Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun"

Transkript

1 Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken

2 1. Administrativa uppgifter Sökande: (VVSAB) Org.nr Ombud: Jur. kand. Agneta Wieslander Telefon: Adress: Projekt Boarp, Linda Broman Stockholm Fakturaadress: Vattenfall Vindkraft AB Projekt Boarp, Linda Broman RU Jokkmokk Verksamhet: Sifferkod B och B enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2. Saken Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till uppförande och drift av en gruppstation för vindkraft vid. Ansökan omfattar följande fastigheter: Björstorp 1:3, Boared 1:3, Boared 1:4, Boared 1:5, Börsbo 1:5, Börsbo 1:7, Fagrared 3:2, Fagrared 3:3, Grönahögs-Skogen 3:1, Grönahögs-Skogen 4:1, Gällstads-Boarp 6:9, Hägnen 2:1, Hössna-Brunsered 1:6, Krokstorp 1:7, Köttkulla 1:5, Köttkulla 1:6, Köttkulla 4:1, Lid 4:2, Nyarp 2:11, Nyarp 2:7, Nyarp 3:11, Odla 1:12, Påbo 2:4, Tormestorp 1:1, Ubbared 1:8, Valared 1:5, Valared 3:3, Äspered 1:2, Äspered 1:4, Äspered 2:1 och Övre Rullen 1:2. 3. Yrkanden (VVSAB) yrkar tillstånd att uppföra och driva en gruppstation för vindkraft på ovan angivna fastigheter i två ansökansområden som framgår av karta Bilaga 1, bestående av högst 25 vindkraftverk samt därtill hörande anläggningar och kringutrustning. 2 (20)

3 VVSAB yrkar vidare - att igångsättningstiden bestäms till åtta år från den dag tillståndet vunnit laga kraft, - att tillståndet upphör att gälla 40 år efter det att vindkraftverken tagits i drift samt - att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB), Bilaga 2, godkänns. VVSAB föreslår att tillståndet förenas med de villkor som anges i avsnitt 8.1 nedan. 4. Sökanden är ett helägt dotterbolag till Vattenfall Vindkraft AB som i sin tur ägs av Vattenfall AB. Vattenfall AB ägs av svenska staten. 5. Ansökans omfattning och utformning Ansökan avser en gruppstation för vindkraft med sammanlagt högst 25 vindkraftverk i de ansökansområden som anges i karta i Bilaga 1. Gruppstationen kallas Boarp vindkraftpark. För att göra det möjligt att optimera elproduktionen vid upphandlingstillfället och därmed nyttja bästa möjliga teknik har vindkraftverkens positioner inte slagits fast. De ledningar som krävs för att ansluta vindkraftverken till överliggande nät kommer inte att förläggas eller ägas av VVSAB. Dessa prövas särskilt genom linjekoncession enligt ellagen och omfattas inte av ansökan Ansökansområden De två ansökansområdena är betydligt mindre än de områden som omfattats av samråd och utredningar. Bland annat har följande områden utgått ur ansökansområdena: Områden närmast Natura 2000-området Ära- och Rullamossen. Boaredsmossen. Områden som ligger nära ett smålomsträck Vindkraftsområden Inga vindkraftverk kommer att placeras utanför de vindkraftsområden som markerats i Bilaga 1. Bland annat följande områden har uteslutits ur vindkraftområdena Samtliga våtmarker som inte bedömts vara starkt påverkade av t.ex. skogsbruket. Samtliga våtmarker som bedömts vara hydrologiskt förbundna med Ära- och Rullamossen t.ex. genom avrinning. 3 (20)

4 Områden inom 20 meter från Fagraredsån, Gölabäcken och vissa naturliga biflöden till de två vattendragen. Områden inom 150 meter från väg 1739 (vindkraftverk kommer dock inte att placeras närmare vägen än verkens totalhöjd, se Bilaga 3). Områden (med två undantag) som inte ligger i prioriteringsområde för vindkraft enligt Ulricehamns kommuns tematiska tillägg till översiktsplanen avseende vindkraft (vindkraftsplanen), se avsnitt 6.1 nedan. Områden som ligger inom 50 meter från fastigheter som inte omfattas av nyttjanderättsavtal med VVSAB Stoppområden I stoppområden kommer inga anläggningar att förläggas och inga åtgärder vidtas. Följande områden är markerade som stoppområden i Bilaga 1: Den nyckelbiotop som är det enda objekt som bedömts hålla högt naturvärde i ansökansområdena. Samtliga opåverkade våtmarker i ansökansområdena. Samtliga gravar i ansökansområdena. Fornlämningsobjektet Knölen (Gällstad 163:1). 6. Områdesbeskrivning Ansökansområdena ligger i Ulricehamns kommun i Västra Götalands län, cirka en mil sydost om centralorten. Länsväg 1739 passerar genom båda ansökansområdena. Ansökansområdena är i sin helhet benägna över 300 meters höjd över havet. De består av intensivt brukad skogsmark med inslag av våtmarker. Det finns cirka 200 bostäder inom två kilometer från ansökansområdena. Orten Köttkulla med cirka 100 invånare ligger strax söder om det södra ansökansområdet. En handfull bostäder ligger mellan vindkraftparkens norra och södra ansökansområde. Det finns en bostad i det norra ansökansområdet. Huset ligger intill en väg som kan komma att användas som anslutningsväg till vindkraftparken och som därför har inkluderats i ansökansområdet. Avståndet mellan bostaden och närmaste vindkraftsområde är ca 800 meter Planförhållanden Vindkraftsområdena sammanfaller huvudsakligen med två prioriteringsområden för vindkraft som pekats ut i vindkraftsplanen. 4 (20)

5 Två delar av vindkraftsområdena ingår inte i prioriteringsområde för vindkraft de ligger mindre än 750 m från byggnader som registrerats som bostäder i lantmäteriets kartor. Den ena byggnaden är förfallen och bedöms inte användas som bostad. De andra byggnaderna är mindre jaktkojor. VVSAB har valt att ta med områdena i vindkraftsområdena eftersom det bedöms osäkert om byggnaderna kommer att användas som bostäder när vindkraftverken uppförs. Om så är fallet kommer vindkraftverk inte att placeras utanför de prioriteringsområden som anges i nu gällande vindkraftsplan. Av vindkraftsplanen framgår att vindkraftsetableringar som huvudregel inte får överstiga 170 meter men att högre verk kan prövas i undantagsfall. Ulricehamns kommun har i ett senare beslut förtydligat undantagsregeln enligt följande: Vid uppförande av verk som är högre än 170 meter, ska den sökande i en särskild utredning åskådliggöra vilka effekter de högre verken får i förhållande till vindkraftsplanens grundregel, bland annat med avseende på ljud och ljus för närboende. Av MKB framgår att påverkan vid bostäder av ljud och skuggor av 170 m höga vindkraftverk bedöms vara jämförbar med påverkan från de högre verk som omfattas av ansökan. Vindkraftverkens höjd har liten betydelse för ljudpåverkan. Vindkraftverkens placering och drift kommer att behöva anpassas för att klara de krav som ställs för ljud och skuggor vid bostäder oavsett om vindkraftverken är 170 meter eller 240 meter höga. Påverkan bedöms vara jämförbar för vindkraftverk med de olika höjderna. Ingen del av ansökansområdet omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser Riksintressen Vindkraftområdena är med mycket små undantag utpekade som riksintresse vindbruk. Ansökansområdena berör de västra MSA-ytorna för Jönköpings flygplats. Flygplatsen är utpekad som riksintresse för kommunikationer. Det norra ansökansområdet tangerar en bred korridor som är utpekad som riksintresse för kommunikationer med anledning av den planerade Götalandsbanan. Cirka 300 meter från det norra ansökansområdet ligger Äramossen som är utpekad som riksintresse för naturvård. Komosse som ligger ca tre kilometer från ansökansområdena är utpekad som riksintresse för naturvård och för friluftslivet. Närmaste riksintresse för kulturmiljövård är Ätrans dalgång som ligger fyra till fem kilometer från ansökansområdena. Inom tio kilometer från ansökansområdena finns fyra riksintressen för naturvård, ett riksintresse för kulturmiljövård samt ett riksintresse friluftsliv. Dessa beskrivs i MKB, Bilaga 2. Sådana områden som förtecknats med stöd av 7 kap. 27 miljöbalken (s.k. Natura områden) beskrivs i avsnitt 6.4 nedan. 5 (20)

6 6.3. Skyddade områden Inga skyddade områden enligt 7 kap. miljöbalken finns registrerade inom ansökansområdena. Det finns vattendrag och en göl inom ansökansområdena. Enligt länsstyrelsens GIS-kartor finns där dock inget strandskyddsområde. Det finns ett utpekat strandskyddsområde för Jälmån strax utanför det södra ansökansområdet. Några mindre delar av ansökansområdena består av jordbruksmark. Inom dessa kan det förekomma områden som omfattas av s.k. generellt biotopskydd. Naturreservatet Äramossen ligger cirka 250 meter från det norra ansökansområdet. Natura 2000-området Ära- och Rullamosse sammanfaller med naturreservatet men har mer begränsad utbredning och ligger längre från ansökansområdet. Vid sidan om detta finns två naturreservat, tre biotopskyddsområden och två vattenskyddsområden inom fem kilometers avstånd från ansökansområdena. Dessa beskrivs i MKB, Bilaga Närliggande vindkraftverk och vindkraftprojekt Nästan fyra kilometer sydväst om de planerade vindkraftverken finns tre vindkraftverk uppförda vid Bondegärde. Det finns två planerade vindkraftparker i direkt anslutning till ansökansområdena: Vindkraftprojektet Stigared som är i samrådsfas som planerar att ansöka om tillstånd i närtid och vindkraftprojektet Marbäck som omfattas av bygglov beslutade Det finns ytterligare fem vindkraftprojekt inom 15 km från ansökansområdena, bland annat Gunnillaberg drygt 12 kilometer bort där byggnation av vindkraftverk enligt uppgift påbörjats. 7. Teknisk beskrivning I MKB, Bilaga 2, finns en utförlig teknisk beskrivning. Den tekniska utvecklingen av vindkraftverk går snabbt. Utvecklingen går mot allt effektivare kraftverk. VVSAB upphandlar vindkraftverken när alla tillstånd vunnit laga kraft. För att det ska vara möjligt att använda senaste och bästa möjliga teknik till ett kommersiellt pris anges inte den exakta tekniska utformningen av vindkraftverken här. Kommersiella vindkraftverk består dock i regel av torn, maskinhus och tre rotorblad. Tornen består idag oftast av stål men det kan bli aktuellt med annan konstruktion, t.ex. torn som delvis består av betong. De kommersiella vindkraftverk som uppförs idag har i regel en effekt över 3 MW. När det är dags att upphandla de vindkraftverk som avses med ansökan kan uteffekten komma att vara 5 MW eller ännu större. Teknikutvecklingen går mot vindkraftverk med allt längre rotorblad och därmed större svepyta. Vindkraftverkens rotordiameter har ofta större betydelse för produktionen än den installerade effekten. Avståndet mellan vindkraftverk i en vindkraftpark beror i stor utsträckning på rotordiametern. Ju större rotordiameter ett vindkraftverk har, desto större behöver avståndet vara för att undvika slitage och produktionsförluster. 6 (20)

7 Det blåser bättre och under en större del av tiden högre upp från marken. Samtidigt är turbulensen lägre högre upp vilket medför att vindkraftverken inte utsätts för lika stort slitage. Vindkraftverk med högre navhöjd producerar därför mer el än lägre vindkraftverk. De vindkraftverk som omfattas av ansökan kommer att ha en totalhöjd som överstiger 150 m. I MKB:n finns beskrivningar av konsekvenser av vindkraftverk med en totalhöjd upp till 240 m. Vindkraftverken kommer att förankras med gravitationsfundament eller bergförankrade fundament. Vid vindkraftverken krävs att en uppställningsplats för bland annat kranar iordningsställs. Det krävs också andra ytor, t.ex. lagringsytor, i vindkraftparken. Av flygsäkerhetsskäl måste vindkraftverk, precis som master och andra höga anläggningar, förses med hindermarkeringar enligt Transportstyrelsens föreskrifter. Befintligt vägnät i området kommer att användas i första hand. Vägarna kommer bitvis att behöva förstärkas och breddas. Sammanlagt bedöms att ungefär tio kilometer ny väg behöver anläggas och att cirka sex kilometer befintlig väg behöver breddas eller förstärkas. Det interna nätet mellan vindkraftverken kommer huvudsakligen att bestå av markförlagd kabel, i första hand i anslutning till vägar, eller av isolerad s.k. hängkabel. De ytor, byggnader och anläggningar i övrigt som kan behövas för vindkraftanläggningen beskrivs i den tekniska beskrivningen i MKB. Vindkraftverkens livslängd brukar vara år. Vattenfall arbetar för närvarande med att förlänga livstiden för vindkraftverken vilket är fördelaktigt av ekonomiska skäl samtidigt som det är god hushållning med resurser. När kraftverken tjänat ut monteras de ned. 8. Skyddsåtgärder och försiktighetsmått 8.1. Förslag till villkor VVSAB föreslår att tillståndet förenas med följande villkor: 1. Om inte annat följer av nedan angivna villkor ska verksamheten bedrivas i huvudsak i enlighet med vad sökanden angett i ansökningshandlingarna och i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Vindkraftverkens totalhöjd över mark får inte överskrida 240 m. 3. Inga vindkraftverk (torn eller fundament) får placeras utanför de vindkraftområden som anges i karta Bilaga Inga åtgärder får vidtas i de stoppområden som markerats i karta Bilaga Den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder får från vindkraftverken under drift inte överstiga 40 db(a). Den ekvivalenta ljudnivån ska kontrolleras vid en förstagångsbesiktning genom 7 (20)

8 närfältsmätningar och beräkningar. Denna kontroll ska genomföras inom ett år från det att samtliga vindkraftverk i vindkraftparken levererar el till överliggande nät. Kontroll genom närfältsmätningar och beräkningar ska därefter ske så snart det skett förändringar i verksamheten som kan medföra att ljudnivåerna ovan överskrids. 6. Befintliga uteplatser eller, om sådana saknas, ett område om 5 x 5 meter intill befintliga bostäder får inte belastas med en faktisk skuggbildning överstigande åtta timmar per kalenderår eller 30 minuter per dag. 7. Reklamanordningar får inte placeras på verken. Med reklamanordning avses inte sedvanliga logotyper på vindkraftverkens maskinhus. 8. Minst tre månader innan tillståndet tas i anspråk ska VVSAB redovisa för tillsynsmyndigheten var vindkraftverk, vägar, ledningar, uppställningsytor och transformatorstationer ska placeras. VVSAB ska samtidigt redovisa vilka försiktighetsmått som vidtagits i detaljprojekteringen, hur villkor 1 uppfylls och hur bolaget avser att utföra egenkontroll för vindkraftparken. Vägpassager eller andra åtgärder i områden med viss hydrologisk sårbarhet på annan plats eller med andra skyddsåtgärder eller försiktighetsmått än som framgår i promemorian Hänsynspassager hydrologi ska godkännas av tillsynsmyndigheten. 9. Före driftsättning av vindkraftverk ska varningsskyltar sättas upp med information om risk för nedfallande is från vindkraftverken. Utformningen och placering av skyltarna ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. 10. Farligt avfall och farliga kemiska produkter ska hanteras på sådant sätt att eventuellt spill och läckage kan samlas upp. När farligt avfall och kemiska produkter inte hanteras i verksamheten under driftstiden ska de förvaras på invallad yta utan avlopp och under tak så att förorening av mark, ytvatten och grundvatten inte kan ske. Kärl ska vara noggrant märkta med sitt innehåll. 11. Bolaget ska anmäla till tillsynsmyndigheten när anläggningsarbetena är slutförda. 12. När verksamheten inom ansökansområdet slutligen upphör ska bolaget skriftligen meddela tillsynsmyndigheten tidpunkten för detta. Inom sex månader från den meddelade tidpunkten ska bolaget till tillsynsmyndigheten redovisa en plan för hur och inom vilken tid vindkraftverken ska nedmonteras och omhändertas samt hur marken ska återställas. Planen ska godkännas av tillsynsmyndigheten. 13. Bolaget ska ställa säkerhet för efterbehandling och andra återställningsåtgärder om kr per vindkraftverk som uppförs. Säkerheten ska godkännas av miljöprövningsdelegationen innan vindkraftverken tas i drift. Miljöprövningsdelegationen bör vidare delegera till tillsynsmyndigheten att godkänna sådana åtgärder i områden med viss hydrologisk sårbarhet som avses i villkor 8 och därvid vid behov besluta om erforderliga skyddsåtgärder och försiktighetsmått. 8 (20)

9 8.2. Motivering av vissa villkor m.m. Vindkraftverkens placering Mark- och miljööverdomstolen har i flera avgöranden (bl.a. M och M ) slagit fast att den totala påverkan på omgivningen av en vindkraftpark kan bedömas på det sätt som förutsätts i miljöbalken även om den exakta placeringen av verken inte fastställs förrän senare. Mark- och miljööverdomstolen konstaterar i avgörandena att det ofta är svårt att på förhand slå fast vilken typ av verk som slutligen kommer att användas och att den pågående teknikutvecklingen kan leda till att man kan uppnå större nytta med mindre påverkan på omgivningen än vad som förutsågs när exemplen togs fram inför en ansökan. Det är istället ytterst bullervillkoret som ska säkerställa att olägenheter för människors hälsa och miljön inte uppkommer. Vindkraftverkens höjd Som framgår ovan är teknikutvecklingen för vindkraftverk snabb och vindkraftverken blir allt högre med allt större rotordiametrar. Höjden för vindkraftverken avgör prövningsnivån enligt miljöprövningsförordningen. I och med att aktuell ansökan avser verksamhetskod B enligt 21 kap. 10 miljöprövningsförordningen kommer vindkraftverken ha en totalhöjd över marken som är över 150 meter. Av det förarbeten som föregick den ändring av kriterier för tillståndsplikt för vindkraftverk som trädde i kraft den 1 augusti 2009 (betänkandet Prövning av vindkraft (SOU 2008:86) sidan 250) framgår att totalhöjden 150 m ansågs vara en lämplig gräns för tillståndsplikt eftersom det är den nivå då det av luftfartsskäl krävs utmärkning med högintensivt blinkande vitt ljus vilket i sig bedömdes kunna medföra en störning i omgivningen som gör att verket bör underkastas en tillståndsprövning. Det finns inte något krav på att maximal tillåten höjd på vindkraftverken ska föreskrivas i den s.k. tillståndsmeningen (jämför Mark- och miljööverdomstolens avgörande den 11 november 2016 i mål M ). Att vindkraftverkens höjd inte är avgörande för omgivningspåverkan framgår också av redovisningen av alternativa utformningar i MKB. VVSAB bedömer att det är lämpligt att reglera vindkraftverkens höjd i villkor istället för i tillståndsmeningen. Övervakning och kontroll av verksamheten Övervakning och kontroll av verksamheter regleras i 26 kap. miljöbalken och i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. VVSAB har rutiner för att uppfylla dessa krav. Det kommer under såväl byggfas som driftfas att finnas en fastställd och dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret för de frågor som gäller för verksamheten. Det finns också rutiner för att fortlöpande kontrollera att utrustning m.m. hålls i gott skick samt hur kontroll av villkorsefterlevnad ska ske. Detta gäller för byggskedet, driftskedet och så småningom också avvecklingsskedet. Egenkontrollen kommer att ske i nära samråd med tillsynsmyndigheten. Fysisk kontroll kommer årligen att ske i alla vindkraftverk. Det är VVSAB:s erfarenhet att det är svårt att arbeta aktivt med och göra nödvändiga ändringar av ett kontrollprogram som fastställs enligt ett villkor i ett tillstånd enligt miljöbalken. För att säkerställa att egenkontrollen kan vara en levande process som hålls aktuell hemställer VVSAB att frågan om kontrollprogram inte regleras i villkor i tillståndet. 9 (20)

10 Igångsättningstid Igångsättningstiden för tillstånd för vindkraftparker har tidigare oftast bestämts till fem år från det att tillståndet vunnit laga kraft. VVSAB erfar att det ofta varit svårt att lösa framförallt elanslutningsfrågorna inom den tiden. Handläggningstiden för koncessioner enligt ellagen, som ofta inte kan påbörjas innan tillståndsbeslutet vunnit laga kraft, tenderar att bli allt längre. VVSAB hemställer därför att igångsättningstiden bestäms till åtta år från det att tillståndet vunnit laga kraft. Ekonomisk säkerhet Miljööverdomstolen har i en dom den 19 november 2008 (M ) fastställt säkerhet för en vindkraftpark till kr per vindkraftverk. Avgörandet avsåg en vindkraftpark i Övertorneå kommun i Norrbotten. Avgörandet är prejudicerande vid prövning av säkerhet för vindkraftparker enligt miljöbalken. Det är mycket svårt att förutse kostnaderna för återställning år framåt i tiden. VVSAB har dock låtit utföra en beräkning av vad det idag skulle kosta att återställa de vindkraftverk bolaget byggt och uppfört vid Stor-Rotliden i Åsele kommun, Västerbottens län. Vindkraftverken invigdes Utredningen visade att det skulle kosta ca kr per vindkraftverk och att skrotvärdet för vindkraftverken är i samma storleksordning. VVSAB bedömer att kr per vindkraftverk är en lämpligt avvägd säkerhet Övriga skyddsåtgärder, begränsningar och försiktighetsmått De viktigaste begränsningar som gjorts i projektet är avgränsningar av ansökansområdet och utformning av stopp- och vindkraftsområden, se avsnitt 5 ovan. Dessa avgränsningar innebär att inga ingrepp kommer att ske i de känsligaste natur- och kulturvärdena i ansökansområdena. För att minimera påverkan från det kvarvarande ansökansområdet har VVSAB föreslagit en rad ytterligare skyddsåtgärder, begränsningar och försiktighetsmått, se Bilaga 3. Bl.a. har VVSAB åtagit sig att innan byggstart göra en fältgenomgång av anläggningstekniker tillsammans med biologisk och arkeologisk expertis för att begränsa påverkan på natur- och kulturvärden och möjliggöra rimligt hänsynstagande utöver de krav som ställts i tillståndet och de åtaganden som gjorts under tillståndsprocessen. 9. Miljökonsekvenser Vindkraften är en förnybar energikälla, som inte ger upphov till några påtagliga direkta utsläpp under drift och nyttjar en resurs som är oändlig och gratis. Användningen av förnybara energikällor hör till de viktigaste medlen för att uppnå miljömålen. Miljökonsekvenser m.m. av vindkraftparken redovisas noggrant i bifogad MKB, Bilaga 2. Sammantaget bedöms negativa konsekvenser av parken bli små eller obetydliga. Av miljö- 10 (20)

11 konsekvensbeskrivningen framgår också att vindresursen i området är god och att de positiva konsekvenserna av vindkraftparken därför bedöms överväga. För att uppnå god hushållning givet att området tas i anspråk med den omgivningspåverkan det medför och för att säkra att vindkraftparken blir kostnadseffektiv är det av största vikt att området utnyttjas så optimalt som möjligt Konsekvenser för människors hälsa Vindkraftverken kommer att höras vid bostäder, särskilt väl vid vissa väderförhållanden, och erfarenheten visar att vissa människor upplever det störande. Av de ljudberäkningar som utförts framgår att ljudet är dimensionerande för vindkraftparken och att ljudnivån kan komma att uppgå till 40 db (A) vid flera bostäder. Det är dock fullt möjligt att uppföra vindkraftverken utan att ljudnivån överskrids vid någon bostad. De skuggberäkningar som utförts visar att den sannolika skuggtiden vid bostäder skulle överstiga åtta timmar per år vid flera bostäder om skuggstyrningsteknik inte installeras och används på vindkraftverken. Så kommer därför att ske. Risken för att människor skadas av vindkraftverken är erfarenhetsmässigt mycket liten. Anläggningen bedöms inte innebära några oacceptabla negativa konsekvenser för människors hälsa Naturmiljö Som framgår ovan präglas områdena av aktivt skogsbruk. Våtmarker I ansökansområdena finns inte några våtmarksobjekt av klass 1 eller 2 enligt VMI. I området finns sumpskogar och våtmarker som i VMI bedömts hålla klass 3 och 4. Några tidigare inte registrerade våtmarker har hittats i samband med den hydrologiska utredning som genomförts i området. Huvuddelen av våtmarkerna är påverkade av framförallt skogsbruk. Vissa våtmarksavsnitt har bedömts vara opåverkade. Dessa har i den hydrologiska utredningen betecknats som hydrologiskt sårbara områden. Detsamma gäller våtmarker som bedömts ha ett sådant hydrologiskt samband med Ära- och Rullamossen att påverkan skulle kunna ske på mossarna om åtgärder vidtogs där. De hydrologiskt sårbara områdena har markerats som stoppområden i Bilaga 1. Det innebär att inga ingrepp kommer att ske i områdena. Våtmarker som bedömts vara lite eller måttligt påverkade av skogsbruket har i den hydrologiska utredningen betecknats som områden med viss hydrologisk sårbarhet. Dessa har uteslutits ur vindkraftområdena. Inga vindkraftverk kommer därför uppföras där. VVSAB har lagt särskild omsorg vid försiktighetsmått och skyddsåtgärder för att förebygga och begränsa påverkan på hydrologiska värden. Särskilda skyddsåtgärder och försiktighetsmått kommer att vidtas för områden med viss hydrologisk känslighet och i särskilt anpassade skyddszoner för de våtmarker som inte bedömts vara starkt påverkade sedan tidigare. Åtgärder inom sådana områden kommer endast vidtas om det kan säkerställas att skada inte uppstår på hydrologiska värden. 11 (20)

12 Med de skyddsåtgärder som kommer att vidtas bedöms påverkan på naturvärden med koppling till våtmark bli liten och konsekvenserna obetydliga. Övriga naturvärdesobjekt Sedan tidigare finns en nyckelbiotop registrerad i det norra ansökansområdet. Den består av sumpskog och har bedömts hålla naturvärdesklass 2 (högt naturvärde). Nyckelbiotopen har betecknats som ett stoppområde, det vill säga ett område där inga ingrepp kommer att göras. VVSAB åtar sig även att inte vidta några andra åtgärder inom 20 m från nyckelbiotopen än förstärkning och breddning av befintlig väg och förläggning av kabel. Nyckelbiotopen bedöms inte påverkas. Vid sidan om nyckelbiotopen finns inga påtagliga, höga eller mycket höga naturvärden i ansökansområdena. Endast fyra mindre naturvärdesobjekt, samtliga av den lägsta naturvärdesklassen (klass 4), hittades inom ansökansområdena vid inventeringarna. Samtliga objekt ligger nära befintliga vägar. VVSAB bedömer därför att det kommer att bli nödvändigt att vidta åtgärder som påverkar naturvärdesobjekten. Av Bilaga 3 framgår att VVSAB åtar sig särskilda begränsningar för objekten. Om det skulle bli aktuellt med åtgärder inom naturvärdesobjekten kommer vidare behov av försiktighetsmått fastställas i samråd med biologisk expertis, t.ex. att eventuell breddning av vägar som passerar genom objekten i rimlig utsträckning ske åt det håll som är lämpligast. Objekten kan således komma att påverkas av vindkraftparken. Eftersom naturvärdena inte är höga bedöms konsekvenserna av påverkan bli små. Det finns sedan tidigare två kända hasselmuslokaler vid det södra ansökansområdets yttre gränser. I samband med inventeringen identifierades ytterligare områden som skulle kunna vara lämpliga habitat för hasselmus. Hasselmusen omfattas av fridlysningsbestämmelserna. Om någon av de tidigare kända hasselmuslokalerna eller något av de områden som bedömts vara lämpliga habitat för hasselmus tas i anspråk vid den slutliga utformningen av vindkraftparken kommer det föregås av en förnyad inventering. Om det då visar sig finnas fortplantningsområden eller viloplatser för hasselmus kommer bestämmelserna i artskyddsförordningen följas. Hasselmuspopulationen bedöms därmed inte komma att påverkas av vindkraftparken. Ytvatten Det finns en göl, Gölen i det södra ansökansområdet. Gölen och de närmast belägna våtmarkerna är betecknade som stoppområde. Gölen bedöms inte komma att påverkas av vindkraftparken. VVSAB har åtagit sig att anlägga alla passager över vattendrag så att vattendragets ekologiska och vattenhushållande funktion för omgivningen bibehålls. Genom det norra ansökansområdet rinner Fagraredsån som också har biflöden i ansökansområdet. Delar av Ära- och Rullamossen har sin avrinning till Fagraredsån. I det södra ansökansområdet rinner Gölabäcken från Gölen och mynnar ut i Tatterån öster om ansökansområdet. Övriga vattendrag i ansökansområdena bedöms huvudsakligen vara grävda diken utan särskilda hydrologiska värden. Områden inom 20 meter från Fagraredsån och Gölabäcken med biflöden har i den hydrologiska utredningen betecknats som områden med viss hydrologisk sårbarhet. Inga vindkraftverk kommer att placeras där och särskilda skyddsåtgärder och försiktighetsmått kommer att vidtas, se Bilaga (20)

13 Sammantaget bedöms ytvatten inte komma att påverkas negativt av vindkraftparken. I viss mån bedöms det finnas förutsättningar för att vattendragens ekologiska funktion förbättras genom att vägtrummor byts och nya anläggs så att vattenlevande djur fritt kan passera. Fåglar Det har genomförts omfattande inventeringar i området. Några särskilt värdefulla miljöer för fåglar förekommer inte i ansökansområdena. Vid fågelinventeringarna identifierades ett flygstråk för smålom. Det norra ansökansområdet har avgränsats mot norr för att undvika detta flygstråk och en skyddszon intill det. Risken för påverkan på smålom bedöms därför vara liten. Cirka 600 meter från det norra ansökansområdet, vid Äramossen, finns en tjäderspelplats. Området mellan tjäderspelplatsen och ansökansområdet består inte av sådana biotoper där tjädern trivs till skillnad från områdena norr och väster om spelplatsen. Det är därför sannolikt att tjädertupparna har sina revir i de riktningarna snarare än mot ansökansområdet. Risken för påverkan på tjäder bedöms vara liten. Det bedöms inte finnas risk för att vindkraftverken påverkar populationen av någon fågelart. Fladdermöss Ansökansområdena är generellt fattiga på fladdermöss och saknar miljöer av särskilt värde för fladdermössen. De delar av det ursprungliga utredningsområdet där flest fladdermöss registrerades vid inventeringarna, vid byggnader och kulturmarker, har huvudsakligen uteslutits ur ansökansområdena. Enstaka individer kan komma att påverkas av vindkraftverken men inte populationsnivåerna för arter i området Landskapsbild I bifogad MKB med bilagor redovisas påverkan på landskapet genom fotomontage och siktanalys. Dessa visar att vindkraftverkens synlighet varierar mycket från olika platser. Vindkraftverken döljs bakom skog, träd och terräng från många platser medan de är väl synliga där landskapet öppnar upp sig. Landskapets tålighet varierar. Vid gården Lilla Boarp och vid Köttkulla är landskapet t.ex. komplext och småskaligt samtidigt som skogsridåer, träddungar och byggnader medför att vindkraftverken ofta är skymda. Konsekvenserna på landskapsbilden bedöms sammantaget inte skilja sig från vad som kan förväntas i ett skogsområde i södra Sverige Kulturmiljö Ansökansområdena ligger i ett område som historiskt sett till stora delar varit utmarker och som därmed är fattigt på fornlämningar. Det finns åtta fornlämningar och fyra bevakningsobjekt inom ansökansområdena samt ett antal övriga kulturhistoriska lämningar. De lämningar som finns är inte unika och bevarandevärdet bedöms i den kulturmiljöutredning som genomförts vara mått- 13 (20)

14 ligt. De fornlämningar och bevakningsobjekt som är gravar (sex stycken objekt) har markerats som stoppområden, vilket innebär att inga ingrepp kommer att göras där. Ett välbevarat fornlämningsområde som utgörs av fossil åkermark och lämningar efter hemmanet Knölen i den sydvästra delen av det norra ansökansområdet har också utpekats som stoppområde. Övriga fornlämningar utgörs främst av fossil åkermark (röjningsröseområden). Eventuella ingrepp i fornlämningarna kräver särskilt tillstånd enligt kulturmiljölagen. Genom arbetet med Boarp vindkraftpark har områdets kulturhistoria synliggjorts och den lokalhistoriska kunskapen om hur marken i bygden har brukats ökat. Genom att bevara och lyfta fram vissa utpräglade och särskilt viktiga miljöer är avsikten att de pedagogiska värdena av kulturmiljön ska kunna stärkas Kumulativ påverkan Vindkraftverken vid Bondegärde ligger 3,4 km från närmaste vindkraftområde vid Boarp. Enligt de kumulativa ljudberäkningar som genomförts blir ljudnivån inte över 40 db(a) vid någon bostad tillsammans med de befintliga vindkraftverken vid Bondegärde. Det bedöms inte vara sannolikt att den kumulativa ljudnivån överskrider 40 db(a) även om andra vindkraftverk uppförs på andra positioner än i de exempellayouter som använts för beräkningarna. Vid skuggreglering av vindkraftverken vid Boarp kommer det att säkerställas att inga bostäder påverkas av mer än åtta timmar rörlig skugga per år tillsammans med vindkraftverken vid Bondegärde. VVSAB har kommit överens med det bolag som samråder om att bygga vindkraftverk intill ansökansområdena vid Stigared om att uppföra och driva de två vindkraftparkerna så att den kumulativa ljudnivån från de två vindkraftparkerna inte kan överstiga 40 db(a) vid någon bostad. Vindkraftverken kommer att uppföras och drivas enligt en fördelning av ljudutrymmet som gjorts i den mån det behövs för att säkerställa att det kumulativa ljudet inte överstiger 40 db (A) vid någon bostad. Skuggreglering kommer att ske så att den kumulativa skuggpåverkan från de två anläggningarna inte överstiger åtta timmar per år vid någon bostad. Övriga planerade vindkraftparker som ligger så nära Boarp att det finns risk för gemensam ljudoch skuggpåverkan vid bostäder över de begränsningsvärden som brukar fastställas omfattas av bygglovsansökningar eller bygglovsbeslut som är flera år gamla. VVSAB bedömer att det är osannolikt att alla planerade vindkraftverk kommer att byggas. Vattenfall kommer att följa vindkraftprojekten och samråda med berörda bolag om gemensamma åtgärder för att begränsa kumulativ påverkan vid bostäder. När ansökan kungjorts kommer VVSAB föreslå försiktighetsmått och skyddsåtgärder som säkerställer att den kumulativa ljudpåverkan tillsammans med de vindkraftsprojekt som då fortfarande är aktuella inte överstiger 40 db(a) vid någon bostad och att den kumulativa skuggpåverkan inte överstiger åtta timmar per år vid någon bostad. Från Lilla Boarp och Köttkulla som ligger nära ansökansområdena vid Boarp visar fotomontage att den kumulativa påverkan kommer att bli begränsad. I fotomontagen är det huvudsakligen vindkraftverken vid Boarp som syns. Baserat på fotomontagen bör det därför inte ske några så kallade omringningseffekter bostäderna. Runt de bostäder som är belägna mellan de olika 14 (20)

15 planerade vindkraftparkerna, framför allt längs med Norra vägen mellan Boarp och Stigared men även mellan Boarp, Marbäck och Galtåsen, skulle det finnas vindkraftverk på många platser om alla vindkraftverk skulle byggas, vilket bedöms vara mycket osannolikt. Vid de flesta bostäderna är dock synligheten enligt den synbarhetsanalys som genomförts begränsad, varför en eventuell omringningseffekt inte kommer att vara uttalad Övrigt Under samrådet har det framkommit att det finns ett telelänkstråk som berör det norra ansökansområdet. Påverkan på privata radiolänkstråk är inte sådan olägenhet för människors hälsa eller miljön som omfattas av de allmänna hänsynsbestämmelserna i miljöbalken. Sådana länkstråk omfattas inte heller av riksintressebestämmelserna eller någon annan bestämmelse i miljöbalken. Relationen mellan den som äger ett radiolänkstråk och den som äger eller vill uppföra vindkraftverk är istället civilrättslig till sin karaktär och påminner t.ex. om relationen mellan ägarna av två kablar eller rör som korsar varandra. Radiolänk är ett mycket flexibelt sätt att bygga nätverk och länkstråkens sträckningar ändras löpande. Det är VVSAB:s erfarenhet att de besked om länkstråk som lämnas i samrådsprocessen sällan överensstämmer med de som finns när vindkraftverken ska byggas. Länkoperatörernas säkerhetsavstånd bygger på en generell beräkning gjord i samband med en utredning 1999 och noggrannare tekniska utredningar visar ofta att det är möjligt att placera vindkraftverk betydligt närmare länkstråk än de schablonmässiga avstånd som operatörerna anger i samrådsskedet. VVSAB åtar sig att samråda med ägaren av telelänken innan vindkraftverkens placering bestäms. Om det då visar sig att det faktiskt finns risk för störningar kan det visa sig att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att vidta någon teknisk åtgärd i länkstråket än att flytta eller stryka vindkraftverk. Vem som bör stå för sådana kostnader bör bedömas civilrättsligt. 10. Samråd En utförlig redogörelse för de samråd som förevarit finns som bilaga till MKB:n, Bilaga Tillåtlighet Mark- och miljööverdomstolen har i flera avgöranden (bl.a. M , M och M som alla avgjordes den 23 november 2011) slagit fast att vindkraften är en förnyelsebar energikälla och att den därmed kan bidra till miljöbalkens mål om hållbar utveckling enligt 1 kap. 1 miljöbalken. Utbyggnaden av vindkraft, även utanför områden som är utpekade som riksintresse, har i praxis ansetts vara ett mycket angeläget allmänt intresse med hänvisning till samhällets intresse av fortsatt utbyggnad av vindkraft. 15 (20)

16 Utbyggnaden av vindkraft styrs av elcertifikatsystemet. Elcertifikatsystemet infördes 2003 och är ett marknadsbaserat stödsystem som syftar till att öka produktionen av förnybar el på ett kostnadseffektivt sätt. Målet är att öka elproduktionen med 28,4 TWh från år 2012 t.o.m. år 2020 i Sverige och Norge. Enligt Energimyndigheten är det högst troligt att det är landbaserad vindkraft som fortsättningsvis kommer att bli den dominerande produktionskällan i elcertifikatsystemet. Elcertifikatsystemet innebär att producenter av förnybar el får ett elcertifikat för varje MWh el som producerats. Elhandelsföretagen har en skyldighet att införskaffa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning och användning av el (kvotplikt). Genom handel med certifikaten uppstår ett marknadspris. Den 9 januari 2017 redovisade den parlamentariska Energikommissionen sitt betänkande (SOU 2017:2) Kraftsamling för framtidens energi till regeringen. I betänkandet föreslår kommissionen målet att energiproduktionen år 2040 ska vara 100 procent förnybar. Kommissionen föreslog vidare att elcertifikatsystemet ska förlängas och utökas med 18 TWh till I skälen för sitt förslag angav Energikommissionen bland annat att Sveriges goda förutsättningar för förnybar elproduktion och de låga utsläppen från elsektorn innebär att vi har särskilt goda möjligheter att exportera el vilket kan bidra till stora utsläppsminskningar i det nordeuropeiska elsystemet Miljöbalkens hänsynsregler Kunskapskravet Vattenfall har mer än 35 års erfarenhet av att bygga och äga vindkraftverk. Vindkraften bidrar till att möta Vattenfalls målsättning att vara ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. I dag har Vattenfall mer än vindkraftverk till havs och på land som tillsammans producerar drygt 4 TWh under ett normalår, motsvarande hushållsel till cirka svenska hem. Det gör Vattenfall till en betydande vindkraftsaktör i Europa med verksamhet i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. I Sverige har Vattenfall ca 130 vindkraftverk med en årlig produktion på ca 750 GWh, vilket motsvarar förnybar hushållsel till runt hem. Vattenfall projekterar, bygger och driver vindkraftparker och personalens kompetens är hög. Vattenfall har miljökompetens både i linjeverksamheten och i staber och har fleråriga forskningsprogram som bl.a. undersöker vindkraft i kallt klimat och vindkraftens påverkan på miljön. VVSAB som ett bolag i Vattenfallkoncernen måste anses uppfylla kunskapskravet enligt miljöbalken. Försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik Som framgår i avsnitt 5 ovan har verksamheten begränsats med hänsyn till människors hälsa och miljön vid avgränsningarna av ansökansområdena och vid markering av stoppområdena och vindkraftsområden. Av avsnitt 8 ovan och Bilaga 3 framgår att VVSAB kommer att utföra 16 (20)

17 omfattande skyddsåtgärder och vidta försiktighetsmått i syfte att förebygga, hindra och motverka att vindkraftparken medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Den tekniska utvecklingen av vindkraftverk går mycket snabbt och verken blir allt effektivare vilket leder till allt större produktion av förnybar el per vindkraftverk. Bästa möjliga teknik bedöms vara att uppföra höga vindkraftverk med stor rotordiameter som tar tillvara vindens energi så effektivt som möjligt givet den omgivningspåverkan vindkraftparken medför (se även under rubriken hushållnings- och kretsloppsprinciperna nedan). Eftersom den exakta utformningen av vindkraftverken inte anges finns förutsättningar för att uppföra vindkraftparken med den teknik som är bäst när parken ska uppföras. Produktvalsprincipen Omfattningen av kemikaliehanteringen vid en anläggning för vindkraft är begränsad. VVSAB har rutiner för att hantera kemikalier som bl.a. säkerställer att vissa kemikalier inte används. Hushållnings- och kretsloppsprinciperna Vindkraft är en förnybar energikälla som medför liten användning av råvaror och energi. För att uppnå god hushållning givet den omgivningspåverkan en vindkraftanläggning trots allt medför är det en förutsättning att den uppförs i ett gott vindläge, se under rubriken val av plats nedan. Det måste anses vara dålig hushållning att inte använda en vald plats fullt ut genom att onödigtvis begränsa vindkraftverkens höjd eller omfattningen av de områden som tas i anspråk. Vindkraft medför mycket lite avfall under drift. Vid avveckling av anläggningen kommer återanvändning och återvinning att eftersträvas så långt det är möjligt. VVSAB:s erfarenhet så här långt är att vindkraftverken kan säljas vidare när de monterats ned. Om så inte kan ske kan materialet till stor del återvinnas. I dagsläget är det inte möjligt att återvinna rotorbladen. VVSAB följer utvecklingen och har gott hopp om att bladen kan återvinnas när det är dags att avveckla nu aktuell anläggning. Val av plats I bifogad miljökonsekvensbeskrivning (MKB), Bilaga 2 finns beskrivningar av alternativa lokaliseringar för vindkraftparken. Som framgår ovan är vindkraftsområdena riksintresse vindbruk och överensstämmer huvudsakligen med prioriterade vindkraftsområden enligt kommunens vindbruksplan. Vindresursen i ansökansområdet är god, särskilt på högre höjd. Vid lokalisering av en gruppstation för vindkraft är god vindresurs en absolut förutsättning. Vindkraftsanläggningar som lokaliseras på platser med sämre vindresurs är inte kostnadseffektiva. För att uppnå det nationella planeringsmålet för vindkraft och målen för ny förnybar energi inom ramen för elcertifikatsystemet krävs det avsevärt fler vindkraftverk om goda vindlägen inte nyttjas. Fler vindkraftverk än nödvändigt innebär bl.a. att fler påverkas av ljud och förändrad landskapsbild samtidigs som markanspråk och kollisioner med fåglar och fladdermöss blir fler. Att uppföra vindkraft i goda vindlägen är därför bra också ur ett ekologiskt och socialt perspektiv. 17 (20)

18 På många platser kan vindkraftverk inte uppföras på grund av bristande möjlighet till anslutning till elnätet. Möjligheterna att ansluta vindkraftverken vid Boarp till elnätet bedöms vara goda. Av redovisningen av alternativa lokaliseringar i MKB framgår att VVSAB aktivt letar efter områden lämpliga för vindkraft i hela Sverige, men att det är mycket svårt att hitta stora områden med god vindresurs där det inte finns motstående intressen. Alternativutredningen visar att en gruppstation vid Boarp är lämpligare än etablering i de övriga områden i olika delar av Sverige som redovisats. Av MKB framgår att konsekvenserna av vindkraftparken för människors hälsa och miljön bedöms bli små. Platsen måste därför anses vara lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön Riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken De vindkraftsområden som omfattas av ansökan med mycket små undantag utpekade som riksintresse för vindbruk. Mark- och miljööverdomstolen har bl.a. i de ovan nämnda avgörandena den 23 november 2011 (M , M och M ) uttalat att det måste anses vara särskilt angeläget att vindkraftverk kan komma till stånd inom sådana områden. Verksamheten bedöms inte komma att påverka natur- eller kulturvärden i något riksintresseområde. Som framgår ovan bedöms det vara möjligt att höja MSA-ytorna för Jönköpings flygplats. VVSAB åtar sig att bekosta detta om det är nödvändigt för att vindkraftverken ska kunna uppföras utan påverkan på ytorna. Därvid bedöms vindkraftverken inte komma att påverka möjligheten att utnyttja flygplatsen. Det norra ansökansområdet tangerar utkanten av en bred korridor som pekats ut som riksintresse för Götalandsbanan. Vindkraftparken bedöms inte påtagligt försvåra tillkomsten av Götalandsbanan. Försvarsmakten har inte haft något att erinra mot verksamheten. Den torde därför inte stå i konflikt med riksintresse för totalförsvaret. Inte heller i övrigt bedöms något riksintresse påverkas av den planerade verksamheten Miljökvalitetsnormer Med de skyddsåtgärder och försiktighetsmått VVSAB åtagit sig bedöms vindkraftparken inte medverka till att någon miljökvalitetsnorm överskrids Områdesskydd enligt 7 kap. miljöbalken Enligt länsstyrelsen kartor finns inget strandskyddsområde i ansökansområdena. Vindkraftparken bedöms inte medföra någon negativ påverkan på den allemansrättsliga tillgängligheten till någon sjö eller något vattendrag. Tvärtom torde de vägar som anläggs i området underlätta 18 (20)

19 allmänhetens tillgång till området. Med de försiktighetsmått som kommer att vidtas bedöms livsvillkoren för djur- eller växtarter inte förändras på ett sådant sätt som avses i 7 kap. 15 miljöbalken. Det bedöms inte finnas någon risk för att den sökta verksamheten motverkar syftet med strandskyddsbestämmelserna. Om ingrepp görs i jordbruksmark kommer det att undersökas om det finns några s.k. generella biotopskyddsområden där. Om så är fallet kommer bestämmelserna i 7 kap. miljöbalken följas, antingen genom att ingrepp inte görs i biotopskyddsområdet eller genom att dispens söks för de åtgärder som behöver göras där. Det kommer att säkerställas att föreskrifterna för vattenskyddsområdet vid Köttkulla följs i samband med t.ex. transporter. De åtgärder som omfattas av ansökan strider inte mot syftet med naturreservatet Äramosse och strider inte mot reservatsföreskrifterna. Med de avgränsningar av ansökansområdena som har genomförts och de skyddsåtgärder som begränsar framförallt påverkan på hydrologin, bedöms verksamheten inte kunna påverka miljön i Natura 2000-området Ära- och Rullamosse. Komosse som är naturreservat och förtecknat som Natura 2000-område ligger cirka tre kilometer från ansökansområdena. Det bedöms inte finnas någon risk för att verksamheten påverkar naturvärdena på Komosse. Det bedöms inte finnas någon risk för att verksamheten påverkar bevarandestatusen för de utpekade fågelarterna inom något Natura 2000-område i närheten. Inte heller i övrigt kommer något område som omfattas av skydd enligt 7 kap. miljöbalken påverkas Sammanvägd bedömning Vindmätningar har visat att vindresursen i ansökansområdena är god. Vindkraftområdena är i sin helhet utpekade som riksintresse vindbruk och i huvudsak utpekade som prioriterade vindkraftområden i vindbruksplanen. VVSAB bedömer att produktionen av förnybar el i områdena med hänsyn till vindresursen skulle bli både kostnadseffektiv och miljövänlig ur ett livscykelperspektiv. Inga höga naturvärden eller fornlämningar med högt bevarandevärde kommer att påverkas. Platsen måste anses vara lämplig för vindkraft. Sammantaget måste anläggningen anses vara tillåtlig och väl förenlig med god hushållning. 12. Tidplan Anläggningsarbetena för vindkraftparken bedöms komma att ta minst ett år. Om projektet löper enligt tidplanen kan vindkraftverken upphandlas under 2022 och de första vindkraftverken tas i drift Det finns dock risk att projektet blir fördröjt. Framförallt bedömer VVSAB att det finns risk att tillståndsprocessen och nätanslutningslösningen tar längre tid än förväntat. 19 (20)

20 Vindkraftverken bedöms generellt ha en livslängd på ca år. Eftersom anläggningsarbeten och återställningsarbeten kommer att pågå under flera år och då livslängden kan visa sig vara längre i det konkreta fallet bör tillståndet gälla under 40 år. En igångsättningstid på åtta år från det att tillståndet vunnit laga kraft bedöms vara rimlig, se ovan. 13. Icke-teknisk sammanfattning En icke-teknisk sammanfattning finns i bifogad MKB, se Bilaga Vattenverksamhet Det kommer att bli aktuellt att anlägga och ändra vägtrummor i samband med uppförande av vindkraftparken. Dessa kommer i god tid att anmälas till länsstyrelsen enligt 11 kap. miljöbalken liksom eventuella övriga åtgärder som kan utgöra anmälningspliktig vattenverksamhet. Nyköping den 13 mars 2017 Agneta Wieslander Enligt bifogad fullmakt Bilagor 1. Karta utvisande ansökansområdena 2. Miljökonsekvensbeskrivning 3. Försiktighetsåtgärder 20 (20)

Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr.

Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr. Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr. 551-8618-2017 2017-09-29 Vattenfall Vindkraft Sverige AB Bakgrund Nedan kompletteras

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Boarp vindkraftpark. Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning

Boarp vindkraftpark. Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning Boarp vindkraftpark Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning 2017-03-13 FÖRORD Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har upprättats i enlighet med 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN INNEHÅLL 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 SAKEN... 3 3 YRKANDEN... 3 4 BAKGRUND... 4 5 ANSÖKANS

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M 4641-18 Med hänvisning till Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s ( Vattenfall ) överklagande

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila Vindkraft Sätila - samråd enligt Miljöbalken med anledning av planerad vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, 1:5, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5, 1:10,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning.

Miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning Beslutsunderlag för länsstyrelsen Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva direkta

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Ändrad utformning av Velinga vindkraftpark

Ändrad utformning av Velinga vindkraftpark Ändrad utformning av Velinga vindkraftpark Samrådsunderlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken Vattenfall Vindkraft Sverige AB 2018-01-16 Lantmäteriets avtalsnummer är MS2013/04895 för samtliga

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701 TILLSTÅNDSANSÖKAN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken avseende uppförande och drift av gruppstation för vindkraft vid Fredriksdal i Nässjö kommun, Jönköpings län Sökande: Höglandsvind AB Org. nr 556543-8701

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Ängersjökölen Vindkraft AB, 556805-7631 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning 2 3 Om projektet OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot en hållbar

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande: Vattenfall Vindkraft Sverige AB Org.nr. 556581-4273 Ombud: Jur. kand. Siri Strömberg Telefon: 08-739

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. KS 2008.0276 2009-02-03 Kommunstyrelsen VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. MSB 2008.3321 BAKGRUND Länsstyrelsen har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram förslag för områden av riksintresse

Läs mer

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm Vi projekterar, bygger, säljer och förvaltar vindkraft 2014-01-30 Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande Eolus Vind AB Box 95 281 21 Hässleholm

Läs mer

Tillståndsansökan. Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län

Tillståndsansökan. Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län Tillståndsansökan Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län 2013-02-08 Söderköping Vind AB Vindvision Norr AB 1 1 Söderköping/Valdemarsviks

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög.

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög. Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Beslutsunderlag för lst Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget.

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget. 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan och verk i grupper om tre vindkraftverk eller fler

Läs mer

3. Vindkraftsplanering i Tanum

3. Vindkraftsplanering i Tanum 3. Vindkraftsplanering i Tanum 3.1 Tidigare skeden och ställningstaganden I ett inledande skede i arbetet med den nya vindkraftsplanen för Tanum utarbetades ett antal grundläggande planeringsprinciper.

Läs mer

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08 Vindkraftsprojekt Brattmyrliden Samrådsunderlag samråd med allmänhet Dnr: V-1105-08 Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING... 5 3.1 Vindkraftverk... 5 3.2 Tillfartsvägar... 5 3.3

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning 2 projektbeskrivning tönsen projektbeskrivning åmot-lingbo 3 Åmot - Lingbo Om projektet Åmot - Lingbo OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark

Lillgrund vindkraftpark Lillgrund vindkraftpark I juni 2008 invigdes Lillgrund vindkraftpark. Den ligger en knapp mil utanför den skånska kusten, strax söder om Öresundsbron. Lillgrund är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Väsman. Saxberget. Boberget. Gropberget. Fjällberget. Storstensberget. Norra Hörken

Väsman. Saxberget. Boberget. Gropberget. Fjällberget. Storstensberget. Norra Hörken Väsman Boberget Storstensberget Fjällberget Saxberget Gropberget Norra Hörken Boberget 440 möh Saxberget 439 möh Ljungåsens parkering Storstensberget Gropberget 455 möh 425 möh Fjällberget 466 möh Gravitationsfundament

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning Fallåsbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING FALLÅSBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom 1/5 Wickman Vind AB Öja Gisle 220 623 33 Burgsvik andreas@wickmanwind.se Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer