På denna startsida ser du en översikt över samtliga skapade artiklar. Titel Anger titel på din artikel. Är det samma som man anger i Rubrik-fältet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På denna startsida ser du en översikt över samtliga skapade artiklar. Titel Anger titel på din artikel. Är det samma som man anger i Rubrik-fältet."

Transkript

1 Artiklar På denna startsida ser du en översikt över samtliga skapade artiklar. Titel Anger titel på din artikel. Är det samma som man anger i Rubrik-fältet. Kategori Anger till vilken kategori artikeln är kopplad. Skapad Anger vilket datum artikel skapades. Publicerad Anger vilket datum artikeln publicerades på webbplatsen. Publicerad/under arbete Här ser du om artikeln är publicerad eller under arbete. = publicerad = ej publicerad = publiceringsdatum ännu inte passerat. Redigera Klicka här för att komma direkt till redigeringsläget av artikeln. Författare Här ser du vem som senast skapat/redigerat artikeln. Ta bort artikel Klicka här för att ta bort artikeln. OBS! Artikeln går inte att återskapa.

2 Så här skapar du en ny artikel: Börja med att skriva in en valfri och lämplig rubrik (1.) för din artikel. Exempelvis "Kontaktinformation". Tänk på att det är denna rubrik som används för att identifiera din artikel senare. Fortsätt sedan till ingressfältet (2.) där du kan skriva en sammanfattning av din artikel. Nästa fält du hamnar i är för brödtext (3.) I detta fält skapar du själva artikeln och skriver ditt innehåll. Här kan du även till exempel infoga bilder, skapa tabeller och infoga länkar. När du är färdig med redigeringen av artikeln är det dags att välja var du vill att den skall synas på er webbplats. Detta gör du under "Kategori/plats i menystrukturen" (4.) Där ser du en lista över hela menystrukturen, som du skapar under kategorier. Klicka på den kategori som du vill att artikeln skall synas under. Sista steget innan du är färdig blir att välja om artikeln skall publiceras direkt eller vara under arbete (5.). För publicering direkt klickar du i "publicerad" medan du klickar i "under arbete" om du inte känner dig riktigt klar med artikeln ännu. En ytterligare funktion är att du dessutom själv kan skriva in ett datum som du vill att artikeln skall publiceras på. OBS! Tänk på att alltid välja ut var artikeln skall synas och spara även om du bara önskar ha artikeln under arbete.

3 Du är nu klar med alla moment och kan klicka på "Spara artikeln".

4 Textredigering Klipp ut text Markera den text du vill klippa ut, med musen, och klicka sedan på knappen Klipp ut i verktygsfältet. Kopiera text Markera den text du vill kopiera med musen och klicka sedan på knappen Kopiera i verktygsfältet. Klistra in Ställ dig med markören där du vill infoga texten och klicka på knappen Klistra in i verktygsfältet. Den senast urklippta eller kopierade texten hamnar då där.

5 Klistra in från Word Markera det material du vill klistra in från Word. Ställ dig sedan med markören där du vill infoga Word-materialet och klicka på knappen Klistra in från Word i verktygsfältet. I rutan som kommer upp ställer du dig med markören och klistrar in materialet genom att klicka på Ctrl+V. Sedan klickar du bara på ok. Ångra Om du ångrar din senast gjorda redigering kan du klicka på knappen Ångra i verktygsfältet, så tas senast valda redigering bort. Gör om Om du önskar göra om senast utförda kommando klickar du på knappen Gör om i verktygsfältet. Textfärg Markera den text du vill byta textfärg på och klicka på knappen Textfärg i verktygsfältet. Välj önskad färg i fönstret och klicka på Verkställ. Ångrar du dig i detta läge kan du alltid klicka på Stäng.

6 Bakgrundsfärg Markera den text du vill ha en bakgrundsfärg på med hjälp av musen. Klicka sedan med musen på knappen Bakgrundsfärg i verktygsfältet. Välj önskad färg som bakgrund och du är klar. Fetstil Markera den text du vill ha fetstilt och klicka på knappen B i verktygsfältet. Kursiv Markera den text du vill ha kursiv och klicka på knappen i i verktygsfältet. Understruken text Markera den text du vill ha understruken och klicka på knappen U i verktygsfältet.

7 Upphöjd skrift Markera den text du vill ha upphöjd och klicka på knappen Upphöjd skrift i verktygsfältet. Nedsänkt skrift Markera den text du vill ha nedsänkt och klicka på knappen Nedsänkt skrift i verktygsfältet. Vänsterställd text Markera den text du vill ha vänsterjusterad och klicka på knappen Justera vänster i verktygsfältet. Detta är även standardinställning på text som skrivs. Centrerad text Markera den text du vill ha centrerad och klicka på knappen Justera mot mitten i verktygsfältet.

8 Högerställd text Markera den text du vill ha högerjusterad och klicka på knappen Justera höger i verktygsfältet. Marginaljusterad text Markera den text du vill ha justerad mot kanterna och klicka på knappen Justera mot kanterna i verktygsfältet. Numrerad lista Markera den text du vill ha som en numrerad lista och klicka på knappen Numrerad lista i verktygsfältet. Numreringen sker vid varje nytt Enterslag.

9 Punktlista Markera den text du vill ha som en punktlista och klicka på knappen Punktlista i verktygsfältet. En ny punkt sätts ut vid varje nytt Enterslag. Indentering Markera den text du vill ha ökad indentering på och klicka på knappen Indentering i verktygsfältet. Minska indentering Markera den text du vill ha minskad indentering på och klicka på knappen Minska indentering i verktygsfältet. Skapa länkar Markera den text eller bild du vill ska vara klickbar och klicka på knappen Skapa länk i verktygsfältet. Du kan nu välja att länka till en webbplats utanför sidan eller till en artikel eller kategori som redan finns på hemsidan. Dessa väljer du ur respektive lista. Sedan väljer du även hur du vill de ska visas, om de ska öppnas i samma fönster

10 eller i ett nytt fönster. Notera att systemet automatiskt skapar länkar när du skriver till exempel en e-postadress eller www-adress direkt i editorn.

11 Ladda upp och infoga fil Ställ dig med markören där du vill infoga en fil och klicka på knappen "Infoga fil" i verktygsfältet. Du får då upp ett nytt fönster där du börjar med att välja vad filens klickbara text ska vara (1.) Nästa steg blir att leta upp filen på din hårddisk. Klicka på knappen "Bläddra" (2.) och markera den fil du vill använda. Klicka sedan på "Öppna". OBS! Du kan endast ladda upp en fil i taget. När du är klar med detta klickar du på Vidare eller om du ångrar dig "Stäng" (3.) Nu öppnas ett nytt fönster där du har två olika alternativ på hur du vill infoga din fil. Alternativ nummer 1 (4.) innebär att du ser det klickbara namnet du skrev in i steg 1, en ikon tillhörande filformatet samt en storleksangivelse av filen. Detta läggs automatiskt in i en osynlig tabell och lämpar sig bäst vid en fristående fillänk. Alternativ 2 (5.) lämpar sig bäst när man vill ha en fillänk direkt i löpande text. Klicka bara på det alternativ som passar bäst och du är klar.

12 Infoga tidigare uppladdad bild Ställ dig med markören där du vill infoga en bild och klicka på knappen "Infoga tidigare bild" i verktygsfältet. Börja med att välja i vilken mapp du har bilden (1.) i. Då laddas automatiskt en lista med alla bilder i den mappen fram. (2.) Klicka på "view" så visas en förhandsgranskning av bilden i rutan till vänster. När du hittat den bild du vill infoga igen klickar du på knappen "INFOGA" (3.) eller "STÄNG" om du ångrar dig.

13 Horisontell linje Ställ dig med markören i artikeln där du önskar infoga en horisontell linje och klicka sedan på knappen Horisontell linje i verktygsfältet. Radera textformatering Ser inte texten ut som du vill? Markera den text du vill ta bort formateringen på och klicka på knappen Ta bort formatering i verktygsfältet. Visa HTML-källa Du som har lite HTML-kunskaper och känner att du vill redigera något direkt i koden kan växla över till HTML-läge. Klicka på knappen Visa/redigera HTML-källa i verktygsfältet. För att återgå till standardläget, klicka på samma knapp. Infoga formulär Kanske vill du ha ett formulär på din hemsida? Du kan enkelt skapa ditt eget formulär. Börja med att klicka på knappen "Skapa Formulär". I listan som kommer fram väljer du först vilken typ av funktion du vill skapa. De du kan välja på är: Formulär Textfält Lista Kryssruta Radio-knapp Gömt fält Filfält Knapp Formulär Du har tre fält att fylla i; namn, händelse, metod.

14 Börja med att ge formuläret ett passande namn. Sedan anger du vad som ska hända och tillsist väljer du metod. Klicka sedan på "Infoga". Helskärmsläge Tycker du att Bravoadmin-fönstret är för litet? Då kan du klicka upp så du ser redigeringsrutan över hela skärmen. Klicka på knappen högst upp till vänster i verktygsfältet. När du är klar och vill gå tillbaka till det ursprungliga läget klickar du på samma knapp igen. Förhandsgranska Är du osäker på hur din artikel kommer att se ut i olika skärmupplösningar? Klicka med musen på förstoringsglaset i verktygsfältet och du kan sedan välja på tre olika upplösningar. 640x x x768 Du får då upp ett nytt fönster med den valda upplösningen. När du har kollat klart på din aktuella artikel så kan du bara klicka på "Stäng" nere till höger för att komma tillbaka till den ursprungliga redigeringsrutan.

15 Sök/Ersätt Om du till exempel råkat skriva in fel namn i en text kan du enkelt använda verktyget "Sök/Ersätt". Klicka på kikaren i verktygsfältet och du får upp ett nytt fönster. I fältet bakom "Search" skriver du in ordet/namnet du vill ersätta. Klicka sedan på "search next". Då söks all text i den aktuella artikeln igenom och om den hittar ditt ord markeras det och sökningen stoppar. Nu kan du i fältet bakom "Replace" skriva in ett ord du vill ersätta med. Klicka sedan på "replace" om du vill ersätta ordet på bara just det stället. Om du vill ersätta ordet på alla ställen i artiklen klickar du istället på "replace all". När du är klar klickar du på "close".

16 Infoga specialtecken Ibland kan du vilja använda tecken som inte finns tillgängliga på ditt tangentbord. Ett exempel på det kan vara. Då ställer du dig med musmarkören där du vill ha in ditt tecken och klickar på knappen "Infoga specialtecken" i verktygsfältet. Leta upp ditt önskade tecken i fönstret som kommer upp och klicka på det. När du är klar klickar du på "Stäng". Formatmallar och formatering Formatmallar Du kan välja olika utseenden på dina formatmallar. För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok". Punkter och numrering Du kan välja olika utseenden på dina punkt- och sifferlistor. Först får du upp ett nytt fönster och väljer om du har en siffer (1.)- eller punktlista (2.). Fortsätt med att välja det utseende du vill ha och klicka på "Apply".

17 Om du formaterar en numrerad lista kan du dessutom välja vad första talet skall vara. (3.) Om du formaterar en punktlista kan du dessutom själv välja vad du vill ha för figur. Skriv bara in bildens sökväg till en webadress.(4.) För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok". Box Formatting Du kan välja olika utseenden på dina tabeller. Kantlinjernas utseende (1.), linjernas tjocklek (2.), linjernas placering (3.) samt deras färg och eventuella skugga. (4.) är vad du som användare kan redigera.

18 För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok". Tips: Håll muspekaren över de olika knapparna i verktygsfältet för att se deras namn/funktion.

19 Bildredigering Ställ dig med markören där du önskar infoga en bild och klicka på knappen Ladda upp och infoga bild i verktygsfältet. Du får nu upp ett nytt fönster där du börjar med att leta upp bilden på din hårddisk genom att klicka på "Bläddra" (1.) och markerar den bild du vill ha. Klicka sedan på öppna. Därefter väljer du om du vill redigera bilden innan du infogar den eller inte. (2.) Se artiklar under kategorin "Bildredigering" i menystrukturen. När du gjort dit val klickar du på "VIDARE"" (3.), eller "STÄNG" om du ångrar dig. Återställ till originalbild Har du redigerat bilden i Bravoadmin efter att du laddat upp den och det inte blev som du tänkt dig? Då kan du återgå till originalbilden du valt att redigera genom att klicka här. Konvertera bildformat Önskar du byta filformat på din bild? Detta kan vara för att förbättra kvalitén eller bestämma färgerna. Du kan med denna funktion enkelt byta till gif-bild eller png-bild. Rotera bild Är bilden du skall använda på fel håll? Med denna funktion kan du enkelt rotera bilden så den hamnar på det håll som du önskar. Spegelvänd bild Är bilden du skall använda på fel håll? Med denna funktion kan du enkelt spegelvända din bild så den blir som du önskar. Beskär bild Klicka på musens vänsterknapp och håll den intryckt under tiden som du markera området du vill använda. Ser du ingen markering när du drar kan du vara tvungen att släppa musknappen under tiden du drar och sedan klicka på den igen när du är nöjd med ditt val. Om något blir fel när du beskär din bild så kan du alltid återställa den till originalet via menyn till höger. Ändra bildstorlek Är bilden för bred? Skriv in ett mindre värde och klicka på Ändra bredd.

20 Lägg ram runt bilden Önskar du ha en ram runt bilden? Välj färg på ramen och klicka på Skapa. Tabeller Infoga tabell Ställ dig med markören där du vill att tabellen skall börja och klicka på knappen Infoga tabell i verktygsfältet. Dra sedan ut så många rader och kolumner du önskar ha i din tabell och klicka med musen. Visa/Dölj stödlinjer Klicka på knappen "Visa/dölj stödlinjer" i verktygsfältet. Välj om du vill visa eller dölja tabellens stödlinjer.

21 Redigera tabell När du skapat en tabell kan det ibland vara bra att kunna redigera den i efterhand. Börja med att ställa dig i en av tabellens cell och klicka på "Redigera tabell". Här kan du till exempel ändra bredd och ange om du vill ha ram runt tabellen med mera. 1. Storlek Du kan lägga till en rad ovanför eller under den cell du står i (1.) Du kan lägga till en kolumn till höger eller vänster om den kolumn du står i (2.). För att slå ihop flera rader till en stor cell klickar du på "Increase/decrease Rowspan" (3.). För att slå ihop flera kolumner till en stor cell klickar du på "Increase/decrease Colspan" (4.) För att radera en hel rad klickar du på "Delete Row" (5.) För att radera en hel kolumn klickar du på "Delete Column" (6.)

22 2. Tabellegenskaper Under fliken "AutoFit" kan du redigera din tabells storlek. Width För att anpassa bredden efter innehållet, klicka i "AutoFit to contents". För att själv ange hur bred du önskar ha din tabell. klicka i "Fixed table width" och skriv in ett valfritt siffervärde. För att anpassa bredden automatiskt, klicka i "AutoFit to window". Height För att anpassa höjden efter innehållet, klicka i "AutoFit to contents". För att själv ange hur hög du önskar ha din tabell. klicka i "Fixed table height" och skriv in ett valfritt siffervärde. För att anpassa höjden automatiskt, klicka i "AutoFit to window".

23 Under fliken "Properties" kan du redigera din tabells utseende. Alignment - välj textens justering i cellerna. Margin - Ange med siffror hur mycket utrymme du vill ha mellan varje cell. Borders - Ange om och hur bred kant du önskar ha. Collapse - Background - Ange om du önskar ha en bakgrundsfärg i din tabell genom att klicka på "Pick" och välj önskad färg. Du kan dessutom välja om du vill ha en bakgrundsbild. Klicka på "Image" och skriv in sökväg till bilden vid "Image Source" och välj därefter om och isåfall hur bilden skall upprepas. Cell Spacing - Ange med siffror hur stort utrymme du önskar ha mellan varje cell. Cell Padding - Ange med siffror hur stort ytrymme du vill ha till kringliggande föremål. För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok".

24 Under fliken "Style" kan du som har kunskaper i HTML själv skriva in olika CSSkommandon för att få önskat utseende. För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok".

25 3. Cellegenskaper Under fliken "AutoFit" kan du redigera din cells storlek. Width För att anpassa bredden efter innehållet, klicka i "AutoFit to contents". För att själv ange hur bred du önskar ha din cell. klicka i "Fixed cell width" och skriv in ett valfritt siffervärde. Height För att anpassa höjden efter innehållet, klicka i "AutoFit to contents". För att själv ange hur hög du önskar ha din tabell. klicka i "Fixed cell height" och skriv in ett valfritt siffervärde. Apply to - Välj om du vill införa dessa inställningar för markerad cell (Current Cell), markerad rad (Current Row), markerad kolumn (Current Column) eller i hela tabellen (Whole Table) För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok".

26 Under fliken "Properties" kan du redigera din cells utseende. Text Alignment - Välj hur du vill placera din text. Padding - Ange med siffror hur stort ytrymme du vill ha till kringliggande föremål. White Space - Background - Ange om du önskar ha en bakgrundsfärg i din tabell genom att klicka på "Pick" och välj önskad färg. Du kan dessutom välja om du vill ha en bakgrundsbild. Klicka på "Image" och skriv in sökväg till bilden vid "Image Source" och välj därefter om och isåfall hur bilden skall upprepas. Preview - I denna ruta ser du hur dina inställningar påverkar din text. Text Formatting - Här kan du ändra teckensnitt, utseende och storlek. Du kan välja färg på texten vid "Foreground" och även om du vill ha en bakgrundsfärg vid "Background". Klicka på "Pick" och välj önskad färg. Border Style - Här kan du välja utseende på din tabells ramlinjer. För att ändra färg, klicka på "Pick" och välj önskad färg. Apply to - Välj om du vill införa dessa inställningar för markerad cell (Current Cell), markerad rad (Current Row), markerad kolumn (Current Column) eller i hela tabellen (Whole Table) För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok".

27 Under fliken "Style" kan du som har kunskaper i HTML själv skriva in olika CSSkommandon för att få önskat utseende. Apply to - Välj om du vill införa dessa inställningar för markerad cell (Current Cell), markerad rad (Current Row), markerad kolumn (Current Column) eller i hela tabellen (Whole Table) För att avbryta, klicka på "cancel". Avsluta genom att klicka på "ok".

28 Om Kategorier Så här skapar du en ny kategori: Börja med att ange ett namn för kategorin (1.) som du skall skapa. Detta namn syns på er webbplats i menystrukturen. Du kan sedan skriva in en beskrivning (2.) för din kategori. Detta syns inte på webbplatsen utan är mer tänkt som en hjälp för att veta vilka artiklar som kan kopplas till denna kategori. Under publicerad (3.) väljer du om kategorin skall synas direkt på webbplatsen eller inte. Ett tips är att ha kategorin opublicerad tills det att man har artiklar att koppla till den. Då kan man sätta kategorin som publicerad. Nästa steg blir att välja hur du vill att artiklarna, som är kopplade till kategorin, skall publiceras. Du har då fyra olika mallar att välja på (4.) som presentation. Från vänster: Mall 1: Denna mall ger ett utseende med rubrik och ingress-text där den senast publicerade artikeln alltid hamnar överst. Till detta finns det en "Läs Mer"-länk på varje artikel så man kan läsa artikeln i sin helhet. Mall 2: Visar den senast publicerade artikeln i sin helhet, medan övriga artiklar hamnar under med rubrik, ingresstext och en "Läs Mer"- länk. Mall 3: Visar endast en artikel i sin helhet och passar bra om du bara kommer ha en artikel kopplad till kategorin. Mall 4: Visar endast rubrik på artiklarna samt publiceringsdatum, där den senast publicerade artikeln alltid hamnar överst.

29 Sista steget innan du kan spara din artikel blir att välja ut var kategorin skall ligga (5.) i menystrukturen. Så här redigerar du dina kategorier: Du kan enkelt se och välja om din kategori är publicerad eller avpublicerad. Grön bock är publicerad och rött kryss är avpublicerad (1.). Klicka bara på ikonen för aktuell kategori för att växla. Vill du redigera utseendet på kategorin klickar du på ikon nummer två (2.). Om du vill ändra ordning på dina kategorier kan du enkelt göra detta med hjälp av pilarna (3.) och (4.) och flytta dem upp eller ner. För att radera en kategori klickar du på papperskorgen (5.) och accepterar genom att klicka på "Ta bort".

30 Statistik Skapa månadsrapport Välj en månad ur listan du vill ha statistik för och klicka på Skapa månadsrapport. Skapa veckorapport Välj en vecka ur listan du vill ha statistik för och klicka på Skapa veckorapport. Visa Välj en månad eller vecka ur listan med de skapade rapporterna som du vill se statistik för och klicka på Visa rapport. I rapporterna ser ni hur många unika besökare ni haft och hur många klick totalt på sidan. Du ser när på dygnet ni haft besökare och vilka veckodagar de besökt sidan. Man kan även se vilken webbläsare besökaren haft och dessutom vilka artiklar och kategorier som haft flest besök. Tillslut kan ni även se från vilka sidor besökarna på er sida kommer. Sedan kan man analysera den information man får fram för att till exempel se vid vilket klockslag och vilken veckodag man ska publicera en artikel för att nå så många besökare som möjligt. Exempel på statistik

31 Användare Så här skapar du en ny användarprofil: Börja med att ange användarens förnamn (1.) och efternamn (2.). Nästa steg blir att bestämma om användaren skall kunna logga in via er webbplats som en webbanvändare (3.) eller vara en administratör (4.) med särskilda behörigheter. Att vara administratör innebär tillgång till alla artiklar och kategorier. Vid skapandet av en ny användarprofil anger du dessutom om det är en kvinna eller man. Genom att därefter klicka på Skapa användare (5.) bekräftar du skapandet av en ny användare. Så här skapar du en ny grupp: Börja med att ange ett namn för gruppen. Därefter skriver du in en beskrivning om vilka personer som finns i gruppen. Till exempel: Administratörer för personalsidorna. När du är klar klickar du på "Skapa grupp". Gruppnamn I detta fält anger du gruppens namn Beskrivning I detta fält anger du vilka användare som kommer finnas i gruppen. Gruppöversikt/Inställningar För att redigera en skapad grupp klickar du på dess namn. I detta läge kan du redigera dina skapade grupper. Namn och beskrivning Gruppens namn Beskrivning "Lagra namn och beskrivning" Huvudgrupp "Lagra ny huvudgrupp"

32 Modultillgång för gruppens Medlemmar Obs! Efter du sparat måste du ange rättigheter för respektive modul Artiklar Kategorier Statistik Användare Användargrupper Nyhetsbrev Kategorirättigheter "Lagra info om moduler" Artikelrättigheter Läsa artiklar Skapa artiklar Publicera artiklar Ta bort artiklar "Spara artikelrättigheter" Kategorirättigheter Skapa/Redigera Kategorier Ta bort Kategorier "Spara kategorirättigheter" Medlemmar i denna grupp: Nedanför denna rubrik följer en lista på alla registrerade användare, och du kan sedan bocka för dem som du vill ska ingå i den aktuella gruppen du redigerar. "Lagra grupptillhörighet" Nedan visas en översikt över hela kategoriträdet. Ge användare i denna grupp sina rättigheter genom att klicka i boxarna till vänster om varje kategori. Tänk på att inställningen är rekursiv. Det innebär att alla underkategorier får samma inställning, om du inte angett egna rättigheter för dom. Artiklar Inga Läsa Skapa Publ. Radera Kategorier Inga Skapa Radera "Lagra tillgångsinformation"

33 Användaröversikt Efternamn Här ser du användarens efternamn som angavs vid skapandet. Förnamn Här ser du användarens förnamn som angavs vid skapandet. E-post Här ser du användarens e-post som angavs vid skapandet. Företag Här ser du användarens företagsnamn som angavs vid skapandet. Registrerad Här ser du datum när användaren registrerades. Senast aktiv Här ser du datum när användaren senast var inloggad. Ta bort användare Klicka här för att radera användaren

34 Sökfunktionen Du kan välja att söka direkt efter en redan skapad artikel eller kategori som du vill redigera. Skriv in ditt sökord i fältet och välj om du vill söka bland artiklar eller kategorier. Klicka på sedan på Sök. Filterfunktionen Vill du samla en viss typ av artiklar är Filter ett smidigt hjälpmedel. Använd Välj ur listan med skapade filter vilket du vill använda och klicka på Använd. Ta bort För att ta bort ett filter, markera önskat filter att ta bort ur listan och klicka på Ta bort. Nytt filter Så här skapar du ett nytt filter: Börja med att skriva in ett valfritt och passande namn (1.). Därefter väljer du vilka artiklar som ska inkluderas i filtret (2.). Du kan välja mellan publiceringsdatum, när artiklarna är sparade, vilken användare som skapat dem eller bara artiklar kopplade till en viss kategori. När du gjort ditt val klickar du på Spara filtret (3.).

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1 Personalsupport Medicinska fakulteten, Lunds universitet Textredigeraren Moodle version 2.7.1 Lars Rundgren, 2012-2014 Moodle 2.7.1 Textredigeraren Textredigeraren... 3 Nya ikoner i textredigeraren...

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

LATHUND FRONTPAGE 2000

LATHUND FRONTPAGE 2000 LATHUND FRONTPAGE 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Administrationsmanual för SCMS

Administrationsmanual för SCMS Administrationsmanual för SCMS Merea AB Box 69, 311 21 Falkenberg Tel: 0346-450 400 E-post: info@merea.se www.merea.se 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa ny sida... 3 Skapa Nyheter...4 Redigera

Läs mer

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN Joomla Guide 2.5.11 VERKTYGSFÄLTET JCE EDITORN Sida 1 av 8 VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN En kort genomgång/förklaring till de vanligaste symboler och användningsområdena för verktygsfältet i Joomla Uppdateringsmodulen

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ

MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGAR MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ WWW.VILLAAGARNA.SE Uppdaterad 2013-05-16 Informationsavdelningen 1 Kom igång... 3 1.1 Webbläsare... 3 1.1.1 Ladda ner och installera Firefox... 3 1.1.2

Läs mer

EPI Server 6.0. Lathund till Episerver. Innehåll

EPI Server 6.0. Lathund till Episerver. Innehåll EPI Server 6.0 Lathund till Episerver Innehåll Inloggning... 1 Hitta dina sidor... 1 Skapa, spara och publicera... 3 Obligatoriska fält... 4 Redigera innehåll... 6 Tillgängliga knappar i editorn... 6 Bilder...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word.

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word. Lathund Word Här får du en liten Lathund i Word. Första sidan innehåller en text med textrutor. Textrutorna talar om vad det är för formatering. Du kan läsa i Lathunden hur du gör de olika formateringarna.

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Copyright Tervix AB 2004. All rights reserved.

Copyright Tervix AB 2004. All rights reserved. Copyright Tervix AB 2004. All rights reserved. Inledning Tervix Web Publisher 2.0 (TWP 2.0) är ett verktyg för underhåll och uppdateringar av hemsidor och andra publikationer på Internet. Det enda du behöver

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Manual för. 2.5 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.5 KALAS Sitemanager Manual för 2.5 KALAS Sitemanager 1. INTRODUKTION...1 1.1 SYSTEMKRAV...1 1.1.1 Visning av sidor...1 1.1.2 Produktion av sidor...1 1.1.3 Inloggning...1 2. KALAS SITEMANAGER...3 2.1 LÄGGA TILL EN WEBBSIDA...4

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter Villaägarna Redaktörsmanual för Samfälligheter Grundstruktur för Samfälligheter... 3 Behörigheter... 3 Hitta din förenings webbplats... 4 Redigera sidor... 5 Samfällighet... 7 Övre delen... 8 Undre delen...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Innehåll. HTML Editor Sida 2 av 30

Innehåll. HTML Editor Sida 2 av 30 HTML editor Innehåll Länka till webbsida... 4 Extern länk.... 7 Länka till e-post.... 8 PROs bildbank.... 10 Ladda upp ny bild.... 12 Redan uppladdad bild... 16 Bildredigeraren.... 17 Infoga/redigera inbäddad

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Anna Jonströmer. Bloggning

Anna Jonströmer. Bloggning Anna Jonströmer Bloggning Del 2 BÖRJA BLOGGA 6. Bloggverktyg... 28 7. Skapa en blogg... 31 8. Publicera... 35 9. Inställningar... 39 10. Ändra design... 42 11. Övriga ändringar och funktioner... 48 12.

Läs mer

Användarmanual för. 1(1)

Användarmanual för. 1(1) Användarmanual för sofie.landelius@bypasset.se 1(1) 2005-06-13 Innehållsförteckning 1. Logga in... 3 Problem... 3 Content... 4 Account... 4 Help... 4 2. Att skriva en artikel... 5 Publicera artikel alt

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida

Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida Copyright Tervix AB 2005. All rights reserved. Inledning Tervix Web Publisher 3.0 (TWP 3.0) är ett verktyg för underhåll

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

MANUAL FÖR KÅRSIDA. Senast uppdaterad

MANUAL FÖR KÅRSIDA. Senast uppdaterad MANUAL FÖR KÅRSIDA Senast uppdaterad 2017-10-26 innehåll 2 Innehåll Välkommen till er kårsida....3 Logga in.... 3 Glömt lösenord... 3 Ändra uppgifter och byta lösenord.... 3 Mediabibliotek.... 3 Scoutkårer....4

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Manual för webbredaktörer. Februari 2018

Manual för webbredaktörer. Februari 2018 Manual för webbredaktörer Februari 2018 1 Innehåll Vem gör vad på webben? sid 3 Att komma igång sid 4 Menystruktur sid 5 Skapa en ny sida sid 7 Verktygslådan sid 12 Söka och ändra i en befintlig sida sid

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Skapa presentationer med Prezi 1 Introduktion Prezi är ett verktyg för att skapa presentationer, precis som Power Point. Skillnaden är att man i Prezi jobbar med en stor arbetsyta,

Läs mer

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se Macromedia Dreamweaver 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Arbetsmiljön... 1 Användningsområde... 1 Starta Dreamweaver... 1 Arbeta i Dreamweaver... 3 Fönster... 4 Statusfältet... 4 Menyer...

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012 Utbildning webbredaktörer Hösten 2012 Att komma igång Organisation för webben Skapa en sida Publiceringsdatum Redigera sidan Bilder Länkar Spalter Rubriker Verktygslådan Att komma igång Registrera dig

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2013-11-18 Presentera företaget på mässwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på mässwebben. Många av dina kunder använder

Läs mer

Lathund CallCenter 2010

Lathund CallCenter 2010 Lathund CallCenter 2010 Innehållsförteckning Reservation Bokningstotalen Försäljning med kortbetalning Lägg till platser Lägg till platser Ändra pristyp Ta bort platser Ta bort hel bokning Ändra dag i

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Innehållsförteckning Manual... 1 Open24 Webtool... 1 Systemversion 1.10... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Förord... 5. Skärmbilden... 6. Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10. Tangentbordet...

Förord... 5. Skärmbilden... 6. Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10. Tangentbordet... sid 1 Innehållsförteckning Förord... 5 Skärmbilden... 6 Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10 Formateringsverktygsfältet:... 10 Ändra skärmbildens

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Användarmanual för föreningshemsidor

Användarmanual för föreningshemsidor Användarmanual för föreningshemsidor Innehåll 2 (20) Skapa och uppdatera föreningens hemsida i DocStar...3 Lägga in information på Förstasidan (Hem)...4 Infoga en bild i sidhuvudet...5 Skriva text under

Läs mer

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress Anvisningar till rapportmall version 1.0 /, e-postadress lotta.selander@uadm.uu.se Viktig information om rapportmallen Hur innehållsförteckningen ser ut: se sidan 6 Hur formatmallarna ser ut: se sidan

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

!!!!! Bruksanvisning !!!!!!!!! För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) !!!!!!!!!!!!! Birger Eriksson webblots.se

!!!!! Bruksanvisning !!!!!!!!! För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) !!!!!!!!!!!!! Birger Eriksson webblots.se Bruksanvisning För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) Birger Eriksson webblots.se Bruksanvisning för webbsidor byggda med CMS Made simple Start... 4 Lägg till eller ändra sida... 4 Lägg till ny sida...

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet.

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet. kortkommando Kortkommandon Koppla kortkommandon till menykommandon eller andra element Du kan koppla ett kortkommando till ett kommando, ett makro, ett teckensnitt, en autotextpost, en formatmall eller

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Hjälp till BoD easyeditor

Hjälp till BoD easyeditor Hjälp till BoD easyeditor 1 TEXT 1.1 Innehållsförteckning och kapitel 1.2 Skapa nytt kapitel och bearbeta 1.3 Skriva/infoga 1.4 Formatera/skapa 1.5 Ytterligare funktioner 2 BILDER 2.1 Ladda upp bilder

Läs mer