SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018"

Transkript

1 SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018 Under heldagen den 12 november om ledarskap och organisatoriska mellanrum ägnades eftermiddagen åt gemensam work shop. Deltagarna diskuterade gruppvis utifrån frågor till fyra teman se nedan. Synsätt Att verka samverka tillsammans o Vilka synsätt dominerar i tänkandet om samverkan? o Hur påverkar dessa synsätt ert dagliga arbete med att samverka med andra parter? v Om tid medgavs: Vilka pågående utvecklingsprocesser finns som gagnar samverkan mellan de olika parterna? Ledning (vad behöver stimuleras?) o Hur underlättar vi horisontell samverkan på verksamhetsnivån? o Vad behöver göras/hända utifrån de olika parternas ansvar och roller? v Om tid medgavs: Vilka forum behöver vi för att koordinera oss delregionalt respektive lokalt? Systemförutsättningar o Hur kan ledning och styrning utvecklas för att uppnå tillit i relationerna mellan parterna? o Hur kan vi förbättra våra förutsättningar för att mötas i samsyn runt individen? (Trots olika tolkningar och definitioner) Organisatoriska mellanrum (att saker faller mellan stolarna) o Var finns de största behoven av gränsöverskridande samverkan? o Hur kan vi skapa mer av helhetsseende och överblick? Nedan summeringar utifrån det som deltagarna diskuterade.

2 Synsätt Att verka samverka tillsammans Skillnad på synsätt utifrån om samverkan se som huvuduppdraget i organisationen eller om det ses som ett deluppdrag. Det finns skillnad mellan önskad och faktisk verklighet. Kundnyttan är och måste så i centrum. Ibland är det dock inte detta synssätt som styr. Det skapas bättre förutsättningarna om organisationer till exempel samlokaliseras och kan möta kunden gemensamt. I gemensamma lokaler och gemensamma möten undviks någonannanismen. Samverkan kräver ett ständigt engagemang, ligga på hela tiden än mer då det finns en stor rörlighet bland roller och relationer. Ibland är viljan att samverkan stor men på egna villkor och det blir ibland svårt att kombinera utifrån ett gemensamt helhetsperspektiv. Oerhört viktigt med förtroende mellan varandra att lita på varandra och kunna mobilisera tillsammans utifrån individernas behov. Samverkan inom den egna organisationen är lika stor utmaning som samverkan med andra organisationer/myndigheter. Många är överens om att man ska samverka men vad innebär det egentligen? Det är viktig att man känner att det går att påverka - att det som jag bidrag med är viktigt för samverkan och att ledningen har ett tillåtande ledarskap gällande medverkan i samverkan. Se samverkan som en investering att summan av vad alla samverkanspartners skapar är en större helhet. Samordningsförbund är en viktig arena för verksamhetsutveckling, där finns gemensamma medel. Motsvarande gemensamma medel behövs i allas egna organisationer. Samverkan börja med en själv precis som alla annan förändring. Vi har mandaten och har egentligen inget som hindrar. Det krävs mod att tänka om och tänka nytt. Grunden till samverkan är relationer och intresse för att göra saker tillsammans på riktigt. Genom bra ledning byggs kontexten som samverkan kan ske och utvecklas i. Viktigt att tala om samsyn och gemensamma målsättningar utifrån en gemensam bild av utmaningarna. Kommunikation mellan oss är av avgörande betydelse.

3 Ledning (vad behöver stimuleras?) Tillit kommer genom möten och möjligheter att bygga relationer och om man aldrig har tid att mötas kan inte tilliten skapas. Ledning och styrning måste skapa legitimitet, prioritera och visa gott exempel gällande samverkan. Det gå inte att säga att vi samverkar sen när vi har tid. Börja inifrån och ut, värdegrunder är viktiga, hur pratar vi om varandra? Och med varandra - att förena varandras synsätt till en gemensam bild. Ekonomi och budget styr men speglar inte alltid verkligheten. Det behövs mod från ledningen för att prova och testa samt ge handlingsutrymme för andra sätt att organiseras sig på - låta budgeten följa individers processer istället för traditionella stuprörsbudgetar och organisationsschema. Spruta idéer utan att tänka på budgeten, vad hade hänt om vi inte haft begränsningar? Det kan ge kreativa lösningar. Det är medborgarnas pengar och dessa måste förvaltas. Samsynen om vad som styr de olika verksamheterna måste utvecklas. Viktigt att skapa kreativ möteskultur som stimulerar medverka och hitta strukturer för att gemensamt förstå vad individen behöver. Känslan av sammanhanget behövs och kunskaper om varandras kärnverksamheter och varför man gör det man gör. Samverkan tar tid och de kräver att man skapar en gemensam kunskap och har gemensam kunskapsöverföring. Det är lätt att skriva planer men om det inte omsätts i verksamheten finns det ingen mening. Hur kan man utveckla det? Det är viktigt i styrningen att tänka till, röd tråd uppifrån som stämmer överens med uppdraget. Vad är det du vill ha ut av verksamheten? Styrningen ska också sätta mål som flätar ihop samverkan, mäter man stuprör får man stuprör, mäter man samverkan får man samverkan. Man måste tänka till, det skapar tillit. Tydliga målsättningar. Alla parter har inte samma förutsättningar. Många räknar bara sin egen kostnad. Viktigt med klart och tydligt mandat om att samverka. Det gäller att vara tydlig mot medarbetarna.

4 Systemförutsättningar Styrkedjan, visioner, mål och samsyn Det finns många perspektiv utifrån olika verksamhetsdelar och funktioner. Det gäller det att skapa en större samsyn kring målen för verksamheten eller en gemensam vision för arbetet - en samsyn i vad som ska åstadkommas. Styrkedjan att från politik och på olika nivåer i de olika verksamheterna signalera om att samverkan är viktig. Det behöver genomföras en samverkan mellan de olika parterna och att det sker på olika nivåer, inte bara chefer också medarbetarna är viktiga utifrån de som arbetar direkt med individerna. Vi har en trend i samhället med att det blir färre chefer och med fler medarbetare, vilket i sin tur skapar en otillgänglighet. Hur kan utveckling se ut för att skapa ett mer nära ledarskap? Man samverkar för att man har ett behov som man inte kan lösa själv. Det ställer höga krav på potentiella samverkanspartners och deras förmåga att bistå med lösningar. Organisation Synliggöra alla hinder som finns i organisationen och signalera om dessa. Klargöra förutsättningar och därmed kunna klargöra förväntningar. Öka systemkompetensen om varandras uppdrag, ramar och förutsättningar. Tydliggöra ett antal exempel där brukare/deltagares upplevelse kan synliggöra de hinder eller mellanrum som finns i verksamheten. Internt kan det vara en fråga om resurser. Incitament för att offra av sina resurser för att kunna skapa bättre förutsättningar. Få ett ändrat tankesätt där vi har en helhetssyn. Vi måste komma ifrån att tänka utifrån sin organisation och få ett större fokus på brukare/deltagare. En processledare kan utgöra ett stöd för att kunna lyfta fram och stödja processer som inte den enskilda organisationen kan åstadkomma, samtidigt är det en risk att processledaren förväntas lösa problemet.

5 Kultur och tillit Att ha ett öppet klimat och våga ställa frågor eller utmana, tänka nytt och göra nytt att skapa en tillit i organisation som ger trygghet och att även våga göra fel. Det kan krävas både vilja och stort mod att ifrågasätta för att uppnå en förändring Exemplet ICA utifrån sin kundrelation där man är intresserad att bygga en relation. Våra system stimulerar inte alltid en kundrelation. Det tar lång tid att bryta en kultur, där medarbetarna behöver förstå att arbetet sker utifrån brukarnas/deltagarnas behov. Individ Ta in brukare/deltagare som representanter för att ge dem en röst, men vi måste också vilja lyssna. Att låta individen vara delaktig eller göra sin egen genomförandeplan Att förflytta en individ från ett långvarigt utanförskap kan vara en positiv utveckling, men där det i det enskilda fallet inte alltid märks inom organisationen. Är det bra för individen är det oftast bra för hela samhället. Skapa en modell för individens bästa och dokumentera hur arbetet bedrivs, samtidigt våga ompröva för att anpassa utifrån förutsättningarna

6 Organisatoriska mellanrum (att saker faller mellan stolarna) Störst problematik främst i övergångarna mellan organisationer -de är kritiska punkter. Exempel, när eleverna går från högstadiet till gymnasiet eller när barn går från BUP (Barn och Ungdomspsykiatri) till vuxenpsykiatrin eller när de går från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Det är i bytena som de hamnar mellan stolarna. Signaler mellan instanser tappas och individen kanske inte har medvetenhet om det egenansvar som den har. Är det då ingen återkoppling hos någon så kan tiden gå. Kommunen behöver bättre kontakt med habiliteringen, BUP och vuxenpsykiatrin vilket de upplever är ömsesidigt men det är svårt att få ihop det. Återigen sekretessen hämmar och även regelverk. Lösningsfokus istället för att bara följa regelverk. Att boka en tid och ta sig till ett besök kan många gånger vara för övermäktigt för individen. De som är sjuka och sköra har inga incitament för att gå vidare. De måste ha hjälp, kan inte bara släppas. Det är viktigt att identifiera systembrister men hur? Alla konstaterar fel men gör inget åt det. Så är det säkert i alla led men ingen gör något åt det. Vid fysiskt möte kan man få reda på det och kanske man borde tala med klienterna? De kanske kan se i vilket led som det tar stopp för dem. Om det flaggas för fel av flera klienter i ett led så är det där det borde sättas in insatser. Många svarade spontant att de största behoven ligger intern. Man måste börja med sig själv. Hur ska man hinna med mer samverkan när man inte hinner med sitt eget, det är svårt att höja blicken och få helhetssyn. Många har behov av spetskompetensen och samverkan är ett sätt att få tag i den och göra så att fler får ta del av den. Årsbudgetar medverkar till att skapa organisatoriska mellanrum och motverkar ibland hållbarhet och uthållighet. Samverkan är en långsiktig strategiplan och då behöver budgetarna följa samma strategi. Samordningsförbunden är en viktig arena för att minska de organisatoriska mellanrummen.

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Mål- och verksamhetsutveckling

Mål- och verksamhetsutveckling Mål- och verksamhetsutveckling 2019-04-02 Emma Lindblad, kommunstrateg MÅL- OCH VERKSAMHETSSTYRNING Politikens uppdrag är att omsätta folkvilja till faktisk handling. Det handlar då om att prioritera samt

Läs mer

Datum BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE

Datum BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE Sida 1 (5) Datum 2015-11-13 Finsam Aktivitetsplan Samverkanskartan steg 2 BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE Af 00008_1.0_(2015-06-12, AF2000) PETRA

Läs mer

Dokumentation från dag om finansiell samordning och styrelsearbete. Utveckla samarbetet! Nycklar. Marie Fridolf www.ideelle.se 1

Dokumentation från dag om finansiell samordning och styrelsearbete. Utveckla samarbetet! Nycklar. Marie Fridolf www.ideelle.se 1 Dokumentation från dag om finansiell samordning och styrelsearbete Föredrag den 17 februari 2012 Marie Fridolf 0709-812963 www.ideelle.se Utveckla samarbetet! Värdegrunden Ett nytt systemtänk Samarbetets

Läs mer

Tillitsdelegationen. SUHF Arbetsgivardag 13 nov 2018

Tillitsdelegationen. SUHF Arbetsgivardag 13 nov 2018 Tillitsdelegationen SUHF Arbetsgivardag 13 nov 2018 Problemet är en form av styrning och ledning med fjärrkontroll, där man är avskuren från verksamheten men ändå fast besluten att kontrollera den. Man

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

VAD SPELAR TILLIT FÖR ROLL I STYRNINGEN?

VAD SPELAR TILLIT FÖR ROLL I STYRNINGEN? VAD SPELAR TILLIT FÖR ROLL I STYRNINGEN? Vesna Jovic, VD Sveriges kommuner och Landsting, SKL Vad tänker du på när du hör ordet TILLIT? Vad är TILLIT? Tillit är en ledningsfilosofi som innebär att vi väljer

Läs mer

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1 Sida 1 Om grunder för PPS Nöjd kund och nytta för alla är utgångspunkten för PPS. Grundläggande synsätt är positiv människosyn, åtagande, nytta och samförstånd. PPS utgår ifrån att varje människa är en

Läs mer

Att vara ledare i Huddinge kommun

Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Huddinge kommun vill genom en gemensam ledarskapsmodell förmedla samsyn kring vilket ledarskap och vilka förväntningar som ligger på

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Tillitsbaserat ledarskap i praktiken. Laura Hartman Ordförande Tillitsdelegationen Docent i nationalekonomi, Uppsala Universitet

Tillitsbaserat ledarskap i praktiken. Laura Hartman Ordförande Tillitsdelegationen Docent i nationalekonomi, Uppsala Universitet Tillitsbaserat ledarskap i praktiken Laura Hartman Ordförande Tillitsdelegationen Docent i nationalekonomi, Uppsala Universitet Administrationssamhälle (Forsell m fl 2014) Granskningssamhälle (Power 1997)

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Vilket problem har din myndighet?

Vilket problem har din myndighet? Tillitsdelegationen Vilket problem har din myndighet? Tillitsdelegationen Laura Hartman ordförande, docent i nationalekonomi Gunilla Hult Backlund Generaldirektör, IVO Emil Broberg, 3:e vice ordförande,

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408 Dokumentation av gruppdiskussioner Vad vill vi fokusera på och hur ska vi göra för att skapa

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Brukarinflytande medborgarnas möjlighet att som användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. Brukarinflytande på tre nivåer

Läs mer

Roller och tillit: Relationen mellan. politiker och tjänstepersoner

Roller och tillit: Relationen mellan. politiker och tjänstepersoner Roller och tillit: Relationen mellan politiker och tjänstepersoner Vad tänker du på när du hör ordet TILLIT? Fungerar lika bra framlänges som baklänges Tillit är att lita på någon fullt ut. Tillit är en

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Framgångsfaktorer för samverkan

Framgångsfaktorer för samverkan Framgångsfaktorer för samverkan Helhetssyn på patienters och klienters behov som utgångspunkt för samverkan. Kompetens att arbeta och kommunicera över professionella och organisatoriska gränser ( samverkanskompetens

Läs mer

Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Helsingborg

Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Helsingborg Verksamhetsplan och budget 2018-2020 Samordningsförbundet Helsingborg!" - %& Vad är ett samordningsförbund? Ett samordningsförbund är en självständig myndighet som verkar utifrån Lagen om finansiell samordning

Läs mer

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet Innovationssluss 2.0 Resultat av projektet 1. Bakgrund Projektet Innovationssluss 2.0 startade 2016 som ett samverkansprojekt mellan Region Örebro län, Almi företagspartner Mälardalen, Region Västmanland

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015. - Anteckningar från gruppdiskussioner

Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015. - Anteckningar från gruppdiskussioner Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015 - Anteckningar från gruppdiskussioner KSL 2014 Text & form: gdz / mhe 1) Möjligheter i samverkan Samtalsledare

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Leda och styra med tillit varför och hur gör man?

Leda och styra med tillit varför och hur gör man? Leda och styra med tillit varför och hur gör man? Laura Hartman docent i nationalekonomi, Uppsala universitet Föreläsare, rådgivare Ordförande i regeringens Tillitsdelegation Vad är tillitsbaserad styrning

Läs mer

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete Främjandet av mångfald och likabehandling inom en organisation förutsätter att ledarskapet

Läs mer

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Extern medbedömning av samverkan Presentation av delrapport Styrelsen - Norra Västmanlands Samordningsförbund

Extern medbedömning av samverkan Presentation av delrapport Styrelsen - Norra Västmanlands Samordningsförbund Extern medbedömning av samverkan Presentation av delrapport Styrelsen - Norra Västmanlands Samordningsförbund Ulrika Englund Gruppen för studier av samverkan Institutionen för hälsovetenskap och medicin,

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

Diskutera med grannen 3 och 3. Vilka utmaningar och problem ser ni i er verksamhet?

Diskutera med grannen 3 och 3. Vilka utmaningar och problem ser ni i er verksamhet? Tillitsdelegationen Utmaningar Förstå individens behov av stöd Effektiv samverkan utifrån individens perspektiv Förutsättningar och handlingsutrymme för medarbetarna att ge bästa stöd och arbeta kunskapsbaserat

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU ) och En lärande tillsyn (SOU )

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU ) och En lärande tillsyn (SOU ) Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-07-17 Handläggare Lii Drobius Telefon: 08-508 25 252 Emma Fredriksson Telefon: 08-508 25 154 Till Socialnämnden 2018-08-21

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Tillitsdelegationen. Kommunaldirektörföreningen i Danmark Köpenhamn 21 juni 2018

Tillitsdelegationen. Kommunaldirektörföreningen i Danmark Köpenhamn 21 juni 2018 Tillitsdelegationen Kommunaldirektörföreningen i Danmark Köpenhamn 21 juni 2018 Problemet är en form av styrning och ledning med fjärrkontroll, där man är avskuren från verksamheten men ändå fast besluten

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Hur bygger vi tillit mellan beställare och utförare? Christine Feuk Sektionen för demokrati och styrning

Hur bygger vi tillit mellan beställare och utförare? Christine Feuk Sektionen för demokrati och styrning Hur bygger vi tillit mellan beställare och utförare? Christine Feuk Sektionen för demokrati och styrning Vad tänker du på när du hör ordet TILLIT? Fungerar lika bra framlänges som baklänges Grundidén med

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Verksamhets-/strategiplan 2017 med budget Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Verksamhets-/strategiplan 2017 med budget Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Verksamhets-/strategiplan 2017 med budget Närvårdssamverkan Södra Älvsborg VERKSAMHETS-/STRATEGIPLAN D.nr: 2017/SKF004 Handläggare: Närvårdskontoret Beslutat Styrgrupp närvård: 2017-01-27 Beslutad Delpolitiskt

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 Det regionala brukarrådet med inriktning på missbruk och beroende 1 bjöd, den 9 november

Läs mer

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen Tillitsdelegationen Tillit i styrningen Tillitsreformen Kunskapsseminarier 2015 Uppdrag till Statskontoret 2016 Utvecklingsarbete inom Regeringskansliet Tillitsdelegationen Styrningen ska ta till vara

Läs mer

CHEF OCH LEDARSKAP. Sida 1

CHEF OCH LEDARSKAP. Sida 1 CHEF OCH LEDARSKAP Sida 1 GISLAVEDS KOMMUNS LEDNINGSVISION Som chef i Gislaveds kommun står du för skillnaden mellan en fungerande verksamhet och en mycket bra verksamhet. I ditt ledarskap är du modig

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Du gör skillnad för människan i vardagen!

Du gör skillnad för människan i vardagen! Medarbetarplan Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning 1. Medarbetarsamtal 2. Uppföljningssamtal 3. Resultatsamtal 4. Lönesamtal Du gör skillnad för människan i vardagen! Innehållsförteckning Min medarbetarplan

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen Tillitsdelegationen Tillit i styrningen Tillitsreformen Kunskapsseminarier 2015 Uppdrag till Statskontoret 2016 Utvecklingsarbete inom Regeringskansliet Tillitsdelegationen Styrningen ska ta till vara

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER Reflektion: Vi är bättre på att formulera risker än

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN Beslutad av kommundirektören 2012-12-19 Riktlinjer för uppdraget som chef i Haninge kommun I Haninge kommuns personalpolitiska program sägs följande

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning

Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning Vi har gjort en kort sammanfattning över vad vi har kommit fram till i projektet. Det är bra om du

Läs mer

Villkor och utmaningar i samverkansarbetet kring barn och unga i behov av stöd

Villkor och utmaningar i samverkansarbetet kring barn och unga i behov av stöd Villkor och utmaningar i samverkansarbetet kring barn och unga i behov av stöd Linköping 6 september 2017 Inga-Lill Jakobsson Marianne Lundgren Göteborgs Universitet och Natur & Kultur Vår bok Samverkan

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Samverkans hindrande och främjande förhållanden hur skall vi bli bättre på att samverka?

Samverkans hindrande och främjande förhållanden hur skall vi bli bättre på att samverka? Samverkans hindrande och främjande förhållanden hur skall vi bli bättre på att samverka? Falun 26-27 februari, 2016 Berth Danermark DelSam AB Berth@Danermark.se Frågor att besvara Hur få till stånd en

Läs mer

POLISENS LEDARKRITERIER

POLISENS LEDARKRITERIER MÅL OCH RESULTAT Det innebär att styra och driva mot angivna mål och att se vad som gagnar på såväl kort som lång sikt. Ha god uthållighet och förmåga att ha målen i sikte även när händelseutvecklingen

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Miniskrift På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Skrift två i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna (ovan) i Partsrådets program Förändring och utveckling

Läs mer

Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland Tjänstedesigner Elina Svensson

Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland Tjänstedesigner Elina Svensson Tjänstedesign + Finsam Värmland/Dalsland 2018 Tjänstedesigner Elina Svensson Elina.svensson@liv.se 6 åring om kreativitet Mamma, alla kan rita. Det är de som inte har en penna som inte kan rita Tjänstedesign

Läs mer

Kan mer tillit i styrningen främja jämlikhet? Konferens Jämlikt Göteborg 4 dec Laura Hartman ordförande Tillitsdelegationen

Kan mer tillit i styrningen främja jämlikhet? Konferens Jämlikt Göteborg 4 dec Laura Hartman ordförande Tillitsdelegationen Kan mer tillit i styrningen främja jämlikhet? Konferens Jämlikt Göteborg 4 dec 2017 Laura Hartman ordförande Tillitsdelegationen Utmaningar Förstå individens behov av stöd Effektiv samverkan utifrån

Läs mer

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management SAMVERKAN - organisering och utvärdering Runo Axelsson Professor i Health Management Disposition Vad är samverkan och varför? Forskning om samverkan. Begrepp och distinktioner. Organisering av samverkan.

Läs mer

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen Tillitsdelegationen Tillit i styrningen Tillitsreformen Kunskapsseminarier 2015 Uppdrag till Statskontoret 2016 Utvecklingsarbete inom Regeringskansliet Tillitsdelegationen Styrningen ska ta till vara

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Tillsammans skapar vi mervärde för invånarna

Tillsammans skapar vi mervärde för invånarna Tillsammans skapar vi mervärde för invånarna Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Målbild DNR: 2018/SKF007 Kontaktperson: Charlotte Bliesener Falkenström Beslutat datum: 2018-02-15

Läs mer

Samordnad individuell plan - SIP. Charlotte Agnevik Jonsson

Samordnad individuell plan - SIP. Charlotte Agnevik Jonsson Samordnad individuell plan - SIP Charlotte Agnevik Jonsson Jag lever mitt liv mellan stuprören SIP Lagstadgad rättighet sedan 2010 Sjuk och i behov av samordning av insatser från både hälso-och sjukvården

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Hållbart ledarskap. Utbildningschefsnätverket Susanna Rolstad och Sandra Svensson. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Hållbart ledarskap. Utbildningschefsnätverket Susanna Rolstad och Sandra Svensson.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Hållbart ledarskap Utbildningschefsnätverket 171201 Susanna Rolstad och Sandra Svensson Rekrytering Stöd och kompetensutveckling Tillitsbaserad styrning och ledning UC-konferens - Johan Quist Tjänstelogik

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer