Utvärdering av införande av IBIC 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av införande av IBIC 2018"

Transkript

1 RAPPORT Utvärdering av införande av IBIC 18 Framtagen av socialförvaltningen Genomförd av Ia Lönngren Datum Ärendenr SON 18/246 Version [1.] Utvärdering av införande av IBIC 18 Innehåll 1. Sammanfattning Bakgrund Organisation och utbildning Organisation Utbildning till handläggare och utförare Övrigt som har betydelse för införandet av IBIC Metod Resultat Sammanfattning Redovisning av svar fördelat på egen regi och privat regi Sammanfattning Redovisning av svar fördelat på handläggare och utförare Sammanfattning Sammanfattning av synpunkter och kommentarer.... Övergripande resultat av utvärderingen: Viktiga erfarenheter...21 Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 () E-post regiongotland@gotland.se Org nr 2-83 Webbplats

2 1. Sammanfattning Arbetet med individens behov i centrum (IBIC) påbörjades 16 och 1 januari 18 infördes IBIC som arbetsmodell inom myndighetsavdelningen, utförare inom hemtjänst, särskilt boende, korttidsboende, dagverksamhet för personer med demenssjukdomar samt socialpsykiatri. Införandet har skett inom egen regi och privat regi. För införandet av IBIC finns en projektledning bestående av styrgrupp, projektgrupp, arbetsgrupp och referensgrupp. Särskilt riktade utbildningsinsatser i IBIC och arbetsmodellen har erbjudits handläggare och utförare (egen regi och privat regi). Utbildningarna genomfördes under hösten 17. Utbildning för handläggare och utförare har haft olika utformning vad gäller omfattning, innehåll och utbildare. Utvärdering av införandet har skett under våren 18. Motsvarande utvärdering kommer att upprepas våren 19. Utvärderingen har skett via en enkät som skickades ut i maj 18 till samtliga som deltog i utbildningarna under hösten 17 (129 personer). Svarsfrekvens ligger på 63. Resultat: Ca 8 av de svarande har förståelse för innebörden och syftet med införandet av IBIC som arbetsmodell. Knappt 5 bedömer att utbildningen gett tillräckligt med stöd i hög eller mycket hög grad Ca 5 av de svarande upplever att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet för brukaren. En tredjedel bedömer att IBIC som arbetssätt har införts i verksamheten i hög grad eller mycket hög grad. Ca två tredjedelar bedömer att de fått tillräckligt med stöd under införandet av IBIC. I utvärderingen framkommer att Projektets struktur inte varit tillräckliga för att möta behovet av kunskap och stöd för införande av IBIC genom hela processen från myndighet till utförare. I projektet har det funnits processledare och metodstödjare inom myndighetssidan. Motsvarande resurser har inte funnits inom utförarsidan. Detta har medfört att införandet av att arbeta med individens behov i centrum fördröjs. Arbetet med införandet har också försvårats genom en ny modul för verksamhetssystemet Treserva samt gamla datorer inom främst myndighetssidan. Det parallella arbetet med revidering av riktlinjer, schabloner och ersättningar har tagit fokus från arbetsmodellen vilket komplicerar införandet. 2. Bakgrund Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att stötta landets kommuner vid införande av det behovsinriktade och systematiska arbetssättet, Individens behov i centrum (IBIC). Modellen beskriver den enskildes behov av stöd i sin livsföring och dokumentationen sker strukturerat utifrån Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF). Arbetsprocessen i IBIC med strukturerad dokumentation förväntas bidra till att individens rättssäkerhet och delaktighet stärks. Genom att all personal använder ett gemensamt språk förbättras kommunikationen mellan olika professioner. ICF används 2 (21)

3 även inom Hälso- och sjukvården. Modellen väntas även ge bättre underlag för nationell statistik och möjliggör jämförelser mellan kommuner. Socialnämnden har beslutat att IBIC ska införas inom följande verksamhetsområden: Myndighetsavdelningen, Hemtjänst, Särskilt boende, Omsorg om personer med funktionsnedsättning, Socialpsykiatrin och Missbruk- och beroendevård. Eftersom det verksamhetssystem som används inom missbruk- och beroendevården inte stödjer processen med IBIC, har styrgruppen för införandet av IBIC beslutat att avvakta införandet inom missbruk- och beroendevården till dess att det finns ett verksamhetssystem som stödjer arbetet med IBIC. Införande av IBIC gäller både egen regi och privat reg. I samband med införandet beslutades att en utvärdering av införande av IBIC skulle ske kort efter införandet och därefter ett år efter första utvärderingen. IBIC infördes 1 januari 18 inom hemtjänst, särskilt boende och socialpsykiatri. Planen var att fortsätta införandet av IBIC inom LSS-verksamheterna våren 18. Tidigt våren 18 fattades beslut om att avvakta det planerade införandet av IBIC inom LSSverksamheterna. Orsaken till detta var att IBIC-modulen för LSS-verksamheterna fortfarande var under uppbyggnad hos systemleverantören för Treserva, Gotland var tidigt ute med införandet och det saknades erfarenhet från andra kommuner, en alltför snäv tidsplan samt en hög arbetsbelastning. Utvärderingen av införandet av IBIC har genomförts inom myndighetsavdelningen och utförare inom hemtjänst, särskilt boende, korttidsboende dagverksamhet för personer med demenssjukdomar samt socialpsykiatri (SoL). Utvärderingen omfattar egen regi och privat regi. Utgångspunkten för utvärderingen är följande: - att alla målgrupper ska ha kännedom om IBIC och syftet med införandet av modellen, - att medarbetarna ska ha tillräcklig kunskap om IBIC (ICF, dokumentation, genomförandeplan, uppföljning) för att kunna arbeta utifrån modellen, - att medarbetare upplever att IBIC främjar delaktighet och inflytande och ger ökad rättssäkerhet för brukaren och - att medarbetare arbetar utifrån modellen Motsvarande utvärdering kommer att genomföras våren Organisation och utbildning 2.1 Organisation Införandet av IBIC har pågått sedan 16 drivs via en styrgrupp, projektgrupp, arbetsgrupp och referensgrupp. Styrgrupp: myndighetschef, kvalitetschef, administrativ chef, ekonomichef och utvecklingsledare vid Kvalitets- och utvecklingsavdelningen (KoU) Projektgrupp: utvecklingsledare (KoU), myndighetschefer, tre enhetschefer egen regi och systemförvaltare Arbetsgrupp: myndighetschef, enhetschefer för myndighetsutövning, processledare för handläggning, systemförvaltare, controller, ekonomichef och utvecklingsledare KoU. 3 (21)

4 Referensgrupp: myndighetschef, kvalitetschef, avdelningschefer, enhetschefer egen regi och privat regi samt utvecklingsledare (KoU) 2.2 Utbildning till handläggare och utförare Handläggare För utbildningen till handläggare engagerades en konsult med egen erfarenhet från att arbeta med införandet av IBIC och erfarenhet av att utbilda andra kommuner i IBIC. Konsulten har utarbetat ett eget utbildningsmaterial för IBIC och som finns att tillgå på marknaden. Inom handläggargruppen utsågs också metodstödjare med uppdrag att ha extra kunskaper för att kunna stödja handläggare under det fortlöpande arbetet. IBIC-utbildning till handläggare har genomförts enligt följande: 3,5 tim grundutbildning till alla handläggare 2,5 dagar utbildning till samtliga handläggare 1 dag specifikt för metodstödjare Tre tillfällen x 2 timmar för gruppövningar till samtliga handläggare 4 tim uppsamlingsutbildning med konsulten över telefon för metodstödjare Uppföljning/utbildning i teamen av processledare och systemförvaltare, både IBIC frågor och systemfrågor. Ett tillfälle i Slite kl 9-15, två tillfällen i Hemse kl 9-14 Hemse och kl 12-16, ett tillfälle i mottaningsteamet kl 9-12, ett tillfälle i Visbyteamet kl Visby. Utbildning av processledare och systemförvaltare utifrån IBIC uppföljningsdelen, både IBIC och systemet, ett tillfälle á 3,5 tim (för alla). IBIC- utbildning till utförare Tidigt i processen beslutades att utvecklingsledare inom kvalitets- och utvecklingsavdelningen skulle ansvara för IBIC utbildningen till samtliga chefer och två medarbetare per chef. Chef tillsammans med medarbetare har sedan i uppdrag att utbilda övriga inom sin verksamhet. Samtliga verksamheter (egen regi och privat regi) har bjudits in. Tre verksamheter i privat regi har valt att inte delta i den specifika IBIC-utbildningen. Utbildningsinsatser har därefter genomförts i flera steg. Steg 1: Tidigt i införandeprocessen konstaterades behov av att öka de generella kunskaperna gällande dokumentation inom utförarverksamheterna. Som stöd för detta utarbetade kvalitets- och utvecklingsavdelningen ett utbildningsmaterial. Utbildningsmaterialet överlämnades till samtliga chefer för genomförande inom den egna verksamheten inför deltagande i IBIC-utbildningen. Steg 2: Information om Socialstyrelsens webbaserade IBIC-utbildning överlämnades till samtliga chefer. Inför IBIC-utbildningen ombads samtliga att genomföra socialstyrelsens webbaserade utbildning. Övrigt stödmaterial som rekommenderades inför utbildningen var Socialstyrelsens handbok i IBIC samt Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa - ICF. Steg 3: IBIC-utbildning. Ansvarig för planering och genomförande av IBICutbildningen har utvecklingsledare inom kvalitets- och utvecklingsavdelningen varit. 4 (21)

5 Utbildningen i steg 3 har omfattat tre utbildningstillfällen, totalt nio timmar per deltagare. Utbildningen har innehållit föreläsning, filmer och praktiska övningar. I: Introduktion till IBIC och ICF (gemensamt språk och klassifikationer) II: Fördjupning i IBIC och ICF III: Uppdrag till utförare, genomförandeplaner, strukturerad dokumentation och utbildning i Treserva Sammanlagt deltog 123 chefer, sjuksköterskor, teamledare/samordnare och boendeassistenter/omvårdnadspersonal varav personer deltog vid samtliga tre tillfällen och erhöll intyg över genomförd utbildning. Efter avslutad utbildning har utbildningsmaterialet (Powerpointbilder, övningar, hänvisningar till litteratur) publicerats på i syfte att vara tillgängligt för samtliga och utgöra ett stöd i den fortsatta utbildningsprocessen för övriga medarbetare. 4. Övrigt som har betydelse för införandet av IBIC Införandet av IBIC har krävt insatser och aktiviteter som kan ha betydelse för resultatet av införandet. Ny modul i verksamhetssystemet Treserva köptes in för att stödja IBIC processerna. är en av de kommuner som gått in tidigt i IBIC. Fortlöpande anpassningar och justeringar har skett i verksamhetssystemet Treserva för att stödja IBICprocessen och under anpassningen av verksamhetssystemet har det uppstått buggar i systemet och rättningar har krävts av systemförvaltare men också av systemleverantören. Vissa svårigheter har även uppstått till följd av gamla datorer inom myndighetsavdelningen. Det är främst inom handläggningsprocessen som det krävts justeringar och fortfarande kvarstår behov av anpassningar för att Treserva fullt ut ska stödja och underlätta handläggarna i deras process. Under införandet har handläggarna getts möjlighet att avvika från att handlägga ärenden i enlighet med IBIC och i stället handlägga ärenden enligt tidigare rutiner. Beslutet övervägs kontinuerligt och i takt med att det görs anpassningar i Treserva ökar antalet ärenden som handläggs enligt IBIC. Övriga aktiviteter som pågått parallellt med införandet är anpassning av socialnämndens riktlinjer, schabloner och ersättningar till främst hemtjänstutförare. 5. Metod Utvärderingen genomfördes i form av en webbaserad enkät under perioden 15 maj tom 31 maj 18. En påminnelse har gått ut. Enkäten sändes ut via mail till de som deltagit i IBICutbildning dvs handläggare och utförare inom egen regi och privat regi, och som har egna e-postadresser på sin arbetsplats. Inom egen regin har samtliga deltagare egna e- postadresser, inom privat regi är det i första hand chefer som har e-postadresser vilket betyder att svaren från privat regi i huvudsak kommer från de chefer som deltagit i utbildningen. Enkäten består av 12 frågor med möjlighet att lämna kommentarer i fri text. Totalt var 151 personer målgrupp för enkäten dvs de handläggare och utförare som deltagit i utbildningen. Efter att ha räknat bort de som slutat sin anställning vid undersökningsperioden och de som saknar egna e-postadresser gjordes ett utskick till 129 personer. 5 (21)

6 6. Resultat Nedan följer en redovisning av resultatet. Redovisningen sker med stöd av grafer och kommentarer. Resultatet redovisas enligt följande: 1 Sammanställning av samtliga svar 2 Svar fördelade på egen regi och privat regi 3 Svar fördelade på handläggare och utförare I materialet har inkommit en omfattande mängd kommentarer. För att dra slutsatser av kommentarerna har ett arbete gjorts med att föra samman dem i teman. Detta redovisas under avsnitt 9 Sammanfattning av synpunkter och kommentarer. Nedanstående redovisning omfattar samtliga svarande. 129 personer har erhållit enkäten och 81 personer har svarat vilket betyder en svarsfrekvens på 63. Antal Privat regi 6 (21)

7 De svarande har följande funktioner: Antal Samordnare/teamledare Boendeassistent/omvård... Enhetschef/Verksamhets... Sjuksköterska Handläggare Avdelningschef 4 Annat Förståelse för innebörden av IBIC Där 1 står för instämmer inte alls och där 6 står för instämmer i mycket hög grad Procent ,3 51,2 1,2 1,2 4,9 12,2, Vet ej Ca 8 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5+6) att de har förståelse för innebörden av IBIC. Exempel på kommentarer från de svarande kring syftet med IBIC: behovsinriktat, systematiskt, strukturerad dokumentation, gemensamt språk, brukaren i fokus. 7 (21)

8 I vilken grad har utbildningen gett tillräckligt med kunskap för att arbeta utifrån IBIC? Där 1 står för inte tillräcklig kunskap och 6 står för tillräcklig kunskap i mycket hög grad. Procent ,6 29,6 17,3 4,9 9,9 8,6, Vet ej Läsaren uppmärksammas på att de svarande erhållit två olika utbildningar beroende på funktion som handläggare eller utförare. Frågan redovisas fördelat på dessa funktioner under avsnitt 8 i rapporten. 23 uppger att utbildningen gett dem kunskap i låg grad eller mycket låg grad (1,2,3). uppger att utbildningen gett dem kunskap i måttlig grad (4) och knappt 5 av samtliga svarande uppger att utbildningen gett tillräcklig kunskap i hög grad eller mycket hög grad (5+6). IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet och inflytande för brukaren Där 1 står för instämmer inte alls och 6 står för instämmer i mycket hög grad. 8 Procent 6 2,4 9,8 9,8 23,2 23,2 29,3 2,4 Vet ej IBIC som arbetsmodell främjar ökad rättssäkerhet för brukaren: Där 1 står för instämmer inte alls och 6 står för instämmer i mycket hög grad. 8 (21)

9 Procent ,4 29,3 4,9 9,8 8,5 Ca av de som svarat instämmer i mycket låg grad eller låg grad att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet. 24 instämmer i måttlig grad och 5 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5+6) att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet för brukaren. I vilken grad har verksamheterna infört IBIC som arbetssätt? Där 1 står för inte alls och 6 står för i mycket hög grad. Procent ,9 13,4 29,3 18,3 23,2 11, Knappt 5 av de svarande bedömer att IBIC införts i liten eller mycket liten grad (1,2,3). 18 bedömer att de har infört IBIC som arbetssätt i måttlig grad (4) och 34 bedömer att IBIC som arbetssätt införts i hög grad eller mycket hög grad (5+6). Tillräckligt med stöd under införandet av IBIC? 9 (21)

10 Procent , 37, Ja Nej 63 av de svarande uppger att de fått tillräckligt med stöd under införandet och 37 uppger att de inte fått tillräckligt med stöd. Exempel på kommentarer från de svarande: 6.1 Sammanfattning 8 har förståelse för innebörden av IBIC. Knappt hälften uppger att utbildningen gett tillräcklig kunskap i hög grad eller mycket hög grad. Ca hälften instämmer i hög grad eller mycket hög grad att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet för brukaren. Knappt hälften bedömer att IBIC införts i liten eller mycket liten grad i verksamheten och en tredjedel bedömer att IBIC som arbetssätt införts i hög grad eller mycket hög grad. Två tredjedelar uppger att de fått tillräckligt med stöd under införandet 7. Redovisning av svar fördelat på egen regi och privat regi Inom egen regin skickades enkäten till 111, varav svar inkom från 67 personer vilket utgör en svarsfrekvensen på 6. Svaren från egen regin representeras av chefer, handläggare och omvårdnadspersonal. Inom privat regi skickades enkäten till 18 personer, varav svar inkom från 14 personer vilket utgör en svarsfrekvens på 78. Läsaren uppmärksammas på att det är i huvudsak enhetschef/verksamhetschefer/sjuksköterskor/arbetsterapeut som svarat från privat regi. (21)

11 Antal Privat regi Förstått innebörden av IBIC Egen regi Privat regi Inom egen regin anger 6 att de förstått innebörden av IBIC i låg grad (2+3). i måttlig grad (4) och drygt 8 anger att de förstått innebörden av IBIC i hög eller mycket hög grad (5+6). Inom privat regi anger 14 att de förstått innebörden av IBIC i låg grad eller mycket låg grad (1+3). 21 i måttlig grad (4) och drygt 6 anger att de förstått innebörden av IBIC i hög eller mycket hög grad. (5+6). 11 (21)

12 Har utbildningen gett tillräckligt med stöd för att arbeta utifrån IBIC? Egen regi Privat regi I egen regi anger knappt att utbildningen gett dem kunskap i låg eller mycket låg omfattning (1-3). 33 anger att utbildningen gett måttligt (4) med kunskap och 47 att utbildningen gett dem kunskap i hög eller mycket hög grad (5+6). Inom privat regi anger 43 att utbildningen gett dem kunskap i låg eller mycket låg grad (1-3). 7 anger att utbildningen gett dem måttligt (4) med kunskap och 5 att utbildningen gett dem kunskap i hög eller mycket hög grad (5+6) IBIC främjar delaktighet, inflytande för brukaren Egen regi privat regi 12 (21)

13 I egen regi instämmer att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i liten eller mycket liten grad (1-3). 22 instämmer i måttlig grad (4) och 55 instämmer i att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i hög eller mycket hög grad (5+6). Inom privat regi instämmer ca att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i mycket liten eller liten grad (1-3). 29 instämmer i måttlig grad (4) och 43 instämmer i att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i hög eller mycket hög grad (5+6) IBIC främjar ökad rättssäkerhet för brukaren Egen regi privat regi I egen regi instämmer att IBIC ger en ökad rättssäkerhet i låg eller mycket låg grad (1-3). 22 instämmer i måttlig grad (4) och 55 instämmer i hög grad eller mycket grad (5+6) att IBIC ger en ökad rättssäkerhet för brukaren. I privat regi instämmer knappt att IBIC ger en ökad rättssäkerhet i låg eller mycket låg grad (1-3). 29 instämmer i måttlig grad (4) och 43 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5+6) att IBIC ger en ökad rättssäkerheten för brukaren. 13 (21)

14 I vilken grad har verksamheten infört IBIC som arbetssätt Egen regi privat regi I egen regi svarar 42 att IBIC som arbetssätt är infört i låg eller mycket låg grad (1-3). 22 svarar att det är infört det i måttlig grad (4) och 36 svarar att IBIC som arbetssätt är infört i hög eller mycket hög grad (5+6). I privat regi svarar 71 att IBIC som arbetssätt är infört i låg eller mycket låg grad (1-3) och 28 svarar att IBIC som arbetssätt är infört i hög eller mycket hög grad Har du fått det stöd du behöver under införandet av IBIC Ja Nej Egen regi privat regi I egen regi uppger 65 att de fått tillräckligt med stöd och 34 uppger att de inte fått tillräckligt med stöd. 14 (21)

15 I privat regi uppger 57 att de fått tillräckligt med stöd och 43 uppger att de inte fått tillräckligt med stöd. 7.1 Sammanfattning Förståelsen för innebörden av IBIC är högre inom egen regin Ca hälften av de svarande (egen regi och privat regi) tycker att utbildningen gett tillräckliga kunskaper i hög grad eller mycket hög grad. Synen på om IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren är något högre inom egen regi. Synen på om IBIC främjar ökad rättssäkerhet skiljer sig inte nämnvärt mellan egen regi och privat regi. IBIC som arbetssätt har införts i något högre grad inom egen regin. Det är en högre andel inom egen regin jämfört med privat regi som tycker att de fått tillräckligt med stöd vid införandet av IBIC. 8. Redovisning av svar fördelat på handläggare och utförare Nedan följer en redovisning fördelat på svar från handläggare respektive utförare. Svarsfrekvensen bland handläggare är 75 och svarsfrekvens för utförare är 6. Läsaren uppmärksammas på att svar från handläggare baseras på svar från 21 personer och svar från utförare baseras på 61 personer. Utförare omfattar boendeassistenter/omvårdnadspersonal, samordnare/teamledare, enhetschefer, sjuksköterskor/annat inom egen regi och privat regi. Förstått innebörden av IBIC Handläggare Utförare 76 av de handläggare som svarat instämmer i hög eller mycket hög grad att de förstått innebörden av IBIC. 82 av utförarna instämmer i hög eller mycket hög grad att de förstått innebörden av IBIC (21)

16 Har utbildninget gett tillräcklig med stöd för att arbeta utifrån IBIC? Handläggare Utförare 16.4 av de handläggare som svarat anser att utbildningen gett tillräckligt stöd i låg grad (2+3. ) anser att utbildningen gett måttligt (4) med stöd och anser att utbildningen gett stöd i hög eller mycket hög grad (5+6).. Exempel på kommentarer från handläggare: Vi har fått en bra utbildning av IBIC, utbildningen var bra men inte så enkelt i skarpt läge, fortsatt utbildning behövs för att bli trygg, problem med Treserva tar fokus istället för på metoden, vi är mer insatsstyrda än tidigare pga svårigheter med registrering, saknar uppföljning efter att IBIC införts, IBIC i kombination med Treserva är osmidigt, fortfarande otrygg i min handläggarroll i hur jag ska genomföra det utredande samtalet, behöver påfyllnad, borde ha kört en pilotgrupp innan skarpt läge för samtliga. 25 av de utförare som svarat anser att utbildningen gett stöd i mycket låg eller låg grad (1,2,3). 26 anser att utbildningen gett måttligt med stöd och knappt 5 anser att utbildningen gett stöd i hög eller mycket hög grad. Exempel på kommentarer från utförare: Har lagt tid på att anpassa materialet till egen verksamhet, Treserva fungerar inte och det gör det svårt att arbeta utifrån IBIC, utbildningen för övergripande, för teoretisk, utbildningen inte landat i verkligheten, för mycket om biståndshandläggarnas arbete, för mycket fokus på handläggarnas roll önskade mer utifrån min verksamhet, utbildningen skulle varit mer riktat till omvårdnadspersonal, saknade hur man skriver en genomförandeplan, utbildning för riktad mot baspersonal, utbildningen var mer för chefer och handläggare, 16 (21)

17 IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren Vet ej Handläggare Utförare 48 av de handläggare som svarat instämmer i att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i mycket låg eller låg grad (1-3). 19 anser att det gör det i måttlig grad (4) och 29 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5+6). Knappt 5 svarar vet ej. 12 av de utförare som svarat instämmer i att IBIC främjar delaktighet och inflytande för brukaren i mycket låg eller låg grad (1-3). 25 anser att det gör det i måttlig grad och 61 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5+6) Knappt 2 svarar vet ej IBIC främjar ökad rättssäkerhet för brukaren Handläggare Utförare 38 av de handläggare som svarat instämmer i mycket låg eller låg grad (1-3) att IBIC främjar ökad rättssäkerhet för brukaren. 33 instämmer i måttlig grad (4). 29 instämmer i hög grad eller mycket hög grad (5-6) att IBIC som arbetsmodell främjar ökad rättssäkerhet för brukaren. 17 (21)

18 18 av de utförare som svarat instämmer i mycket låg eller låg grad (1-3) att IBIC främjar ökad rättssäkerhet för brukaren. 21 instämmer i måttlig grad och 61 instämmer i hög grad eller mycket hög grad att IBIC som arbetsmodell främjar ökad rättssäkerhet för brukaren. Exempel på kommentarer från de tillfrågade kopplade till frågan om delaktighet, inflytande och rättssäkerhet: Som arbetsmodell ska det främja delaktighet och inflytande men vi är inte där ännu, delaktighet och inflytande kan man uppnå utan att krångla till det administrativt, beror på brukarens förmåga, absolut under förutsättning att utförare får ett tydligt uppdrag, skapar förvirring och irritation hos brukare, vi får ännu gamla utredningar, konstiga ord och begrepp, svårt med personer med demenssjukdom, kanske i en framtid när metoden satt sig, vi är fortfarande inne i insatstänk. I vilken grad har verksamheten infört IBIC som arbetssätt Handläggare Utförare 52 av de handläggare som svarat uppger att IBIC som arbetssätt är infört i mycket låg eller låg grad(1-3). 19 i måttlig grad (4) och 29 uppger att IBIC är infört i hög grad eller mycket hög grad (5+6). Exempel på kommentarer från handläggare. Som handläggare kan vi välja att utreda enligt IBIC eller som tidigare, ambitionen är att utreda enligt IBIC men det tar för lång tid, svårt med införandet pga Treserva, alla försöker vi arbeta så mycket som möjligt enligt IBIC, svårt att ställa rätt frågor i mötet med brukaren, utreder enligt det gamla det känns mer rättssäkert, kör alltid IBIC i nya ärenden, vi kör det fullt ut förutom nu när vi är tidspressade, 46 av de utförare som svarat uppger att IBIC som arbetssätt är infört i mycket låg eller låg grad( 1-3). 18 i måttlig grad och 36 uppger att IBIC är infört i hög grad eller mycket hög grad.. Exempel på kommentarer från de svarande: Vi har kommit långt i vårt arbetssätt, men tyvärr hänger inte handläggarna med, försöker i den mån det går, vi arbetar redan så, graden ökar hela tiden, vi har kommit en bra bit på väg, jobbar med den nya genomförandeplanen och målet är att alla ska ha en aktuell genomförandeplan innan sommaren, vi skriver genomförandeplaner i jagform, jag har försökt ta 18 (21)

19 initiativ och informera övriga men vi har inte kommit så långt, en lång process att byta tankebanor och inställning, vi får fortfarande gamla beslut, inväntar handläggarna, vi har inte tid eller möjlighet att hinna med detta, vi har inte fått in rätt tänk hos alla än, vi har fått prioritera annat Tillräckligt med stöd under införandet av IBIC Ja Nej Handläggare Utförare 62 av de handläggare som svarat uppger att de fått tillräckligt med stödunder införandet och 38 uppger att de inte fått tillräckligt med stöd. Exempel på kommentarer från handläggare som svarat nej på frågan: Borde funnits mer tid för metodstödjare att hjälpa kollegor, fler metodstödjare, I IBIC har vi fått stöd men problemet är mer av IT-karaktär och systemfel, införandet har kommit i skymundan för alla problem i Treserva, tappar lusten på grund av Treserva, får stöd när jag behöver, 63 av de utförare som svarat uppger att de fått tillräckligt med stöd under införandet och 37 uppger att de inte fått tillräckligt med stöd. Exempel på kommentarer från de utförare som svarat nej på frågan: Stor osäkerhet hur lärandet ska vidare till arbetskamrater, hade behövt stödtext till utbildningsmaterial, vi utförare borde varit med i diskussionerna tidigare, alla medarbetare borde fått gå utbildningen, fungerat bra med utbildningsmaterialet, delvis via utbildningen men uppdragen är ofullständiga, vi har jobbat enligt IBIC länge, får inte stöd, har bett om stöd, mer support i Treserva, jag behöver mer stöd kring genomförandeplaner, behöver mer hjälp med genomförandeplaner, utbildning och stöd finns men att få tiden att jobba in IBIC i gruppen finns inte, saknar personal och ett fungerande verksamhetssystem, önskar mer stöd/tid för oss på arbetsplatsen, 8.1 Sammanfattning Förståelsen för innebörden av IBIC är något högre bland utförare Utförarna uppger i något högre grad än handläggare att utbildningen gett stöd för att arbete med IBIC i hög eller mycket hög grad. Utförarna instämmer i högre grad jämfört med handläggare att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet för brukaren i jämförelse med handläggarna. Utförarna uppger i något högre grad än handläggarna att IBIC införts som arbetssätt. Ca 6 av både handläggare och utförare anser att man fått tillräckligt med stöd i samband med införandet av IBIC. 19 (21)

20 9. Sammanfattning av synpunkter och kommentarer Omfattande synpunkter och kommentarer har lämnats av de svarande i samband med enkäten. För att kunna redovisa denna textmassa har de sammanställts och organiserats utifrån de vanligast förekommande. Treserva och IT-stöd Den vanligaste förekommande synpunkten handlar om bekymmer med Treserva och ITstöd samt att dessa problem tar fokus från modellen och metoden samt fördröjer införandet av IBIC för främst handläggare. Bemanning bland handläggare och metodstödjare Bemanningen bland handläggare borde ha utökats för att införandet inte ska stanna upp. Resurser för fler metodstödjare. Ju fler utredningar som görs enligt IBIC, ju fler uppdrag enligt IBIC överlämnas till utförare. Pilot och införande Införandet av IBIC borde skett stegvis alternativt i form av en pilot för att se att allt fungerade i Treserva och hur det påverkade hela processen från utredning till utförare och brukare. Utförare borde varit med tidigare i processen Schabloner och riktlinjer I samband med införandet av IBIC reviderades samtidigt riktlinjer, schabloner och ersättningar vilket komplicerat förståelsen för IBIC som arbetsmodell IBIC är för detaljerad IBIC skapar mer administrativ tid Utbildningen till utförare Utbildningen till utförare var för teoretisk, för lång och inte kostnadseffektiv Genomförandeplaner Utförare önskar mer praktiskt stöd i arbetet med genomförandeplaner. Övergripande resultat av utvärderingen: - att alla målgrupper ska ha kännedom för IBIC och syftet med införandet av modellen. En hög andel har förståelse för innebörden av IBIC.I den totala undersökningen framkommer att ca 8 har förståelse för innebörden och syftet med införandet av IBIC som arbetsmodell. - att medarbetarna ska ha tillräcklig kunskap om IBIC (ICF, dokumentation, genomförandeplan, uppföljning) för att kunna arbeta utifrån modellen. Utbildningsinsatserna har fallit olika ut och i den totala undersökningen framgår att knappt hälften av de svarande anser att utbildningen gett tillräckligt med stöd. Vid jämförelse mellan handläggare och utförare är det en något högre andel utförare än handläggare som uppger att utbildningen gett stöd i hög grad eller mycket hög grad. att medarbetare upplever att IBIC främjar delaktighet och inflytande samt ökar rättssäkerhet för brukaren I den totala undersökningen framkommer att ca 5 av de svarande upplever att IBIC som arbetsmodell främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet för brukaren. Vid jämförelse mellan handläggare och utförare framkommer att utförare i något högre grad än handläggare uppfattar att IBIC främjar delaktighet, inflytande och rättssäkerhet. - att medarbetare arbetar utifrån modellen. (21)

21 Ca en tredjedel uppger att IBIC införts som arbetssätt i hög eller mycket hög grad. Vid jämförelse mellan handläggare och utförare är det en något högre andel utförare som uppger att de arbetar utifrån IBIC. 11. Viktiga erfarenheter Ett så omfattande projekt som införande av IBIC kräver kunskaper om projektledning och en projektmodell med tydliga strukturer vad gäller uppdrag och ansvar samt särskilt riktade stödresurser. Projektets struktur med en överbyggnad bestående av styrgrupp, projektgrupp, arbetsgrupp och referensgrupp har inte varit tillräckliga för att möta behovet av kunskap och stöd för införande av IBIC genom hela processen från myndighet till utförare. Inom myndighetssidan har man valt att avsätta resurser för processledare och metodstödjare. Motsvarande resurser har inte avsatts inom utförarsidan. Arbetet med införandet har försvårats genom en ny modul för verksamhetssystemet Treserva samt gamla datorer inom främst myndighetssidan. Det parallella arbetet med revidering av riktlinjer, schabloner och ersättningar har tagit fokus från arbetsmodellen vilket komplicerat införandet. Vid ett införande som är så pass omfattande bör man överväga att genomföra en Pilotstudie innan man startat upp i skarpt läge. Det finns svårigheter med att skapa och genomföra en gemensam utbildning för utförarverksamheter med olika uppdrag och professioner med olika utbildningsbakgrund och erfarenhet. 21 (21)

Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun

Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun Slutrapport Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3, 3 tr. Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Postadress:

Läs mer

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2012 PROJEKTDIREKTIV 1 (8) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Matilda Nilhage Godkända av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

ÄBIC äldres behov i centrum

ÄBIC äldres behov i centrum ÄBIC äldres behov i centrum Beslut om införande juni 2014 Långsiktig flerårig projektplan Resursförstärkning Påverkar både myndighet och utförare Ansökan om stimulansmedel för processledare - oktober 2014

Läs mer

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum)

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Nytt nationellt arbetssätt och modell individens behov i fokus. Utgångspunkten är värdegrunden i SoL konkretiseras

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans

Minnesanteckningar branschråd personlig assistans Socialförvaltningen Therese Thomsson Mariann G Luthman 10 november 2016 Minnesanteckningar branschråd personlig assistans 10 november 2016 Mariann inleder, hälsar välkommen och vi tar en presentationsrunda.

Läs mer

Uppföljande granskning av hemtjänsten

Uppföljande granskning av hemtjänsten www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning av hemtjänsten Jenny Engelmark Cert. kommunal revisor Kalix kommun Uppföljande granskning av hemtjänsten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015

Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015 Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (3) Datum 5 maj 2015 Minnesanteckningar branschråd Daglig verksamhet 5 maj 2015 Välkomna Kvalitetschef hälsar alla

Läs mer

Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum

Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum Välkommen till utbildning i IBIC- Individens Behov I Centrum Film Dagens innehåll Del 1 - Bakgrund Varför IBIC? Ärendeprocessen Språket och strukturen 10 min Del 2 - Delaktighet Motivation Förhållningssätt

Läs mer

KALLELSE TILL SOCIALNÄMNDEN

KALLELSE TILL SOCIALNÄMNDEN KALLELSE TILL SOCIALNÄMNDEN Socialnämnden kallas till sammanträde torsdagen den 25 september år 2014 kl 14:00 i Leja, Lindesbergs kommunhus. Ledamot som är förhindrad att delta, bör själv kalla sin ersättare.

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018 4 april 2018 SON 2018/15 Plats och tid Ösel, 4 april 2018, klockan 09.00 10.30 Närvarande Beslutande Ersättare Håkan Ericsson, Ordförande (S) Mats Sundin (S), tjg ersättare Lena Stenström (MP) Ola Lindvall

Läs mer

1 (7) Handläggare registrerar beslut.

1 (7) Handläggare registrerar beslut. Handläggarenheten Datum 2011-04-05 Bilaga 5 1 (7) 2011-04-05 Från beslut till verkställighet i daglig verksamhet enligt 9 10 LSS. Gäller s egen regi och enskild regi. * = OBS! Aktuell rutin gäller fram

Läs mer

ÄBIC - Äldres behov i centrum

ÄBIC - Äldres behov i centrum TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Lingmerth 2015-11-11 SKDN 2015/0254 52908 Södermöre kommundelsnämnd ÄBIC - Äldres behov i centrum Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Slutrapport för införandet av ICF i stödet till äldre

Slutrapport för införandet av ICF i stödet till äldre 1 (13) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Slutrapport för införandet av ICF i stödet till äldre VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Besöksadress: Upplandsgatan 2 Org.nummer 212000-0340

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsområde Myndighet Diarienummer: VON 2014/1037-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-15 Vård- och omsorgskontoret 2 (11)

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

Michaela Thelander-Looström Projektägare: Ewa Kardell

Michaela Thelander-Looström Projektägare: Ewa Kardell Projektplan för införande av Äldres behov i centrum- ÄBIC Michaela Thelander-Looström 2015-04-16 Projektägare: Ewa Kardell Innehåll 1. Grundläggande information... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 3 2.

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Bakgrund

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013.

Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013. Beställaravdelningen Datum : 14 november 2013 1 (3) Minnesanteckningar Branschråd LSS boende. 14 nov 2013. Närvarande: Region Gotland, Hajdes, Attendo. 1. Mariann hälsade alla välkomna. 2. Genomgång av

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015

Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015 Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (3) Datum 5 maj 2015 Minnesanteckningar Branschråd bostad med särskild service 5 maj 2015 Välkomna Mariann G Luthman

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Kompetensrådsträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer 2018-03-13 Avslutade och pågående

Läs mer

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 21 (31) Ks 344 Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten svar Dnr 2018/102-109 Peter Johansson (M) har i skrivelse 16 mars 2018 lämnat en motion

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

Uppföljning av förbättringsområden

Uppföljning av förbättringsområden Sid. 1 (5) Programområde eller övergripande: Äldreomsorg Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 120927 Verksamhet: Särskilt boende och hemtjänst Beslutad av:

Läs mer

Mot mobil dokumentation i Arvika kommun

Mot mobil dokumentation i Arvika kommun Mot mobil dokumentation i Arvika kommun Vård och omsorgs utveckling på bredden med ny teknik. Presenteras av: Ann-Katrin Johansson Arvika kommun Näst största kommunen i Värmland 26 175 invånare varav ca

Läs mer

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning 2015-07-08 er till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning Bakgrund och ärendebeskrivning Sveriges kommuner och landsting, SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en sjätte

Läs mer

Kristina Frigert (M), ordförande Ola Strand (KD) Birgitta Granström (S) Mats Nilsson (S) Stina Espenkrona (KD) Olof Börjesson (C) Lena Linke (MP)

Kristina Frigert (M), ordförande Ola Strand (KD) Birgitta Granström (S) Mats Nilsson (S) Stina Espenkrona (KD) Olof Börjesson (C) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00-16.00. Ajournering kl. 14.00-14.30. Öppet sammanträde Beslutande Kristina Frigert (M), ordförande Ola Strand (KD) Birgitta Granström (S) Mats Nilsson

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %.

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %. ABDCE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning -1-5 LÄRLINGSSYSTEM VÅRD, OMSORG, SKOLA OCH FÖRSKOLA ANN MARONT, PROJEKTLEDARE TFN 5 53 Resultat; Lärling Rekrytering svar från handledarna Rekryteringens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Kvalitets och utvecklingsenheten Projekt Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Projektägare Mariann Godin Luthman, Kvalitetschef Projektledare Christine Färnskog Bakgrund

Läs mer

Välkommen till introduktionsutbildning i IBIC Individens behov i centrum

Välkommen till introduktionsutbildning i IBIC Individens behov i centrum Välkommen till introduktionsutbildning i IBIC Individens behov i centrum Dagens innehåll Del 1 Bakgrund Varför IBIC Ärendeprocessen Språket och strukturen Fika 20 min Del 2 Reflektions- och diskussionsövningar

Läs mer

Boendestöd enligt SoL

Boendestöd enligt SoL Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Beskrivning av insatsen...

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes.

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes. Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 1, 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av

Läs mer

Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg

Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg FoU Fyrbodal Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg FoU Fyrbodal 2013: 6 Lena Sjöström Marie Sjöström Vänersborgs kommun Innehåll 1. Sammanfattning 3

Läs mer

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum

SLUTREDOVISNING. Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda 1(6) KS/2015:54. /Eget_Förvaltning/ Diarienummer. Datum SLUTREDOVISNING 1(6) /Eget_Förvaltning/ Datum Diarienummer 2016-03-02 KS/2015:54 Handläggare Carina Stolt Slutrapport - läsplattor till förtroendevalda Postadress Besöksadress Telefon Internetadress Mjölby

Läs mer

Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah

Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 15(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 127 Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009

Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009 Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009 Maria Sandberg Februari 2010 Dnr Son 2010/41 2009-01-29 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND...2 2. SYFTE...2 3. METOD...2

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Yttrande 1 (5) Dnr Son 2017/101 Granskningsrapport avseende uppföljningsrutiner vid myndighetsbeslut inom LSS Yttrande

Yttrande 1 (5) Dnr Son 2017/101 Granskningsrapport avseende uppföljningsrutiner vid myndighetsbeslut inom LSS Yttrande Yttrande 1 (5) 2017-05-29 Socialnämnden Dnr Son 2017/101 Granskningsrapport avseende uppföljningsrutiner vid myndighetsbeslut inom LSS Yttrande Säkerställa att styrdokument och rutiner kompletteras och

Läs mer

Rapport: Uppföljning av antal genomförda Månadssamtal 2015

Rapport: Uppföljning av antal genomförda Månadssamtal 2015 2016-02-19 Rapport: Uppföljning av antal genomförda Månadssamtal 2015 Maria Hebo, socialt ansvarig samordnare Dnr VON 2015/0058-7 003 BEREDNINGS- OCH PLANERINGSENHETEN, VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (5)

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande inom Arbete och försörjning

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande inom Arbete och försörjning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-31 SN-2013/5088.709 1 (2) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt

Läs mer

Införande av Individens Behov i Centrum (IBIC)

Införande av Individens Behov i Centrum (IBIC) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2017-09-12 SN 2017/0380.11.01 0480-450950 Socialnämnden Införande av Individens Behov i Centrum (IBIC) Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Under hösten 2016 genomfördes

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Äldres behov i centrum. Erik Wessman

Äldres behov i centrum. Erik Wessman Äldres behov i centrum Erik Wessman Behovsinriktat arbetssätt Äldres behov i centrum systematiskt arbetssätt Strukturerad dokumentation Gemensamt språk (ICF) Äldres behov i centrum 2 Det ska bli bättre

Läs mer

Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna

Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna ABDCE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning -1-5 LÄRLINGSSYSTEM VÅRD, OMSORG, SKOLA OCH FÖRSKOLA ANN MARONT, PROJEKTLEDARE TFN 58 53 Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna Rekryteringens

Läs mer

Äldres behov i centrum (ÄBIC) - ett behovsinriktat och systematiskt arbetssätt

Äldres behov i centrum (ÄBIC) - ett behovsinriktat och systematiskt arbetssätt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulla-Britt Söderström 2015-12-04 ON 2015/0123 53803 Omsorgsnämnden Äldres behov i centrum (ÄBIC) - ett behovsinriktat och systematiskt arbetssätt Förslag

Läs mer

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 www.ljungby.se Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012...3

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Sedan 2008 har Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att utveckla en modell för att beskriva behov och insatser inom äldreomsorgen (SoL). Resultatet

Läs mer

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2012-11-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-30 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden Svar på remiss betänkandet

Läs mer

BBIC och BoU-satsningen

BBIC och BoU-satsningen BBIC och BoU-satsningen Konferens om BBIC den 29 april 2013 FoU i Väst & GR Kjerstin Bergman Avd vård och omsorg BoU-satsningen 2011-13 Anställning av utvecklingsledare Ingår i regionala stödstrukturerna,

Läs mer

Framtidens ersättningssystem för hemtjänst

Framtidens ersättningssystem för hemtjänst Framtidens ersättningssystem för hemtjänst 2014-2016 Kan ersättningsssystem med premiering av måluppfyllelse skapa incitament att arbeta mot mål- och resultatinriktad vård och omsorg i hemmet? Kan mål-

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning hemtjänst/lov våren 2012

Redovisning av brukarundersökning hemtjänst/lov våren 2012 Redovisning av brukarundersökning hemtjänst/lov våren 2012 Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare Nordanstigs kommun Kvalitets- och utvecklingsenheten 2012-04-25 Sammanfattning I denna redovisning presenteras

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes.

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes. Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning BESTÄLLARAVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDSATTA OC H SOCIALPSYKIATRI Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-21 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALSEKRETERARE INOM EKONOMISKT BISTÅND 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Nationellt Fackspråk i kommunal verksamhet Ewa Jerilgård

Nationellt Fackspråk i kommunal verksamhet Ewa Jerilgård Nationellt Fackspråk i kommunal verksamhet Ewa Jerilgård 2012-12-19 IT-FORUM 2 (13) Innehåll Förord Syfte med projektet är att förbereda kommunerna för ett införande av ett nationellt fackspråk. I ett

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Implementering av Äldres behov i centrum, ansökan om prestationsersättning SN 2014/263

Implementering av Äldres behov i centrum, ansökan om prestationsersättning SN 2014/263 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-09-18 SN-2014/263 Socialnämnden Implementering av Äldres behov i centrum, ansökan om prestationsersättning SN 2014/263 Förslag

Läs mer

Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016

Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016 Brukarundersökning Funktionshinderområdet 2016 Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Funktionshinderområdet. Tidigare undersökningar har genomförts på lite olika sätt. Senast,

Läs mer

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning)

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) 2015-08-31 1 (7) Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) För frågor om undersökningen, kontakta: Carolina Björkman, carolina.bjorkman@skl.se Introduktion

Läs mer

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Bilaga 2 Socialförvaltningen RIKTLINJE Social dokumentation inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Beslutsinstans Socialchef Dokumenttyp

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Individens behov i centrum

Individens behov i centrum Individens behov i centrum Ett gemensamt sätt att beskriva individens behov, mål och resultat Johan Hansson & Åsa Wassbäck Bakgrund och utveckling 2008-2012 2013-2015 2016 - Öppna jämförelser Nationellt

Läs mer

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-08 AN-2014/162.732 1 (6) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Läs mer

Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv

Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv Revisionsrapport Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv Lunds kommun 2009-10-07 Eva Lidmark Göran Persson-Lingman Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...3

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

1. Mötets öppnande. 2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Ia Lönngren information om IBIC. 7. Rapport från SON och HSN

1. Mötets öppnande. 2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 6. Ia Lönngren information om IBIC. 7. Rapport från SON och HSN Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 27 november 2017 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Inkomna frågor 5. Therése Kullåker

Läs mer

IBIC. Therese Lindén planeringsledare för IBIC Göteborgs Stad fd socialt ansvarig samordnare Kungsbacka kommun

IBIC. Therese Lindén planeringsledare för IBIC Göteborgs Stad fd socialt ansvarig samordnare Kungsbacka kommun IBIC Therese Lindén planeringsledare för IBIC Göteborgs Stad fd socialt ansvarig samordnare Kungsbacka kommun 2 Anställd på Intraservice, Göteborgs stad Planeringsledare för IBIC Började tjänsten januari

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer