Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar"

Transkript

1 Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar Alliansen har lagt ett förslag på en utvecklad krisledningsorganisation med ett politiskt tillsatt utskott under kommunstyrelsen. Vi delar analysen att beredskaps- och säkerhetsfrågorna ska prioriteras men ett politiskt utskott är inte lösningen på detta. Det finns idag en särskild ordning kring krisledning där kommunstyrelsen aktiveras som krisledningsnämnd. Vi ser inte att ett särskilt utskott utöver denna funktion, och kommunstyrelsens ansvar i övrigt, därmed är nödvändigt. Staden utgår från ansvars-, närhets- och likhetsprincipen i hela sitt krisberedskapsarbete, såväl i planerings- och förberedelsearbetet, som i hanteringen av en händelse. Detta innebär att ansvaret inte förflyttas vid en kris utan respektive förvaltning eller bolag ansvarar för hanteringen, så långt det är möjligt. Det finns idag en ordning för krisledning för nämnder och bolag. Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rekommenderar också att lokala krisledningsplaner specifika för respektive förvaltning inom kommunen upprättas. Det handlar om att varje nämnd och styrelse har rutiner för att inom sina respektive verksamheter identifiera och hantera säkerhetsfrågor. Ansvaret för kommunstyrelsen är tydligt och det ska också vara tydligt i ordinarie styrning och ledning för att inte riskera göra viktiga frågor om säkerhet och trygghet till sidofrågor eller hanteras långt ifrån verksamheterna. Det som behöver ses över är kunskapen och medvetenheten i de ordinarie strukturerna i stadens organisation, i linje med stadens säkerhetsprinciper. Därför har vi i ett annat ärende kring förebyggande åtgärder påpekat att hela säkerhetsarbetet från riskanalyser till behövliga insatser ska tydliggöras och samordnas på en stadsövergripande nivå. Därför betonar vi vikten av adekvata säkerhetsanalyser gällande exempelvis hoten mot demokratin.

2 Yrkande (S) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående stadens arbete med civilt försvar Hoten mot demokratin ökar på flera sätt. Våldsbejakande extremism, påverkan på information- och kunskapsförmedling samt andra hot som söker underminera det öppna samhället måste prioriteras i civilförsvarsarbetet. Därför ska sådana hot och risker tydligt identifieras inom ramen för säkerhetsskyddsarbetet. Vi ser detta som en viktig grund i arbetet med de kommande säkerhetsskyddsanalyserna. Förslag till beslut i kommunstyrelsen: 1. Stadsledningskontoret får i uppdrag att i det fortsatta arbetet med civilt försvar inkludera hot mot demokratin i framtagandet av säkerhetsskyddsanalyser.

3 Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående stadens arbete med civilt försvar Klimatfrågan är vår tids största ödesfråga. Staden behöver ha en god beredskap för att hantera effekterna av klimatförändringarna. Extremväder kommer att bli allt vanligare. Sommarens värmebölja visar att vi behöver förbereda oss inte bara inför skyfall och höjd havsnivå utan även för torka och hetta. Att inkludera civilbefolkningen och civilförsvaret är en viktig pusselbit i arbetet. På nationell nivå finns sju särskilda områden utpekade att arbeta vidare med: energiförsörjning, livsmedel (inkl. dricksvatten), transporter, hälso-och sjukvård samt omsorg, finansiella tjänster, infor mation och kommunikation, samt skydd och säkerhet. Det är viktigt att klimatfrågan inkluderas i det fortsatta arbetet och att samtliga områden fungerar även vid extremväder. Förslag till beslut i kommunstyrelsen: 1. Stadsledningskontoret får i uppdrag att i det fortsatta arbetet med civilt försvar inkludera beredskap för effekter av klimatförändringarna.

4 Göteborg den Yrkande (M), (L) och (KD) Kommunstyrelsen Ärende TILLÄGGSYRKANDE ang. Stadens arbete med civilt försvar Kommunstyrelsen föreslås besluta att uppdra åt Stadsledningskontoret att utreda och återredovisa förslag på en utvecklad krisledningsorganisation med ett politiskt tillsatt utskott under Kommunstyrelsen. ÄRENDET Planeringen för det civila försvaret ska återupptas efter att mer eller mindre ha avvecklats sedan det kalla kriget avslutades. Kommunerna ska nu påbörja arbetet med de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap (beredskapsförberedelser) för att på sikt kan fullgöra sin uppgift inom totalförsvaret i händelse av krigsfara och krig. Det nuvarande nationella beredskapssystemet, vilket beslutades av Sveriges riksdag 2006, utgår från en annan hotbild. Systemet är främst uppbyggt för att parera allvarliga fredstida händelser såsom olyckor. Att förbereda kommunen för att verka och fungera i händelse krigsfara och krig innebär en ordentlig ambitionshöjning. En god krisberedskap i organisationen förutsätter ledning och ledarskap. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslog i februari 2018 att ge Stadsledningskontoret i uppdrag att utreda och återredovisa förslag på en utvecklad krisledningsorganisation. Yrkandet avslogs. Med anledning av att regeringen nu initierat processen för att återta och utveckla civil försvarsförmåga vill vi ånyo aktualisera frågan om en ny krisledningsorganisation, som är bättre rustad att möta de högre krav som ställs med anledning av den höjda ambitionsnivån för det civila försvaret. Beredskapsfrågorna måste, givet det förändrade säkerhetsläget, ges högre prioritet och kontinuerligt och med engagemang följas av Stadens politiska ledning. De borgerliga partierna har för avsikt att efter valet 2018 ta initiativ till en förändrad och utvecklad krisberedskapsorganisation. Vi förordar att ett särskilt krisberedskapsutskott inrättas under Kommunstyrelsen. Utskottet ska bestå av minst två ledamöter och ha till uppgift att leda, följa och övervaka arbetet med att implementera Stadens säkerhetspolicy och -riktlinjer samt olika åtgärder syftande till en förbättrad krisberedskap. Utskottet kommer därmed ha andra uppgifter än den lagstadgade krisledningsnämnden. Föredragande i utskottet bör säkerhetschefen vara. I och med att beredskaps- och säkerhetsfrågorna ges ökad prioritet och dignitet av politiken kan även tjänstemannaorganisationen för området behöva ses över och justeras. Denna aspekt bör belysas av utredningen och beaktas av Stadsdirektören vid organiseringen av Stadsledningskontoret.

5 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1846/16 Handläggare Karin Eriksson Telefon: E-post: Stadens arbete med civilt försvar Förslag till beslut I kommunstyrelsen Stadsledningskontoret får i uppdrag att arbeta med civilt försvar i enligt med vad som framgår av stadsledningskontorets tjänsteutlåtnade. Sammanfattning Ärendet behandlar hur Göteborgs Stad ska möta uppdraget kring civilt försvar i fortsatt arbete och föreslår en organisering av arbetet inom Göteborgs Stad. Återuppbyggnaden av det civila försvaret är en omfattande uppgift som omfattar alla i samhället. Så långt det är möjligt ska arbetet bygga på de strukturer och processer som används inom krisberedskapen. I detta ligger också att enskilda människor utifrån sina egna förutsättningar tar ansvar för sin säkerhet. Utgångspunkten är att förmågan att hantera fredstida kriser ska ge grundläggande förmåga att hantera krigssituationer. Den 19 juni 2018 undertecknades överenskommelse om kommuners arbete med civilt försvar mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Stadens arbete föreslås organiseras i ett projekt, Civilt försvar med start och avslut Projektet ska verka under den inventerings- och uppstartsperiod som behövs för det kommande långsiktiga stadenövergripande arbetet med civilt försvar. Vid projektets utgång övergår arbetet med civilt försvar till ordinarie verksamhet i förvaltningar, bolag och förbund. Stadsledningskontoret föreslås ansvara för projektet, med deltagare även från andra förvaltningar, bolag och förbund. Ekonomiska konsekvenser Arbetet med civilt försvar under en första analys- och faktafas, till och med , innebär kostnader för exempelvis processledning, utbildning, möten och kommunikation. Dessa kostnader finansieras inom ramen för de särskilda ekonomiska medel staten tilldelat Staden för arbete med civilt försvar. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv då Stadens arbete med civilt försvar omfattar alla, allmänheten och verksamma i Göteborg, oberoende av ålder, kön, sexuell läggning och/eller etnisk bakgrund. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (9)

6 Miljöperspektivet I arbetet med civilt försvar finns också en ambition att säkerställa en god miljö. Omvärldsperspektivet Frågan kring totalförsvaret och civilt försvar har under de senaste åren åter aktualiserats efter att det säkerhetspolitiska läget har förändrats och den bedömda hotbilden har ökat. Under åren 2016 och 2017 har regeringen givit myndigheter uppdrag inom ramen för civilt försvar och totalförsvar. Flera kommuner har startat samtal i olika samarbetsformer med varandra och olika regionala och nationella aktörer utifrån nu gällande lagstiftning och kända uppdrag till myndigheter. Göteborg Stad deltar i ett antal forum och följer utvecklingen. Bilaga Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (9)

7 Ärendet Ärendet behandlar hur Göteborgs Stad ska möta uppdraget kring civilt försvar i fortsatt arbete och föreslår en organisering av arbetet inom Göteborgs Stad. Beskrivning av ärendet Kommunernas förmåga att upprätthålla sin verksamhet under störda förhållanden och ytterst i samband med krigsfara och krig är av grundläggande betydelse för Sveriges samlade förmåga att motstå yttre hot. I 3 kap. 1 lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH) föreskrivs därför att kommunen ska vidta de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap. Dessa förberedelser är i fredstid kommunens bidrag till det samlade civila försvaret. I krig är det civila försvaret i kommunen liktydigt med all den verksamhet som kommunen då ska bedriva. Utgångspunkten för krisberedskapen och civilt försvar är att hela samhället gemensamt och inom sina respektive områden tar ansvar för och utvecklar beredskapen. I detta ligger också att enskilda människor utifrån sina egna förutsättningar tar ansvar för sin säkerhet. Totalförsvar Totalförsvaret är benämningen på all den samhällsviktiga verksamhet vilken skall bedrivas i Sverige i händelse av krig. Detta innebär att civilt försvar och militärt försvar tillsammans är totalförsvaret. Grunden för totalförsvaret utgörs ytterst av Sveriges befolkning. Befolkningens försvarsvilja, motståndskraft och förmåga att hantera fredstida kriser och situationer under höjd beredskap är avgörande för att skapa ett totalförsvar. Åren Frågan kring totalförsvaret och civilt försvar har under de senaste åren åter aktualiserats efter att det säkerhetspolitiska läget har förändrats och den bedömda hotbilden har ökat. I slutet på 2017 utökade försvarsberedningen, i sin rapport, den mentala kartan med att gå från krismedvetenhet till krigsmedvetenhet. Försvarsberedningen talade även, i samband med att rapporten presenterades, om att vi nu står inför en samhällsreform. Under åren 2016 och 2017 har regeringen givit myndigheter uppdrag inom ramen för civilt försvar och totalförsvar. Detta har skett i såväl regleringsbrev som i enskilda regeringsbeslut. I regeringsbeslut den 11 maj 2017 gavs Försvarsmakten, FM och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB ett uppdrag att främja och utveckla en sammanhängande planering av totalförsvaret och att per sista december 2018 återrapportera hur bevakningsansvariga myndigheter och prioriterade landsting och kommuner (vilka dessa är anges inte på grund av sekretess) har stärkt sin förmåga inom följande områden: Planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap Samverkan med andra aktörer möter det krav på robusthet och sekretess som höjd beredskap kräver (inklusive säkerhetsskydd) Verka från skyddad ledningsplats Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (9)

8 I samma regeringsbeslut gavs uppdrag till FM och MSB att verka för att samtliga berörda aktörer krigsplacerar den personal som krävs vid höjd beredskap inom civilt och militärt försvar. Arbetet ska vara genomfört senast den 31 december Under juni 2017 ändrade regeringen MSB:s regleringsbrev som innebar ett visst ekonomiskt tillskott till kommunerna för att planera för arbetet med höjd beredskap utifrån fyra områden: Ökad kunskap om totalförsvaret och kommunens ansvar och roll Deltagande i övningsverksamhet avseende totalförsvaret Stärkt säkerhetsskydd Ökad robusthet i samhällsviktig verksamhet Planeringen för höjd beredskap kommer att ställa höga krav på samtliga aktörer avseende bland annat förmåga till operativt tempo, beslutsfattande, informationsdelning, kriskommunikation, flexibilitet, robusthet och att hantera hemliga uppgifter. Övergripande nationell bedömning av utvecklingen inom civilt försvar Återuppbyggnaden av det civila försvaret är en omfattande uppgift som omfattar alla i samhället. Så långt det är möjligt ska arbetet bygga på de strukturer och processer som används inom krisberedskapen. Utgångspunkten är att förmågan att hantera fredstida kriser ska ge grundläggande förmåga att hantera krigssituationer. För att ge kraft och en inriktning för kommuners arbete med civilt försvar har MSB tagit fram en målbild för kommunernas beredskapsförberedelser för perioden 2018 till Fokus ligger på stärkt säkerhetsskydd, kompetenshöjning gällande totalförsvar samt planer för den verksamhet som ska bedrivas under höjd beredskap. Sju prioriterade områden På nationell nivå pekades år 2017 sju särskilda områden ut i det fortsatta förmågehöjande arbetet. Dessa områden är: energiförsörjning, livsmedel (inkl. dricksvatten), transporter, hälso-och sjukvård samt omsorg, finansiella tjänster, information och kommunikation, samt skydd och säkerhet. Planering för krisberedskap och civilt försvar Berörda aktörer behöver fortsatt prioritera sin egen och den gemensamma beredskapsplaneringen. En viktig förutsättning för beredskapsarbetet är att de underlag som ligger till grund för fortsatt planering och utveckling av krisberedskapen och civilt försvar möjliggör att identifierade behov omsätts i verksamhetsplanering, implementering av åtgärder och uppföljning. Befolkningsskydd Att värna civilbefolkningen är en central uppgift för det civila försvaret. En god förmåga att kunna skydda civilbefolkningen vid väpnade angrepp är också stärkande för trovärdigheten i totalförsvaret, vilket i sin tur stärker försvarsförmågan. MSB konstaterar att någon aktiv planering inom befolkningsskyddet för exempelvis utrymning och inkvartering under höjd beredskap inte har förekommit sedan millennieskiftet. MSB avser att, i samråd med Försvarsmakten och Polismyndigheten, meddela föreskrifter om hur utrymning ska planläggas. MSB avser även, i samråd med Försvarsmakten, att besluta om vilka områden som ska planläggas för utrymning. Länsstyrelserna, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (9)

9 landstingen och kommunerna bör påbörja planering för utrymning och evakuering i avvaktan på föreskrifter. Skyddsrumslagstiftningen behöver ses över, bland annat med anledning av att uppgifter behöver fördelas till kommunal nivå. MSB ser också behov av att regeringen ger en närmare inriktning för skyddsrumsverksamheten, liksom vilka ekonomiska ramar som ska gälla för denna. Under 2018 avser MSB ta fram ett kunskapsunderlag för de vägval som behöver göras för att möjliggöra effektiv varning till befolkningen, samt ta fram förslag till framtida tekniska lösningar för effektiv varning till befolkningen i både fred och krig. Räddningstjänst under höjd beredskap Den kommunala räddningstjänsten är idag inte dimensionerad för att kunna hantera en situation med höjd beredskap och väpnat angrepp. MSB avser att återkomma till regeringen med närmare bedömningar av de aktuella utvecklings- och anpassningsbehoven för kommunal räddningstjänst under höjd beredskap och för MSB:s förstärkningsresurser, samt vilka kostnader för staten som dessa behov kan föranleda. Säker kommunikation Det är vitalt att aktörer med uppgifter inom krisberedskapen och civilt försvar ges förutsättningar att kommunicera säkert i hela hotskalan. I detta ligger behovet av robusthet och sekretess, vilket förutsätter användandet av säkra kommunikationer. Informationssäkerhet och säkerhetsskydd Många verksamheter som utgör det civila försvaret är i högsta grad beroende av olika typer at IT-system. Dessa system måste skyddas för att säkerställa funktionaliteten i det civila försvaret. De aktörer som klassat sina informationstillgångar och identifierat att man hanterar uppgifter som ska hållas hemliga med hänsyn till rikets säkerhet måste skyndsamt agera för att säkerställa fullgott säkerhetsskydd för denna information. MSB bedömer att aktörerna behöver prioritera att skapa förmåga att hantera hemliga uppgifter som rör rikets säkerhet så att en återupptagen beredskapsplanering för civilt försvar kan genomföras på ett informationssäkert sätt. Totalförsvarsövning 2020 Försvarsmakten och MSB planerar för en nationell totalförsvarsövning år Övningen ska bidra till att öka Sveriges totalförsvarsförmåga och kommer att engagera många delar av samhället, både militära och civila, offentliga och privata, på framför allt central och regional nivå, men även på lokal nivå. Det är ännu inte klart vilken exakt omfattning totalförsvarsövningen kommer att ha eller när på året den ska äga rum. Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar Den 19 juni 2018 undertecknades överenskommelse om kommuners arbete med civilt försvar mellan MSB och Sveriges kommuner och landsting, SKL. I överenskommelsen framgår målen för det civila försvaret som är att: Värna civilbefolkningen Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (9)

10 Bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld Alla kommuner ska påbörja de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap (beredskapsförberedelser) så att de på sikt kan fullgöra sin uppgift inom totalförsvaret i händelse av krigsfara och krig. Prioriterade uppgifter Prioriterade uppgifter för kommunerna under perioden är: Kompetenshöjning gällande totalförsvar Säkerhetsskydd Krigsorganisation och krigsplacering Kompetenshöjning gällande totalförsvar Förtroendevalda och tjänstemän i kommunerna behöver ha grundläggande kunskaper om de författningar och arbetssätt som gäller vid höjd beredskap, krigsfara och krig. Det är angeläget att kunskapen om totalförsvaret ökar. Kommunens uppgift: Nyckelpersoner (med nyckelpersoner avses minst kommunstyrelsen och kommunledningen) i kommunens organisation ska under perioden genom utbildning ges kunskaper om höjd beredskap och totalförsvar. Säkerhetsskydd Arbetet med beredskapsförberedelser inom det civila försvaret skapar behov av ett utökat och stärkt arbete med säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd handlar om att skydda verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten. Uppgifter enligt lag: Kommunen ska vidta nödvändiga förberedelser för att i arbetet med beredskapsförberedelser, enligt 3 kap. 1 5 LEH på ett säkert sätt kunna hantera frågor som är av vikt för Sveriges säkerhet. Säkerhetsskyddslagens (1996:627) och den kommande säkerhetsskyddslagens (2018:585) bestämmelser ska kunna tillämpas i erforderlig omfattning. Kommunens uppgifter: Kommunen ska ha en säkerhetsskyddschef. Kommunen ska ha rutiner och materiel (säkerhetsskåp m.m.) för att kunna hantera uppgifter som omfattas av sekretess och som rör Sveriges säkerhet utan att de röjs, ändras eller förstörs. Kommunen ska under perioden etablera en process för säkerhetsskyddsanalys samt analysera prioriterade delar av kommunens verksamhet. Krigsorganisation och krigsplacering Uppgifter enligt lag: Kommuner och landsting ska vid höjd beredskap, enligt 7 lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap, vidta de särskilda åtgärder i fråga om planering och Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (9)

11 inriktning av verksamheten, tjänstgöring och ledighet för personal samt användning av tillgängliga resurser som är nödvändiga för att de under de rådande förhållandena ska kunna fullgöra sina uppgifter inom totalförsvaret. Kommuner ska enligt, 4 förordning (2006:637) om kommuners och landstings åtgärder vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, ha de planer som behövs för att kunna upprätthålla sin verksamhet under höjd beredskap. Planerna ska innehålla uppgifter om den verksamhet som ska bedrivas under höjd beredskap med information om bl.a. krigsorganisation och vilken personal som ska tjänstgöra i organisationen. Kommunens uppgifter: Kommunen ska under perioden påbörja en planering för sina uppgifter inom totalförsvaret. Planeringen ska avse den verksamhet som kommunen ska bedriva under höjd beredskap samt dess krigsorganisation och krigsplaceringar. Arbetet med de prioriterade uppgifterna kompetenshöjning gällande totalförsvar och säkerhetsskydd ska genomföras under perioden 2018 till Arbetet med framtagande av krigsorganisation och krigsplacering av personal ska vara påbörjat men behöver inte vara avslutat till Övriga uppgifter Övriga uppgifter för kommunerna är: Ledningsansvar Geografiskt områdesansvar Rapportering Ledningsansvar Uppgifter enligt lag: Vid höjd beredskap ansvarar kommunstyrelsen enligt, 3 kap. 2 LEH, för ledningen av den del av det civila försvaret som kommunen ska bedriva. Kommunens uppgifter: Kommunen bör utbilda och öva kommunstyrelsen i uppgiften att under höjd beredskap ansvara för kommunens ledning. Kommunen bör inom ramen för den statliga ersättningen medverka i utbildningar och övningar som anordnas av länsstyrelsen och delta i övning anordnad av annan statlig myndighet. Geografiskt områdesansvar Uppgifter enligt lag: Kommuners geografiska områdesansvar, som regleras i 3 kap. 4 LEH, innebär att kommunstyrelsen under höjd beredskap ska verka för att den verksamhet som bedrivs i kommunen av olika aktörer samordnas och för att samverkan kommer till stånd mellan dem som bedriver verksamheten. Kommunens uppgifter: Kommunen bör informera berörda lokala aktörer om arbetet med beredskapsförberedelser och möjligheter till samverkan på lokal nivå. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (9)

12 Rapportering Uppgifter enligt lag: Kommuner ska under höjd beredskap, enligt 3 kap, 5 LEH hålla den myndighet som regeringen bestämmer (länsstyrelsen) informerad om beredskapsläget och de övriga förhållanden som har betydelse för det civila försvaret i kommunen. Kommunens uppgifter: Kommunen ska medverka vid införandet av ett tilldelat tekniskt system för informationsutbyte. Kommunen ska i samverkan med länsstyrelsen implementera rutiner för rapportering och för lägesbilder. Påbörjat arbete inom Stadsledningskontoret Förvaltningsstaben, Samhällsskydd och Beredskap har sedan 2017 följt utvecklingen och debatten kring civilt försvar och totalförsvar. Kompetenshöjning inom området är påbörjat, om än i mindre omfattning. Arbete pågår för att ta fram en kommunikationsplan/utbildningsplan för kompetenshöjning till olika målgrupper. Kontakter och dialog med andra förvaltningar och bolag sker utifrån de kända beslut som är tagna på nationell nivå samt frågeställningar som kommer till kontoret. Exempel är frågan om fastighetsägarnas skyldighet avseende skyddsrum. Ett annat område är stadsbyggnadskontorets kartdatabaser med mera utifrån sekretess. Staden har utsedd säkerhetsskyddchef. Sedan några år pågår arbetet med att stärka stadens säkerhetsskydd och under hösten 2017 genomfördes en utbildningsinsats kring säkerhetsskydd för berörda verksamheter inom Staden. Från 2019 kommer staden ha förmåga att samverka med myndigheter utifrån Försvarsmaktens krav på sekretess och kryptosystem. Inventering av befintliga anläggningar lämpliga som skyddade ledningsplatser är gjorda med stöd av MSB. Resultat/förslag på åtgärder beräknas komma från MSB under 4:e kvartalet Arbetet med hur stadens krigsorganisation och då också vilken personal som ska krigsplaceras är omfattande och i nuläget fokuseras arbetet på hur det ska göras. Deltagit i samverkansövningar med bland annat Försvarsmakten, exempelvis Regional ledningsträningsövning RLTÖ 2017 och Chef insats samverkansfältövning våren För rapportering finns de av staten anvisade teknisk systemen radiokommunikation för effektiv ledning, Rakel och webbaserat informationssystem, WIS. Dessa system implementerats succesivt i stadens förvaltningar, bolag och förbund. Förslag på struktur för fortsatt arbete inom Staden Arbetet föreslås organiseras i ett projekt, Civilt försvar med start och avslut Projektet ska verka under den inventerings- och uppstartsperiod som behövs för det kommande långsiktiga stadenövergripande arbetet med civilt försvar. Vid Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (9)

13 projektets utgång övergår arbetet med civilt försvar till ordinarie verksamhet i förvaltningar, bolag och förbund. Stadsledningskontoret föreslås ansvara för projektet, med deltagare även från andra förvaltningar, bolag och förbund. Projektet innebär kostnader för exempelvis processledning, utbildning, möten och kommunikation. Dessa kostnader finansieras inom ramen för de särskilda ekonomiska medel staten tilldelat Staden för arbete med civilt försvar. Från år 2019 bedöms att kommunala resurser (personella och ekonomiska) kan komma att behövas. Resurser kan behövas för utbildning, ökad detaljplanering, upprustning och eller bibehållande av civilförsvarsanläggningar mm. Omfattningen är svårbedömt då Stadens förvaltningar, bolag och förbund i nuläget är olika mycket berörda av arbetet med civilt försvar. Stadsledningskontorets bedömning Statens förväntningar på kommunerna när det gäller civilt försvar har de senaste åren varit lågt ställda. Dessa förväntningar har nu ökat och bedöms komma att öka ytterligare. Det arbete stadsledningskontoret påbörjat inom ramen för civilt försvar är i linje med den överenskommelse om kommunernas uppdrag kring civilt försvar som undertecknades i juni 2018 mellan MSB och SKL. Det finns flera frågor och utmaningar i det framtida arbetet med civilt försvar varför det bedöms vara en framgångsfaktor att arbetet under organiseras i ett projekt som leds av stadsledningskontoret. Karin Eriksson Handläggare Gabriella Nässén Chef Förvaltningsstaben Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (9)

14 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

15 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse Målbild för perioden 2018 till Ersättning Myndigheternas stöd till kommunerna Kristidsverksamhet Prioriterade uppgifter Kompetenshöjning gällande totalförsvar Säkerhetsskydd Krigsorganisation och krigsplacering Övriga uppgifter Ledningsansvar Geografiskt områdesansvar Rapportering Bilaga 1 Ersättning Bilaga 2 - Uppföljning... 13

16 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 1. Överenskommelse Denna överenskommelse mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) reglerar ersättning och uppgifter och därtill kopplat stöd för kommunernas arbete med civilt försvar under perioden Åtgärderna ska påbörjas och i vissa fall genomföras under perioden 2018 fram till 31 december Kommunerna, länsstyrelserna och MSB ska arbeta tillsammans för att öka samhällets robusthet och beredskap på lokal nivå. En god beredskapsutveckling ska bygga på ett nära samarbete mellan staten, SKL samt kommunerna. Uppgifterna utgår från: lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH) förordning (2006:637) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (FEH) säkerhetskyddslagen (1996:627) och den kommande säkerhetsskyddslagen (2018:585) Utgångspunkten för arbetet med civilt försvar är krisberedskapen. Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar är ett komplement till Överenskommelse om kommunernas krisberedskap diarienummer SKL 12/6159 och MSB Överenskommelsen utesluter inte arbete med andra åtgärder avseende förberedelser för och verksamhet under höjd beredskap (civilt försvar) enligt LEH. Denna överenskommelse reglerar de förberedelser som kommunen ska vidta inför höjd beredskap. Överenskommelsen reglerar inte förhållanden mellan stat och kommun vid höjd beredskap. Detta förhållande regleras enligt lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap. Denna överenskommelse gäller från och med undertecknat datum och tillsvidare men kan justeras eller sägas upp, dock tidigast fr.o.m Justering och uppsägning kan även ske om det föranleds av ändring eller upphävande av LEH eller FEH. Vid uppsägning eller ändring av överenskommelsen ska detta ske i samordning med eventuella övergångsbestämmelser i lag och förordning. Stockholm den 19 juni 2018 Stockholm den 19 juni 2018 MSB SKL Dan Eliasson Vesna Jovic

17 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020 Enligt regeringens försvarspolitiska inriktning ska planeringen för civilt försvar återupptas. Det civila försvaret syftar till att samhället ska fungera vid höjd beredskap och krig i Sverige. Civilt försvar bedrivs inom ramen för verksamheten i statliga myndigheter, kommuner, landsting, privata företag och frivilligorganisationer. Det civila och militära försvaret bildar tillsammans totalförsvaret. Målet för det civila försvaret är att: Värna civilbefolkningen Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna Bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld Alla kommuner ska påbörja arbetet avseende de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap (beredskapsförberedelser) så att de på sikt kan fullgöra sin uppgift inom totalförsvaret i händelse av krigsfara och krig. Prioriterade uppgifter för kommunerna under perioden är: Kompetenshöjning gällande totalförsvar Säkerhetsskydd Krigsorganisation och krigsplacering Arbetet med de prioriterade uppgifterna kompetenshöjning gällande totalförsvar och säkerhetsskydd ska genomföras under perioden 2018 till Arbetet med framtagande av krigsorganisation och krigsplacering av personal ska vara påbörjat men behöver inte vara avslutat till Statens förväntningar på kommunens arbete ska stå i paritet med den ersättning som kommunen erhåller. 1.2 Ersättning De ekonomiska medlen fördelas på ett sådant sätt att alla kommuner kan komma igång med arbetet med beredskapsförberedelser. En del av de ekonomiska medlen styrs till kommuner som ligger i eller i anslutning till militärstrategiskt viktiga områden. Kommunerna är placerade i två kategorier: Kategori 1: Kommuner som ligger i eller i anslutning till militärstrategiskt viktiga geografiska områden i händelse av en säkerhetspolitisk kris eller krig Kategori 2: Övriga kommuner Kommuner i kategori 1, som erhåller en högre ersättning, ska hålla ett högre tempo i arbetet med beredskapsförberedelser utifrån de prioriterade

18 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) uppgifterna. Kommunerna i kategori 1 bör också under perioden kunna inleda arbete med övriga uppgifter d.v.s. ledningsansvar, geografiskt områdesansvar och rapportering. Den del av ersättningen som baseras på invånarantal ska för år 2018 till 2020 utgå från invånarantalet i respektive kommun den 31 december Ersättningen betalas ut senast den 30 juni respektive år. Inför första utbetalningen får kommunen reda på storleken på sin årliga ersättning. Principer för beräkning av ersättning finns i bilaga 1. Bilaga 1 omfattas av försvarssekretess (15 kap. 2 offentlighets- och sekretesslagen 2009:400). 1.3 Myndigheternas stöd till kommunerna Enligt denna överenskommelse ska MSB och andra myndigheter stödja kommunernas arbete med civilt försvar. Stödet ska kopplas direkt till de åtgärder som beskrivs i överenskommelsen. Stödet till kommunerna kommer, i samverkan mellan kommuner, länsstyrelser och myndigheter, att utvecklas under perioden. Kommunerna ska involveras och bidra i arbetet. Beredskapsförberedelserna i kommunerna bör sedan genomföras i takt med att stöd i form av bl.a. vägledningar och utbildningar finns på plats. För de tre prioriterade uppgifterna lämnas följande inriktning för stödet: (1) Kompetenshöjning gällande totalförsvar: De regionala totalförsvarskonferenserna genomförs under Kartläggning av lagstiftning och framtagande av systematiskt koncept för kunskapsspridning beräknas vara klart i början av Kommunen kan påbörja arbetet med uppgifterna under 2018 och genomföra dem (2) Säkerhetsskydd: De regionala utbildningarna i säkerhetsskydd genomförs under Vägledningarna väntas vara klara i början av Kommunerna kan påbörja uppgifterna under 2018 och genomföra dem under 2019 och (3) Krigsorganisation och krigsplacering: Vägledning och planeringsförutsättningar ska vara klara från andra halvan av Kommunerna kan påbörja uppgifterna under andra halvan av 2019 och under MSB kommer på sin webbplats med start hösten 2018 att publicera arbetsläget i utvecklingen av stöd, samt befintliga vägledningar m.m. 1.4 Kristidsverksamhet Uppgifter enligt LEH 3 kap. 3 avseende kristidsverksamhet finns inte med i denna överenskommelse för perioden Kristidsverksamheten kommer att lyftas in i arbetet med civilt försvar när förutsättningarna för detta finns på plats.

19 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 2. Prioriterade uppgifter Nedan följer en beskrivning av de för perioden 2018 till 2020 prioriterade uppgifterna som kommunerna särskilt ska arbeta med avseende civilt försvar. 2.1 Kompetenshöjning gällande totalförsvar Förtroendevalda och tjänstemän i kommunerna behöver ha grundläggande kunskaper om de författningar och arbetssätt som gäller vid höjd beredskap, krigsfara och krig. Det är angeläget att kunskapen om totalförsvaret ökar. Kommunens uppgift: Nyckelpersoner 1 i kommunens organisation ska under perioden genom utbildning ges kunskaper om höjd beredskap och totalförsvar. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen bör genomföra regionala utbildningar och konferenser för att höja kompetensen gällande totalförsvar. - MSB ska i samverkan med Försvarsmakten och kommunala företrädare ta fram ett koncept för systematisk kunskapsspridning om totalförsvaret och planeringen inför höjd beredskap. I konceptet kan ingå seminarier, webb-utbildningar, kurser samt utbildningsmaterial. - MSB ska göra en sammanställning och ta fram grundläggande utbildning avseende det regelverk som gäller för kommuner inför och vid höjd beredskap. 1 Med nyckelpersoner avses minst kommunstyrelsen och kommunledningen.

20 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 2.2 Säkerhetsskydd Arbetet med beredskapsförberedelser inom det civila försvaret skapar behov av ett utökat och stärkt arbete med säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd handlar om att skydda verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten. Uppgifter enligt lag: Kommunen ska vidta nödvändiga förberedelser för att i arbetet med beredskapsförberedelser, enligt 3 kap. 1-5 LEH på ett säkert sätt kunna hantera frågor som är av vikt för Sveriges säkerhet. Säkerhetsskyddslagens (1996:627) och den kommande säkerhetsskyddslagens (2018:585) bestämmelser ska kunna tillämpas i erforderlig omfattning. Kommunens uppgifter: Kommunen ska ha en säkerhetsskyddschef. Kommunen ska ha rutiner och materiel (säkerhetsskåp m.m.) för att kunna hantera uppgifter som omfattas av sekretess och som rör Sveriges säkerhet utan att de röjs, ändras eller förstörs. Kommunen ska under perioden etablera en process för säkerhetsskyddsanalys samt analysera prioriterade delar av kommunens verksamhet. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen bör stödja kommunens arbete med säkerhetsskydd. - MSB ska med stöd av Säkerhetspolisen ta fram en vägledning för kommuners arbete med säkerhetsskyddsanalys. - MSB ska ta fram en vägledning i praktiskt arbete med säkerhetsskydd och signalskydd (säkerhetsskåp, datorer, lokaler m.m.). - MSB ska genomföra regionala utbildningar avseende säkerhetsskydd. - MSB ska tillhandahålla en grundläggande interaktiv utbildning i säkerhetsskydd. Förtydliganden: Enligt säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) ska alla kommuner ha en säkerhetsskyddschef, om det inte är uppenbart obehövligt. Enligt denna överenskommelse ska samtliga kommuner ha en säkerhetsskyddschef, då detta är en förutsättning för att kommunerna ska kunna samverka med länsstyrelsen och Försvarsmakten avseende totalförsvarsfrågor. Den 1 april 2019 träder en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) i kraft. Uppgifterna i överenskommelsen är formulerade utifrån den terminologi som används i den nya lagen.

21 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 2.3 Krigsorganisation och krigsplacering Uppgifter enligt lag: Kommuner och landsting ska vid höjd beredskap, enligt 7 lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap, vidta de särskilda åtgärder i fråga om planering och inriktning av verksamheten, tjänstgöring och ledighet för personal samt användning av tillgängliga resurser som är nödvändiga för att de under de rådande förhållandena ska kunna fullgöra sina uppgifter inom totalförsvaret. Kommuner ska enligt, 4 FEH, ha de planer som behövs för att kunna upprätthålla sin verksamhet under höjd beredskap. Planerna ska innehålla uppgifter om den verksamhet som ska bedrivas under höjd beredskap med information om bl.a. krigsorganisation och vilken personal som ska tjänstgöra i organisationen. Kommunens uppgifter: Kommunen ska under perioden påbörja en planering för sina uppgifter inom totalförsvaret. Planeringen ska avse den verksamhet som kommunen ska bedriva under höjd beredskap samt dess krigsorganisation och krigsplaceringar. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen bör genomföra utbildning i metod kring beredskapsplanläggning och krigsplacering samt stödja kommunen i planeringen. - MSB ska tillsammans med företrädare för länsstyrelserna och för kommunerna ta fram en vägledning för krigsorganisation och krigsplacering i kommun. - MSB ska tillsammans med Försvarsmakten och företrädare för kommunerna ta fram övergripande planeringsförutsättningar för den planering för det civila försvaret som kommunerna ska genomföra enligt överenskommelsen. Förtydligande: Kommuner i kategori 1 ska delta i länsstyrelsens analysarbete avseende stöd till Försvarsmakten vid höjd beredskap samt bör delta i arbetsgrupper anordnade av MSB och Försvarsmakten.

22 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 3. Övriga uppgifter 3.1 Ledningsansvar Uppgifter enligt lag: Vid höjd beredskap ansvarar kommunstyrelsen enligt, 3 kap. 2 LEH, för ledningen av den del av det civila försvaret som kommunen ska bedriva. Kommunens uppgifter: Kommunen bör utbilda och öva kommunstyrelsen i uppgiften att under höjd beredskap ansvara för kommunens ledning. Kommunen bör inom ramen för den statliga ersättningen medverka i utbildningar och övningar som anordnas av länsstyrelsen och delta i övning anordnad av annan statlig myndighet. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen bör stödja kommunen bl.a. med övningar och utbildningar för ledning av verksamhet under höjd beredskap. - Länsstyrelsen ges möjlighet att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för kommunens förberedelser och deltagande i större övningar (t.ex. TFÖ 2020) där extra ersättning till kommunen är motiverad. - MSB ska utveckla sitt koncept för samverkan och ledning för höjd beredskap/civilt försvar. - MSB ska ta fram färdiga övningar för att öva kommunstyrelsen att leda verksamhet vid höjd beredskap enligt konceptet Öva enkelt. Förtydligande: Rådgivning och vägledning angående ledningsplatser samt ekonomiskt bidrag för tekniska åtgärder för ledningsplats ingår inte i överenskommelsen, utan hanteras vid behov i en egen process hos MSB.

23 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 3.2 Geografiskt områdesansvar I det geografiska områdesansvaret finns en förberedande del som är nödvändig för att såväl fredstida krishantering som den verksamhet som ska bedrivas under höjd beredskap ska fungera. Många kommuner har ett samverkansorgan för krisberedskap, som används för den förberedande delen av det geografiska områdesansvaret. Formerna för hur det geografiska områdesansvaret ska tillämpas inför och vid höjd beredskap kommer att utvecklas under de kommande åren. Uppgifter enligt lag: Kommuners geografiska områdesansvar, som regleras i 3 kap. 4 LEH, innebär att kommunstyrelsen under höjd beredskap ska verka för att den verksamhet som bedrivs i kommunen av olika aktörer samordnas och för att samverkan kommer till stånd mellan dem som bedriver verksamheten. Kommunens uppgifter: Kommunen bör informera berörda lokala aktörer om arbetet med beredskapsförberedelser och möjligheter till samverkan på lokal nivå. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen bör stödja kommunen i utvecklingen av geografiskt områdesansvar inför och vid höjd beredskap. - MSB ska i samverkan med Försvarsmakten och kommunala företrädare ta fram ett informationsmaterial som är anpassat till ovanstående åtgärd.

24 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) 3.3 Rapportering Uppgifter enligt lag: Kommuner ska under höjd beredskap, enligt 3 kap, 5 LEH hålla den myndighet som regeringen bestämmer (länsstyrelsen) informerad om beredskapsläget och de övriga förhållanden som har betydelse för det civila försvaret i kommunen. Kommunens uppgifter: Kommunen ska medverka vid införandet av ett tilldelat tekniskt system för informationsutbyte. Kommunen ska i samverkan med länsstyrelsen implementera rutiner för rapportering och för lägesbilder. Statliga myndigheters stöd: - Länsstyrelsen och MSB ska utveckla och implementera en etablerad lösning som omhändertar kraven såväl tekniskt, fysiskt som administrativt för att kommunen ska kunna utbyta information som rör Sveriges säkerhet med respektive länsstyrelse och inom länet med kommuner och privata aktörer. - Länsstyrelsen och MSB ska återföra information från andra statliga myndigheter till kommunerna i de frågor som har påverkan på kommunernas beredskapsplanering. Förtydligande: Kommunen ska medverka vid införandet av ett tilldelat tekniskt system för informationsutbyte, under förutsättning att införandet inte medför några större kostnader för kommunen.

25 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) Bilaga 1 Ersättning Bilaga 1 omfattas av försvarssekretess (15 kap. 2 offentlighets- och sekresslagen 2009:400).

26 Diarienr SKL 18/01807 MSB (13) Bilaga 2 - Uppföljning Uppföljningen ska ske gentemot de uppgifter som kommunerna har enligt LEH och särskilt de prioriterade uppgifter som anges i denna överenskommelse. Fokus i uppföljningen ska ligga på att kommunen har påbörjat uppgifter. Uppföljning av kommunens arbete med civilt försvar ska samordnas med uppföljning av Överenskommelse om kommunernas krisberedskap. Hela ersättningen ska användas till uppgifterna i denna överenskommelse. Det är möjligt att inom överenskommelsens period spara en större del av ersättningen till kommande år i syfte att genomföra denna överenskommelses uppgifter. Kommunen ska då ha en plan för hur ersättningen ska användas kommande år. Däremot är det inte möjligt att spara denna periods ersättning till efter perioden. I enlighet med de principer som gäller för när ersättningen kan reduceras eller falla bort, kan MSB besluta om en lägre ersättning för en kommun som inte har en plan för hur oförbrukade medel ska användas. MSB kommer att ta fram och distribuera anvisningar för den ekonomiska hanteringen i kommunerna i anslutning till överenskommelsen. MSB kommer vidare komplettera befintlig processbeskrivning för uppföljning av kommunernas krisberedskap med vad som gäller för arbetet med civilt försvar. Principer för när ersättningen kan reduceras eller falla bort Länsstyrelsen kan i enlighet med FEH föreslå för MSB att en del av ersättningen ska reduceras eller falla bort. MSB fattar beslut om reducerad ersättning utifrån länsstyrelsens rapportering. Hur mycket som ska reduceras eller falla bort avgörs från fall till fall. Reduktion av den ersättning som kommunen får för utförandet av uppgifter enligt LEH ska ske i proportion till hur stor del av arbetet som utförts. Följande principer ligger till grund för beslutet om att en del av ersättningen för uppgifterna ska reduceras eller falla bort: om en kommun inte påbörjat arbetet med de prioriterade uppgifterna i denna överenskommelse om ersättningen finansierar annan verksamhet än den som är beskriven som ersättningsgill i lagen eller denna överenskommelse om en kommun 12 månader efter periodens slut har oförbrukade medel ska dessa återbetalas MSB:s beslut om reducerad ersättning kan överklagas i enlighet med 8 kap. 1 LEH. För formerna för överklagande samt fastställande och beräkning av överklagandetid hänvisas till förvaltningslagen (2017:900). Länsstyrelsen ska uppmärksamma kommunen på de brister som identifierats i uppföljningsarbetet. Kommunen ska med stöd av länsstyrelsen upprätta en åtgärdsplan för hur bristerna ska hanteras.

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 1 (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2018-2020 2 (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse... 3 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020... 4 1.2 Ersättning... 4 1.3 Myndigheternas

Läs mer

Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar 1 (16) Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar 2018-2020 Innehållsförteckning Datum 2 (16) 1. Överenskommelse... 3 2. Uppföljning... 4 3. Krisberedskap... 5 3.1 Målbild

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s fyra roller avseende civilt försvar 1. Planerar totalförsvaret tillsammans med Försvarsmakten 2. Stödjer aktörer i arbetet med att genomföra den

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020- 1 Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-2023 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Gäller för: Kommunens alla verksamheter Giltig fr.o.m.: Dokumentansvarig: Beredskapssamordnare/säkerhetssamordnare Senast

Läs mer

Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen

Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen Tilläggsyrkande S och MP Kommunstyrelsen 2018-03-28 Ärende 2.2.8 Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen Inför varje mandatperiod är kommunerna enligt lag skyldiga att genomföra/revidera

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Information från Länsstyrelsen Skåne

Information från Länsstyrelsen Skåne Information från Länsstyrelsen Skåne Räddsam-Skåne Peter Cavala 2018-04-19 Prioritering - upp KRISLEDNINGSORGANISATION Nystädad men kommer att utvecklas RÅDET + NÄTVERK Fortsätta klargöra syften och mål

Läs mer

SKL om krisberedskap och civilt försvar

SKL om krisberedskap och civilt försvar SKL om krisberedskap och civilt försvar Säkra städer Fallstudier om hur fem större kommuner organiserar och styr arbetet med trygghet och säkerhet Borås Haninge Karlstad Kristianstad Örebro https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/sakra-stader.html

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB MSB:s särskilda ansvar rörande civilt försvar MSB ska företräda det

Läs mer

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 8 KS 2018.314 46 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 153 Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 (KS

Läs mer

Krisberedskap och civilt försvar 2019

Krisberedskap och civilt försvar 2019 Krisberedskap och civilt försvar 2019 Riktlinjer krisberedskap, säkerhetsskydd och civilt försvar Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-04-11 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Grundläggande begrepp och regelverk

Grundläggande begrepp och regelverk Grundläggande begrepp och regelverk Regeringsformen om krig och krigsfara Sverige ska ha regler som så långt det är möjligt skapar grund för legalt handlande även i krigstid. Krigsdelegation i stället

Läs mer

Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar. Version juni 2018

Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar. Version juni 2018 Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar Version juni 2018 Regeringsformen om krig och krigsfara Sverige ska ha regler som så långt det är möjligt skapar grund för legalt handlande även i krigstid.

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2018

Nationell risk- och förmågebedömning 2018 Nationell risk- och förmågebedömning 2018 2018 Nationell risk- och förmågebedömning 2018 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Illustrationer:

Läs mer

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Planeringen för det civila försvaret ska återupptas OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Hur är det med beredskapen? Vi avvecklade: Oljebergrum, lager av livsmedel etc., skyddsmasker till alla, skyddade

Läs mer

Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap

Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap bedömn ingar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap Uppdrag till MSB avseende kommuners

Läs mer

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 Öppen sammanfattning Sida 1 (7) Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 I maj 2017 fick vi Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Sverige kommer att möta utmaningarna Försvarsmakten och MSB lägger grunden för en sammanhängande

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd Överenskommelser med kommuner och landsting Anna Nöjd 2018-11-31 Överenskommelser kommuner Krisberedskap Krisberedskap Civilt försvar 2018-2020 Krisberedskap 2019-2022 Civilt försvar 2004 2013 2018 2019

Läs mer

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Marika Ericson En kort session om lagstiftning Från totalförsvar till krisberedskap och nu? Lagar och förordningar ansvar och uppgifter

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT FÖR ETT TRYGGARE SVERIGE HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT 2018 2020 Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Gotlands län samt Militärregion Mitt. 1 Regeringen

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

ADMINISTRATIV BEREDSKAP

ADMINISTRATIV BEREDSKAP ADMINISTRATIV BEREDSKAP 2017-03-29 Maria Ericsson Rättsenheten Upplägg Administrativ beredskap Höjd beredskap Totalförsvarsplikt Krigsplacering Värdlandsstöd Administrativ beredskap Alla lagar och föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Övningsinriktning under för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå

Övningsinriktning under för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå referenser i gul färg 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av beredskap Enheten för övning Sofie Ivarsson 010 240 41 64 sofie.ivarsson@msb.se Övningsinriktning under 2017-2020 för tvärsektoriella

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan s- och övningsplan för mandatperioden 2015-2018 : 2016-07-13 Dnr: 2016 00553/168 RAPPORT Sida 2(5) Innehåll Inledning... 3 Syfte och målbeskrivning... 3 s- och övningsplan... 3 Kostnader och ansvarsfördelning...

Läs mer

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas Magnus Lommerdal Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas > Svenska kraftnäts uppdrag > Tillbakablick och förändrade förutsättningar >

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar Dir. 2018:79 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Sammanfattning Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap; SFS 2006:544 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

Utbetalning till kommuner och landsting för att stärka arbetet med civilt försvar. KS

Utbetalning till kommuner och landsting för att stärka arbetet med civilt försvar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-10-10 292 Utbetalning till kommuner och landsting för att stärka arbetet med civilt försvar. KS 2017-465 KS

Läs mer

Inriktning för projektmedel till myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap

Inriktning för projektmedel till myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd och beredskap 1 (9) Inriktning för projektmedel till myndigheter 2020-2021 - Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd och beredskap 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tidigare

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Krisberedskapen i Nybro kommun... 3 3.1 Krisledningsnämnd... 4 3.2 Risk- och sårbarhetsanalyser... 4 3.2.1 Ambitionsmål för risk- och sårbarhetsanalysen... 4 3.3 Planering...

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

Övningsinriktning för bevakningsansvariga myndigheter på nationell och regional nivå avseende tvärsektoriella övningar under

Övningsinriktning för bevakningsansvariga myndigheter på nationell och regional nivå avseende tvärsektoriella övningar under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Underlagsversion med referenser 1 (9) Datum Diarienr 2018-02-13 2017-2096 Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av beredskap Enheten för övning Sofie

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

KRISHANTERING - BAKGRUND

KRISHANTERING - BAKGRUND Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Bakgrund Vad är Grundprinciper Ansvar/roller krisberedskap? KRISHANTERING - BAKGRUND Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Bakgrund Vad är Grundprinciper

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige Styrdokument för Krisberedskap 2016-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-02-02 38 Syfte, bakgrund och disposition Detta dokument beskriver kommunens övergripande viljeinriktningar och prioriteringar

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Dnr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Dnr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (10) Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019 samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Viktiga ingångsvärden... 3 3. Områden där medel

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS BROTTSFÖREBYGGANDE UPPDRAG Länsstyrelsen Skåne Malin Martelius Annika Wågsäter

LÄNSSTYRELSENS BROTTSFÖREBYGGANDE UPPDRAG Länsstyrelsen Skåne Malin Martelius Annika Wågsäter LÄNSSTYRELSENS BROTTSFÖREBYGGANDE UPPDRAG Länsstyrelsen Skåne Malin Martelius Annika Wågsäter Andra länsstyrelseuppdrag med bäring på det brottsförebyggande arbetet Alkohol, narkotika, doping, tobak, spel

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. Markus Planmo Trygghet och säkerhet

Sveriges Kommuner och Landsting. Markus Planmo Trygghet och säkerhet Sveriges Kommuner och Landsting Markus Planmo Trygghet och säkerhet Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun för Oxelösunds kommun Del 1 Övergripande beskrivning och åtgärdsplan Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Säkerhetsstrateg kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser 2016-2019 Diarienr: 2015-000542 Antagen av Kommunfullmäktige den 29 mars 2016 35 1 Innehåll Krisberedskapen i Laholms kommun...

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 Inledning Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar -igen! 1. Vad kan vi lära av förra gången? 2. I vilka frågor behöver vi tänka nytt? -Värna

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (11) Datum Diarienr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2018

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (11) Datum Diarienr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (11) Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2018 samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Anslag 2:4 ap. 5 Krisberedskap... 3 1.2 Utgångspunkter...

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap 2016-2018 Dokumenttyp: Styrdokuemt Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Styrdokuemt för krisberedskap 2016-2018 Beslutsdatum: 26 januari

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod SMÅKOM 2014-11-27 Björn Myrberg Ekonomi- och planeringsdirektör En justerad överenskommelse om kommunal krisberedskap började gälla den 1 januari 2014

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande.

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande. PM 2014: RI (Dnr 307-877/2014) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Remiss från Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Ansvar och roller i kommunens krisberedskapsarbete... 1 3 Genomförande av

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017

Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017 Aktuellt på SKL Max Ekberg Tylösand 25 augusti 2017 SKL trygghet och säkerhet skl.se/trygghet Presidiedagar för räddningsnämnder 16-17 oktober 2016 Högberga Gård, Lidingö Teman Nytt totalförsvar Krisberedskap

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Handlingsprogram Krisberedskap

Handlingsprogram Krisberedskap Handlingsprogram Krisberedskap 2016-2019 Program Diarienummer: KS 2016/0166 Dokumentansvarig: Utvecklingsledare krisberedskap Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunfullmäktige Ersätter

Läs mer

248 Svar på motion om att genomföra krisberedskapsövningar i Eskilstuna (KSKF/2018:92)

248 Svar på motion om att genomföra krisberedskapsövningar i Eskilstuna (KSKF/2018:92) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(2) 248 Svar på motion om att genomföra krisberedskapsövningar i Eskilstuna (KSKF/2018:92) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen

Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen REMISSUTGÅVA 1 Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen www.lansstyrelsen.se REMISSUTGÅVA 2 Innehåll 1. Regional grundsyn för totalförsvarsplanering... 3 1.1 Målsättning

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Presskonferens den 31 mars 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Jan Wisén, projektledare Anna Johansson, biträdande projektledare Uppdraget

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Överenskommelsen, MSB SKL Uppgifter enligt LEH Risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) Planering inför extraordinära händelser Geografiskt områdesansvar Utbildning

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap 2016-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrdokument för krisberedskap Riktlinjer 2016-02-15 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer