Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012"

Transkript

1 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen är uppbyggd. Handikappservicen hör till socialvården. På basis av socialvårdslagen kan man ansöka om bland annat stöd för närståendevård, färdtjänst och hemtjänst. På basis av handikappservicelagen kan man ansöka om bland annat personlig assistans, serviceboende, ändringsarbete i bostaden, anpassningsträning, bidrag för bilanskaffning samt redskap och maskiner. Socialvårdslagen innehåller anslagsbundna rättigheter och handikappservicelagen både subjektiva och anslagsbundna rättigheter. Subjektiva är dagverksamhet, personlig assistans, färdtjänst, ändringsarbete i bostaden och serviceboende. För personer som hör till specialomsorgen, beviljas stöd och service i enlighet med specialomsorgslagen. De rättigheter som finns med i specialomsorgsprogrammet (kallas EHO på finska) är subjektiva. Det finns skillnader i hur de nämnda lagarna fungerar. Socialbyrån beviljar stöd och service på basis av handikappservicelagen enligt klientens behov, medan stöd och service enligt specialomsorgslagen är diagnosbaserat. Då är det ingen skillnad på graden av funktionsnedsättning. Inom handikappservicen är det skillnad på graden av funktionsnedsättning. Dessa två lagar ska slås samman till en ny lag. Utgångspunkten blir att alla funktionsnedsättningar ska behandlas jämlikt. Kommunernas socialbyråer har hand om socialvården och handikappservicen. Vid socialbyrån uppgörs en serviceplan. Den ska justeras vid behov. Specialomsorgsdistrikt till exempel Kårkulla samkommun och Eskoo Specialomsorg ges till personer med utvecklingsstörning och ibland andra motsvarande funktionsnedsättningar. Vissa kommuner kräver att personen det gäller har den specifika diagnosen utvecklingsstörning för att bevilja något, andra kommuner är mer flexibla. Ett specialomsorgsprogram och en individuell plan (IP-plan) görs upp (obs! blanda inte denna med skolornas individuella plan). Den individuella planen är ett arbetsredskap, medan specialomsorgsprogrammet är ett förvaltningsbeslut. Det finns inga regler för hur ofta en IP-plan ska uppdateras men barn utvecklas och behov ändras och planen bör därför uppdateras med ungefär ett års mellanrum. Begär detta som förälder om det inte görs automatiskt. Vuxnas IP-planer kan uppdateras mer sällan, om servicebehovet inte förändras. Övriga instanser Tolktjänsten, som är en subjektiv rättighet, hör numera under Folkpensionsanstalten. Rehabilitering kan fås via FPA, hälsovården, kommunens handikappservice eller specialomsorgsdistrikten. Också hjälpmedel kan beviljas från samma instanser. FPA beviljar bland annat medicinsk rehabilitering, psykoterapi och yrkesinriktad rehabilitering till personer med svår funktionsnedsättning. Till ansökan ska bifogas en rehabiliteringsplan som görs upp med hälsovården.

2 Diskussion Ibland vet föräldrar inte vilken plan som är vilken när dessa görs upp. Det hör till informationsplikten för socialarbetare/kommunala tjänstemän att berätta detta. Be kopia av alla planer som görs upp. I och med kommunsammanslagningar och byte av tjänstemän har papper och beslut ibland tappats bort. Be också om att få skriftliga beslut. Lämna in ansökningar skriftligt. Det är svårare att ansöka om ändring på muntliga beslut. Ibland sägs det att det som inte finns till pappers så finns inte överhuvudtaget. Specialomsorgsprogram och serviceplan hör till två olika lagar. Serviceplanen hör till handikappservicen och i den gås servicebehovet igenom. Önskas uppgörande av en serviceplan så ska socialbyråns tjänsteman inleda serviceplaneringen inom sju vardagar i och med den lagförändring som trädde i kraft för två år sedan. Mycket är bra i kommunerna. Ofta orkar inte föräldrar som har barn med specialbehov yrka på rättelse till alla nekande beslut trots att det är en rättighet utan de prioriterar vad de anser är viktigast. Ofta vet föräldrarna inte vem som sköter vad. Säger en instans något så tror man på den trots att det kan vara felaktigt. Hör man till exempel till Kårkulla samkommun rekommenderas man ändå boka in ett möte med kommunens socialarbetare för att gå igenom vilka möjligheter som finns. Tips på en webbsida: Frågor som ställdes under kvällen och svar som gavs Fråga 1: Finns det någon åldersgräns på beviljandet av personlig assistans? Det finns ingen direkt åldersgräns. Personlig assistans finns till för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Ett barn med grav funktionsnedsättning har rätt till personlig assistans när han eller hon inte är i behov av föräldrarnas direkta och fortgående övervakning och omsorg, utan själv klarar av att åtminstone delvis påverka och fatta beslut om sin egen verksamhet. I praktiken kunde personlig assistans beviljas till exempel om barnet med funktionsnedsättning ska på jumppa tillsammans med andra barn som kommer utan föräldrar, men det funktionshindrade barnet behöver en vuxen persons hjälp för att kunna delta i jumppan. Har föräldern inte alltid möjlighet till detta så hindras barnet från att utöva sitt intresse (där andra barn kan delta utan att en förälder är med). Det finns heller ingen övre åldersgräns, men personlig assistans ska inte beviljas om hjälpbehovet endast beror på normalt åldrande.

3 Fråga 2. Hur ska kommunen besluta om närståendestöd? Vem ska få det lägsta och vem förhöjt bidrag? Får kommunen på grund av att båda föräldrarna arbetar heltid automatiskt ge det lägsta bidraget? Kommunen har inte någon särskild skyldighet att bevilja stöd för närståendevård och ingen har alltså absolut rätt till stödet. Stödet hör ändå till kommunens allmänna skyldighet att ordna och beviljas invånarna inom ramarna för de anslag som reserverats. I stödet för närståendevård ingår alltid ett vårdarvode i form av pengar. Vårdarvodet graderas enligt hur bindande och krävande vården är. Inom de gränser lagen tillåter besluter kommunerna om klassificering av arvodet och kriterier när det gäller stödet för närståendevård. Vårdarvodet är år 2012 minst 364,35 euro per månad, om närståendevårdaren är bunden till vården dygnet runt eller fortgående varje dag. Även om den vårdbehövande är mer än sju timmar per dag borta från hemmet, kan inte vårdarvodet sänkas i de fall där vårdbehovet är krävande. Till exempel kan en närståendevårdare till ett barn med grav utvecklingsstörning vara berättigad till ett vårdarvode på 364,35 euro på basis av att vården är krävande, även om barnet tillbringar mer än sju timmar per vardag utanför hemmet. Vårdarvodet kan sänkas till exempel om klienten har beviljats en personlig assistent för i genomsnitt mer än sju timmar per dag och om behovet av närståendevård är ringa under dygnet. Vårdarvodet är år 2012 minst 728,69 under en tung förändringsfas för den vårdbehövande, till exempel skolstart, övergång från en skola till en annan eller flytt, förutsatt att närståendevårdaren kortvarigt är förhindrad att arbeta eller studera på heltid. Om båda föräldrarna arbetar heltid betalas inte det högsta bidraget ut, eftersom det finns till för en övergående förändringsfas, och det högsta bidraget kräver att närståendevårdaren är förhindrad att arbeta eller studera heltid. Man kan bli närståendevårdare när man fyllt 18 år, alltså när man har rättshandlingsförmåga. Det finns ingen åldersgräns för den stödbehövande. Till exempel en förälder till en treåring kan bli närståendevårdare. Om kommunen beviljar den vårdbehövande stöd för närståendevård, uppgör kommunen och närståendevårdaren ett uppdragsavtal. Till avtalet bör bifogas en vård- och serviceplan, som kommunens tjänsteman gör upp i samarbete med den vårdbehövande och närståendevårdaren. I planen kommer man överens bland annat om närståendevårdarens ledighet, stödet för den hjälpbehövande och arvodet. Närståendevårdaren kan också få stöd till exempel i form av handledning och råd, rehabilitering och utbildning. Planen för närståendevård kan vara en del av serviceplanen.

4 Det får inte ställas villkor på viss nivå av FPA:s handikapp- eller vårdbidrag för att kunna få stöd för närståendevård. De är inte relaterade till varandra och det ena behöver inte utesluta det andra. Om kommunens budgeterade medel inte räcker till, har kommunen dock rätt att prioritera till vem stöd för närståendevård beviljas, så länge klienterna behandlas jämlikt. Det finns olika nivåer på bidrag för närståendevård som kan grundar sig på interna anvisningar. Om kommunen motiverar ett beslut med interna anvisningar, har man rätt att se dem. Fråga 3: Som närståendevårdare har man rätt till tre dygns avlastning. Om kommunen inte har något att erbjuda hur gör man då? Är det kommunens skyldighet att ordna avlastning? En närståendevårdare som ingått ett närståendevårdaravtal har rätt till minst tre dygns ledighet per månad, om han eller hon är bunden av vården dygnet runt. En närståendevårdare har också rätt till ledighet, om den vårdbehövande tillbringar en liten del av dygnet (högst 5 7 timmar) utanför hemmet. Kommunen är skyldig att ordna korttidsvård för den vårdbehövande under närståendevårdarens ledighet. Föräldrarnas och barnets önskemål ska tas i beaktande när korttidsvården planeras, men deras önskan måste inte följas. Korttidsvården kan ordnas i eller utanför hemmet. Det är inte föräldrarnas ansvar att hitta plats för korttidsvården, men de kan självfallet samarbeta med kommunen. Kommunen kan till exempel köpa korttidsvården av en serviceproducent och i vissa kommuner kan man köpa korttidsvård med servicesedlar. Fråga 4: Vem ska man som förälder kontakta då det uppstår frågor kring betalningsförbindelser gällande barnets rehabilitering, pedagogiska undersökningar osv.? Är det föräldrarna själva som ska reda ut vem eller vilken instans som det hör till eller kan man få hjälp av något ombud som tar reda på sådant? Frågeställaren förklarade bakgrunden: Socialvården betalade den första pedagogiska syngranskningen i detta exempel. En andra granskning rekommenderades av sjukhuset. Hälsovården gick inte med på att ersätta undersökningen, med motiveringen att det inte är en medicinsk granskning utan en pedagogisk. Skolverket sade nej på grund av ekonomin. Det finns flera som önskar denna undersökning för sina barn och betalar kommunen undersökningen åt en så bör den betala åt alla. Frågeställaren hör inte till specialomsorgen. Rekommendation: Gör en skriftlig ansökan till utbildningsanordnaren med hänvisning till den pedagogiska bedömningen och rekommendationer. Överklaga vid behov. Om många instanser är inblandade och ingen tar ansvar, kan man kontakta till exempel kommunens socialarbetare. Det hör till dennes plikt att informera om det som hör till kommunens socialservice. Berör frågan någon annan instans så kan socialarbetaren utreda frågan i mån av möjlighet.

5 Det finns en serviceform, personligt ombud, vars uppgift kan vara till exempel att känna till de olika instanserna och hjälpa till i kontakten till dem samt att ansöka om de rättigheter man har. Få har dock personliga ombud eftersom det är svårt att få ersättning för detta. En del av de få familjer som har, har fått beviljat via specialsjukvården. Socialarbetarnas arbete skulle underlättas av personliga ombud. Fråga 5: Om alla instanser säger nej till att betala, kan man då överklaga åt någon eller finns det andra ställen man kan ta kontakt med för att få någon att betala? Gällande syngranskningen ovan så kan dessa undersökningar höra till specialomsorgen och ska beviljas om de finns med i specialomsorgsprogrammet. De som inte hör till specialomsorgen, kan oftast överklaga kommunala tjänstemannabeslut eller nämndbeslut. Inom hälsovården finns inget besvärssystem, men förvaltningstvist kan inledas. Kommentar från publiken: De synskadades förbund arbetar också för att denna syngranskning ska betalas av skolverket. Lions stiftelse kanske understöder? Fråga 6: Om man har ett läkarutlåtande på att något bör undersökas, hur högt spelar det? Läkare har ingen beslutandemakt inom kommunens socialservice eller skolväsendet. Kommunen kan avslå en ansökan även om ett läkarutlåtande förespråkar undersökningen, även om läkarutlåtandet kan vara en bra motivering till ansökan. När det gäller handikappservice ska beslutet inte baseras endast på medicinsk utredning, utan även annan utredning av funktionsförmågan är viktig. Fråga 7: Vad finns det för rättigheter och vad kan man få för stödformer om man har ett barn med utvecklingsförsening och inte utvecklingshämning? Om barnet inte hör till specialomsorgen kan stöd och service beviljas på basis av socialvårds- och handikappservicelagen. Dessa är inte diagnosbaserade utan utgår ifrån barnets servicebehov. För att utreda barnets servicebehov kan det vara bra att på förhand använda sig av dagboksmodellen som finns på Beställ tid till handikappservicen, gå igenom det dagliga behovet av stöd och service och gör upp en serviceplan tillsammans med socialarbetaren. Barnens övriga planer, till exempel habiliteringsplanen kan sättas som bilaga till serviceplanen. Fråga 8: Vår kommun beviljar bara fem av åtta timmar rehabiliterande dagvård. Är det ok? Vi vet ju att en del kommuner beviljar hela dagen. Rehabiliterande dagvård beviljas enligt barnets behov, som ska konstateras i ett läkarutlåtande. Den rehabiliterande dagvården hör till specialomsorgerna och ska därför finnas med i ett specialomsorgsprogram. Barn som inte hör till specialomsorgen har inte rätt till rehabiliterande dagvård.

6 En tjänsteman eller grundtrygghetsnämnden (beroende på kommun) besluter om denna dagvård. Vissa kommuner har slutat bevilja rehabiliterande dagvård, medan vissa beviljar till alla som omfattas av specialomsorgen och ansöker om dagvården. Ibland anses tid för vila och mat på dagiset vara vanlig dagvård och övrig tid är rehabiliterande. Då beviljas inte fulla timmar per dag. Fråga 9: Vi har papper på att barnet är minst 80 % invalid och har anhållit om skattelättnad för bilen men fått avslag. Vad kan vi göra? På basis av handikappservicelagen kan man få ersatt hälften av bilanskaffningens faktiska kostnader. Skatteåterbäring och pris för den gamla bilen samt eventuellt andra ekonomiska stöd för bilen dras av från bilersättningen. Bilen ska behövas på grund av funktionsnedsättningen i den dagliga verksamheten. Behovet ska vara fortgående, dagligt eller ofta förekommande. Skatteåterbäring kan person med synskada eller rörelsehindrad person få, enligt rättspraxis till personligt bruk om minst 80 % invaliditet. Bilskatten returneras i sin helhet, högst euro/4980 euro, om man bevisligen är tvungen att använda automatväxel. Läkarutlåtande om invaliditetsklassen krävs. Om dessa krav för skatteåterbäring inte uppfylls kan Tullstyrelsen av särskilt vägande skäl bevilja återbäring. Detta har gjorts till exempel för föräldrar till ett barn med funktionsnedsättning, när bilen varit nödvändig transport av barnet. Fråga 10: Vilken hjälp och vilka rättigheter har man att kräva av kommunen när dagis och skola har stängt under loven? För lovvård gäller samma system som med eftermiddagsvård för barn som hör till specialomsorgen. Det är kommunens ansvar att ordna lovvård på basis av specialomsorgslagen. Men specialomsorgen bör ha ett läkarutlåtande på behovet av lovvård och lovvården bör finnas med i specialomsorgsprogrammet. Fråga 11: Har båda föräldrarna rätt att vara hemma med sjuka barn när man har barn med speciella behov, dvs. att den ena föräldern kan vara med barnet med funktionsnedsättning och att den andra kan ha hand om de andra barnen i familjen? Frågeställarens förklaring: Om föräldrarna åker på undersökning till annan ort med barnet så har FPA ofta ersatt båda föräldrarnas arbetsfrånvaro. På en del sjukhus får man numera inte lämna barnet ensamt. Vad gör man då med de andra barnen? Rekommendation: Detta är inte en fråga om rättigheter, utan beror på arbetsgivarens flexibilitet. Prata med arbetsgivaren och hör med FPA, om det finns någon möjlighet att få stöd om båda föräldrarna är hemma med sjukt barn. Det är FPA:s skyldighet att ge råd och beskriva hur regelverket ser ut.

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014

Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014 Ny funktionshinderlag och socialvårdslag vadå? Funktionshinderpolitiskdag 13.11.2014 Varför en reform av lagstiftningen? Förändringar som har skett i verksamhetsmiljön FN:s konvention om rättigheter för

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård 7 VOND 13.6.2013 Bilaga 9, VOND 29.8.2013 106 Bilaga Dnr 649/5.12.2000/2013 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller:

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH TILLAMPNINGSANVISNINGAR INOM ÄLDREOMSORGEN l KIMITOÖNS KOMMUN Godkänd i omsorgsnämnden 29/6 2015 (arvoden och avgifter uppdaterade 20 17) ^ KIMITOÖN

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Godkänd av socialnämnden 8.11.2011/ 156 Reviderad av äldreomsorgschefen 13.04.2012/ 100 Allmänt Stödet för närståendevården är lagstadgat genom lagstiftning

Läs mer

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M 14.12.2011 169 Bilaga 3 OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M. 1.1.2012 Gäller: fr.o.m. 1.1.2012 tills vidare 1. Allmänt om anslagsbundna stödåtgärder och

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen.

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 STATSRÅDET Kirjaamo.stm@stm.fi UTLÅTANDE Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. Hänvisning: Begäran om utlåtande

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Gäller från 1.4.2019 Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

Semester- eller rekreationsverksamhet understöds i huvudsak inte som anpassningsträning.

Semester- eller rekreationsverksamhet understöds i huvudsak inte som anpassningsträning. ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I LAGEN OM SERVICE OCH STÖD PÅ GRUND AV HANDIKAPP Askola, Borgå, Lappträsk och Lovisa Gäller tills vidare fr.o.m. 1.11.2015 Innehåll 1. Allmänt

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV

PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV :) VAD ÄR PERSONLIG ASSISTANS? Personlig assistans ordnas för personer med grav funktionsnedsättning som på grund av ett långvarigt handikapp

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Antagen av kommunstyrelsen den 9 mars 2015 32. VAD INNEFATTAR STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD? Med närståendevård avses vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person som

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård i Karleby och Kronoby Arbetsgrupp: Lena Aho-Rintamäki, Iiris Jurvansuu, Kaija Keski-Rahkonen, Eija Korkia-Aho och Hanna

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård

Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård 10.7.2018 Innehåll Stöd för närståendevård... 2 Hur ansöker man om stöd för närståendevård?... 2 Beviljande av stöd för närståendevård... 3 Förutsättningar

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR - om personlig assistans för funktionshindrade

FRÅGOR OCH SVAR - om personlig assistans för funktionshindrade FRÅGOR OCH SVAR - om personlig assistans för funktionshindrade En sammanställning av vanligt förekommande frågor inom området personlig assistans. Arbetsgruppen för kommunalt samarbete kring personlig

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård från och med

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård från och med beviljande av stöd för närståendevård från och med Social- och hälsovårdsnämnden 22.8.2016 Innehåll 1 Stöd för närståendevård... 2 1.1 Att ansöka om stöd för närståendevård... 2 1.2 Bedömning av servicebehovet...

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

SOCIALSKYDDSGUIDE. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning

SOCIALSKYDDSGUIDE. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning SOCIALSKYDDSGUIDE 2015 Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning I den här guiden hittar du infor mation om de tjänster och stödinsatser som personer med utvecklingsstörning har rätt

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Instruktion om stöd för närståendevård

Instruktion om stöd för närståendevård Instruktion om stöd för närståendevård 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om stöd för närståendevård 1.1.2017 2 Inledning I denna instruktion bestäms grunderna

Läs mer

SOCIALSKYDDSGUIDE FDUV. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning

SOCIALSKYDDSGUIDE FDUV. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning FDUV SOCIALSKYDDSGUIDE 2014 Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning Guiden är en översättning av Sosiaaliturvaopas 2014 utgiven av Kehitysvammaisten Tukiliitto. Guiden är uppdaterad

Läs mer

24.4.2015. Framtidens funktionshinderservice. Finlands Svenska Socialförbunds kongress, Åbo 13.4.2014 Ulrika Krook, juridiskt ombud, VH

24.4.2015. Framtidens funktionshinderservice. Finlands Svenska Socialförbunds kongress, Åbo 13.4.2014 Ulrika Krook, juridiskt ombud, VH Framtidens funktionshinderservice Finlands Svenska Socialförbunds kongress, Åbo 13.4.2014 Ulrika Krook, juridiskt ombud, VH 1 Finlands grundlag 6 grundlagen jämlikhet Positiv särbehandling 17 - de språkliga

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Hammarlands kommun Protokollsbilaga 1, Kfge 23.5.2017, 13 STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Antagen av kommunfullmäktige den 23.5.2017 13 Justerad av socialsekreteraren genom tjänstemanbeslut den VAD INNEFATTAR

Läs mer

SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN

SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN SERVICE ENLIGT HANDIKAPP- SERVICELAGEN Handikappservice Besöksadress: Peltolavägen 3, 20720 Åbo. Postadress: PB 364, 20101 Åbo Tfn 02 330 000 E-post: vammaispalvelut@turku.fi förnamn.efternamn@turku.fi

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN. Närståendevårdsstöd. Handbok och Principer. Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN. Närståendevårdsstöd. Handbok och Principer. Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Närståendevårdsstöd Handbok och Principer Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn Innehållsförteckning Vad är närståendevårds stöd?... 2 Allmänna kriterier gällande

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Sn 23.10.2014 Bilaga A-108 Stöd för närståendevård Principer Arvoden Anvisningar Information Gällande från 01.01.2015 INLEDNING Principerna för stöd för närståendevård i Lemlands kommun är utarbetade enligt

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? DUV-dagarna, Tammerfors 3.2.2019 Johanna Lindholm VAD ÄR VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN? När regeringen

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Vad är stöd för närståendevård? Med närståendevård avses den dagliga vård och omsorg som en anhörig eller annan närstående person tillhandahåller i hemmet för en äldre eller handikappad

Läs mer

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS Socialförvaltningen Handikappservice 1/5 ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS A. SÖKANDENS GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Personbeteckning Yrke Adress Telefon hem Mobiltelefon Postnummer

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård 1.1.2017 SOITE [Arbetsgrupp: Irene Jylhä, Miia Luokkanen, Mikaela Klemets, Cecilia Hägg, Karita Eteläperä, Sinikka Katila, Mona Häggblom, Pia Sorvisto,

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Verksamhet som berörs av den aktuella tillsynen I enlighet med gällande tillsynsplan för socialvårdsbyrån och budget

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Helsingfors /2016. Ändringar i lagstiftningen om närståendevård från och med den 1 juli 2016

Helsingfors /2016. Ändringar i lagstiftningen om närståendevård från och med den 1 juli 2016 HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 13.10.2016 6/2016 Ändringar i lagstiftningen om närståendevård från och med den 1 juli 2016 Bakgrund Ändringarna av lagen om stöd för närståendevård (937/2005),

Läs mer

Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård KeskiKk Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite / I kraft fr.o.m. 1.1.2017. Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård

Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård för vårdbehövande över 65 år Fastställd i vård- och omsorgsnämnden i Malax 20.2.2019 21 1 Innehåll 1. Stöd för närståendevård 2. Förutsättningar för

Läs mer

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående.

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående. Kommentar Finlands Svenska Folkting Brommelsgruppen SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) och Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) tackar för möjligheten att ge sina kommentarer till

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

FÄRDTJÄNST FÖR GRAVT HANDIKAPPADE ANSÖKAN

FÄRDTJÄNST FÖR GRAVT HANDIKAPPADE ANSÖKAN Med stöd av handikappservicelagen kan färdtjänst och därtill hörande följeslagarservice ordnas för en person som har särskilda svårigheter att röra sig och som på grund av sitt handikapp eller sin sjukdom

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

Grunder och kriterier för beviljande av stöd för närståendevård i Sibbo kommun fr.o.m. 1.4.2013

Grunder och kriterier för beviljande av stöd för närståendevård i Sibbo kommun fr.o.m. 1.4.2013 Grunder och kriterier för beviljande av stöd för närståendevård i Sibbo kommun fr.o.m. 1.4.2013 (Social- och hälsovårdsutskottet 2.4.2013 18) (Social- och hälsovårdsutskottet 16.6.2014 50) 2 Innehållsförteckning

Läs mer

AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018

AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018 AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSNÄMNDEN 12.12.2017 180 Social- och hälsovårdsnämnden besluter om taxor och avgifter som baserar sig på annat

Läs mer

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare.

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. Biståndshandläggare De personer som har hand om Din ansökan kallas för biståndshandläggare. Biståndshandläggaren

Läs mer

ANSÖKAN OM SERVICE ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN

ANSÖKAN OM SERVICE ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN 1 ANSÖKAN OM SERVICE ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN Ansökan inkom: Organ/ verksamhetsenhet Vasa stad Handikappservice Pb 241, Vörågatan 46 65100 Vasa Tel. 06 325 1111/ växel Personuppgifter Efternamn och

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Skede 1 Information om uppgiftslämnaren 1. Information om uppgiftslämnaren * 2. Tjänstebeteckning * 3. E-post * 4. Telefon *. Information om Kommunen/*Samkommunen

Läs mer

STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE

STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE Stödet för närståendevård i Soite I lagen (lagen om stöd för närståendevård 2.12.2005/937) finns följande definitioner; Närståendevård är vård av

Läs mer

Stöd till föräldrar till barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar till barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar till barn med funktionsnedsättning Vårdbidrag Assistansersättning Bilstöd TFP för allvarligt sjukt barn Förlängd TFP Kontaktdagar TFP förhandsbesked Presentationstitel Månad 200X Sida

Läs mer

Handikapp eller sjukdom. Hurdana svårigheter har ni att röra er (inomhus och utomhus? Hur lång sammanlagd sträcka orkar ni gå?

Handikapp eller sjukdom. Hurdana svårigheter har ni att röra er (inomhus och utomhus? Hur lång sammanlagd sträcka orkar ni gå? LAPPTRÄSK KOMMUN Socialbyrå Lappträskvägen 20 07800 Lappträsk tel. (019) 510 860 fax (019) 610 124 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Anlänt / 20 enligt socialskyddslagen SÖKANDE Efternamn och alla förnamn Personbeteckning

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Vad är stöd för närståendevård? Förutsättningarna för stödet Vem kan vara närståendevårdare? Bedömning av vårdbehovet Vårdarvoden Lagstadgad ledighet Övriga tjänster Att ansöka

Läs mer

EU:s Funktionshinderkort

EU:s Funktionshinderkort EU:s Funktionshinderkort Funktionshinderkortet är resultatet av samarbete mellan många instanser EU:s frivilliga, internationella Funktionshinderkort främjer jämlikhet, delaktighet och rörlighet i Europa

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter.

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Ålder. Hur gammal är din anhöriga som behöver stöd? 0-6 7-12

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 256/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att en familjevårdslag ska stiftas. Familjevårdslagen

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

Vårdbidrag. Diagram 1. Antal barn med vårdbidrag. (Källa: Store)

Vårdbidrag. Diagram 1. Antal barn med vårdbidrag. (Källa: Store) Vårdbidrag Tanken med vårdbidrag var att införa en särskild ersättning till föräldrar som hade barn med funktionshinder och som följde tidens handikappolitik att personer med funktionshinder skulle integreras

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Skrämmer SOTE? På omdaningens tröskel? Varför en reform av lagstiftningen? Förändringar som har skett i verksamhetsmiljön Grundlagsutskottets utlåtande

Läs mer

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011. assistentti

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011. assistentti assistentti INFO Ändringarna i handikappservicelagen Rätten till personlig assistans säkerställs Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011 INFO serien nr 11 Originalets titel: Uudistuva vammaispalvelulaki

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

SOCIALSKYDDSGUIDE. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning

SOCIALSKYDDSGUIDE. Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning SOCIALSKYDDSGUIDE 2013 Guide om social trygghet för personer med utvecklingsstörning Guiden är en översättning av Sosiaaliturvaopas 2013 utgiven av Kehitysvammaisten Tukiliitto. Guiden är uppdaterad av

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av 4 och i lagen om stöd för närståendevård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att närståendevårdares rätt till

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om service och stöd på grund av handikapp samt 4 i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården PROPOSITIONENS

Läs mer

SOCIALSKYDDS. Guide om social trygghet för personer med intellektuell funktionsnedsättning

SOCIALSKYDDS. Guide om social trygghet för personer med intellektuell funktionsnedsättning SOCIALSKYDDS G U I D E 2018 Guide om social trygghet för personer med intellektuell funktionsnedsättning Guiden är en översättning av Sosiaaliturvaopas 2018 utgiven av Kehitysvammaisten Tukiliitto. Guiden

Läs mer

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info assistentti

INFO. Ändringarna i handikappservicelagen. Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info assistentti assistentti INFO Ändringarna i handikappservicelagen Rätten till personlig assistans säkerställs Sanna Ahola Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2011 INFO serien nr 11 Originalets titel: Uudistuva vammaispalvelulaki

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2013:11 Vasa den 16.8.2013 Viveca Arrhenius Socialråd Andelen 75 år fyllda

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om skada, ådragen

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder Anvisningar: 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Erik Munsterhjelm

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210

Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210 Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210 RP 220/2009 Syftet med denna lag är att främja de handikappade personernas möjligheter att fungera som jämbördiga medlemmar av samhället. Definitioner

Läs mer

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Socialförvaltningen 1/7 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Handikappservice A. GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Adress Personbeteckning Postnummer och postort Tel. hem Tel. gsm Yrke Arbetsplats Jag är mantalsskriven

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 december 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Assistansbolaget Skäpplandsgatan 1 C 703 46 Örebro ÖVERKLAGAT

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer