Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt I: Service för personer med funktionsnedsättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt I: Service för personer med funktionsnedsättning"

Transkript

1 1(21) Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt I: Service för personer med funktionsnedsättning Social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Kommunförbund och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har tillsammans utarbetat en statistikenkät som genomförs i kommunerna vart tredje år. Den kompletterar THL:s statistik om verksamheten i kommunernas socialservice och dess ämnesområden är service för personer med funktionsnedsättning, social kreditgivning, barnomsorg och arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Redogörelsen har tidigare gjorts för 2007, 2010, 2013 och Detta brev och denna enkät utgör förhandsinformation om vilka uppgifter som kommer att samlas in i början av 2020 om situationen Enkäten gäller ämnesområde 1, dvs. ordnandet av service för personer med funktionsnedsättning i kommunen Enkäten omfattar den service som ordnas för personer med funktionsnedsättning med stöd av Lagen om service och stöd på grund av handikapp (handikappservicelagen) och Lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (Specialomsorgslagen) samt delvis även annan lagstiftning, till exempel lagen om stöd för närståendevård. Uppgifterna som samlas in gäller 2019, och därför tillämpas kommunindelningen för det året. Uppgifterna i kommunenkäten ska fortfarande lämnas enligt kommun, även om hela social- och hälsovårdsväsendet skulle ha lagts ut på en annan kommun eller samkommun. Den kommunspecifika informationen ligger även i fortsättningen till grund för landskapsutvärderingarna. Syftet med denna enkät är att producera information och att förbättra helhetsbilden av situationen, servicebehovet och resurserna inom servicen för personer med funktionsnedsättning. Det är mycket viktigt att situationen klargörs nu, eftersom stora förändringar är på gång i lagstiftningen de kommande åren. Enkäten ger också information som kan användas för att följa upp skyldigheterna i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det finns sammanlagt 20 frågor om servicen för personer med funktionsnedsättning. Några frågor har lagts till i enkäten, medan andra har tagits bort. Jämfört med datainsamlingen från 2016 har vi lagt till en ruta för uppskattade sifferuppgifter och ett fält för ytterligare upplysningar. I fältet för ytterligare upplysningar vill vi att ni berättar om ni till exempel har haft svårigheter att få fram de efterfrågade uppgifterna på ett tillförlitligt sätt i era klientdatasystem. Där vill vi också att ni med ord beskriver situationen avseende de efterfrågade tjänsterna för personer med funktionsnedsättning. Texterna analyseras i samarbete med THL:s team inom servicen för personer med funktionsnedsättning och uppgifterna kommer att användas i utvecklingsarbetet. Om ni inte kan få fram uppgifterna direkt i datasystemen, ber vi er att göra en uppskattning och ange i enkäten att sifferuppgiften är en uppskattning. Om ni vill kan ni även lämna ytterligare upplysningar om en fråga eller ett svar.

2 2(21) 1. Kommun 2. Uppgiftslämnarens namn: 3. Uppgiftslämnarens titel: 4. Uppgiftslämnarens organisation: 5. Datasystem som används: 6. Uppgiftslämnarens e-postadress: 7. Uppgiftslämnarens telefonnummer: I. ORDNANDET AV SERVICE I ENLIGHET MED HANDIKAPPSERVICELAGEN 8. Bedöm om kommunen hade svårigheter att ordna tillräckligt med följande service för personer med funktionsnedsättning 2019? Definition i denna fråga: I punkt 1 3 efterfrågas service enligt handikappservicelagen. I punkt 4 efterfrågas service enligt Lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Punkt 5 kan innehålla uppgifter som överlappar med punkt 1 4. Nej Svårigheter I viss I betydande mån mån Färdtjänst (hsl) ( ) ( ) ( ) Personlig assistans (hsl) ( ) ( ) ( ) Serviceboende (hsl) ( ) ( ) ( ) Boendeservice enligt Specialomsorgslagen ( ) ( ) ( ) Service till barn med funktionsnedsättning ( ) ( ) ( ) Om kommunen hade svårigheter i betydande eller viss mån, vilken typ av svårigheter var det? 9. Färdtjänst (Handikappservicelagen): 10. Personlig assistans (Handikappservicelagen):

3 3(21) 11. Serviceboende (Handikappservicelagen): 12. Boendeservice enligt Specialomsorgslagen: 13. Service till barn med funktionsnedsättning: II. IAKTTAGANDET AV TIDSFRISTERNA 14. Hade kommunen under 2019 svårigheter att inleda utredningen av servicebehovet enligt 3 a 1 mom. i handikappservicelagen inom utsatt tid (7 vardagar)? ( ) Nej, inga svårigheter ( ) Ja, i viss mån ( ) Ja, i betydande mån Ytterligare upplysningar: 15. Hade kommunen under 2019 svårigheter att utan obefogat dröjsmål upprätta serviceplaner enligt 3 a 2 mom. i handikappservicelagen? ( ) Nej, inga svårigheter ( ) Ja, i viss mån ( ) Ja, i betydande mån Ytterligare upplysningar: 16. Hade kommunen under 2019 svårigheter att utan dröjsmål behandla ärenden enligt 3 a 3 mom. i handikappservicelagen (besluta om service och stöd senast tre månader efter att ansökan gjorts)? ( ) Nej, inga svårigheter ( ) Ja, i viss mån ( ) Ja, i betydande mån Ytterligare upplysningar:

4 4(21) 17. Om kommunen hade svårigheter i betydande eller viss mån, vilken typ av svårigheter var det och vad orsakade dem? 18. Följer kommunen upp tidsfristerna i handikappservicelagen? ( ) Ja ( ) Nej ( ) Delvis 19. Om kommunen följer upp tidsfristerna, vilken var den genomsnittliga handläggningstiden för beslut enligt handikappservicelagen 2019: genomsnittlig handläggningstid dagar Ytterligare upplysningar: III. BESLUT OCH SERVICEPLANER 20. Hur många beslut fattades 2019 enligt handikappservicelagen och Specialomsorgslagen? Definition i denna fråga: Här anges antalet beslut. Om samma klient omfattas av flera beslut om service för personer med funktionsnedsättning ska alla beslut räknas med. 21. Hur många serviceplaner gjordes upp 2019? Antal: siffran är en uppskattning Ytterligare upplysningar om besluten och serviceplanerna i del III:

5 5(21) IV: KLIENTERNA INOM SERVICEN FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 22. Hur många klienter hade kommunen inom servicen för personer med funktionsnedsättning 2019 (inkluderar de personer som fått service både enligt handikappservicelagen och Specialomsorgslagen)? Definitioner i denna fråga: Klient inom servicen för personer med funktionsnedsättning inbegriper de personer som under 2019 har fått service enligt handikappservicelagen och Specialomsorgslagen, och som har fått ett positivt beslut som varit giltigt under Varje klient räknas endast en gång, även om klienten har fått flera tjänster under året. Klient som behöver särskilt stöd avser en person som har särskilda svårigheter att söka och få behövliga social- och hälsotjänster på grund av kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning eller sjukdom, missbruk av berusningsmedel, samtidigt behov av flera stöd eller på grund av någon annan motsvarande orsak och vars stödbehov inte är förknippat med hög ålder så som föreskrivs i 3 i lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (980/2012). (Socialvårdslag 3 ) Barn som behöver särskilt stöd avser ett barn vars uppväxtförhållanden äventyrar eller inte tryggar barnets hälsa eller utveckling eller som genom sitt beteende äventyrar sin hälsa eller utveckling eller som på grund av de orsaker som anges i 3 3 punkten i socialvårdslagen behöver särskilt stöd. Antal Klienter sammanlagt inom servicen för personer med funktionsnedsättning varav personer eller barn som behöver särskilt stöd (Socialvårdslag 3 ) varav klienter inom stöd för närståendevård (Lag om stöd för närståendevård 2 ) en del av siffrorna/siffran är en uppskattning Ytterligare upplysningar om klienterna inom servicen för personer med funktionsnedsättning i del IV:

6 6(21) V. PERSONLIG ASSISTANS ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN 23. Hur många personer i kommunen fick 2019 personlig assistans enligt handikappservicelagen och hur många timmar i snitt per vecka? Specificering av definitionen: Svara enligt antalet timmar i det senaste beslutet, om antalet timmar med personlig assistans har ändrats under året. Mindre än 10 timmar/vecka timmar/vecka timmar/vecka timmar/vecka timmar/vecka Minst 70 timmar/vecka Män Kvinnor Sammanlagt Sammanlagt siffran är en uppskattning 24. Hur många personer i kommunen fick personlig assistans enligt 8 c i handikappservicelagen 2019 och på vilket sätt ordnades den? Definition i denna enkät: Svara enligt det senaste beslutet, om sättet att ordna personlig assistans har ändrats under året. * Tidigare har begreppet klienten som arbetsgivare använts i enkäten. I denna enkät har begreppet ersatts med Arbetsgivarmodellen. Arbetsgivarmodellen omfattar de situationer där föräldern eller intressebevakaren fungerar som arbetsgivare istället för personen. Personer sammanlagt Arbetsgivarmodellen* Servicesedel Kommunen köpte assistansservice

7 7(21) Kommunen ordnade servicen i egen regi eller i samarbete med andra kommuner Kombination av flera sätt Sammanlagt siffran är en uppskattning Ytterligare upplysningar om personlig assistans enligt handikappservicelagen i del VI: VII. DAGVERKSAMHET 25. Hur många personer i kommunen fick dagverksamhet enligt 8 b i handikappservicelagen 2019? Åldersgrupp Män Kvinnor Sammanlagt Under 18 år år år 65 år och äldre Sammanlagt 26. Hur många personer i kommunen fick dagverksamhet enligt 2 i Specialomsorgslagen 2019? Åldersgrupp Män Kvinnor Sammanlagt Under 18 år år år 65 år och äldre Sammanlagt

8 8(21) Ytterligare upplysningar om dagverksamheten i del VII: VIII: SERVICE BEVILJAD PÅ GRUND AV FUNKTIONSNEDSÄTTNING 27. Har kommunen beviljat följande tjänster på grund av funktionsnedsättning 2019? Stöd för och träning i att öva olika sysslor och främja färdigheter Inte alls Sporadiskt I viss mån Allmän praxis Vet inte ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Flyttförberedelse ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Försöksboende och boendeträning ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Ytterligare upplysningar om servicen beviljad på grund av funktionsnedsättning i del VIII:

9 9(21) Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt II: Social kreditgivning 1. Kommun 2. Uppgiftslämnarens namn 3. Tjänstebenämning 4. Organisation 5. Uppgiftslämnarens e-postadress 6. Uppgiftslämnarens telefonnummer 7. Tillämpade kommunen social kreditgivning 2019 (Precisera framtidsplanerna för de två följande åren i fråga 18.) ( ) Ja ( ) Nej ( ) Nej, på kommande/planeras ( ) Inget behov 8. Hur stort var det totala beloppet för social kreditgivning (kapital) i kommunen (enligt kommunens balansräkning) och hur mycket av det var krediter som beviljades 2019? Totalt belopp av vilket beviljats 2019 Euro 9. Hur många personer beviljades social kredit 2019 (om flera personer i hushållet beviljats, räknas de åtskilda)? Män Kvinnor år år år år 55 år och över Sammanlagt

10 10(21) 10. I vilken typ av hushåll bodde dessa personer? Män Kvinnor Ensamboende Äkta par/sambopar, inga minderåriga barn Äkta par/sambopar, minderåriga barn Ensamförsörjare Annan Sammanlagt 11. Vilken var dessa personers huvudsakliga livssituation? Män Kvinnor Löntagare Företagare Arbetslös Studerande Pensionär Annan Sammanlagt 12. Hur många av de personer som beviljades social kredit Definition: Enligt motiveringspromemorian (RP 142/2002) till lagen om social kreditgivning (1133/2002) bör samarbetet mellan socialarbetarna och ekonomi- och skuldrådgivarna utvecklas, men på grund av risken för jäv kan rätten att besluta om sociala krediter inte överföras på ekonomi- och skuldrådgivarna. gick igenom kommunens officiella ekonomi- och skuldrådgivningsprocess? fick beslutet utan att ha gått igenom en ekonomi- och skuldrådgivningsprocess?

11 11(21) 13. Hur många beslut om social kreditgivning fattade kommunen år 2019? Definition: Orsaker till återkrav kan enligt lagen vara en väsentlig fördröjning i betalningen eller avtalsbrott. Här avses hela krediten (eller restfordran), inga enskilda betalningsposter. Beviljade krediter Avslagna krediter Återkrävda krediter st. 14. Hade kommunen fastställt ett maximibelopp för social kredit per person och hushåll 2019? Ja, per person Ja, per hushåll Nej Euro 15. Hade kommunen en fast återbetalningstid för sociala krediter? Ja: Nej, den varierar mellan: År 16. Vilka var de vanligaste orsakerna och ändamålen för de beviljade krediterna i kommunen? Välj de tre vanligaste [ ] I stället för studielån när sökanden inte kan få statsborgen och studielån [ ] Att få den personliga ekonomin/hushållets ekonomi under kontroll [ ] Konsumtionskreditskulder [ ] Utsökningsskulder [ ] Trygga boende/förhindra vräkning [ ] Inköp till hemmet [ ] Främjande av rehabilitering [ ] Främjande av sysselsättning [ ] Klara av en social kris [ ] Annat, vad?

12 12(21) 17. Hur stor var kommunens kreditförlust till följd av social kreditgivning 2019? Kreditförlust 2019 Euro 18. Övriga upplysningar

13 13(21) Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt III: Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte 1. Kommun 2. Uppgiftslämnarens namn 3. Tjänstebenämning 4. Organisation 5. Uppgiftslämnarens e-postadress 6. Uppgiftslämnarens telefonnummer 7. Hur många aktiveringsplaner upprättade kommunen 2019 Antal aktiveringsplaner Antal aktiveringsplaner som innefattade arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte Personer under 25 år Personer 25 år eller äldre 8. Antal personer som deltog i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte Män Kvinnor Sammanlagt Under 25 år 25 år eller äldre 9. Hur har arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte anordnats? Personer Verksamhetsdagar Som egen verksamhet Som köpta tjänster Som servicesedelsverksamhet

14 14(21) 10. Grund för hänvisning till arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (välj två: vanligast=1, 2) Längre period av utkomstskydd för arbetslösa Varit klient med utkomststöd 11. Grund för hänvisning till arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte enligt servicebehovet (välj två: vanligast =1, 2) Arbete eller offentlig arbetskraftsservice i enlighet med personens behov kan inte erbjudas Till följd av begränsningar i arbets- och funktionsförmågan kan personen inte delta i arbete eller offentlig arbetskraftsservice Sådan socialservice samt sådana hälso- och sjukvårdstjänster och rehabiliteringstjänster i enlighet med speciallagarna som förbättrar personens arbets- och funktionsförmåga finns inte att tillgå 12. Metoder för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (välj två: vanligast =1, 2) Arbetsverksamhet vid en sysselsättningsenhet (t.ex. arbetsverkstäder) Arbetsverksamhet på en vanlig arbetsplats Arbetsträning Gruppverksamhet Individuell handledning Annat, vad? 13. Typisk längd för arbetsverksamheten som anges i beslut om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (välj två: vanligast =1, 2) Högst 3 månader 4 6 månader 7 12 månader månader

15 15(21) 14. Klienterna deltar vanligtvis i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (välj två: vanligast =1, 2) En gång Två perioder Tre perioder eller oftare 15. Antal personer som avböjt arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte Avböjde Under 25 år 25 år eller äldre 16. Orsaker till att arbetsverksamhet avböjdes (välj 2 4 orsaker: 1 = vanligast, 2,3,4). Familjesituationen (t.ex. svårt att ordna barndagvård) Ekonomiska orsaker (t.ex. resorna till och från arbetsplatsen) Den erbjudna arbetsverksamheten motsvarar inte aktiveringsplanen Påbörjat lönearbete/arbetsträning/utbildning Övergått i annans tjänst (t.ex. rehabilitering) Missbruksproblem eller psykiska problem Andra hälsorelaterade skäl Orsaker som relaterar till livsbalansen (sociala orsaker) Brist på motivation (t.ex. arbete utan lön) Annan orsak, vilken?

16 16(21) 17. Antal personer som avbrutit arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte Avbröt Under 25 år 25 år eller äldre 18. Orsaker till att arbetsverksamhet avbrutits (välj 2 4 orsaker: 1 = vanligast, 2,3,4). Familjesituationen (t.ex. svårt att ordna barndagvård) Ekonomiska orsaker (t.ex. resorna till och från arbetet) Arbetsverksamheten motsvarar inte aktiveringsplanen Påbörjat lönearbete/arbetsprövning Påbörjat utbildning/studier Övergått i annans tjänst (t.ex. rehabilitering) Arbetsverksamhetsplatsen är inte lämplig för arbetstagarens funktionsförmåga Avtalsbrott från anordnarens sida Missbruksproblem eller psykiska problem Andra hälsorelaterade skäl Orsaker som relaterar till livsbalansen (sociala orsaker) Annan orsak, vilken? 19. Vad gjorde personerna efter perioden med arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte? (välj 2 4 alternativ: 1 = vanligast, 2, 3, 4) De deltog i en ny period av arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte De övergick till lönearbete De övergick till lönesubventionerat arbete De deltog i arbetsprövning

17 17(21) De påbörjade en utbildning eller studier De deltog i arbetskraftspolitisk utbildning De genomgick en bedömning av arbetsförmågan eller deltog i yrkesinriktad rehabilitering De fick sjukförmån De gick i pension/fick möjlighet till pensionsutredning De var arbetslösa arbetssökande De levde på utkomststöd De blev klienter inom en annan service, vilken? 20. Övriga upplysningar

18 18(21) Statistikenkät i kommunerna 2019 Avsnitt IV: Uppfostrings- och familjerådgivning 2019 Enkäten sänds till alla kommuner. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds vidare till serviceproducenten. Uppgifterna gäller 2019 och lämnas kommunspecifikt. 1. Organisation som har lämnat uppgifterna Uppgiftslämnarens/kontaktpersonens uppgifter Namn Telefon E-postadress 2. Kommun för vilken uppgifterna gäller 3. Personal som utför klientarbete vid uppfostrings- och familjerådgivningen (antal) Här anges inte en direktör/chef som utför administrativt arbete på heltid. En direktör/chef som också utför klientarbete anges som en anställd på deltid. a) Psykolog på heltid på deltid b) Socialarbetare på heltid på deltid c) Läkare på heltid på deltid d) Annat, vad? på heltid på deltid 4. Produceras också följande tjänster inom uppfostrings- och familjerådgivningen i kommunen? Medling i familjefrågor (Äktenskapslag 5 kap., Socialvårdslag 14 ) Obs. Se även fråga 5. Elevhälsotjänster (Lagen om elev- och studerandevård 1287/2013) Specialiserad sjukvård, såsom barnpsykiatri eller ungdomspsykiatri Primärvårdstjänster, såsom talterapi Annat, vad? Ja Nej

19 19(21) 5. Medling i familjefrågor Äktenskapslag 5 kap., Socialvårdslag 14 Ja, kommunen erbjuder själv medling i familjefrågor Någon annan instans (vilken?) erbjuder medling i familjefrågor Antal familjer Antal besök 6. Tillgång till tjänsten Obs. Tillgång till tjänsten -uppgift används förutom för statistikföring även som grund för landskapens utvärdering och styrning. Hur lång är väntetiden till första besöket i genomsnitt för klienten? Väntetiden räknas i dagar mellan den dag kontakt togs och första besöket. vardagar/ (antal) 7. Klienter Klient avser den person som vid uppfostrings- och familjerådgivningen registreras som mottagare av tjänsten. En klient räknas bara en gång under ett år. Åldern anges enligt situationen i slutet av året Barn och unga som klienter efter kön och enligt åldersgrupp (antal) flickor pojkar 0 3 år 4 6 år 7 9 år år år år år 7.2. Föräldrar/vårdnadshavare till barn/unga efter kön (antal) som varit med kvinnor män Föräldrar/vårdnadshavare (antal) 7.3. Andra familjemedlemmar som varit med Minderåriga syskon och barn som deltar i besöken utöver klienten. Syskonen eller barnen behöver inte bo i samma hushåll. Antal syskon och barn: Vuxna, såsom nya partner eller mor- och farföräldrar, som deltar i besöken utöver föräldern eller vårdnadshavaren Antal vuxna:

20 20(21) 7.4. Klientfamiljer som fått service En familj som anlitat tjänsten räknas som klientfamilj. Med familj avses personer som bor i samma hushåll. En familj räknas endast en gång per år. Antal klientfamiljer som fått service under året: 8. Primär orsak till att familjen sökt rådgivningstjänster Den primära orsaken eller det största bekymret som fått familjen att söka sig till uppfostrings- och familjerådgivningen. Ange endast en orsak per familj. Antal: Familjeproblem *problem som anknyter till hela familjen, såsom problem med interaktionen, familjevåld, skilsmässa eller separation, familjekris eller en plötslig traumatisk händelse Problem med föräldraskapet *problem eller frågor som anknyter till föräldraskapet och fostran, såsom hur föräldrarna orkar eller hur psykiska problem och missbruk påverkar föräldraskapet Problem i parförhållandet *problem som i första hand anknyter till samlivet mellan två personer, såsom konflikter, gräl, otrohet, sexuella problem eller kris på grund av skilsmässa Obs. Gäller inte medling i familjefrågor. Barnets problem *problem som i första hand anknyter till barnet, såsom problem med känslolivet, anpassningssvårigheter, beteendeproblem, psykosomatiska problem eller inlärnings- och utvecklingsproblem Annan orsak, vad? *frågor som gäller annat än familjeproblem, problem med föräldraskapet eller barnets problem, såsom begäran om utlåtande OBS! Talterapi är inte uppfostrings- och familjerådgivning.

21 21(21) 9. Arbetsform (tidigare frågade vi om Klientarbete i besök) Den bärande tanken är vad gjordes?. Uppfostrings- och familjerådgivning är nätverksliknande, multiprofessionellt samarbete, arbetet utförs tillsammans. Lagen sätter ramarna för arbetet, men genomförandet av arbetet varierar i kommunerna. Som besök räknas möte med klienten oavsett mötets längd. Med antal besök avses antal besök av personer som är klienter. Klassificera besöken enligt vilken arbetsform som genomförs under besöket. Medling i familjefrågor inbegrips inte i arbetsformerna (klientbesöken). Om medling i familjefrågor ställs separata frågor (fråga 4 och fråga 5). Tilläggsinformation:

Kommunenkät om uppgifterna för år 2016 Del I: Småbarnspedagogik

Kommunenkät om uppgifterna för år 2016 Del I: Småbarnspedagogik 1(24) Kommunenkät om uppgifterna för år 2016 Del I: Småbarnspedagogik 1. Kommun: 2. Uppgiftslämnarens namn: 3. Tjänstebeteckning: 4. Organisation: 5. Uppgiftslämnarens e-postadress: 6. Uppgiftslämnarens

Läs mer

Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning

Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning 1(5) Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning Enkäten sänds till alla kommuner. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds vidare till serviceproducenten.

Läs mer

Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade

Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade Statistikenkät i kommunerna 2013 Social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Kommunförbund och (THL) har tillsammans utarbetat

Läs mer

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 THL/1853/5.09.00/2012 (61(6) UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 Enkäten sänds till kommunerna. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds till den som producerar

Läs mer

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 Enkäten sänds till kommunerna. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds till den som producerar tjänsten. Uppgifterna gäller

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 utkast 19.5.2017 Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att 1) uppnå likabehandling, delaktighet och deltagande i

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för datainsamlingen för statistiken över verksamheten inom sociala tjänster från och med 2016. Datainsamlingen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER Dnro 32/83/2013 Vilken kommun eller annan organisation representerar du? * Vilken är din ställning? * Kommun-/stadsfullmäktigeledamot Annan förtroendevald i

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Förändringar i barnskyddet 2016

Förändringar i barnskyddet 2016 Förändringar i barnskyddet 2016 36 Stödåtgärder inom barnskyddets öppenvård Utöver den socialservice som nämns i 3 kap. i socialvårdslagen, som hemservice, referensgruppsverksamhet, stödperson eller stödfamilj

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre samt lag

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

Daglig verksamhet i framtiden?

Daglig verksamhet i framtiden? Daglig verksamhet i framtiden? Sakkunnig Annette Tallberg FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla också för dem som behöver stöd i vardagen. fduv.fi Dagens tema Daglig

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Skede 1 Information om uppgiftslämnaren 1. Information om uppgiftslämnaren * 2. Tjänstebeteckning * 3. E-post * 4. Telefon *. Information om Kommunen/*Samkommunen

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 177/2000 rd

RIKSDAGENS SVAR 177/2000 rd RIKSDAGENS SVAR 177/2000 rd Regeringens proposition med förslag tilllag om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och vissa lagar som har samband med den Å rende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 10 kap. 3 lagen om offentlig arbetskraftsservice och 7 kap. 8 lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

hemtjänsterna i skick

hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick Vi har i Finland lyckats i vårt gemensamma mål, möjligheten ett njuta av allt längre liv med god hälsa och livskvalitet. Å andra sidan är vi den nation i europa

Läs mer

Lagstadgade tjänster inom

Lagstadgade tjänster inom Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:7swe Lagstadgade tjänster inom social- och hälsovården SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Helsingfors 2002 2 LAGSTADGADE TJÄNSTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

Läs mer

Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014

Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014 Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014 Varför en reform av lagstiftningen? Förändringar som har skett i verksamhetsmiljön FN:s konvention om rättigheter för

Läs mer

Verksamhetsuppgifter om sociala tjänster anvisningar för datainsamlingen 2015

Verksamhetsuppgifter om sociala tjänster anvisningar för datainsamlingen 2015 Verksamhetsuppgifter om sociala tjänster anvisningar för datainsamlingen 2015 Innehållsförteckning STATISTIK ÖVER VERKSAMHETEN INOM SOCIALA TJÄNSTER... 4 BEGREPP OCH DEFINITIONER, ALLMÄNNA ANVISNINGAR...

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder Anvisningar: 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Erik Munsterhjelm

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården 1 Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården I den föreslagna valfrihetsmodellen kan tjänster erbjudas av bolag som ägs av landskapet, av privata

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Pehr Löv pehr.lov@gmail.com Organisation som svaret representerar Svenska pensionärsförbundet

Läs mer

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen . Till: Social-och hälsovårdsministeriet Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen Ålands handikappförbund r.f. är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar

Läs mer

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 256/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att en familjevårdslag ska stiftas. Familjevårdslagen

Läs mer

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift KÅRKULLA SAMKOMMUN Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes 20.8.1960. Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift är att ordna svenskspråkig omsorg

Läs mer

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om gränsöverskridande hälsooch sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om gränsöverskridande

Läs mer

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen.

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 STATSRÅDET Kirjaamo.stm@stm.fi UTLÅTANDE Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. Hänvisning: Begäran om utlåtande

Läs mer

Anvisning 1/ (6)

Anvisning 1/ (6) Anvisning 1/2015 1 (6) Enligt sändlista Tillämpning av lagstiftningen om privat social- och hälsovård på social- och hälsovårdstjänster som produceras av privata utbildningsanordnare Bakgrund och anvisningens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Utgifterna under momentet föranleds huvudsakligen av statsandelen för driftskostnaderna för socialoch

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE AV PRIVAT PRODUCENT AV TILLSTÅNDPLIKTIGA SOCIALSERVICE 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE AV PRIVAT PRODUCENT AV TILLSTÅNDPLIKTIGA SOCIALSERVICE 2018 VERKSAMHETSBERÄTTELSE AV PRIVAT PRODUCENT AV TILLSTÅNDPLIKTIGA SOCIALSERVICE 2018 1. Basuppgifter om serviceproducenten Serviceproducentens namn (för sammanslutning namn enligt registerutdraget) FO nummer

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 61/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 10 a lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården och 11 militärunderstödslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Personlig assistansservice 2014

Personlig assistansservice 2014 PROJEKTRAPPORT 27.2.15 Dnr: 2014-0569-49 Personlig assistansservice 2014 ÅMHM har under hösten 2014 begärt redogörelse från de åländska kommunerna gällande ordnandet av personlig assistansservice enligt

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

RP 331/2010 rd. samt om avtalets giltighetstid.

RP 331/2010 rd. samt om avtalets giltighetstid. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 50 i barnskyddslagen, familjevårdarlagen och lagen om stöd för närståendevård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016.

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skada,

Läs mer

Barnskydd 2017 inlämning av uppgifter

Barnskydd 2017 inlämning av uppgifter Bilaga, THL 2095/5.09.00/2017. sida [1] inlämning av uppgifter Statistikuppgifterna om barn och unga som placerats utanför hemmet (barnskyddsregistret) och om verksamheten inom öppenvården för år 2017

Läs mer

Barnskydd 2015 inlämning av uppgifter

Barnskydd 2015 inlämning av uppgifter Barnskydd 2015 Bilaga, THL 21/5.09.00/2016. sida [1] www.thl.fi/statistik/barnskydd Barnskydd 2015 inlämning av uppgifter Statistikuppgifterna om barn och unga som placerats utanför hemmet (barnskyddsregistret)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2003 Nr 1358 1370 INNEHÅLL Nr Sidan 1358 om ändring av 10 och 17 barnskyddslagen... 4551 1359 om ändring av 11 b patientskadelagen...

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Gäller från 1.4.2019 Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

SOCIALVÅRDSLAGEN 1301/2014 TILLÄMPNINGSGUIDE

SOCIALVÅRDSLAGEN 1301/2014 TILLÄMPNINGSGUIDE SOCIALVÅRDSLAGEN 1301/2014 TILLÄMPNINGSGUIDE 11.11.11.11.2016 Social- och hälsovårdsministeriet 9.1.2017 Innehåll INLEDNING... 3 SOCIALVÅRDSLAGEN (1301/2014)... 5 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser... 5 1

Läs mer

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M BFN 5.9.2018 BILAGA: Klientavgifter inom småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.2018 AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M. 1.8.2018 Bildnings- och fritidsnämnden har beslutat (BFN 2.5.2018) om klientavgifter

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1 DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1. Registerförare 2. Registerärendenas handläggare och kontaktperson

Läs mer

Föreskrift 1/ (9)

Föreskrift 1/ (9) Föreskrift 1/2014 1 (9) Föreskrift om planen för egenkontroll för privat socialservice och offentlig äldreomsorg: innehåll, uppgörande och uppföljning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om privat

Läs mer

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Arbetsverkstad Arbetsverkstaden är en gemenskap där man genom arbete och tillhörande tränings- och handledningstjänster

Läs mer

Helsingfors 1.4.2015 4/2015. Förändringar i social- och hälsovården i anslutning till den nya socialvårdslagen

Helsingfors 1.4.2015 4/2015. Förändringar i social- och hälsovården i anslutning till den nya socialvårdslagen KOMMUNINFO Helsingfors 1.4.2015 4/2015 Förändringar i social- och hälsovården i anslutning till den nya socialvårdslagen Den nya socialvårdslagen stärker basservicen och minskar därigenom behovet av korrigerande

Läs mer

Bilaga 2014 till Den sociala tryggheten

Bilaga 2014 till Den sociala tryggheten 1 Bilaga 2014 till Den sociala tryggheten Information om de lagändringar som trädde i kraft i början av 2014 och om ersättningsbeloppen inom vård och omsorg. 2 fpa:s sjukvårdsersättningar Ersättning för

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) det inledande stycket i 2 kap. 1 2 mom., 10 2 mom. 2 4

Läs mer

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011. assistentti

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011. assistentti assistentti INFO Ändringarna i handikappservicelagen Rätten till personlig assistans säkerställs Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011 INFO serien nr 11 Originalets titel: Uudistuva vammaispalvelulaki

Läs mer

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa 20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa,

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård i Karleby och Kronoby Arbetsgrupp: Lena Aho-Rintamäki, Iiris Jurvansuu, Kaija Keski-Rahkonen, Eija Korkia-Aho och Hanna

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras.

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om rehabilitering av frontveteraner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Nina af Hällström nina-afhallstrom@samsnet.fi

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 254/2015 Lag om klienthandlingar inom socialvården Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH TILLAMPNINGSANVISNINGAR INOM ÄLDREOMSORGEN l KIMITOÖNS KOMMUN Godkänd i omsorgsnämnden 29/6 2015 (arvoden och avgifter uppdaterade 20 17) ^ KIMITOÖN

Läs mer

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8 20. Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa, och arbetsmarknadsstödet.

Läs mer

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet kirjaamo@stm.fi virpi.vuorinen@stm.fi UTLÅTANDE 17.6.2011 Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 20.4.2011

Läs mer

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2013:11 Vasa den 16.8.2013 Viveca Arrhenius Socialråd Andelen 75 år fyllda

Läs mer

RP 124/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 i lagen om utkomststöd

RP 124/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 i lagen om utkomststöd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om utkomststöd ändras så

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

FDUV:s kommentarer till förslaget om Lag om särskild service med anledning av funktionshinder

FDUV:s kommentarer till förslaget om Lag om särskild service med anledning av funktionshinder FDUV:s kommentarer till förslaget om Lag om särskild service med anledning av funktionshinder Kommentarerna har skickats till Social- och hälsovårdsministeriet via ministeriets webropol-enkät 5.7.2017.

Läs mer

Lagen om klienthandlingar inom socialvården

Lagen om klienthandlingar inom socialvården Lagen om klienthandlingar inom socialvården Vasa 14.9.2015 Helsingfors 15.9.2015 Åbo 16.9.2015 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens

Läs mer

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan, För- och grundskolan Umeå kommun Telefon 090-16 12 20 sep 2013 Innehållsförteckning Social bedömning...

Läs mer

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat.

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat. FDUV har några frågor till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi vill veta om du får vara med och bestämma hurdan service du får, till exempel hurdant stöd du får och hur du tycker att

Läs mer

EU:s allmänna dataskyddsförordning

EU:s allmänna dataskyddsförordning Allmänt Beskrivningens namn Personuppgiftsansvarig och kontaktuppgifter I denna beskrivning presenteras i sammanfattad och begriplig form de uppgifter som enligt dataskyddsförordningen ska ges till den

Läs mer

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning.

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN

SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN Handikappservice Besöksadress: Peltolavägen 3, 20720 Åbo. Postadress: PB 364, 20101 Åbo Tfn 02 330 000 E-post: vammaispalvelut@turku.fi förnamn.efternamn@turku.fi

Läs mer

Instruktion om stöd för närståendevård

Instruktion om stöd för närståendevård Instruktion om stöd för närståendevård 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om stöd för närståendevård 1.1.2017 2 Inledning I denna instruktion bestäms grunderna

Läs mer

Serviceproducenternas årsrapportering 2012 - datainsamlingsblankett

Serviceproducenternas årsrapportering 2012 - datainsamlingsblankett Rehabiliteringsgruppen Serviceproducenternas årsrapportering 2012 - datainsamlingsblankett Arbetsprövning, arbetsträning, arbetsträning för mentalvårdsklienter Skriv ut en blankett för varje linje Besvara

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik 1. Lag om ändring av lagen om småbarnspedagogik I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) 19 mom. och ändras 12 och 15 samt 17 4 mom. som följer: 12 Rätt till småbarnspedagogisk

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer