Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05"

Transkript

1 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff Närvarande: Ann-Marie Bengtsson, Pensionsmyndigheten, Carl Jacobsson, Vetenskapsrådet, Hedvig Stenius, Kriminalvården, Helena Barrett, Skolverket, Helena Lundgren, Ungdomsstyrelsen, IngMarie Hjelm Jakobsson, Försäkringskassan, Karl Tiderman, Statens musikverk, Kerstin Hugne, Boverket, Lena Hallén, MSB, Lillemor Dahlgren, Göteborgs universitet, Magnus Ohre, CSN, Maria Hillerbrand, CSN, Marie Wisén, Statens musikverk, Mona Johansson Rapp, Boverket, Sofie Karlberg, Göteborgs universitet, Susanna Wanander, Skatteverket, Ulrika Kaby, Vetenskapsrådet, Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse, Matilda Lidström Dougnac, Försvarsmakten Lägesrapport från myndigheterna Vetenskapsrådet har identifierat 30 åtgärder, främst med sikte på de två första jämställdhetspolitiska målen (jämn fördelning av makt och inflytande samt ekonomisk jämställdhet). Planen är skickad till styrelsen för godkännande. Myndigheten satte ihop en arbetsgrupp, fem personer plus alla enhetschefer och avdelningschefer, som hade en så kallad think tank. Myndigheten har sedan tidigare bra koll på analys och statistik över forskningsfinansieringen, men nytt är att arbeta med till exempel kommunikation. De är intresserade av att höra om andra har äskat pengar, för vad och hur mycket. Ungdomsstyrelsen har arbetat liknande Vetenskapsrådet, dock har det varit svårt att få till träffar där alla deltar. I dagsläget är hela verksamheten inkluderad i planen, eventuellt kommer de att prioritera vissa åtgärder. Enhetscheferna kommer att ge synpunkter och slutligen godkänner generaldirektören. En överraskning i arbetet har varit att se hur olika avdelningar är bra på olika saker och att de kan lära av varandra. Vissa enheter har styrkor som är en annan enhets svaghet. Det har varit en lärdom att få syn på processer som inte varit tydliga. Ungdomsstyrelsen har också tänkt äska pengar för utbildning men hoppas också att genussekretariatet kan stå för en del. Svar från Lillemor: Vi kan inte hålla utbildningar på alla myndigheterna, men vi kan samordna utbildningsinsatser om vi ser att ett gemensamt behov. Sekretariatet kan hjälpa till att hitta forskare, däremot kan vi inte rekommendera enskilda konsulter. I databasen Vem gör vad? på Jämställ.nu ( finns beskrivit hur andra arbetat, och där går även att se om de har använt konsulter och vem.

2 Pensionsmyndigheten har en arbetsgrupp på sex personer från alla verksamhetsområden. Svårigheten har varit att begränsa sig. De vill bland annat ge en basutbildning till alla anställda och ha ett processtöd/nyckelpersoner som kan vara extrautbildade i det här arbetet. Myndigheten har inte gjort något liknande arbete tidigare så därför behövs en nollmätning, en nulägesanalys. De har mycket könsuppdelad statistik men använder den inte. Försäkringskassan har en arbetsgrupp med representanter från olika verksamheter, de har en projektledare på halvtid. Tanken är att planen ska vara klar innan sommaren, för att sedan gå på beredning. Det finns rapporter som visar på skillnader i handläggningen men de måste dyka djupare. De har även könsuppdelad statistik över hur försäkringar nyttjas, och i senaste kundundersökningen kunde de se en del skillnad mellan kön. De kan påverka i bedömningsdelen. Tankar finns nu på att rikta in sig mot en speciell del av försäkringen och arbeta med processer. Försäkringskassan har även diskuterat samarbete med Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Statens musikverk är en relativt ny myndighet med sju verksamhetsområden. Finns sedan tidigare ett jämställdhetsuppdrag. Nyligen genomfördes en omorganisering, jämställdhetsfrågan var inte prioriterad då. De har inte kommit jättelångt med detta nya uppdraget men positivt är att alla är entusiastiska och att det finns stöd från ledningen. Många som arbetar på myndigheten har genusglasögonen på sig kommer handla mycket om kartläggning. Myndigheten har inte mätverktygen på plats, att föra statistik till exempel. Undantaget är musikstudion som har ett utvecklat tänk. Boverket har tillsatt en projektgrupp från olika delar av verksamheten. De har haft en processdag samt en träff med ledningsgruppen. De gjorde en kunskapshöjande insats 2012 men det är svårt att hålla engagemanget uppe och de är positiva till att vara en del av denna satsning. Myndigheten har fyra målområden och vill fokusera på de strategiska målen; behöver de kompletteras, hur kan jämställdhetsfrågan synliggöras där? Mål och styrning är i fokus och de ser gärna samverkan med andra myndigheter. Kommentar från Lillemor: Ett utvecklingsområde är verktyg och metoder för myndigheter som inte har direktkontakt med medborgare. Det finns en möjlighet att skruva lite på befintliga metoder och arbetssätt så att de bättre passa denna målgrupp, så att medarbetare känner igen sig. Där kan Genussekretariatet bistå på något sätt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillsatt en arbetsgrupp och valt att fokusera på en tårtbit av verksamheten. De ville hitta en verksamhet som når ut till tredje man och kommer därför att se över sin utbildning för räddningsledare (300 platser per år, varav 285 är män). Viktigt att den är jämställdhetsintegrerad så att det når ut till tredje part. Litteratur, verktyg m.m. ska gås igenom. Den första utbildningen tänker de också kvotera in kvinnor så att könsfördelningen blir helt jämn.

3 Skolverket startade arbetet med att göra en SWOT, de upptäckte att vissa saker sker lite här och var i organisationen, fast de skulle kunna ske i hela. I nuläget ser det ut som att de i huvudsak kommer at gå djupare i olika VP-processer. De ser dock en knepighet i att få ihop myndighetens strategiska mål med de jämställdhetspolitiska målen. Ungdomsstyrelsen berättar att de lagt det som en aktivitet i planen för 2014, de kan inte ändra målen men koppla planen tydligare till dem. Kommentar från Lillemor: Alla myndigheter ligger olika till inför VP Att arbeta med att integrera jämställdhetsperspektivet i styrdokument och processer kan vara en del av arbetet Statens institutionsstyrelse har utgått från vad de olika hemmen vill arbeta med. Myndigheten är uppdelat i tre verksamhetsområden och respektive ledningsgrupp har haft två träffar. Första träffen var förankring, sedan gick respektive chef hem och förankrade i sin ledningsgrupp. Vid andra träffen presenterade de vad de kommit fram till. Detta ska ligga till grund för planen. Det pågår flera andra projekt på myndigheten och det är svårt att få in nya perspektiv, som jämställdhet, i pågående processer. Finns funderingar på en funktion som bevakar jämställdhetsperspektivet i nya projekt, uppdrag och processer. Det handlar om att höja funktionsförmågan hos målgruppen och där ska ett jämställdhetsperspektiv integreras. CSN är en outforskad myndighet vad gäller jämställdhetsintegrering, finns inget gjort i det externa arbetet överhuvudtaget, på gott och ont. De behöver kartlägga verksamheten, finns könsuppdelad statistik men den används inte alls. När myndigheten fattar beslut, ser de på skälen till varför personer inte tagit poäng på samma sätt om det är kvinnor eller män? Hur behandlas kunder, hur agerar myndigheten i telefon, på e- post osv? Stor del av planen ska sättas efter midsommar när ledningsgruppen ska involveras. CSN ser en styrka i att både Försäkringskassans och Skatteverkets verksamhet påminner om deras, kan få råd och stöd hos varandra. Skatteverket har en arbetsgrupp på fem personer från huvudkontoret och regionerna som tagit fram ett utkast till handlingsplan, ska först tas i ledningsgruppen och sen av GD:n. De har formulerat ett mål, att öka medvetandegraden hos medarbetare, det är den största svagheten ute i verksamheterna. Myndigheten har tre långsiktiga mål och planen tar sikte på två av dem: medborgare och företag ska ha högt förtroende för myndigheten (lätt att få in en jämställdhetsaspekt) och att minimera skattefelet (där de vet att män står för 83 % av skattefelen). Svårighet att komma till ordning med skattefelen och att säkerställa att arbetet fortsätter när handlingsplanen är avklarad. Det försöker arbetsgruppen lyfta i ledningsgrupperna och de har fått chefen för ekonomistaben att ta högsta ansvaret för jämställdhetsarbetet.

4 Kriminalvården har en person på heltid sen slutet av mars, tillsammans med två chefer (klientenheten och klientbeslut). Män är i stor majoritet inom kriminalvården, finns ett behov av att synliggöra kvinnor på anstalter. I dag gynnas ibland t.o.m. kvinnor av att vara i minoritet. De vill få in ökad kunskap om jämställdhet/maskulinitetsnormer i ordinarie utbildning för alla anställda. Mannen har i alla aspekter varit utgångspunkt, riskbedömningar och programverksamhet är utformade för män. En idé är att använda sig av Machofabriken. ( Kommentar från Lillemor: Har tidigare testat Machofabriken på medarbetare inom Polismyndighet och det funkade även om Machofabriken riktar sig främst till ungdomar. Pågår en diskussion om Jämställ.nu skulle kunna utveckla materialet för en vuxen publik (tillsammans med Män för jämställdhet), men det är dyrt att ta fram nya filmer, så mycket hänger på finansiering. Försvarsmakten har sin plan ute på remissrunda. De har lagt arbetet högst upp på ledningsnivå och de högre cheferna har börjat vakna till. Planen är baserad på arbetsgruppträffar med handläggare och mellanchefer, styrning har skett från GD och vissa generaler. Myndigheten vill kvalitetssäkra en massa saker internt för att kärnverksamheten ska bli bättre, de kommer att fokusera på tre områden: kvalitetssäkra styrdokument, utbildningar och uppföljningssystem. Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare och att bygga upp en trovärdighet gentemot medborgarna. Följeforskare på JiM Förhoppningsvis kommer det att finns följeforskare kopplat till JiM i höst. En ansökan är inskickad till Vinnova. De kommer att följa oss som stöd, men också vad som händer i myndigheterna, hur man hanterat uppdraget och vad utfallet blir. Mer information kommer när vi vet om ansökan blivit beviljad. Samarbete Ungdomsstyrelsen är intresserad av samarbete med andra bidragsgivande organisationer. De vill se över ansökningssystem. Konstnärsnämnden, Tillväxtverket och Sametinget är exempel på andra myndigheter som ger bidrag. Ungdomsstyrelsen är även intresserad av utbildning för controllers på myndigheterna. Boverket är intresserade av metoder och verktyg för en ökad kunskapsnivå, energikickar och inspirationsseminarier, och tror att det kan uppstå om myndigheterna samverkar. Till exempel en kunskapshöjande konferens för statliga myndigheter med fokus på maskulinitet. Myndigheterna i satsningen kan skapa ett jämställdhetsnätverk, med roterande ordförandeskap skriv in i planerna att ni ska delta i nätverksträffar! JiM kan samordna kompetenshöjande insatser inom statistik, maskulinitet, controllerutbildning, bemötandefrågor och utbildningsmaterial som t.ex. Machofabriken

5 Spridningsinsatser Det står inte uttalat i myndigheternas uppdrag att ni ska sprida erfarenheter till andra myndigheter, men det står tydligt i JiM:s uppdrag. Myndigheterna ska visa vägen och inspirera andra, sen ska vi sprida det på Jämställ.nu. Insatser där vi gemensamt kan berätta om arbetet är Almedalen 2014 och Nordiskt forum i Malmö 2014 ( JiM kan stå för arrangemang, upplägg och plats i Almedalen men alla myndigheter bidrar med personal och vissa kostnader. Skriv in detta som en spridningsaktivitet i era planer. Ett annat förslag på spridningsaktivitet är Kulturhuvudstadsåret i Umeå Vi kan också ha en slutkonferens där vi bjuder in andra myndigheter för spridning och inspiration. Vad kan vi lära andra myndigheter efter denna satsning. /Sofie Karlberg och Lillemor Dahlgren

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Närvarande Karin Hopstadius, Länsstyrelsen Kronoberg, Irma Cupina, Länsstyrelsen Gotland, Lillemor Landsten, Länsstyrelsen Jämtland,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27 Närvarande Ann Traber, Konstnärsnämnden, Ulla Edberg, Livsmedelsverket, Susanna Wanander, Skatteverket, Johanna Giorgi, Tillväxtverket,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Närvarande: Judith Hadnagy, Arbetsmiljöverket, Kerstin Andersson, Boverket, Ylva Bernrup, Försäkringskassan, Ingmari Hielm Jakobsson,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Närvarande Matilda Lidström-Dougnac, Försvarsmakten, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Helena Barret, Skolverket, Åsa Frodlund,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19 Närvarande Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Gunnel Försäkringskassan Ann Traber,

Läs mer

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning Anna Hedar Musikverket Matilda Lidström Dougnac Försvaret Kristin Lilieqvist Skatteverket Karina Solax Stridh Försäkringskassan Therese Borrman Pensionsmyndigheten Kerstin Hugne Boverket Ulla Edberg Livsmedelsverket

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Bilaga Jämställdhetspolitikens mål Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Delmål 1 Delmål 2 Delmål 3 En jämn fördelning av makt och inflytande Kvinnor och män ska ha samma

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Närvarande: Lillemor Dahlgren, Gunilla Sterner, Elin Turesson, Laila Berglund, Maritha Johansson, Monica Forsman, Lillemor Landsten,

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn: Fredrik Rosengren, Chef Ekonomistaben Telefon: 010-574 87 30 E-postadress:

Läs mer

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB Könsuppdelad statistik 2014-04-23 Helena Löf SCB De jämställdhetspolitiska målen Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2015-2018 Bakgrund I 2014 års regleringsbrev

Läs mer

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg Regeringsbeslut IV:2 2014-12-18 U2014/7490/JÄM Utbildningsdepartementet Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Uppdrag att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter Regeringens

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet. ESF NIKK Genusforskning Jämställdhet JiM Kommunikation 1 2 Datum Lokal Målgrupp Tema 11 februari Kungsträdgården på Karlavägen 100

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering

Plan för jämställdhetsintegrering 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Plan för jämställdhetsintegrering Försäkringskassan har i regleringsbrevet för 2013 fått i uppdrag att ta

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet 2017 INNEHÅLL SYFTE... 3 Syfte med Totalförsvarets rekryteringsmyndighets jämställdhetsintegrering... 3 UPPDRAG JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING...

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Utbildningsdepartementet 2015-03-04 1 (5) Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Härmed redovisas uppdraget om genomförande av plan för jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet, givet

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Trappsteg 3 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Jämställdhetsintegrering. 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson

Jämställdhetsintegrering. 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson Jämställdhetsintegrering 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson Jämställdhet / Jämlikhet Prata med din granne. Vad betyder orden? Jämställdhet / Jämlikhet Jämställdhet handlar

Läs mer

Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet

Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet Utbildningsdepartementet 1 (7) Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet Härmed redovisas uppdraget om framtagande av plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (7) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Processtöd jämställdhetsintegrering

Processtöd jämställdhetsintegrering Processtöd jämställdhetsintegrering i nationella och regionala Socialfondsprojekt Anna-Elvira Cederholm Före ansökan (ide -fas) Förberedelser Mobilisering Genomförande o avslutande Efter projektet Tillgängligt

Läs mer

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult 0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson och Ulrika Eklund Jämställdhet / Jämlikhet Prata

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten!

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Linda Moestam Folkhälsocentrum, Region Norrbotten 13 juni 2018 Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Vad handlar det

Läs mer

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Återrapportering av JiM 2013-2014 stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 UPPDRAGET 3 STÖD I PLANERING OCH GENOMFÖRANDE AV

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Handlingsplan Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Inledning Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att utveckla arbetet för jämställd regional tillväxt. Målet med uppdraget är att kvinnor

Läs mer

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag Seminarium 2017-01-25 Dagens agenda Introduktionsrunda Bakgrund kort beskrivning Hur arbetet är organiserat i staten Vad vet vi om ojämställdhet? ESVs uppdrag

Läs mer

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Foto: Mikael Almén Kön Könsidentitet eller könsuttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionalitet Sexualitet Ålder

Läs mer

Ungdomsstyrelsens plan för jämställdhetsintegrering 2014

Ungdomsstyrelsens plan för jämställdhetsintegrering 2014 MISSIV 1 (1) Datum 2013-09-13 Dnr 0989/13 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Ungdomsstyrelsens plan för jämställdhetsintegrering 2014 Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag att ta

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Grundläggande jämställdhetskunskap

Grundläggande jämställdhetskunskap Grundläggande jämställdhetskunskap Trappsteg 1 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och

Läs mer

Mål och aktiviteter, CSN 2014

Mål och aktiviteter, CSN 2014 Mål och aktiviteter, CSN 2014 Aktivitet Mål Resultat Effekt 1. Inkludering av hetsmål och ett jämställt synsätt i arbetet med VP. Ledningsgruppen, controllers, processledare och 2. Information om hetsintegrering

Läs mer

Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län

Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län Intern strategi för jämställdhetsintegrering Länsstyrelsen i Norrbottens län Titel: Författare: Omslagsbild: Kontaktperson: Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

DO redovisade under 2015 i enlighet med uppdraget en Handlingsplan för antidiskrimineringsintegrering på Diskrimineringsombudsmannen

DO redovisade under 2015 i enlighet med uppdraget en Handlingsplan för antidiskrimineringsintegrering på Diskrimineringsombudsmannen Delredovisning regeringsuppdrag 2018-02-19 Sida 1 (7) Ärende LED 2015/12 handling 54 Handläggare Olle Andersson Brynja och Katarina Rouane Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Delredovisning av regeringsuppdrag

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU

Jämställdhetsintegrering vid SLU #slu40 Jämställdhetsintegrering vid SLU SLU ska verka för att nå de jämställdhetspolitiska målen med jämställdhetsintegrering som metod Jämställdhetspolitikens inriktning Regeringens jämställdhetspolitik

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Sida 1 (6) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Arbetgång för hållbar jämställdhetsintegrering Trappan

Arbetgång för hållbar jämställdhetsintegrering Trappan Arbetgång för hållbar jämställdhetsintegrering Trappan Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder

Läs mer

Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter

Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter Jämi Rapport 2010 nr 2 Helena Olofsdotter Stensöta, docent Linnéuniversitetet & Program Jämi, Nationella Sekretariatet

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Praktiskt idag. Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00. Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00. Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00 Skomakarlåda, Saffrandoftande fisk- och skaldjursgryta samt broccoligratäng Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1 2016 005862 Datum: 2016-10-31 Förord Läkemedelsverket har genom regleringsbrevet för 2016 fått i uppdrag

Läs mer

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet Resultatrapport, Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) 2014 Bilder: Marie Enoksson Sametinget i Sverige 2015 2 Innehållsförteckning

Läs mer

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen KF Ärende 10 Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg

Läs mer

Mini-seminarium 8 mars 2018

Mini-seminarium 8 mars 2018 Mini-seminarium 8 mars 2018 1978 blev 8 mars den Internationella kvinnodagen på FNs lista över högtidsdagar. Syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och visa på

Läs mer

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande 2017-01-26 Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Jämställdhet Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg, Strategisk planering och utveckling Innehållsförteckning

Läs mer

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning 1 (12) Er beteckning A2013/3396/ ARM Enheten för ekonomi och planering Ulrika Söderman Wramsby, 010-730 9954 Regeringen arbetsmiljoverket@av.se Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Förord Jämställdhetsfrågor är inget nytt för Försäkringskassan. Arbete på detta område har pågått i många olika delar av verksamheten under en lång

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet

Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet 2015-2018 Inledning Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion 1 ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014. Boverket. Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014. Boverket. Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende JiMi Jämställdhetsintegrering i myndigheter Boverkets dnr. 2010-2487/2013 Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014. Boverket. Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014. Boverket. Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Boverket 2014 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende JiMi Jämställdhetsintegrering i myndigheter Boverkets dnr. 2010-2487/2013 Handlingsplan

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 Hofors kommun fastställd av, KF 61/2013-06-10 Jämställdhetsplanen gäller från och med 2013-08-31 Revideras 2016-08-31 0 Inledning Enligt 13 i diskrimineringslagen

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa. Hållbart Arbetsliv Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.se 070 566 49 09 Uppdraget Hållbart Arbetsliv är ett projekt som ska stärka Uddevalla

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. Artikelnummer 2015-10-16 Förord Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att ta

Läs mer

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass Projektet En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass har ökat kunskaperna kring jämställdhetsintegrering på alla nivåer inom Stockholms kommunala skolor.

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i kärnverksamheten. Anna Giotas Sandquist, kvalitetschef, Botkyrka kommun

Jämställdhetsintegrering i kärnverksamheten. Anna Giotas Sandquist, kvalitetschef, Botkyrka kommun Jämställdhetsintegrering i kärnverksamheten Anna Giotas Sandquist, kvalitetschef, Botkyrka kommun Jämställdhetsintegrering (om)organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av beslutsprocesser,

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering 2008-2015 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Carina Remröd och Roger Lundberg, Länsstyrelsen Foto: Carina Remröd och Roger Lundberg. Publ. nr 2009:2

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009 Version 2007 Dnr 8003914-04 Inledning Arbetet med Handlingsplan för jämställdhetsintegrering kommer att innebära att Länsstyrelsen Östergötland står

Läs mer

Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014

Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014 2013-09-11 Generaldirektören Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014 Uppdraget Statens institutionsstyrelse (SiS) har fått regeringens uppdrag (i regleringsbrevet

Läs mer

Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter

Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter Delrapport 2018:17 MISSIV DATUM 2018-06-05 ERT DATUM 2017-10-05 DIARIENR 2017/230-5 ER BETECKNING S2017/05461/JÄM

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning

Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning Bidragsgivning - en demokratifråga Svenska myndigheter fördelar hundratals miljoner kronor i bidrag varje år. Det är en demokratifråga att medlen fördelas jämställt,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning

Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning Jämställdhetsintegrering av bidragsgivning Bidragsgivning - en demokratifråga Svenska myndigheter fördelar hundratals miljoner kronor i bidrag varje år. Det är en demokratifråga att medlen fördelas jämställt,

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter PM59100 PM59008 2.1 Produktionsavdelningen/ Kommunikationsavdelningen Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Samråd... 3 Deltagare... 4 Samråd 2016... 4 Innehåll... 4 Återrapportering... 5 Resultat...

Läs mer

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Uppföljning av en kartläggning av regeringens styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Program Jämi Jämställdhetsintegrering i staten vid Nationella sekretariatet för genusforskning

Läs mer

Workshop om mål och mätning. Mikael Almén

Workshop om mål och mätning. Mikael Almén Workshop om mål och mätning Mikael Almén Framgångsrik jämställdhetsintegrering 1. Politiskt ansvarstagande 2. Prioritering och tillräckliga resurser 3. Tydlig styrning och tydliga krav 4. Tydliga uppföljningsbara

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 14/11.02.2016 1. INLEDNING Jämställdhetsplan, godkänd av kommunfullmäktige 14/11.02.2016 ersätter jämställdhetsplan, godkänd av kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext Bilaga 5 Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext 1 2 Jämställdhet en fråga om Rättvisa Kvalitet Effektivitet 3 Jämställd snöröjning i Karlskoga http://vimeo.com/68278764 4 Jämställd ambulans

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET > > Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2016-03-09, 81 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-271/2009 SID 1 (5) Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08 508 36 202 Äldrenämnden 2009-10-13 Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering Äldreförvaltningens

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Checklista för jämställdhetsanalys Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Utbildningens upplägg - Utbildningens syfte - Vilka är vi och vad vill vi? - Vad är jämställdhetsintegrering?

Läs mer

/19 Informationsklass: Begränsad

/19 Informationsklass: Begränsad 2019-05-08 1355-2018/19 Informationsklass: Begränsad Riksdagen ska vara jämställd. Ledamöter ska oavsett kön ha samma reella förutsättningar att utöva sitt uppdrag. Genom att kontinuerligt lyfta jämställdhetsfrågor

Läs mer

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt Jämställdhet som mål Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser

Läs mer