Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat."

Transkript

1 Scenariona är framtagna tillsammans med unga för att spegla en dialog som de känner igen från sin vardag. Det innebär att det i flera scener även förekommer mängder av kränkningar i form av skämt, skitsnack och jargong som inte problematiseras i själva filmen. Mycket av denna jargong är en del av ungas vardag och kan på många sätt vara normaliserat, både av vuxna och av unga själva. I ett arbete kring kampanjfilmerna blir det därför viktigt att plocka upp, synliggöra och reflektera kring de olika typer av våld och kränkningar som förekommer i filmerna. Vad finns det mer i filmerna som ni ser att någon borde ha reagerat mot? I kampanjfilmerna läggs fokus på hur unga i sin vardag praktiskt kan ingripa före, under och efter att enskilda våldshändelser och kränkningar sker. Ingripandena i filmerna skulle kunna upplevas som små och obetydliga. Scenariona visar inga samtal eller reflektioner mellan de unga efteråt, vilket kan upplevas som att agerandet inte skapar någon långsiktig förändring. Det blir därför viktigt att sätta in situationerna i en större kontext. Utöver faktiska ingripanden behöver vi även föra samtal med unga om vad som orsakar de situationer och den jargong som förekommer i filmerna. Det kan bland annat göras strukturerat genom just MVP-programmet eller andra förebyggande metod- och samtalsmaterial. Vi behöver olika verktyg för att förändra både attityder, normer och faktiska beteenden. Beteendeförändring är oftast svårast att åstadkomma. Det är den vi vill uppmuntra till via kampanjen. Även små ingripanden som att markera mot kränkningar och våld bidrar till att skapa förändring på sikt. Men då räcker det inte att en person säger ifrån vid ett tillfälle - utan vi behöver vara många som övar oss på att reagera och säga ifrån! På så sätt kan en

2 tystnadskultur brytas och de normer som legitimerar våld förändras. Vad tror ni hade hänt om någon hade sagt i från varje gång liknande situationer som de i filmerna uppstod? Och vad tror ni hade hänt om fler i kompisgrupperna gick ihop och sa ifrån tillsammans? Det är detta kampanjen vill uppmuntra oss att reflektera kring och öva på! Filmerna belyser personer som använder kränkningar och våld mot andra utifrån sina egna fördomar och attityder kring kön och sexualitet. För att skapa trygga och respektfulla samtal behöver dessa fokusera på åskådarnas och möjligtvis förövarnas beteenden och inte på den som utsätts.i samtalen bör vi rikta fokus bort från egenskaper och beteenden hos dem som utsätts. Förklaringar till varför våld sker handlar aldrig om den som utsätts. Detta är viktigt att ha med sig in i samtalen kring filmerna. Många unga har egna erfarenheter av att utsättas för sexistiska och homofoba kränkningar. Därför är det viktigt att vi undviker att återupprepa och förstärka de kränkningar och epitet som förekommer i filmerna. Känner ni igen er i situationerna? Har ni varit med om något liknande? Vilka olika former av våld och kränkningar la ni märke till i filmerna? Vilka händelser reagerade ni på? Vilken typ av våld är det? (Exempelvis fysiskt, psykiskt/verbalt eller sexualiserat) Håller ni med om att det som sker i filmerna är våld? Vilka händelser i filmerna tycker ni att någon av de medverkande borde ha reagerat på? Hur tänker ni att snacket i början av filmerna hänger ihop med det som händer på slutet? Varför tror ni att personerna i filmerna gjorde som de gjorde? Vad fyller våldet och kränkningarna för funktion? Hur tror ni att händelserna i filmerna påverkar den som utsattes? Hur tror ni den påverkas om detta är något som händer varje vecka? Hur hade ni velat att åskådaren skulle agerat om det var du själv eller någon du tycker om som blev utsatt? Hur hade vi kunnat stötta den som utsattes i efterhand? Vad kan vi göra för att situationen inte ska uppstå igen?

3 Tror ni att ni hade ingripit om en liknande situation hade hänt på riktigt? När i händelse förloppet tror ni att ni hade valt att göra eller säga något? Vad kan vara svårt med att lägga sig i? Vad hindrar oss? När i händelsen tror ni det hade varit lättast att ingripa? När hade det varit svårast? Hur hade vi kunnat ingripa på andra sätt än i filmen? (Före, under och efter). Vad kan underlätta för oss att lägga oss i? Vad skulle kunna göra det enklare? Hur tror ni att ett ingripande påverkar den som utsätts, de andra personerna i gänget och den som själv säger ifrån? Vad tror ni skulle hända om det alltid var någon som sa ifrån? Har det någon betydelse för hur vi ingriper om vi känner, eller inte känner, den som utsätts eller den som använder våld? Hur tror ni att det påverkar att det finns andra kompisar runt omkring som hakar på? Hur gör en då om en känner att något är fel? Hur kan en ingripa mot ryktesspridning, skitsnack och bilddelning på sociala medier? Varför anses det som kränkande att säga till en kille att han ser ut som en tjej eller klär sig som en tjej? Hade det varit lika kränkande att säga till en tjej att hon beter sig som en kille? Varför tror ni de är så? Tror ni att killar, tjejer och icke-binära unga får höra samma typ av ord när någon vill kränka eller trakassera dem? Varför eller varför inte? Varför väljs just vissa ord ut för att kränka? Vad säger ordvalen om våra normer och förväntningar kring kön och sexualitet? Tror ni att samma situationer hade skett om personerna i filmerna haft andra kön? Varför? Varför inte? Varför tror ni det är så viktigt för framförallt många killar att framstå som heterosexuella (oavsett om de är det eller inte)? Tror ni att det hade snackats likadant om det var en kille som hånglat med många på en fest? Varför? Varför inte? Tror ni att killar, tjejer och icke-binära unga har lika lätt att säga ifrån till sina kompisar? Varför? Varför inte? Känner ni igen situationen med att killkompisar ofta trackar och skojbråkar med varandra? Varför tror ni det är så? Varför hakar en på en sådan jargong? Tror ni tjejer i kompisgäng gör likadant? Tror ni att tjejer, killar och icke-binära unga har lika lätt för att visa att de blir ledsna eller anförtro sig åt vänner eller vuxna om de utsätts för kränkningar? Varför? Varför inte? Vilka förväntningar upplever ni att det finns i er vardag på hur en ska vara som kille eller tjej? Vad händer om en bryter mot de normerna?

4 Vad finns det för fördelar med att våga bryta mot stereotypa normer och förväntningar? Hur kan vi stötta varandra i att våga bryta mot normer och vara sig själva? Vi arbetar utifrån en bred våldsförståelse. Våld kan ses som varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill (Meningen med våld, Per Isdal 2002). Våld kan till exempel vara fysiskt, sexualiserat eller psykiskt/verbalt. Våldet finns även på en glidande skala; från det normaliserade till det grova. Vardagliga och många gånger normaliserade kränkningar i form av skämt, jargong, skojbråk eller trakasserier skapar legitimitet och förutsättningar för att allvarligare former av våld kan existera. Det börjar aldrig med ett mord eller en våldtäkt. Filmerna vill synliggöra denna koppling genom att visa hur våldssituationer eskalerar när ingen ingriper. En övervägande majoritet av allt våld i samhället utövas av män och våldet riktar sig både mot tjejer, mot andra killar och mot dem själva (BRÅ). Trakasserier relaterade till kön är även den vanligaste formen av trakasserier bland elever i årskurs 6-9 (Friendsrapporten 2017). Bland unga, år, uppger 9 av 10 att de upplever förväntningar på hur de ska bete sig utifrån vilket kön de tillskrivs (Unga och våld, MUCF 2013). Många av de killar vi möter beskriver förväntningar som också kan öka risken för att använda våld. Exempelvis förväntningar på att vara stark, aktiv, vältränad, sexuellt villig, ta initiativ, vara lojal mot kompisar, att inte gråta eller visa sig svag. Forskarna Oransky och Fisher (2009) har ringat in fyra centrala normer som just unga killar förhåller sig till i sin vardag: 1. Social retsamhet att förväntas klara av att både reta andra killar och själv bli retad/utsatt (exempelvis skojbråk ). 2. Heterosexism - att förväntas ta avstånd från allt som kan förknippas med femininitet eller homosexualitet (att behöva bevisa sig som både heterosexuell och maskulin). 3. Ständig ansträngning att ständigt behöva vara beredd och visa sig stark och tuff inför andra. 4. Känslomässig begränsning att inte tillåtas visa sina egna känslor och inte ta hänsyn till andras. Dessa fyra kluster av killnormer kan öka risken för att använda våld och andra riskbeteenden. Dessa normer finns alla tydligt iscensatta i filmerna och kan därmed utgöra underlag för samtal.

5 Att arbeta med en så kallad åskådaransats har visat sig vara ett av de mest effektiva sätten att förebygga våld och kränkningar (Före han slår, MUCF 2013). När en tilltalar deltagarna som potentiella aktiva åskådare ökar motivationen att vilja vara med i förändringsarbetet. Att utgå från ett åskådarperspektiv är att arbeta lösningsfokuserat; vi kan alla vara med och skapa förändring och göra skillnad i vår vardag. Det skapar engagemang. De allra flesta av oss tycker inte om det våld och de kränkningar som sker omkring oss. Men vi vet inte alltid hur vi bör agera för att påverka situationen i en positiv riktning. Vi kan vara rädda för att vi misstolkar situationen eller för att skapa dålig stämning. Vi vet kanske inte hur vi ska agera eller så är vi rädda för att själva bli utsatta. Det är inte lätt att agera mot våld eller att säga ifrån mot till exempel sexism, rasism eller homofobi i vår vardag. Just därför måste vi träna på det. Vi behöver få kännedom om olika sätt att ingripa och få syn på att fler tycker som vi! Vi kan alltid ingripa både före situationen eskalerat, under (när något sker) och efter (ge stöd eller visa att vi uppmärksammade vad som hände). Detta kan vi göra på olika sätt: Att lägga sig i, avbryta, påtala problemet samt försöka komma med en lösning. Att ställa sig bredvid, klämma sig mellan eller bara avbryta och fråga vad klockan är. Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat. Att samla fler krafter - till exempel vänner eller vuxna. Att inte ingripa själv minskar riskerna. Kan vara att ringa dagen efter och erbjuda stöd efter att först ha pratat och rådfrågat någon annan. Forskning visar att det finns vissa faktorer som påverkar vår benägenhet att ingripa som aktiva åskådare. Det är: Att känna igen och uppmärksamma situationen; att förstå att det som sker är problematiskt och att förstå de negativa konsekvenserna för den som utsätts. Att bli tillfrågad; om någon annan aktivt ber oss att hjälpa till. Kunskap om ingripandealternativ; att vi känner till flera olika sätt att agera. Förebilder; att vi sett andra som har reagerat och gripit in i liknande situationer. Gruppstorlek; ju fler närvarande desto större risk att vi tror att någon annan redan påkallat hjälp eller tänker att det är någon annans ansvar. Det är också lättare att vi tror oss ha misstolkat situationen om ingen annan reagerar. Relation till offer och förövare; det kan vara svårare att agera om vi känner förövaren och lättare att agera om vi känner offret. Om alla är okända är det lättare att tänka att det inte rör oss. Social position och resurser; har vi möjlighet att ingripa utan att råka illa ut?

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj. FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.se TOUGH GUISE Förväntningar på våld Från barndomen är killar

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Genus och maskulinitet. Åland 2010 09 28 peter.gev@gmail.com

Genus och maskulinitet. Åland 2010 09 28 peter.gev@gmail.com Genus och maskulinitet Åland 2010 09 28 peter.gev@gmail.com Genus - innebörd..genus är den förväntan som finns på respektive kön i en rådande könsmaktsordning. Barnet kommer från första stund att imitera

Läs mer

Män för jämställdhet. Malmö 7 september 2016 Johan Lilly Gyberg

Män för jämställdhet. Malmö 7 september 2016 Johan Lilly Gyberg Män för jämställdhet Malmö 7 september 2016 Johan Lilly Gyberg Johan.lilly.gyberg@mfj.se Män för Jämställdhet En ideell riksorganisation. Startades som ett nätverk inom Rädda Barnen 1993 i samband med

Läs mer

Vi känner oss alla trygga i att tala om tandborstning och familjens gemensamma regler med våra barn vi behöver nu skapa en liknande självklarhet i

Vi känner oss alla trygga i att tala om tandborstning och familjens gemensamma regler med våra barn vi behöver nu skapa en liknande självklarhet i Vi känner oss alla trygga i att tala om tandborstning och familjens gemensamma regler med våra barn vi behöver nu skapa en liknande självklarhet i att föra samtal och reflektioner med våra barn om våld,

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Normer om maskulinitet- en viktig kugge i jämställdhetsarbetet med unga

Normer om maskulinitet- en viktig kugge i jämställdhetsarbetet med unga Normer om maskulinitet- en viktig kugge i jämställdhetsarbetet med unga Innehåll Varför ska vi arbeta med jämställdhet? Är jämställdhet positivt för både kvinnor och män, flickor och pojkar? Normer kring

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU?

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta,

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

breda och tidiga våldspreventiva insatser med genusperspektiv

breda och tidiga våldspreventiva insatser med genusperspektiv breda och tidiga våldspreventiva insatser med genusperspektiv Var tredje kvinna och var fjärde man rapporterar att de som barn (innan 18 år) varit utsatta för någon form av allvarligt våld. [NCK 2014]

Läs mer

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för Tryggare mötesplatser för OM MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv,

Läs mer

Vi formas av det samhälle vi växer upp i.

Vi formas av det samhälle vi växer upp i. Vi formas av det samhälle vi växer upp i. Det gäller naturligtvis även alla män. Men de maskulinitetsnormer som hängt med under de senaste århundradena är inte alltid positiva. De kan till och med vara

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikations situationen samt att delta på ett konstruktivt sätt i

Läs mer

BERÄTTA FÖR MIG HANDLEDNING

BERÄTTA FÖR MIG HANDLEDNING BERÄTTA FÖR MIG HANDLEDNING 1 BERÄTTA FÖR MIG OM SERIEN Tv-serie, fristående avsnitt, 5 x 10 minuter I Berätta för mig får vi möta Rodde som i video-chattar med sin äldre syster berättar om vad som hänt

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer Djurängen Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr Budjur710.20.1 1 av 9 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Upprättad den Reviderad/kontrollerad den Personalen Rektor 2007-09

Läs mer

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Gör något! Material Time Age B11 2x45 min 13-15 Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett YouTube-klipp och ett rollspel om homofobiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga

Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga Klas Hyllander Vilka är vi? Män för Jämställdhet FFV Våldspreventivt Centrum Klas Tre delar 1. Struktur våldsförebyggande insatser 2. Om maskulinitet

Läs mer

33. Förebygg mäns våld i praktiken med Unizons våldspreventionsguide ONSDAG ZARAH LEANDER

33. Förebygg mäns våld i praktiken med Unizons våldspreventionsguide ONSDAG ZARAH LEANDER 33. Förebygg mäns våld i praktiken med Unizons våldspreventionsguide ONSDAG 13.45-14.45 ZARAH LEANDER 33. Förebygg mäns våld i praktiken med Unizons våldspreventionsguide Rebecka Andersson, verksamhetsutvecklare,

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

1 (9) Timrå IK Ungdomssektion Handlingsplan mot kränkande behandling och mobbning.

1 (9) Timrå IK Ungdomssektion Handlingsplan mot kränkande behandling och mobbning. 1 (9) Handlingsplan mot kränkande behandling och mobbning. 2 (9) Ansvarsfördelning 1. Alla av Timrå IK anlitade ledare skall informeras och ta del av mobbningsplanen 2. Timrå IK`s ungdomsstyrelse ansvarar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

Respekt och självrespekt

Respekt och självrespekt Respekt och självrespekt The Capital of Scandinavia Bakgrund Under hösten 2013 skedde flera fall av gruppvåldtäkter, där både offer och gärningsmän var under 18 år. I några fall förstod varken brottsoffren

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Att göra likaplanen levande i verksamheten

Att göra likaplanen levande i verksamheten Att göra likaplanen levande i verksamheten Värdegrundsfrågor och ett medvetet förhållningssätt kring likabehandling är ett ständigt pågående arbete på Korvetten. Vi vill försöka ge en bild av hur vi arbetar

Läs mer

Om filmserien. Syftet med filmserien: Lärarhandledning: Mitt Perspektiv Grupptryck

Om filmserien. Syftet med filmserien: Lärarhandledning: Mitt Perspektiv Grupptryck L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Mitt Perspektiv Om filmserien Mitt Perspektiv är ett läromedel för högstadiet och gymnasiet. Filmserien tar upp näthat, grupptryck, fysiskt våld, homofobi,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Unga, maskulinitet och våld

Unga, maskulinitet och våld Unga, maskulinitet och våld Jämställdhetsarbete i Skolan Göteborg 17 november 2014 Karen Austin Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Regeringsuppdraget En studie som analyserar: 1) Tjejers och

Läs mer

EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD

EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD Hej! Vad roligt att du vill använda En kortlek fri från våld! Kortleken har tre delar där ni som använder den ska identifiera, diskutera och agera mot våldet. Kortleken är uppdelad

Läs mer

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande Brisens likabehandlingsplan 2013-2014 mot mobbning och kränkande behandling. Bakgrund Den 1 april 2006 kom Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67).

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: VILL DU?

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: VILL DU? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: VILL DU? MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta,

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla förmågan att använda en historisk referensram om frågor förknippade med sexualitet, samt resonera kring orsaker

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER LIKABEHANDLINGSPLAN VINTERGATAN 2013 / 2014 BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER INTE ANDRA

Läs mer

Kärlek börjar inte med bråk. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund

Kärlek börjar inte med bråk. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Kärlek börjar inte med bråk Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Bakgrund De sexualiserade skällsorden hör till de absolut mest förekommande skällsorden i skolmiljön. Elever som upplevt sexuella trakasserier/sexualiserat

Läs mer

Men vi är bara män här! Maskulinitet i skogssektorn

Men vi är bara män här! Maskulinitet i skogssektorn Men vi är bara män här! Maskulinitet i skogssektorn Nationella skogsprogrammet i praktiken nu kör vi 2018 - Upplands Väsby Peter Söderström Skogshuggare Skogshuggare Kvinnliga skogshuggare Den brittiska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Förebyggande arbete mot sexuellt våld

Förebyggande arbete mot sexuellt våld Förebyggande arbete mot sexuellt våld Agendan Uppsala tjej- och transjour Utgångspunkter Hur vi jobbar med vuxna Hur vi jobbar med ungdomar Resultat Önske-/kravlista Frågor Utgångspunkter Genus- och maktanalys

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid:

Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid: Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid: 14.28. = Jenny Reichvald = Hilda Hedberg = Stig Gisslén = Katja Gilander Gådin [musik] Hej och välkomna till den här ljudfilen om sexuella

Läs mer

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolverksamhet Planen gäller från 2015-04-24 Planen gäller till

Läs mer

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Likabehandlingsplan Kastanjevägens förskola 2007-01

Likabehandlingsplan Kastanjevägens förskola 2007-01 Likabehandlingsplan Kastanjevägens förskola 2007-01 Förskolans ledning tar avstånd till alla tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling. Det viktigaste arbetet mot mobbing, trakasserier,

Läs mer

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET 1 (8) Inledning En trygg miljö utan sexuella kränkningar och övergrepp är en förutsättning för att ha tillgång till demokratisk delaktighet och all

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Våra ledord: Vi tror på glädje, lek, fantasi, lust, förtroende, empati, kompetens, professionalitet, trygghet, individuellt bemötande, bekräftelse, utmaningar,

Läs mer

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING Att få kunskap om kropp, sexualitet och relationer är en rättighet. Sexualitet är dessutom ett ämne som berör oss alla oavsett om vi har haft sex eller inte.

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Likabehandlingsplan Barnens Ark

Likabehandlingsplan Barnens Ark Likabehandlingsplan Barnens Ark Reviderad januari 2016 Bakgrund och syfte På Barnens Ark ska alla barn, föräldrar och personal känna sig välkomna, trygga, få uppleva gemenskap och bli respekterade. Enligt

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Ängabo förskola avdelning Älgen

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Ängabo förskola avdelning Älgen Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 20151101-20161031 Ängabo förskola avdelning Älgen Innehåll Inledning 2 Mål 2 Syfte 2 Förskolans mål enligt Lpfö 98/10 2 Diskrimineringsgrunder

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Förskolan Bullerbyns plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Bullerbyns plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Bullerbyns plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2016-2017 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Likabehandlingsplanens syfte 4 Definitioner

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2017-10-31 2018-10-31 Stockslycke förskola avdelning Månskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november SEXUELLA TRAKASSERIER En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN Är förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken Utför regeringens uppdrag med fokus på de

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Avdelning: Jordstjärnan Detta är

Läs mer

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA!

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! DAGENS UPPLÄGG Om Make Equal Normer Normkritik => Normkreativitet Intersektionalitet Likvärdighet I praktiken?! REFLEKTION Ni kommer få chansen att reflektera och relatera till

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Årlig plan i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling på förskolan Täppan Läsår 16/17

Årlig plan i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling på förskolan Täppan Läsår 16/17 161001 Barn-och utbildning/förskola Årlig plan i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling på förskolan Täppan Detta dokument beskriver utvärdering av föregående års mål samt de årliga målen

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU!

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! #METOO OCH ARBETSGIVARANSVARET JÄMSTÄLLDHET SÅ HÄR GÖR DU! Winnet Skåne vill stärka handlingskraften för att arbeta med jämställdhet i praktiken och bjuder därför in till en

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Materialets syfte 00 INTRODUKTION

Materialets syfte 00 INTRODUKTION Okej? Lärarmaterial Materialets syfte Det här materialet är till för dig som är lärare och vill använda Okej?-filmerna i din undervisning. Det är också till för dig som på något sätt är ledare och vill

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN MÅLGRUPP: GYMNASIET LÄRANDEMÅL Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen samt att delta på ett konstruktivt sätt i förberedda

Läs mer

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad Svenska åk 9 Krönika (resonerande text) Svenska Förmågan: Att skriva Skriva en text med enkel språklig variation och textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och

Läs mer

En förskola och skola för var och en 2.0. Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund

En förskola och skola för var och en 2.0. Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund En förskola och skola för var och en 2.0 Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund 2 (7) En gemensam bild av vår värdegrund Dokumentet du håller i din hand beskriver värderingar och beteenden inom

Läs mer

Skolenkät årskurs 7-9, 2018

Skolenkät årskurs 7-9, 2018 Skolenkät årskurs 7-9, 2018 1) I vilken skola går du? Aggarpsskolan Klågerupskolan Naverlönnskolan Spångholmsskolan 2) I vilken årskurs går du? Åk 7 Åk 8 Åk 9 7) Veta vad som krävs Mina lärare förklarar

Läs mer

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

Östermalms stadsdelsförvaltning Engelbrekt-Gärdets förskolor. Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Engelbrekt-Gärdets förskolor

Östermalms stadsdelsförvaltning Engelbrekt-Gärdets förskolor. Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Engelbrekt-Gärdets förskolor Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Förskolan Villagatan 2018 Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn Skollagen kap 6 10 säger att en lärare, förskollärare eller

Läs mer

En guide för civilkurage på jobbet

En guide för civilkurage på jobbet En guide för civilkurage på jobbet Var en medarbetare En guide för civilkurage på jobbet Saco 2019 www.saco.se www.varenmedarbetare.nu Inledning Saco står upp för alla människors lika värde, individens

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Augusti 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

kortversion Tuböleskolan

kortversion Tuböleskolan kortversion Tuböleskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är till för Dig som elev på skolan. I Likabehandlingsplanen

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stocklycke förskola avdelning Regnbågen

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stocklycke förskola avdelning Regnbågen Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 20161101-20171031 Stocklycke förskola avdelning Regnbågen Innehåll Inledning 2 Mål 2 Syfte 2 Förskolans mål enligt Lpfö 98/10

Läs mer