Årsrapport 2015 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport 2015 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen"

Transkript

1 Årsrapport 2015 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen Inledning Ledamöter i gruppen under 2015 : Mats Broqvist och Hans Granfeldt : Rose-Marie Pettersson : Åsa Törnqvist : Dawid Kusiak, Jan-Erik Karlsson, ordförande och Marie Gustavsson, sekreterare : Pierre Cherfan har under året ersatt Matz Norman : Anders Sjögren har under året ersatt Håkan Sjöstrand : David Olsson och Karl Landergren, ansvar län : Marija Jakovlevski Hedbäck har under året ersatt Björn Sinnerstad : Henriette van der Wal Vid årsskiftet 2015/2016 lämnar även Mats Broqvist och Åsa Törnqvist RMPG Hjärtsjukvård och kommer att ersättas med Sofia Lawesson Sederholm och Noorullah Moosawi. Aktiviteter och verksamhet RMPG hjärtsjukvård har under året träffats vid fyra tillfällen och däremellan haft kontinuerlig kontakt per telefon och via e-post. Dessutom har ett regionalt administrativt möte och ett regionmöte anordnats. Den 27 januari träffades gruppen i med tema Nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvård, den 18 mars i med tema Kardiogenetik, den 10 september i med tema Ischemi och den 5 november i med tema Aortadissektion. Den 18 mars hölls regionalt administrativt möte i och den 19 mars hölls regionmöte i kardiologi och klinisk fysiologi i. Representanter för RMPG hjärtsjukvård deltog i ett kunskapsseminarium om nationella riktlinjer för hjärtsjukvård i Nässjö den 5 mars. Där presenterades de viktigaste konsekvenserna av de nya riktlinjerna. Under året har RMPG fastslagit ett koncept för viss sjukvårdsregional utbildning av ST-läkare, främst inom områden där det i övrigt finns få platser. Utbildning erbjuds 3 dagar per år med en dag på våren och 2 dagar som internat på hösten. Den 5 juni genomfördes utbildning i med ämne Thorakal aortasjukdom. Ca 20 ST-läkare deltog. Utöver detta har sjukgymnasterna ett regionalt nätverk avseende hjärtrehabilitering under ledning av Helena Sköldbäck. De sjuksköterskor som registrerar i kvalitetsregistret Swedeheart har ett regionalt nätverk under ledning av regional monitor Yvonne Pantzar. Den 24 september anordnades ett gemensamt möte i, där sjuksköterskebaserad hjärtmottagning var huvudtemat.

2 Utvecklingstendenser Kardiogenetik Kardiogenetisk utredning: Med anledning av de nya nationella riktlinjerna pågår ett arbete med att skapa nivåstrukturering och rutiner för likvärdig vård avseende genetiska utredningar och hur kompetensen ska användas på bästa sätt. Detta berör både kompetensutveckling och logistik inom den högspecialiserade vården vid US men påverkar också logistiken och vården i resp. region/landsting. Familjär Hyperkolesterolemi (FH): Det pågår arbete med att skapa en likvärdig vård inkl. utredning, uppföljning och behandling av patienter med familjär hyperkolesterolemi i Sydöstra sjukvårdsregionen. Socialstyrelsens riktlinjer ger hög prioritet för kaskadtestning av patienter med familjär hyperkolesterolemi. Genetisk utredning av dessa och behandling med statiner är klart kostnadseffektivt vid en hälsoekonomisk analys. Inom kort kommer nya och effektivare läkemedel att introduceras (LDL-receptorblockad (PCSK9-hämning)) och det är därför av stor vikt att skapa gemensamma indikationer för denna läkemedelsgrupp. Arytmi Ökad förskrivning av blodproppsförebyggande medicin vid förmaksflimmer: Inom samtliga tre regioner/landsting arbetar man för att öka förskrivningen av blodproppsförebyggande medicin i syfte att förebygga stroke CRT: Nationellt sett är det för få patienter med hjärtsvikt som får hjärtsviktspacemaker (CRT) implanterad. Även Region s län har för få patienter som får CRT. Med anledning av det planerar Region s län att börja implantera CRT under Hjärtsvikt Användningen av CRT bör öka (se ovan). Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtsjukvård ger stöd för ökad användning av mineralcorticoid-receptorblockad (MRA) samt pekar på vikten av fysisk träning och teamarbete inom primärvården för uppföljning av patienter med hjärtsvikt. Det finns också studier med nya läkemedel som kan komma att öka läkemedelskostnaderna. Klaffsjukdom Utvecklingen med katerburen teknik kommer att öka kateterburna aortaklaffingrepp som också har fått hög prioritet i de nya nationella riktlinjerna. TAVI i : I samarbete mellan Thoraxkliniken vid US och kardiologerna i diskuteras möjligheterna att starta TAVI-implantationer i. Kranskärlssjukdom Den akuta hjärtinfarktvården i Sydöstra sjukvårdsregionen fungerar bra med goda resultat. Uppföljningen kan dock bli mycket bättre och fokus bör vara fysisk träning, rökstopp samt blodtrycks- och kolesterolsänkande behandling. Det finns indikationer på att längre tids behandling (> ett år) med ticagrelor (Brilique ) kan ha positiva effekter. Det skulle innebära ytterligare ökade kostnader. Det finns även behov av att öka tillgängligheten till myocardscintigrafi och sannolikt också till MR hjärta som bör spridas i sjukvårdsregionen.

3 Medicinska resultat Ett urval av medicinska resultat redovisas i bilaga. Nationella kvalitetsindikatorer finns framför allt inom kranskärlssjukvården genom kvalitetsregistret Swedeheart. Flera av indikatorerna är idag målsatta av Socialstyrelsen och särskild vikt läggs vid dessa. På regionwebben, redovisar RMPG hjärtsjukvård kontinuerligt resultat med kvartalsvisa uppdateringar där sjukvårdsregionens nio sjukhus kan jämföras. Sjukhusen i sjukvårdsregionen deltar i ett flertal nationella kvalitetsregister såsom SWEDEHEART (RIKS-HIA, SEPHIA, SCAAR, svenska hjärtkirurgiregistret), RIKS-svikt, SWEDCON (vuxna med medfödda hjärtfel), ABLACUR (ablationsregistret), AURICULA (förmaks-flimmer) och pacemakerregistret. I Swedeheart och pacemakerregistret deltar samtliga sjukhus i sjukvårdsregionen, medan deltagandet i övriga register inte är heltäckande. Öppna jämförelser Det pågår bearbetning av data från Öppna Jämförelser för att om möjligt förstå skillnader i t.ex. hjärtinfarktdödlighet. Många av indikatorerna som finns med i Öppna Jämförelser följs istället via Swedeheart där mer aktuell data finns. Se Öppna Jämförelser. Tillgänglighet Tillgängligheten varierar. Det finns på ett flertal mindre sjukhus vakanser och brist på kardiologer, men detta påverkar inte direkt tillgängligheten till nybesök hos kardiolog. Sjukhusen i och redovisar inte tillgänglighet till hjärtmottagning. Se bilaga med resultatredovisning. Riktlinjer vårdprogram Under 2015 har Socialstyrelsen presenterat nya riktlinjer för hjärtsjukvård som fokuserar på områden med variation i landet och/eller där man hittills inte uppfyller riktlinjer och där GAP finns. Utifrån detta pågår arbete med att implementera de nya riktlinjerna bl.a. med målet att öka implantationer av CRT och skapa likvärdig vård i sjukvårdsregionen avseende kardiogenetiska utredningar. Dessutom pågår ett arbete med att skapa likvärdig vård inkl, utredning, uppföljning och behandling av patienter med Familjär Hyperkolesterolemi (FH) inom Sydöstra sjukvårdsregionen. Inom sjukvårdsregionen har det bitvis varit svårt att övertyga professionen om vikten av gemensamma riktlinjer men under året har riktlinjer för hjärtinfarktvård och förmaksflimmer antagits. Investeringar Se de enskilda regionerna/landstingens investeringsplaner. Förändringar av vårdbehovet kommande år som medför avtalspåverkan. Hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen bedöms stabil. Vårdtiden för bl.a. hjärtinfarkt har minskat över tid och arbete pågår för att minska onödig inneliggande väntetid till interventioner. Det som kan påverka avtalet framgent är hur den kardiogenetiska verksamheten förändras, hemtagning av CRT till samt den pågående diskussionen om TAVI-verksamhet i. Patientlagen med ett fritt val avseende öppenvård i hela landet kan påverka hur patienter söker, men det är svårt att uttala sig om vilka konsekvenser detta får.

4 Sammanfattning Hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen bedöms som god och stabil över tid. Det som vi under de närmaste åren måste arbeta mer med och bli bättre på är: Organisationen av den kardiogenetiska verksamheten såväl sjukvårdsregionalt som på länsnivå bedöms som den viktigaste utmaningen och mest omfattande förändringen för kardiologin. Samarbetet och kompetensutvecklingen inom primärvården bedöms viktigt och då i första hand med fokus på omhändertagandet av de stora folksjukdomarna, hjärtsvikt, förmaksflimmer och kranskärlssjukdom. Utöver detta är det fortsatt fokus på det preventiva arbetet med livsstilsförändringar. Ökad möjlighet till kateterburna ingrepp liksom elektrofysiologiska interventioner och specialpacemakrar leder till ett ökat behov av läkare och sjuksköterskor med specialkompetens, vilket ger ökade kostnader. Även behovet att ta hand om vuxna med medfödda hjärtfel vid specialmottagningar ökar (GUCH-mottagning). För RMPG hjärtsjukvård Jan-Erik Karlsson Ordförande Marie Gustavsson Sekreterare

5 BILAGA Medicinska resultat och produktion Dödligheten vid hjärtinfarkt har successivt minskat under de senaste tjugo åren, vilket framgår av figur 1 och detta kan tillskrivas såväl förändrad livsstil med minskad rökning som förbättrad hjärtinfarktvård. Figur 1. Den åldersstandardiserade mortaliteten i hjärtinfarkt har enligt uppgifter från Swedeheart och EpiC successivt minskat för åldersgruppen år. A. Kranskärlssjukdom För att belysa hur hjärtinfarktvården bedrivs utifrån Swedeheart ses i figur 2-5 ett flertal parametrar och jämförelser mellan de nio sjukhusen för patienter < 80 år med hjärtinfarkt. För utförlig presentation hänvisas till RMPG Dessa kvalitetsindikatorer är framtagna då de i studier har visat sig påverka sjuklighet, återinläggning och dödlighet. Som framgår av figurerna finns inga större skillnader mellan sjukvårdsregionens sjukhus så den akuta hjärtinfarktvården bedöms därför relativt likvärdig.

6 95,0 85,0 75,0 1e 65,0 55,0 Målnivå 1p Målnivå 0,5p Figur 2. Andel patienter < 80 år som får reperfusionbehandling vid ST-höjningsinfarkt Målnivå 1p Målnivå 0,5p Figur 3. Andel patienter < 80 år som får reperfusionsbehandling inom 90 minuter från EKG. Tid till reperfusion varierar dock och detta har sin orsak i avståndet till sjukhus med möjlighet till coronarangiografi (, och ).

7 95,0 85,0 75,0 65,0 55,0 Målnivå 1p Målnivå 0,5p Figur 4. Andel patienter < 80 år med indikation (Icke-ST-höjningsinfarkt) som får coronarangiografi utförd. 95,0 85,0 75,0 65,0 55,0 Målnivå 1p Målnivå 0,5p Figur 5. Andel patienter < 80 år med indikation som får ACE-hämmare

8 Kranskärlsröntgen (Coronarangiografi) görs vid sjukhusen i,, och från 2015 även i. Indikation för coronarangiografi är inte bara hjärtinfarkt utan också stabil kärlkramp och som del i utredning av vitier, arytmier och hjärtsvikt E-län F-län H-län Sverige Figur 6. Antal coronarangiografier per invånare i sjukvårdsregionens tre län respektive i Sverige under åren Denna parameter visas för att kunna värdera om sjukvårdsregionens invånare har tillgång till likvärdig vård. län har i en analys visat sig ha en äldre befolkning och angiografiresultaten har varit likartade med s- och Östergötlands län. Man ser också att skillnaderna nu minskar även om H-län ligger klart över riksgenomsnittet, medan såväl E- som F-län ligger strax över riksgenomsnittet E-län F-län H-län Sverige Figur 7. Antal PCI (inklusive tryckmätning) per invånare i sjukvårdsregionens tre län respektive i Sverige under Observera att Region Östergötland nu gör fler kranskärlsingrepp än landstinget i och man kan spekulera i om starten av ett angiografilab. i kan ha påverkat detta. Det bör också poängteras att tryckmätningar utan behov av PCI ingår i denna figur. Se även figur 8!

9 Enbart tryckmätning Totalt E-län F-län H-län Figur 8. Antal PCI samt enbart tryckmätning Observera att PCI med samtidig tryckmätning ej framgår av figuren. Hälsofrämjande åtgärder stimuleras av samtliga sjukhus genom sekundärpreventiva program efter hjärtinfarkt i form av rökavvänjning, fysisk träning, kostråd mm. Mätningar avseende detta görs i Swedehearts SEPHIA-del. Inom detta område finns betydligt mer att göra i vårt arbete att förbättra den sekundärpreventiva delen. Samarbetet borde kunna förbättras ytterligare med hjälp av RMPG Hälsofrämjande strategier och Primärvården. 95,0 85,0 75,0 65,0 55, Figur 9. Andel rökare under 75 år som slutat röka 1 år efter hjärtinfarkt (SEPHIA).

10 Figur 10. Andel patienter under 75 år med systoliskt blodtryck < 140 mmhg 1 år efter hjärtinfarkt (SEPHIA) Figur 11. Andel patienter som deltar i fysiskt träningsprogram 3 månader (SEPHIA). Observera att denna viktiga parameter diskuteras nationellt och sjukvårdsregionalt med hänsyn till att man tolkar variabeln väldigt olika och kommer på sikt att ersättas av träningsvariabel som fysioterapeuterna fyller i (SEPHIA).

11 Figur 12. Andel patienter under 75 år som når målvärde LDL-kolesterol < 1,8 mmol/l 1 år efter hjärtinfarkt (SEPHIA) Figur 13. Andel patienter som uppfyller alla fyra kriterier i kombinationsvariabeln Q4, vilken innefattar 4 variabler avseende rökfrihet, målblodtryck < 140 mm Hg, LDL-kolesterol < 1,8 mmol/l samt deltagande i fysiskt träningsprogram under tre månader. I de fall en patient inte tillhör målpopulationen för en delkomponent anses patienten per definition ha uppfyllt den delkomponenten (SEPHIA).

12 B. Klaffsjukdomar Den thoraxkirurgiska verksamheten är i Sydöstra sjukvårdsregionen förlagd till Universitetssjukhuset i och bedöms utifrån nationella och internationella jämförelser ha en hög kvalitet Antal hjärtoperationer per invånare E F H E F H E F H E F H E F H E F H E F H E F H E F H Figur 14. Antal hjärtoperationer inklusive kateterburna klaffinterventioner per invånare för E-, F- och H-län Data från 2014 saknas. 250 Hjärtoperationer per län CABG Klaff Komb Övrigt Östergötland Övr Figur 15. Antal hjärtoperationer inklusive kateterburna klaffinterventioner för E-, F- och H-län under 2015.

13 14,0 12,0 1 8,0 6,0 E-län F-län H-län 4,0 2, Figur 16. Antal kateterburna aortaklaffingrepp per invånare för E- (12,4), F- (5,5) och H-län (6,3) Notera för 2015 ökningen av antalet kateterburna aortaklaffingrepp (TAVI) per invånare. C. Arytmi För att illustrera denna del av verksamheten väljer vi att visa antal förmaksflimmerablationer ICDoch CRT implantationer samt pacemakerimplantationer relaterat till invånarantal. 4 35,0 3 25,0 2 15,0 1 5, E- län F- län H- län Figur 17. Antal förmaksflimmerablationer per invånare i E-, F- och H-län under åren 2007 till Man kan konstatera att alla tre länen ökar sina förmaksflimmerablationer, frånsett E-län som minskat Observera att mål för primärt ingrepp är ca 20 per invånare, men ca 30 % får göra flera ingrepp varvid mål bedömts som ca 30 per invånare.

14 4 35,0 3 25,0 2 15,0 E-län F-län H-län Mål 1 5, Figur 18. Antal nyimplantationer av ICD/CRT-D per invånare Det sker en ökning av antal ICD och CRT-D per invånare dvs. implanterbara defibrillatorer för att förebygga hjärtstopp. Mål för ICD/CRT-D primär- och sekundärprofylaktiskt har varit ca 20 per invånare, vilket förväntas öka. En utjämning har under 2015 skett i sjukvårdsregionen. Figur 19. Antal pacemakeringrepp 2015 på de sex sjukhus i sjukvårdsregionen som har denna verksamhet.

15 12 4 CRT-p/D dosbyte CRT-P/D ny Dosbyten DDD/AAI/VVI 2 E-län F-län H-län Figur 20. Antal pacemaker implantationer per invånare Noteras bör att H-län har färre nyimplantationer av pacemaker per invånare jfr med E- och F-län. 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Figur 21. Tid inom terapeutiskt intervall vid warfarinbehandling under För Region s län gäller detta patienter med förmaksflimmer och riskfaktor för stroke, medan övriga omfattar alla patienter med warfarinbehandling. Förmaksflimmergruppen bedöms dock utgöra 70% av alla patienter. Blödningskomplikationer till warfarin och NOAK behandling finns registrerade, men bedöms svårare att jämföra.

16 D. Hjärtsvikt Från RIKS-svikt kan vi se att vi redovisar olika antal patienter till registret. Dessutom bör noteras att man fortfarande inte lyckats engagera Primärvården i någon större utsträckning att registrera i RIKS-svikt Ekocardiografi RAS-blockad Betablockad RAS+BB MRA vid svikt NYHA III-IV Täckningsgrad 2014 Figur 22. Andel patienter med hjärtsvikt som är registrerade i RIKS-svikt som utreds med ultraljud av hjärtat (EKO) samt får behandling med RAS-blockad (ACE-hämmare och/eller angiotensin II blockad) och betablockad (BB) som är rekommenderat enligt riktlinjer OBS! täckningsgraden varierar avsevärt och kan inte beräknas för och. E. Tillgänglighet 0% 0% 0% 0% 0% 0% 40% 30% 20% 10% 0% jan-14 apr-14 jul-14 okt-14 jan-15 apr-15 jul-15 okt-15 Höglandssjukhuset, -Nässjö Länssjukhuset Ryhov, sjukhus Länssjukhuset i s sjukhus s sjukhus Lasarettet i Universitetssjukhuset i Vrinnevisjukhuset i Figur 23. Tillgänglighet till nybesök inom 60 dagar till hjärtmottagning vid regionens nio sjukhus. OBS! resultat saknas för och.

17 0% 0% 0% 40% 20% Thoraxkirurgi Hjärtklaff eller kroppspulsåder Kranskärl Thoraxkirurgi övriga 0% jan-14 apr-14 jul-14 okt-14 jan-15 apr-15 jul-15 okt-15 Figur 24. Tillgänglighet till thoraxkirurgi inom två månader vid thorax-kärlkliniken vid US i. Andel som får tid för hjärtkirurgi inom 60 dagar. För övrigt hänvisas till Hjärtcentrums årliga "Verksamhets- och kvalitetsrapport 2015". För RMPG hjärtsjukvård Jan-Erik Karlsson Ordförande Marie Gustavsson Sekreterare

Årsrapport 2014 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2014 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2014 RMPG Hjärtsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen Ledamöter i gruppen under år 2014 Linköping: Mats Broqvist och Hans Granfeldt Norrköping: Rosemarie Pettersson Motala: Åsa Törnqvist Jönköping:

Läs mer

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen Centrumråd hjärtsjukvård 2017-05-05 RMPG - Hjärtsjukvård TILLGÄNGLIGHET God tillgänglighet till nybesök kardiologi, thoraxoperation, ablationer Nationellt

Läs mer

Årsrapport 2012 för R M P G Hjärtsjukvård

Årsrapport 2012 för R M P G Hjärtsjukvård Årsrapport 2012 för R M P G Hjärtsjukvård 1. Ledamöter i gruppen under år 2012 Linköping: Mats Broqvist, Hans Granfeldt Norrköping: Rosemarie Pettersson Motala: Åsa Törnqvist Jönköping: Jan Thollander,

Läs mer

Regionstatistik. Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionstatistik. Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionstatistik Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Hjärtsjukvård i Sydöstra sjukvårdsregionen Vid alla sjukvårdsregionens sjukhus finns akut hjärtinfarktvård

Läs mer

Regionstatistik. Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionstatistik. Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionstatistik Medicinska resultat och Tillgänglighet för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Hjärtsjukvård i Sydöstra sjukvårdsregionen Vid alla sjukvårdsregionens sjukhus finns akut hjärtinfarktvård

Läs mer

Regionstatistik. Medicinska resultat för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionstatistik. Medicinska resultat för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionstatistik Medicinska resultat för hjärtsjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen Hjärtsjukvård i Sydöstra sjukvårdsregionen Vid alla sjukvårdsregionens sjukhus finns akut hjärtinfarktvård och uppföljning

Läs mer

Årsrapport 2013 för R M P G Hjärtsjukvård

Årsrapport 2013 för R M P G Hjärtsjukvård Årsrapport 2013 för R M P G Hjärtsjukvård 1. Ledamöter i gruppen under år 2013 Linköping: Mats Broqvist, Hans Granfeldt Norrköping: Rosemarie Pettersson Motala: Åsa Törnqvist Jönköping: Jan Thollander,

Läs mer

Regionstatistik. Medicinska resultat och tillgänglighet

Regionstatistik. Medicinska resultat och tillgänglighet Regionstatistik Medicinska resultat och tillgänglighet Hjärtsjukvård i Sydöstra sjukvårdsregionen Vid alla sjukvårdsregionens sjukhus finns akut hjärtinfarktvård och uppföljning efter hjärtinfarkt. Dessutom

Läs mer

HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen

HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen Centrumråd Hjärtsjukvård 2013-04-09 HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen Jan-Erik Karlsson RMPG - Hjärtsjukvård TILLGÄNGLIGHET förbättring God tillgänglighet till nybesök kardiologi Thoraxoperation

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Välkomna till Jönköping och 2015 års regionmöte i kardiologi och klinisk fysiologi!

Välkomna till Jönköping och 2015 års regionmöte i kardiologi och klinisk fysiologi! Välkomna till Jönköping och 2015 års regionmöte i kardiologi och klinisk fysiologi! Jan-Erik Karlsson, ordf RMPG Dawid Kusiak, sektionschef kardiologi Patrik Skogvard, verksamhetschef klin.fys. Werner

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

Nyheter Kardiologiska kliniken, US

Nyheter Kardiologiska kliniken, US Nyheter Kardiologiska kliniken, US Magnus Janzon Adm möte i Kalmar 170322 Disposition Kort från VC Ischemi - Joakim, Georgios Hjärtsvikt - Peter VOC - Mats Arytmi - Anders Grattis Storslam: Bästa Sjukhus

Läs mer

NPO Hjärt- kärlsjukdomar

NPO Hjärt- kärlsjukdomar NPO Hjärt- kärlsjukdomar Upprättare svnuppsalaorebro.se Ledamöter Namn Landsting/region Yrke/arbetsplats Bertil Lindahl (ordförande) Uppsala-Örebro Överläkare/Professor Hjärtsjukdomar, Akademiska sjukhuset

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering. Hjärtsjukvård. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationella riktlinjer Utvärdering. Hjärtsjukvård. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationella riktlinjer Utvärdering Hjärtsjukvård Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning 2015 Nationella riktlinjer Utvärdering 2015 Hjärtsjukvård Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Läs mer

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård Stöd för styrning och ledning Publikationen finns som pdf på Socialstyrelsens webbplats. Publikationen kan också tas fram i alternativt format på begäran. Frågor

Läs mer

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Utskrivning En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Efter 1-2 veckor Efter 6-10 veckor Efter 3-4 månader Catrin Henriksson Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset Efter 6 och/eller

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering 2015 Hjärtsjukvård. Indikatorer Bilaga A

Nationella riktlinjer Utvärdering 2015 Hjärtsjukvård. Indikatorer Bilaga A Nationella riktlinjer Utvärdering 2015 Hjärtsjukvård Indikatorer Bilaga A Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus

Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (5) Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus Berörda enheter Medicin/Rehab-kliniken, Primärvården. Syfte

Läs mer

Centrumråd Hjärt- och medicincentrum

Centrumråd Hjärt- och medicincentrum Centrumråd Hjärt- och medicincentrum 8 feb 2017 Produktion och tillgänglighet 1) Regionrapporten (HMC totalt, Kardiologen US, Thoraxkärlkliniken) 2) Thorax-kärl tillgänglighet och produktion/ län 3) Kardiologen

Läs mer

Stärk hjärt-kärlsjukvården

Stärk hjärt-kärlsjukvården Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2788 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Stärk hjärt-kärlsjukvården Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt

Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt Lars Svennberg Överläkare, hjärtenheten Gävleborg Lars Svennberg Kardiolog, överläkare hjärtenheten Gävleborg Sekundärprevention Waran Kvalitets-

Läs mer

Nationella riktlinjer hjärtsjukvård. Indikatorer Bilaga

Nationella riktlinjer hjärtsjukvård. Indikatorer Bilaga Nationella riktlinjer hjärtsjukvård Indikatorer Bilaga Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens

Läs mer

Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt

Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt RiksSvikt Månadswebbinarium 2016-01-28 Webbinarvärd: Catarina Koerfer, Regional koordinator RiksSvikt Föreläsare: Peter Vasko, Registerhållare Teknisk värd:

Läs mer

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning Remissversion

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning Remissversion Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård Stöd för styrning och ledning Remissversion Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Familjär Hyperkolesterolemi i Sydöstra sjukvårdsregionen. Doc, ÖL Lennart Nilsson Kardiologiska kliniken US, Linköping

Familjär Hyperkolesterolemi i Sydöstra sjukvårdsregionen. Doc, ÖL Lennart Nilsson Kardiologiska kliniken US, Linköping Familjär Hyperkolesterolemi i Sydöstra sjukvårdsregionen Doc, ÖL Lennart Nilsson Kardiologiska kliniken US, Linköping Bakgrund Ärftliga hjärtsjukdomar förekommer hos nästan 1% av befolkningen. De innebär

Läs mer

BILAGA 4. indikatorbeskrivningar

BILAGA 4. indikatorbeskrivningar BILAGA 4 indikatorbeskrivningar Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD Bilaga till Öppna jämförelser och utvärdering 2009, hjärtsjukvård, med artikelnummer 2009-126-93 Publicerad www.socialstyrelsen.se,

Läs mer

Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015

Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015 Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015 Ingela Sjölin Leg Sjukgymnast Skånes Universitetssjukhus Tylösand 2016-02-18 Agenda Bakgrund Varför riktlinjer?

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2015 Innehåll Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta diagnoser... 3 Medicinska resultat/öppna jämförelser...

Läs mer

VÄLKOMNA till Hooks Herrgård!

VÄLKOMNA till Hooks Herrgård! VÄLKOMNA till Hooks Herrgård! 09.30 Drop in med fika 10.00 Inledning Jan-Erik Karlsson, Yvonne Pantzar & Marie Gustavsson 10.15 Fysisk träning i SEPHIA Ansträngande för både patient och sköterska?! Helena

Läs mer

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011

Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2012 och 2011 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården, som presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport.

Läs mer

Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 2014

Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 2014 Hjärtcentrum i Östergötland Kardiologiska kliniken Produktionsuppföljning 214 Arytmisektionen Förslag RMPG Förslag RMPG Reviderad Utfall 12 Utfall 13 Utfall 141 % Budget 214 215 Budget 216 P Östergötland

Läs mer

Nej. 511 - Kardiologi I 1. Mycket stor. Hög. Medel. PCI vs CABG vid trekärlssjukdom/huvudstamsstenos(20 pat) Birgitta Dackell

Nej. 511 - Kardiologi I 1. Mycket stor. Hög. Medel. PCI vs CABG vid trekärlssjukdom/huvudstamsstenos(20 pat) Birgitta Dackell Grupp Åtgärdsnr Rekomendation PCI vs CABG vid trekärlssjukdom/huvudstamsstenos(20 pat) 511 Kardiologi I 1 Gävle gör mest PCI vs CABG i landet jfr erfaren operatör (Falun ) bedöms att ytterligare pat kan

Läs mer

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Stöd för styrning och ledning Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård Stöd för styrning och ledning Publikationen finns som pdf på Socialstyrelsens webbplats. Publikationen kan också tas fram i alternativt format på begäran. Frågor

Läs mer

Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD

Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD ISBN 978-91-85999-40-8 Artikelnr 2009-126-93 Omslag Foto Socialstyrelsen/Marie Edström Erik G Svensson/Scanpix

Läs mer

Resultat Medicinkliniken

Resultat Medicinkliniken Resultat 16-04-04-17:01 79 Akutsektionen Andel HLR-utbildad personal Datakälla: Internt register för HLR-utbildad personal Täckningsgrad: 2013 Antal HLR-utbildade medarbetare 1 164? 1 164 951 Andel HLR-utbildade

Läs mer

Revisionsrapport. Hjärtsjukvården. Region Halland. Jean Odgaard, Cert. kommunal revisor, Januari 2013

Revisionsrapport. Hjärtsjukvården. Region Halland. Jean Odgaard, Cert. kommunal revisor, Januari 2013 Revisionsrapport Hjärtsjukvården Region Halland Jean Odgaard, Cert. kommunal revisor, Januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 3 1.1. Bakgrund 3 1.2. Uppdrag och revisionsfråga 3

Läs mer

RMPG Hälsofrämjande strategier. Årsrapport 2015

RMPG Hälsofrämjande strategier. Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier Årsrapport 2015 Tre viktiga områden 1. Integrera hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande angreppssätt genom: aktivt deltagande i utvecklingsarbetet kopplat till satsningarna

Läs mer

Del 7_10 sidor_16 poäng

Del 7_10 sidor_16 poäng Du arbetar som kardiologjour i Uppsala. Du blir uppringd av en husläkare på en mottagning 40 km från sjukhuset efter att fått ett EKG (se EKG 1 på nästa sida) överfaxat. Husläkaren berättar att han har

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Datum: 17/11-16 Verksamhetsplan 2017 Programråd för dyslipidemier Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Emil Hagström, hjärtspecialist, docent i kardiologi Bakgrund Förhöjda

Läs mer

Det är inte för många PCI centra i Sverige

Det är inte för många PCI centra i Sverige Det är inte för många PCI centra i Sverige Rikard Linder, Danderyds Sjukhus, Stockholm Ingen intressekonflikt. Tänkbara nackdelar med många små PCI centra i Sverige Vad ska jag hitta på? Vad ska jag hitta

Läs mer

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Magnus Janzon Adm möte i Eksjö 180321 Disposition Kort från VC Ischemi - Joakim Hjärtsvikt Kjell (Peter hemma jobbar kliniskt) VOC Mats, Niels Arytmi - Anders

Läs mer

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index.

För att se sjukhusens resultat per åtgärd år för år, se Swedehearts årsrapporter: http://www.ucr.uu.se/swedeheart/index. Kvalitetsindex sjukhusens resultat 2013 och 2012 Det svenska kvalitetsregistret Swedeheart tar varje år fram ett kvalitetsindex över den svenska hjärtsjukvården. Kvalitetsindexet, som Hjärt-Lungfonden

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö. Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg

Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö. Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg Höglandssjukhuset 11. Länssjukhuset Ryhov 145. Värnamo sjukhus 85. Analysförklaring Vid analys:

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering 2015. Hjärtsjukvård. Indikatorer och underlag för bedömning

Nationella riktlinjer Utvärdering 2015. Hjärtsjukvård. Indikatorer och underlag för bedömning Nationella riktlinjer Utvärdering 2015 Hjärtsjukvård Indikatorer och underlag för bedömning Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Familjär hyperkolesterolemi

Familjär hyperkolesterolemi Information till patienter och anhöriga Familjär hyperkolesterolemi Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen familjär hyperkolesterolemi (FH) eller är anhörig till någon med sjukdomen.

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN N 18 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna Verksamhetsberättelse januari-augusti Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna 1 Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Indikatorer Hälsoinriktad 1705-1804 Andel icke-rökare (T2D>18

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2014 Innehåll ÅRSRAPPORT... 1 RMPG Neurosjukdomar... 1 2014... 1 Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta

Läs mer

Resultat Medicinkliniken

Resultat Medicinkliniken Resultat 15-03-18-13:44 101 Akutsektionen Andel HLR-utbildad personal Datakälla: Internt register för HLR-utbildad personal Täckningsgrad: 2012 Antal HLR-utbildade medarbetare 1164 951 1017 Andel HLR-utbildade

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Hälsoekonomiska aspekter på förmaksflimmer

Hälsoekonomiska aspekter på förmaksflimmer Hälsoekonomiska aspekter på förmaksflimmer Thomas Davidson CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Linköpings Universitet VGR 3 december 2013 Agenda Kostnaden för förmaksflimmer Kostnadseffektiviteten

Läs mer

BILAGA 5. täckningsgrad. kvalitetsregister i jämförelse med patientregistret

BILAGA 5. täckningsgrad. kvalitetsregister i jämförelse med patientregistret BILAGA 5 täckningsgrad kvalitetsregister i jämförelse med patientregistret Öppna jämförelser och utvärdering 2009 HJÄRTSJUKVÅRD Bilaga till Öppna jämförelser och utvärdering 2009, hjärtsjukvård, med artikelnummer

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

Diagnostik och behandling av individ med familjär hyperkolesterolemi

Diagnostik och behandling av individ med familjär hyperkolesterolemi Information för professionen Diagnostik och behandling av individ med familjär hyperkolesterolemi Familjär hyperkolesterolemi (FH) är den vanligaste ärftliga hjärtsjukdomen och medför en ungefärlig dubblering

Läs mer

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar ett Västra Götalandsperspektiv Sammanställd 2015-12-15 av Bill Hesselmar Förklaring till bättre eller sämre än riket Sammanställningen

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Följer vi SoS riktlinjer inom kranskärlssjukvården? Professor, överläkare Kardiologiska kliniken Universitetssjukhuset Linköping

Följer vi SoS riktlinjer inom kranskärlssjukvården? Professor, överläkare Kardiologiska kliniken Universitetssjukhuset Linköping Följer vi SoS riktlinjer inom kranskärlssjukvården? Professor, överläkare Kardiologiska kliniken Universitetssjukhuset Linköping VOLTAIRE - the art of medicine To keep the patient occupied while the disease

Läs mer

Pacemaker och ICD - dagkirurgiskt planerad nyimplantation

Pacemaker och ICD - dagkirurgiskt planerad nyimplantation Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Pacemaker och ICD Giltig fr.o.m: 2017-10-29 Faktaägare: Minna Markljung, överläkare medicinkliniken Växjö Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska

Läs mer

Likvärdig tillgång till behandling efter alla jämförelser har sjukvården blivit mera jämlik?

Likvärdig tillgång till behandling efter alla jämförelser har sjukvården blivit mera jämlik? Likvärdig tillgång till behandling efter alla jämförelser har sjukvården blivit mera jämlik? Prioriteringskonferensen 2013 22 oktober Gävle Fredrik Westander Presentation Landstingserfarenhet från Värmland

Läs mer

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning Ett samarbete inom cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen Löften till cancerpatienter - resultatredovisning INNEHÅLL Inledning... 3 Regionala processledarens kommentar... 3 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter

Läs mer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Göran Karlström, Anna Boman Sörebö 2018-06-01 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid stroke Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

Öppna Jämförelser Hjärtsjukvård 2009

Öppna Jämförelser Hjärtsjukvård 2009 Öppna Jämförelser Hjärtsjukvård Sammanfattande kommentarer Undvikbar slutenvård vid hjärtsjukdom (A2, C1, D1). Denna indikator speglar det organisatoriska omhändertagandet av denna patientgrupp (hjärtsvikt

Läs mer

Trender och variation mellan landsting könsuppdelat

Trender och variation mellan landsting könsuppdelat Trender och variation mellan landsting könsuppdelat Öppna jämförelser 14. Hälso- och sjukvård: Del 1. Övergripande indikatorer Del 2. Indikatorer om sjukdomar och behandlingar Cancersjukvård 15-4-14 Inledning

Läs mer

Familjär hyperkolesterolemi (FH) När skall man misstänka? Christer Lundin

Familjär hyperkolesterolemi (FH) När skall man misstänka? Christer Lundin Familjär hyperkolesterolemi (FH) När skall man misstänka? Christer Lundin 160511 Mona Lisa (1506) Leonardo da Vinci Madonna Lisa Maria de Gherardini (1479 1506) Död vid 27 års ålder Xantelasmata Senxantom

Läs mer

Praktiskt exempel från Swedeheart

Praktiskt exempel från Swedeheart Stort värde av internationella jämförelser Praktiskt exempel från Swedeheart Tomas Jernberg Registerhållare SWEDEHEART Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Cath based. Valve Intervention

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Resultat från Strokevården i Stockholms län

Resultat från Strokevården i Stockholms län Resultat från Strokevården i Stockholms län Faktafolder maj 2011 HSN-förvaltningen Box 69 09 102 39 Stockolm Tfn 08-123 132 00 Stroke är en av de stora folksjukdomarna och ca 3700 länsinvånare drabbas

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Obs! Registrerade uppgifter måste vara journalförda

Obs! Registrerade uppgifter måste vara journalförda Obs! Registrerade uppgifter måste vara journalförda Version 7.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i TIA 2017-01- 01 och därefter För registrering av TIA-diagnos efter trombolys eller trombektomi

Läs mer

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Norrbottens resultat i Vården i siffror följer mönstret från tidigare år vilket belyser vikten av att fortsätta

Läs mer

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN S 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Politisk viljeinriktning för hjärtsjukvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för hjärtsjukvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för hjärtsjukvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2008-06-05 Inledning Föreliggande dokument har utarbetats

Läs mer

Verksamhetsanalys 2008

Verksamhetsanalys 2008 Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2008 Presentation Piteå 2010-02-10 Workshop Prioriteras de prioriterade grupperna Marianne Förars Gunbrith O Palo Mer information: marianne.forars@vgregion.se

Läs mer

Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren

Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren Genetik utveckling Sydöstra sjukvårdsregionen Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Marie Gustafsson, Karl Landergren Självtest genetik på apotek Satsningen bygger på att DNA-forskningen har kommit så

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt. Magnus Wahlin Kardiologkliniken NÄL Trollhättan

Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt. Magnus Wahlin Kardiologkliniken NÄL Trollhättan Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt Magnus Wahlin Kardiologkliniken NÄL Trollhättan Trombyl 75mg/d. Laddninsdos 300 mg. 46% riskreduktion av MACE efter hjärtinfarkt Hemofili/Trombocytopeni.

Läs mer

CENTRUM FÖR KARDIOVASKULÄR GENETIK

CENTRUM FÖR KARDIOVASKULÄR GENETIK I trygga händer. Familjemottagningen. Min släkts DNA! Agnes 47 år, patient på CKG. CENTRUM FÖR KARDIOVASKULÄR GENETIK VÅRT SJUKHUS. EN VÄRLD FÖR DIG. Varje steg räknas! Avancerad teknik PATIENTENS RESA

Läs mer

MEQ fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt16/ht Totalt 21 poäng

MEQ fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt16/ht Totalt 21 poäng MEQ fråga Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt16/ht16 2016 03 01 Totalt 21 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första.

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 2010

Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 2010 Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 21 Eva Törnvall Kvalitetssamordnare FoU-enheten för närsjukvården 1 (7) Uppföljning av diabetes inom primärvården 21. Enligt avtal

Läs mer

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 160301 vt16 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård RMPG liksom de olika kvalitetsgrupperna träffas

Läs mer

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat?

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Sammanfattning av seminarium om Stockholms hjärtsjukvård, den 6 mars 2013, som arrangerades av AstraZeneca och Hjärt-Lungfonden 1

Läs mer

Utvärdering av vården vid stroke

Utvärdering av vården vid stroke Utvärdering av vården vid stroke 2018 UTVÄRDERING AV VÅRDEN VID ASTMA OCH KOL SOCIALSTYRELSEN 1 Utvärdering av vården vid stroke Allt färre insjuknar och avlider i stroke och det är framförallt den kraftiga

Läs mer

2017/05/19: Arytmier vid AKS. Riskbedömning. ICD-indikationer.

2017/05/19: Arytmier vid AKS. Riskbedömning. ICD-indikationer. Arytmier vid AKS. Riskbedömning. ICD-indikationer. Ischemi orsakar VF! Fall: Man 65 år. Anterior STEMI, besvären började cirka 2 timmar innan PCI. Akut PCI LAD. Trombyl, Brilique, Enalapril, Bisoprolol,

Läs mer

STEMI, ST-höjningsinfarkt

STEMI, ST-höjningsinfarkt Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Akut koronart syndrom Giltig fr.o.m: 2017-04-24 Faktaägare: Olle Bergström, överläkare medicinkliniken Växjö Fastställd av: Stephan

Läs mer

Hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar Hjärt- och kärlsjukdomar kunskap utveckling inspiration Ta del av senaste forskningen kring hjärtsvikt uppdatera dig inom behandling! Aktuellt om kardiovaskulär prevention med läkemedel! Fördjupa din kunskap

Läs mer

Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem

Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem Magnus Janzon Överläkare, Med Dr, Verksamhetschef Kardiologiska kliniken Hjärt- och medicincentrum Universitetssjukhuset

Läs mer

Pacemaker och ICD - dagkirurgiskt planerad nyimplantation...2

Pacemaker och ICD - dagkirurgiskt planerad nyimplantation...2 Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Pacemaker och ICD Giltig fr.o.m: 2015-02-02 Faktaägare: Minna Markljung, överläkare medicinkliniken Växjö Fastställd av: Katarina Hedin, ordförande medicinska

Läs mer

Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009. Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi

Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009. Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Infarktsjukvård, kort historik 1960- och 1970-talet Lindra symtom Hög mortalitet Långa vårdtider,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Dag: 2014-02-06 Tid: Kl. 15.00 16.20 Plats: Videomöte Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Jönköping Stefan Franzén Jan Norgren Jan

Läs mer

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Pressmaterial Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Vad är blodförtunnande läkemedel? Blodförtunnande läkemedel är preparat som ges för att förebygga blodpropp, i synnerhet vid höft och knäledsoperationer,

Läs mer

Stärk hjärt- och kärlsjukvården

Stärk hjärt- och kärlsjukvården Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3223 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Stärk hjärt- och kärlsjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Benchmarking men sen då? - Att förbättra kvalitet med Capiomodellen. Måns Belfrage, chefläkare Anna Zerne, verksamhetsutvecklare kvalitet

Benchmarking men sen då? - Att förbättra kvalitet med Capiomodellen. Måns Belfrage, chefläkare Anna Zerne, verksamhetsutvecklare kvalitet Benchmarking men sen då? - Att förbättra kvalitet med Capiomodellen Måns Belfrage, chefläkare Anna Zerne, verksamhetsutvecklare kvalitet CStG vill säkerställa att alla patienter får standardiserad, högkvalitativ

Läs mer

Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige. Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson

Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige. Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson Antal registrerade vuxna personer med diabetes i i NDR och täckningsgrad 2018 Andel patienter rapporterade

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Christina Lindberg, Jan Olov Strandell 2015-09-29 Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på nationella riktlinjer från 2015 och den utvärdering som Socialstyrelsen

Läs mer