Luxpriset Program 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Luxpriset Program 2016"

Transkript

1 Generaldirektoratet för kommunikation Luxpriset Program ) Inledning Luxpriset, som firar 10-årsjubileum i år, är ett uttryck för Europaparlamentets engagemang för kultur och främjar kulturell mångfald i nära samspel med annan EU-politik. Genom de ökade lagstiftningsbefogenheter som parlamentet har fått via Lissabonfördraget har det också möjlighet att ta initiativ med stor symbolisk betydelse. Ett sådant initiativ var instiftandet av Europaparlamentets filmpris som delades ut för första gången 2007 samma år som Romfördraget fyllde 50 år. Luxpriset belyser varje år filmer som hamnar i centrum för den europeiska offentliga debatten. I egenskap av kulturellt massmedium kan film fungera som ett utmärkt medel för att debattera och reflektera över Europa och dess framtid. De utvalda filmerna eller de filmer som tävlar om Luxpriset berättar inte bara en historia, utan de utforskar och ifrågasätter även européernas gemensamma värderingar och behandlar gränsöverskridande problem såsom den ekonomiska och sociala krisen, invandring, rättvisa, solidaritet samt medborgerliga och grundläggande rättigheter. Varje film ger en inblick i européernas liv, deras tankar och tvivel och deras sökande efter identitet. Genom filmerna kommer olika åsikter om några av de viktigaste aktuella sociala och politiska frågorna till uttryck, och därmed bidrar filmerna till en bredare debatt om den europeiska identiteten och dess många uttrycksformer. Genom att stödja europeisk film försöker Europaparlamentet och Luxpriset att hitta nya former för kommunikation med EU:s invånare genom att låta europeisk film bli en av de tydligaste speglingarna av den debatt som pågår bland de tusentals åsikter som finns representerade i ett Europa präglat av mångfald. Även Luxpriset har drabbats av dagens ekonomiska, politiska och sociala kris som slår mot konst, kultur och film, men strävar ändå efter att stödja den europeiska kreativiteten och dess mångfald. Att stödja europeisk film är ett sätt att komma till rätta med de växande barriärer både fysiska och psykologiska som delar Europa. Filmkonsten är en av de rikaste och starkaste av alla kulturyttringar och har potential att överbrygga de murar av rädsla och osäkerhet som omger våra liv. Filmkonsten är en spegel som gör att vi kan se hur mycket vi har gemensamt eller hur spännande och intressanta våra skillnader är.

2 2) De underliggande principerna Europaparlamentet främjar den kulturella mångfalden Kultur och just uttrycksformen film fortsätter att vara viktiga områden inom vilka parlamentet kan och måste fortsätta att kommunicera med Europeiska unionens invånare så att dessa får större kännedom och kunskap om parlamentet. Luxpriset, som är det konkreta uttrycket för ett unikt initiativ som parlamentet har tagit, är ett sätt att nå detta syfte. Europaparlamentet verkar för kulturen Även om Europeiska unionens befogenheter på detta område begränsar sig till stöd och samordning har parlamentet traditionellt sett satt kulturen i centrum för unionsrätten. Ett bevis på detta är den offentliga utfrågning som hölls den 27 oktober 2010 om initiativet från utskottet för kultur och utbildning på temat Film och europeiska identiteter och det faktum att ledamöter från detta utskott deltar i Luxfilmdagarna och i debatter om kultur, en digital agenda osv. vid de stora internationella filmfestivalerna. Filmkonsten i centrum för den europeiska kulturmodellen Genom att formulera tolkningar av den kulturella mångfalden visar filmen sitt kulturella och industriella värde för alla samhällen som vill påverka inom och utanför sina gränser. Filmen är en av de kulturyttringar som har störst chans att skapa en känsla av samhörighet med ett gemensamt område och i detta fall att skapa en europeisk anda. Kultur är en mänsklig och politisk konstruktion och i dess centrum står filmen. Luxpriset är en del av Europaparlamentets kommunikationsstrategi Luxpriset är ett instrument som bidrar till Europaparlamentets kommunikationsstrategi. En panel bestående av personer som är verksamma inom filmindustrin får i uppdrag att välja ut de officiella tävlingsbidragen för att Luxpriset ska få konstnärlig och filmisk legitimitet. 3) Mål Bidra med information till den offentliga debatten om Europeiska unionen och dess politik Stödja spridningen av europeiska (sam)produktioner inom EU Europas kulturlandskap är djupt splittrat. Endast ett fåtal konstnärer och verk lyckas ta sig över gränserna och hitta en publik utanför sitt hemland. Filmkonsten är inget undantag. Filmens originalspråk är utan tvekan ett hinder för spridningen av den på en flerspråkig marknad. Genom Luxpriset skapas en katalog med europeiska filmer av hög kvalitet som finns tillgängliga på EU:s alla språk, inklusive undervisningsmaterial.

3 4) Urvalsförfarande Hur filmerna väljs ut - juryn Den officiella juryn som består av 21 personer från filmvärlden, väljer ut de filmer som ska ingå i det officiella urvalet och de som ska delta i LUX-pristävlingen. I juryn ingår producenter, distributörer, biografägare, festivaldirektörer och filmkritiker. Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning godkänner jurymedlemmarna. Varje år byts en tredjedel av juryns medlemmar ut. En representant för den film som vann Luxpriset föregående år ingår automatiskt i juryn. Jurymedlemmarna föreslår de filmer som ska ingå i det officiella urvalet och vilka filmer som ska tävla om Luxpriset. Jurymedlemmarna får inte föreslå fler än fem filmer och inte fler än två filmer från det egna landet. Filmerna kan också föreslås av Europaparlamentets ledamöter och spontant läggas fram av företrädare för filmbranschen. Jurymedlemmarna tittar på och bestämmer vilka tio filmer som ska ingå i det officiella urvalet, och beslutar därefter vilka tre filmer som ska tävla om priset. Juryns beslut fattas med enkel majoritet eller, om ingen sådan finns, med relativ majoritet genom omröstning. Jurymedlemmar som har deltagit i produktionen eller har vunnit ekonomiskt på ett tävlingsbidrag som de eventuellt har föreslagit uppmanas att avstå från att delta i slutomröstningen med tanke på deras direkta kommersiella intresse i filmen. Jurymedlemmarna är belagda med tystnadsplikt fram till dess att urvalet och tävlingsbidragen tillkännages. 5) Omröstningsförfarande och utdelning av Luxpriset i Strasbourg Det vinnande bidraget utses av Europaparlamentets ledamöter och meddelas i november eller december under plenarsammanträdet. Enligt det omröstningsförfarandet som pågår under en månad får ledamöterna endast rösta på en film. Europaparlamentets ledamöter har fyra alternativ för att titta på filmerna: Luxsalongen som ställs i ordning under två veckor i Europaparlamentets lokaler (två visningar per dag). I sina respektive medlemsstater, vid de Luxfilmevenemang som anordnas av Europaparlamentets informationskontor.

4 På beställvideo (tillgänglig för alla ledamöter efter begäran om lösenord). På dvd (mycket begränsat antal och i första hand för ledamöter av kulturutskottet och för vice talmän). Omröstningsförfarandet avslutas kl dagen före prisutdelningsceremonin. Omröstningsresultatet är därför okänt fram till ceremonin. Utdelningsceremonin för Luxpriset föregås av ett seminarium för journalister där ledamöter, experter och filmregissörer diskuterar film och Europa. Prisutdelningsceremonin sker i samband med sammanträdesperioden i Strasbourg, vanligtvis efter debatten i kammaren och före omröstningarna. Filmregissörerna bakom de tre tävlingsbidragen är alla inbjudna till prisceremonin och till kammaren. Vinnaren tillkännages av Europaparlamentets talman, som inte vet vilken film som har vunnit förrän det förseglade kuvertet öppnas. En företrädare för den vinnande filmen uppmanas att hålla ett kort tal till plenarförsamlingen. Sedan 2012, då evenemanget Luxfilmdagarna inleddes, har det även inrättats ett särskilt Publikens omnämnande och detta kommer att tillkännages vid den kommande internationella filmfestivalen i Karlovy Vary i samband med att 2015 års officiella urval presenteras. 6) Kriterier som filmerna måste följa För att kunna tävla om Luxpriset måste filmerna uppfylla följande kriterier: 1. De måste vara spelfilmer eller kreativa dokumentärer (även animerade filmer). 2. De måste vara minst 60 minuter långa. 3. De måste vara resultatet av produktioner eller samproduktioner som uppfyller kraven enligt programmet Kreativa Europa (Mediaprogrammet), och som har producerats eller samproducerats i en av EU:s medlemsstater eller i Island, Liechtenstein eller Norge. 4. De måste bidra till att de europeiska värdenas universella räckvidd lyfts fram, illustrera de europeiska traditionernas mångfald samt belysa och ge inblick i den europeiska integrationsprocessen. 5. De måste ha haft sin festivalpremiär/urpremiär mellan den 1 juni och den 31 maj. Filmer som har fått förstapriset vid A -festivaler får inte delta (Venedig, San Sebastián, Berlin, Cannes, Karlovy Vary och Locarno). 7) Grunden för Luxpriset och anknuten verksamhet I juli 2010 inledde parlamentet arbetet med att se över grunden för Luxpriset i framtiden.

5 Syftet med detta omfattande arbete var att öka Luxprisets synlighet på Europas kulturscen och att vidta åtgärder för att utnyttja dess kapacitet som ett av parlamentets kommunikationsverktyg, i enlighet med vad som anges i parlamentets kommunikationsstrategi som godkändes av parlamentet den 5 juli 2010, i syfte att främja politiska diskussioner som uppstår ur de teman som tas upp i de tävlande filmerna. För att öka Luxprisets synlighet på den europeiska kulturscenen måste följande två grundläggande ändringar göras i formerna för dess genomförande: Luxpriset måste vara öppet för allmänheten, samtidigt som ledamöterna får fortsätta att delta. Visningarna av de tre tävlande filmerna måste utökas till de 28 medlemsstaterna, i form av ett allmänt evenemang (Luxfilmdagarna). Förutsättningarna för att skapa ett europeiskt offentligt rum skulle således vara uppfyllda: det innebär att den europeiska allmänheten får möjlighet att diskutera samma ämne (de tävlande filmerna) på samma plats (en stad i varje medlemsstat) under samma period genom relevanta politiska diskussioner både live och på internet, även i sociala medier. Man bör också använda de möjligheter som stora filmfestivaler erbjuder för att komma i kontakt med allmänheten och branschföreträdare, enligt presidiebeslutet av den 17 juni 2010, bekräftat den 5 juli Luxprisverksamheten (Luxfilmdagarna) erbjuder en enorm potential när det gäller direktkommunikation med allmänheten i medlemsstaterna. Som ett resultat av detta antogs nedanstående principer, som avser verksamhet som utformats för att ytterligare främja Luxpriset och parlamentets engagemang för kulturell mångfald, särskilt inom ramen för parlamentets kommunikationsstrategi: Luxprisrelaterad verksamhet ska också rikta sig till allmänheten. Visningar och debatter ska organiseras på ett decentraliserat sätt för att involvera alla Europeiska unionens invånare. Inrättandet av varaktiga nätverk ska ges stöd, särskilt på kulturområdet. 8) Vad erbjuder Luxpriset? Inom ramen för Luxfilmdagarna förses de tre filmer som tävlar om priset med undertexter på EU:s officiella språk och DCP (digital cinema package) tas fram för samtliga EUmedlemsstater. Luxpriset innebär också att man anpassar originalspråksversionen (eller versionerna) till versioner som är tillgängliga för syn- eller hörselskadade och att man förbättrar främjandet av dessa versioner i medlemsstaterna.

6 Luxpriset håller på att bli känt för sitt stöd till europeisk filmproduktion. Det har hjälpt filmer att hitta sin plats på marknaden och nå en bred publik som annars kanske inte skulle ha fått den möjligheten. 9) Tidsplanen för 2016 års upplaga av Luxpristävlingen Januari urval 22 30/1: Triestes filmfestival visning av de 10 filmerna i 2015 års officiella 27/1: Parallell visning av filmen Son of Saul (officiella urvalet 2015) på åtta platser runt om i Europa 31/1: Omröstningen om 2015 års upplaga av Publikens omnämnande avslutas Februari 11 21/2: Berlins filmfestival, information till dem som arbetar med 10- årsjubileumet av Luxpriset 18/2: CULT-samordnarnas sammanträde Mars Maj Juni Juli 10/3 20/3: 20:e filmfestivalen i Sofia (Bulgarien), presentation av de parallella visningarna i Europa Distribution workshop 11/5 22/5: Cannes filmfestival (informationspaket till medierna) presentation av Luxpriset i Kreativa Europas stånd 28/5: Öppet hus visning av Luxfilmen på temat Europaparlamentet: att leva i och främja mångfald Juryn sammanträder för att besluta om de tio filmer som ska ingå i det officiella urvalet och om de tre tävlingsbidragen 27/6 Vidaresändning av en debatt som organiserats av CNC i Paris på temat Hur kan film förändra världen 1/7 9/7: Filmfestivalen i Karlovy Vary de tio filmer som ska ingå i det officiella urvalet och Publikens omnämnande tillkännages; Paneldebatt om filmkunnighet med Europa Distribution, Kreativa Europas Media Desk (Tjeckien) och KVIFF; Workshop om betydelsen av filmkunnighet där fallstudier presenteras, inklusive projektet 28 gånger film. 21/7 (prel.): De tre tävlingsbidragen och juryn för 28 gånger film tillkännages under Venedigdagarnas presskonferens i Rom Aug Sept 31/08 10/09: Venedigdagarnas 7:e upplaga 28 gånger film och marknadsvisningar av de tre filmer som tävlar om Luxpriset med debatter online med regissörerna Oktober 10/10: Årets upplaga av Luxpriset inleds och 10-årsjubileumet firas offentlig utfrågning och debatt med filmregissörer från tidigare år i samarbete med CULT-utskottet

7 Luxfilmdagarna inleds i medlemsstaterna på festivaler, i biosalonger och på internet, ökat samarbete med Kreativa Europas Media Desk; Publikens omnämnande November Tävlingen i Europaparlamentet (dvd:er, beställvideo, visningar och kommunikation i konstcentrumet Bozar; ledamöternas omröstning) 7-19/11: De tävlande bidragen visas för ledamöterna i Luxsalongen (Europaparlamentet i Bryssel) Slutet av november: Europeiska filmforumet firar 25 år med media (Bryssel) 23/11: Utdelning av Luxpriset och tillkännagivande av det nya europeiska Luxpublikpriset i närvaro av Europeiska filmakademin och kommissionen i Strasbourg December i Wroclaw 10/12: Utdelning av europeiska filmpriser (European Film Awards Ceremony)

LUX-filmpriset Program 2017

LUX-filmpriset Program 2017 Generaldirektoratet för kommunikation 1) Inledning LUX-filmpriset Program 2017 LUX-filmpriset är ett uttryck för Europaparlamentets engagemang för kultur och främjar kulturell mångfald i nära samspel med

Läs mer

Luxpriset Program 2015

Luxpriset Program 2015 Generaldirektoratet för kommunikation Luxpriset Program 2015 1) Inledning Luxpriset är ett uttryck för Europaparlamentets engagemang för kultur och främjar kulturell mångfald i nära samspel med annan EU-politik.

Läs mer

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET 4.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 229/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPAPARLAMENTET Arbetsordning för Konferensen mellan de parlamentariska

Läs mer

EUROPEISKA KARLSPRISET FÖR UNGDOMAR Program 2014

EUROPEISKA KARLSPRISET FÖR UNGDOMAR Program 2014 Generaldirektoratet för kommunikation EUROPEISKA KARLSPRISET FÖR UNGDOMAR Program 2014 1) Inledning Europeiska Karlspriset för ungdomar (nedan kallat Karlspriset) förvaltas gemensamt med stiftelsen för

Läs mer

UTBILDNING PÅ EUROPAPARLAMENTET INGEN AVGIFT OCH LÄRANDE

UTBILDNING PÅ EUROPAPARLAMENTET INGEN AVGIFT OCH LÄRANDE SV UTBILDNING OCH LÄRANDE PÅ EUROPAPARLAMENTET INGEN AVGIFT Europaparlamentet välkomnar besökare i alla åldrar. I den här broschyren kan du läsa om tjänster och resurser för lärare till stöd för de tjänster

Läs mer

DEN AUDIOVISUELLA POLITIKEN OCH MEDIEPOLITIKEN

DEN AUDIOVISUELLA POLITIKEN OCH MEDIEPOLITIKEN DEN AUDIOVISUELLA POLITIKEN OCH MEDIEPOLITIKEN EU:s audiovisuella politik grundas främst på artiklarna 167 och 173 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Den centrala rättsakten

Läs mer

Luxpriset 2009 går till filmen "Welcome"

Luxpriset 2009 går till filmen Welcome Luxpriset 2009 går till filmen "Welcome" Luxpriset, Europaparlamentets pris till europeisk film, gick detta år till den franska filmen "Welcome" av regissören Philippe Lioret. Det är tredje året i rad

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Förbindelser med medborgarna ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Eurobarometerundersökning

Läs mer

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM?

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? FAKTABLAD 1. BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? I linje med en förberedande åtgärd föreslagen av Europaparlamentet,

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1, P5_TA(2004)0361 Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019 ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 1419/1999/EG

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) 8709/19 NOT från: till: Föreg. dok. nr: 7763/19 Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté/rådet SPORT 47 DOPAGE 12

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.6.2016 COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av beslut nr 445/2014/EU om inrättande av en unionsinsats

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott 22 oktober 2001 PRELIMINÄR VERSION FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning,

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel, november 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 27.5.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0043/2011) Ärende: Motiverat yttrande från Dáil Éireann i Irland över förslaget till rådets direktiv om

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel den 21 augusti 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 23.5.2013 2012/0271(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om

Läs mer

Riksdagens EU-arbete

Riksdagens EU-arbete Riksdagen och EU 2 Riksdagen och EU Riksdagens EU-arbete Sveriges riksdag arbetar på olika sätt med EU-frågor. I riksdagens kammare hålls debatter om EU-frågor, och utskotten granskar EU-initiativ och

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Budgetutskottet 2016/0257(COD) 19.1.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetutskottet till utskottet för sysselsättning och sociala frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

förebygger stress Inbjudan att inkomma med nomineringar Friska arbetsplatser Europeiska priset för goda praktiska lösningar

förebygger stress Inbjudan att inkomma med nomineringar Friska arbetsplatser Europeiska priset för goda praktiska lösningar Arbetsmiljö angår alla. Bra för både dig och din verksamhet. Friska arbetsplatser #EUManageStress förebygger stress www.healthy-workplaces.eu Inbjudan att inkomma med nomineringar Europeiska priset för

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 4.12.2013 2013/2187(INI) FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN om användning av radio och tv som ett

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2016/0031(COD) 24.6.2016 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för industrifrågor, forskning och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av programmet Kreativa Europa 2014-2020 Kulturdepartementet 2017-09-14 Dokumentbeteckning KOM (2017) 385 Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning:

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

KREATIVA EUROPA ( )

KREATIVA EUROPA ( ) KREATIVA EUROPA (0-00) DELPROGRAMMET MEDIA INBJUDAN ATT LÄMNA PROJEKTFÖRSLAG EACEA /07: Främjande av europeiska verk på nätet. SYFTE OCH BESKRIVNING Denna inbjudan att lämna förslag grundas på Europaparlamentets

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument COM(2015) 166 final.

För delegationerna bifogas dokument COM(2015) 166 final. Europeiska unionens råd Bryssel den 23 april 2015 (OR. en) 8101/15 CULT 19 FÖLJENOT från: inkom den: 21 april 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

13640/15 anb/ub 1 DG E - 1C

13640/15 anb/ub 1 DG E - 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 5 november 2015 (OR. en) 13640/15 NOT från: till: Rådets generalsekretariat JEUN 98 EDUC 287 CULT 75 SPORT 53 SOC 635 MIGR 59 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden PRELIMINÄR VERSION 2003/0209(AVC) 21 januari 2004 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om bemyndigande

Läs mer

Europeiska unionens råd EUROPEISKA RÅDET

Europeiska unionens råd EUROPEISKA RÅDET Europeiska unionens råd EUROPEISKA RÅDET EU:S STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet är den EU-institution som fastställer Europeiska unionens allmänna riktning och prioriteringar. Här ingår EUmedlemsstaternas

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET UNIONENS STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet driver på utvecklingen i Europeiska unionen och fastställer de allmänna politiska riktlinjerna

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 25.5.2012 2011/0366(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utrikesfrågor till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 09.03.2001 KOM(2001) 128 slutlig 2001/0064 (ACC) VOLYM I Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet beträffande Republiken

Läs mer

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN 3.7.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 151/25 V (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN Inbjudan att lämna förslag Programmet Kultur (2007 2013) Genomförande av programåtgärderna:

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-79

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-79 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för konstitutionella frågor 8.5.2013 0000/2013(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-79 Förslag till betänkande Andrew Duff (PE508.212v01-00) Att förbättra organisationen av valet

Läs mer

Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2)

Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 14 februari 2013 Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) FOKUS PÅ ÅLDERSGRUPPER Analysen

Läs mer

Europeiska kommissionen. Vetenskap och samhälle Handlingsplan. Europeiska området för forskningsverksamhet. VETENSKAP och SAMHÄLLE

Europeiska kommissionen. Vetenskap och samhälle Handlingsplan. Europeiska området för forskningsverksamhet. VETENSKAP och SAMHÄLLE Europeiska kommissionen Vetenskap och samhälle Handlingsplan VETENSKAP och SAMHÄLLE Europeiska området för forskningsverksamhet INLEDNING Samtidigt som allmänheten generellt sett respekterar forskare,

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0047 (NLE) 8421/17 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RECH 106 FIN 269 COMPET 263 ENER 143 RÅDETS BESLUT

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott 9 april 2002 PE 312.511/1-16 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-16 Förslag till yttrande (PE 312.511) Christopher J.P. Beazley

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 8.6.2017 A8-0061/19 Ändringsförslag 19 Petra Kammerevert för utskottet för kultur och utbildning Betänkande Santiago Fisas Ayxelà Europeisk kulturhuvudstad för åren 2020 2033 COM(2016)0400 C8-0223/2016

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 13.7.2005 PE 360.241v01-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 13.7.2005 PE 360.241v01-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 13.7.2005 PE 360.241v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-23 Förslag till yttrande (PE 357.833v01-00) Catherine Trautmann

Läs mer

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER L 82/56 2.6.204 ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER ARBETSORDNING FÖR EUROPEISKA CENTRALBANKENS TILLSYNSNÄMND EUROPEISKA CENTRALBANKENS TILLSYNSNÄMND HAR ANTAGIT DENNA ARBETSORDNING med beaktande av rådets

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26) L 179/72 EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 14.2.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 14.2.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.2.2014 C(2014) 967 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 14.2.2014 om undantag från Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING MELLANSTATLIGA BESLUTSFÖRFARANDEN Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom på flera andra områden såsom fördjupat samarbete, vissa utnämningar och översyn av fördragen, ser beslutsförfarandet

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 4.10.2013 B7-0442/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen om EU:s och medlemsstaternas

Läs mer

16636/14 ADD 1 tf/ab 1 DG D 2A

16636/14 ADD 1 tf/ab 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2012/0360 (COD) 16636/14 ADD 1 JUSTCIV 319 EJUSTICE 123 CODEC 2464 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets

Läs mer

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER PRESIDIETS BESLUT AV DEN 15 APRIL 2013 Kapitel: 1. Gåvor som mottagits inom

Läs mer

Nordöstra Skåne röstar

Nordöstra Skåne röstar Nordöstra Skåne röstar Europa Direkt Hässleholm En del av EU-kommissionens informationsnätverk på lokal och regional nivå. Informerar om EU:s lagar, politik, program och fonder. Fokusområden för kontoret

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Promemoria November 2018 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EU-frågor Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Bakgrund I början av 2016 visade

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 5 juli 2002 PE 310.970/1-37

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 5 juli 2002 PE 310.970/1-37 EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 5 juli 2002 PE 310.970/1-37 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-37 Förslag till betänkande (PE 310.970) Roberta

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om borgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Europeiskt häfte Del 2 Skolverket 106 20 Stockholm 2 Allmänna anvisningar DEL 2 Nedanstående anvisningar förklarar vad du

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2008/2173(INI) 20.11.2008 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om skydd av konsumenter, särskilt minderåriga, i samband med användning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 35-44. Utskottet för kultur och utbildning 2008/0258(COD) 17.3.2009

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 35-44. Utskottet för kultur och utbildning 2008/0258(COD) 17.3.2009 EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för kultur och utbildning 2009 2008/0258(COD) 17.3.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 35-44 Förslag till betänkande Ruth Hieronymi (PE420.136v01-00) Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, 30 november 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Läs mer

Mats Odell talar vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala

Mats Odell talar vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala http://kikaren.skl.se/artikel.asp?c=3985&a=62064 10.09.2009 Konferens Climate and Jobs Local solutions? Tisdagen den 8 september genomfördes en stor och lyckad konferens i Bryssel på temat Climate and

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI)

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI) 25.1.2017 A8-0389/2 2 Beaktandeled 18 med beaktande av förklaringen om att främja medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning (Parisförklaringen),

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.2.2009 KOM(2009) 55 slutlig 2009/0020 (CNS) C7-0014/09 Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit Bryssel den 30 januari 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter 2014 Övergripande analys Täckning: EU28 (27

Läs mer

Young Illustrators Award 2008

Young Illustrators Award 2008 Young Illustrators Award 2008 Tävlingsriktlinjer Kontakt Pascal Johanssen Konstnärisk ledning Illustrative e.v. Gormannstr. 23 Fon +49(0)30 48 49 19 29 10119 Berlin johanssen@illustrative.de Illustrative

Läs mer

FÖRSLAG TILL PROGRAM. Utfrågning. Situationen för de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen

FÖRSLAG TILL PROGRAM. Utfrågning. Situationen för de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor LIBE_OJ(2015)0330_1 FÖRSLAG TILL PROGRAM Utfrågning Situationen för de grundläggande rättigheterna

Läs mer

FINLANDS FILMSTIFTELSES STRATEGI

FINLANDS FILMSTIFTELSES STRATEGI FINLANDS FILMSTIFTELSES STRATEGI 2018 2023 UPPDRAG FINLANDS FILMSTIFTELSENS UPPDRAG ÄR ATT SÄKRA DEN LIVSKRAFTIGA OCH DIVERSA FINSKA FILMENS FRAMTID. FILMSTIFTELSEN: STÖDER filmers och TV-seriers professionella

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för konstitutionella frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för konstitutionella frågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för konstitutionella frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för konstitutionella frågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för konstitutionella frågor PRELIMINÄR VERSION 23 juni 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för konstitutionella frågor till budgetutskottet över förslaget till

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

EU:S KULTURPROGRAM Stöd till kulturellt samarbete i Europa

EU:S KULTURPROGRAM Stöd till kulturellt samarbete i Europa EU:S KULTURPROGRAM Stöd till kulturellt samarbete i Europa retroyou r / c [radio / control series], projekt av konstnären Joan Leandre kulturkontakt sverige EU:s kulturprogram Europaparlamentet och EU:s

Läs mer

EUT L 59, , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 abr/mv 1 DRI. Europeiska unionens råd. Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200

EUT L 59, , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 abr/mv 1 DRI. Europeiska unionens råd. Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200 I/A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat till: Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Ärende: Rapport från kommissionen

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018 Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Främjande av europeiska värderingar

Läs mer

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011 ÅTGÄRDER FÖR ATT KOMMA TILL RÄTTA MED SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER ARBETSGRUPPEN FÖR HANDELSFRÅGOR 31 maj 2011 Förord I juni 2010 diskuterade arbetsgruppen

Läs mer

Nya regler för europeiska företagsråd. En inblick i direktiv 2009/38/EG

Nya regler för europeiska företagsråd. En inblick i direktiv 2009/38/EG Nya regler för europeiska företagsråd En inblick i direktiv 2009/38/EG Vad gör de europeiska företagsråden? Europeiska företagsråd är organ som företräder företagens europeiska arbetstagare. Genom företagsråden

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

UTSKOTTET FÖR KULTUR, UNGDOMSFRÅGOR, UTBILDNING OCH MEDIA. BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2002 (Föredragande: Iivari) FÖRSLAG TILL TIDSPLAN

UTSKOTTET FÖR KULTUR, UNGDOMSFRÅGOR, UTBILDNING OCH MEDIA. BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2002 (Föredragande: Iivari) FÖRSLAG TILL TIDSPLAN UTSKOTTET FÖR KULTUR, UNGDOMSFRÅGOR, UTBILDNING OCH MEDIA BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2002 (Föredragande: Iivari) FÖRSLAG TILL TIDSPLAN 8 maj: Kommissionen antar det preliminära budgetförslaget för 2002 25 26

Läs mer

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget).

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget). REVISIONSRÄTTEN Europeiska revisionsrätten ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Revisionsrätten bidrar som EU:s externa revisor till att förbättra EU:s finansiella förvaltning och fungerar som oberoende

Läs mer

Regelverk för Guldbaggen

Regelverk för Guldbaggen Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se Regelverk för Guldbaggen Syfte Guldbaggens syfte är att uppmärksamma

Läs mer

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen RP 77/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 59 a i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

Läs mer

Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2)

Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 14 februari 2013 Parlameter Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) FOKUS PÅ YRKEN Analysen

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, december 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET I. EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2016 COM(2016) 816 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Lägesrapport och tänkbara lösningar i fråga om den icke-ömsesidiga situationen

Läs mer

Tillämpningen av en gemensam europeisk köplag inom ramen för Rom I-förordningen

Tillämpningen av en gemensam europeisk köplag inom ramen för Rom I-förordningen GENERALDIREKTORATET FÖR INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Tillämpningen av en gemensam europeisk köplag inom ramen för Rom I-förordningen

Läs mer

EU-kommissionens grönbok om förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld: tillväxt, skapande och värderingar

EU-kommissionens grönbok om förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld: tillväxt, skapande och värderingar Stockholm den 2 augusti 2013 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens grönbok om förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld: tillväxt, skapande och värderingar Presentation KLYS

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0361/1. Ändringsförslag. Julia Reda för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0361/1. Ändringsförslag. Julia Reda för Verts/ALE-gruppen 13.1.2016 A8-0361/1 1 Skäl E E. Under 2014 avslutades 1 887 framställningar, av vilka 1 070 framställningar var otillåtliga. Detta motsvarar en ökning med nästan 10 procent jämfört med siffran för 2013,

Läs mer

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 29 september 2017 (OR. en) 12671/17 NOT från: till: Ordförandeskapet Föreg. dok. nr: 12112/17 Ärende: FREMP 99 JAI 847 COHOM 103 POLGEN 125 AUDIO 103 DIGIT 196 Ständiga

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer