Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr."

Transkript

1 Kompletteringar till ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun, Dnr Vattenfall Vindkraft Sverige AB

2 Bakgrund Nedan kompletteras Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s (VVSAB) ansökan om tillstånd till en vindkraftpark vid Boarp i Ulricehamns kommun (dnr ) enligt Miljöprövningsdelegationens föreläggande den 24 maj I avsnitt 3 bemöts även uppgifter i ett e-postmeddelande om orkidéer m.m. som länsstyrelsen sände till VVSAB för kännedom och eventuellt yttrande den 13 september VVSAB har haft en dialog med Ulricehamns kommun om de synpunkter som framfördes i yttrandet till miljöprövningsdelegationen. VVSAB ser inte skäl att här särskilt bemöta vad som framförts i de yttranden som bifogades kompletteringsföreläggandet. VVSAB kommenterar i avsnitt 10 nedan vidare hur ansökningshandlingarna förhåller sig till Mark- och miljööverdomstolens avgörande den 19 juni 2017 (M Kölvallen ) där domstolen upphävde ett tillstånd avseende 92 vindkraftverk i vilket vindkraftverkens placeringar inte var fastställda. I avsnitt 11 nedan framgår att VVSAB justerar sina yrkanden på så sätt att bolaget yrkar att en annan karta bifogas tillståndet än den som bilades ansökan. Denna skrivelse med bilagor kommer att sändas till länsstyrelsen per e-post samt per post i pappersformat och på USB-minne. 1. Ekonomisk säkerhet VVSAB har låtit beräkna kostnaden för avveckling av vindkraftverken i de två exempellayouterna, se bifogad rapport (Bilaga 1). VVSAB vill uppmärksamma länsstyrelsen på att beräkningarna är osäkra eftersom de bygger på antaganden om förhållanden långt i framtiden. En mycket stor post i beräkningarna (mer än tre fjärdedelar av kostnaderna i båda exemplen) avser mycket stora kranar för nedmontering av de höga vindkraftverken. Beräkningarna utgår från kostnadsläget för sådana kranar idag. VVSAB utgår från att sådana kranar kommer att vara vanligare vid tiden för nedmontering av vindkraftverken och därmed mindre kostsamma. VVSAB erfar att också andra tekniska lösningar för nedmontering av vindkraftverk är under utveckling. VVSAB noterar också att det redan finns andra metoder för nedmontering av vindkraftverk. Idag säljs de vindkraftverk som monteras ned i Sverige oftast vidare för fortsatt bruk i andra länder. Eftersom försäljningen av vindkraftverken medför en intäkt monteras de ned med kran på ett sätt som inte skadar utrustningen. Om vindkraftverken inte ska återanvändas kan de istället monteras ned på mindre kostsamma sätt, t.ex. genom kontrollerad sprängning. Om vindkraftverken monteras ned i en ekonomiskt ansträngd situation, som sannolikt skulle vara fallet om en säkerhet behöver tas i anspråk, finns det alltså mindre kostsamma metoder än de som redovisas i beräkningarna. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 2 (11)

3 2. Tjäder I bifogad promemoria, Bilaga 2, beskrivs tjäderns nyttjande av markerna mellan den större tjäderspelplatsen och det norra ansökansområdet. 3. Fridlysta arter Metodiken vid naturvärdesinventerningen m.m. utvecklas i Bilaga 3. Av karta nedan framgår var de fyndplatser av Jungfru Marie nycklar och smalbladig lungört som nämns i naturvärdesbedömningen registrerats. Av kartbilden framgår att den lokal där lungört har registrerats ligger utanför ansökansområdena. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 3 (11)

4 Jungfru Marie nycklar är Sveriges kanske vanligaste orkidé. Den är i rödlistan klassad som livskraftig (LC). Det ena fyndet av Jungfru Marie nycklar som registrerats i artdataportalen ligger inom stoppområdet vid Gölen. Den andra lokalen ligger utanför vindkraftområde längs en befintlig väg som kan komma att användas som tillfartsväg till vindkraftparken. Förekomsten av fridlysta växter varierar från år till år och det är inte möjligt att vid naturvärdesinventering hitta alla förekomster inom ett helt område. Som framgår av ansökningshandlingarna kommer en fältgenomgång av anläggningstekniker tillsammans med biologisk expertis att genomföras innan byggstart för att säkerställa bl.a. att inga åtgärder vidtas i strid med fridlysningsbestämmelserna i artskyddsförordningen. Den information om orkidéer som länsstyrelsen översände för kännedom den 13 september 2017 kommer att beaktas vid genomgången. 4. Kulturmiljö VVSAB har låtit utföra en kompletterande fältinventering, se rapport, Bilaga 4. Den övriga kulturhistoriska lämning som beskrivs i rapporten är skadad av en skogsväg som dragits genom den. Den ligger inte i något vindkraftsområde. Det kommer därför inte bli aktuellt att uppföra något vindkraftverk där. Däremot kan det bli aktuellt att bredda och förstärka vägen som passerar genom objektet. Det kan således bli aktuellt att göra ingrepp i objektet. Som framgår av ansökningshandlingarna kommer en fältgenomgång av anläggningstekniker tillsammans med arkeologisk expertis att ske som en del i detaljprojekteringen för att säkerställa att inga åtgärder vidtas i strid med bestämmelserna i kulturmiljölagen. Vid fältgenomgången kommer det också att undersökas om det finns rimliga möjligheter till hänsynstagande till kulturvärden. Om ingrepp sker i lämningen kommer den att dokumenteras i samråd med länsstyrelsen. 5. Skidspår Grönahögs IK har skidspår i området runt Köttkulla, bl.a. elljusspår. Avståndet mellan föreningens elljusspår och närmaste vindkraftområde är mer än en kilometer. Det bedöms inte finnas någon risk för att de som nyttjar elljusspåren skadas av nedfallande is eller snö från vindkraftverken. Av idrottsföreningens samrådsyttrande (se samrådsredogörelsen, bilaga A till miljökonsekvensbeskrivningen) framgår att föreningen också drar skidspår på oplogade grusvägar som berör ett av ansökansområdena. Skidspåren dras med hjälp av snöskoter. Bifogad karta, Bilaga 5, har stämts av med idrottsföreningen och visar exempel på hur spåren dras. När vindkraftparken byggs kommer de aktuella vägarna att plogas vintertid för att möjliggöra drift och underhåll av vindkraftverken. Vägarna kommer således inte längre kunna användas som skidspår när vindkraftparken uppförts. VVSAB för en dialog med idrottsföreningen om alternativa dragningar för de skidspår som idag dras inom ansökansområdet. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 4 (11)

5 6. Kumulativt buller Vindkraftprojekt vid Marbäck, Galtåsen och Ekesbo Som framgår av miljökonsekvensbeskrivningen har Eolus Vind AB beviljats bygglov för vindkraftverk vid Marbäck som ligger drygt en kilometer från Boarp vindkraftpark och vid Galtåsen som ligger nästan tre kilometer från Boarp vindkraftpark. Vindkraftverken har också anmälts till Bygg- och miljönämnden i Ulricehamns kommun enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och nämnden har 2012 förelagt bolaget att vidta vissa försiktighetsmått. VVSAB noterar att bygglovsbeslut enligt plan- och bygglagen upphör att gälla om byggnadsåtgärderna inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för bygglovsbeslutet enligt äldre plan- och bygglagen eller från den dag då beslutet vann laga kraft enligt nu gällande plan- och bygglag. För att en åtgärd ska anses påbörjad krävs att de egentliga byggnads-, rivnings- eller markarbetena har kommit igång. Det räcker alltså inte att förberedande åtgärder vidtas (Didon m.fl. Plan- och bygglagen, en kommentar 9:43 s.1). VVSAB noterar vidare att tillsynsbeslut enligt miljöbalken saknar rättskraft (jfr. t.ex. Mark- och miljööverdomstolens avgörande den 20 januari 2017, mål nr M ). Bygglovet för vindkraftverken vid Marbäck omfattar nio vindkraftverk med en totalhöjd upp till 170 meter. Bygglovet beslutades den 10 februari I bygglovsbeslut den 4 mars 2014 ändrades placeringen av två av vindkraftverken. Vindkraftanläggningar av aktuell storlek får sedan 2009 inte uppföras utan tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken. VVSAB ifrågasätter att kraftverken fortfarande kan omfattas av övergångsbestämmelser som gör det möjligt att uppföra dem utan sådant tillstånd enligt miljöbalken. Nämnden beslutade den 10 februari 2012 att meddela Eolus Vind AB bygglov för sex vindkraftverk vid Galtåsen med en maximal höjd av 150 m. Den 21 augusti 2013 beslutade nämnden om bygglov för ändrad placering av två av vindkraftverken. Vid de platser som omfattas av bygglovsbesluten finns väg framdragen till vissa positioner och skog har röjts vid några av positionerna. Några byggnadsarbeten har emellertid inte påbörjats vid någon av positionerna. Vid kontakt med tjänsteman vid Ulricehamns kommun har framkommit att nämnden har för avsikt att avsluta bygglovsärendena under oktober Vid kontakt med tjänsteman vid Ulricehamns kommun har det även framkommit att det bolag som 2014 ansökte om bygglov och anmälde uppförande av fyra högst 150 meter höga vindkraftverk vid Ekesbo enligt miljöprövningsförordningen meddelat att man inte längre har för avsikt att uppföra vindkraftverk med den utformningen (däremot överväger man enligt uppgift att inleda prövning av ett vindkraftverk med en totalhöjd av 200 meter). Ärendena kommer därför att avslutas. Med anledning av vad som anförs ovan har VVSAB valt att inte beräkna kumulativt ljud tillsammans med vindkraftverk vid Marbäck, Galtåsen eller Ekesbo. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 5 (11)

6 Ändrat förslag till villkor för ljud Som meddelats särskilt har VVSAB numera förvärvat vindkraftprojektet Stigared. Eftersom VVSAB kommer att ha rådighet över båda anläggningarna föreslår VVSAB, med ändring av vad som angavs i ansökan, att tillståndet för Boarp vindkraftpark förenas med följande villkor avseende ljud: Den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder får från vindkraftverken under drift tillsammans med vindkraftverken i Stigareds vindkraftpark inte överstiga 40 db(a). Den ekvivalenta ljudnivån ska kontrolleras vid en förstagångsbesiktning genom närfältsmätningar och beräkningar. Denna kontroll ska genomföras inom ett år från det att samtliga vindkraftverk i vindkraftparken levererar el till överliggande nät. Kontroll genom närfältsmätningar och beräkningar ska därefter ske så snart det skett förändringar i verksamheten som kan medföra att ljudnivåerna ovan överskrids. Motsvarande villkor kommer att föreslås för Stigareds vindkraftpark. Beräkningar av kumulativt ljud VVSAB har låtit utföra beräkningar av kumulativt ljud tillsammans med de befintliga vindkraftverken vid Bondegärde, de vindkraftverk som ingår i ansökan om tillstånd för Stigared vindkraftpark och de tre vindkraftverk som omfattas av bygglov vid Duvered (cirka 7,2 kilometer från Boarp vindkraftpark), se Bilaga 6. Beräkningarna avser Exempellayout A för Boarp vindkraftpark eftersom den medför större ljudpåverkan än Exempellayout B. En gemensamma ljudutredning har tidigare gjorts för vindkraftverken vid Boarp och Stigared (se bilaga I 5 till miljökonsekvensbeskrivningen) enligt metoden Sound Level Sharing (SLS). Vid beräkningarna redovisas ljudpåverkan för Stigared vindkraftpark utifrån utformningen enligt den gemensamma ljudutredningen. Kartbilden på sidan 35 i bifogad beräkningsrapport visar tydligt att Boarp och Stigared utnyttjar hela sitt ljudutrymme eftersom ljudnivån 40 db(a) nås i de närmaste beräkningspunkterna. Det innebär att ljudet från Stigared och Boarp i endast mycket liten omfattning kan bli högre än i beräkningarna vindkraftparkerna utformas på andra sätt eftersom ljudnivån 40 db(a) kommer att vara begränsande enligt de villkor som föreslagits i ansökan och denna skrivelse. Tabellen nedan har beräknats med hjälp av excelbladet Beräkning av vindkraftsljud som finns på Naturvårdsverkets webbplats. Beräkningarna visar att ljudnivån 40 db(a) inte överskrids kumulativt så länge en tillkommande ljudkälla inte överskrider 30 db(a). Tabellen utgår från att ljudnivåerna avrundas enligt praxis. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 6 (11)

7 Ljudbidrag från ljudkälla 1 Ljudbidrag från ljudkälla 2 Total ljudnivå 40 db(a) 40 db(a) 43 db(a) 40 db(a) 35 db(a) 41 db(a) 40 db(a) 30 db(a) 40 db(a) 40 db(a) 25 db(a) 40 db(a) 40 db(a) 20 db(a) 40 db(a) Om ljudbidraget från en vindkraftpark inte överstiger 30 db(a) kommer den kumulativa ljudnivån därför inte att överstiga 40 db(a) under förutsättning att intilliggande vindkraftpark innehåller kravet på 40dB(A). Denna princip har fastställs av Mark- och miljööverdomstolen bl.a. i dom den 14 december 2016 i mål M (Uppvidinge Marhult). De kumulativa beräkningarna för Boarp och Stigared tillsammas med Bondegärde och Duvered visar att den sammanlagda ekvivalenta ljudnivån inte överstiger 40 db(a) i någon punkt. I de punkter som Boarp och Stigared överstiger 30dB(A) ligger Bondegärde och Duvered alltid under 30dB(A) och vice versa. Summan av bidragen kan därför inte bli högre än 40dB(A). I de punkter där ljudnivån från vindkraftverken vid Boarp och Stigared enligt beräkningarna är högre än 38 db(a) understiger ljudbidraget från vindkraftverken vid Bondegärde och Duvered med stor marginal 30 db(a), med ljudnivån 18 db(a) som högst. Den högsta ljudnivån från vindkraftverken vid Boarp och Stigared är enligt beräkningarna 26 db(a) i de ljudpunkter där vindkraftverken vid Bondegärde och Duvered bidrar med en ljudnivå på 38 db(a) eller mer. Ljudnivån understiger därmed 30 db(a) med marginal. Vindkraftparkerna Boarp och Stigared måste uppföras och drivas så att ljudnivån från vindkraftverken inte överstiger 40 db(a) vid bostäder, se ovan. Det är därför helt osannolikt att ljudnivån från dessa parker i punkten närmast norr om vindkraftverken vid Bondegärde skulle kunna bli mer än 4 db(a) högre än i beräkningarna, även om de planerade vindkraftparkerna utformas på annat sätt än vad som antagits vid beräkningarna. Det bedöms därför inte finnas någon risk för att ljudnivån från Boarp och Stigared vindkraftparker i ljudpunkten närmast norr om vindkraftverken vid Bondegärde skulle kunna överstiga 30 db(a). Det bör noteras att ljudberäkningarna är utförda med förutsättningen att det blåser medvind från alla vindkraftverk mot respektive ljudkänslig punkt samtidigt. Detta medför att ljudet, särskilt i de ljudkänsliga punkterna som ligger mellan Bondegärde och Boarp/Stigared, överskattas vilket ytterligare minskar risken för att ljudnivån kumulativt överskrider 40 db(a) vid någon bostad. Sammanfattningsvis bedöms det inte finnas risk för att den sammanlagda ljudnivån från vindkraftverken överskrider 40dB(A) även om andra vindkraftverk uppförs vid Duvered, Boarp och Stigared än de som antagits i beräkningarna eller om vindkraftverkens placeringar ändras. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 7 (11)

8 7. MSA-yta Som miljöprövningsdelegationen konstaterar har Luftfartsverket i sin flyghinderanalys utgått från samma markhöjd för samtliga positioner i beräkningarna. Den höjd som tillämpats motsvarar den högsta punkten i ansökansområdet. Det innebär att en höjning av MSA-ytan till fot är tillräcklig oavsett var inom ansökansområdet ett 240 meter högt vindkraftverk placeras. VVSAB bifogar den e-postförfrågan bolaget gjorde till Luftfartsverket 2016, Bilaga 7. Till förfrågan fogades dels Luftfartsverkets formulär i ett Exceldokument, dels shape-filer över området. I fältet för övriga upplysningar i Exceldokumentet angavs tydligt att högsta punken inom området är angiven för alla koordinater. Uppgifterna i Exceldokumentet framgår tydligast i den digitala versionen. 8. Länkstråk I bifogad karta, Bilaga 8, finns länkstråk i området markerade. VVSAB föreslår att tillståndet förenas med följande villkor: Vindkraftverk får inte placeras så de ger upphov till störningar av betydelse på radio- och telelänkstråk som finns uppförda dagen för tillståndsbeslutet. Om vindkraftverk kan innebära sådan påverkan ska den slutliga placeringen ske i samråd med berörd ägare till länken. Av bifogat e-postmeddelande, Bilaga 9, framgår att Teracom inte har något att invända mot att vindkraftverk uppförs i området. 9. Samrådsförfrågningar VVSAB har sänt ut samma samrådsunderlag till alla samrådsparter. Av underlaget framgår att samrådet avser vissa på karta markerade områden. I vissa fall har VVSAB också angett exempel på positioner. VVSAB har för att säkerställa att samtliga samrådsparter förstått att förfrågan avser hela utredningsområdet sänt förnyade förfrågningar till Hi3G Access (Tre), Telenor och Tele2, se bifogade e-postmeddelanden (Bilaga 10-12). 10. Reglering av vindkraftverkens och andra anläggningars placering I ansökningshandlingarna förklaras varför det är av största vikt att vindkraftverkens positioner inte fastslås i tillståndet. Den tekniska utvecklingen av vindkraftverk går snabbt och vindkraftverken blir allt effektivare med högre totalhöjd och större rotordiameter. Samtidigt är handläggningstiderna vid tillståndsprövningen ofta långa. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 8 (11)

9 Den optimala placeringen av vindkraftverk inom ett område beror på vilket kraftverk som används. Om vindkraftverken placeras med för kort inbördes avstånd stjäl de vind från varandra (vakeffekter) med lägre elproduktion som följd. Vindkraftverken slits också av den turbulens som uppstår. Vindkraftverken måste därför placeras med tillräckliga avstånd mellan varandra. Samtidigt är det viktigt att använda området optimalt och placera så många vindkraftverk som möjligt i det område som tas i anspråk. Generellt måste vindkraftverk placeras med större inbördes avstånd ju större rotordiametern är. Olika typer av vindkraftverk är också tillverkade för att vara olika tåliga för turbulens och vakeffekter och behöver därför placeras med olika inbördes avstånd. Genom att inte bestämma vindkraftverkens slutgiltiga placering för tidigt ges därmed möjlighet att använda den vid tidpunkten bästa tillgängliga tekniken för det aktuella området. VVSAB vill med anledning av vad som sägs ovan kommentera att Mark- och miljööverdomstolen i ett avgörande den 19 juni 2017 (M Kölvallen ) upphävde ett tillstånd avseende 92 vindkraftverk inom en 36 kvadratkilometer stort område. Enligt villkor i tillståndet skulle slutlig placering av vindkraftverken bestämmas av tillsynsmyndigheten. Mark- och miljööverdomstolen uttalade i domskälen bl.a. att det generellt sett kan finnas möjlighet att ge tillstånd där vindkraftverkens placering inte fastställts i tillståndet. Det krävs då att det i ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen är utrett vilka konsekvenser som kan uppstå. Området vid Kölvallen var mycket större än ansökansområdena vid Boarp. Enligt vad VVSAB erfar redovisades i miljökonsekvensbeskrivningen och kompletteringarna under miljöprövningsdelegationens handläggning av ansökan om tillstånd för Kölvallen i huvudsak påverkan och konsekvenser av en huvudlayout som avsevärt skilde sig från den layout för vilken tillstånd sedermera yrkades i Mark- och miljööverdomstolen. Restriktionsområden fanns såvitt VVSAB känner till inte redovisade i karta, åtminstone inte i första instans. Mark- och miljööverdomstolen fann att ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen inte gav tillräckligt underlag för att bedöma alla de konsekvenser som verksamheten vid olika alternativutformningar skulle kunna ge upphov till. Domstolen fann vidare att slutlig lokalisering av ett så stort antal (92 eller 59) vindkraftverk inte är av mindre betydelse och därför inte kan delegeras till tillsynsmyndigheten. Mark- och miljööverdomstolen har tidigare i flera avgöranden (bl.a. M och M ) slagit fast att den totala påverkan på omgivningen av en vindkraftpark kan bedömas på det sätt som förutsätts i miljöbalken även om den exakta placeringen av verken inte fastställs förrän senare. Mark- och miljööverdomstolen konstaterar i avgörandena att det ofta är svårt att på förhand slå fast vilken typ av verk som slutligen kommer att användas och att den pågående teknikutvecklingen kan leda till att man kan uppnå större nytta med mindre påverkan på omgivningen än vad som förutsågs när exemplen togs fram inför en ansökan. Det är enligt Mark- och miljööverdomstolen istället ytterst bullervillkoret som ska säkerställa att olägenheter för människors hälsa och miljön inte uppkommer. VVSAB delar Mark- och miljööverdomstolens bedömning att det är av vikt att miljökonsekvensbeskrivningen och övriga handlingar utformas så att det tydligt framgår vilken påverkan och vilka konsekvenser som kan uppstå oavsett hur vindkraftverken placeras inom ramarna för de restriktioner som satts upp. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 9 (11)

10 I ansökningshandlingarna för Boarp vindkraftpark har vindkraftverkens placering inte angivits. VVSAB har dock inte ansökt om att få placera vindkraftverken fritt. Av ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen framgår att VVSAB har begränsat ansökansområdena och vindkraftområdena avsevärt jämfört med de områden som var föremål för samråd, bl.a. med hänsyn till Natura 2000-området Ära- och Rullamossen, våtmarker och smålomsträck. I de kartor som bifogades ansökan redovisas tydliga vindkraftområden utanför vilka det inte kommer bli aktuellt att placera vindkraftverk och stoppområden där inga åtgärder kommer att vidtas. I ansökningshandlingarna redovisas två olika exempellayouter. Dessa ligger till grund för t.ex. ljud- och skuggberäkningar och fotomontage samt är avsedda att tjäna som illustrationer för att underlätta läsarens förståelse. Påverkan på motstående intressen har dock beskrivits utan direkt koppling till positionerna i exempellayouterna. Det är VVSAB:s bestämda uppfattning att underlaget i ärendet tydligt beskriver påverkan på motstående intressen och konsekvenser av vindkraftparken trots att vindkraftverkens och vägarnas placering inte fastställts. VVSAB har i ansökan föreslagit att tillståndet för Boarps vindkraftpark ska förenas med villkor att bolaget minst tre månader innan tillståndet tas i anspråk ska redovisa för tillsynsmyndigheten var bl.a. vindkraftverk ska placeras samt vilka försiktighetsmått som vidtagits i detaljprojekteringen, hur villkor 1 uppfylls och hur bolaget avser att utföra egenkontroll för vindkraftparken. VVSAB har också föreslagit att vägpassager eller andra åtgärder i områden med viss hydrologisk sårbarhet på annan plats eller med andra skyddsåtgärder eller försiktighetsmått än som framgår i promemorian Hänsynspassager hydrologi ska godkännas av tillsynsmyndigheten. Syftet med villkorsformuleringarna är att säkerställa att tillsynsmyndigheten innan vindkraftanläggningen uppförs förses med sådant material som behövs för att bedöma att det s.k. allmänna villkoret och övriga bestämmelser i tillståndet följs. Syftet är inte att tillsynsmyndigheten ska göra någon självständig bedömning av vindkraftverkens placering. Ansökansområdenas storlek är jämfört med Kölvallen mycket begränsade och antalet vindkraftverk avsevärt färre. Jämfört med Kölvallen finns relativt få motstående intressen i eller nära ansökansområdena vid Boarp. Med de avgränsningar som gjorts av ansökansområden, vindkraftsområden och stoppområden, bl.a. med hänsyn till fåglar, våtmarker samt natur- och kulturvärden, och de försiktighetsmått som kommer att vidtas framförallt till skydd för våtmarker bedöms vindkraftverkens och övriga anläggningars placering inom området inte ha någon avgörande betydelse för påverkan på motstående intressen. Påverkan och konsekvenser för vindkraftparken har i miljökonsekvensbeskrivningen således redovisats med utgångspunkt i att vindkraftverken och andra anläggningar kan placeras på andra sätt än i exempellayouterna inom ramen för de restriktionsområden som markerats i kartbilagan till ansökan och övriga försiktighetsmått som VVSAB åtagit sig. De villkor VVSAB föreslagit att tillståndet ska förenas med överlåter inte någon prövning i sak till tillsynsmyndigheten. Vindkraftverkens och andra anläggningars placeringar inom ramen för ansökansområdet bedöms inte ha någon avgörande betydelse för bedömningen av vindkraftparkens tillåtlighet. Sammantaget måste det därför vara möjligt och lämpligt att meddela tillstånd enligt ansökan utan att vindkraftverkens eller andra anläggningars placering avgörs i tillståndet. Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 10 (11)

11 11. Justeringar av ansökningsområde och vindkraftområden VVSAB önskar reducera vindkraftområdena något så att de inte i något fall går utöver de prioriteringsområden för vindkraft som pekats ut i Ulricehamns kommuns vindkraftsplan. Efter dialog med berörd fastighetsägare bedömer VVSAB att det också finns skäl att reducera ansökansområdet något vid Boared. I de exempellayouter som redovisas i MKB finns inga vindkraftverk placerade i de områden som utgår ur vindkraftområdena. Förändringarna bedöms inte medföra att påverkan eller konsekvenser för människors hälsa eller miljön förändras jämfört med vad som redovisats i miljökonsekvensbeskrivningen. Med ändring av vad som angavs i ansökan yrkar VVSAB därför tillstånd att uppföra och driva en gruppstation för vindkraft i de ansökansområden som framgår av kartor i Bilaga 13 istället för de kartor som bifogades ansökan. VVSAB föreslår att de villkor som reglerar vindkrafts- och stoppområden formuleras så att de hänvisar till samma karta. Nyköping den 29 september 2017, Agneta Wieslander VVSAB önskar att handlingar i ärendet i första hand sänds per e-post till agneta.wieslander@vattenfall.com och i andra hand till den postadress som angavs i ansökningshandlingarna. Bilagor 1. Beräkning avvecklingskostnader 2. Promemoria om tjäder m.m. 3. Komplettering till naturvärdesbedömning om fridlysta växter m.m. 4. Kompletterande kulturmiljöinventering 5. Karta skidspår 6. Ljudberäkningar 7. E-postmeddelande med förfrågan till Luftfartsverket 8. Karta länkstråk 9. E-postmeddelande från Teracom 10. E-postmeddelande från Telenor 11. E-postmeddelande från Tele2 12. E-postmeddelande från Hi3G Access Ab (Tre) 13. Karta reviderade ansökansområden och vindkraftområden Vattenfall Vindkraft Sverige AB Boarp vindkraftspark 11 (11)

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M 4641-18 Med hänvisning till Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s ( Vattenfall ) överklagande

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken Boarp i Ulricehamns kommun Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftparken 2017-03-13 1. Administrativa uppgifter Sökande: (VVSAB) Org.nr. 556581-4273 Ombud: Jur. kand. Agneta Wieslander Telefon: 070-670 93 25

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning

Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning Mål avseende ett föreläggande om indikerande immissionsmätning (M 4731-14) mål avseende omprövning av ljudvillkor enligt 24 kap. 5 MB (M 4939-14) och Göran

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

DOM 2013-12-16 Stockholm

DOM 2013-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-12-16 Stockholm Mål nr P 3174-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-12 i mål nr P 167-13, se bilaga KLAGANDE Krokek Vind AB Ombud:

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m.

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. Länsstyrelsen Östergötland Miljöprövningsdelegationen 581 86 Linköping Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. I egenskap av ombud

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Ängersjökölen Vindkraft AB, 556805-7631 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-02-15 FALKENBERG 50 Yttrande över ansökan från Eolus Vind AB avseende miljöfarlig KS verksamhet gällande vindkraftverk

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

förvaltning/avdelning/enhet

förvaltning/avdelning/enhet Bygglov för gårdsverk Bygglovsregler för vindkraftsverk. Vad säger miljöbalken? Andra tillstånd som kan krävas. Definition av gårdsverk. Hur söker jag bygglov för gårdsverk? Vad prövas i bygglovet? Hässleholms

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Nya regler för vindkraft

Nya regler för vindkraft Nya regler för vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-12-01 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prövning av vindkraft Prop 2008/09:146 Prövning av vindkraft

Läs mer

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund Mål nr M 225-13 KLAGANDE 1. Härnösands kommun, Samhällsnämnden 871 45 Härnösand 2. Kramfors kommun, Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö Mål nr M 3053-11 KLAGANDE 1. Margareta Dahlman Odens väg 2 612 34 Finspång 2. Preben Jorgensen c/o Vibeke Pilmark Tolvmanshemmet,

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-10-08 meddelad i Växjö Mål nr M 4665-14 KLAGANDE Söderköping Vind AB Trollsjövägen 167 237 33 Bjärred Ombud: Advokaterna Hans-Anders Odh och Ulrika Nordenvik

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2013-06-03 Stockholm

DOM 2013-06-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-06-03 Stockholm Mål nr P 1574-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-04 i mål nr P 4923-11, se bilaga

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftspark i Gnesta och Flens kommuner

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftspark i Gnesta och Flens kommuner REMISS 1 (2) 2017-01-10 Dnr: 551-1650-14 Anl.nr: 0461-064-001 Bernt Forsberg Tel: 010-22 33 249 bernt.forsberg@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för vindkraftspark

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Vindpark Storåsen - Bemötande ljudfrågor, punkt 9 och 10 i MPD föreläggande dnr , Ånge kommun

Vindpark Storåsen - Bemötande ljudfrågor, punkt 9 och 10 i MPD föreläggande dnr , Ånge kommun Uppdrag: 10-17128 PM 01 Datum 2018-05-14 Upprättad av: Paul Appelqvist Telefon: Beställare: 0730-780 986 NV Nordisk Vindkraft AB E-post: Genom: paul@akustikkonsulten.se Camilla Tisell Fredriksson Vindpark

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2018-03-15 Blad 1 A() Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.25 Sammanträde 11.25 11.45 Lars Andreasson, (S), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. LOKALISERINGSUTREDNING...

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2018-04-13 Stockholm Mål nr P 1117-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-18 i mål nr P 4939-17 PARTER

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun Sida 2 av 14 Stentjärnåsen Vindkraft AB avser att, enligt miljöbalken och plan- och bygglagen, anmäla, respektive söka bygglov för uppförande av 3 vindkraftverk på fastigheterna Funäsdalen 70:8 och Tännäs

Läs mer

Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd för Arlanda flygplats, Sigtuna kommun (Er beteckning )

Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd för Arlanda flygplats, Sigtuna kommun (Er beteckning ) Tjänsteutlåtande Tillväxt- och utvecklingschef 2016-05-30 Gösta Norén 08-590 970 28 Dnr: Gosta.noren@upplandsvasby.se KS/2015:84 31933 Kommunstyrelsen Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2012 Ö 3238-10 SÖKANDE 1. BA 2. KB 3. AB 4. HB 5. ÖB 6. SB 7. ID 8. SD 9. EF 10. LF 11. EG Dok.Id 68236 HÖGSTA DOMSTOLEN

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-01 Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-10-21 p. 15 Redovisning av bullerisoleringsvillkoret

Läs mer

DOM 2006-02-03 Stockholm

DOM 2006-02-03 Stockholm SVEA HOVRÄTT DOM 2006-02-03 Stockholm Mål nr Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom den 28 januari 2005 i mål nr M 344-02, se bilaga A KLAGANDE 1. Rolf Arnemo Arvid Västgötes

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2016-10-11 Stockholm Mål nr P 2342-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-07 i mål nr P 905-16, se bilaga A KLAGANDE J N MOTPARTER 1.

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 5 oktober 2010 KLAGANDE Onsala Rymdobservatorium Ombud: Advokat Mårten Tagaeus och jur.kand. Linnea Ljung Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 2235

Läs mer

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Tillstånds- och anmälningsplikt enligt 9 kap MB Tillståndsprövning hos Lst: 40.90 Två eller flera verk > 150 m + tillkommande

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget Väsman Boberget Saxberget Storstensberget Fjällberget Gropberget Fördjupningar av översiktsplanen Orrberget - Stensvedberget Kommunen har aldrig krävt detaljplan för vindkraft Fjällberget - Saxberget

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

DOM 2015-07-23 Stockholm

DOM 2015-07-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060306 DOM 2015-07-23 Stockholm Mål nr M 6645-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-07-03 i mål M 3500-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden (6) MBN 126 Dnr 2003 BN

GULLSPÅNGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden (6) MBN 126 Dnr 2003 BN Miljö- och byggnadsnämnden 2004-10-06 1 (6) MBN 126 Dnr 2003 BN0039 239 Sanden 2:1 bygglov för befintligt vindkraftverk Denna paragraf behandlar endast förnyat bygglov för vindkraftverket på Sanden 2:1.

Läs mer

Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder runt Bromma flygplats

Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder runt Bromma flygplats MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ SID 1 (5) 2012-11-05 Handläggare: Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p 20 Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

PBL kunskapsbanken

PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbanken 2014-09-07 Innehåll NNN3 Marklov 2014-09-07 23:26 2 (5) Marklov Schaktning eller fyllning kan kräva marklov inom ett område med detaljplan. Marklov kan även krävas för trädfällning och

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet

Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet För fyra år sedan samlades femton miljölagar ihop till en miljöbalk. Den styr nu hur miljöfarlig verksamhet får bedrivas och hur man söker tillstånd för

Läs mer

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner Yttrande Datum 2012-09-19 Ärendebeteckning 551-3619-2012 Arkivbeteckning 2400-51-128 1(4) Nordisk Vindkraft AB Sanna Lindqvist Sanna.Lindqvist@nordiskvindkraft.se Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark

Läs mer

Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3

Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Dnr 2011-1232 2015-02-16 Miljönämnden Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3 Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att förbjuda Universal

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2015-02-06 Stockholm Mål nr M 2538-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål M 4920-13, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-10-12 Stockholm Mål nr P 6430-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-30 i mål nr P 739-16, se

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Boarp vindkraftpark. Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning

Boarp vindkraftpark. Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning Boarp vindkraftpark Miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken inklusive teknisk beskrivning 2017-03-13 FÖRORD Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har upprättats i enlighet med 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer