KRISHANTERINGSPOLICY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRISHANTERINGSPOLICY"

Transkript

1 KRISHANTERINGSPOLICY Duty Manager (DM) Tfn:

2 VISION Stöten skall skapa minnesvärda vinterupplevelser i en säker och trygg miljö där vi kontinuerligt ska arbeta för att undanröja hot och risker för våra gäster och anställda. POLICY Om en krissituation eller olycka uppstår skall vi med hjälp av beprövade rutiner och utbildade medarbetare kunna ge ett professionellt och omtänksamt omhändertagande av drabbade för att minska onödigt lidande. Detta gäller såväl våra gäster, anställda som andra intressenter. Händelser i boendet, på hemort och privat som rör våra anställda är kriser av en mer personlig karaktär. I en kris ska vi alltid arbeta för att upprätthålla förtroendet för Stöten, så att vårt affärsmässiga handlingsutrymme bibehålls. KRISORGANISATION För att kunna möta alla krav och uppgifter som ställs på företaget i en krissituation har vi skapat en krisorganisation med olika nivåer. För att underlätta arbetet vid en krissituation så har Stöten tagit fram checklistor: arbetsplatsolycka, rån och olycka gäst. Checklistorna beskriver vad som skall göras i de olika situationerna och skall finnas tillgänglig ute i verksamheten. Rutinerna i checklistorna kan även med ördel användas vid brand och övriga olyckor. MEDIA I händelse av en kris kan du bli kontaktad av media. Då kan det vara skönt att få hjälp att hantera media och eventuella frågor. Hänvisa därför alltid journalister till VDn. KRISHANTERINGSNIVÅER Nivå 1 Omfattar alla anställda inklusive skidpatrullen. Dessa skall själva till att börja med kunna hantera en olyckssituation eller ett rån. Till sin hjälp har man utarbetat checklistor för olyckor med gäster, arbetsolyckor och rån. Bekanta dig med dessa checklistor så att du vet vad som skall göras i en nödsituation. Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Arbetsledare och avdelningsansvarig ska kontaktas och tar över ansvaret på olycksplatsen. Dessa personer är väl kända med vilka rutiner som finns på anläggningen och ansvarar för den vidare krishanteringen på plats tillsammans med Stötens lokala krisgrupp. VD informeras och ansvarar för kontakten med media och alla frågor som rör hela anläggningen. VD informerar även styrelsen i koncernen. Stötens krisgrupp ansvarar för frågor och strategiska beslut som rör företaget. Krisgruppen ska alltid informeras vid allvarligare olycka eller rån.

3 OLYCKOR Om du som anställd kommer som första person till en olycksplats ska du först försöka få en överblick för att se om du kan göra någon livräddande insats. Påkalla gärna andras uppmärksamhet så att ni är fler som hjälps åt. Titta på klockan och notera tiden och följ sedan respektive checklista på sidorna 4-6. Stanna kvar på olycksplatsen för att se om du kan hjälpa till i den vidare krishanteringen. Det är vanligt att personer som varit med om eller sett en olycka mår psykiskt dåligt efteråt och kan vara i behov av krisstöd. Samla dessa på en trygg och avskärmad plats. Det är viktigt att ingen går direkt hem eller försvinner från platsen även om det för många kanske är den första impulsen. Alla skall få möjlighet att kontakta anhöriga för att ett eventuellt chocktillstånd skall hävas. När gruppen är samlad är det viktigt att man klarar att skapa en trygghet och omsorg för de drabbade. När den första chocken har släppt skall gruppen få möjlighet att prata om det inträffade där det också skall finnas plats för personerna att ge uttryck för sina känslor och upplevelser. Undvik att börja leta efter syndabockar till det inträffade. Din roll blir att lyssna och vara en trygg och omtänksam person. Behovet av information blir alltid stort efter en olycka. Ofta resulterar det också i att rykten skapas. Var försiktig med informationen som du för vidare, kontrollera att den är korrekt. Ansvaret att få fram korrekt information och att informera ligger hos ansvarig chef. RÅN I vår verksamhet hanteras en del pengar, därför har man byggt upp en beredskap mot rån. Om du blir utsatt för ett rån är det viktigt att du gör som rånaren säger. Sätt dig inte till motvärn eller ta upp jakten på rånaren. Du är viktigare än pengarna! Var uppmärksam och försök få ett signalement på rånaren, följ sedan checklistan för rån. Efter det eventuella rånet kommer du och dina kollegor få det stöd och den hjälp ni behöver. Om det känns obehagligt att gå tillbaka till jobbet de första dagarna, får du andra arbetsuppgifter. CHECKLISTA VID BRAND RÄDDA först de som är i omedelbar fara. LARMA räddningstjänsten (från säker plats) även om utrymningslarmet har löst ut. VARNA övriga som indirekt hotas av branden. UTRYM fastigheten. Kontrollera att alla är ute. Möt räddningstjänsten och informera. INFORMERA din arbetsledare eller avdelningschef. SÄKERHET Säkerheten på vår anläggning har högsta prioritet, det gäller både för gäster och anställda. Om du upptäcker något som kan orsaka olycka, rapportera detta direkt till din arbetsledare. Alla olyckor eller tillbud skall skriftligt rapporteras till närmaste chef. Bra kunskap om säkerhetsrutiner är den bästa försäkringen mot olyckor. Ta inga genvägar när det gäller din och gästernas säkerhet. Kom ihåg att de flesta olyckor sker när vi är trötta. En god kollega varnar alltid andra som utsätter sig för livsfara. Var alltid uppmärksam på dolda faror tänk om! Tänk säkert även på fritiden!

4 CHECKLISTA - ALLVARLIG OLYCKA GÄST Tid: Alla anställda Under liftens öppettider gäller: Kontakta skidpatrullen via liftstationen eller receptionen, inga detaljer på radion. Ta hand om den skadade. Ge (om nöd vändigt) medicinsk fösta hjälp. Hjälp till med att organisera räddningsarbetet till skidpatrullen anlänt. Följ skidpatrullens anvisningar. Hjälp skidpatrullen att säkra olycksplatsen för vidare olyckor och utredning. Ta hand om övriga gäster runt olycksplat sen. Efter liftens öppettider gäller: Ring 112, larma räddningstjänst och sänd ut vägvisare. Ta hand om skadade. Ge (om nödvändigt) medicinsk första hjälp. Hjälp till med att organisera räddningsarbetet. Kontakta närmaste arbetsledare eller avdelningschef. Se till att någon lämplig följer med skadade till sjukhus, helst anhörig. Säkra olycksplatsen för vidare olyckor och utredning. Anteckna namn, adress och telefonnummer till ev. vittnen. Vid allvarlig olycka säkerställ att polisen larmats. Skidpatrull, Arbetsledare, Avdelningschef Se till att följande personer blir informerade om händelsen. Fördela ansvaret för det vidare arbetet. Arbetsledare Avdelningschef Krisgruppen Kontakta anhöriga till skadade/omkomna. Diskutera med VD eller avdelningschef på vilket sätt kontakt tas och av vem. Utse person som kan ta hand om media tills någon ansvarig kan informera. Sammanställ händelseförloppet. Kontrollera fakta för information till andra anställda, gäster och ansvarig för mediakontakt. Informera anställda och gäster om händelsen. Stoppa ryktesspridning. Kontakta Fjällkyrkan för krisstöd och genomgång (debriefing) dagen efter. Informera SLAO och andra samarbetspartners som berörs av olyckan. Samla alla inblandade på en trygg och avskärmad plats, låt ingen gå direkt hem. Låt alla få möjlighet att kontakta anhöriga, håll ihop familjer. Ge fysisk och psykisk omsorg till drabbade personer. Ge alla möjligheter att samtala om det inträffade. Se till att alla har ett socialt kontaktnät för kvällen och natten. Informera om stressreaktioner som kan komma de närmaste dygnen. Bestäm när gruppen skall återses nästa dag (debriefing). Håll kontakt med anhöriga till skadade utöver kvällen. Håll gästerna informerade genom receptionspersonalen under kvällen. Dokumentera händelsen i skrift och bild för senare utredning.

5 CHECKLISTA - ARBETSPLATSOLYCKA Tid: Alla anställda Under liftarnas öppettider kontakta skidpatrullen via liftstation eller reception, inga detaljer på radion. Efter stängning kontakta 112 och larma räddningstjänst och sänd ut vägvisare. Ta hand om skadade. Ge (om nödvändigt) medicinsk första hjälp. Underrätta närmaste arbetsledare eller avdelningschef. Se till att någon lämplig person följer med skadade till sjukhus. Säkra olycksplatsen för vidare olyckor och utredning, säkerställ att polisen är larmad. Skidpatrull, Arbetsledare, Avdelningschef Se till att följande personer blir kontaktade: Arbetsledare Avdelningschef Krisgruppen Ev. skyddsombud Kontakta anhöriga till skadade/omkomna. Diskutera med eller avdelningschef på vilket sätt kontakt skall tas och av vem. Utse person som kan ta hand om media tills någon ansvarig kan informera. Sammanställ händelseförloppet. Kontrollera fakta för information till andra anställda, gäster och ans varig för mediakontakt. Informera anställda och gäster om händelsen. Stoppa ryktesspridning. Kontakta Fjällkyrkan för krisstöd och genomgång (debriefing) dagen efter. Kontakta arbetsmiljöinspektionen, vid elolycka också elsäkerhetsverket. Informera SLAO och andra samarbetspartners som berörs av olyckan. Samla alla inblandade på en trygg och avskärmad plats, låt ingen gå direkt hem. Låt alla få möjlighet att kontakta anhöriga. Ge fysisk och psykisk omsorg till drabbade personer. Ge alla möjligheter att samtala om det inträffade. Se till att alla har ett socialt kontaktnät för kvällen och natten. Informera om stressreaktioner som kan komma de närmaste dygnen. Bestäm när gruppen skall återses nästa dag (debriefing). Se till att anhöriga till skadade/omkomna får besök av representant från Stöten. Dokumentera händelsen i skrift och bild för senare utredning.

6 CHECKLISTA RÅN Tid: Alla anställda Ring 112 larma polis eller tryck på larmet när rånaren har gått. Kontakta din arbetsledare eller avdelningschef. Stäng lokalen. Samla eventuella vittnen på en lämplig plats där rånaren inte varit. Låt dom anteckna sina minnesbilder utan att samtala med varandra. Skydda alla spår efter rånet för att underlätta polisens arbete. Rör inget och gå inte runt på brottsplatsen händerna i fickorna. Anteckna namn, adress och telefonnummer till eventuella vittnen. Möt polisen utanför lokalen. Skriv ned dina egna minnesbilder av rånarens signalement. Var förberedd på kontakt från massmedia lämna aldrig ut uppgifter om rånet till massmedia eller nyfikna. Hänvisa till polisen. Skidpatrull, Arbetsledare, Avdelningschef Se till att följande personer blir informerade om händelsen. Fördela ansvaret för det vidare arbetet. Krisgruppen Avdelningschef Sammanställ händelseförloppet, kontrollera fakta innan andra informeras. Utse person som ta hand om media tills någon ansvarig kan informera. Samverka med polisen. Kontakta Arbetsmiljöinspektionen.I Informera alla anställda om händelsen stoppa ryktesspridning. Informera samarbetspartners och andra som berörs av rånet. Samla alla inblandade på en trygg och avskärmad plats, låt ingen gå direkt hem. Låt alla få möjlighet att kontakta anhöriga, håll ihop familjer. Ge fysisk och psykisk omsorg till drabbade personer. Ge alla möjlighet att samtala om det inträffade. Se till att alla har ett socialt kontaktnät för kvällen och natten. Informera om stressreaktioner som kan komma de närmaste dygnen. Bestäm när gruppen skall återses nästa dag (debriefing). Dokumentera händelsen i skrift och bild för senare utbildning.

7 EFTER OLYCKAN - KRISREAKTIONER Det här avsnittet vänder sig till dig som har upplevt en större olycka. Man vet idag att det är vanligt med olika typer av kris och stressreaktioner hos personer som varit med om en olycka. Dessa reaktioner kan också drabba personer som inte var direkt inblandade i olyckan. För att göra det tydligt brukar man dela perioden med krisreaktioner (drygt 6 månader) i olika faser. CHOCKFASEN Det första som drabbar oss efter att olyckan har inträffat är chocken. Förenklat kan det jämföras med att propparna går i ett elektriskt system på grund av överbelastning. Man känner sig tom invärtes, tiden står stilla, det som har inträffat verkar overkligt, det blir svårt att tänka logiskt och man klarar endast av rutinhandlingar. Många upplever också fysiska reaktioner med illamående, darrningar, yrsel och snabb puls. Chocken kan sitta i från några sekunder till några dagar. För att den skall släppa är det viktigt att vi befinner oss i trygga omgivningar, gärna tillsammans med anhöriga. REAKTIONSFASEN När chocken har släppt kommer reaktionen på det inträffade. Dessa reaktioner är starten på en naturlig bearbetning av händelsen. Normala stressreaktioner sitter ifrån några veckor till några månader. - ILSKA är ofta den första reaktionen som kommer efter att chocken har lagt sig. Man känner vrede över det inträffade och ofta försöker man hitta en syndabock som kan bära skulden. Ilskan försvinner efter några dagar men man kan under lång tid bära en bitterhet inom sig. - ÅNGEST och oro bli ofta en följeslagare under den första tiden. Tankar om vad som kunda ha hänt en själv eller närstående dyker upp. Ångesten tilltar ofta på kvällen och natten eller när man är ensam. - SKULDKÄNSLOR blir ofta centrala efter olyckan. Man tänker tillbaka på det som har hänt och tror att man själv kunde ha förhindrat det. Efter en olycka är det vanligt att många tar på sig skulden för det inträffade. Dessa skuldtankar håller man ofta för sig själv och på så sätt skapar man ett privat fängelse. - HUMÖRSVÄNGNINGAR är vanliga den första tiden efter olyckan. Omgivningen märker att man snabbt svänger mellan sorg, ilska eller glädje. Tålamodet minskar och man blir lätt irriterad. - KONCENTRATIONSFÖRMÅGAN kommer att vara nedsatt första tiden. Tankar runt olyckan bryter ofta koncentrationen. Det kan vara svårt att hålla fast uppmärksamheten på saker som bilkörning, läsning, samtal eller se på TV. - SÖMNPROBLEM är den vanligaste stressreaktionen efter en olycka. Problemen brukar sitta i den första veckan efter händelsen. - RÄDSLA för olycksstället är den naturlig reaktion den första tiden. Men det är viktigt att inte låta den ta överhand så att du utvecklar ett motstånd mot olycksplatsen eller ting som förknippas med den. - ISOLERING är kanske den farligaste reaktionen. Det är lätt att sluta sig inom sig själv när man mår psykiskt dåligt av stressreaktionerna. Isolering fördröjer det naturliga tillfrisknandet och leder lätt till att man utvecklar en depression. - ÖVERKÄNSLIGHET för ljud kan innebära att man hoppar högt och får hjärtklappning vid plödsliga ljud. Det tyder på att man har en hög beredskap i kroppen efter olyckan. - MINNESBILDER ELLER SEKVENSER från olyckan kan under en lång tid efteråt spelas upp på näthinnan. Dessa bilder väcker ofta starka känslomässiga reaktioner.

8 REPARATIONSFASEN När stressreaktionerna gradvis försvinner kommer framtidsperspektivet sakta tillbaka och man är inne i reparationsfasen.tankarna går inte längre bara tillbaka till olyckan utan det blir lättare att tänka framåt. Om du trots allt efter 6-8 veckor fortfarande har några av dessa problem, bör du kontakta din läkare som kan förmedla kontakt med specialist. Exempel på kvarvarande problem: - Starka och påträngande minnesbilder från händelsen. - Hög beredskap i kroppen ofta kombinerat med sömnproblem. - Problem att vara i situationer som påminner om händelsen. NYORIENTERING Nyorientering är den period när krisen definitivt släpper taget. Det kan bäst beskrivas som ett uppvaknande till en morgon som inte längre är grå och regnfylld. Nu är bearbetningen av det inträffade klart. Minnen och tankar om olyckan är inte längre så laddade och skall inte ge obehagliga reaktioner.

9 KONTAKTUPPGIFTER VID KRIS ELLER STÖRRE OLYCKA Vid större kris eller olycka sammankallas en krisgrupp med följande personer och organisationer. Duty Manager (DM) Tfn: Johan Thorn, VD sammankallande Tfn: Peter Myrvang, Driftchef Tfn: Lars Lundblad, Controller Tfn: Jour kyrkan Tfn: (Fjällkyrkorna) (12, 13, 14 som slutsiffror direkt till prästerna) (Lima) Krisjour SOS Alarm: Tfn: Organisation som finns till hjälp: POSOM-gruppen i Malung-Sälens kommun. I övrigt gäller organisation och ansvar enligt Stötens Krishanteringspolicy. Krisgruppens samlingsplats är VDns kontor. Förslag på dagordning: VD sammankallar Genomgång av situation Fördelning och delegering ansvarsuppgifter Mediakontakter via VD Information till berörda Summering Avslut Upprättad 14 nov 2018 POSOM-gruppen (Psykiskt och socialt omhändertagande) - Svenska kyrkan - Socialtjänsten - Sjukvården - Räddningstjänsten - Polisen Ansvariga vid utlarmning av POSOM är jourhavande räddningschef vid olyckor som härleds räddningstjänst, polisen ansvarar för utalarmering av händelser där polisen är ansvarig.

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Krishanteringsplan s.1 (5) Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Viktiga kontaktuppgifter vid en krissituation: Namn Funktion Telefonnummer Pia Eriksson huvudtränare 070-958

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET. Handlingsplan vid kriser

FRILUFTSFRÄMJANDET. Handlingsplan vid kriser FRILUFTSFRÄMJANDET Handlingsplan vid kriser Sida 1 av 7 1 Innehållsförteckning 2 Friluftsfrämjandets krisnummer... 3 3 Friluftsfrämjandets krisledningsgrupp... 3 4 Om en kris uppstår:... 3 5 Hantera media

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA Här hittar du sidnr. Olycksfall, du som kommer först till olycksplatsen 2 Krisgruppens arbete 2 Rutiner i händelse av förälders dödsfall 3 Bussolycka 3 Ett barn försvinner

Läs mer

Till dig som drabbats av skogsbränder 2018

Till dig som drabbats av skogsbränder 2018 Till dig som drabbats av skogsbränder 2018 Allvarliga kriser utsätter oss människor för starka påfrestningar, men vi hanterar dem väldigt olika. I den här foldern berättar vi kort om vilka reaktioner du

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen.

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Innehåll Situationer som kan utlösa krisreaktioner... 1 Andra händelser som kan innebära stark psykisk påfrestning... 1 Krisreaktioner...

Läs mer

Krishanteringsplan. Inledning. Syfte. Uppföljning av planen i organisationen

Krishanteringsplan. Inledning. Syfte. Uppföljning av planen i organisationen Krishanteringsplan Vid akuta situationer så som exempelvis, brand, olycksfall eller dödsfall är det viktigt att alla inom organisationen vet vad som ska göras och vem som gör vad. Denna krishanteringsplan

Läs mer

Krishanteringsplan för

Krishanteringsplan för Krishanteringsplan för 2015-02-10 Förord I vårt samhälle försöker vi på alla sätt undvika olyckor och kriser. Trots alla ansträngningar som görs vet vi att någon gång händer det som inte går att förutse

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER VID OLYCKSFALL, SVÅR SJUKDOM OCH DÖDSFALL HOS PERSONAL VID VÄSTERVIKS KOMMUN (HANDLEDNING VID KRIS) ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13,

Läs mer

Till dig som varit med om en allvarlig händelse

Till dig som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse 1 En krisreaktion känns sällan normal, även om den ofta är det med tanke på de starka påfrestningar man varit utsatt för. Och även om en del av oss reagerar

Läs mer

Till dig. som varit med om en allvarlig händelse

Till dig. som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse När man varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka olika reaktioner man kan förvänta sig och som

Läs mer

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Antagen av förbundsstyrelsen 3 juni 2006 Reviderad av förbundsstyrelsen 18 maj 2013 1. Inledning Det här är en krishanteringsplan för Förbundet

Läs mer

Gullänget Kroksta IBS

Gullänget Kroksta IBS Krisplan för 2015 2016 Inledning 1 Krisplanens syfte 1 Kontaktlista Krisgrupp 1 Krisen kommer 1 Svårare Olycka eller dödsfall Fösta insatsen 2 Efter olycka/dödsfall Insatser efter olycka eller dödsfall

Läs mer

SSF Arrangörsmöte Sundsvall

SSF Arrangörsmöte Sundsvall SSF Arrangörsmöte Sundsvall Krisberedskap Syfte För att kunna improvisera krävs en trygg stabil A-plan så långt möjligt ha en Plan B i vissa fall plan C Viktigt att alla i organisationen förstår helheten

Läs mer

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se Till dig som har varit med om en svår händelse ljusdal.se När man har varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka reaktioner man kan förvänta sig

Läs mer

Krisplan KTH Södertälje

Krisplan KTH Södertälje Krisplan KTH Södertälje Upprättad av Kristina Palm 2014-03-07, reviderad av Rebecca Hansén 2019-04-02. Detta är en beredskapsplan för åtgärder som ska vidtas när en svår olycka eller en katastrof inträffar

Läs mer

Krisplan för Bele Barkarby Innebandy. Innehåll

Krisplan för Bele Barkarby Innebandy. Innehåll Krisplan för Bele Barkarby Innebandy Innehåll Inledning...2 Krisplanen syfte...2 Krisen kommer...2 Svårare olycka eller dödsfall...2 Första insatsen...2 Efter olycka / dödsfall... 2 Insatser efter olycka

Läs mer

Till dig som varit med om en allvarlig händelse

Till dig som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse 1 En krisreaktion känns sällan normal, även om den ofta är det med tanke på de starka påfrestningar man varit utsatt för vid en allvarlig kris. En del av

Läs mer

Handlingsplan/ Krishantering

Handlingsplan/ Krishantering Handlingsplan/ Krishantering KATASTROFPLAN En dramatisk händelse, som en olycka eller ett dödsfall kan få stora konsekvenser för både den drabbade och hennes/hans omgivning. Därför är det viktigt att denna

Läs mer

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal.

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Beredskapsplan Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Ansvariga för förskolans arbete med krisfrågor är krisgruppen. Gruppen

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden Handlingsplan vid KRISSITUATIONER Små Hopp i Boden Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede..

Läs mer

POSOM. Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande. Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25

POSOM. Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande. Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25 POSOM Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Definition av katastrofbegreppet... 2 Vad är POSOM?...

Läs mer

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR Dessa råd med tillhörande mall för krisplan och mall för dokumentation, som framtagits av Svenska Aikidoförbundet, kan användas av aikidoklubbar anslutna till förbundet.

Läs mer

KFUM Haga Haninge Krishanteringsplan

KFUM Haga Haninge Krishanteringsplan KFUM Haga Haninge Krishanteringsplan Dokumentet beskriver hur Haga Haninges ledare ska hantera kriser och oförutsedda händelser. Styrelsen, 2017-05-02 Innehåll 1. Rutiner vid allvarlig olycka RÄDDA-VARNA-LARMA...

Läs mer

Krisplan, Institutionen för Lärandet

Krisplan, Institutionen för Lärandet BLANKETT Krisplan, Lärande Fastställd av Diarienummer Fastställt datum Arnold Pears, Prefekt 2019-03 Skapad av Gällande från Caroline Ahlstedt, Admin verksamhetsansvarig 2019-03-15 Dokumentansvarig Version

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Krisgrupp. 5 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede.. 6 Information

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Krisplan för VIBF

Krisplan för VIBF Krisplan för VIBF 2016-2017 Inledning Många associerar kriser med enbart olyckor, men kriser kan också uppstå ur mindre allvarliga situationer som kan få allvarliga konsekvenser för förbundet/föreningen.

Läs mer

Krisplan Annelundsskolan del 2

Krisplan Annelundsskolan del 2 Bildning Krisplan Annelundsskolan del 2 Fastställd av skolledning och personal Reviderad 2016-02-11 Bildning Christina Larsson 046-73 98 00 Christina.Larsson@kavlinge.se Annelundsskolan Västergatan 15,

Läs mer

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL VÄGLEDNING VID DÖDSFALL 2001-05-22 Rektorsämbetet Universitetskaplan Christina Stendahl 2001-05-17 Vägledning vid en anställds dödsfall När en medarbetare och arbetskamrat dör efter en kortare eller längre

Läs mer

Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern

Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern Beslutad av kommunstyrelsen 2014-04-28, 28 Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern Bakgrund och inledning Kommunen har det yttersta ansvaret för att människor som vistas där får den hjälp och det stöd

Läs mer

Handlingsplan. Reviderad

Handlingsplan. Reviderad Handlingsplan FÖRORD Krisstöd vid allvarlig händelse, POSOM. Om du har behov av stöd när det inträffat något som är en kris för dig är de som är närmast dig viktigast. Ibland behöver dock samhället hjälpa

Läs mer

Kalmarsundsskolan 2016/2017. Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem.

Kalmarsundsskolan 2016/2017. Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem. Kalmarsundsskolan Krisgruppens exemplar Kalmarsundsskolan 2016/2017 Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem. 2 av 5 HANDLINGSPLAN FÖR KALMARSUNDSSKOLANS KRISGRUPP Syfte Att upprätta och underhålla

Läs mer

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Ansvar Respektive chef har huvudansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas vid krissituationer på den

Läs mer

till dig som varit med om en allvarlig händelse

till dig som varit med om en allvarlig händelse till dig som varit med om en allvarlig händelse 2 Foto: istockphoto omslag Pawel Gaul En krisreaktion känns sällan normal, även om den ofta är det med tanke på de starka påfrestningar man varit utsatt

Läs mer

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare Kris och krishantering Regionhälsan 2018-10-26 Ebba Nordrup, beteendevetare AFS 1999:7 Vad är en kris? Definition: En händelse där ens tidigare erfarenheter, kunskaper och reaktionssätt inte räcker till

Läs mer

Policy och handlingsplan vid krishantering Omsorgsnämnden Torsby kommun

Policy och handlingsplan vid krishantering Omsorgsnämnden Torsby kommun Policy och handlingsplan vid krishantering Omsorgsnämnden Torsby kommun Antagen av Omsorgsnämnden 2006-03-10 37 2011-08-03 2 Innehållsförteckning: 1. Omsorgsnämndens policy Sida - Målsättning 3 - Risk-

Läs mer

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser Om det händer Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser 1 Människor reagerar olika i en våldssituation En del reagerar direkt med stressreaktioner eller chocktillstånd, andra

Läs mer

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan 20180903 1 2 Handlingsplan för krissituationer inom bildningsförvaltningens verksamheter Innehåll sid Krisgruppen 3 Externa telefonnummer

Läs mer

RUTINER VID OLYCKSFALL...

RUTINER VID OLYCKSFALL... Senast reviderad 2003-11-21 Krismanual 1 RUTINER VID OLYCKSFALL... 2 2 RUTIN VID PÅGÅENDE INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 3 3 RUTIN EFTER INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 4 4 RUTIN VID DÖDSFALL I BARNGRUPPEN

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019 Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019 Mål: Att all personal på skolan ska vara väl förtrogen med och känna trygghet i Karolinerskolans krisplan. Att krisgruppen

Läs mer

Efter olyckan. Information för dig som råkat ut för en olycka

Efter olyckan. Information för dig som råkat ut för en olycka Efter olyckan Information för dig som råkat ut för en olycka Vi samverkar i en gemensam räddningsnämnd: Tierps kommun, Uppsala kommun och Östhammars kommun. 1 2 Att drabbas av en olycka När du har varit

Läs mer

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER Reviderad 3 mars 2014 Karlfeldtgymnasiets krisplan Om en allvarlig olycka eller dödsfall inträffar där elev, lärare eller övrig personal på skolan är inblandad skall

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA

POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA POSOM plan 1 (5) Dnr: nr POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA POSOM-planen är framtagen av POSOM:s ledningsgrupp Antagen av socialnämnden 2015-09-16 1 POSOM Syfte och uppdrag 1.1 Lagstöd Kommunen ska minska sårbarheten

Läs mer

Till dig som varit med om en allvarlig händelse

Till dig som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse 1 REAKTIONER Akut reaktion Under den första tiden efter en allvarlig händelse har många en känsla av overklighet. Det som inträffat känns ofattbart. Vanligt

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

VINSLÖVS SCOUTKÅR en del av Scouterna

VINSLÖVS SCOUTKÅR en del av Scouterna KRISHANTERINGSPLAN EN KRISSITUATION UPPSTÅR *Olycka *Brand *Försvinnande/Rymning *Ofredande *Akut sjukdom *Dödsfall FÖRSTA HJÄLPEN Larma SOS 112 Vid alarmering till 112 är det viktigt att lämna tydlig

Läs mer

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal.

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Krisplan för Al Salamskolan Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Innehållsförteckning Krisplan för Al Salamskolan... 1 Inledning... 3 Uppföljning

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Bråthult 2013/2014 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig

Läs mer

ARBETSMARKNADSENHETEN

ARBETSMARKNADSENHETEN 1(11) ARBETSMARKNADSENHETEN 2011-12-12 Krisplan 2012 2014 Arbetsmarknadsenheten Mål Målet med krisplanen är att vid traumatiska händelser bland personer inskrivna i verksamheterna och bland anställda,

Läs mer

Drogpolicy och Beredskapsplan

Drogpolicy och Beredskapsplan Drogpolicy och Beredskapsplan Drogpolicy Selånger FK är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran. För oss är det viktigt att våra barn och ungdomar

Läs mer

Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB. Senast uppdaterad

Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB. Senast uppdaterad Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB Senast uppdaterad 2018-10-01 Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB Den här krishandboken är ett viktigt stöd för ansvariga

Läs mer

POSOM. psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer

POSOM. psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer POSOM psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer 2013-02-19 2013-02-19 1 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 2 1.1 Psykiskt och socialt omhändertagande... 2 1.2 Samarbetsorgan...

Läs mer

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall Ebersteinska gymnasiet Innehåll Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan... 4 Information och kontakt med massmedia...

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Innehållsförteckning: 1. Inledning...3 2. Mål...3 3. Organisation...4

Läs mer

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015 Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef ÅTGÄRDER VID OLIKA TYPER AV KRISER Barn skadas svårt avlider under skoltid. 2. Ambulans och polis tillkallas.

Läs mer

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux Reviderad 20150824 Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux I händelse av svår olycka, dödsfall eller annan kris inom Mönsteråsgymnasiet/Komvux. Innehåll: 1. Inledning 2. Bakgrund och syfte 3. Några begrepp

Läs mer

EFTER OLYCKAN. Information för dig som råkat ut för en olycka

EFTER OLYCKAN. Information för dig som råkat ut för en olycka EFTER OLYCKAN Information för dig som råkat ut för en olycka DU HAR TRÄFFAT: JAG HAR TELEFONNUMMER: 018-727 30 70 Att drabbas av en olycka När du har varit med om en olycka kan det vara svårt att veta

Läs mer

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER Reviderad 16 oktober 2014 Deltagare i Karlfeldtgymnasiets krisgrupp Rolf Engman Gymnasiechef Bo Larsson Mikael Andersson Utvecklingsledare Jan Vennberg Intendent Åsa

Läs mer

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium Krisplan vid Norrtelje Teknikoch Naturbruksgymnasium Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Krisplan vid Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium 2015-2016 Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet:

Läs mer

Posom-plan. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer

Posom-plan. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer Posom-plan Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer 1 Innehåll Krishanteringssystemet... 3 Psykiskt och socialt omhändertagande - POSOM... 4 När och hur skall planen användas...

Läs mer

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016 AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA November 2016 Brand (Rädda-Varna-Larma-Släck) Rädda dem som är i uppenbar livsfara. Aktivera brandlarm. Varna dem som befinner sig i fara och inte är medvetna om sin situation,

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi Systematiskt arbetsmiljöarbete 2015-02-09 (5) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit

Läs mer

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO Handlingsplan 2010/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingsplan...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 HALLENS RO KRISGRUPP...4 Rektor RREKTP TELEFONKEDJA OMRÅDE Hallen LÅ 05/06...4 Fritidshemmet

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

krisplan ( del 2/2 )

krisplan ( del 2/2 ) Annelundsskolans krisplan ( del 2/2 ) 2012-09-25 KRISGRUPPEN SKALL: Ansvara för innehållet i skolans ceremonilåda. Ansvara för att uppdatera telefonlistor. Ansvara för att krisplanen utvärderas varje läsår

Läs mer

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN KRISPLAN 2011/2012 1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN Planen syftar till att hjälpa barn och personal i krishantering Att få vara ett redskap till att ge uttryck för sina känslor och tankar Att sätta av

Läs mer

Så här gör du vid... Inbrott och skadegörelse Larmnummer

Så här gör du vid... Inbrott och skadegörelse Larmnummer Så här gör du vid... Brand Inbrott och skadegörelse Hot Olycka Utrymning Larmnummer Brand Rädda de som är i uppenbar livsfara och som inte själva kan flytta sig till en säker plats. Varna dem som befinner

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun KRISHANTERINGSPLAN 2015 Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun Definition En kris definieras oftast som en händelse där ens tidigare erfarenheter

Läs mer

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA Kris och katastrofpärmen förvaras hos rektor Innehållsförteckning Krisberedskap på skolan Ansvarsfrågan Krisledningsgruppen på Södra Stockholms

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad 2019-02-15 1(5) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit att varje arbetsställe som

Läs mer

BESLUT redigerad Dnr 12/626

BESLUT redigerad Dnr 12/626 BESLUT redigerad 2013-11-06 Dnr 12/626 1(6) bkdkd Krisplan för KMH I händelse av akut nöd eller krissituation: Rädda, larma, släck! 1. Andas djupt och försök bevara ditt lugn 2. Säkra platsen försök släcka

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2016/2017

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2016/2017 Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2016/2017 Mål: Att all personal på skolan ska vara väl förtrogen med och känna trygghet i Karolinerskolans krisplan. Att krisgruppen

Läs mer

Men även en förändrad familjesocial struktur och en ökad sekularisering bidrar till att den enskilda individen blir mer sårbar.

Men även en förändrad familjesocial struktur och en ökad sekularisering bidrar till att den enskilda individen blir mer sårbar. Reviderad. År 2010 FÖRORD Vårt moderna samhälle är sårbart och orsakerna till det är flera. Här kan nämnas att fler bor i tätorter, infrastrukturen har ändrats och antalet transporter med varor och människor

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING Handlingsplanen ska ge all personal på Värnamo Vuxenutbildning grundläggande information, kunskap och beredskap om hur man kan agera vid krissituationer

Läs mer

BESLUT redigerad Dnr 17/617

BESLUT redigerad Dnr 17/617 BESLUT redigerad 2018-01-29 Dnr 17/617 1(6) Krisplan för KMH I händelse av akut nöd eller krissituation: Rädda, larma, släck! 1. Andas djupt och försök bevara ditt lugn 2. Säkra platsen försök släcka ev.

Läs mer

KRISPLAN. Vitsippans förskola

KRISPLAN. Vitsippans förskola KRISPLAN Vitsippans förskola 2016-2017 Larmlista 2016-04-29 Pia Bengtsson (förskolechef) 070-2702699 Pia Göthlin (pedagog) 0708-742779 Johanna Karlsson (pedagog) 073-0309454 Ida Allansson Nilsson (pedagog)

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom IMH-kansli

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom IMH-kansli 1(6) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom IMH-kansli Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit att varje arbetsställe som omfattas av arbetsmiljölagen

Läs mer

- Ett hjälpdokument vid kris eller olycksfall

- Ett hjälpdokument vid kris eller olycksfall Krishanteringsplan LUNDS NATION LUND Upprättad 2007-09-01 - Ett hjälpdokument vid kris eller olycksfall Rev. 2011-06-15 2012-06-23 2013-09-06 2014-01-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 2 Ansvarsfördelning

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

Krisplan för Örebro City Golf & CC

Krisplan för Örebro City Golf & CC 2017-03-20 Krisplan för Örebro City Golf & CC Krisplanens syfte är att skapa en krismedveten beredskap inför oväntade allvarliga händelser för att minimera risken för kaos och fler olyckor. Golfklubben

Läs mer

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola Övertorneå kommun Krisplan Förskola, grundskola och gymnasieskola 2013/2014 1 Innehållsförteckning Förklaringar 3 Stödgrupp vid olycka eller dödsfall 3 Åtgärder vid barns/elevs dödsfall 4 Åtgärder vid

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

STYRDOKUMENT. Rektor Dnr HS 2016/1126. Krisorganisation vid Högskolan i Skövde

STYRDOKUMENT. Rektor Dnr HS 2016/1126. Krisorganisation vid Högskolan i Skövde HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor STYRDOKUMENT 2016-12-12 Dnr HS 2016/1126 Krisorganisation vid Högskolan i Skövde En revidering av Högskolan i Skövdes krisorganisation har skett. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Plan för krisstödssamordning

Plan för krisstödssamordning Plan för krisstödssamordning POSOM Mönsterås och Högsby kommun 2017 Dokumentet har antagits av kommunstyrelserna i Mönsterås och Högsby Bakgrund Landstingets och sjukvårdens planering för allvarliga händelser

Läs mer

Handlingsplan för Värmdö kommuns POSOM-arbete

Handlingsplan för Värmdö kommuns POSOM-arbete Handlingsplan för Värmdö kommuns POSOM-arbete Psykiskt och socialt omhändertagande Del 1 1(11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Värmdö kommuns krisledningsorganisation... 3 2.1 Krisledningsnämnd...

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Hälso- och sjukvårdsanalys (HSA)

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Hälso- och sjukvårdsanalys (HSA) 1(6) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Hälso- och sjukvårdsanalys (HSA) Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit att varje arbetsställe

Läs mer

Krisplan för Salems IF

Krisplan för Salems IF Krisplan för Salems IF Version 2011-10-28 Innehåll 1 INLEDNING... 2 2 KRISPLANEN SYFTE... 2 3 KRISEN KOMMER... 2 3.1 Svårare olycka eller dödsfall... 2 3.1.1 Första insatsen... 2 3.2 Efter olycka/dödsfall...

Läs mer

Anvisningar för POSOM i Tyresö

Anvisningar för POSOM i Tyresö Anvisningar för POSOM i Tyresö Tyresö kommun / 2013-12-01 2 (5) Innehållsförteckning Syfte och funktion... 3 Förutsättningar för att POSOM skall aktiveras... 3 Organisation... 4 Kontaktmannagrupp... 4

Läs mer

All personal har ansvar för att ge medmänskligt stöd till dem som visar behov av det.

All personal har ansvar för att ge medmänskligt stöd till dem som visar behov av det. 2008-09-18 Krisplan för vuxenutbildningen Mål Målen med krisplanen är att vid traumatiska händelser bland studerande och anställda, i en atmosfär av medmänsklighet och förståelse, få ett bra omhändertagande

Läs mer

Arbetslös en kris för många

Arbetslös en kris för många Arbetslös en kris för många 2 Arbetslös en kris för många Foto: Peter Hamberg IF Metalls klubb på SCF Betongelement AB i Strömsund gick utbildningen Det svåra samtalet när företaget varslade anställda

Läs mer

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Information från Barn- och utbildningsnämndens kansli senast reviderad 2017-01-03 Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Anna Renhult arb.telefon 0560-162 52, 073-271

Läs mer

Spånga Basket Krisplan

Spånga Basket Krisplan Spånga Basket Krisplan Version 1.0 Beslutad av styrelsen för Spånga Basket 2013-08-21 Innehållsförteckning Krisplan... 3 Inledning... 3 Rutiner vid katastrofer... 3 Vid olycksfall i Spångahallen eller

Läs mer

Krisplan för Ekbackeskolan

Krisplan för Ekbackeskolan 1 Krisplan för Ekbackeskolan beslutad av krisgruppen 2015-08-26 I vår vardag uppstår oundvikligen olika krissituationer som upprör, exempelvis i skolan. Det kan vara en elevs eller arbetstagares dödsfall,

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer