Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan Framtagen av Eva Lejdbrandt Datum: Version: 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan Framtagen av Eva Lejdbrandt Datum: Version: 5"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan 2019 Framtagen av Eva Lejdbrandt Datum: Version: 5

2 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Kultur- och fritidsnämndens uppdrag och verksamhet Nämndens grunduppdrag: stimulera till ett brett fritids och kulturliv i kommunen, stödja föreningars och enskildas arbete inom fritids och kulturområdet, förvalta kommunens fritidsanläggningar, bedriva biblioteksverksamhet, bedriva kommunal kulturskola, bedriva kommunal fritidsverksamhet för ungdomar ansvara för kommunens konstsamling, utveckla kommunens besöksmål i samråd med näringslivet verka för bevarande, vård och lämplig användning av byggnader, anläggningar och miljöer av kulturhistoriskt och estetiskt värde. Kultur och fritidsnämnden ska stödja och samverka med ideella föreningar, organisationer, studieförbund och museér i kommunen. Nulägesbeskrivning En ny verksamhetschef för kultur och fritid har tillträtt och haft som prioriterad arbetsuppgift att utveckla föreningarnas verksamhet under hösten. Ungdomsteamet Kultur och fritidsnämnden har tillsammans med Utbildningsnämnden och Individnämnden startat ungdomsteamet vars syfte är att skapa trygghet och studiero i skolan samt att skapa positiva mötesplatser för ungdomar i kommunen. Teamet har påbörjat samarbete med föreningslivet och andra aktörer för att skapa ökat stöd för ungdomarna i syfte att öka motivationen för kommande studier och yrkesval. gruppen för teamets arbete är inledningsvis år, men behovet är stort även i åldersgruppen år. Kulturenheten Kulturenheten riktar sig till såväl barn och unga som vuxna i sin verksamhet. Barn och unga är dock en prioriterad målgrupp och de största satsningarna görs på Skapande skola, Skapande förskola och på samordning av lovaktiviteter. Utbildningen Ung festivalarrangör pågår för andra året och kulminerar i maj med en Färgfestival som arrangeras av eleverna. GR projektet HBTQAI+ från 2018 har bl a lett till att en regnbågsgrupp har bildats i kommunen. Under hösten 2018 har aktiviteten Kulturtisdag startats som ett återkommande vuxenkulturarrangemang i samarbete med kulturskolan, biblioteket och Folkets Hus inom ramen för Kulturhuset Eden. Ett annat samarbete är Värdefulla möten då enheten arrangerar en serie kvällsarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan och Folkets Hus. Samarbete mellan ABF (Arbetarnas bildningsförbund) och Kulturenheten med unga som fokus påbörjades GR projekt Artscape 2019 förbereds under våren och genomförs i slutet av maj med en veckas kulturaktiviteter på temat Folksagor, vilket detta år ersätter GOA veckan. Varje kommun får då två större väggmålningar och en workshopsmålning för invånarna tillsammans med en konstnär.

3 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Biblioteket Lilla Edets folkbibliotek driver sin verksamhet dels i huvudbiblioteket som är samlokaliserat med Folkets Hus och en biblioteksfilial som är samlokaliserad med Lödöse Museum. Biblioteket fortsätter att utveckla samarbetet Bibliotek i Väst (BiV) som är ett samarbete mellan 7 kommuner och har under året hållit en del utbildningar i digital teknik för invånare. Som en följd av HBTQAI+ arbetet har det tillskapats en regnbågshylla på huvudbiblioteket. Efterfrågan på böcker skrivna på lättläst svenska har ökat vilket bedöms bero på ökad inflyttning av nyanlända i kommunen. Kulturskolan Kulturskolan Musikskolan har under året firat 40 årsjubileum och i samband med det bytt namn till Kulturskolan. Kulturskolan har under året erbjudit, förutom instrumental och sångundervisning, även kurser i baby barnrytmik, rytmik för 4 6 åringar, filmskapande, dans, teater och bild och form. Kulturskolan har även samarbetat med grundskolor och förskolor genom aktiviteter som hela skolan sjunger, olika föreställningar, julallsången, månatlig sång och rytmikverksamhet på förskolorna samt allsångskonsert med förskolebarn. Kulturskolan har hållit konserter och musikquizz för allmänheten och haft musikläger och konserter tillsammans med Tjörns kulturskola. Kulturskolorna i Stenungssund, Tjörn, Orust och Lilla Edet driver tillsammans projektet STOLT som vänder sig till särskolebarn. Anläggningsgruppen Lilla Edets anläggningsgrupp sköter kommunens fritidsanläggningar såsom fotbollsplaner och klubbhus, ridanläggningen Bertilsgården, kommunala badplatser, vandringsleder och elljusspår. De samarbetar nära med föreningslivet och utgör ett stöd för dem. En inventering av underhållsbehovet på våra anläggningar har gjorts och vissa akuta åtgärder har vidtagit på Högtorpsspåret av säkerhetsskäl. Den omfattande renoveringen av klubbstugan vid Strömsvallen har påbörjats

4 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Inriktningsmål från kommunfullmäktige Kommunens invånare mår bra. Särskilt fokus på att förbättra barn och ungas hälsa. En av kommunens största utmaningar är de höga ohälsotalen både hos unga och vuxna. För att vända de siffrorna behöver vi jobba gemensamt, förebyggande och långsiktigt. En viktig faktor för att minska ohälsan är att förbättra våra skolresultat. Barn och unga ska känna att vuxenvärlden ser dem, lyssnar på dem och bryr sig om dem. En trygg och bra skola är grunden, men vi behöver även se barnens viktiga fritid. Lilla Edet har fler och växande företag Ett bra företagsklimat är avgörande för kommunens utveckling. Förutom att jobb i sig är viktigt är fler och växande företag avgörande för att öka skatteintäkterna och därmed även möjligheterna att förbättra vår välfärd. Kommunen behöver göra allt vi kan för att underlätta och förenkla för företagarna. Invånarna involveras och inkluderas i kommunens utveckling. Att få vara med och påverka sitt närsamhälle och att få information om vad som är på gång är viktigt för att nå visionens värdeord växtkraft, välbefinnande, stolthet och identitet. Vi ska ta vara på medborgarkraften och vara en kommun där medborgarna får komma till tals och där vi lyssnar på varandra, där dialog och tillit står i fokus. Lilla Edet är en ledande miljökommun Miljön är vår tids ödesfråga. Varje del av samhället måste ta sin del av ansvaret och driva på för en grön framtid. Samtidigt innefattar miljöutmaningarna också stora möjligheter. Lilla Edet har tidigare varit en kommun i framkant inom miljöarbetet och med gemensamt arbetet ska vi bli det igen.

5 Uppdrag från kommunfullmäktige Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Kommunen ska vara digitaliserad 2022 Digitalisering är en av nycklarna för att hitta nya effektivare arbetssätt inom välfärden. Det är en verksamhetsutveckling som behöver prioriteras så att vi kan dra nytta av de möjligheter som finns inom digitaliseringen. För att kommunen ska vara digitaliserad 2022 behöver en plan utarbetas och arbetet med verksamhetsutvecklingen påbörjas Skapa en samlad städ- och anläggningsavdelning där kommunens städ-, fastighets, och anläggningsskötare samlas. Genom att samla kommunens verksamheter inom liknande områden under en avdelning finns möjlighet till effektivare resursanvändning. Genomföra en förstudie för en ny högstadieskola i kommunen som ersätter Fuxernas högstadium Fuxernas högstadiums lärmiljö och arbetsmiljö är undermålig. En förstudie om var en ny högstadieskola ska placeras och hur den ska utformas och finansieras behöver genomföras. Förstudien ska innefatta en bred invånardialog kring utformning och placering. Utbildningsnämnden ansvarar för förstudien. I 2020 års mål- och resursplan ska flerårsplanen vara genomarbetad med flerårig drifts-, investerings- och exploateringsplan som är förankrad i nämnder och förvaltningar. Kommunens ekonomi är svag och sårbar. Vi står dessutom inför stora investeringar de närmaste åren. Vi är i behov av satsningar och utveckling och behöver samtidigt stärka ekonomin. Många av de stora utmaningarna vi står inför kommer vi behöva lösa genom effektiviseringar. Därför är det av största vikt att verksamheten är välplanerad och långsiktig. Sena och snabba lösningar är ofta långt mer kostsamma än välplanerad verksamhetsutveckling. Detta kräver att nämnder och styrelser planerar sin verksamhet utifrån tillgängliga prognoser. Kommunstyrelsen ansvarar men alla nämnder måste bidra. Ta fram en modell för resurstilldelning till Omsorgsnämnden från skatteutjämningssystemet när nya LSS-beslut fattas. När nya LSS beslut fattas bör de skatteintäkter kommunen erhåller tillfalla Omsorgsnämnden. En modell för hur det kan fungera ska arbetas fram.

6 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Kultur- och fritidsnämnden, utbildningsnämnden och individnämnden samverkar kring Lilla Edet Fritid. Lilla Edet fritid är ett arbete som startades under 2018 för ökad trygghet och studiero. Genom att jobba med och för ungdomarna både under skoltid och fritid skapas trygghet och sammanhang. För att arbetet ska vara lyckosamt kräver det samarbete över gränserna och delaktighet från skolan, individ och familjeomsorgen och föreningslivet. Kultur och fritidsnämnden, utbildningsnämnden och individnämnden ansvarar tillsammans för arbetet. Ta fram en ny styrmodell för kommunen. En välfungerande styrmodell är grunden för att samspelet mellan den politiska viljan och förvaltningsorganisationen ska fungera bra. Sedan den styrmodell vi nu använder implementerades har mycket förändrats både i vår egen organisation och i omvärlden. En välförankrad och genomarbetad styrmodell med utgångspunkt i tydliga roller effektiv ledning och styrning samt verksamhetsutveckling ska vara fokus när en ny styrnings och ledningsmodell arbetas fram. Kommunstyrelsen ansvarar. Ta fram en ny gemensam vision för kommunen Den vision som antogs 2006 löper till 2020 och det är hög tid att initiera ett nytt visionsarbete. En gemensam vision är viktig för att samla resurserna och styra kommunens utveckling mot ett gemensamt mål. bilden är en brett förankrad ny vision som politiker, tjänstepersoner, föreningar, näringsliv och invånare gemensamt jobbar för att förverkliga. Kommunstyrelsen ansvarar.

7 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Kultur- och fritidsnämndens mål och uppdrag för kultur- och fritid övergripande: Mötesplatser för alla åldrar ska finnas i hela kommunen. Detta åstadkoms genom samarbetet mellan kommunen, föreningslivet och andra aktörer Lilla Edet ska vara en självklar turistkommun i Västra Götaland med attraktiva besöksmål Antalet mötesplatser för barn och unga inom kommunen. Antalet mötesplatser i kommunen, oavsett ålder. Starta ett föreningsråd i syfte att bland annat inventera och utveckla mötesplatser Utred möjligheten att starta en fritidsbank Utveckla ett nytt föreningsbidragssystem som är modernt anpassat och där vi prioriterar barn och ungdomsverksamhet Möjliggöra för lokala konstnärer att skapa offentlig konst ut med Älvstranden. Utveckla lokala besöksmål så att de också blir mötesplatser, exempelvis Strömsparken, Slussarna i Lilla Edet samt Vandringslederna I samarbete med Omsorgsnämnden göra våra kultur och fritidsaktiviteter tillgängliga även för personer inom LSS Påbörja en långsiktig utvecklingsplan för kultur och fritid i samverkan med berörda förvaltningar ungdomsteamet: Skapa positiva mötesplatser som utgår från målgruppen års behov och önskemål genom att ungdomar involveras och ges möjlighet att påverka mötesplatsernas inriktning och utbud Andelen ungdomar som deltar i ungdomsteamets verksamhet som känner delaktighet och möjlighet att påverka. Uppdrag ungdomsteamet: Utred möjligheten att starta en fritidsgård för ungdomar med motor och teknikintresse gärna i samarbete med föreningslivet/näringslivet Undersöka hur mötesplatserna blir tillgängliga för fler ungdomar biblioteket: Nå nya och fler kommuninvånare med biblioteksverksamhet Antalet nya arenor under året.

8 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Arbeta med uppsökande verksamhet för att nå nya invånare. Det innebär att vi också behöver söka nya arenor för biblioteksverksamhet Arbeta med läsfrämjande aktiviteter tillsammans med förskola och skola Utreda möjligheten att införa meröppna bibliotek i Lilla Edet Tillsammans med våra föreningar hitta möjligheter att använda lokaler ute i kommundelarna att skapa platser för läsandet och lån av böcker. kulturenheten: Tillsammans med skolan, ungdomsteamet, föreningslivet och andra erbjuda ett brett och varierat utbud av kulturaktiviteter för barn och unga. Utarbeta en barnkulturplanen för kommunen Utarbeta ett program för offentlig konstutsmyckning i samarbete med övriga berörda förvaltningar Inventera var kommunens konstverk finns i kommunens olika lokaler kulturskolan: Utveckla ökad samverkan mellan de olika konstuttrycken (dans, teater, musik, bild &form, film etc.) inom kulturskolan, samt mellan kultur och fritidsnämndens olika verksamhetsområden och förskola/grundskola Antalet samverkansprojekt under året. Andelen elever som är aktiva inom de olika uttrycksformerna (specificerat varje uttrycksform för sig) Samarbeta med föreningslivet/studieförbunden för att göra framträdanden på gruppboenden, äldreboenden och skolor anläggningsgruppen: Lilla Edets kommun ska ha funktionsdugliga, tillgänglighetsanpassade och miljösmarta anläggningar Andelen anläggningar som är i gott skick Andelen anläggningar som är tillgänglighetsanpassade.

9 Verksamhetsplan 2019 KFNs verkssamhetsplan (9) Utarbeta en långsiktig utvecklings/underhållsplan för samtliga anläggningar Budget 2019 Total budgetram inkl kompensation för kapitaltjänstkostnader kr. Ansvar Vsh Benämning Budget 2018 Budget Nämnd Verksamhetsgemensamt Allmän fritidsverksamhet Bidrag till studieförbund Allmän kultur Museiverksamhet Vuxenkultur Barnkultur Ungdomsteamet Bibliotek Kulturskola Anläggningar SUMMA Investeringar 2019 Slutföra Strömsvallen tkr Överfört från 2018 (ingår i 3 mkr beviljade för 2018) Högstorpsspåret Förrådstaken Ryrsjön Skyddsnäten Göta bollplan Utrustning till mötesplats Kosmos och biblioteksfilialen i Lödöse TOTALT tkr 400 tkr 250 tkr 300 tkr tkr

Mål- och resursplan 2019

Mål- och resursplan 2019 Mål- och resursplan 2019 Politisk viljeinriktning Framtiden är ljus. Lilla Edets kommun är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi har en geografiskt attraktiv placering med närhet till Göteborg men

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kultur-och fritidsnämnden. Framtagen av: Eddie Jellinek Datum: Version: 3 Diarienummer: 2016/ULN096

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kultur-och fritidsnämnden. Framtagen av: Eddie Jellinek Datum: Version: 3 Diarienummer: 2016/ULN096 1 VERKSAMHETSPLAN Kultur-och fritidsnämnden Framtagen av: Eddie Jellinek Datum: -02-06 Version: 3 Diarienummer: /ULN096 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2018/0881-9

VERKSAMHETSPLAN 2019 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2018/0881-9 1 VERKSAMHETSPLAN Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: -03-13 Version: 1.0 Diarienummer: /0881-9 Verksamhetsplan 2(9) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

DNR KS 2018/220. Mål- och resursplan för 2019 samt flerårsplan för

DNR KS 2018/220. Mål- och resursplan för 2019 samt flerårsplan för DNR KS 2018/220 Mål- och resursplan för 2019 samt flerårsplan för 2020-2021 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 Bakgrund... 2 Nuläge... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ARBETET MED MÅLSTYRNING OCH RESURSTILLDELNING...

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Tid: tisdag 29 januari 2019 kl. 17:30 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering 3

Läs mer

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Tid: tisdag 1 oktober 2019 kl. 18:00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering 3 Godkännande

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Kallelse Utbildningsnämnden

Kallelse Utbildningsnämnden Kallelse Utbildningsnämnden Tid: torsdag 31 januari 2019 kl. 16:00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering 3 Godkännande

Läs mer

Nämndplan med budget 2013

Nämndplan med budget 2013 Kultur- och fritidsnämnden Nämndplan med budget 2013 www.ale.se Nämndplan och budget för Kultur och fritidsnämnden 2013 1. Nämndens uppdrag Kultur - och fritidsnämnden ansvarar enligt reglementet för:

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden protokoll

Kultur- och fritidsnämnden protokoll Datum: tisdag den 29 januari 2019 Tid: 17:30-20.40 Plats: Östra Roten, kommunhuset Lilla Edet Justeringsdag: måndag den 4 februari 2019 Paragrafer: 1-13 Utses att justera: Martin Rapp (S) Underskrifter:

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Tid: tisdag 10 april 2018 kl. 16:30 Plats: OBS! Elffröken Lilla Edets kommun, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och

Läs mer

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Tid: tisdag 12 juni 2018 kl. 17:00 Plats: Elfkungen, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering 3 Godkännande

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Kallelse Kommunfullmäktige

Kallelse Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Tid: onsdag 5 december 2018 kl. 18:00 Plats: Folkets hus, Lilla Edet, Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering 3 Godkännande

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3)

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Sammanträdesprotokoll 2019-05-08 Kultur- och fritidsnämnden 21 Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Beslut 1. Kultur och fritidsnämnden godkänner verksamhetsredovisningen per 31 mars 2019 och

Läs mer

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året.

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året. 2019-04-16 Annika Magnusson Utvecklingsledare Kultur och fritid annika.magnusson@ekero.se - Verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr KFN19/3-022 Sammanfattning Det ekonomiska utfallet för perioden visar

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Förslag till biblioteksplan (KS19/81)

Förslag till biblioteksplan (KS19/81) Sammanträdesprotokoll 2019-05-21 Kommunfullmäktige 60 Förslag till biblioteksplan 2019-2023 (KS19/81) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till biblioteksplan 2019-2023. Yrkanden Helena

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen:

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen: Framtagen av: Antagen av kommunstyrelsen: 2016-11-23 142 Innehåll... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 4 Avgränsning... 4 Underlag... 4 Befolkningsprognos... 4 Arbetsmodell... 5 Arbetsorganisation för

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4)

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4) Sammanträdesprotokoll -04-26 Kultur- och fritidsnämnden 24 Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars (KFN18/4) Beslut Verksamhetsredovisning per mars godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen.

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Budgetdialog

Budgetdialog KULTUR OCH FRITID Budgetdialog 2017-2019 2016-04-05 Budget 2016 Fördelning kostnader Totalt 158 mkr, finansieras 84 % av kommunbidrag, 133 mkr 16 % av övriga intäkter, 25 mkr Omvärldspåverkan Hur möter

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Färdriktning och mål för biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel

Färdriktning och mål för biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel SÖDERMÖRE KOMMUNDELSFÖRVALTNINGS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Södermöre kommundelsnämnd Utvecklingsledare Ann-Christine Kittel- Olsson reviderad 2016-12-28/Hanna Ivarsson -2017-03-03/Hanna

Läs mer

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. VISIONER... 3 3. NÄMNDSMÅL... 3 3.1 Nämndsmål 1, övergripande 4 3.2 Nämndsmål 2, fritidsgård och

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

(7) Reglemente för nämnden för gemensam medborgarservice i Vellinge kommun

(7) Reglemente för nämnden för gemensam medborgarservice i Vellinge kommun 2016-11-14 1 (7) Reglemente för nämnden för gemensam medborgarservice i Vellinge kommun 2016-11-14 2 (7) Reglemente för nämnden för gemensam medborgarservice i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv KULTURPLAN Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv 2011 FÖRORD Kulturen är näring för själen. Kulturen ger oss medel att lära känna oss själva, växa, utvecklas, förändra, öppnar våra sinnen, ger nya perspektiv

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Kultur och fritidsnämndens verksamhetsplan Antagen av kultur- och fritidsnämnden , 51

Kultur och fritidsnämndens verksamhetsplan Antagen av kultur- och fritidsnämnden , 51 Kultur och fritidsnämndens verksamhetsplan 2019 2021 Antagen av kultur- och fritidsnämnden -12-11, 51 Inledning Kommunfullmäktige (KF) har beslutat om Mål och budget (M&B) 2019-2021 vilken innehåller fullmäktiges

Läs mer

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 2015 10 01 HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET 2015 2025 antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 Handlingsplan för Kulturprogram för Båstads kommun 2015 2025. Handlingsplanen utgår från

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan Verksamhetsplan/Biblioteksplan 2015 I Sverige har vi tre huvudsakliga typer av bibliotek; forsknings-, folk- och skolbibliotek. För kommunens invånare är det främst folk- och skolbibliotek som är av betydelse.

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Internbudget kulturnämnden 2018

Internbudget kulturnämnden 2018 -10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN /141 Kulturnämnden Internbudget kulturnämnden 2018 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget till 138,8 miljoner kronor, enligt figur 1. 2. Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden

Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden 2017-01-31 Tid: Tisdagen den 31 januari kl. 17:30 Plats: Elfkungen, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering

Läs mer

Väsby kulturs strategi 2013-2016

Väsby kulturs strategi 2013-2016 Styrdokument, plan Utvecklingsledare 2013-09-04 Maebel Lindby 08-590 975 88 Dnr Fax 08-590 733 41 SVV/2013:63 Maebel.Lindby@upplandsvasby.se Väsby kulturs strategi 2013-2016 Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur, fritid och näringsliv

Verksamhetsplan Kultur, fritid och näringsliv Verksamhetsplan 2019 Kultur, fritid och näringsliv Verksamhetsplan 2019 2(10) Innehållsförteckning INLEDNING... 4 VAD ÄR DET MER ÄN STYRMODELLEN SOM STYR OSS?... 4 NULÄGESANALYS... 4 MÅLOMRÅDEN... 5 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef 2016 är dansens år Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor, förvaltningschef 2015-10-01 1 Innehåll Inriktningsmål och prioriterade mål för kultur- och fritidsnämnden 4 Medarbetare 12 Ekonomi

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Styrdokument - Kulturplan

Styrdokument - Kulturplan Styrdokument - Kulturplan 2018-2019 Plan Diarienummer: KS2018/1047-1 Dokumentansvarig: Mariella Sivertstrand Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut:

Läs mer

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro.

Årsredovisning. i korthet fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 fler kommuninvånare, bättre arbetsmarknad och med en ljusare framtidstro. Årsredovisning i korthet 2017 Forshaga kommuns årsredovisning är en redogörelse över hur våra verksamheter

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kallelse Kultur- och fritidsnämnden Tid: Tisdagen den 28 oktober kl. 18:00 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3.

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun Ett rikt kultur- och fritidsliv är viktigt för livskvaliteten Förord Vi politiker vill att kommunens invånare ska ha reella möjligheter att delta i ett brett

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang.

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang. Ur Skövde kommuns Kulturpolitiska vision: Alla medborgare oavsett kön, ålder och etnicitet har möjlighet att utöva och uppleva mångsidig kultur Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad Verksamhetsplan 2018 Finskt förvaltningsområde Antaget av Mariestad Innehållsförteckning Verksamhetsplan och budget 2018... 3 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande målsättning... 3 3. Prioriterade satsningar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer