Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN"

Transkript

1 Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN 3 maj 2003 i Walldorfskolan på Färingsö. Närvarande: Ca 70 biodlare, sjukdomsansvariga och bitillsyningsmän och andra intresserade. Från Danderyd-Täby biodlareförening deltog Susanne Printz, Franz Fischer, Jane Walerud och undertecknad Kjell Öberg Varför dör bina? Det är för tidigt att säga vad som har gjort att bina dött denna vinter. Det verkar som att det är lokalt betingat, bland annat östra Svealand och Östergötland är drabbat, en enkät är utskickad och den skall bearbetas i maj månad. Varroa Stockholmsområdet är det bitätaste området i Sverige mätt i antal samhällen per km 2. Detta gör att det kommer ett stort reinvasionstryck från omgivningen, då samhället till slut går under p.g.a. för många kvalster så ger sig bina iväg till grannarnas samhällen. Detta kommer att vara besvärande de första åren, utgallringen av såväl angripna bin (som biodlare som inte sköter sina bin) är en process som tar några år. Efter detta stabiliseras varroaförekomsten, de samhällen som kommer att finnas kvar innehåller varroa men på sådan låg nivå att bisamhällena överlever och producerar honung i något så när normal omfattning. Att vi ska se fram emot varroafria samhällen är i dag inte något som syns möjligt, forskning pågår för att få fram varroatoleranta bin på många håll, men för oss gäller att hålla nere antalet kvalster. Samhällets undergång Skadorna som uppkommer på bin beror på virusinfektioner som utvecklas i samband med att varroakvalster parasiterar på bina, framförallt på biynglet. Virus Varroan lever som parasit på bina. Det är inte möjligt för kvalstren att överleva annat än genom att snylta på bina, kvalstrens näring fås från bina och fortplantningen sker bara i bisamhället. Eftersom varroan lever så helt på bina så är virus ett hot även mot kvalstren. Det ligger ju inte i kvalstrens intresse att ta död på bina; om bina dör så går ju också kvalstren under. Virusangrepp tar död på bina eller åtminstone försvagar dem så att samhället dukar under. Det verkar som att dessa virus alltid finns tillsammans med kvalstren men om mängden kvalster hålls nere så förhindras virusangrepp i farlig utsträckning. När mängden av kvalster är stor, då blir många bin angripna inne i cellerna och först då blir det möjligt för biodlaren att se angripna bin som är skadade då de krupit ut. Många bin som kryper ut är missbildade, de kan ha alldeles för kort bakkropp eller de har missbildade vingar eller inga vingar alls, dessa skador beror på virusinfektioner som utvecklats i samband med kvalstrens parasiterande. Om varroa upptäcks först vid det här laget är det möjligen för sent att vidta någon åtgärd, angreppet har då gått så långt och varroamängden är så stor att samhället förmodligen går under.

2 Biodlaren kan alltså inte studera ramar och kontrollera sina bin på detta sätt, om man får se skadade bin så är det försent. Vad som då sker kan vara antingen (troligast) att det är så tidigt på hösten att bina rymmer och söker sig till andra samhällen om de har orken kvar, den spridning som då sker är förödande för grannarnas biodling, eller att det är så sent att bina inte flyger längre, de skadade bina överlever inte vintern. Det gäller att hålla nere mängden kvalster! Åtgärder Avsikten med dessa åtgärder är att få så låg varroaförekomst som möjligt i augusti. Då föds ju de vinterbin som ska övervintra samhället och det gäller att de är friska, eller så friska och så många som möjligt, och förstås, få kvalster som övervintrar. Drönarutskärning bör man göra oavsett hur mycket eller litet angrepp man har. Om man vid räkning av nedfallet i juni månad konstaterar att man har ett nedfall av mer än fem-tio* kvalster per dag, då måste man behandla med myrsyra senast i första hälften av augusti, men myrsyra kan man inte behandla samhällen med förrän efter slutskattningen. Bättre är då spärrboxmetoden som är mycket effektiv att använda, den går utmärkt att använda även mitt i dragperioden. Andra metoder skall användas efter slutskattning. Man skiljer på ekologiska metoder och kemiska bekämpningsmedel. Även behandling med organiska syror är behandling med en kemisk substans och därmed en kemisk behandling. Men de organiska syrorna är inte klassade som kemiska bekämpningsmedel eftersom använda syror förekommer normalt i honungen. * Ett nedfall om fem kvalster per dag betyder att man kan ha ca 5x150 st kvalster i samhället. Vid tre fyra-tusen kvalster är det mycket stor risk att samhället dör. Fördubblingstiden är tre veckor. Antalet kvalster ökar fortare än man tror. Kvalstermängden kan öka med en faktor på mellan 25 och 100 på en säsong, dvs. från bisamhället börjar yngla fram till yngelproduktionen tar slut. Från den ena säsongen till den nästa kan kvalstermängden öka 10 gånger. Skyddsåtgärder vid hantering av syror Nedan beskrivs flera metoder där hantering av syror ingår. Man ska vara försiktig vid hanteringen, det finns ingen anledning att avstå från syrabehandling, så farligt är det inte. Skyddsglasögon och arbetshandskar och sunt förnuft och försiktighet tillrådes dock. Tänk på en sak! SIV betyder att man alltid ska blanda Syra I Vatten, aldrig tvärtom!

3 Drönarutskärning + oxalsyrabehandling Avsikten är att kontinuerligt lura varroan att krypa in i drönarceller. Innan drönaren och varroan kryper ut skärs yngelkakan ut ur ramen och förpassas gärna till Metoden är den enklaste, drönarutskärning kompletterad med oxalsyrabehandling kan vara tillräckligt för att bedriva en uthållig biodling. Alla drönaryngel och varroan i ramen dör om man gör på följande sätt: Dag 1 Dag 10 Dag 20 Dag 30 Dag 40 Dag 50 Sätt in en vertikalt delad tomram i kontakt med yngelklotet. Bina bygger då drönarceller i bägge avdelningarna. Ta ut ramen, skär bort den ena drönarutbyggda kakan och sätt tillbaka. Drottningen fortsätter att lägga ägg i den halvan som är kvar. Ta ut ramen, skär bort den äldsta av de två kakorna som nu finns, sätt tillbaka. Den utskurna kakan innehåller varroa i stor mängd. Man får inte missa att skära ut, då får man rena kvalsterfabriken! Lägg gärna kakan i Efter någon dag då kakan är frusen kan man bryta sönder den, då syns varroan tydligt mot de vita pupporna. Vid midsommartid eller strax efter kan man sluta med drönarutskärningen. I oktober månad, när temperaturen är 0-5 o C och det inte finns täckt yngel längre, behandlar man med oxalsyra 3.2 % Blandningsförhållandet mellan vatten socker och oxalsyra är:100:100:7,5 Blanda till en tillräcklig stor mängd för att minska risken för mätfel, t. ex. 500 gram vatten gram socker gram oxalsyra eller 1000 gram vatten gram socker + 75 gram oxalsyra Med doseringsspruta fördelar man direkt på bina i kakgatorna, 20 till 35 ml beroende på bistyrka. Läs gärna i broschyren Varroabekämpning med ekologiska metoder. Om man har bina på två lådor, lyfter man först av den översta och fördelar i den nedre, sedan lyfter man tillbaka den övre lådan och fördelar i den. Doseringsspruta får Danderyd Täby Biodlareförenings medlemmar gratis av undertecknad.

4 Behandling med mjölksyra 15 % Man tar upp ram efter ram och behandlar varje sida av kakan där bina sitter. Behandling sker med hjälp av blomspruta, man dimsprutar mjölksyra direkt på bina. På detta sätt tar man bort de kvalster som sitter på bina. De kvalster som finns i cellerna påverkas inte. Det är lämpligt att göra detta då man anordnar en avläggare, då finns ju inget täckt yngel och inga kvalster som gömmer sig i cellerna. Man sprutar bina ett par dagar efter att man satt avläggaren. När man tar in en svärm är det också läge att spruta med mjölksyra. I samhället finns ju inga yngel och alla kvalster sitter på bina, det är ett utmärkt läge att spruta med mjölksyra vid detta tillfälle. Mängden på varje ramsida med bin ska vara 5-8 ml, kolla hur mycket som blir av 10 tryckningar ner i en mätkopp, då vet du hur många fjutt det ska vara på varje sida av en ram. Du kan göra om behandlingen två gånger om du vill, då med två dagars mellanrum. Behandling med spärrbox + myrsyra Mycket effektiv metod som kan användas under dragperioden. Avsikten är att få kontroll på var drottningen lägger ägg och sedan döda kvalstren i dessa ramar. Man skaffar sig en spärrbox där drottningen spärras in. Dag 1 Dag 8 Dag 16 Dag 24 Dag 32 Spärra in drottningen tillsammans med en utbyggd ram. (Ram 1). Se till att det finns ett hål i kakan så att hon kan komma åt att lägga ägg på bägge sidor. Spärra in drottningen tillsammans med en utbyggd ram. (Ram 2) Glöm inte hålet! Sätt ner ram 1 i samhället. Här är det viktigt att leta på och ta bort de eventuella viseceller som bina har byggt på andra kakor. Spärra in drottningen tillsammans med en utbyggd ram. (Ram 3) Glöm inte hålet! Sätt ner ram 2 i samhället. Ram 1 skall nu behandlas med myrsyra. Se nedan! Drottningen befrias. Sätt ner ram 3 i samhället. Nu skall ram 2 behandlas med myrsyra. Se nedan! Nu skall ram 3 behandlas med myrsyra. Se nedan! Läs gärna i broschyren: Bekämpning av varroakvalster med spärrboxmetoden Behandling med myrsyra: Sätt en låda på fast tät botten. Lägg en wettexduk på bottnen, spruta 25 ml 85 % myrsyra på duken. Sätt ner ramen (eller ramarna) utan bin och lägg ytterligare en duk uppe på ramarna, spruta igen 25 ml 85 % på duken och lägg på tätt lock. Vänta en timme, fläkta ramen så att inte myrsyraångor följer med, därefter sätts ramen tillbaka i samhället, varroan är död. Hurra!

5 Apistanbehandling (kemiskt bekämpningsmetod) Efter slutskattning hängs remsor in i samhället som dödar kvalstren. Apistanbehandling förutsätter att man gått kurs, man måste ha behörighet för att använda Apistan. Detta är nog det som är lättast ur arbetssynpunkt men det är ingen framkomlig väg, kvalstren blir småningom resistenta mot medlet och då förstår vi att detta är ingen långsiktig metod att använda. Dessutom är den aktiva substansen fettlöslig så att den anrikas i vaxet, svenskt vax innehåller giftmängder nu som är okända, det är inte särskilt bra att få in gift i vaxet. Honungen får dock inget gift eftersom den inte innehåller något fett där giftet kan lösas och lagras. Det kan dock förekomma rester i honung, men det är mycket mindre sannolikt och inte så vanligt eftersom den aktiva substansen är fettlöslig och inte vattenlöslig. Teknisk åtgärd Om varroan har ramlat ner levande på botten ska de helst inte kunna ta sig upp igen. Detta åstadkoms genom att avståndet är minst 3 cm upp till underkant av ramen. Då finns bara möjligheten att ta sig upp med hjälp av bina, om man har en nätbotten kan inte kvalstren ta hjälp av bina för att komma upp. Beskrivning av de olika metoderna finns i broschyrerna "Varroabekämpning med ekologiska metoder" och "Bekämpning av varroakvalster med spärrboxmetoden" utgivna av Jordbruksverket. Utskrivet (och rättat) Kjell Öberg Granskat av Preben Kristiansen Tack för det, Preben!

Varroabehandling Per Thunman

Varroabehandling Per Thunman Varroabehandling Per Thunman Sun Zi, levde på 500-talet före vår tideräkning, kinesisk general och militärteoretiker. Författare till den inflytelserika boken Krigskonsten skrev Om du känner din fiende

Läs mer

Varroabekämpning med ekologiska metoder

Varroabekämpning med ekologiska metoder Varroabekämpning med ekologiska metoder Jordbruksinformation 10-2001 Innehåll Bekämpningskoncept................. 3 Nedfallsundersökning................. 4 Avlägsnande av drönar........... 5 Tredelad ram....................

Läs mer

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina?

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? - Hur får vi en bättre övervintring? - Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? Hur får en bättre övervintring? Starka samhällen Friska vinterbin Tillräckligt med foder Preben Kristiansen Vinterförluster

Läs mer

!"#$%&'(')*+,*,+--.+*%"/*01123'+*%"3./"-* ('.%*"#.1.)(4#*5(./1(')*

!#$%&'(')*+,*,+--.+*%/*01123'+*%3./-* ('.%*#.1.)(4#*5(./1(')* Bekämpning av varroa med tillåtna metoder inom ekologisk biodling Bisamhällets och varroakvalstrets utveckling bin 50 000 vuxna bin 5000 40 000 yngel 4000 30 000 3000 20 000 2000 10 000 1000 Temadag om

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår!

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår! Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015 Äntligen vår! I din hand håller du nu Nr 2 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. Nytt för denna utgåva är att det är två nya redaktörer

Läs mer

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar Bihälsa - Binas sjukdomar Vad säger lagen om biodling? - flyttningstillstånd vid flytt över församlingsgräns - anmäla biinnehav - anmäla vid misstanke om eller påvisning av vissa sjukdomar Sjukdomar och

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling Jordbruksinformation 3 2013 Starta eko Biodling 2 Börja med ekologisk biodling Text: Thomas Rafstedt Foto: Johann Lang När jag står på marknad och säljer min ekologiska honung får jag ofta frågan All honung

Läs mer

Bihälsoplan. 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet

Bihälsoplan. 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet Bihälsoplan 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet Placering Är mina bigårdar bra placerade? Vindskydd? Åtkomst?

Läs mer

Bisamhället Januari Juni

Bisamhället Januari Juni Bisamhället Januari Juni Bisamhället kan manipuleras av en mänsklig hand för att styra bina till att göra det som önskas av biodlaren. Här nedan följer ett tillvägagångsätt om hur man rent schematiskt

Läs mer

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu Avläggarproduktion - för utökning och avsalu Inledning Det finns många anledningar till att vilja förmera sina bisamhällen, som kompensation för vinterförluster, för att öka antalet bisamhällen för egen

Läs mer

Det värdeful a vaxet

Det värdeful a vaxet Det värdefulla vaxet Vad är bivax? Bivax är ett ämne som endast produceras av honungsbin. Vaxet som bina använder för att bygga sina vaxkakor utsöndras genom körtlar i biets bakkropp. Vaxkakorna använder

Läs mer

Copyright: Eyvind Johansson, Se

Copyright: Eyvind Johansson, Se Copyright: Eyvind Johansson, 59553 Se Hej, hej du cirkelledare, säger Hej själv, säger cirkelledaren. Deltagare Eyvind frågar: Är det säkert att låda E är klar att skatta bort från dragbiavläggaren i andra

Läs mer

Biodling Biodling 157

Biodling Biodling 157 Biodling Biodling 157 Du som är certifierad för biodling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 6.1 Inträde och omläggning 6.2 Märkning

Läs mer

InsemTech - VSH (början av augusti) import av ett original VSH-material (ägg och sperma) från Dr John Harbo, Baton Rouge

InsemTech - VSH (början av augusti) import av ett original VSH-material (ägg och sperma) från Dr John Harbo, Baton Rouge 1 2 InsemTech - VSH 2012 (början av augusti) import av ett original VSH-material (ägg och sperma) från Dr John Harbo, Baton Rouge Idag 60-tal bisamhällen med VSHegenskap i olika kombinationer. 8 linjer

Läs mer

Hur få friska bisamhällen?

Hur få friska bisamhällen? Hur få friska bisamhällen? Preben Kristiansen Bihälsokonsulent Vad är friska bin? Bin som är fria från sjukdom Vitala Produktiva Friskt bisamhälle Hot mot bisamhällenas hälsa Ogynnsam yttre miljö Förorening

Läs mer

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten.

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten. 6 Biodling Biskötsel främjar i betydande utsträckning jord- och skogsbruksproduktionen genom att bina pollinerar växter. Biodling erbjuder ekosystemtjänster och gynnar mångfald och riklig blomning. Den

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin 1(5) Dnr 6.2.16-11874/14 2015-01-29 Regelenheten Anders Johansson Tfn: 036-15 59 71 E-post: anders.johansson@jordbruksverket.se Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring

Läs mer

Kvalstrets utveckling. Hur fungerar VSH?

Kvalstrets utveckling. Hur fungerar VSH? 2 3 Kvalstrets utveckling Kvalsterhonan går ner i yngelcellen 12 timmar innan den täcks 60-70 timmar efter cellens täckning läggs det första ägget, obefruktat. Utvecklas till en hane Nya ägg med 30 timmars

Läs mer

.Varroa var står vi idag.

.Varroa var står vi idag. Särtryck ur Bi-NyhetsBrev. Nr. 32; december 2006.Varroa var står vi idag. Tidigare gällde att biodlingens största hot var varroa. Det har skett en förskjutning från varroa till virus och bekämpningssätt.

Läs mer

Projektet för varroaresistenta bin

Projektet för varroaresistenta bin Projektet för varroaresistenta bin Så här funkar det! Kvalsterhonan går ner i yngelcellen ca 12 timmar innan den täcks 60-70 timmar efter att cellen täcks läggs det första ägget Fler ägg läggs sedan med

Läs mer

Enkel Drottningförsörjning

Enkel Drottningförsörjning Enkel Drottningförsörjning De flesta biodlare vill på ett kontrollerat sätt byta drottning i sina samhällen och har ibland behov av nödlösningar när ett samhälle oplanerat har blivit drottninglöst sent

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Hur får man friska bin i ekologisk biodling?

Hur får man friska bin i ekologisk biodling? Hur får man friska bin i ekologisk biodling? Vad är friska bin? Fria från sjukdom! Vitala! Produktiva Temadag om ekologisk biodling Östersund 2011-03-23 Preben Kristiansen Reducera mängden av smittämnen

Läs mer

Biets roll i ekosystemet och varroakvalstrets effekt på bisamhället

Biets roll i ekosystemet och varroakvalstrets effekt på bisamhället Biets roll i ekosystemet och varroakvalstrets effekt på bisamhället Författare: Ida Arvidsson 3:3 Ämne: Plats: Kunskapsgymnasiet År: 2007 Innehållsförteckning Besvarade frågor 5 Inledning 5 Sammanfattning

Läs mer

Varroan slår till. Jag hade en känsla av att afrikanska bin hade

Varroan slår till. Jag hade en känsla av att afrikanska bin hade Varroan slår till Erik Österlund Jag har varit biodlare i 35 år och intresserad av biavel nästan hela tiden. 1983 besökte jag broder Adam första gången för att lära mig mer. När varroan kom till Sverige

Läs mer

Yrkesbiodlarkonferens 2014

Yrkesbiodlarkonferens 2014 Yrkesbiodlarkonferens 2014 Igelstads Bigård 546 95 Karlsborg 0505-59200 el. 0730-251862 www.igelstadsbi.se igelstadsbi@carlsborg.net Österrike Pappa som mentor biodlare sedan 1978 utbildning genom praktik,

Läs mer

Mäta varroatillväxten i bisamhället

Mäta varroatillväxten i bisamhället Uppdaterad 2017-03-08 Mäta varroatillväxten i bisamhället Första provet tas mellan 1a och 15e maj. Så här gör du: När du besöker ditt bisamhälle tar du ett biprov bestående av ca 300 bin. Detta motsvarar

Läs mer

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen 2 Foto: Från Boken om Biodling Min familj är som ett samhälle. Mamma är drottningen. Vi har ingen kung, det behövs

Läs mer

Jordbruksverket REDOVISNING DRIFTMETODER 2014

Jordbruksverket REDOVISNING DRIFTMETODER 2014 Jordbruksverket REDOVISNING DRIFTMETODER 2014 Dnr 3.2.18-7313/2013 Verksamhetsår 2013-10-16 till 2014-10-15 Projektnamn Driftmetoder Målsättning Att i seminarieform samla biodlare till föreläsningar och

Läs mer

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Ekologisk biodling i praktiken Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Min verksamhet Bergsgårdens Honung Ekologisk biodling med fn 50 bisamhällen på Kinnekulle Ansluten till KRAV Medlem i Västgötahonung

Läs mer

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. Problem/frågeställningar Inte lika utbildning överallt. Olika nivåer på förkunskaper. Finns inte den utbildning jag vill ha just

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2016 Biåret 2016 I din hand håller du nu Nr 1 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. I år har bladet kommit ut minst sagt sporadiskt. Det

Läs mer

Varroakvalstret är vårt största bihälsoproblem Bekämpningsmetoderna behöver kompletteras VSH-egenskapen har bevisad stor betydelse för binas förmåga

Varroakvalstret är vårt största bihälsoproblem Bekämpningsmetoderna behöver kompletteras VSH-egenskapen har bevisad stor betydelse för binas förmåga Varroakvalstret är vårt största bihälsoproblem Bekämpningsmetoderna behöver kompletteras VSH-egenskapen har bevisad stor betydelse för binas förmåga att kontrollera varroan Redan vid 50% VSH rensas en

Läs mer

Varroa Scanning, (VScan) (arbetsnamn) metod för diagnos av Varroa på bin.

Varroa Scanning, (VScan) (arbetsnamn) metod för diagnos av Varroa på bin. Varroa Scanning, (VScan) (arbetsnamn) metod för diagnos av Varroa på bin. Sammanfattning Med fotografering och analys av biometriska data av yngelramar kan man under säsongen detektera även låga angreppsgrader

Läs mer

Fjärilsspelet. Tidsåtgång för spelet ca 40 min inklusive introduktion och summering.

Fjärilsspelet. Tidsåtgång för spelet ca 40 min inklusive introduktion och summering. Fjärilsspelet Foto Göran Andersson Fjärilsspelet är en lättsam, fartfylld och rolig lek som hjälper eleverna att fundera över artbevarande, biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Spelet passar från

Läs mer

HANDLEDNING FÖR BITILLSYNSMÄN

HANDLEDNING FÖR BITILLSYNSMÄN HANDLEDNING FÖR BITILLSYNSMÄN REGELENHETEN Maj 2015 FÖRORD Handledning för bitillsynsmän är avsedd att ge bitillsynsmännen information om sakinnehållet i de författningar som rör biodlingen, samt att ge

Läs mer

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare Drottningodling för nybörjare Introduktion till drottningodling -kursöversikt Biologin bakom drottningodlingen Förädling och avel Utrustning Metoder till husbehov och yrkesmässigt Parning och drönarsamhällen

Läs mer

Ekologisk produktion- regelverk

Ekologisk produktion- regelverk Ekologisk produktion- regelverk Ordet ekologiskt Vad tycker DU att ekologiskt betyder? Vad är ekologisk produktion? Ekologiskt är ett skyddat begrepp. användning av produktionsmetoder som överensstämmer

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

den svärmförebyggande avläggaren

den svärmförebyggande avläggaren BIÅRET, DEL 2 Eochxpansionsperioden den svärmförebyggande avläggaren PATRICK SELLMAN I förra numret av Åter skrev jag om vinterbina, invintringen och vårfällan. Nu är det dags för de sista två av de fem

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS Nummer. Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Yrkesbiodlarkonferens 2014

Yrkesbiodlarkonferens 2014 Yrkesbiodlarkonferens 2014 Igelstads Bigård 546 95 Karlsborg 0505-59200 el. 0730-251862 www.igelstadsbi.se igelstadsbi@carlsborg.net Robert Brigitte Österrike Pappa som mentor biodlare sedan 1978 utbildning

Läs mer

STYRELSE. grnfrick@gmail.com. jan.molander@telia.com. kristina.ronblom@telia.com. ladyolsson@hotmail.com. Bitillsynsmän utsedda av Länsstyrelsen

STYRELSE. grnfrick@gmail.com. jan.molander@telia.com. kristina.ronblom@telia.com. ladyolsson@hotmail.com. Bitillsynsmän utsedda av Länsstyrelsen STYRELSE Ordförande: e-post: Kassör e-post: grnfrick@gmail.com Jan Molander jan.molander@telia.com 08-570 321 00 Sekreterare: e-post: Lena Kahn life@bostream.nu 08-715 13 53 Övr. ledamöter: e-post: 08-747

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL

BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL Välkommen att följa bidrottningen Bibbis färd till blommor och fruktodlingar. På vägen får du bland annat träffa Bibbis vänner Asta och Otto. Du hittar genom att följa

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund 1 STYRELSE Ordförande Björn Svensson 0706-634278 bgs@flaton.se Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Susanne Skoglund 0705-492555 ssvskadeservice@telia.com Kassör

Läs mer

Florsocker mot varroa Preben Kristiansen, bisjukdomskonsulent

Florsocker mot varroa Preben Kristiansen, bisjukdomskonsulent Florsocker mot varroa Preben Kristiansen, bisjukdomskonsulent De artiklar och insändare om pudersocker mot varroa som är införda i de senaste numren av Bitidningen har inneburit att många biodlare ställt

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Magnus Nadèn 0709-395801 magnus.naden@telia.com Kassör Gunilla

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2018:47 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Vilken roll spelar binas mjölksyrabakterier i kupan för binas hälsa?

Vilken roll spelar binas mjölksyrabakterier i kupan för binas hälsa? Vilken roll spelar binas mjölksyrabakterier i kupan för binas hälsa? Målsättningen med projektet var att undersöka ämnen i atmosfären i bikupor under ett helt år. Vi ville se om dessa ämnen härstammar

Läs mer

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson Drönaren Våren 2016 Illustration: Carl Henriksson Ordförande har ordet Vi ser slutet på vintern och början på våren med dess omväxlande väder. Den svåraste tiden för bina. I föreningens bigård rensningsflög

Läs mer

Bekämpning av mördarsniglar åtgärder

Bekämpning av mördarsniglar åtgärder Bekämpning av mördarsniglar åtgärder Västerås Inledning Detta dokument kommer att uppdateras med de åtgärder som görs och de slutsatser som dras. Tidigare informationer av allmän natur får ligga kvar eftersom

Läs mer

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson Drönaren Våren 2017 Illustration: Carl Henriksson Ordförande har ordet Äntligen har vårvärmen börjat kännas i luften och vi har ett nytt bi-år framför oss. Den 27 mars åkte jag tillsammans med Lennart

Läs mer

Bekämpning av skador från granbarkborrar

Bekämpning av skador från granbarkborrar Bekämpning av skador från granbarkborrar Finns det döda granar eller stormfällda träd i din skog? Skogscentralen 2014 { 2 } Gå till skogen kontrollera framför allt gamla grandungar! Upptäcker du stående

Läs mer

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog?

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Skogscentralen och Skogsforskningsinstitutet 2014 { 2 } Gå ut i skogen och kontrollera framför allt dina gamla granbestånd!

Läs mer

onsdag 9 oktober 13 Ekologi

onsdag 9 oktober 13 Ekologi Ekologi Ekologi Vad handlar ekologi om? Vad handlar ekologi om? Ekologi är läran om samspelet mellan växter, djur och deras omgivning. Ekologi Vad gör en ekolog? Vad gör en ekolog? En ekolog försöker förstå:

Läs mer

Bitidningen. Tema: Pester och parasiter. Verksamheten vid SLU 2008 Påskmiddag med honung Distriktsbilagor i BT

Bitidningen. Tema: Pester och parasiter. Verksamheten vid SLU 2008 Påskmiddag med honung Distriktsbilagor i BT Nr 4 April 2009 Bitidningen Tema: Pester och parasiter Verksamheten vid SLU 2008 Påskmiddag med honung Distriktsbilagor i BT Bitidningen 4 2009 1 Vi flyttar till Norge! Liten gård och biodlingsföretag

Läs mer

Varroakvalster och bisamhället

Varroakvalster och bisamhället Gymnasiearbetsrapport Läsåret 2015/2016 Fotograf: Preben Kristiansen Redigerare: Hanna Norrman Hanna Norrman, Na13c Christina Klein, Na13c Emma Petersson, Na13c Caroline Lindvall, handledare Johan Jensen,

Läs mer

Underlag till beredskapsplan för exotiska sjukdomar, parasiter och skadegörare på honungsbin. Foto: Apinordica

Underlag till beredskapsplan för exotiska sjukdomar, parasiter och skadegörare på honungsbin. Foto: Apinordica Underlag till beredskapsplan för exotiska sjukdomar, parasiter och skadegörare på honungsbin Foto: Apinordica Innehåll Ordlista och förkortningar Sammanfattning av verkställandeordningen Beredskapsplan

Läs mer

Årsmöte. SKATTLÅDAN 3 Medlemstidning för Tumbaortens Biodlareförening www.geocities.com/tumba_bf KALLELSE

Årsmöte. SKATTLÅDAN 3 Medlemstidning för Tumbaortens Biodlareförening www.geocities.com/tumba_bf KALLELSE Valberedningens förslag till styrelse och andra funktioner för verksamhetsåret 2004/2005 Styrelse Ordförande Jörgen Richardsson (1år) Övriga Ludvik Jüretic (kvarstår) Hans Stigenberg (2 år) Christer Seltorp

Läs mer

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare Drottningodling för nybörjare Introduktion till drottningodling -kursöversikt Biologin bakom drottningodlingen Förädling och avel Utrustning Metoder till husbehov och yrkesmässigt Parning och drönarsamhällen

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen 0 Regler för biodling och produkter från bisamhällen för användning av Demeter, Biodynamisk och liknande märkning Reviderade juni 2014 Gäller fr.o.m. juli 2015 Järna 2015 Postadress: Skillebyholm, 153

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2017 Biåret 2017 Årsberättelse för Huddingeortens Biodlareförening Bi i Flottsbrobacken på midsommarafton 1 Biåret började 17:e januari Den 17:e januari

Läs mer

Amerikansk yngelröta biologi, diagnos och bekämpning

Amerikansk yngelröta biologi, diagnos och bekämpning Amerikansk yngelröta biologi, diagnos och bekämpning Jordbruksinformation 16 2005 1 Amerikansk yngelröta biologi, diagnos och bekämpning Amerikansk yngelröta orsakas av en sporbildande bakterie. Yngelrötesporer

Läs mer

Bitidningen. Riksförbundsmötet 2013. Biallergi Bisamhället som vägrade dö Avelsurval Biprodukter för kropp och själ

Bitidningen. Riksförbundsmötet 2013. Biallergi Bisamhället som vägrade dö Avelsurval Biprodukter för kropp och själ Nr 6 Juni 2013 Bitidningen Riksförbundsmötet 2013 Biallergi Bisamhället som vägrade dö Avelsurval Biprodukter för kropp och själ 1 Vi har laddat upp inför säsongen med både stort & smått. Du är välkommen

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Informationsbladet delades ut vid fältvandringen 27/8 2008. Skadegörare som vållat skada i odlingen under året tas upp tillsammans med förslag till växtskyddsstrategiplan

Läs mer

Föreningsbigården. - navet i biodlarföreningen -

Föreningsbigården. - navet i biodlarföreningen - Föreningsbigården - navet i biodlarföreningen - Av SBR: s ca 300 biodlarföreningar så är det ungefär 100 som har en föreningsbigård i någon form. Det finns även ett antal informationsbigårdar runt om i

Läs mer

Bitidningen. Mer bin! 100 000 bin till Kronprinsessparet Bihälsa Drottningtillsättning Glas- eller plastburk. Nr 7/8 Juli/Augusti 2010

Bitidningen. Mer bin! 100 000 bin till Kronprinsessparet Bihälsa Drottningtillsättning Glas- eller plastburk. Nr 7/8 Juli/Augusti 2010 Nr 7/8 Juli/Augusti 2010 Bitidningen Mer bin! 100 000 bin till Kronprinsessparet Bihälsa Drottningtillsättning Glas- eller plastburk Bitidningen 7/8 2010 1 GULD PÅ FLASKA Nu finns äntligen årets vinnyhet

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Bitidningen. Ny redaktör med biodlingsprojekt. Test av honungens kvalitet Vax i biodlingen Bins sovvanor Tymol fungerar

Bitidningen. Ny redaktör med biodlingsprojekt. Test av honungens kvalitet Vax i biodlingen Bins sovvanor Tymol fungerar Nr 3 Mars 2015 Bitidningen Ny redaktör med biodlingsprojekt Test av honungens kvalitet Vax i biodlingen Bins sovvanor Tymol fungerar Bitidningen 3 2015 1 Erbjudande i Mars Månadens vara - Skälderhusjackan

Läs mer

BIPACKSEDEL FÖR. Polyvar 275 mg bikupestrip

BIPACKSEDEL FÖR. Polyvar 275 mg bikupestrip BIPACKSEDEL FÖR Polyvar 275 mg bikupestrip 1. NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND SOM ANSVARAR FÖR FRISLÄPPANDE

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

Studieplan. till boken Sjukdomar, parasiter och skadegörare i bisamhället

Studieplan. till boken Sjukdomar, parasiter och skadegörare i bisamhället Studieplan till boken Sjukdomar, parasiter och skadegörare i bisamhället 1 Innehåll Inledning 3 1. Honungsbiet 4 Bisamhället som organism 4 Biets anatomi 4 2. Sjukdomsalstrande organismer, parasiter och

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet 20 05 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Välkommen till årets Biblad. Biåret 2004 gav lite honung som ett resultat av det kalla och regniga vädret under

Läs mer

Sveriges Biodlares Riksförbund, Mantorp 2009

Sveriges Biodlares Riksförbund, Mantorp 2009 1 Sveriges Biodlares Riksförbund, Mantorp 2009 Layout: Erik Österlund Bilder: Catherine Engman, Bengt Esplund, Bo Lundberg, Bengt Nyrén och Erik Österlund Tryck: VTT-grafiska, Vimmerby 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se

Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Stenungsunds Biodlareförenings styrelse 2007: Ordförande: Gösta Hjelm 0303-77 90 97, 0705-77 90 96 Vise ordf.: Bengt Gustavsson 031-12

Läs mer

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 Uppsala 2009-10-08 Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box 7044 750 07 Uppsala Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 1 Bakgrund Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 är en viktig information

Läs mer

Kartläggning av vinterförluster Vaxanalyser Instruktionsbigårdar Moniteringsbigårdar

Kartläggning av vinterförluster Vaxanalyser Instruktionsbigårdar Moniteringsbigårdar Kartläggning av vinterförluster Vaxanalyser Instruktionsbigårdar Moniteringsbigårdar Konferens om det nationella honungsprogrammet 2012 Stockholm Preben Kristiansen Bihälsokonsulent Kartläggning av vinterförluster

Läs mer

Svenska Carnica Gruppen

Svenska Carnica Gruppen Svenska Carnica Gruppen Riktlinjer för testverksamhet Riktlinjerna för Carnicagruppens testverksamhet är anpassad till Toleransavelsprojektet i Tyskland o. Österrike. Avelsvärdet för egenskaperna beräknas

Läs mer

Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018

Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018 Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018 www. ETIKETT Klisterdekal med märke Honung från Svenska Bin finns att beställa på medlemssidan LOCKSÄKRING Klisterdekal locksäkring med Svenska Bins märke (30 mm

Läs mer

Avel för tolerans mot varroakvalster hos honungsbin en förstudie

Avel för tolerans mot varroakvalster hos honungsbin en förstudie Avel för tolerans mot varroakvalster hos honungsbin en förstudie Ingemar Fries Ekologiskainstitutionen,SLU Box7044,75007Uppsala I.Fries,Avelförtoleransmotvarroahoshonungsbin enförstudie Avel för tolerans

Läs mer

Drönaren Våren Foto: John Severns, Wikimedia Commons. Redaktör Rolf Henriksson

Drönaren Våren Foto: John Severns, Wikimedia Commons. Redaktör Rolf Henriksson Drönaren Våren 2018 Foto: John Severns, Wikimedia Commons Redaktör Rolf Henriksson 2 Ordföranden har ordet - Våren 2018 Snart är det dags att dra igång en ny säsong och vi hoppas att alla samhällen, både

Läs mer

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen I tabellen ska du ange de nya eller ändrade paragrafer i föreskriften/allmänna rådet som innehåller administrativa bördor för företagen och

Läs mer

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något.

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Danmarks biodlare Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Är det rimligt att alla lär sig tre saker här idag? Vad

Läs mer

Tabell 1. Geografisk fördelning av antalet provtagna bigårdar

Tabell 1. Geografisk fördelning av antalet provtagna bigårdar Populärvetenskaplig sammanfattning av projektet Sjukdomar hos honungsbin en baslinjestudie, dnr 6.2.18 10190/2015. Medel från anslaget 1:6, anslagspost 2, bekämpande av djursjukdomar. Honungsbin är en

Läs mer

Bihälsokonsulenten. Konferens om det nationella honungsprogrammet 2012. Stockholm, 12 mars 2013. Preben Kristiansen Bihälsokonsulent

Bihälsokonsulenten. Konferens om det nationella honungsprogrammet 2012. Stockholm, 12 mars 2013. Preben Kristiansen Bihälsokonsulent Bihälsokonsulenten Konferens om det nationella honungsprogrammet 2012 Stockholm, 12 mars 2013 Bihälsokonsulent Fördelning av medel inom NP 2012 Sveriges Biodlares Riksförbund Bihälsokonsulenten Adjungerad

Läs mer

Bin och neonikotinoider Växtskyddsrådet 2015-05-20

Bin och neonikotinoider Växtskyddsrådet 2015-05-20 Bin och neonikotinoider Växtskyddsrådet 2015-05-20 Thorsten Rahbek Pedersen Enhetschef Rådgivningsenheten söder Thorsten.Pedersen@jordbruksverket.se Program Viktigaste resultat Fältundersökningens uppbyggnad

Läs mer

Fakta om pollinatörer

Fakta om pollinatörer Fakta om pollinatörer Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Fakta om bin 2 Många bipopulationer i Sverige har under de senaste åren minskat kraftigt. Det finns 285 olika vilda biarter i Sverige,

Läs mer

Drönaren. I detta nummer: Ordföranden har ordet En bra manick? Kåseri Varroakontroll. Våren 2013

Drönaren. I detta nummer: Ordföranden har ordet En bra manick? Kåseri Varroakontroll. Våren 2013 Drönaren I detta nummer: Ordföranden har ordet En bra manick? Kåseri Varroakontroll Våren 2013 Innehållsförteckning Ordförande har ordet 2013... 3 Slungrummets födelse... 3 Vinterförluster... 3 Vi tittar

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010

Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010 Bilaga 1 Uppsala 2010-08-2 Martin Schroeder Inst Ekologi SLU Delrapport för projektet Granbarkborrens förökningsframgång 2010 Under sommaren har granbarkborrens aktivitet följts upp i fem av de skyddade

Läs mer

Bin, humlor, beredskapsplaner och neonikotinoider 2013-04-13

Bin, humlor, beredskapsplaner och neonikotinoider 2013-04-13 Bin, humlor, beredskapsplaner och neonikotinoider 2013-04-13 Thorsten Rahbek Pedersen Enhetschef Rådgivningsenheten Söder Jordbruksverket thorsten.pedersen@jordbruksverket.se Bin, humlor, beredskapsplaner

Läs mer

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna!

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren (en liten skalbagge) eller via rötterna. En annan

Läs mer

Det är varroakvalstret som är centrum i biodlingens överlevnadskamp. Alla klarsynta biodlare

Det är varroakvalstret som är centrum i biodlingens överlevnadskamp. Alla klarsynta biodlare Hållbar biodling ERIK ÖSTERLUND Den ena rapporten efter den andra når oss från olika håll i världen, långt bortifrån såväl som från nära håll, om biodlingar med stora problem. Bin dör i alldeles för stora

Läs mer

Filmhandledning. Vem bor i skogen? CINEBOX En del av Swedish Film AB

Filmhandledning. Vem bor i skogen? CINEBOX En del av Swedish Film AB Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och två sidor med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 16 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Zoologi

Läs mer

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Sammanfattning Bönsmyg, Bruchus rufimanus, är en liten skalbagge som angriper åkerbönor. Den lägger ägg på baljorna och larverna borrar sig in

Läs mer

Drottningen märks blå i år.

Drottningen märks blå i år. 33:a årgången Drottningodling på bigården. Drottningen märks blå i år. Den senaste informationen finns alltid på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Stenungsunds Biodlareförenings styrelse 2010: Ordförande:

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box CDT 2009-09-01 2009-08-07 EXCEPTO1150A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer