

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

sid 84 Kamera & Bild foto: Peder Sundström

sid 84 Kamera & Bild foto: Peder Sundström sid 84 Kamera & Bild Peder Sundströms tipsar Så tar du de bästa actionbilderna Våga tänka nytt. Våga testa nya vinklar och våga att begränsa utrustningen du plockar med dig. Har du bara två fasta objektiv

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF28-300mm f/3,5-5,6l IS USM är ett kraftfullt zoomobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror som

Läs mer

cecilia engvall P H O T O G R A P H Y

cecilia engvall P H O T O G R A P H Y cecilia engvall P H O T O G R A P H Y Bröllopspaket 2016 Ditt bröllop är det enda i sitt slag Det spelar ingen roll om det är ett bröllop med de närmaste närvarande eller om det är ett bröllop som varar

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas ORDNA DINA BILDER Var finns bilderna Var bör de finnas VAR ÄR MINA BILDER? Några råd till dej som inte kan hitta dina dokument och bilder eller som tycker att de finns på flera ställen och ändå vet du

Läs mer

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok SIS Capture Station IIIIII Användarhandbok www.gemalto.com 1. En beställning i korthet 2. Huvudmenyn När du startar SIS Capture Station visas huvudmenyn. Från denna kan du välja att starta applikationen,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider.

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Aniara Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Vi änglar finns här runt omkring er. Var och en av er har en specialare, en liten extra ängel,

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN

Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN Larsåke Thuresson har hängt med många celebriteter.foto: Yasmine Winberg. Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN Bob Dylan, The Who och The Beatles. Många skulle ha gått över

Läs mer

Massage i skolan - positiva och negativa effekter

Massage i skolan - positiva och negativa effekter Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Martina Lindberg Massage i skolan - positiva och negativa effekter Examensarbete 10 poäng LIU-IUVG-EX--01/129 --SE Handledare: Gunilla Söderberg, Estetiska

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Påsikt. November 2014

Påsikt. November 2014 Påsikt November 2014 Hej! Här kommer nu rangordningen och bedömningen av tävlingsbilderna. Vi tackar för ac vi får vara med i juryn, det var verkligen roligt ac se alla fina bilder. Hälsningar Melody &

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

Fotografering. Bildstilar. Fotografering. Paket

Fotografering. Bildstilar. Fotografering. Paket Jag heter Ingemar Gunnarsson och är fotograf med firman Photolicious. Jag fotograferar främst människor och mitt specialområde är bröllop. Jag samarbetar även med andra fotografer och kan vanligtvis erbjuda

Läs mer

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing FÖRORD Denna instruktionsbok skrevs ursprungligen till en god vän som med sin nya kamera skulle till Hawaii och som önskade få lite tips och trix att läsa på sin flight. Texten blev nästan 10 sidor lång,

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Bruksanvisning. Metz AF Digital 58. Olympus/Panasonic

Bruksanvisning. Metz AF Digital 58. Olympus/Panasonic Bruksanvisning Metz AF Digital 58 Olympus/Panasonic 1. Säkerhetsinstruktioner 2. Dedikerade blixtfunktioner 3. Förbered blixtenheten för användning Montera blixtenheten Strömförsörjning Att stänga av och

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-06-04, 9-13, FB53 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Medlemsbrev september 2013

Medlemsbrev september 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev september 2013 Vi samlas åter inför en spännande höst: Gemenskap, kunskap och utmaningar. Vi i styrelsen hoppas att alla i klubben haft en härlig sommar. Att ni fått tillfälle att

Läs mer

Naturliga reflektorer

Naturliga reflektorer Kapitel 6 Naturliga reflektorer V ad är egentligen en naturlig reflektor? Det är någon slags yta som reflekterar ljus. Det kan vara en husvägg, sanden på en strand, ett bilfönster eller den boksida du

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

bit för bit av maria soxbo foto: john scarisbrick idé: linda öhrström

bit för bit av maria soxbo foto: john scarisbrick idé: linda öhrström bit för bit Sveriges mest självständiga artist är inte så märklig som somliga tror. För ELLE berättar Robyn om urringningar, doftande krämer och hur skönt det är att inte behöva vara kreddig. av maria

Läs mer

TOPPEN TIPS Lyssna på Mister Maker och följ hans råd och rön. Skicka in dina bästa skapelser till vårt galleri. Du kan vinna ett pris!

TOPPEN TIPS Lyssna på Mister Maker och följ hans råd och rön. Skicka in dina bästa skapelser till vårt galleri. Du kan vinna ett pris! P2 Entertainment App snabbguide Mister Maker: Nu skapar vi! FÖR FÖRÄLDRAR Mister Maker: Nu skapar vi! innehåller en mängd unika och roliga funktioner låter barns kreativa fantasi löpa fritt. Mister Maker

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer