Öfn 1 Redovisning av statistik från kansliet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öfn 1 Redovisning av statistik från kansliet"

Transkript

1 Öfn 1 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämndens beslut Redovisningen godkänns och läggs till handlingarna

2 Öfn 2 Beslut om entledigande Akt nr 1603 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

3 Öfn 3 Beslut om entledigande Akt nr 1621 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

4 Öfn 4 Beslut om entledigande Akt nr 1680 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

5 Öfn 5 Beslut om entledigande endast information Akt nr Informationsärende, muntligt Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden godkänner informationen och bordlägger ärendet.

6 Öfn 6 Beslut om entledigande Akt nr 1794 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

7 Öfn 7 Beslut om befrielse från redovisning Akt nr 2208 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

8 Öfn 8 Beslut om redovisning i förenklad form Akt nr 1581 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

9 Öfn 9 Beslut om redovisning i förenklad form Akt nr 2217 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

10 Öfn 10 Beslut om redovisning i förenklad form Akt nr 2329 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

11 Öfn 11 Beslut om uttag av medel belagt med överförmyndarspärr Akt nr 2069 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

12 Öfn 12 Beslut om redovisning i förenklad form Akt nr 243 Innehållet i paragrafen är sekretessbelagt enligt 32 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

13 Öfn 13 Informationsärende - Begäran om kompensation för kostnader till följd av flyktingmottagande - Blankett för ansökan av kompensation för kostnader till följd av flyktingmottagande - Tjänsteskrivelse, daterad Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden godkänner informationen

14 Öfn 14 Genomlysning och åtgärdsförslag på besparingar inom nämndens verksamhet - Tjänsteskrivelse, daterad Överförmyndarnämndens beslut Omedelbar justering Överförmyndarnämnden beslutar att godkänna dokumentet Genomförd översyn av besparingsmöjligheter med åtgärdsförslag, efter av nämnden föreslagna redaktionella ändringar. Överförmyndarnämnden beslutar att söka utökad budgetram med summa kronor för 2018 och framåt. Bakgrund Överförmyndarnämnden kommer för 2017 redovisa ett underskott med 500 tkr främst till följd av ökade kostnader för utbetalda arvoden till ställföreträdare. Eftersom nämnden befaras gå med ett underskott även under 2018 har nämnden beslutat (Öfn 154) att ge sitt kansli i uppdrag att för nämndens räkning ta fram förslag till besparingsåtgärder med tillhörande konsekvensanalys. Bedömning Överförmyndarnämnden är en liten verksamhet med få ekonomiska poster där besparing är möjlig att genomföra. Nämndens budget är fördelad på tre olika huvudområden, köp av kanslitjänst, kostnader för nämnd samt kostnader för arvode till ställföreträdare. Kostnader för kanslitjänster Nämnden köper i dagsläget kanslitjänst från regionstyrelseförvaltningen till en kostnad av tkr för 2018, vilket motsvarar den budgeterade kostnaden. Vid ingången av 2017 var kansliet bemannat med 3,75 tjänster. Under året har kansliet tillfälligt utökats med 1,0 tjänst under åtta (8) månader till följd av ett utökat behov kopplat till merarbete med ensamkommande flyktingbarn. Denna kostnad har finansierats genom nyttjande av eget kapital. Sedan 12 december 2017 har kansliets ordinarie verksamhet utökats permanent med 0,25 tjänst. Kansliet är således numera bemannat med 4,0 tjänster fördelat på tre handläggartjänster och en juristtjänst. Genom aktuell bemanning kan kansliet hantera ärenden på ett rättssäkert och tryggt sätt samt att erbjuda en handläggningstid i linje med nämndens uppsatta mål.

15 Möjligen skulle köp av kanslitjänst från extern part på kort sikt kunna innebära en besparing, men det skulle också innebära ökade kostnader då sådan tjänst behöver upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Upphandlingar är både tids- och resurskrävande, vilket också kostar pengar. Överförmyndarnämndens kansli har inte genomfört någon djupgående analys i detta hänseende, varför några direkta siffror inte kan presenteras. Att upphandla kanslitjänsten skulle troligen dessutom medföra en bristande kontinuitet i nämndens verksamhet och skapa otrygghet och osäkerhet bland huvudmän och ställföreträdare, likväl som hos andra myndigheter och samarbetspartners. Överförmyndarnämndens kansli har idag arbetat upp ett förhållandevis gott rykte och renommé och har under de senaste åren arbetat hårt för att skapa en tydlig och välstrukturerad verksamhet, som är förutsägbar och lättillgänglig för såväl våra huvudmän som ställföreträdare, något som mest troligen skulle gå förlorat om köp av kanslitjänst lades ut på annan, extern part. Kostnader för nämnd Kostnaderna för nämnden är budgeterade till 306 tkr, vilket är beräknat utifrån att nämnden har ungefär sammanträden under ett kalenderår. Under 2018 kommer nämnden, om inget oförutsett händer, att sammanträda vid 8 tillfällen enligt fastställd sammanträdesplan, varpå en del av den budgeterade kostnaden kan omfördelas inom nämndens verksamhet. Det rör sig dock om förhållandevis små summor i det stora hela, varför denna besparing ensam inte är tillräcklig för att täcka det underskott som befaras. Kostnader för arvoden till ställföreträdare För 2018 är arvoden till ställföreträdare budgeterat med tkr, kostnaden beräknas bli ytterligare 500 tkr. Under de senaste åren har nämnden kunnat skönja en långsam ökning av nämndens kostnader för utbetalning av arvode, dels till följd av att ärendevolymen ökat och fortsätter att öka långsamt, men också till följd av prisbasbeloppets utveckling samt huvudmännens ekonomiska förutsättningar. Enligt lagstiftaren är ett uppdrag som ställföreträdare till stor del ett ideellt uppdrag. Ställföreträdaren kan därför inte förvänta sig att få ett arvode som kan jämställas med lön och som innefattar allt vad ställföreträdaren har utfört för sin huvudman. Enligt SKL behöver överförmyndarnämnden dock ha i åtanke att om nämnden önskar ha kvar kompetenta ställföreträdare och kunna rekrytera nya personer till dessa uppdrag bör inte ersättningen sättas allt för lågt. När det gäller utbetalning av arvode till ställföreträdare är huvudregeln enligt Föräldrabalken att den enskilde huvudmannen själv ska betala arvodet till ställföreträdaren, förutsatt att den enskilde

16 har inkomster överstigande 2,65 prisbasbelopp (pbb) eller tillgångar överstigande två (2) pbb. För de huvudmän som inte har inkomster eller tillgångar överstigande dessa beloppsgränser betalas arvodet av överförmyndarnämnden. Denna utveckling är något som nämnden inte kan eller har möjlighet att styra över. I dagsläget står överförmyndarnämnden för drygt 50 % av kostnaderna för arvode till ställföreträdare. Nämnden beslutar om arvode utifrån av nämnden fastslagna riktlinjer. Dessa riktlinjer är baserade på Sveriges kommuner och landstings (SKL) Cirkulär 07:74, Förslag till ersättningsregler. Enligt dessa riktlinjer bör ett normalarvode utgöra 10 % av pbb för respektive uppdrag, förvalta egendom och sörja för person. Uppdraget bevaka rätt ingår som regel ur arvoderingssynpunkt i de två andra uppdragen, företrädesvis i uppdraget förvalta egendom men kan ibland ge ett påslag om 5-10 % av pbb. För 2017 låg pbb på kronor, varpå ett normalarvode för ett fullt uppdrag under 2017 bör uppgå till någonstans kronor kronor, (2 x 10 % av pbb plus ev % av pbb). Nämnden har utöver normnivån ytterligare tre kategorier där ställföreträdaren kan ges ett högre arvode. Dessa nivåer motsvarar 20, 30 eller 40 % av pbb. I vilken arvodesnivå man landar beror på uppdragets karaktär och omfattning och vad som skett inom ramen för uppdraget under föregående år. Nämndens riktlinjer ligger ungefär i nivå med övriga riket, där nivåerna varierar från 5 % - >30 % av pbb beroende på uppdragets karaktär och omfattning. Överförmyndarnämnden har här gjort jämförelser med överförmyndarnämnderna i Örebro, Mölndal (inklusive Härryda, Kungsbacka och Partille kommun) och Uppsala (inkl. Östhammar, Tierp, Knivsta, Heby och Älvkarleby kommun). Att revidera arvodesriktlinjerna och sänka arvodesnivåerna torde därför inte vara en möjlig besparing för nämnden. Med största sannolikhet skulle sänkta arvoden till ställföreträdare påverka nämndens möjlighet att rekrytera nya gode män på ett förödande sätt. Mest troligen skulle även en stor del av de gode män som redan har pågående uppdrag att begära få bli entledigande från sina uppdrag om arvodesnivåerna sätts ned. Det finns redan idag ett visst generellt missnöje med arvodesnivåerna, där många av våra ställföreträdare anser nivåerna vara för låga. Att sänka arvodesnivåerna skulle därför mest troligen istället kunna leda till andra, ökade kostnader längre fram om det inte längre är möjligt att rekrytera lekmän till ställföreträdarskapen, där nämnden istället kommer att behöva vända sig till professionella utövare, t.ex. jurister eller advokater till en avsevärt högre taxa.

17 Sammantaget gör överförmyndarnämnden bedömningen att de inte har någon möjlighet att inom befintlig verksamhet göra de besparingar som krävs för att täcka det underskott som uppstått. Den förhållandevis lilla besparing som blir genom att nämnden har färre sammanträden under ett år är inte på långt när tillräcklig. Överförmyndarnämnden beslutar med hänsyn till ovan stående att begära utökad budget med 500 tkr för 2018 och framåt för att framöver säkerställa att verksamheten klaras inom budgetram. Denna begäran är helt oaktat nämndens tillfälliga ökade kostnader för ensamkommande barn under 2018, vilka begäran om tilläggsanslag med 1,5 miljoner redovisats tidigare i separat ärende.

18 Öfn 15 Verksamhetsberättelse och årsbokslut Verksamhetsberättelse och årsbokslut 2017 Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden beslutar att godkänna verksamhetsberättelsen för Omedelbar justering Överförmyndanämnden beslutar att översända verksamhetsberättelsen med bilagor till regionfullmäktige samt till regionens revisorer. Expedieras: Regionfullmäktige och regionens revisorer

19 Öfn 16 Rapport från kansliet - Verksamhetsrapport, muntlig Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden godkänner informationen - Handläggare Svante Boström har varit och hållit ett föredrag för Byggfackens PRO-avdelning. - Överförmyndarnämndens kansli har haft ett möte med tingsrätten angående samarbetet mellan dem - Handläggare Malin Wiginder och Gustav Guteson har hållit i två årsräkningsutbildningar med relativt god uppslutning.

20 Öfn 17 Diskussionspunkt Behöver delegationsordningen ses över? Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden beslutar att bordlägga frågan till nästa sammanträde.

21 Öfn 18 Internkontroll - Internkontrollplan för 2018 Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden godkänner internkontrollplanen för 2018

22 Öfn 19 Anmälda ärenden Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden godkänner informationen och ärendena läggs till handlingarna. - RF 187 Delårsrapport 2 - RF 200 Strategisk plan & budget - RF 233 Info internbudgetar - RF 236 Tilläggsanslag kapitalkostnader - RF 241 Reglemente allmänt - RF 242 Reglemente BUN - RS RSF Revisionsrapport. Regionens jämställdhetsarbete ur ett arbetsgivarperspektiv.

23 Öfn 20 Övriga frågor Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden beslutar att låta kansliet fråga Optio AB om de kan tänka sig att ta över akt 148. Akt 148 Kansliet lyfter frågan om att fråga Optio AB om de kan tänka sig att ta över ärendet. Detta i enlighet med det beslut som fattades på nämndsammanträdet Det beslutet stipulerar att Avseende godmanskap bör ställföreträdare från Optio anlitas först efter en särskild prövning och beslut i nämnd..

24 Öfn 21 Nästa sammanträde Nästa sammanträde är enligt antagen sammanträdesordning den 13 mars 2018.

25 Öfn 22 Avslut Ordföranden förklarade sammanträdet avslutat och tackade för deltagandet.

Öfn 110 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 110 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 110 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 111 Beslut om vitesföreläggande Akt nr 2454

Läs mer

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 84 Beslut om redovisning i förenklad form Akt

Läs mer

Godkännande av dagordning

Godkännande av dagordning Öfn 153 Godkännande av dagordning Dagordningen godkännes. Öfn 154 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Redovisningen godkännes. Gustav Guteson

Läs mer

Öfn 66 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 66 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 66 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 67 Vitesföreläggande Akt nr 1575 Innehållet i

Läs mer

Godkännande av dagordning

Godkännande av dagordning Öfn 140 Godkännande av dagordning Dagordningen godkännes med nedanstående ändring: o Punkt 12 Information om framtidsfullmakter utgår och flyttas fram till sammanträdet den 13 december 2016. Öfn 141 Redovisning

Läs mer

Öfn 127 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 127 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 127 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 128 Beslut om uttag av medel med överförmyndarspärr

Läs mer

Godkännande av dagordning

Godkännande av dagordning Öfn 110 Godkännande av dagordning Dagordningen godkännes med nedanstående tillägg: o Under punkt 13 Eventuella övriga frågor läggs till överförmyndarnämnden sent inkommet ärende: Remissvar Förändring i

Läs mer

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare (2016) Ljungby kommuns Arvodesreglemente för god man/förvaltare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-04-25 76 1 Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Ljungby kommun

Läs mer

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun 2014-01-22 Ön 195/2012 Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun Innehållsförteckning Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare...3 1 Ställföreträdare har

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun 2017-07-27 1(6) Ansvarig: Överförmyndaren Antagandedatum: KF 2017-09-25 93 Gäller från: 2018-01-01 Revidering: vid behov Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 17:00-17:45 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Åke Johansson (S) (ordförande) Ulla Nilmander Jensen (L)

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

Guldsmeden, Hörnrummet kl Ulrika Wenn Ulla Medevik 8 Ulf Bergström 8. Eva Cronberg. Ulrika Wenn. Eva Cronberg

Guldsmeden, Hörnrummet kl Ulrika Wenn Ulla Medevik 8 Ulf Bergström 8. Eva Cronberg. Ulrika Wenn. Eva Cronberg Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden, Hörnrummet kl.9.00-11.40 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Norberg (V) Bo Lindgren (S) Eva Cronberg (C) Övriga deltagare: Ulrika Wenn Ulla Medevik

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Överförmyndarnämnden i Kungsbacka kommun Tillämpas från 2014-01-01 2013-11-08 1 Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Lars Sahlén. Justerare... Eva Fors

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Lars Sahlén. Justerare... Eva Fors 1 Datum Tid Kl. 10.00 11.30 Plats Beslutande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 7,9-10,14) Niklas Nordén,

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2018-01-01 1. Allmänt En ställföreträdare har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för nödvändiga utgifter.

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista 3(13) Sammanträdes protokoll ÖFN 85 Fastställande av föredragningslista Yrkande Ordförande yrkar på att lägga till en punkt "Flytt av sammanträde" under "Övriga frågor" samt att ärende 8 "Försäljning av

Läs mer

Delegationsordning. Överförmyndarnämnden. Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52

Delegationsordning. Överförmyndarnämnden. Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52 Överförmyndarnämnden Antagen av Överförmyndarnämnden 2014-06-17, 52 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning Förkortningar... 1 Föräldrabalken (1949:381)... 2 Tryckfrihetsförordningen (1949:105)... 5

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (20)

Sammanträdesprotokoll 1 (20) Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Överförmyndarenheten S:t Larsgatan 41, kl. 13:30-16:10 Beslutande Se nästa sida Övriga deltagande Se nästa sida Paragrafer 45-61 Utses att justera Göran Falkenberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2018-01-16 Skåne Fagerhults rummet i kommunhuset kl. 14.00-16.00 Beslutande Helena Vestman (KD) - ordförande Ingemar Svensson (S) - vice ordförande Lennart Anderberg

Läs mer

Britt-Inger Pettersson (S) Eva Borgström (S) Björg Sjögren (opolitisk) Maria Nordenstam, handläggare 67

Britt-Inger Pettersson (S) Eva Borgström (S) Björg Sjögren (opolitisk) Maria Nordenstam, handläggare 67 1(16) Plats och tid Inspektören, klockan 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Elis Ivarsson (M), ordförande Marika Lindgren (S) Eva Strömberg (C) ersättare för Peter Danielsson (S) Margareta Berg (KD) Gun-Brith

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Sida 1(8) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00 17:25 Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (FP), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen?

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan Datum 2014-08-11 Verksamhetsplan 2015-2017 Överförmyndarnämnden Antagen i Överförmyndarnämnden 2014-09-03 Inledning Överförmyndarnämndens uppdrag är att utöva tillsyn över ställföreträdare

Läs mer

Granskning av överförmyndarnämnden

Granskning av överförmyndarnämnden Revisionsrapport Granskning av överförmyndarnämnden Eskilstuna kommun Augusti 2006 Eva Gustafsson Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Syfte...3 3 Metod...3 4 Kommunala mål och föräldrabalken...4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00 18:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (FP), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga

Läs mer

Godkännande av dagordning

Godkännande av dagordning Öfn 123 Godkännande av dagordning Överförmyndarnämndens beslut Överförmyndarnämnden beslutade att till föredragningslistan foga punkten 15 b. Sammanträdesordning för nästkommande verksamhetsår. Under punkten

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, kl. 09:00 09:40 Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik Apelqvist Förvaltningsbyggnaden, 2018-10-05, kl. 08:00 Underskrifter

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man ska endast göras om den enskilde inte kan ansöka själv. Egen ansökan från den enskilde, eller från nära anhörig, ska skickas direkt

Läs mer

Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27)

Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27) REMISSVAR Sida 1 av 5 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Vissa frågor om gode män och förvaltare (SOU 2013:27) Sammanfattning är i det stora hela positivt inställd till de förslag till förändringar

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Eskilstuna Strängnäs 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 13:00 16:30 Sekretessärenden behandlades mellan 15:10 16:00. Av sekretesskäl protokollförs dessa ärenden

Läs mer

Eda kommuns styrdokument

Eda kommuns styrdokument Dokument: Delegeringsordning Beslut Diarienummer Gäller fr.o.m. Antagen: ÖFN 2005-11-15, 15 2005-12-14 Reviderad: ÖFN 2010-02-17, 2 2010-03-19 Överförmyndarnämndens delegeringsordning Med handläggare i

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Överförmyndaren I Norrköping 2014-02-20 4.3 Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag. När gode mannen årsredovisat uppdraget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, kl. 17:00 18.10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(23) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (L), vice ordförande Maka Achalbedachvili (S)

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard Thorell (M)

Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard Thorell (M) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Dillö, Stadshuset, kl. 8.30-10:00 Beslutande Erik Ekblom (M) ordförande Leif Andersson (S) vice ordförande Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard

Läs mer

OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL!

OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL! Överförmyndarnämnden KALLELSE 1 2011-11-10 Ni kallas härmed till sammanträde med Överförmyndarnämnden Tisdag den 15 november 2011 kl. 13.30 i Överförmyndarenheten, Stortorget 1 v 4. OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL!

Läs mer

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Fastställd 2006-09-26, reviderad 2010-12-14, reviderad 2014-12-10 2 (6) Innehållsförteckning Rätten till arvode... 3 Vem betalar arvodet...... 3

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2019-01-15 Värsjö rummet i kommunhuset kl. 10:00-11:45 Beslutande Therese Rosenlöf (C) ordförande Lennart Anderberg (SD) - ledamot Ingmar Svensson (S) ledamot Övriga

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2017-04-27 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2017-04-27 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2017-04-27 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Preliminär budget för överförmyndarnämnden

Preliminär budget för överförmyndarnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2015-04-07 Överförmyndarens expedition Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Överförmyndarnämnden Preliminär budget 2016-2019 för överförmyndarnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 1115, kl. 17:00 17:50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (L), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014 Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning 2014 Överförmyndarnämnd 2014 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Vision... 3 Kommunfullmäktiges mål... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Beslutanderätten delegeras inte i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-06-12 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning för förordnande

Läs mer

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172 Ersättningsregler för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden 2011-05-05, 76, reviderade 2015-12-03, 172 Allmänt Av 12 kap. 16 föräldrabalken framgår att förordnade

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare Årsredovisning verksamheter 2013 Överförmyndare Överförmyndare, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetsområde Överförmyndare är för kommunen obligatorisk. Överförmyndaren

Läs mer

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 13.00 16.00 ande Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Överförmyndarnämndens kansli, Kiliansgatan 12, kl. 14.00 16.30 Ledamöter: Elisabeth Iregren (V), ordförande Solveig Ekström Persson (S), ledamot Lars

Läs mer

Överförmyndarens arbets- och delegationsordning

Överförmyndarens arbets- och delegationsordning Ansvarig Överförmyndare Lars-Stellan Jönsson/Margot Malmqvist Dokumentnamn KFS 15 - Överförmyndarens arbets- och delegationsordning Upprättad av Ida Bertsdotter/Irené Fritzson, handläggare Berörda verksamheter

Läs mer

Missiv internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs

Missiv internkontrollplan 2018 delårsrapport 1 överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2018-04-09 1 (1) Socialförvaltningen Utveckling och ÖFNES/2017:124 Elin Lindh /016-710 42 26 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Missiv internkontrollplan

Läs mer

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd)

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd) 1(17) Överförmyndarnämnd Plats och tid K-huset 14:00 17:00, Beslutande Ledamöter Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd) Övriga närvarande

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse RAPPORT Verksamhetsberättelse 2017 Fastställd av överförmyndarnämnden Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-02-06 Version 1.0 Eventuell bild Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621

Läs mer

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet 1(8) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, våning 3, 10:00--11.00 Beslutande ledamöter Leif Georgsson, ordf, (V) Kerstin Frånlund, (S) Magnus Svensson, (C) Lillemor Zidén, (M), tj ers Ej beslutande ersättare

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. Huvudman Personnummer God man/förvaltare/förmyndare Personnummer Viktigt! Denna redogörelse

Läs mer

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2.

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. ÄLMHULTS KOMMUN DELEGERINGSORDNING 1 (6) Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. Kommunfullmäktige har 2010-12-20, 184 fastställt reglemente för överförmyndarnämnden.

Läs mer

Majvor Byström, administrativ chef Åsa Sjöberg, Handläggare Victoria Häggkvist, sekr/handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet

Majvor Byström, administrativ chef Åsa Sjöberg, Handläggare Victoria Häggkvist, sekr/handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet 1(8) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, vån 3, 09.00 Beslutande ledamöter Per-Eric Larsson, ordf (S) Kerstin Frånlund, (S) Leif Georgsson, (V) Ida Stafrin, (C), tj ers Lillemor Zidén, (M), tj ers Ej

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE 1 Ängelholms Överförmyndarnämnd Informerar ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren

Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren Revisionsrapport Ändamålsenlighet avseende överförmyndaren Trelleborgs kommun Alf Wahlgren, certifierad kommunal revisor Carl-Gustaf Folkeson, revisionskonsult 21 juni 2011 Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Kommunledningsförvaltningen Victoria Häggkvist ofnregistrator@kramfors.se STYRDOKUMENT 1(6) Beslutad av ÖFN 2016-12-16, 24 Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Läs mer

Överförmyndarnämndens regler

Överförmyndarnämndens regler Överförmyndarnämndens regler 088:7 Överförmyndarnämndens regler Fastställt av Överförmyndarnämnden 14 juni 2011, reviderade 9 december 2014 Gäller till och med 2018. God man, förvaltare och särskilt förordnad

Läs mer

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Överförmyndarnämnden Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Bakgrund Överförmyndarnämnden beslutar om arvode till ställföreträdare enligt bestämmelser i föräldrabalken 12 kap. 16. Arvode och kostnadsersättning

Läs mer

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M)

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) 2019-04-10 1 (13) Plats och tid Hörby, Kommunhuset - Victoria Benedictsson 2 Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27 Beslutande Övriga Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren Överförmyndaren FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR 160520 FLIK SID Öf 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Enligt 19 kap 14 Föräldrabalken får Överförmyndare uppdra åt en kommunal tjänsteman med

Läs mer

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare God man och förvaltare Den som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp att bevaka sin

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16, kl. 13:00-15:10 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S) Ingemar

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. 3 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00 17:20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (L), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(11) Plats och tid Överförmyndarkansliet ANC, Arvika kl. 09.00-12.00 Beslutande Birgitta Eklund (S) ordförande Arne Persson (Hela Edas Lista) Patric Carlsson (V) ersättare för Bengt Nilsson (KD) Övriga

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:10 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner 2018

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner 2018 Kommunal författningssamling Delegationsordning för överförmyndarnämnden Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner 2018 Gäller fr.o.m. 2018-10-16 Beslutsinstans: Överförmyndarnämnden Diarienummer:

Läs mer

Överförmyndarnämndens delegeringsordning

Överförmyndarnämndens delegeringsordning Överförmyndarnämndens delegeringsordning Delegeringsordning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut: Datum för beslut: Giltighetstid: : ÖN2016/0098 Nämndsekreterare/Kommunkansliet

Läs mer

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Enköping Heby Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby Östhammar Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden kontrollerar att förmyndare, gode män och förvaltare utför sitt uppdrag korrekt. 3 ÖVERFÖRMYNDARFÖRVALTNINGEN I varje kommun ska det finnas

Läs mer

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Överförmyndarnämnden Status: Beslut 2018-08-30, 99 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-12-13 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:30 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Harrieth Sundström(S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden i Trollhättans Stad

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden i Trollhättans Stad Delegeringsordning överförmyndarnämnden antagen 20 april 2016, diarienummer ÖN 2016/akt 0/288 Anmälan av delegeringsbeslut: Samtliga beslut som fattas med stöd av delegeringsordningen ska för all lagstiftning

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-15:00 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Principer för arvoden

Principer för arvoden Principer för arvoden för god man/förvaltare Information från Överförmyndaren Principer för arvoden för god man/förvaltare INNEHÅLL Ett ideellt uppdrag 2 Bevaka rätt 3 Förvalta egendom 4 Sörja för person

Läs mer

BEVIS och Anslag om justeringens tillkännagivande

BEVIS och Anslag om justeringens tillkännagivande 1(8) Plats och tid Mogata, tisdagen den 2 april 2019 kl 10:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare - Ersättare - Silva Karlsson (), Ordförande Katarina Karlberg (C), 1:e vice ordförande Anne Giertz (S) Övriga

Läs mer

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig.

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig. Delegationsordning för överförmyndarnämnden Utgivare: Överförmyndarnämnden Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen av ÖFN 1, 2006-02-09 Reviderad av ÖFN: ÖFN 42, 2006-09-14, ÖFN 52, 2010-04-08, ÖFN

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Nacka tingsrätt Box 69 131 07 NACKA Ansökan om god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser (se sid 4 om skillnaden mellan god man och förvaltare) God man Förvaltare Person

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 2, kl. 13:10 14:15. Förvaltningsbyggnaden, , klockan 10:30

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 2, kl. 13:10 14:15. Förvaltningsbyggnaden, , klockan 10:30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 2, kl. 13:10 14:15 Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik Apelqvist Förvaltningsbyggnaden, 2018-05-04, klockan 10:30

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

Elis Ivarsson (M), ordförande Marika Lindgren (S) Peter Danielsson (S) Margareta Berg (KD) Gun-Brith Stenvall (M) Lilian Holloway (M)

Elis Ivarsson (M), ordförande Marika Lindgren (S) Peter Danielsson (S) Margareta Berg (KD) Gun-Brith Stenvall (M) Lilian Holloway (M) 1(14) Plats och tid Lycksele stadshuset, Sekreterareren och via videokonferens, klockan 13.00-13.40 Beslutande Ledamöter Elis Ivarsson (M), ordförande Marika Lindgren (S) Peter Danielsson (S) Margareta

Läs mer

k1p' #, - Justerande uidöderström (M)

k1p' #, - Justerande uidöderström (M) 1(16) ÅSTORP S SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Bjömekullasalen, måndagen den I oktober 2018 klockan 17:30-19:45. Ajournering 18:51-18:57 Beslutande Se bilaga. Övriga deltagare Merih Özbalci, administrativ

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00 17:55 Sida 1(16) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (FP), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad? Göteborg 2017-04-11 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende: 2.1.5 Yrkanden angående Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 13:00 16:30. Ajournering för paus mellan 14:45 15:00. Sekretessärenden behandlades mellan 13:45 14:45. Av sekretesskäl protokollförs

Läs mer