Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)"

Transkript

1 Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp och vänster hand under objektivet. Det stadigaste är givetvis att använda stativ. I situationer då man inte har stativ med sig och behöver hålla kameran extra still kan man göra som bilderna längst ned, stödja armbågarna mot knäna eller mot marken (om man inte är rädd om tröjan). Man kan också stödja kameran mot ett träd, ett staket eller vad som finns i närheten.

2 Objektiv För att få bilderna som man vill ha dem, måste man förstå meningen med olika objektiv och deras egenskaper. Brännvidden är avståndet mellan där ljuset bryts i objektivet, och filmplanet. I ett normalobjektiv är detta avstånd lika stort som negativets längsta del (diagonalen). Kortare brännvidder än detta blir vidvinkelobjektiv som har egenskapen att de förminskar motivet, man får med mer på bilden jämfört med en normal. Motsatsen, dvs längre brännvidder kallas teleobjektiv som då följaktligen förstorar motivet. Vanligast i dag är objektiv med variabel brännvidd sk zoomobjektiv, något som är både praktiskt och bekvämt. Det kan dock finnas nackdelar främst i billigare varianter, nämligen sämre skärpa, och då framförallt i kanterna av bilden. I och för sig märks knappast den sämre kantskärpan i bilder där huvudmotivet ligger centrerat i bilden. Och skärpan förbättras också när objektivet bländas ner. En viss distorsion (bildförvrängning) kan också förekomma. Detta ser man genom att raka linjer i bildens kant avbildas böjda åt ena eller andra hållet (kuddformig eller tunnformig distorsion) Dessa objektivfel märks knappast vid vanlig fotografering, men man bör undvika att använda zoomobjektiv vid reprofotografering dvs avfotografering av dokument och bilder; alltså motiv som saknar djup. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Vidvinkel Tele Brännvidd 28 mm 100 mm Egenskap förminskar förstorar Skärpedjup stort litet Bildvinkel stor liten Bra till översiktsbilder porträtt, detaljer Längsta exp.tid på fri hand 1/30 1/125 Tänk på överdriver lätt att få perspektivet, framförallt skakningsoskärpa på korta avstånd Ljusstyrka Ett objektivs ljusstyrka är detsamma som dess största bländare. Zoomobjektiv är för det mesta (om priset skall vara rimligt) ganska ljussvaga. Att ett objektiv är ljussvagt innebär dock inte att det är optiskt sämre än jämförbar ljusstarkare konstruktion. Exponeringstider med olika brännvidder Det finns en gammal tumregel när det gäller frihandstagningar för att undvika skakningsoskärpa; Använd inte längre exponeringstid än brännvidden. Dvs är brännvidden 50mm blir längsta exponeringstid 1/60, är brännvidden 200 mm blir tiden 1/250, etc. Skärpedjup Det är tre faktorer som påverkar skärpedjupet: Bländaren - skärpedjupet ökar med minskad bländare Brännvidden - skärpedjupet ökar med kortare brännvidd Avståndet till motivet - skärpedjupet ökar med avståndet, närbilder ger kortare skärpedjup. Bra att veta är att skärpedjupet fördelar sig så att 1/3 av totala skärpedjupet hamnar framför motivet och 2/3 bakom. Skärpedjupet är alltså dubbelt så stort bakom motivet som framför.

3 Objektiv 15mm 50mm Extrem vidvinkel, så extrem att användningsområdet är mycket snävt. Ger dock en hisnande vidvinkeleffekt. Finns ofta i fisheye-konstruktion. 20mm 50mm kallas för normal eftersom den visar samma perspektiv som ögat. 80mm Fortfarande extremt mycket vidvinkel, men lite mer behärskad. Används ofta som reportageobjektiv i trånga folksamlingar eller trånga utrymmen. Används också flitigt till naturbilder. 24mm Kort tele. Perfekt för porträtt inomhus. Vid 80mm börjar de flesta telezoomar. 100mm En mycket användbar vidvinkel. Det blir allt vanligare med zoomobjektiv som börjar här på 24mm. 28mm Kort tele. Perfekt för porträtt inomhus. 135mm Också en mycket användbar vidvinkel. De flesta standardzoomar börjar numera vi 28mm. 35mm 300mm En svag vidvinkel. Många ersätter normalen (50mm) med en ljusstark 35mm istället. Det är vanligt att ekonomizoomar börjar vid 35mm. 300mm lämpar sig bäst för sport och natur. Men även porträtt går bra!

4 Bländaren Bländaren är en anordning för att skärma av ljuset från objektivets yttre delar. Detta minskar ljuset och påverkar bildens utseende. Bländartalet är ett relativt mått så att man kan direkt kan jämföra objektiv oberoende av brännvidd. Vid samma bländartal släpper alla objektiv genom lika mycket ljus oberoende av brännvidden. Bländartal: brännvidd / ljusöppning Blända ner = minska öppningen, dvs bländartalet ökar Bländarsteg: ändring av ljuset till halva eller dubbla => bländarvärdet ändras med roten ur 2 = 1,4 Bländarskala, hela steg: 1 1,4 2 2,8 4 5, Skärpedjup Bländaren används inte i huvudsak för att styra exponeringen utan för att styra skärpedjupet. Med skärpedjup menar vi det område i djupled på bilden som vi uppfattar som skarpt. Vid normala fotograferingsavstånd sträcker sig skärpedjupet ca 1/3 mot kameran och 2/3 från kameran. Skärpedjupet ökar (åt båda hållen) med mindre bländare (större tal) eller minskad avbildningsskala. Regeln med tredjedelar gäller inte på mycket korta avstånd. Då fördelar sig skärpedjupet ungefär lika framåt och bakåt. Avbildningsskalan anger hur stort ett avbildat föremål blir på filmen i förhållande till i verkligen. Detta styrs av brännvidden och avståndet. Avbildningsskalan ökar när vi går närmare vilket då minskar skärpedjupet.

5 Bländaren Bländarens uppgift är att styra den infallande mängden ljus genom att reglera storleken på ljusinsläppet. Man kan jämföra med att släppa in ljus genom olika stora fönster. En stor bländaröppning som 2,8 släpper igenom mycket ljus och en liten som t.ex. 22 släpper igenom lite ljus. Viktigt att veta är att bländaren, genom att reglera ljusinsläppet även kontrollerar skärpedjupet, dvs hur mycket av förgrund eller bakgrund du vill ha lika skarpt som huvudmotivet. Man kan alltså se på en bild om den är tagen med en stor eller liten bländare. Irisbländaren som är den vanligaste typen, består av ett antal metallblad som delvis täcker varandra (liknande konstruktion som centralslutaren). Slutartalen varierade slutartiden och därmed ljusstyrkan med faktorn 2. Eftersom en exponering alltid är en kombination av tid och bländare, måste även bländarvärdena ändras med samma faktor. Förklaring till bländartalen Den faktiska storleken på bländaröppningen är alltid relaterad till brännvidden på objektivet. Exempel Hos ett objektiv med brännvidden 50 mm och ljusstyrkan 2, är denna öppning 1/2 av brännvidden dvs 25 mm. Bländare 8 på ett objektiv med brännvidden 200 mm (200:8) blir den faktiska öppningen även den 25 mm. Men dubblar vi diametern på ljusöppningen ökar bländaröppningens yta 4 ggr (kolla med din mattelärare) och för att få ett bländarsystem som förändrar ljusstyrkan med faktor 2, så måste bländartalet multipliceras med roten ur 2 (1,4) för varje steg. Exempel 4x1,4=5,6 5,6x1,4=8 8x1,4=11 etc När både tid och bländare ändrar ljusstyrkan med samma faktor blir det enkelt att räkna om ett exponeringsvärde så det passar ett speciellt motiv. Exempel 1 Du mäter ljuset och får värdet 1/60 och bl 8. Men tiden är för lång för ditt motiv som rör sig ganska snabbt. Du vill ha 1/500, vad ska bländaren stå på? 2 2,8 4 5, Den nya kombinationen blir 1/500 och bl 2,8 vilket ger lika mycket ljus som den tidigare uppmätta exponeringen. Vilket naturligtvis gäller hela tabellen. Exempel 2 Du mäter ljuset och får värdet 1/125 och bl 11. Men du skulle behöva en liten bländare för att få maximalt skärpedjup dvs bl 22. Vad blir då exp.tiden? 4 5, Här blir tiden ganska lång, 1/30 och du får vara nog med att både kameran och motivet är stilla för att få en helt skarp bild. Om du tycker det känns som gammal, kanske onödig kunskap skall du veta att alla kameror, även automatiska och digitalkameror, fungerar efter denna princip, som är viktig att förstå för att dina bilder ska bli som du vill ha dem.

6 SLUTAREN Slutartiden är tiden som slutaren är öppen, när du tar bilden. Ljuset från objektivet träffar filmen under denna tid. En kort slutartid, som till exempel 1/2000, låter alltså ljuset träffa filmen under en kort tid. En lång tid, som till exempel 1/2 sekund, låter ljuset träffa filmen under en lång tid. Bli inte förvirrad av talen på kameran: 2000 betyder 1/2000 sekund och är alltså en kortare tid än 2, som betyder 1/2 sekund. Om slutartiden är längre än en sekund brukar det anges med en annan färg eller sekundmarkering efter talet: till exempel 4 för 4 sekunder. Exempel på slutartider: (lång slutartid) (kort slutartid) Bilden till vänster är tagen med en slutartid på 1/30 s. Detta är tillräckligt långsamt för att vattnet ska återges oskarpt. Vattnet hinner röra sig under tiden slutaren är öppen. Nästa bild är tagen med en slutartid på 1/1000 s, vilket är tillräckligt snabbt för att vattendropparna ska återges skarpa, som frysta i luften. Vilken slutartid man ska ställa in beror på hur ljust det är och vilken bländare som är inställd. Slutartid och bländartal går hand i hand, ju större bländaröppning desto mer ljus kommer in, varpå man måste ha en kortare tid. Man kan även välja en mindre bländaröppning och en längre slutartid och filmen träffas ändå av lika mycket ljus. En enkel illustration: Om du fyller ett glas vatten från en vattenkran kan du öppna upp fullt under kort tid eller en mindre kranöppning under längre tid, du får lika mycket vatten i glaset vilket du än väljer.

7 Slutartidens effekter på bilden är en avgörande faktor i bildskapandet. Bilderna ovan visade att man kan få helt olika resultat av samma motiv, genom att variera slutartiden. Om man vet vad man gör kan man utnyttja dessa effekter på ett kreativt sätt. Bilden till vänster är tagen med 1/2000 s, och motivet återges helt skarpt. Denna bild är tagen med en slutartid på 1/60 s. Fotografen har vridit kameran och följt med i rörelsen, så att hästen är skarp medan bakgrunden är oskarp. Detta gör att bilden upplevs som full av rörelse. Här har fotografen valt en slutartid på 1/15 s, och vi kan se hur hela motivet är suddigare än i den förra bilden. Vid längre slutartider kan skakningar av kameran göra bilden oskarp. Detta är normalt inget som eftersträvas. Denna bild är tagen med en slutartid på 1/8 s, och inte bara bilen är oskarp utan även bakgrunden, vilket tyder på att oskärpan beror på skakning av kameran. Här är en kortare slutartid inställd, 1/250 s. Skakningsoskärpan syns inte längre. För att undvika skakningsoskärpa kan man välja en kortare slutartid, använda stativ eller stödja kameran mot något. Skakningsoskärpan blir större ju längre brännvidd du har på objektivet. Man brukar säga att en slutartid som motsvarar brännvidden räcker för att få skarpa bilder vid frihandsfotografering, det vill säga 1/60 s vid ungefär 60 mm objektiv och 1/250 s vid 250 mm objektiv.

8 Bländaren Bländarens uppgift är att styra den infallande mängden ljus genom att reglera storleken på ljusinsläppet. Man kan jämföra med att släppa in ljus genom olika stora fönster. En stor bländaröppning som 2,8 släpper igenom mycket ljus och en liten som t.ex. 22 släpper igenom lite ljus. Viktigt att veta är att bländaren, genom att reglera ljusinsläppet även kontrollerar skärpedjupet, dvs hur mycket av förgrund eller bakgrund du vill ha lika skarpt som huvudmotivet. Man kan alltså se på en bild om den är tagen med en stor eller liten bländare. Exempel på bländaröppningar: f2 f2,8 f4 f5,6 f8 f11 f16 f22 f32 ISO-tal I svenska fotofacktermer använder man ljuskänslighet medan i engelskan använder man film speed. Högre ISO tal ger snabbare sensor eller film, medan lägre tal ger långsammare, mindre ljuskänslig, sensor eller film. Du kan ändra kamerans slutartid eller bländaröppning ett helt steg för varje helt steg du går upp eller ned med ISO inställningen. Tänk på att ett högre ISO tal ger mer brus, kornigare bild på ditt foto. Vill du undvika brusiga bilder så ska du använda så låga ISOtal som möjligt, exempelvis vid gruppfotografering, landskap eller när du fotograferar insekter och blommor. Här nedan har du standard ISO inställningar i hela steg. På vissa systemkameror kan du ändra ISO inställningen i 1/3 och 1/2 steg. Exempel på ISO-tal: Exponeringskomp. Exponeringskompensation är ett av de viktigaste områdena att behärska och också bland de svårare. Dagens kameror är mycket kompetenta och lyckas ofta exponera de flesta situationer rätt, men det finns tillfällen då kameran kommer att bli lurad. Med tiden kommer du att märka vid vilka tillfällen som det kommer att bli problem. Exponeringskompensation vid olika motiv motiv mot mycket ljus bakgrund (liten skidåkare mot mycket snö): +1 till +2 motiv mot mörk bakgrund: -1 till -2 Slutaren Slutartidens effekter på bilden är en avgörande faktor i bildskapandet. Om man vet vad man gör kan man utnyttja dessa effekter på ett kreativt sätt. En av slutarens funktioner är att påverka hur rörelse återges på bild. Slutaren är normalt stängd och hindrar ljuset att nå filmen/sensorn. Vid exponeringen öppnas den en kort tid. Denna tid kallas slutartid eller exponeringstid. Normala slutartider är delar av en sekund. Ofta skriver man t ex 125 när man menar 1/125 s. En halvering eller fördubbling av slutartiden kallas ett steg. Exempel på slutartider: Histogram Du använder bland annat Histogram för att se hur din bild är exponerad. I Histogrammet finns det 3 olika delar: skuggor, mellantoner och högdagrar - alltså mörka toner, ljusa toner och tonerna där emellan. Det vanligaste är att man försöker eftersträva att exponeringen i huvudsak har mest toner i mitten av Histogrammet och startar och slutar på noll i vänsterkanten respektive högerkanten. Normal exponering (lagom mycket ljus) Underexponerad (d.v.s för lite ljus) Överexponerad (d.v.s. för mycket ljus)

9 Exponeringslägen M = Manuell inställning av slutartid och bländare Bäst kontroll! Används med fördel för att få en serie bilder jämnt exponerade, t ex för panoramamontering. A/Av = Tidsautomatik efter bländarförval Ger bäst kontroll av skärpedjupet. Största bländare ger automatisk kortast möjliga slutartid. S/Tv Bländarautomatik efter tidsförval Behövs normalt ej. Styr tiden indirekt i A-läget genom att välja bländare. P = Automatiskt val av både tid och bländare Praktiskt men ger ingen kontroll alls! Auto = Fullautomatik inklusive blixt Praktiskt men ger ingen kontroll alls! Fokusering (skärpa) Genom att fokusera objektivet kan man få föremål på olika avstånd att avbildas skarpt. Fokusering sker genom att hela eller delar av objektivet flyttas fram och tillbaka. Detta kan ske manuellt eller automatiskt (autofokus). Autofokusinställningar Det finns i huvudsak två inställningar av autofokus på lite mer avancerade kameror. Ibland kan man även välja i hur många och vilka punkter i bilden som användas för fokuseringen. Väljer man flera punkter brukar kameran anse att det närmaste föremålet (inom dessa punkter) som är viktigast. S - engångs autofokus Kameran mäter skärpan i vald fokuspunkt och låser den. Avtrycket är spärrat tills skärpan är låst. När skärpan är låst kan man sedan komponera om bilden. C - kontinuerlig autofokus Kameran ställer in skärpan kontinuerligt i vald punkt. Detta används främst för motiv som rör sig. Avtrycket är normalt inte spärrat om skärpan är fel. Vissa kameror har automatik som väljer mellan dessa beroende på motivets rörelse. A/AF = autofokus M/MF = manuellfokus Exponeringskompensation Använd den här knappen för att kompensera för underoch överexponering. Tryck och håll ner samtidigt som du rullar justeringshjulet åt vänster eller höger för att justera. Normalt bör den stå på 0,0 Justera mot +0,3, +0,7, +1,0 o.s.v. vid underexponering Justera mot -0,3, -0,7, -1,0 o.s.v. vid överexponering

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i SK1140, Fotografi för medieteknik SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet.

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (6) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Fotoskola Fotografera där du är

Fotoskola Fotografera där du är Fotoskola Fotografera där du är De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig

Läs mer

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012 Lär känna din kamera Karl Mikaelsson derfian@hamsterkollektivet.se Oscar Carlsson oscar.carlsson@gmail.com October 27, 2012 Vad är en exponering? Slutartid + Bländartal + ISO Slutartid 1 500s = 0.002s,

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film.

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. BRUKSANVISNING PHENIX DN66 enögd spegelreflexkamera Tekniska data: Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. L76A) eller silveroxid 1,55V (SR44)

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto

16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto Användarhandledning, hemvarnet.se version 1.43 100404 Sida 53 av 67 16 Tidningen Hemvärnets snabbkurs i foto Av Ulf Ivarsson (Fotograf Anders Kämpe sakgranskade och bidrog med de flesta bilderna.) Är du

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF28-300mm f/3,5-5,6l IS USM är ett kraftfullt zoomobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror som

Läs mer

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11 2010-05-11 Pressmeddelande Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS Canon utökar i dag sin IXUS-serie med den otroliga nya IXUS 300 HS en elegant och kraftfull

Läs mer

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons TS-E-objektiv har lutnings- och perspektivkontroll och är avsedda för EOSkamerorna. TS-mekanismen ger lutnings-

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning 2 Svensk bruksanvisning DITO PhotoProffs AB Skolvägen 10. 121 32 Enskededalen Tel: 08-720 03 23. Fax: 08-720 03 24 E-post: dito@dito.se. Web: www.dito.se POLARIS 2 BLIXTLJUSMÄTARE Översättning av bruksanvisningen

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-08-19, 9-13, FB51 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Nissin Japan Ltd., Tokyo www.nissin-japan.com Nissin Marketing Ltd., Hong Kong www.nissindigital.com

Nissin Japan Ltd., Tokyo www.nissin-japan.com Nissin Marketing Ltd., Hong Kong www.nissindigital.com Nissin Japan Ltd., Tokyo www.nissin-japan.com Nissin Marketing Ltd., Hong Kong www.nissindigital.com Informationen på displayen roteras automatiskt för att underlätta blixtaggregatets användning. 1 2 5

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK LJUS- SÄTTNING VARFÖR SÄTTER MAN LJUS FÖR ATT FILMA? 1. För att kameran ska få tillräckligt med ljus att bilden fastnar 2. För att få rätt kontrast i bilden 3. För att skapa stämning Oftast krävs det betydligt

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-06-04, 9-13, FB53 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Kvalitetsmått: Skärpa

Kvalitetsmått: Skärpa Kvalitetsmått: Skärpa Metoder att mäta skärpa: Upplösningstest: Hur täta streckmönster syns i bilden? Subjektivt, begränsad information (Lab. 2) MTF: Fullständig information (Lab. 2) Upplösningstest med

Läs mer

PORTRÄTTFOTON. Porträttfoto med fokus. Porträttfoto i ram

PORTRÄTTFOTON. Porträttfoto med fokus. Porträttfoto i ram PORTRÄTTFOTON Att ta porträttfoto är inte svårt, men man måste tänka på att de inte är ögonblicksbilder de skall fånga motivet, och därför behöver de mer eftertanke än fotot man tar med mobilen i baren.

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1 Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera

Läs mer

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing FÖRORD Denna instruktionsbok skrevs ursprungligen till en god vän som med sin nya kamera skulle till Hawaii och som önskade få lite tips och trix att läsa på sin flight. Texten blev nästan 10 sidor lång,

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning EF24mm f/1.4l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF24mm f/1,4l II USM är ett vidvinkelobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror. "USM" står för Ultrasonic

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Foto och Bild - Lab B

Foto och Bild - Lab B Biomedicinsk fysik & röntgenfysik Kjell Carlsson Foto och Bild - Lab B Svartvitt kopieringsarbete, tonreproduktion Kurs: 2D1574, Medieteknik grundkurs, moment: Foto och bild Kjell Carlsson & Hans Järling

Läs mer

KORREKT OCH SÄKER ANVÄNDNING

KORREKT OCH SÄKER ANVÄNDNING S BRUKSANVISNING KORREKT OCH SÄKER ANVÄNDNING Läs och bekanta dig med alla varningar och försiktighetsåtgärder innan du använder kameran. VARNING Användning av batterier på ett felaktigt sätt kan medföra

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning EF50mm f/1.2l USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF50mm f/1,2l USM är ett normalobjektiv med höga prestanda och stor bländare för EOS-kameror som är utrustat

Läs mer

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson Inledning: Syftet med den här lilla kameraskolan är att introducera läsaren till systemkamerans grundläggande

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Systemkamerorna i Nikon 1-serien ger dig ett helt nytt sätt att fånga livet i farten. De erbjuder en perfekt balans mellan kraft och precision i en nätt design så

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem.

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. 16 DIGITALFOTO 16 Kreativa porträtt Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. När vi tänker på motiv som vi skulle vilja fotografera så handlar

Läs mer

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild.

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Varje uppgift kan ge maximalt 10 poäng Hjälpmedel: Miniräknare. Formelblad Radiometriska

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Margareta Jakobi Polismyndigheten i Västra Götaland, Göteborg Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2008-2009 vid Statens

Läs mer

Digitalkamera med utbytbart objektiv

Digitalkamera med utbytbart objektiv 4-189-192-94(1) Digitalkamera med utbytbart objektiv Bruksanvisning till α Meny-sökning Index 2010 Sony Corporation SE NEX-3/NEX-5/NEX-5C Anmärkningar om användningen av kameran Använda handboken Klicka

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

Kameratillverkarna Canon. Systemkameran möter kompakt motstånd 7 000 :- tips&test PLUS MINUS PLUS MINUS

Kameratillverkarna Canon. Systemkameran möter kompakt motstånd 7 000 :- tips&test PLUS MINUS PLUS MINUS tips&test test duell CANON G1 X mot PANASONIC GX1 Systemkameran möter kompakt motstånd En kompaktkamera i duell med en systemkamera. Orättvist? Absolut inte, matchen mellan Canon G1 X och Panasonic GX1

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

Bruksanvisning DIGITALKAMERA. Guide. Hantering av E-510. Lär dig mer om fotografering fotograferingsguider. Fotograferingsfunktioner

Bruksanvisning DIGITALKAMERA. Guide. Hantering av E-510. Lär dig mer om fotografering fotograferingsguider. Fotograferingsfunktioner SE DIGITALKAMERA Bruksanvisning Guide Hantering av E-510 Lär dig mer om fotografering fotograferingsguider Fotograferingsfunktioner Bildvisningsfunktioner Anpassning av kamerainställningarna / funktionerna

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

En artikel från Svenska Fotografen 1926 av. Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm.

En artikel från Svenska Fotografen 1926 av. Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm. En artikel från Svenska Fotografen 1926 av Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm. SVENSK FOTOGRAFISK TIDSKRIFT 125 der äro tagna med den då för tiden största

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2012-05-29, 9-13, FB52

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2012-05-29, 9-13, FB52 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 01-05-9, 9-13, FB5 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP

POWER TO YOUR NEXT STEP POWER TO YOUR NEXT STEP En digital systemkamera du alltid kan ha med dig you can En digital systemkamera du alltid kan ha med dig Fånga alla minnesvärda ögonblick med högkvalitativa fotografier och filmer

Läs mer

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI 2013 KL 06 Världens minsta kamera* med f/1.8, 24 mm vidvinkel, 5x optisk zoom (PowerShot

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

Egenskaper och inställningar för QuickScan och förhandsgranskningsfönstret

Egenskaper och inställningar för QuickScan och förhandsgranskningsfönstret [LISTAN TILL HÖGER. Hela vägen uppifrån och ned] Använda knappen QuickScan (snabbavläsning) Inställningar för QuickScan Inställningar för egenskaper Förhandsgranskningsfönster (Preview window) [SLUT LISTA]

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

L A B R A P P O R T 1

L A B R A P P O R T 1 L A B R A P P O R T 1 BILDTEKNIK Dan Englesson Emil Brissman 9 september 2011 17:04 1 Camera noise 1.1 Task 1 Ett antal svarta bilder togs genom att fota i totalt mörker för att beräkna kamerans svartnivå.

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion

Innehållsförteckning. Introduktion Teknisk guide Sv Introduktion Den här Tekniska guiden beskriver i detalj de fotografiska tekniker som använts för att skapa två av de mer tekniskt avancerade bilderna i broschyren till D800/D800E. Här

Läs mer

lärarhandledning version 1.0

lärarhandledning version 1.0 lärarhandledning version 1.0 skolutgåva Om lärarhandledningen Den här DVD:n är tänkt att kunna fungera både som ett filmat föredrag som visas för hela klassen och som självstudiematerial i egen takt. Det

Läs mer

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Sida 1 av 6 ww. Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Hej alla glada Finnhamns-resenärer! Dags för slutgiltig anmälan Betalning av logi, frukostbuffe och middag lördag kväll gör du till PG

Läs mer

Digitalt säkrade fingeravtryck

Digitalt säkrade fingeravtryck Digitalt säkrade fingeravtryck En jämförelse mellan en digital metod och ett konventionellt sätt att säkra fingeravtryck. kriminalteknisk utbildning, kurs 2000-2001 Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran Den snabba, ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran PowerShot G15 bemästrar svagt ljus och har ett Canon-objektiv av toppkvalitet med bländare f/1,8 till f/2,8 vid full zoom. 32 Den kompakta PowerShot G15

Läs mer

Pressmeddelande 2008-03-13

Pressmeddelande 2008-03-13 Pressmeddelande 2008-03-13 Canon Svenska AB Tel: 08-744 85 00 www.canon.se Digital IXUS 970 IS: utökad flexibilitet med ny 5x optisk IS-zoom I dag presenterar Canon ett kraftfullt nytt tillskott till Digital

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg

Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg VAD ÄR BÄST? ELLER Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg Proffsfotografer bekänner sig till objektiver med fast brännvidd. VI HAR TESTAT OM DE SENASTE OBJEKTIVEN KVALAR IN I KLUBBEN. I takt med att det säljs

Läs mer

för Canon EOS / Nikon digitala SLR-kameror för Sony digitala SLR-kameror BRUKSANVISNING

för Canon EOS / Nikon digitala SLR-kameror för Sony digitala SLR-kameror BRUKSANVISNING för Canon EOS / Nikon digitala SLR-kameror för Sony digitala SLR-kameror BRUKSANVISNING Nissin Japan Ltd., Tokyo www.nissin-japan.com Nissin Marketing Ltd., Hong Kong www.nissindigital.com Utförande och

Läs mer

Bruksanvisning. Metz AF Digital 58. Canon

Bruksanvisning. Metz AF Digital 58. Canon Bruksanvisning Metz AF Digital 58 Canon 1. Säkerhetsinstruktioner 2. Dedikerade blixtfunktioner 3. Förbered blixtenheten för användning Montera blixtenheten Strömförsörjning Att stänga av och sätta på

Läs mer

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS 2012 12 FOTOPROJEKT UTOMHUS Gunnar Markinhuta ITlyftet 2012-08-07 V älkommen till kursen Fotoprojekt utomhus! Vi kommer att gå ut i terrängen/staden för att utföra fotoprojekten. Det är 11 klassiska fotografiska

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET Bild av 8 klassare från skola i Östra Göinge Kommun. - En fotografisk workshop Bildkonstnär SOFIA ÄNGHEDE Ankargatan 4a 414 61 Göteborg Tfn 0704 01 31 26 Email:

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Tekniker - IXUS 300 HS

Tekniker - IXUS 300 HS Tekniker - IXUS 300 HS CMOS-sensor med hög känslighet med 10,0 megapixels Med en upplösning på 10 megapixels går det att fånga en stor mängd detaljer och skriva ut bilder upp till A3+-format. Den här sensorn

Läs mer