Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9."

Transkript

1 Av Gabriel Remäng

2 Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10.

3 Att måla med ljus Ordet fotografi kommer från grekiskans två ord phos och graphō. Phos betyder ljus och graphō betyder skriva eller rita. En enkel översättning skull vara att måla med ljus. Grunden för all typ av fotografering, oavsett om man fotar digitalt eller analogt är att tänka på hur mycket ljus man låter tränga in i kameran och under hur lång tid. För detta finns två ord som är viktiga att veta om, Slutartid och bländare. Slutartiden är den tid vi låter ljuset tränga in i kameran och bländare är storleken på hålet ljuset släpps in genom. En hålkamera är den enklaste typen av kamera, men fungerar på exakt samma sätt som en digital eller analog kamera. Ljuset från en ljuskälla som exemplevis solen reflekteras av vårat motiv och tränger in genom hålet i kameran och bilden återskapas upp och ned i kameran på ett ljuskänsligt fotopapper, eller plåt. Beroende på hur lång tid vi släpper in ljuset i kameran kommer fotot bli olika mycket ljust. I fotografiska termer kallar vi detta för exponering. Släpper vi in ljuset för länge kommer fotot bli för ljust, i värsta fall vitt. Detta kallas för överexponerat och om vi släpper in för lite ljus blir det under exponerat (svart). 3.

4 Slutare och Bländare Bländare Bländare kallar man hålet som bestämmer hur stort mängd ljus som ska släppas in i kameran. Genom att ha ett stort hål kan man släppa in mer ljus under en kortare tid och om man har ett litet hål kan man släppa in mindre ljus under än längre tid. Tack vare detta kan vi fota i många olika miljöer, exempelvis på natten när det är stjärnklart eller när solen strålar som starkast en solig sommardag. Beroende på om du har ett stort alternativt litet bländarhål kan du få mycket eller lite skärpa. Det är nämligen så att om man har en stor bländare, ex. F1,5 får du en suddig bakgrund bakom objektet. desto längre avstånd du har mellan objektet och bakgrunden du har desto suddigare. På motsatt sätt fungerar det med en liten bländare ex f22, desto mindre bländare du har detså längre tid tar det att exponera fotot och desto skarpare blir bilden. Det är därför ganska vanligt att man använder höga bladartad när man fotar vyer och höga bländartal när man fotar porträtt. Kom ihåg att tänka motsatt! En liten bländare har ett stort bländartal, medan en stor bländare har ett litet bländartal! Slutartid Slutartiden bestämmer hur länge du vill att bländaren ska vara öppen och tillåta ljuset exponera fotot. Du kan antingen välja att arbeta med en lång slutartid eller en kort slutartid beroende på vad du är ute efter för motiv. Exempelvis ska du fota en person som cycklar och vill att personen och cyckeln ska vara helt skarpa, precis som om dom har fryst fast vid ögonblicket ska du ha en kort slutartid. Slutartiden räknas o tusendels (1/1000), hundradels (1/100), tiondels (1/10) och hela sekunder (1) beroende på hur lång eller kort tid du vill använda. Om du där emot vill visa i dit foto att cycklisten faktiskt rör sig, kan du använda en lite längre slutartid, ungefär 120/1-100/1 sekund. Då får vi något som kallas rörelse oskärpa. Du har säkert stött på det, kanske utan att du velat det då du fotat utan blixt inomhus med en system eller kompaktkamera. När kan vi vara intresserade av att använda längre slutartider då? Exempelvis hela sekunder? Alternativ kan vara om du vill fota en plats som brukar vara väldigt befolkad, men vill inte ha med människorna som rör sig. Alternativt vill fota vatten och skapa effekten att vattnet ser ut som ett täcke. Alternativt fota natthimlen, eller skapa röda och gula linjer av bilarnas lyktor på en trafikerad väg under nattimmarna. 4.

5 Bländare - Litet bländartal = stor bländare. f/1 - f/1,4 - f/2 - f/2,8 - f/4 - f/5,6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22 - f/32 f/1 f/2 f/4 f/8 f/16 f/32 Slutartid 1/1000s - 1/500s - 1/250s - 1/125s - 1/60s - 1/30s - 1/15s - 1/8s - 1/4s - 1/2s - 1s Foto taget med liten bländartal, suddig bakggrund. Slutarstid: 0,6 sek Bländare: f 22 ISO: 1250 Foto taget med stort bländartal, skarp skäpa även på bakgrunden. Slutarstid: 0,6 sek Bländare: f 22 Lång slutartid, skapar rörelseoskärpa Slutarstid: 10 sek Bländare: f 4 Kort slutartid skapa en fryst bild. Slutarstid: 1/160 Bländare: f 20 5.

6 Balansen mellan bländare och slutartid Underexponerat Överexponerat Rätt exponerat enligt kameran För att skapa ett foto som i de flestas ögon ska kallas bra behöver vi kunna finna rätt förhållande mellan slutartid och bländare. Detta kallas rätt exponering bland fotografer. Med andra ord behöver vi välja en slutartid och bländare som passar tillsammans och ger oss den mängd ljus på fotot som vi önskar. Inom fotoläran finns något som kallas över exponerat och underexponerat. Detta betyder att vi antingen har släppt in för mycket ljus i kameran (överexponerat) eller för lite (underexponerat). Hur hittar vi ballansen. Enklaste sätt, med exponeringsmätaren som sitter på kameran. Exponeringsmätaren sitter i ögonmusslan vilket vi vanligtvis använder om vi fotar alternativ ovanpå eller på kamerans skärm på baksidan. Beroende på kamera modell kan detta vara olika. 6. Genom att halvt hålla in avtryckaren låter vi kamerans exponeringsmärate mäta ljuset som finns där vi fotar och berätta via exponeringsmätare om fotot kommer bli överexponerat eller underexponerat genom att visa med en pil som ska ligga mitt på mätsträckan för att vara korrekt. Beroende på hur mycket pilen ligger åt höger eller vänster om mitten är den olika mycket över eller underexponerad. Desto längre ifrån mitten desto mörkare eller ljusare bild. Det är dock inte alltid vi vill att mätaren ska ligga i mitten. Fotografer kan med avsikt låta bilden bli över eller underexponerad beroende på vad för känsla man vill att bilden ska berätta. Ljusa bilder brukar nämligen vara ett bra sätt att beskriva glädje, skratt, sång och kärlek medan mörka bilder beskriver sorg, hot, hat, död m.m.

7 Lär känna din kamera Nu när du har förstått skilnaden mellan slutare och bländare. Och hur man kan använda dem för att få en bra bild, är det ju bra att veta vart knapparna sitter för att kunna styra dem. Avtryckare Tryck in knapp för att byta objektiv Programväljare Alternativ knapp för att änra bländare Blixtsko Skroll för att ändra slutartid Ändra skärpa på ögonmussla Slutartid Exponeringsmätare Bländarvärde ISO Det som du förmodligen redan vet är vart avtryckarknappen sitter. Du har säkert även hittat vart man bestämmer vilket typ av program. Exempelvis Auto, Porträtt, Vy och M som står för Manuell, vilket du lärt dig i denna boken. Det du vill veta först och främst är hur du ändrar slutare och bländare. Beroende på vad du har för kamera modell och märke, kan knapparna sitta på lite olika ställen men den normala är att knappana du kontrollerar kamerean med sitter på högersidan och används med högerhanden. Med andra ord kommer du hitta en avtryckar knapp och en, alternativt två skrollar som styr bländare och slutare (Slutaren kontrollerar slutartiden). Om det bara finns en skroll på kameran finns det en knapp som är märkt med -/+ på motsatt sida av kameran. Om man håller in den ändrar man bländaren och om man inte håller in den så ändrar man slutaren med skrollen. Det finns även simplare kompakt och systemkameror där man ändrar slutare och bländare enbart med knappar. Men dessa är inte så vanliga och inte heller så snabbhanterliga som kameror med skroll. På proffskamera är det oftast två skrollar varav den ena är för slutare och den andra för bländare. Detta gör att fotografen kan ändra förhållandet mycket snabbare och enklare. 7.

8 Meny knapp Ögonmussla Ändra mellan stillbild och filmning Håll in knapp för att ändra bländarevid låst läge Fokus Välj fokuspunkt Skroll för Bländare Visa redan tagna bilder. Radera enstaka bild. Zooma in på tagen bild 8. Tryck in knapp för att starta live-view läget. Möjliggör att låsa bländarknappen. Visa exponeringen på displayen.

9 Objektiv Bländarvärde. Diametern Bränvidd Auto/Manuelfokus Nu när vi tittat på kameran och dess funktioner ska vi gå vidare till objektivet. Det finns olika objektiv för olika ändamål. Men något som alla objektiv har gemensamt är att i objektivet sitter bländaren och som du säker kommer ihåg är det bländaren som bestämmer hur mycket ljus vi vill släppa in, beroende på bländarens storlek. Något som är bra att veta är att det är svårast att bygga ett objektiv med lågt bländartal (stor öppning) och det är oftast därför objektiv med låga bländartal har högre pris. Vi ska inte heller glömma att skärpan är beroende av hur fint objektivets lis är och detta avgör också objektivets värde. Men vanligtvis är det så att fasta objektiv (objektiv som inte går att zooma) har ett lägre bländarvärde än objektiv med zoom. Detta för att bländaren är statisk och inte behöver röra sig, som i ett zoom objektiv. Med andra ord är du ute på objektiv jakt ska du alltid kolla vad objektivet har för lägsta bländartal. Detta står på objektivet. Är det ett fast objektiv står det ett bländarvärde, medan på ett zoom-objektiv står det två bländar värden då objektivet inte kan ha ett lika lågt bländarvärde när det är fullt ut-zoomat som när det är in-zoomat. Är det ett begagnat objektiv ska du även kontrollera linsen, så att den inte är repig. En billig försäkring är att köpa ett skyddsfilter till ditt objektiv som du monterar framför linsen. Vill du ändra mellan att använda manuell fokus eller autofokus sitter knappen för detta påobjektivet. Det finns en del objektiv som endast har manuell fokus. 9.

10 ISO & Vitbalans ISO 100 ISO 800 ISO 3200 ISO 6400 Förutom bländare och slutare är det också bra att veta vad ISO och vitbalans är och betyder. ISO är ett hjälpmedel som får kameran att tro att ett rum eller miljö är mycket ljusare än vad det i själva verket är. Du har säkert stött på det. Då du fotat med din iphone eller kompaktkamera och först sett att bilden på skärmen varit väldigt mörk, men sen blivit ljusare men också kornig när du fokuserat på något i rummet. Detta är vad ISO är och gör enkelt förklarat. Den får kameran att uppleva miljön som ljusare så att det är möjligt att ta ett kort. Men det negativa är att ju mer iso du använder desto kornigare blir bilden. För att få ett bra foto med så lite kornighet som möjligt 10. ska man ligga på så lågt Isotal som möjligt, vanligtvis hundra. På bättre proffskameror är kornigheten väldigt låg även på högre isotal. Men en rekommendation är att ligga mellan Alternativ till att använda ISO är att man antingen använder en större bländare alternativt stativ eller blixt eller båda delarna. Vart ändrar vi ISO:n på kameran, vanligtvis på systemkameror sitter en knapp märkt ISO på kamerans ovansida eller baksida. På kompaktkameror kan man många gånger behöva gå in på inställningar för att ändra ISO:n, det är även normalt att det finns ett auto-läge som tillåter kameran att använd den mängd iso som behövs för i rummet. Detta brukar jag råda manuella fotografer att avstå.

11 Vitbalans för dagsljus använd utomhus Vitbalans för lysrör använt utomhus AWB Auto Molnigt Glödlampa Blixt Dagsljus Skugga Lysrör Egen Vitbalansen bestämmer vilken färg vi har i fotot och är beroende av vilen typ av ljuskälla vi har där vi fotar. Är vi utomhus brukar detta vara Solen, men skulle det vara på kvällen kan det vara ljuset från gatulamporna. Är vi inomhus så kan ljuskällan vara ett ljus, ett lysrör eller en glödlama. Skillnaden mellan dessa ljuskäller är att dom avger olika typer av färg i sitt ljus. Exempelvis så avger en glödlampa ett gult ljus jämförelsevis med ett lysrör som ger ett blått ljus. Detta beror på att dom utstrålar olika mängder av Fahrenheit. På din kamera har du säkert sätt dessa ikoner på din display. Dom står för olika vitbalanser som är inställda för olika typer av ljuskäller. Befinner du dig nämligen i ett rum där ljuskällan består av glödlampor är det smartast att använda ikonen med en glödlampa, medan du i ett rum belyst med lysrör bör använda ikonen för lysrör. Detta för att få rätt färgåtergivning i ditt foto. Skulle du använda inställningen för lysrör i ett rum med glödlampor skulle du snabbt se att bilden är mycket blåare än om den varit inställd med rätt inställning. Det finns dock ett auto läge vilket fungerar hyfsat om du inte är för noga. Oftast ändrar du ändå färgåtergivningen i något retuscherings program i efterhand. Men vill du inte lägga så mycket tid på retuscheringen kan det vara ett smart drag att ställa in rätt vitbalans. Till detta kan du även använda ett så kallat gråkort vilket du visar på första fotot du tar. Utifrån det kan du sedan ändra vitbalansen under efter retuscheringen för att få rätt färgåtergivning. På proffskameror kan du även ställa in din egen vitbalans genom att fotografera ett vitt papper. 11.

12

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus SIXTOMAT F2 Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus Svensk Bruksanvisning Gossen Sixtomat F2 är en exponeringsmätare med digital display som med stor noggrannhet mäter blixtljus samt befintligt

Läs mer

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS 2014-12-04 Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad) Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (6) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1 Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson Inledning: Syftet med den här lilla kameraskolan är att introducera läsaren till systemkamerans grundläggande

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

lärarhandledning version 1.0

lärarhandledning version 1.0 lärarhandledning version 1.0 skolutgåva Om lärarhandledningen Den här DVD:n är tänkt att kunna fungera både som ett filmat föredrag som visas för hela klassen och som självstudiematerial i egen takt. Det

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion

Innehållsförteckning. Introduktion Teknisk guide Sv Introduktion Den här Tekniska guiden beskriver i detalj de fotografiska tekniker som använts för att skapa två av de mer tekniskt avancerade bilderna i broschyren till D800/D800E. Här

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie Digital fotografering och bildbehandling 7,5hp 1 av 5 Syfte Syftet med uppgiften är att kursdeltagaren skall kunna skaffa sig kunskap om vilka inställningar

Läs mer

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran Den snabba, ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran PowerShot G15 bemästrar svagt ljus och har ett Canon-objektiv av toppkvalitet med bländare f/1,8 till f/2,8 vid full zoom. 32 Den kompakta PowerShot G15

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM EF-S60mm f/2.8 MACRO USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S60mm f/2,8 MACRO USM är ett makroobjektiv som går att använda för såväl vanlig fotografering som för

Läs mer

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012 Lär känna din kamera Karl Mikaelsson derfian@hamsterkollektivet.se Oscar Carlsson oscar.carlsson@gmail.com October 27, 2012 Vad är en exponering? Slutartid + Bländartal + ISO Slutartid 1 500s = 0.002s,

Läs mer

Tekniker - IXUS 300 HS

Tekniker - IXUS 300 HS Tekniker - IXUS 300 HS CMOS-sensor med hög känslighet med 10,0 megapixels Med en upplösning på 10 megapixels går det att fånga en stor mängd detaljer och skriva ut bilder upp till A3+-format. Den här sensorn

Läs mer

User Manual ES9. Klicka på ett ämne. Grundläggande felsökning. Översikt. Innehåll. Standardfunktioner. Utökade funktioner.

User Manual ES9. Klicka på ett ämne. Grundläggande felsökning. Översikt. Innehåll. Standardfunktioner. Utökade funktioner. Den här användarhandboken innehåller detaljerade anvisningar om hur du använder kameran. Läs igenom användarhandboken noggrant. Klicka på ett ämne User Manual ES9 Grundläggande felsökning Översikt Innehåll

Läs mer

Barnfilmskolan presenterar

Barnfilmskolan presenterar Barnfilmskolan presenterar ABCEN SERIE ÖVNINGAR KAMERANS 1 A FÖRSTA ÖVNINGEN: KOM IGÅNG 2 Kom igång! Första övningen handlar om vad som krävs för att komma igång med att arbeta pedagogiskt med kameran.

Läs mer

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG Kamerans ABC Förmågan att spela in, avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder är en nödvändig kompetens i utvecklingen och byggandet av dagens samhälle. Kom ihåg! Låt

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Systemkamerorna i Nikon 1-serien ger dig ett helt nytt sätt att fånga livet i farten. De erbjuder en perfekt balans mellan kraft och precision i en nätt design så

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Svenska. Flerfunktionell. Digitalkamera. Användarhandledning

Svenska. Flerfunktionell. Digitalkamera. Användarhandledning Svenska Flerfunktionell Digitalkamera Användarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDENTIFIERA KOMPONENTERNA... 1 IKONER PÅ LCD-DISPLAY... 2 FÖRBEREDELSER... 2 Sätta i batterier... 2 Sätta i SD/MMC-kortet...

Läs mer

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Den digitala bilden. Det finns två huvudtyper av digitala bilder på datorn. Den ena bildtypen är uppbyggd av pixlar. Vill man göra det lätt för sig, översätter

Läs mer

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105 2010-02-08 Pressmeddelande Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 IXUS 130 IXUS 105 Canon introducerar i dag de senaste IXUS-modellerna - IXUS 130 och IXUS 105. De nya modellerna är tunna, släta

Läs mer

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Digitalkameran Bildkvalitet: Ställ in på högsta kvalitet Bildhöjd/-bredd måste vara minst 1 000 pixlar, men gärna större. Se avsnittet Fastställa bildstorlek

Läs mer

Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera

Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera De vanligaste digitala kamerorna är sådana med automatik och få inställningsmöjligheter. Automatiska program

Läs mer

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI 2013 KL 06 Världens minsta kamera* med f/1.8, 24 mm vidvinkel, 5x optisk zoom (PowerShot

Läs mer

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till Fotoklubbens studioblixtar Och lite till Elinchrom BRX500 Vad ingår i paketet? Två blixtaggregat, max 500WS (wattsekunder) Två softboxar 60x60cm, silverinsida och en diffusionsduk Två stativ till blixtarna

Läs mer

Tekniker - IXUS 210. Avancerat pekgränssnitt

Tekniker - IXUS 210. Avancerat pekgränssnitt Tekniker - IXUS 210 Avancerat pekgränssnitt IXUS 210 har det hittills mest avancerade IXUS-gränssnittet för pekskärmar, med tillgång till kamerans huvudmenysystem och med stora ikoner på skärmen som direkt

Läs mer

Uppfinnande av kameran

Uppfinnande av kameran Uppfinnande av kameran Under 1500-talet upptäckte man ett fenomen som senare skulle leda till uppfinnandet av kameran. Man gjorde en upptäckt i ett rum som var helt mörklagt med ett litet hål i väggen.

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

User Manual ES80/ES81. Klicka på ett ämne. Vanliga frågor. Översikt. Innehåll. Standardfunktioner. Utökade funktioner.

User Manual ES80/ES81. Klicka på ett ämne. Vanliga frågor. Översikt. Innehåll. Standardfunktioner. Utökade funktioner. Den här användarhandboken innehåller detaljerade anvisningar om hur du använder kameran. Läs igenom handboken noggrant. Klicka på ett ämne User Manual ES80/ES81 Vanliga frågor Översikt Innehåll Standardfunktioner

Läs mer

EF85mm f/1.2l II USM SWE. Bruksanvisning

EF85mm f/1.2l II USM SWE. Bruksanvisning EF85mm f/1.2l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF85mm f/1,2l II USM är ett mellanteleobjektiv med höga prestanda som utvecklats för EOS-kameror. Det är utrustat

Läs mer

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Kapitel sju Makro Hur du kan ta riktigt närgånga bilder Om du brukar säga att det är de små detaljerna som gör det, då

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Ljusskrift i mörkret

Ljusskrift i mörkret fotoskolan nattfoto Ljusskrift i mörkret I oktober blir dagarna kortare och det kan ibland kännas hopplöst att hinna med att fotografera. Men det finns en lösning. I stället för att du lägger kameran i

Läs mer

Vad är ZOOM? Så är det dock inte!

Vad är ZOOM? Så är det dock inte! Vad är ZOOM? När man köper en ny kamera så lockas man kanske av att den har ett stort Zoom-värde. På denna nya kamera ser man på objektivet att det står 24X OPTICAL ZOOM. Att det är ett optiskt och inte

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen?

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen? Belysning sida 1 I flera av de tidigare delkurserna har det varit tal om ljus. Du har fått klart för dig att växter behöver ljus, men du sitter säkert med en mängd frågor kring det här med ljus. Det blir

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

Ackridering/press-pass

Ackridering/press-pass Ackridering/press-pass Vad är det man ska tänka på redan innan man ska fotografera en konsert? Först och främst så måste du kolla om ackridering/press-pass. På de flesta stora konserter eller festivaler

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Flerfunktionell Digitalkamera

Flerfunktionell Digitalkamera Svenska Flerfunktionell Digitalkamera Användarhandledning ii Svenska Användarhandledning för digitalkamera INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDENTIFIERA KOMPONENTERNA... 1 IKONER PÅ LCD-DISPLAY... 2 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Praktisk övning/workshop 1 laboration á 2h, grupper om 4-8 studenter Idéen med denna laboration/workshop är att ni ska få testa teorin från föreläsningarna, jobba praktiskt

Läs mer

Svenska. Flerfunktionell Digitalkamera med zoom. Användarhandledning

Svenska. Flerfunktionell Digitalkamera med zoom. Användarhandledning Svenska Flerfunktionell Digitalkamera med zoom Användarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Identifiera komponenternai... 1 Ikoner på LCD-displayen... 2 Förberedelser... 2 Sätta i batterier... 2 Sätta i SD/MMC-kortet...

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG Kamerans ABC Förmågan att spela in, avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder är en nödvändig kompetens i utvecklingen och byggandet av dagens samhälle. 1 Kom ihåg! Låt

Läs mer

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS 2012 12 FOTOPROJEKT UTOMHUS Gunnar Markinhuta ITlyftet 2012-08-07 V älkommen till kursen Fotoprojekt utomhus! Vi kommer att gå ut i terrängen/staden för att utföra fotoprojekten. Det är 11 klassiska fotografiska

Läs mer

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing

FÖRORD. //Gustav, Rush Clothing FÖRORD Denna instruktionsbok skrevs ursprungligen till en god vän som med sin nya kamera skulle till Hawaii och som önskade få lite tips och trix att läsa på sin flight. Texten blev nästan 10 sidor lång,

Läs mer

digital UV-FOTO När man nu äger den utrustning eller hyrt den digital UV-FOTO från idé till bild för amatörer Del 1. Grunderna

digital UV-FOTO När man nu äger den utrustning eller hyrt den digital UV-FOTO från idé till bild för amatörer Del 1. Grunderna digital UV-FOTO digital UV-FOTO text & foto: Anders Rikardsson www.lungan.com från idé till bild för amatörer Efter en lång period av fotograferande under vattnet med min digitalkamera tänkte jag nu dela

Läs mer

Handledning för fotografering av ditt semesterboende

Handledning för fotografering av ditt semesterboende Handledning för fotografering av ditt semesterboende En bild säger mer än tusen ord. Kunden ser först dina bilder och bestämmer sig sedan för att läsa mer. När bilderna av objektet inte är övertygande

Läs mer

Redan när fotoindustrin stod på sin. mörkerfoto

Redan när fotoindustrin stod på sin. mörkerfoto mörkerfoto Av Karsten Bidstrup För bara några år sedan var en kvällsbild ofta lika med brus, men nya kameror är så bra på att hantera problemet att man i dag med gott resultat kan ta skarpa och detaljerade

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i SK1140, Fotografi för medieteknik SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet.

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer