Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland"

Transkript

1 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV Telefon E-post: Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland Tandvårdsstyrelsen föreslås besluta 1. Tillämpa resultatdelning enligt förslag inom allmäntandvården Tillämpa resultatdelning enligt förslag inom specialisttandvården 2015 Sammanfattning av ärendet Resultatdelning är sedan förvaltningen bildades en del av Folktandvårdens styrmodell. De modeller som finns, för allmäntandvård respektive specialisttandvård, har på Tandvårdsstyrelsens, Revisorskollegiets och förvaltningens initiativ sedan 2007 utvärderats vid sammanlagt fyra tillfällen. Inför varje år prövas modellernas konstruktion och de styrtal som ingår. Syftet med resultatdelning är att bidra till att strategisk inriktning följs och prioriterade mål nås. Resultatdelning ska också bidra till att långsiktigt säkerställa Folktandvårdens ekonomi. Vid framtagandet av förslag inför 2015 har kontinuerlig dialog skett med klinikledningar, nätverksgrupper, ledningsgrupper för allmäntandvård respektive specialisttandvård samt förvaltningens ledningsgrupp. Erfarenheter och utvärderingar har påverkat arbetet med resultatdelningsmodell inför 2015 och följande punkter har varit ledord under processen:

2 2(9) Resultatförbättring Samverkan Förståelse Engagemang Löpande kommunikation De förändringar som föreslås inför 2015 sammanfattas i nedanstående punkter: Allmäntandvård: Grupp av kliniker: Minskning av antalet ingående styrtal för att fokusera på områden där samverkan kliniker emellan bedöms som mest framgångsrikt Måluppfyllelse mäts genom uppföljning av gruppen som en enhet. Detta bidrar till att varje förbättring på kliniknivå inom ingående styrtal, bidrar till ökade möjligheter till måluppfyllelse för gruppen. Specialisttandvård: En nivå införs för enskild klinik för att tydliggöra klinikens kontrakt och skapa ytterligare engagemang för måluppfyllelse. Förändringar så att ingående styrtal tydligt stödjer det utvecklingsarbete som pågår inom specialisttandvården Måluppfyllelse av styrtalet ekonomi, mäts inom den samlade specialiteten genom att följa upp den samlade specialiteten som en enhet. Detta bidrar till att varje förbättring på kliniknivå inom styrtalet för ekonomi, bidrar till ökade möjligheter till måluppfyllelse för specialiteten Inom måltalet för ekonomi krävs ett ekonomiskt resultat om 2,2 % av omsättningen för att nå måluppfyllelse Inom både allmäntandvård och specialisttandvård föreslås en höjning av maximalt belopp för heltidsarbetande anställd till 17 tkr. a) Syfte och bakgrund Folktandvårdens styrmodell Folktandvården bedriver verksamheten i en miljö med styrning från olika nivåer: Nationell nivå med hälso- och sjukvårdslag, tandvårdslag, riktlinjer och tillsyn från Socialstyrelsen som styrmedel. Regional nivå med regionens vision, uppdrag från regionfullmäktige och beställningar från Hälso- och sjukvårdsnämnderna som styrmedel.

3 3(9) Lokal nivå där Tandvårdsstyrelsen hanterar styrmiljön och för sin del årligen fattar beslut om Affärsplan inklusive styrkort och mål för kommande år. Tandvårdsstyrelsen fattar dessutom beslut om långsiktig strategisk inriktning. Styrtal och måltal utformas i styrkort för Folktandvården för att omsätta visionen till konkreta handlingar med riktning mot Frisk i munnen hela livet och ökad hälsa i Västra Götaland. Prioriteringar görs och mål med god styreffekt sätts. Folktandvårdens strategiska inriktning är att verksamheten skall vara Marknadsledande Hälsoinriktad Utvecklingsinriktad och att Utvecklingsutrymme ska skapas i verksamheten I dialog med medarbetare, klinikledningar och tandvårdsstyrelsen pågår kontinuerligt arbete kring strategisk inriktning fram till Befintliga resultatdelningsmodeller ska stödja denna utveckling. Syftet med resultatdelning är att bidra till måluppfyllelse av styrtal med utgångspunkt i prioriterade mål inom samtliga perspektiv i klinikkontraktet. Resultatdelning skall bidra till att strategisk inriktning följs och prioriterade mål nås. Resultatdelning ska också bidra till att långsiktigt säkerställa Folktandvårdens ekonomi. Resultatdelning omfattar verksamhet organiserad vid allmäntandvårdens och specialisttandvårdens kliniker. Inom specialisttandvården avses de kliniker som har en tillhörighet till en gemensam specialitet. Vid dessa kliniker finns klinikkontrakt omfattande samtliga fyra perspektiv, med uppföljningsbara och mätbara måltal. Resultatdelningsmodellerna syftar förutom att stödja måluppfyllelse i kontrakt dessutom till ökad samverkan mellan klinikerna, inom respektive mellan allmäntandvård och specialisttandvård. b) Utvärdering och utveckling Under genomfördes två utvärderingar av dåvarande modeller för resultatdelning, på initiativ av Tandvårdsstyrelsen respektive revisionsenheten inom Västra Götaland. Vidare gav Tandvårdsstyrelsen uppdrag till tandvårdsdirektören inför 2013 att utforma ny modell för resultatdelning inom specialisttandvården. Resultatet av utvärderingarna samt egna erfarenheter innebar förändringar av modellernas konstruktion, inom allmäntandvården inför 2012 och inom specialisttandvården inför Inom allmäntandvården genom att: Kontinuerligt anpassa ingående styrtal i resultatdelningsmodellen till aktuella prioriterade mål för förvaltningen

4 4(9) Stödja samverkan kliniker emellan så att goda exempel sprids i organisationen och att helhetssyn prioriteras Inom specialisttandvården genom att: Hänsyn tas till aktuella prioriterade mål inom specialisttandvården Uppföljning ska ske på annan organisatorisk nivå än den samlade specialisttandvården I samband med beslut om resultatdelning inför 2013 initierade Tandvårdsstyrelsen behovet av ny utvärdering av resultatdelningsmodell inom allmäntandvården. En sådan är genomförd och presenterades under hösten Utvärderingen visar bland annat: Modell på kliniknivå inom allmäntandvård är väl inarbetad och accepterad Brist i kommunikation och kunskap kring modellen behöver förbättras avseende gruppnivå inom allmäntandvård Ökad delaktighet vid fastställande av mål på kliniknivå underlättar förståelse och driver motivation Målen i sig är styrinstrument, vilket ställer krav på ledarskap för att nå måluppfyllelse Erfarenheter och utvärderingar har påverkat arbetet med resultatdelningsmodell inför 2015 och följande punkter har varit ledord under processen: Stödja resultatförbättring Ökad samverkan Förståelse Engagemang Löpande kommunikation Vid framtagandet av förslag inför 2015 har ytterligare dialog skett med nätverksgrupper, klinikledningar och ledningsgrupper på olika nivåer i organisationen. En väl förankrad process underlättar förståelse och därmed kommunikation med övriga medarbetare. Förutom förståelse för modellerna krävs engagemang för att resultatdelningen ska önskad styreffekt. Genom de förändringar som föreslås inför 2015, minimeras risken för att en enskild kliniks utveckling under året förtar engagemang för att uppnå såvål ekonomiskt mål som övriga mål i klinikkontraktet. En framgångsfaktor för att uppnå målen för enskild klinik, grupp inom allmäntandvård och samlad specialitet inom specialisttandvården är en löpande kommunikation kring utfall. Ett anpassat koncept för klinik, grupp och specialitet ska snarast arbetas fram.

5 5(9) c) Förslag till modell för resultatdelning 2015 allmäntandvård Konstruktion som omfattar styrtal och uppföljning på enskild klinik och på grupp av kliniker. Styrtalen är angivna i respektive kliniks verksamhetskontrakt. Nedan anges ingående styrtal 2015: Styrtal klinik Verksamhetsperspektiv antal tecknade frisktandvårdsavtal Verksamhetsperspektiv följsamhet revisionsintervall barn 3 19 år, riskgrupp 1, karies Verksamhetsperspektiv konsultationer specialisttandvård allmäntandvård, antal genomförda tillfällen Medarbetarperspektiv arbetsorganisation, antal tandhygienister/antal tandläkare Ekonomiperspektiv ekonomiskt resultat om 2,2 % av klinikens omsättning Resultatdelningens storlek klinik Resurser för resultatdelning reserveras i bokslut 2015 vid uppfyllda måltal enligt ovan. 50 % av klinikens resultat är tillgängligt för resultatdelning och fördelas per anställd inom aktuell klinik. Maximal individuell resultatdelning för enskild klinik är 10 tkr bruttolön/anställd. Styrtal grupp av kliniker Verksamhetsperspektiv antal tecknade frisktandvårdsavtal. Vid uppföljning av styrtalet mäts gruppens samlade antal tecknade frisktandvårdsavtal i relation till samlade antal tecknade frisktandvårdsavtal enligt gruppens samtliga klinikkontrakt Ekonomiperspektiv ett samlat ekonomiskt resultat om 2,2 % av gruppens omsättning Resultatdelningens storlek grupp av kliniker Resurser för resultatdelning reserveras i bokslut 2015 vid uppfyllda mål i gruppen enligt ovan.

6 6(9) 50 % av resultatet för klinikerna i grupp är tillgängligt för resultatdelning och fördelas per anställd inom aktuella kliniker. Tillgängligt belopp för resultatdelning för aktuella kliniker skall dels rymma eventuell resultatdelning för enskild klinik, dels resultatdelning för grupp av kliniker. Maximal individuell resultatdelning för grupp av kliniker är 7 tkr bruttolön/anställd. Prioritering av tillgängligt resultat enskild klinik och grupp av kliniker I det fall tillgängligt ekonomiskt resultat för enskild klinik och grupp av kliniker inte i sin helhet rymmer maximal resultatdelning för aktuella enskilda kliniker och för kliniker ingående i gruppen, skall resultatdelningen för den enskilda kliniken prioriteras i första hand. Resultatmässiga villkor för den samlade allmäntandvården En förutsättning för att resultatdelning ska vara aktuell enligt ovanstående modeller är att den samlade allmäntandvården redovisar ett positivt resultat, efter det att kostnaden för resultatdelning hänförts till det aktuella verksamhetsåret. I det fall allmäntandvården redovisar ett positivt resultat utan att kostnaden för resultatdelning hänförts till aktuellt verksamhetsår, men ett negativt resultat då kostnaderna för resultatdelning hänförs, ska storleken på resultatdelningen anpassas så att ett positivt resultat för allmäntandvården redovisas. d) Förslag till modell för resultatdelning 2015 specialisttandvård Konstruktion som omfattar styrtal och uppföljning på enskild klinik/enhet och på samlad specialitet. Klinik/enhet benämns nedan klinik och den samlade specialiteten benämns specialitet. Styrtalen är angivna i respektive kliniks verksamhetskontrakt. Från och med 2015 omfattar även resultatdelningsmodell inom specialisttandvård två nivåer, klinik och specialitet. Att även inom specialisttandvården omfatta enskild klinik ska tydliggöra klinikens kontrakt och skapa ytterligare engagemang för måluppfyllelse. Kvar finns även specialiteten som tydliggör vikten av att nå gemensamma mål inom förvaltningen och specialisttandvården samt att stödja samverkan och samarbete inom hela specialiteten inom regionen. Styrtal klinik Verksamhetsperspektiv maximal kötid enligt kontrakt, prioriteringsgrupp 1 Verksamhetsperspektiv genomfört förbättringsarbete enligt definierad metodik omfattande: o Frågeställning o Orsaksanalys o Arbetsmetod o Tidplan

7 7(9) o Förväntat/uppnått resultat och effekt Styrtalet uppfylls då följande är genomfört: o Förbättringsarbetets metodik utbildning på kliniken o Kontinuerligt förbättringsarbete och genomgång vid minst tio tillfällen på klinik o Presentation av minst tio förbättringsarbeten som initierats och genomförts enligt överenskommen metodik Verksamhetsperspektiv genomförd produktions- och kapacitetsplanering enligt nedanstående definition omfattande: o Bemanningsbehov utifrån uppdraget avseende specialisttandläkare definierat med stöd av produktions- och kapacitetsplanering o Klinikchef/motsvarande deltagit vid specialitetens beslutmöte vid minst tre tillfällen o Klinikchef/motsvarande fattat och handlagt minst 3 beslut enligt genomförda beslutsmöten, som påverkar efterfrågan och kapacitet på egen klinik Verksamhetsperspektiv (specialisttandvårdens specialiteter inklusive sjukhustandvård exklusive ortodonti) antal genomförda timmar konsultationer till allmäntandvård Verksamhetsperspektiv (ortodonti) Antal påbörjade behandlingsstarter enligt överenskommelse med Hälso- och sjukvårdsnämnderna Ekonomiperspektiv ekonomiskt resultat om 2,2 % av klinikens omsättning Resurser för resultatdelning reserveras i bokslut 2015 vid uppfyllda måltal enligt ovan. 50 % av klinikens resultat är tillgängligt för resultatdelning och fördelas per anställd inom aktuell klinik. Maximal individuell resultatdelning för enskild klinik är 5 tkr bruttolön/anställd. Styrtal specialitet Ekonomiperspektiv ett samlat ekonomiskt resultat om 2,2 % av specialitetens omsättning Var och en av ingående kliniker i den samlade specialiteten ska uppnå måluppfyllelse inom övriga styrtal: o Maximal kötid o Förbättringsarbete o Produktions- och kapacitetsplanering

8 8(9) o Konsultationer till allmäntandvård (ej ortodonti) o Antal påbörjade behandlingsstarter (endast ortodonti) Resultatdelningens storlek Resurser för resultatdelning reserveras i bokslut 2015 vid uppfyllda måltal inom specialiteten enligt ovan. 50 % av resultatet för klinikerna inom specialiteten är tillgängligt för resultatdelning och fördelas per anställd inom aktuella kliniker. Tillgängligt belopp för resultatdelning för aktuella kliniker skall dels rymma eventuell resultatdelning för enskild klinik, dels resultatdelning för specialiteten. Maximal individuell resultatdelning för grupp av kliniker är 12 tkr bruttolön/anställd. Tillämpning av resultatdelning där flera specialiteter organisatoriskt tillhör samma klinik Vid ovanstående kliniker fördelas tillgängligt belopp som genereras för den samlade specialiteten lika bland all övrig personal, exklusive tandhygienister och tandläkare. Detta innebär vid dessa kliniker, att all övrig personal exklusive tandhygienister och tandläkare erhåller samma nivå på resultatdelningen. Tandhygienister och Tandläkare följer resultatdelningen inom specialiteten. Prioritering av tillgängligt resultat enskild klinik och specialitet I det fall tillgängligt ekonomiskt resultat för enskild klinik och specialitet inte i sin helhet rymmer maximal resultatdelning för aktuella enskilda kliniker och för specialiteten, skall resultatdelningen för den enskilda kliniken prioriteras i första hand. Resultatmässiga villkor för den samlade specialisttandvården En förutsättning för att resultatdelning ska vara aktuell enligt ovanstående modell är att den samlade specialisttandvården redovisar ett positivt resultat, efter det att kostnaden för resultatdelning hänförts till det aktuella verksamhetsåret. I det fall specialisttandvården redovisar ett positivt resultat utan att kostnaden för resultatdelning hänförts till aktuellt verksamhetsår, men ett negativt resultat då kostnaderna för resultatdelning hänförs, ska storleken på resultatdelningen anpassas så att ett positivt resultat för specialisttandvården redovisas. e) Gemensamma villkor för allmäntandvård och specialisttandvård Enskild anställd kan som alternativ avstå resultatdelning som bruttolön och istället löneväxla ersättningen till tjänstepension i enlighet med Västra Götalandsregionens riktlinjer för löneväxling. Resultatdelning omfattar månadsanställda, finansierade av aktuell klinik, inom allmäntandvården och inom specialisttandvården med en sammanhängande anställningstid om minst en månad. Resultatlön utgår till enskild arbetstagare i

9 9(9) förhållande till sysselsättningsgrad och närvarotid. Som närvarotid räknas även tid som åtgår för skyddsombud enligt arbetsmiljölagen och tid som facklig företrädare för fackligt arbete inom Västra Götalandsregionen. Frånvaro upp till 30 kalenderdagar under året påverkar inte resultatdelningen. För medarbetare som under 2015 byter klinik/specialitet, beräknas resultatdelning för den del av året medarbetaren arbetat på berörda kliniker/specialiteter. Medarbetare som under 2015 avslutar sin anställning genom pensionering erhåller resultatdelning för den del av året medarbetaren tjänstgör på berörd klinik/specialitet. Medarbetare som avslutar sin anställning inom Västra Götalandsregionen av annan orsak än pension före den 31 december 2015 erhåller ingen resultatdelning. En förutsättning för att resultatdelning ska vara aktuell enligt ovanstående modeller är att den samlade Folktandvården redovisar ett positivt resultat, efter det att kostnaden för resultatdelning hänförts till det aktuella verksamhetsåret. I det fall Folktandvården redovisar ett positivt resultat utan att kostnaden för resultatdelning hänförts till aktuellt verksamhetsår, men ett negativt resultat då kostnaderna enligt ovan hänförs, ska storleken på resultatdelningen anpassas så att ett positivt resultat för Folktandvården redovisas. I en sådan situation ska lika stor procentuell reduktion ske av tillgänglig resultatdelning inom både allmäntandvård och specialisttandvård, så att Folktandvården i sin helhet redovisar ett positivt resultat. Vid beräkning av Folktandvårdens samlade resultat ska hänsyn tas till faktiska kostnader inom de områden som omfattas av Tandvårdsstyrelsens beslut om godkännande av disposition av eget kapital för aktuellt verksamhetsår. f) Hantering i bokslut 2015 Reservation av resultatdelning kommer att ske i bokslut för 2015, detta innebär att Folktandvårdens resultat 2016 inte påverkas även om utbetalning sker Samråd Information om föreslagen modell för resultatdelning 2014 har skett i Folktandvårdens samverkansgrupp Samverkan i Folktandvårdens samverkansgrupp har skett FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND Gunnar Eriksson tandvårdsdirektör

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag Ansvar och utveckling Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag God tandvård i Västra Götaland Vår uppgift är att med hög kvalitet förebygga och behandla alla typer

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

INVESTERINGSPLAN 2016 ( )

INVESTERINGSPLAN 2016 ( ) Tandvårdsstyrelsen 2015-12-16 1(6) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2015-11-30 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2015 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till

Läs mer

INVESTERINGSPLAN 2017 ( )

INVESTERINGSPLAN 2017 ( ) Tandvårdsstyrelsen 2016-12-21 1(6) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2016-12-06 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 295-2016 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till

Läs mer

1. Folktandvården Västra Götaland Presentation av organisationen

1. Folktandvården Västra Götaland Presentation av organisationen Upplägg 1. Folktandvården Västra Götaland Presentation av organisationen 2. Folktandvården i Krokslätt Teamarbete och kommunikation Arbetsområden Förbättringsarbeten Sveriges största tandvårdsorganisation

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Sida 1(33) FTV 30-2013 Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 Sida 2(33) 1. Vision och sammanfattning 1.1 Frisk i munnen hela livet Folktandvården Västra Götalands vision speglar

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Dnr FTV 30-2014 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2015 1 Vision och Sammanfattning Mot Visionen Arbetet mot visionen Frisk i munnen hela livet är långsiktigt. Vision, mål och strategier hanteras

Läs mer

Oktober 2009 Harald Jagner, Pernilla Lihnell. Granskning av resultatdelning Folktandvården, Västra Götalandsregionen

Oktober 2009 Harald Jagner, Pernilla Lihnell. Granskning av resultatdelning Folktandvården, Västra Götalandsregionen Oktober 2009 Harald Jagner, Pernilla Lihnell Granskning av resultatdelning Folktandvården, Västra Götalandsregionen Innehåll 1. Inledning 1 2. Folktandvårdens verksamhetskontrakt 3 3. Resultatdelning 6

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Regelverk för incitamentmodell för Folktandvården Stockholms län AB 8 LS

Regelverk för incitamentmodell för Folktandvården Stockholms län AB 8 LS Regelverk för incitamentmodell för Folktandvården Stockholms län AB 8 1 (1) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 Regelverk för incitamentsmodell för Folktandvården Stockholms län AB Föredragande

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 29 november Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Lokal: Kattegatt Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia

Läs mer

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(27) Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Samråd och förslag till beslut Samverkan om Affärsplan 2015 har skett i Folktandvårdens samverkansgrupp 2014-11-17. Tandvårdsstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL 2014-05-19 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 27-28 MAJ 2014 Plats: Kvänum, Lumber&karle Tid: Start den 27 maj kl. 9.00 och avslut den 28 maj kl 14.00 Inledande formalia 1. Mötets

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV 2014-04-15 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL 2014 Plats: Folktandvården, S.t Helenagata Skövde Tid: Kl. 9.00 15.00 Inledande formalia 1. Mötets öppnande 2. Upprop 3. Val

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. en organisation med unika möjligheter

Folktandvården Västra Götaland. en organisation med unika möjligheter Folktandvården Västra Götaland en organisation med unika möjligheter Folktandvården Västra Götaland På Folktandvården i Västra Götaland är vi 3 000 medarbetare som arbetar på 164 mottagningar där vi erbjuder

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

med passion för tandvård

med passion för tandvård med passion för tandvård Sveriges bästa tandvård med de stoltaste medarbetarna. Det är så vi ska möta framtiden. Kunskap, idéer och handlingskraft är våra viktigaste verktyg för att ge våra kunder det

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Patientsäkerhetsberättelse för Hälsan & Arbetslivet Avseende år 2012 2013-02-11 Per Olevik Medicinskt ledningsansvarig läkare Sammanfattning I Hälsan & Arbetslivets ledningssystem ingår riskbedömningar,

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

1 (8) Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se

1 (8) Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se 1 (8) Utredning Datum Diarienummer Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se Till Ägarutskottet Utredning om tandhygienistutbildningen

Läs mer

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1 Balanserade Styrkort Västra Götalandsregionen, 2005 1 Kriterier för ledningsstödsystemet Innehåll vision och verksamhetsidé strategiska mål och styrtal aktiviteter för att nå strategiska mål tydlig uppföljningsprocess

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(41) Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda.

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

VO Tandvård organisation. Förändring

VO Tandvård organisation. Förändring Lorem Ipsum VO Tandvård organisation. Förändring 2016-08-03 Bakgrund Verksamhetsområde (VO) Tandvård har ett mångfasetterat uppdrag. Inom verksamhetsområdet ingår totalt 33 allmäntandvårdskliniker, specialisttandvård,

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN DEC

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN DEC 2014-12-09 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 17 18 DEC 2014 Plats: Hällsnäs konferens Tid: Kl. 12:30 17/12 12:30 18/12 Inledande formalia 1. Mötets öppnande 2. Upprop 3. Val av

Läs mer

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 2(45) 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården Balanserat styrkort Vår verksamhetsidé ska stärka samverkan mellan primärvård, privat vård, kommunal vård och sjukhusvård för att försäkra vårdtagaren till en god och säker vård. Syftet med ett balanserat

Läs mer

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(28) Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i

Läs mer

Introduktionsåret. Tandhygienist. Tandläkare. Tandsköterska. Det första året som

Introduktionsåret. Tandhygienist. Tandläkare. Tandsköterska. Det första året som Det första året som Det första året som Det första året som Tandläkare Tandsköterska Tandhygienist Introduktionsåret Din introduktion sträcker sig över ett helt år för att du ska få en chans att träffa

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Mål - Resultat - Lön. transportgruppen.se

Mål - Resultat - Lön. transportgruppen.se Mål - Resultat - Lön transportgruppen.se Lönsam lönesättning - Sätt rätt lön TransportGruppen, februari 2014 Mål - Resultat - Lön INLEDNING FÖRETAGSMÅL OCH INDIVIDMÅL MÅL I ARBETET MOTIVERAR ATT SKAPA

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Uppföljningsplan Tandvård

Uppföljningsplan Tandvård Bilaga 2 Uppföljningsplan Tandvård Uppföljningsplanen är enbilaga till avtalet och reglerar hur uppföljningen av Uppdraget ska ske. Vad som omfattas av uppföljningen och hur rapportering ska ske. Rapportering

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Allmänt Barn och ungdomar samt unga vuxna 3-20 år som är folkbokförda i Sörmland kan välja vårdgivare för den allmäntandvård som erbjuds av Landstinget

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING.

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Elisabeth Olofsson-Öberg 2000-09-23 Ekonomichef Landstingsstyrelsen FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Vård och verksamhetsutveckling Folktandvårdens kliniker har en

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga). Utdrag Protokoll III:8 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8821/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse

Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Sida 1(5) Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Årlig uppföljning av Folktandvårdens prislista I regionfullmäktiges beslut om förändrad styrmodell

Läs mer

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(26) Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. 1. Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård

Läs mer

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016 Punkt 15 Tjänsteutlåtande Datum 2015-10-06 Diarienummer SU 301-1247/2015 Förvaltning/enhet Handläggare: Barbro Fridén Till styrelsen för Utvecklingsplan 2016 Förslag till beslut Styrelsen för föreslås

Läs mer

Information om ersättningar

Information om ersättningar ÅLEMS SPARBANK Information om ersättningar 2017 Enligt Finansinspektionens föreskrifter FFFS 2011:1, 2014:12, 2014:22 samt 2016:25 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Handläggare: Kjell Lundin, Monica Tietze Wirén Landstingsstyrelsens allmänna utskott Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården Ärendet

Läs mer

KVALITETSBERÄTTELSE Personlig assistans

KVALITETSBERÄTTELSE Personlig assistans KVALITETSBERÄTTELSE Personlig assistans Sociala stödresurser Verksamhetsåret 2012 Kvalitetsarbete inom Sociala stödresurser Innehållsförteckning Inledning. 3 Gemensamt kvalitetsarbete.. SCB:s medborgarundersökning

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2019

Folktandvården. Affärsplan 2019 Folktandvården Affärsplan 2019 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3 2.1

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND Sida 2 (41) Innehåll 1. Vision och sammanfattning... 3 2. Kund... 5 3. Verksamhet... 9 4. Medarbetare... 19 5. Ekonomi... 25 6. Bokslutsdokument och noter...

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland 2018 Året i korthet Folktandvården Västra Götaland Innehåll Året i korthet 4 - Våra resultat 2018 Tandvårdsdirektören har ordet 5 - Folktandvården når målen 2018 trots tuffa utmaningar Marknad 7 - Vi finns

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 18 mars 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 Dnr A 151/11:1 Verksamhetsplan 2012 Alingsås lasarett Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VISION... 3 VÄRDEGRUND... 3 UPPDRAG OCH VERKSAMHETSIDÉ... 3 FOKUSOMRÅDEN

Läs mer

styrning i Västra Götalandsregionen

styrning i Västra Götalandsregionen Antagen av regionfullmäktige 2017 09 19, 115 Diarienummer: RS 2017 00110 Policy för styrning i Västra Götalandsregionen Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernavdelning ärendesamordning

Läs mer

Riktlinjer för chefsanställningar

Riktlinjer för chefsanställningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lind Anna Datum 2015-01-05 Diarienummer KSN-2014-1303 Kommunstyrelsen Riktlinjer för chefsanställningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att anta

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-26 1 (5) HSN 1508-0956 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2015-09-21 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 30/9 Plats: Göteborg, FTV Kvillebäcken Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia Mötets

Läs mer

Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse

Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse Rutin Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse Gäller för verksamhetsområde, utförande enhet: Kommunal och privat utförare av vård- och omsorgsverksamhet Ersätter: Rutin Verksamhetsplan och verksamhetsberättelse

Läs mer

Sveriges största tandvårdsorganisation

Sveriges största tandvårdsorganisation Sveriges största tandvårdsorganisation Finns i samtliga regionens 49 kommuner Sveriges största tandvårdsorganisation 107 allmäntandvårdskliniker 48 specialistkliniker 1 utbildningsklinik Allmäntandvård

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Dnr 2017KS562 078 Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Förord En helhetssyn med utgångspunkt från den enskildes behov och alla människors lika värde tillsammans med självbestämmande, trygghet och

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Riktlinjer för lönebildning

Riktlinjer för lönebildning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lind Anna Datum 2015-01-05 Diarienummer KSN-2014-1460 Kommunstyrelsen Riktlinjer för lönebildning Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att anta Riktlinjer

Läs mer

Arbetsmiljöprogram

Arbetsmiljöprogram PROGRAM 1 (8) INLEDNING I Regionplanen för perioden -2019 framgår det att regionen ska utvecklas som arbetsplats med ledarskap och medarbetarskap som proaktivt påverkar arbetsmiljön i positiv riktning

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal. Processgruppen 2013-09-04

Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal. Processgruppen 2013-09-04 Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal Process: Följa upp nämnds mål samt överenskommelser och avtal Behov - varför finns processen? Att ge nämnden information om måluppfyllelse

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(26) Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra Götalands

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal 3 Innan ni börjar Har tidigare samverkan utvärderats så att erfarenheter kan tas tillvara? Vad vill ni uppnå med ert FAS-avtal? Hur kan ni skapa

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt individuellt.

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Basgranskning tandvårdsstyrelsen. Dnr: Rev 37:2016 Genomförd av: Revisionsenheten

Basgranskning tandvårdsstyrelsen. Dnr: Rev 37:2016 Genomförd av: Revisionsenheten Basgranskning tandvårdsstyrelsen Dnr: Rev 37:2016 Genomförd av: Revisionsenheten Behandlad av Revisorskollegiet den 19 oktober 2016 Basgranskning Tandvårdsstyrelsen 2016-10-19, 2 (16) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 20140917 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 Plats: Folktandvården Trädgårdsgatan 15 D, Skövde http://www.vgregion.se/folktandvarden/tradgardsgatan Tid: Kl. 9.00

Läs mer