Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling."

Transkript

1 Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Advokaterna Magnus Ericsson och Robert Svedjetorp Advokatbyrån Kaiding

2 Vad är en allmän handling Regleras av tryckfrihetsförordningen (TF). I begreppet handling ingår alla typer av information hos en myndighet som fixerats på något slags medium, oavsett form. För att en handling ska vara allmän måste den (i) förvaras hos myndigheten, och (ii) ha kommit in till myndigheten eller vara upprättad hos myndigheten.

3 När uppstår en allmän handling Huvudregeln är att en handling anses upprättad när myndigheten sänder iväg (expedierar) den. En handling som inte expedieras är upprättad när det ärende den hör till är slutbehandlat hos myndigheten. Hör handlingen inte till något bestämt ärende, är den upprättad när den har justerats eller färdigställts på annat sätt.

4 Undantag från handlingsoffentlighet Genom offentlighets- och sekretesslagen (OSL) medges begränsningar i rätten att ta del av innehållet i allmänna handlingar. Att en handling är belagd med sekretess innebär att den är hemlig. Det betyder i sin tur att det är förbjudet att föra vidare information från handlingen, vare sig det sker muntligen, genom att lämna ut en allmän handling eller på något annat sätt. En handling kan bara vara sekretessbelagd och hållas hemlig om det finns stöd för det i någon bestämmelse i OSL, eller i någon annan lag som OSL hänvisar till. Om det inte finns någon sekretessgrund är handlingen offentlig vilket betyder att vem som helst kan begära att få tillgång till en kopia av handlingen.

5 Vem omfattas av handlingsoffentligheten Regelverket för allmänna handlingar gäller för myndigheter. Myndigheter är i sin tur de organ som ingår i den offentligrättsliga statliga och kommunala organisationen. Regeringen, ämbetsverken, domstolarna och de kommunala nämnderna är exempel på myndigheter. (däremot är inte bolag, föreningar och stiftelser myndigheter ens om staten eller en kommun helt äger eller bestämmer över dem). Men, enligt 2 kap. 3 OSL ska vad som föreskrivs i TF om rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter i tillämpliga delar gälla även handlingar hos bolag, föreningar och stiftelser där kommuner eller landsting utöver ett bestämmande inflytande. Övriga som omfattas regleras i bilaga till OSL.

6 Vad innebär bestämmande inflytande Kommuner och landsting ska anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande om de ensamma eller tillsammans 1. äger aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening med mer än hälften av samtliga röster i bolaget eller föreningen eller på något annat sätt förfogar över så många röster i bolaget eller föreningen, 2. har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i styrelsen för ett aktiebolag, en ekonomisk förening eller en stiftelse, eller 3. utgör samtliga obegränsat ansvariga bolagsmän i ett handelsbolag.

7 Prövning av om det är en allmän handling Är det en handling? Nej Ja Är den upprättad? Ja Nej Behöver inte lämnas ut Förvaras den hos myndighet? Nej Ja Allmän handling

8 Tre typer av sekretess Rakt skaderekvisit: Sekretessen gäller endast om det kan antas att viss skada uppkommer om uppgiften röjs (presumtion mot sekretess) Omvänt skaderekvisit: sekretessen gäller om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan risk för skada eller men (presumtion för sekretess) Absolut sekretess: sekretess gäller oavsett risken för skada

9 Handlingsoffentlighet och LOU Ett upphandlingsdokument blir allmän handling i samband med att upphandlingen har annonserats. Innan dess utgör handlingen ett internt arbetsmaterial och inte en allmän handling (det gäller även om handlingen skulle vara färdigställd). Vid en selektiv upphandling, förhandlad upphandling och urvalsupphandling är upphandlingsdokument inte offentligt förrän det skickats ut till den eller de anbudssökande som kvalificerat sig för att få lämna anbud.

10 Sekretess vid offentlig upphandling I Vid offentlig upphandling råder som huvudregel absolut sekretess fram till dess att den upphandlande myndigheten beslutat att tilldela kontraktet till en viss leverantör eller till att anbuden offentliggjorts. Den absoluta sekretessen upphör även att gälla när myndigheten avslutar upphandlingen på annat sätt, till exempel genom avbrytande (19 kap. 3 OSL) Efter att den absoluta sekretessen upphört genom tilldelningsbeslutet gäller istället bestämmelsen om sekretess för uppgift om enskilds affärs- eller driftförhållanden i 31 kap. 16 OSL

11 Sekretess vid offentlig upphandling II 31 kap. 16 OSL Sekretess gäller för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden när denne [ ] har trätt i affärsförbindelse med en myndighet, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. Kravet på särskild anledning är ett mer kvalificerat krav än det raka skaderekvisitet. Enligt förarbetena bör det för lagrummets tillämpning krävas att det ska föreligga någon speciell omständighet eller särskilda förhållanden som kan åberopas som skäl för sekretess. Något krav på en mera ingående utredning kan dock inte ställas upp (se prop. 1979/80:2 s. 241).

12 Sekretessprövning I Sekretessprövningen ska göras av den upphandlande myndigheten ifråga, och ska alltid ske vid begäran om allmän handling. En anbudsgivare kan inte sekretessbelägga information i ett anbud genom att begära sekretess. Att tillfråga anbudsgivare huruvida sekretess önskas för vissa uppgifter fyller därför endast en upplysande funktion för den upphandlande myndigheten om vilka uppgifter som särskilt kan uppmärksammas i sekretessprövningen

13 Sekretessprövning II Om myndigheten anser att den bör sätta tilltro till vad anbudsgivaren har uppgett om att handlingarnas offentliggörande kan befaras medföra skada för denne, bör det inte föreligga något hinder för att sekretessbelägga handlingarna. En begäran om konfidentiell behandling, som framställs av en anbudsgivare men som inte närmare motiveras och inte heller har karaktären av ett anbudsvillkor, bör i regel inte föranleda beslut om handlingarnas hemlighållande (prop. 1979/80:2 s. 241 samt HFD ref. 17). Vilken betydelse har det att en anbudsgivare begär att en handling ska omfattas av sekretess?

14 Praxis från Högsta förvaltningsdomstolen Mål HFD 2016 ref. 17 rörde frågan om utlämnande av allmänna handlingar i samband med en offentlig upphandling angav domstolen i domskälen framgår bland annat: A har till skillnad från B inte gjort gällande att namnen på dess kunder ska omfattas av sekretess. Det saknas därför skäl att anta att A kan komma att lida skada om uppgifter i konsultprofilerna som rör dess kunder röjs. I mål nr framhöll domstolen vidare att den omständigheten att andra anbudsgivare inte begärt sekretess för motsvarande uppgifter som nu hade begärts ut från ett visst anbud inte kunde utesluta att ett utlämnande av de nu efterfrågade uppgifterna skulle innebära att den aktuella anbudsgivaren i fråga kunde lida skada.

15 Gränsdragningen mellan vad som skyddas och inte Praxis är att specifika uppgifter om en näringsidkares processer, teknisk förmåga och kapacitet utgör företagshemligheter och att det vanlige kan antas att utelämnade av sådana uppgifter medför skada för anbudsgivaren. När det däremot gäller mera allmänt hållna uppgifter och beskrivningar som inte innehåller några för anbudsgivaren specifika uppgifter kan det inte antas att anbudsgivaren skulle lida skada om dessa lämnas ut. Uppgifter om referensuppdrag utgör typiskt sett företagshemligheter och det kan därför ofta befaras att det uppkommer ekonomisk skada om sådana uppgifter röjs. Även uppgifter som medför att anbudsgivarens konsulter och personal identifieras kan utgöra företagshemligheter.

16 Sammanfattning av sekretesskyddet vid offentlig upphandling Strikt sekretess gäller fram till tilldelningsbeslutet Presumtion för att hela anbudet därefter blir offentligt Den upphandlande myndigheten måste alltid pröva om ett anbud (eller en del av det) kan lämnas ut Sekretess kan i regel omfatta specifika uppgifter, men inte mer allmänt hållna sådana. Anbudsgivaren uppfattning om en handling omfattas av sekretess är inte utslagsgivande, men att sekretess inte har begärts kan ge stöd för att det inte medför skada om uppgiften röjs (HFD 2016 ref. 17 ).

17 Några konkreta tips Läs noga igenom förfrågningsunderlaget och bedöm vilken information som verkligen behövs. Potentiellt känslig information (som inte uttryckligen efterfrågas) kan kanske utelämnas, eller lämnas i en mindre känslig form? Om sekretess begärs i anbudet, konkretisera redan då vilken skada du skulle lida om uppgiften skulle röjas. På så vis underlättar du myndighetens bedömning och chansen att uppgiften sekretessbeläggs ökar.

18 Överklagande Den som är missnöjd med ett beslut om att inte få ta del av en allmän handling har rätt att få ett skriftligt motiverat beslut samt en besvärshänvisning. Ett sådant skriftligt beslut kan överklagas Ett beslut att inte lämna ut ett kontrakt eller uppgifter i ett kontrakt får överklagas till den förvaltningsrätt i vars domkrets den upphandlande myndigheten har sin hemvist Ett beslut om att inte lämna ut en allmän handling får överklagas till kammarrätten

19 Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Advokaterna Magnus Ericsson och Robert Svedjetorp Advokatbyrån Kaiding

20 Frågor?

21 Tack för oss! Magnus Ericsson Robert Svedjetorp

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2017-11-13 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Lejonet & Partners AB, 556784-6752 Ombud: David Huseby c/o Lejonet & Partners AB Schaktugnsgatan 5 216 16 Limhamn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Trelleborgs

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 februari 2017 KLAGANDE DAV Partner AB, 556609-4842 Ombud: Advokat Johan Rappmann och jur.kand. Lorena Bokberg Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL

Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL Bakgrund Inför kommande kliniska prövningar skickar LIFs medlemsföretag studieprotokoll till sjukhus inom bl.a. landstingens regi för

Läs mer

Begäran om allmänhandling. -Vad gäller?

Begäran om allmänhandling. -Vad gäller? Begäran om allmänhandling -Vad gäller? Kort om Entreprenörsföretag som grundades 1999 Långsiktighet och kontinuitet, med fokus på struktur och produktutveckling Upphandlingsverktyg skapat av upphandlare

Läs mer

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm Sida l (5) KLAGANDE Anneli Hyökki Gundas gata 9 431 51 Mölndal ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE AB Transitios beslut den 18 juni 2014 dnr 2353, se bilaga A SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH Juristprogrammet Termin 6 Vårterminen 2015 Lars Bejstam YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information

Läs mer

Allmänt om diarieföring

Allmänt om diarieföring KU STADSLEDNINGSKONTORET STADS DIREKTÖ REN SID I (9) 2010-11-01 ANVISNINGAR OM SEKRETESS OCH DIARIEFÖRING AV UPPHANDLINGSÄRENDEN DIARIEFÖRING I UPPHANDLINGSÄRENDEN Allmänt om diarieföring Som huvudregel

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 1 DOM 2017-07-06 Meddelad i Göteborg Mål nr 954-17 1 KLAGANDE Bengt Hedin Sveriges Television AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Karlstad Airport AB:s beslut den

Läs mer

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Avdelning 02 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Mål nr 2802-15 1 KLAGANDE Jonas Alsgren Nyhetsbolaget Sverige 115 79 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Folktandvården Stockholms län AB:s beslut den 11 mars 2015,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE Informator Utbildning Svenska AB, 556509-2680 Ombud: Advokat Kristian Pedersen och jurist Olle Lindberg Advokatfirman

Läs mer

DOM. Mål nr KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Henrik Nilsson Box Stockholm

DOM. Mål nr KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Henrik Nilsson Box Stockholm DOM KAMMARRATTEN Avdelning 05 2018-06-25 Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Henrik Nilsson Box 7836 103 98 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Affärsverket svenska kraftnäts beslut den 22 mars 2018, dnr 2018/714,

Läs mer

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING 1 (7) Saktexter BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) Lagen om Offentlig Upphandling (1992:1528) reglerar all upphandling som genomförs

Läs mer

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan 112591, 1 Bilaga 3, version 1.0 PM Till: Inera AB Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan Syfte Syftet

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Sveriges Utbildningsradio AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Polismyndighetens

Läs mer

DOM. 2009-08- 2 8 Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Styrelsen för NU-sjukvårdens beslut den 10 februari 2009, dm 2008/92:347, se bilaga A

DOM. 2009-08- 2 8 Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Styrelsen för NU-sjukvårdens beslut den 10 februari 2009, dm 2008/92:347, se bilaga A < KAMMARRÄTTEN GÖTEBORG Avdelning 1 I DOM 2009-08- 2 8 Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 1372-09 KLAGANDE Uddevalla kommun 451 81 Uddevalla ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Styrelsen för NU-sjukvårdens beslut den

Läs mer

8, 18, 19 och 24 förvaltningsprocesslagen (1971:291), 10 kap. 3 första stycket och 36 kap. 2 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400)

8, 18, 19 och 24 förvaltningsprocesslagen (1971:291), 10 kap. 3 första stycket och 36 kap. 2 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) HFD 2018 ref. 28 Fråga om omfattningen av en förvaltningsdomstols utredningsansvar när domstolen i ett mål om offentlig upphandling har hämtat in uppgifter som omfattas av sekretess och som den ena parten

Läs mer

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess Dokumenthantering i EU-projekt Lagar och regler - Offentlighet och sekretess OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Forskning som bedrivs av myndigheter t.ex. statliga universitet och högskolor lyder under reglerna om

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1(5) Mål nr 8309-13 meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE Tom Ryltenius Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Sekretess inom missbruksoch beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Offentlighetsprincipen - Yttrandefrihet - Tryckfrihet - Meddelarfrihet - Allmänna handlingar 2 Handlingar

Läs mer

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping Sida l (3) KLAGANDE Carolina Häggkvist Östgöta Correspondenten Östgöta Media AB 581 89 Linköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE AB Stångåstadens beslut den l november 2013, se

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

Handlingar som utväxlats mellan en kommun och kommunens juridiska ombud i en pågående rättsprocess har inte ansetts vara allmänna handlingar.

Handlingar som utväxlats mellan en kommun och kommunens juridiska ombud i en pågående rättsprocess har inte ansetts vara allmänna handlingar. HFD 2016 ref. 1 Handlingar som utväxlats mellan en kommun och kommunens juridiska ombud i en pågående rättsprocess har inte ansetts vara allmänna handlingar. 2 kap. 3, 6, 7 tryckfrihetsförordningen Högsta

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Konsekvenserna vid (för) långtgående CSR- och miljökrav

Konsekvenserna vid (för) långtgående CSR- och miljökrav SIMPLIFYING MATTERS Konsekvenserna vid (för) långtgående CSR- och miljökrav 1 april 2019 Disposition Utgångspunkter Hur långt sträcker sig skyldigheten/möjligheten att ställa CSRoch miljökrav? Vad kan

Läs mer

DOM 2014-01-28 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-01-28 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 2014-01-28 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Carl Larsson SVT Sörmland Box 146 44 630 14 Eskilstuna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Polismyndigheten i Skånes beslut den 25 oktober 2013, dnr A243.677/2013,

Läs mer

Allmänna handlingar. Januari 2017

Allmänna handlingar. Januari 2017 Allmänna handlingar Januari 2017 Inledning Denna bildserie har till syfte att informera om hanteringen av allmänna handlingar inom Göteborgs Stad. När är de offentliga eller hemliga, när ska de lämnas

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 5 BESLUT 2012-02-16 Meddelat i Stockholm Mål nr 5001-11 KLAGANDE Per Hagström Björns trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Uppsala

Läs mer

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping KAMMARRÄTTEN Avdelning l BESLUT 2013-02-11 Meddelat i Jönköping Sida l (5) Mål nr 94-13 KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Linköpings kommuns beslut

Läs mer

Pass 6: Forskningsjuridik

Pass 6: Forskningsjuridik Pass 6: Forskningsjuridik Offentlighets- och sekretesslagen I förra presentationen gick vi igenom offentlighetsprincipen och vad det innebär att lämna ut en handling som är allmän och offentlig. Nu ska

Läs mer

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen ut ett leverantörsperspektiv Analys, planering & förfrågan När en upphandling startar görs flera

Läs mer

Stockholm den 15 december 2015

Stockholm den 15 december 2015 R-2015/2024 Stockholm den 15 december 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/04904/UR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 oktober 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletterande

Läs mer

2012-06- 1 2 Meddelad i Sundsvall

2012-06- 1 2 Meddelad i Sundsvall KAMMARRÄTTEN 2012-06- 1 2 Meddelad i Sundsvall Sida l (3) KLAGANDE Emma Grönlund Rotmästarvägen 5 922 63 Tavelsjö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå kommuns beslut den 17 januari 2012, se bilaga A SAKEN Rätt att

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. 2. Kammarrätten avslår överklagandet.

DOM. Meddelad i Stockholm. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. 2. Kammarrätten avslår överklagandet. Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) Mål nr 1979-16 KLAGANDE A ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatteverkets beslut den 10 mars 2016, dnr 131-116944-16/263 SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 2 DOM 2013-02-15 Meddelad i Stockholm Sida l (5) Mål nr 8494-12 KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box 47309 100 74 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sollentuna

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2018-03-15 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Anders Holmer Hallandsposten Strandgatan 1 301 81 Halmstad ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstads kommuns beslut den

Läs mer

DOM. 2112-11- i '* Sida l (4) Mål nr 7342-12. KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg

DOM. 2112-11- i '* Sida l (4) Mål nr 7342-12. KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I Avdelning l DOM 2112-11- i '* Meddelad i Göteborg Sida l (4) KLAGANDE Jimmy Fredriksson GT Box 417 401 26 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sociala resursforvaltningen i Göteborg kommuns beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 7 december 2015 i mål nr 8200-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm Sida l (4) Mål nr 6510-13 KLAGANDE Kenneth Samuelsson Ombud: Advokaterna Ulf Isaksson och Jenny Nilsson Box 16097 103 22 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Björn Jennbacken Offentlighetsprincipen HISTORIK Sverige föregångsland, År 1766 fick vi vår första TF SYFTE Främja rättssäkerheten Främja effektiviteten i folkstyret Främja effektiviteten

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 25 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 25 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 48 Handlingar i ett elektroniskt verksamhetssystem har inte ansetts förvarade hos en myndighet endast som ett led i teknisk bearbetning eller lagring för annans räkning när det saknats administrativa

Läs mer

Upphandlingsföreskrifter, UF

Upphandlingsföreskrifter, UF Dokument 00, UF GSM-R Terminalfilter TRV 2014/71742 Sida 1 (7) Innehåll UFA ALLMÄN ORIENTERING 3 UFA.1 Personuppgifter... 3 UFA.2 Orientering om sortiment... 3 UFB UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 3 UFB.1 Former

Läs mer

2009-10-19 S2009/7920/HS

2009-10-19 S2009/7920/HS Promemoria 2009-10-19 S2009/7920/HS Socialdepartementet Sekretess för vissa uppgifter hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avser att inhämta

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE Informator Utbildning Svenska AB, 556509-2680 Ombud: Advokat Kristian Pedersen och jurist Olle Lindberg Advokatfirman Kahn

Läs mer

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz Offentlighet och sekretess våren 2012 Sverker Scheutz Vad är allmänna handlingar? Tryckfrihetsförordningen 2 kap Tryckfrihetsförordningen 2 kap Behandlar rätten att ta del av allmänna handlingar Till främjande

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Välkommen! Juridik för kommunikatörer. 28 november 2012

Välkommen! Juridik för kommunikatörer. 28 november 2012 Välkommen! Juridik för kommunikatörer 28 november 2012 Faktiskt handlande Serviceskyldighet (4 ) Tillgänglighet (5 ) Samverkan mellan myndigheter (6 ) Ärendehandläggning Rätt till tolk (8 ) Rätt att anlita

Läs mer

Rättidsprövning av överklagan av beslut om skolskjuts

Rättidsprövning av överklagan av beslut om skolskjuts 2013-06-19 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr Sbn 2013-26 Rättidsprövning av överklagan av beslut om skolskjuts Mathias Johansson har överklagat Linköpings kommuns beslut om skolskjuts för Alexander

Läs mer

Dnr Fi2005/398

Dnr Fi2005/398 Promemoria 2005-01-21 Dnr Fi2005/398 Finansdepartementet Sekretess hos den kommission och det råd som inrättats med anledning av naturkatastrofen i Asien för uppgift om enskildas personliga och ekonomiska

Läs mer

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222)

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Promemoria 2018-11-16 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Innehåll

Läs mer

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Gemensamma anbud 1 kap. 11 LOU: Grupper av leverantörer har rätt att ansöka om att få lämna anbud

Läs mer

HVO-tankstation i Eslövs kommun

HVO-tankstation i Eslövs kommun Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i södra Skåne HVO-tankstation i Eslövs kommun Exempel på direktupphandling av HVOpumpstation för kommunala fordon

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2017-03-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokat Sylvia Lindén och jur.kand. Philip Thorell Baker & McKenzie Advokatbyrå Box 180 101 23

Läs mer

KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå. SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar

KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå. SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar .. KAMMARRÄTTEN STOCKHOLM Avdelning 01 I Sida l (3) Mål nr 8017-08 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arbetsförmedlingens

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 juni 2014 KLAGANDE AA Polisförbundet Förbundsområde Västernorrland Box 720 851 21 Sundsvall ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen Promemoria 2011-05-19 PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) 3 1 Promemorians innehåll Denna promemoria innehåller

Läs mer

Utlämnande av allmänna handlingar Detta dokument innehåller anvisning gällande utlämnande av allmänna handlingar i Region Norrbotten.

Utlämnande av allmänna handlingar Detta dokument innehåller anvisning gällande utlämnande av allmänna handlingar i Region Norrbotten. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (7) Utlämnande av allmänna handlingar Detta dokument innehåller anvisning gällande utlämnande av allmänna handlingar i Region Norrbotten. Syfte Syftet med

Läs mer

En upphandlande myndighet kan med stöd av 10 kap. 2 LOU komma att utesluta anbudsgivare från upphandlingen om denne:

En upphandlande myndighet kan med stöd av 10 kap. 2 LOU komma att utesluta anbudsgivare från upphandlingen om denne: Upphandlingscenter Skallkrav Diarie UH-2014-402 Namn Revisionstjänster Linköpings Stadshus AB Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret ska besvaras

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 22 februari 2019 i ärende 80-2019/54 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Upphandling av gardiner och textilier

Upphandling av gardiner och textilier Diarienummer 09-10474 Datum 2009-10-19 Upphandling av gardiner och textilier Förfrågningsunderlag Diarienummer 09-10474 Författare Lina Schött Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 17 maj 2018 KLAGANDE Telenor Sverige AB, 556421-0309 Ombud: Advokaterna Mikael Nelson och Emilia Hempel Time Advokatbyrå KB Box 590 114

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Sidan 1 av 6 Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län inbjuder härmed till ansökan om att delta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling; SFS 2002:594 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Umeå Kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Taxiresor -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Umeå Kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Taxiresor -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande - -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD UPPRÄTTAD: 2015-03-18 UTGÅVA: 1 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Ledningssystem DOKUMENT Utlämnande av handlingar i socialtjänsten ORGANISATION VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN HANDLÄGGARE Kvalitetshandläggare DOKUMENTTYP

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 22 februari 2019 i ärende Adm dnr 87/19 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 1 DOM 2017-05-12 Meddelad i Göteborg Mål nr 226-17 1 KLAGANDE Per Sydvik Göteborgs-Posten 405 02 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stadsdelsnämnden Lundby i Göteborgs kommuns

Läs mer

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden 1(4) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 15 Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden beskrivning Socialdemokraterna,

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Lars Bejstam 24-25 januari 2018 1 YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information kunskap i vår

Läs mer

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Kommittédirektiv Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef Dir. 2008:81 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda om det finns

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 mars 2005 Ö 610-05 KLAGANDE ZS SAKEN Utlämnande av allmän handling ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sverige, avd. 5, beslut

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

Sekretess av allmänna handlingar under överprövningsprocessen i offentlig upphandling

Sekretess av allmänna handlingar under överprövningsprocessen i offentlig upphandling JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Christian Nilsson Sekretess av allmänna handlingar under överprövningsprocessen i offentlig upphandling Christian Nilsson JUAN01 Förvaltningsprocessrätt Innehåll

Läs mer

Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum:

Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2003-02-18 Mottagare: Kommunkansliet Inköp Äldreomsorg Omsorg/Handikapp

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM 2013-01-14 Meddelad i Göteborg

DOM 2013-01-14 Meddelad i Göteborg FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM 2013-01-14 Meddelad i Göteborg Mål nr 14228-12 E Enhet 1:2 Sida 1 (9) SÖKANDE InnovaAB, 556346-1705 Enebybergsvägen 21 182 48Enebyberg KONKURRENSVERKET Avd MOTPART Gatubolaget Boxl086

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg KAMMARRÄTTEN I T^OA /T 1JU1V1 Avdelning 2 2011 "10-2 ^ Meddelad i Göteborg Mål m 5147 ' 11 Sida l (4) KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg Ombud: Advokaten William

Läs mer

DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm Sida l (10) Mål nr 1441-12 KLAGANDE Jonas Eklund Svampvägen 175 122 63 Enskede ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms kommunstyrelses beslut den l

Läs mer

Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar

Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Datum för beslut: 2019-06-10 Kommunledningskontoret Reviderad: - Beslutsinstans: Kommunfullmäktige

Läs mer

DOM 2012 * 15. Meddelad i Stockholm

DOM 2012 * 15. Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 5 DOM 2012 * 15 Meddelad i Stockholm Sida l (3) Mål nr 3592-12 KLAGANDE Maria Elowsson ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut den 11 maj 2012

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-046 PM-2 2002-09-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om hemlighållande av grunder för tilldelningsbeslut vid offentlig upphandling. Stockholms stad har efter tilldelningsbeslut i en

Läs mer

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist Offentlighet och sekretess Rebecka Isaksson, kommunjurist Yttrandefrihet Tryckfrihet Meddelarfrihet Handlingsoffentlighet Centrala regelverk Offentlighetsprincipen Grundlag: regeringsformen (RF), yttrandefrihetsgrundlagen

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping Avdelning 2:3 DOM 2019-07-11 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 1272-19 KLAGANDE Nils Roubert ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Region Kronobergs beslut den 29 mars 2019 id 145365, se bilaga A SAKEN Rätt att ta

Läs mer

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Lena Hallengren

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Anders Johansson Aftonbladet, Rättsredaktionen Blekholmsgatan 18 105 18 Stockholm

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Kommande kurser DOMAR Lågt anbud som kunde

Läs mer

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen.

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-01-12 Handläggare Nils Matsson 08-508 279 48 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Läs mer

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB,

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, Avd. 3 Meddelat i Göteborg Mål nr Bilaga A 1 SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokaten Sylvia Lindén och jur.kand. Maxwell Richmond Baker&McKenzie Advokatbyrå KB Box 180 101

Läs mer

Information om offentlighet och sekretess

Information om offentlighet och sekretess Information om offentlighet och sekretess MARS 2015 1. Inledning I det följande lämnas information om offentlighet och sekretess som berör alla anställda i Riksbanken. Alla anställda bör känna till vissa

Läs mer

Avdelning 5 2012-04-26 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns Trädgårdsgränd l 11621 Stockholm

Avdelning 5 2012-04-26 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns Trädgårdsgränd l 11621 Stockholm Sida l (5) KAMMARRÄTTEN T^/^A/T UvJlVL Mål nr 14-12 Avdelning 5 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns Trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Överförmyndamärnnden

Läs mer

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg i w KAMMARRÄTTEN I Avdelning l DOM 2014-11- 1 3 Meddelad i Göteborg Sida l (4) KLAGANDE Sten Lillieström Olofsvägen 6 433 62 Sävedalen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut

Läs mer

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226 Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr: 08-1226 2(7) 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 3 3.1. Teknisk förmåga och kapacitet...

Läs mer