ADMINISTRATIV BEREDSKAP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ADMINISTRATIV BEREDSKAP"

Transkript

1 ADMINISTRATIV BEREDSKAP Maria Ericsson Rättsenheten

2 Upplägg Administrativ beredskap Höjd beredskap Totalförsvarsplikt Krigsplacering Värdlandsstöd

3 Administrativ beredskap Alla lagar och föreskrifter som behövs för att det svenska samhället och totalförsvaret ska kunna lösa sina uppgifter under kriser och i krig. Omdisponera personal och materiel. Ingripa i näringslivets- och enskilda medborgares fri- och rättigheter.

4 Administrativ beredskap Exempel på åtgärder: - Fatta snabba och säkra beslut inom totalförsvarets ledningsorganisation - Besluta om ransonering - Besluta om försörjningsåtgärder - Inkalla personal till totalförsvaret - Disponera arbetskraft

5 Administrativ beredskap Författningsberedskap Organisationsberedskap Regeringsformen (1974:152) Lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap Förordning (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap Fullmaktslagstiftning Förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.

6 Författningsberedskap (RF 15 kap) Ingen konstitutionell nödrätt, kriget ska utkämpas under lag 2 Krigsdelegation i riksdagens ställe 5 regeringen om krigsdelegation är förhindrad 8 delegation till myndigheter Högsta beredskap krig Höjd beredskap (skärpt) krigsfara eller utomordentliga förhållanden

7 Beredskapslagar RF 15:14 krigsförklaring Beredskapslagar blir tillämpliga. Framgår av lagen att angivna bestämmelser automatiskt ska tillämpas om Sverige kommer i krig. Dvs. Befogenheter som ges med stöd av lag träder under krig i kraft utan något särskilt beslut om detta.

8 Fullmaktslagar En del av beredskapsförfattningarna är fullmaktslagar Lagar och förordningar som antagits och är i kraft, men börjar tillämpas först när man beslutar om det. T.ex: Förfogandelag (1978:262), Ransoneringslag (1978:268), Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262)

9 Totalförsvar Verksamhet som behövs för att förebereda Sverige för krig. Består av civilt försvar och militärt försvar. För att stärka Sveriges försvarsförmåga kan beredskapen höjas. Lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap

10

11 Lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap 3 Är Sverige i krig råder högsta beredskap. Är Sverige i krigsfara eller råder det sådana utomordentliga förhållanden som är föranledda av att det är krig utanför Sveriges gränser eller av att Sverige har varit i krig eller krigsfara, får regeringen besluta om skärpt eller högsta beredskap.

12 Lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap (6 ) Beslut om höjd beredskap skall tillkännages på det sätt som regeringen bestämmer. (9 ) Sedvanligt kungörande av lagar, radio och tv, och ev. beredskapslarm.

13 Höjd beredskap Krig eller krigsfara Krig utanför Sveriges gränser Sverige har varit i krig eller krigsfara

14 Beslut om och åtgärder vid höjd beredskap Högsta beredskap råder om Sverige är i krig. Annars beslutar regeringen om höjd beredskap om SE i krigsfara, eller det råder utomordentliga förhållanden p.g.a. krig utanför SE eller att SE varit i krig eller krigsfara. Vid höjd beredskap ska bevakningsansvariga myndigheter vidta åtgärder enligt krisberedskapsförordningen. Vid höjd beredskap ska kommuner och landsting vidta åtgärder enligt LEH och övergå till krigsorganisation. Lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap och förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap (KBF)

15 Hur påverkar ett beslut om höjd beredskap lagstiftningen? - Huvudregel: Påverkar inte befintliga författningar - Vissa författningar blir enligt sin ordalydelse tillämpliga i den här situationen - De fullmaktslagar som Regeringen beslutar om blir tillämpliga - Övriga särskilda regerings-eller riksdagsbeslut som kan innebära nya eller förändrade författningar

16 Civilt försvar I fred är civilt försvar den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs. Målen för civilt försvar i väpnad konflikt: värna civilbefolkningen säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna bidra till FM:s förmåga T.ex. prop. 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning och ds 2014:20 Försvaret av Sverige

17 Ansvarsprincipen Den myndighet eller utförare som har ansvaret för en verksamhet under normala förhållanden, i enlighet med ansvarsprincipen, har även ansvar för att vidta de åtgärder som krävs för att verksamheten kan bedrivas även i en krissituation och vid höjd beredskap. Prop. 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning

18 Alla myndigheters ansvar inför och vid höjd beredskap Alla myndigheter ska beakta totalförsvarets krav i sin verksamhet. I planeringen ska det ingå att fortsätta verksamhet under höjd beredskap så långt som möjligt. Totalförsvarsplaneringen ska ske i samverkan med statliga myndigheter, kommuner, länsstyrelser, sammanslutningar och näringsidkare. Förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap (KBF)

19 Bevakningsansvariga myndigheternas särskilda ansvar inför och vid höjd beredskap Planera för att kunna anpassa verksamheten inför förändrad säkerhetspolitisk situation. Omvärldsbevaka, göra RSA:er m.m. så att de klarar sina uppgifter vid höjd beredskap. Utbilda och öva personal för verksamhet vid höjd beredskap. Vid höjd beredskap: Inrikta verksamhet på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret. Hålla regeringen informerad om utveckling mm. Förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap (KBF)

20 Kommuners ansvar inför och vid höjd beredskap Kommuner ska vidta förberedelser för verksamhet under HB. Vid HB: Kommunstyrelsen ansvarar för ledningen av CF inom kommunen. Medverka i varuförsörjning, prisreglering, ransonering m.m. i försörjningsfrågor. Verka för samordning och samverkan. Hålla länsstyrelsen underrättad. Lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH)

21 Andra ansvar inom civilt försvar MSBska företräda det civila försvaret på central nivå i frågor som har betydelse för avvägningen mellan civila och militära behov av samhällets resurser. Förordningen (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länsstyrelsenär högsta civila totalförsvarsmyndighet inom länet och ska utveckla en god förmåga att hantera sina uppgifter under höjd beredskap. Förordningen (2007:825) med länsstyrelseinstruktion Många myndigheter har ett reglerat ansvar inom CF genom regler riktade direkt till myndigheten eller insprängt i regelverk.

22 Lagstiftning s.k. gråzonen Är nuvarande lagstiftning tillräcklig för att aktörerna ska kunna vidta adekvata och tillräckliga åtgärder för att möta möjliga hot innan regeringen konstaterat att det råder krigsfara?

23 Totalförsvarsplikt Totalförsvarsplikt gäller för: - Varje svensk medborgare från början av det kalenderår som personen fyller 16 år till slutet av det år personen fyller 70 år. - Även var och en som utan att vara svensk medborgare är bosatt i Sverige. En totalförsvarspliktig är skyldig att: - Medverka vid utredning om sina personliga förhållanden - Tjänstgöra inom totalförsvaret i den omfattning som kroppskrafter och hälsotillstånd tillåter. (Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt)

24 Totalförsvarsplikt Tjänstgöringen fullgörs genom: - Värnplikt - Civilplikt - Allmän tjänsteplikt

25 Totalförsvarsplikt Värnplikt och civilplikt innefattar grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring. Civilplikten - säkerställa tillgången på personal inom det civila försvaret. Möjliggör att totalförsvarspliktiga grundutbildas och krigsplaceras i fredstid för att därefter kunna kallas in vid behov till krigs- eller beredskapstjänstgöring. Allmänna tjänsteplikten - bara tillämplig vid höjd beredskap. Regeringen får föreskriva om allmän tjänsteplikt om det behövs för att verksamhet som är av särskild vikt för totalförsvaret skall kunna upprätthållas. Föreskriften kan avse en viss del av landet eller en viss verksamhet. Någon grundutbildning sker inte inom ramen för allmän tjänsteplikt.

26 Allmänna tjänsteplikten Fullgörs genom att den som är totalförsvarspliktig: 1)Kvarstår i sin anställning eller fullföljer ett uppdrag. 2)Tjänstgör enligt avtal om frivillig tjänstgöring inom totalförsvaret. 3)Utför arbete som hänvisas av den myndighet som regeringen bestämmer (får ej vara förenat med bruk av vapen mot annan om inte den som tjänstgör samtycker till det).

27 Allmänna tjänsteplikten Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska besluta: -Hos vilka arbetsgivare och uppdragsgivare som allmän tjänsteplikt ska fullgöras. -Vilka arbetstagare och uppdragstagare som skall omfattas av allmän tjänsteplikt.

28 Plikt straff Totalförsvaret är en angelägenhet för hela befolkningen. Totalförsvarspliktig som uppsåtligen: - avviker eller uteblir från värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt - vägrar eller underlåter att lyda en förmans eller annan chefs order - eller på annat sätt åsidosätter vad som åligger personen under tjänstgöring döms för brott mot totalförsvarsplikten till böter eller fängelse i högst 1 år, om gärningen är avsedd att medföra avsevärt men för utbildningen eller tjänsten i övrigt. Vid höjd beredskap kan detta brott medföra fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år om brottet medför avsevärt men för totalförsvaret eller annars är att anse som grovt.

29 Krigsplacering Totalförsvarpliktiga som har krigsplacerats är skyldiga att fullgöra krigstjänstgöring. Beslut om krigsplacering fattas av Totalförsvarets rekryteringsmyndighet efter framställningar från statliga myndigheter, kommuner, landsting, bolag, föreningar, samfälligheter, registrerade trossamfund eller andra enskilda.

30 Process för krigsplaceringar Ta en kontakt med totalförsvarets rekryteringsmyndighet för att få stöd i hur ni kan gå vidare med processen!

31 Konkreta förberedelser? Materiel: upphandling HR: personal Civila myndigheters uppgifter inför och under höjd beredskap återfinns i många regelverk. Vad är relevant för oss? Totalförsvarets författningshandbok , Försvardepartementet. Värdlandsstöd Folkrätt kurs i höst

32 Definition värdlandsstöd/host Nation Support (Prop. 2015/16:152) Civila och/eller militära stöd Fred, kris, krig En nation till en annan nation eller organisation Efter inbjudan Övningsverksamhet, tranistering, insatser På värdlandets territorium

Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar. Version juni 2018

Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar. Version juni 2018 Grundläggande begrepp och regelverk - totalförsvar Version juni 2018 Regeringsformen om krig och krigsfara Sverige ska ha regler som så långt det är möjligt skapar grund för legalt handlande även i krigstid.

Läs mer

Grundläggande begrepp och regelverk

Grundläggande begrepp och regelverk Grundläggande begrepp och regelverk Regeringsformen om krig och krigsfara Sverige ska ha regler som så långt det är möjligt skapar grund för legalt handlande även i krigstid. Krigsdelegation i stället

Läs mer

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Marika Ericson En kort session om lagstiftning Från totalförsvar till krisberedskap och nu? Lagar och förordningar ansvar och uppgifter

Läs mer

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020- 1 Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-2023 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Gäller för: Kommunens alla verksamheter Giltig fr.o.m.: Dokumentansvarig: Beredskapssamordnare/säkerhetssamordnare Senast

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om totalförsvar och höjd beredskap; SFS 2015:1053 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 1 (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2018-2020 2 (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse... 3 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020... 4 1.2 Ersättning... 4 1.3 Myndigheternas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2006:942 Utkom från trycket den 28 juni 2006 utfärdad den 14 juni 2006. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt; SFS 2010:448 Utkom från trycket den 8 juni 2010 utfärdad den 27 maj 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar -igen! 1. Vad kan vi lära av förra gången? 2. I vilka frågor behöver vi tänka nytt? -Värna

Läs mer

Krigsorganisation och krigsplacering

Krigsorganisation och krigsplacering Krigsorganisation och krigsplacering Totalförsvarsplikt Process krigsorganisation Process krigsplacering Så här gjorde MSB Frågor och diskussion Torkel Schlegel, biträdande chef rättsfunktionen Totalförsvarsplikt

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 1995-02-14 Mottagare: Kommunstyrlsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om åtgärder för fredstida krishantering och höjd beredskap; SFS 2002:472 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

PTS har också har ett ansvar att vidta de ytterligare förberedelser som krävs inom respektive ansvarsområde vid höjd beredskap bevakningsansvarig

PTS har också har ett ansvar att vidta de ytterligare förberedelser som krävs inom respektive ansvarsområde vid höjd beredskap bevakningsansvarig 1 PTS är en myndighet som har särskilda uppgifter både vid kriser och vid höjd beredskap enligt förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters verksamhet vid höjd beredskap

Läs mer

Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar 1 (16) Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar 2018-2020 Innehållsförteckning Datum 2 (16) 1. Överenskommelse... 3 2. Uppföljning... 4 3. Krisberedskap... 5 3.1 Målbild

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen

Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen REMISSUTGÅVA 1 Regional grundsyn för totalförsvarsplanering inom de fyra nordliga länen www.lansstyrelsen.se REMISSUTGÅVA 2 Innehåll 1. Regional grundsyn för totalförsvarsplanering... 3 1.1 Målsättning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Fördjupningsseminarium till Försvarsföretagsdagarna

Fördjupningsseminarium till Försvarsföretagsdagarna Fördjupningsseminarium till Försvarsföretagsdagarna Stockholm 2018 1 2018-04-12 Vad behöver FMV reglera i avtal när det gäller beredskap och hur ska eller kan det ske? Sidnr: 2 2018-04-12 Agenda 13:00

Läs mer

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT FÖR ETT TRYGGARE SVERIGE HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT 2018 2020 Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Gotlands län samt Militärregion Mitt. 1 Regeringen

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 8 KS 2018.314 46 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 153 Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 (KS

Läs mer

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 Öppen sammanfattning Sida 1 (7) Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 I maj 2017 fick vi Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap; SFS 2006:544 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1

Läs mer

1 Dessa föreskrifter gäller utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga som skall fullgöra civilplikt i det civila försvaret.

1 Dessa föreskrifter gäller utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga som skall fullgöra civilplikt i det civila försvaret. Krisberedskapsmyndigheten Författningssamling Utgivare: Per undberg IN 1651-5587 Krisberedskapsmyndighetens föreskrifter om utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga; KBMF 2003:6 Utkom från

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s fyra roller avseende civilt försvar 1. Planerar totalförsvaret tillsammans med Försvarsmakten 2. Stödjer aktörer i arbetet med att genomföra den

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2017:7 Utkom från trycket 2017-12-18 Försvarsmaktens föreskrifter om utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga; beslutade den 13 december 2017. Försvarsmakten

Läs mer

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Planeringen för det civila försvaret ska återupptas OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Hur är det med beredskapen? Vi avvecklade: Oljebergrum, lager av livsmedel etc., skyddsmasker till alla, skyddade

Läs mer

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar Dir. 2018:79 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Sammanfattning Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Regional grundsyn. för en sammanhängande planering av totalförsvaret i de fyra nordliga länen. Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland

Regional grundsyn. för en sammanhängande planering av totalförsvaret i de fyra nordliga länen. Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland Regional grundsyn för en sammanhängande planering av totalförsvaret i de fyra nordliga länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland LNB Regional grundsyn för totalförsvarsplanering A4_v3.indd

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB MSB:s särskilda ansvar rörande civilt försvar MSB ska företräda det

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Kommittédirektiv En förändrad totalförsvarsplikt Dir. 2007:147 Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Sammanfattning av uppdraget En parlamentarisk kommitté ska överväga vilka författningsändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel 2018:64

Kommittédirektiv. Näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel 2018:64 1 Kommittédirektiv Näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel 2018:64 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

FOI MEMO. Anders Norén 2015-12-14 FOI Memo 5551

FOI MEMO. Anders Norén 2015-12-14 FOI Memo 5551 Projekt/Project Sidnr/Page no Studier 2015 civilt försvar 1 (34) Projektnummer/Project no Kund/Customer E134851 MSB Handläggare/Our reference Datum/Date Anders Norén 2015-12-14 FOI Memo 5551 Första hjälpen

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv En ny myndighet för psykologiskt försvar Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Dir. 2018:80 Sammanfattning Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter om totalförsvarspliktiga; SFS 1998:938 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser. Motala kommun

Plan för hantering av extraordinära händelser. Motala kommun Plan för hantering av extraordinära händelser Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 10/KS 0086 Datum: 2010-05-24 Paragraf: KF 74 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Kommittédirektiv. Drogtestning av totalförsvarspliktiga. Dir. 2006:14. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006.

Kommittédirektiv. Drogtestning av totalförsvarspliktiga. Dir. 2006:14. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Kommittédirektiv Drogtestning av totalförsvarspliktiga Dir. 2006:14 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att kartlägga i

Läs mer

Krigsorganisering och resursförstärkning i det civila försvaret

Krigsorganisering och resursförstärkning i det civila försvaret Projekt/Project Sidnr/Page no Studier om civilt försvar 1 (49) Projektnummer/Project no Kund/Customer E13416 MSB FoT-område Handläggare/Our reference Datum/Date Ann Ödlund, Fredrik Lindgren 2014-12-15

Läs mer

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas Magnus Lommerdal Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas > Svenska kraftnäts uppdrag > Tillbakablick och förändrade förutsättningar >

Läs mer

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Agenda Inledning Offentlighetsprincipen Sekretess Sekretess för risk-och sårbarhetsanalyser m.m. Försvarssekretess Sekretessreglerad uppgift/hemlig uppgift Offentlighetsprincipen

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0985 Landstingsstyrelsen Yttrande avseende Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd (Ds 2015:39) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Sverige kommer att möta utmaningarna Försvarsmakten och MSB lägger grunden för en sammanhängande

Läs mer

Förstudie om en robust personalförsörjning av civilt försvar

Förstudie om en robust personalförsörjning av civilt försvar Förstudie om en robust personalförsörjning av civilt försvar Annika Nordgren Christensen 1 Totalförsvaret är en angelägenhet för hela befolkningen. 1 I årets upplaga av opinioner som vi offentliggjorde

Läs mer

PTS aktuella krav om totalförsvarsplanering. telekommunikation. Love de Besche

PTS aktuella krav om totalförsvarsplanering. telekommunikation. Love de Besche PTS aktuella krav om totalförsvarsplanering för behovet av telekommunikation Love de Besche totalforsvar@pts.se Disposition Kort om totalförsvar och höjd beredskap Vem bestämmer vad? PTSFS 1995:1 Ändringarna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Krishantering och civilt försvar i kommuner och landsting

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Krishantering och civilt försvar i kommuner och landsting 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-01-26 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Krishantering och civilt försvar

Läs mer

Beslut om kommunal plan för åtgärder inför och vid kris, höjd beredskap och krig 18 KS

Beslut om kommunal plan för åtgärder inför och vid kris, höjd beredskap och krig 18 KS Beslut om kommunal plan för åtgärder inför och vid kris, höjd beredskap och krig 18 KS 2018.017 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-02-01 18 Beslut om kommunal

Läs mer

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Andreas Bergman Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) Bakgrund Prioritering resurser - Hur, när

Läs mer

Delrapportering av uppdrag avseende planering inför höjd beredskap (civilt försvar)

Delrapportering av uppdrag avseende planering inför höjd beredskap (civilt försvar) samhällsskydd och beredskap 1 (23) Delrapportering av uppdrag avseende planering inför höjd beredskap (civilt försvar) Fö2013/918/SSK samhällsskydd och beredskap 2 (23) Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar?

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Vår uppgift i eftermiddag Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Den svenska modellen för att hantera samhällsstörningar legala aspekter Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Svenska Lottakåren och totalförsvaret

Svenska Lottakåren och totalförsvaret Svenska Lottakåren och totalförsvaret Innehållsförteckning Svenska Lottakåren, 2108 5 Bakgrund 7 Ny syn på säkerhet 8 Totalförsvar Sveriges samlade försvar 10 Civilt försvar 11 Svenska Lottakårens roll

Läs mer

Planering och förberedelser pågår

Planering och förberedelser pågår samhällsskydd och beredskap 1 (12) Planering och förberedelser pågår Redovisning hur planeringsarbetet fortskrider och vilka resultat som har uppnåtts vad avser civilt försvar samhällsskydd och beredskap

Läs mer

MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret Sammanfattning

MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret Sammanfattning Försvarsberedningens sekretariat MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021 2025 Försvarsberedningen lämnar i rapporten förslag rörande inriktningen av

Läs mer

Redovisning över Försäkringskassans planering inom ramen för det civila försvaret

Redovisning över Försäkringskassans planering inom ramen för det civila försvaret 1 (8) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning över Försäkringskassans planering inom ramen för det civila försvaret Enligt förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

SKL om krisberedskap och civilt försvar

SKL om krisberedskap och civilt försvar SKL om krisberedskap och civilt försvar Säkra städer Fallstudier om hur fem större kommuner organiserar och styr arbetet med trygghet och säkerhet Borås Haninge Karlstad Kristianstad Örebro https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/sakra-stader.html

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skyddsrum; Utkom från trycket den 14 juni 2005 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag finns

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ersätter Utbytt den Sign 0:1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. GRUNDSYN FÖR DET CIVILA FÖRSVARET 1:1 2. DET CIVILA FÖRSVARETS UPPGIFTER I FRED 2:1 3. MÅL OCH SYFTE MED PLANEN 3:1 4. HOT OCH RISKER 4:1 4.1 HOTBILD-

Läs mer

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015 SAMÖ 2016 1 (19) Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar oktober 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240, e-post: samo2016@msb.se Länsstyrelsen

Läs mer

Så kan det civila försvaret utvecklas och stärkas

Så kan det civila försvaret utvecklas och stärkas samhällsskydd och beredskap (53) 204-2-6 Så kan det civila försvaret utvecklas och stärkas Redovisning av regeringsuppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om det civila försvaret inför

Läs mer

Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar

Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.15 Yttrande angående stadens arbete med civilt försvar Alliansen har lagt ett förslag på en utvecklad krisledningsorganisation med ett politiskt

Läs mer

Krisberedskap och civilt försvar 2019

Krisberedskap och civilt försvar 2019 Krisberedskap och civilt försvar 2019 Riktlinjer krisberedskap, säkerhetsskydd och civilt försvar Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-04-11 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen

Läs mer

Inriktning för projektmedel till myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap

Inriktning för projektmedel till myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd och beredskap 1 (9) Inriktning för projektmedel till myndigheter 2020-2021 - Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd och beredskap 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tidigare

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 LEDNINGSPLAN Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17, reviderad av Kommunfullmäktige 2013-04-25. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pu 3 Säkerhetsprövning... 2 Pu 4 Löneöversyn Pu 5 Ändrade skatteregler... 4 Pu 6 Krigsplacering... 5 Pu 7 Ergonomiska arbetsskor...

Pu 3 Säkerhetsprövning... 2 Pu 4 Löneöversyn Pu 5 Ändrade skatteregler... 4 Pu 6 Krigsplacering... 5 Pu 7 Ergonomiska arbetsskor... 2018-03-20 Personalutskottet 2017-03-20 Pu 3 Säkerhetsprövning... 2 Pu 4 Löneöversyn 2018... 3 Pu 5 Ändrade skatteregler... 4 Pu 6 Krigsplacering... 5 Pu 7 Ergonomiska arbetsskor... 6 Personalutskottet

Läs mer

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga. Dir. 2016:103. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga. Dir. 2016:103. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Kommittédirektiv Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga Dir. 2016:103 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av regleringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Hälso- och sjukvårdens beredskap och förmåga inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap. Dir.

Kommittédirektiv. Hälso- och sjukvårdens beredskap och förmåga inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap. Dir. Kommittédirektiv Hälso- och sjukvårdens beredskap och förmåga inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap Dir. 2018:77 Beslut vid regeringssammanträde den 9 augusti 2018 Sammanfattning

Läs mer

Sverige kommer att möta utmaningarna

Sverige kommer att möta utmaningarna Sida 1 (16) Sverige kommer att möta utmaningarna Gemensamma grunder (grundsyn) för en sammanhängande planering för totalförsvaret Sida 2 (16) Innehållsförteckning 1. En gemensam syn... 3 1.1. Inledning...

Läs mer

Information från Länsstyrelsen Skåne

Information från Länsstyrelsen Skåne Information från Länsstyrelsen Skåne Räddsam-Skåne Peter Cavala 2018-04-19 Prioritering - upp KRISLEDNINGSORGANISATION Nystädad men kommer att utvecklas RÅDET + NÄTVERK Fortsätta klargöra syften och mål

Läs mer

Yttrande över systemet PLIS

Yttrande över systemet PLIS samhällsskydd och beredskap Yttrande 1 (5) Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-08-23 Er referens Fö2011/330/MFU Carl-Axel Hermansson 010-240 51 05 carl-axel.hermansson@msb.se

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

KSLA 9 nov Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell

KSLA 9 nov Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell KSLA 9 nov 2017 Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell Försvarspolitisk inriktning Sveriges försvar 2016 2020 (prop. 2014/15:109) Den försämrade säkerhetspolitiska

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap

Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap bedömn ingar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd beredskap Uppdrag till MSB avseende kommuners

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper x samhällsskydd och beredskap 1 (7) Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Sofia Elfstrand Sara Zamore Asada och Camilla Odenberg Charlott Thyrén Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd

Läs mer

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Krisledningsplan för Sundsvalls kommun 2015-2018 inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Fastställd av kommunfullmäktige 2015-10-26 310 Ansvarig utgivare:

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN. 1. Inledning. - Mål. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige , 148

KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN. 1. Inledning. - Mål. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige , 148 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2015-10-26, 148 1. Inledning Krisledningsplan för Timrå kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Yttrande över betänkandet Några frågor i skyddslagstiftningen

Yttrande över betänkandet Några frågor i skyddslagstiftningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Unnevall Stefan Datum 2018-05-21 Diarienummer KSN-2018-1517 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Några frågor i skyddslagstiftningen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; SFS 2008:1002 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen föreskriver

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Krisledningsplan för Timrå kommun

Krisledningsplan för Timrå kommun Krisledningsplan för Timrå kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Fastställd av kommunfullmäktige 2016-xx-xx, xxx 1 (11) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer